Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Sciaganie w lewo.
KubaFord 18-05-2017, 09:14 Panowie.
Ostatnio z racji narodzin pociechy mam mocno zapakowany bagaznik no i wiadomo z tyłu zwykle dwoje pasażerów. Zauważyłem, że wtedy auto ściąga w lewo.
kiedy jadę sam, ściąganie jest mniej wyczuwalne, a kiedy jadę z pasażerem na siedzeniu obok nie ściąga.
W czym sprawa????powietrze w oponach?? czy zbieżność?
zbieżność nie odpowiada za ściąganie
za ściąganie odpowiadają nierówne opory toczenia
czyli, inne ciśnienie opon na osiach, łapie hamulec, nierównomiernie starte opony itp
często ściąga, jak ktoś długo jeździł na oponach w jednej pozycji, a potem sprytnie przekłada przód na tył i na odwrót. auto tańczy aż miło
Zbieżność i geometria całego zawieszenia, przód + tył.
Zmienne obciążenie nie powinno mieć wpływu na kierunek jazdy.
Auto nie ma prawa ściągać.
I nie daj sobie wmówić, że jednia krzywa.
zbieżność nie odpowiada za ściąganie.
geometria tak. wystarczy, że jedno koło będzie / a drugie | i już mamy nierówne opory toczenia.
Potwierdzam, że zbieżność nie odpowiada za ściąganie. Będzie odpowiadać za krzywe kąty ustawienia koła do jezdni, lub krzywą kierownicę lub tego, że przy skręcaniu czuć że auto skręca w jedną stronę inaczej niż w drugą (ciężej/lżej).
Jeśli auto ściąga, to najczęściej jest to opona, jej ciśnienie, stan techniczny, zjechany bieżnik. Sam miałem do wymiany swoje opony bo ściąganie było wyczuwalne nawet bez obciążenia a te od nowości nie były już w najlepszym stanie. KubaFord założyłeś temat Focus 2014- kiedy w opisie profilu masz Focusa 2011-2014.....
Ja bym też skłaniał się w stronę opon. Podobnie miałem, tylko w prawo ściąga i tylko na letnich oponach.
Zbieżność i geometrię robiłem w lutym, wtedy miałem jeszcze zimówki, jak zmieniłem na letnie to zaczęło ściągać. Pojechałem do gościa co zajmuje się wulkanizacją od wielu lat i ogarnął, pozamieniał opony i jest przyzwoicie.
wystarczy, że założysz koła z lewej strony na prawą i na odwrót.
jak zacznie ściągać w drugą stronę, to znasz temat.
KubaFord 29-05-2017, 11:38 Byłem w ASO
nawet miło zostałem potraktowany,na płowickiej w Wawie
Panowie powiedzieli, że najpierw się przejada i sprawdza Ciśnienie w oponach.
okazało się, że musieli je wyrównać.
Auto wg nich jedzie ok.
Moje spostrzeżenia są takie, że jak jadę sam lub z pasażerem obok jest ok
Kiedy załaduje bagażnik plus pasażerowie z tyłu, ciągnie w lewo...
wkurza to....
Wg ASO robienie geometrii i zbieżności płatne, takie sprawy nie podlegają gwarantowi
kumpel Fordzika 29-05-2017, 12:03 Boszszszszsze ile my konsumenci musimy łykać tej ściemy, tej ignorancji klienta na rynku rządzonym przez korporacje i ich posłanników w fartuchach mechaników :D. Rynku który absolutnie nie jest pro konsumer.
Ściąganie moze być spowodowane błachym źle ustawieniem parametrów geometrii, czy winna opon, a także poważniejszą sprawą np. niewłaściwym katem pochylenia koła, lub niewłaściwym wyprzedzeniem kąta zwrotnicy koła. To wszystko się mierzy i potem stawiam diagnozę. Zmierz to na innej dobrej stacji, a potem przywieź rachunek Fordowi do zwrotu. Parametry mogą być nie regulowalne, bo ustawiane w fabryce na linii produkcyjnej nadwozia.np kąt pochylenia koła w wielu współczesnych autach nie regulowalny jest jak i wyprzedzenie zwrotnicy. Niestety bywa, że z fabryki wychodzi ze niewłaściwym katem pochylenia koła, albo na skraju tolerancji. Wtedy takie kiksy jak ściąganie przy obciążeniu mogą mieć miejsce. Oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę opony. Dzisiejsze opony po 30-40 tys km zniekształcają się i jeżdżą już jak chcą :D współczesny świat z coraz większego guffffna jest produkowany. Porządny pomiar warto przeprowadzić na obciążonym samochodzie. Pasażer plus odważniki, niektóre dobre stacje mają takie ciężary wstawiane na podłogę.
