Zobacz pełną wersję : [Ogólne] aktualizacja dla sync 3

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9

ispw
12-01-2022, 09:57
mozna wgrać ręcznie LOGA na dany region ;)
Dzięki uprzejmości i pod dyktando kolegi leszcz wgrałem poprzez USB loga do radia. Wystarczył jeden pliczek udostępniony mi przez kolegę i instruktaż jak to zrobić. Wielkie dzięki.
Dziwne trochę, że w aktualizacji pobranej od Forda (z VINem) tych grafik nie było.

leszcz
12-01-2022, 11:08
Wielkie dzięki.
bez przesady :)

cattani75
12-01-2022, 11:20
Panowie, czy da się wgrać mapy F10 do Sync 3.0?

leszcz
12-01-2022, 12:45
czy da się wgrać mapy F10 do Sync 3.0?tak

b79
14-01-2022, 09:30
Podpinam sie pod pytanie kolegi cattani75 uzupelniajac pytanie
1. jak wgrac mapy f10? Mozna zrobic samemu przez pendrive czy potrzebny forscan i tajemna wiedza?
2. Wracajac do mojego wczesniejszego pytania, kupilem fusiona se z wgranym jakims syncem 3 kompilacja 19000 po polsku, czy bez obaw moge wgrac najnowszy oficjalny pobrany ze strony forda po moim vinie i wgrac go do auta bez obawy ze ekran zgasnie tzn. ucegle synca? I czy wgrywajac ten soft bede mial j. Polski czy to wymaga juz dogrywania dodatkowego albo jakiegos patchowa ia przez magika?

forger
14-01-2022, 10:15
Zauważyłem taką rzecz u siebie, że w SYNC 3.4 połączenia przychodzące są realizowane przez VoLTE natomiast wychodzące od mnie już nie. Mój telefon jak i telefon rozmówcy jest w tej samej sieci, oba obsługują VoLTE i gdy łączę się normalnie (poza SYNC) to takie połączenie mam oznaczone w telefonie jako HD+ (HD Voice+ z wykorzystaniem kodeka EVS). Przy wychodzącym przez SYNC jest to HD (bez plusa). Ktoś może sprawdzić czy ma tak samo?

ptyniek14
14-01-2022, 14:31
Witam
Mam podobnie z logami jak kolega ispw, mam zaktualizowany SYNC do wersji 3.4,włączone loga, po resecie, ale w dalszym ciągu ich nie pokazuje, może od początku, kupiłem Mondeo mk5 z wersją SYNC 1, wymieniłem na SYNC 2, a następnie wymieniłem na obecne SYNC 3 z wersją oprogramowania 3.4 i kompilacją 21194, nie wymieniałem ACM, jest on od początku, może w nim tkwi problem, jakieś sugestie panowie?.Będę wdzięczny za poradę jak to zrobić? Pozdrawiam

sawoj
14-01-2022, 15:56
Podpinam sie pod pytanie kolegi cattani75 uzupelniajac pytanie
1. jak wgrac mapy f10? Mozna zrobic samemu przez pendrive czy potrzebny forscan i tajemna wiedza?
2. Wracajac do mojego wczesniejszego pytania, kupilem fusiona se z wgranym jakims syncem 3 kompilacja 19000 po polsku, czy bez obaw moge wgrac najnowszy oficjalny pobrany ze strony forda po moim vinie i wgrac go do auta bez obawy ze ekran zgasnie tzn. ucegle synca? I czy wgrywajac ten soft bede mial j. Polski czy to wymaga juz dogrywania dodatkowego albo jakiegos patchowa ia przez magika?
W Fusionie USA zapomnij o aktualizacji z serwera Ford Eu chyba że wymieniałeś sprzęt na EU

leszcz
14-01-2022, 17:05
Mam podobnie z logami jak kolega\chętnie przyjrzałbym się i rozwiązał problem :D

ptyniek14
14-01-2022, 20:17
Co Koledze Leszcz do tego będzie potrzebne?
Jeżeli numer VIN to wyślę na PW.:shock:
Będę niezmiernie wdzięczny.

b79
15-01-2022, 08:27
W Fusionie USA zapomnij o aktualizacji z serwera Ford Eu chyba że wymieniałeś sprzęt na EU

Mowisz o mapach ? Czy w ogole o sync 3? Na mapach srednio mi zalezy bo moge je brac z android auto, ale samego synca chcialbym sobie aktualizowac z pendrive - mozna ?

sawoj
15-01-2022, 09:13
Fusion USA nie pobierze nic z serwerów EU, tylko aktualizacja wykonana samodzielnie.

Adamek77
16-01-2022, 15:19
Dzięki uprzejmości i pod dyktando kolegi leszcz wgrałem poprzez USB loga do radia. Wystarczył jeden pliczek udostępniony mi przez kolegę i instruktaż jak to zrobić. Wielkie dzięki.
Dziwne trochę, że w aktualizacji pobranej od Forda (z VINem) tych grafik nie było. Witam poradź jakie pliki i jak wgrać loga

Andrzej_K
16-01-2022, 17:14
Chyba pytasz nie tego co powinieneś? Przynajmniej tak mi się wydaje.

ispw
16-01-2022, 19:48
Kolego Andrzej_K - lepiej bym tego nie ujął (choć w sumie jak już kolega się odezwał, to mógłby pomóc, bo poco się odzywać?).
Ja niestety jak pisałem, zrobiłem to pod dyktando kolegi Leszcz i pewnie bym mógł wszystko odtworzyć i powtórzyć, ale pewności co do sukcesu nie mam. Bo po prostu nie mam wiedzy.
Sprawa jest na pierwszy rzut oka banalna. Wystarczy plik dograć do synca, w sposób zbliżony jak robi się aktualizacje. Ale jaki plik (pliki) dobrać i skąd tego nie wiem.
Tak więc daleki jestem od doradzania. Może ktoś z kolegów bardziej wprawionych w bojach pomoże. Bo przecież w sumie to pytanie nie było do mnie.

leszcz
16-01-2022, 20:46
od jakiegoś czasu jeżdżę na takim indywidualnym design .
Jest MEGA
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a89566038411.jpg (https://naforum.zapodaj.net/a89566038411.jpg.html) https://naforum.zapodaj.net/thumbs/850410fccf70.jpg (https://naforum.zapodaj.net/850410fccf70.jpg.html)

ptyniek14
16-01-2022, 21:44
Super wygląd:shock:
Mam pytanie czy kolega Leszcz przyjrzy się mojemu problemowi? Pozdrawiam

leszcz
16-01-2022, 22:17
przyjrzy się mojemu problemowi?
nie bo nie wiadomo jaka wersja softu jest wgrana :)
jakis vin auta też by się przydał

ptyniek14
17-01-2022, 09:07
nie bo nie wiadomo jaka wersja softu jest wgrana :)
jakis vin auta też by się przydał
Wysłałem wcześniej wiadomość z VIN na PW do kolegi

leszcz
17-01-2022, 10:02
z VIN
bez podpięcia się do auta nie obędzie .

ptyniek14
17-01-2022, 13:28

Trudno, za daleko od siebie mieszkamy, dzięki za chęci, pozdrawiam:(

WojtekFusion
19-01-2022, 07:20

hej, czy i ja również mógłbym prosić o poradę w sprawie logo stacji ? :)

sawoj
19-01-2022, 07:54
Pamiętajcie o tym że "custom" logo mają swoje plusy i minusy w korzystaniu. Koledzy zajmujący się wgrywaniem tych logo mogą coś na ten temat powiedzieć.

tedi_k
19-01-2022, 08:32
Pamiętajcie o tym że "custom" logo...