Pamiętaj, że przy regulacji warto zadbać aby kierownica była ustawiona do jazdy na wprost i zablokowana specjalnym trzymakiem, dybami takimi opartymi o podłogę. Ustawiasz ją do jazdy na wprost i mechanik blokuje ją. Potem koryguje drążki. Chodzi o to abyś miał auto jadące na wprost i kierę też idealnie do jazdy na wprost. Ja na ten przykład mam n tym punkcie bzieja :)
dokładnie jak napisał wyżej kolega
A czy to ściaganie wystepuje zawsze na każdej drodze czy tylko na jakimś większym pochyleniu drogi w lewo?
Mnie ściągało w lewo "bardziej niż zwykle" na drogach o większej pochyłości w lewo, także wpływ na to miał załadowany bagażnik. Wszyscy twierdzili że tak ma być że jak droga pochyła to musi ściągać - no spoko (nie pierwsze auto wiem jak powinno ściągać) tylko że jazda tą samą drogą w obu kierunkach nie powodowała takiego samego ściagania w lewo i w prawo - u mnie była przestawiona zbieżność lewego koła było minimalnie bardziej na zewnątrz ustawione ale podobno mieściło się w zakresie tolerancji, po minimalnym wyregulowaniu ściąganie ustąpiło i teraz tak samo ściąga w lewo i w prawo czyli jest już OK. Więc jak ktoś pisze że zbieżność nie wpływa na ściąganie to trochę brzmi to niepoważnie. Ja u siebie brałem pod uwagę opony (ale okazało się że ściaganie wystepowało na zimowych i letnich), wachacz (bo przywaliłem w krawężnik prawym kołem ale okazało się że mu nic nie dolega) oraz zbieżność (no i tu był problem). W warsztacie spec który ustawiał zbieżnośc powiedział coś w stylu: 'Panie mogę ustawić idealnie ale jest w zakresie błędu to nic nie da...' a jednak dało.
tak jak napisał kolega, mogło z fabryki wyjść w normie ale przy granicy
doładowanie bagażnika powoduje jeszcze większe napięcie zawieszenia i już opory toczenia mogą być nierówne...
ASO, Ci zrobi. Aso za pierdyliard dolarów najchętniej wymieni cały wóz
kumpel Fordzika 29-05-2017, 12:23 W warsztacie spec który ustawiał zbieżnośc powiedział coś w stylu: 'Panie mogę ustawić idealnie ale jest w zakresie błędu to nic nie da...' a jednak dało. Niestety nikt nie zadba lepiej o swoje bezpieczeństwo niż sami zadbamy mając doświadczenie za kierownicą i chociaż trochę otwartą głowę na technikę motoryzacyjną. Dawniej to kierowców na kursach prawka uczono chociaż podstaw, a dziś tylko gdzie stacyjka i korek wlewu paliwa i jak trzymać ciągle wciśnięty pedał sprzęgła na skrzyżowania w korkach :D totalnie nic, a nic o samochodach nie wiedzą nowi, młodzi kierowcy. Już nie mówiąc o fizyce.
żeby uczyli tego co wymieniłeś to jeszcze pół biedy
ostatnio moja siostra rok temu zdając na prawko miała pytanie teoretyczne uwaga:
ile cm może mieć drążek zmiany biegów w świetle obowiązujących przepisów
przykro mi, że nie urodziłem się ze 100 lat temu, wtedy była normalność a teraz jest idiotyzm i zdebilicenie ogólne
Hooch180 29-05-2017, 12:49 ile cm może mieć drążek zmiany biegów w świetle obowiązujących przepisów
Moja siostra też to miała. Zastanawia mnie co z samochodami, które nie posiadają drążka zmiany biegów.
to masz pytanie zamienne, jakieś średnicy jest wentyl w kole samochodu :)
Odpowiedź: odpowiedniej :D
Serio najważniejsze w dzisiejszych czasach to wiedzieć o takich rzeczach?
żeby zdać egzamin na prawo jazdy w polsce - tak
luckyboy 31-05-2017, 08:28 Geometria prawidłowa, opony nowe, a mnie też ściąga w prawo...
no to tylko hamulce i ciśnienie opon
Hooch180 31-05-2017, 08:46 Geometria prawidłowa, opony nowe, a mnie też ściąga w prawo...
To może zbyt banalne. Ale... Jak masz opony kierunkowe to upewnij się, że nie są odwrotnie założone. Już kiedyś coś takiego widziałem.
Do tego sprawdź ciśnienie w oponach.
luckyboy 31-05-2017, 19:02 To może zbyt banalne. Ale... Jak masz opony kierunkowe to upewnij się, że nie są odwrotnie założone. Już kiedyś coś takiego widziałem.
Do tego sprawdź ciśnienie w oponach.
Dzięki za wskazówki, ale wszystko jest w normie. Musze ostatecznie sprawdzic co pokazuje czujnik kata skretu, bo jedyne co mi przychodzi jeszcze do glowy to maglownica nie jest ustawiona w punkcie neutralnym i przestawiona geometria na koncowkach. Maglownica zawsze ciagnie do wyprostu ;)
|
|