W autach europejskich nie trzeba wgrywać żadnych "custom logo". Trzeba jedynie skonfigurować poprawnie urządzenie, zaktualizować oprogramowanie do wersji 3.4 i w ramach aktualizacji wgrać także pakiet z logo stacji.

"Custom logo" to jest rozwiązanie na niektóre/większość aut amerykańśkich.

WojtekFusion
19-01-2022, 08:56
W taki razie jak można to zrobić ? Można kupić jakąś aktualizację, czy niezbędne jest podpięcie do komputera ?

Bump: Pamiętajcie o tym że "custom" logo mają swoje plusy i minusy w korzystaniu. Koledzy zajmujący się wgrywaniem tych logo mogą coś na ten temat powiedzieć.

A jakie są to minusy ?

b79
28-01-2022, 15:32
Fusion USA nie pobierze nic z serwerów EU, tylko aktualizacja wykonana samodzielnie.

A jak wgram z pendrive soft pobrany ze strony forda po vinie, to aktualizacja przejdzie? Bede mial mozliwosc ustawienia j. polskiego?

sawoj
28-01-2022, 16:32
Po VIN pobierzesz aktualizację softu tylko z serwera USA do wersji USA a tam nie ma pl musisz zrobić aktualizację ręcznie z reformatem. Pamiętaj również aby zmienić system z US na EU

p.saw
30-01-2022, 14:55
Czasem tak to jest z najnowszymi wersjami soft. Pewnie następna wersja (nie konieczna kolejna) to poprawi. Jeżeli bardzo jest to dla Ciebie problematyczne to pozostaje zabawa z cofaniem softu i sprawdzanie czy cos się zmieniło.

Wrócę do opisywanego przeze mnie problemu z przycinaniem etykiet utworów podczas odtwarzania Spotify. Nie tylko etykiety okładki i nazwa wykonawcy utworu i tytuł sie zacinają. Pokazuje także czas utworu nie tego aktualnie odtwarzanego.
Niestety staje się to bardzo irytujące. Ford nie wydaje kolejnych aktualizacji softu. Pewnie też nie zna problemu i nie ma świadomości o konieczności "naprawy" softu.
Mam aktualnie 3.4 kompilację 21194. Jest to wersja z września 2021 wgrywana przeze mnie na początku października. Po tym zaczęły się problemy.
Czy mogę "bezkarnie" wgrać np. wersje z marca 2021 roku czyli dokonać downgrade ?
Mam wgrane mapy F10, które mogłem pobrać z serwera dopiero po potwierdzeniu wgrania najnowszej wersji softu. Czy nie narobię "bałaganu" wgrywając starszy soft nie ruszając map?
Po potwierdzeniu przez kolegę sabaciontko , że nie jestem odosobniony z tą dziwna przypadłością zaczynam się zastanawiać czy nikogo więcej ten problem nie spotkał?
Moim zdaniem jest to o wiele bardziej denerwujące niż np. brak loga stacji FM. ;)

arturek
30-01-2022, 16:26
[…]zaczynam się zastanawiać czy nikogo więcej ten problem nie spotkał?
Moim zdaniem jest to o wiele bardziej denerwujące niż np. brak loga stacji FM. ;)

Witam
Może nie tak dużo osób słucha spotify po BT - np. ja nie słucham ==> więc ich ten problem nie dotyczy
Po drugie - tylko loga niektórych stacji wyświetlają się błędnie, ja np. słucham stacji,
których logo wyświetla się poprawnie => brak problemu
trzy: gdy nie słucham radia, to słucham muzyki z pendriva i tez nie mam problemu

pozdrawiam
Arturek

p.saw
03-02-2022, 09:22
Rozumiem, że każdy ma swoje upodobania, jednak uważam, że słuchanie Spotify jest bardzo wygodne i w przeciwieństwie do pendrive nie potrzeba muzyku przygotowywać, kopiować, katalogować. Ot, po prostu masz swoje ulubione utwory na Spotify i ich słuchasz. Ja mam polubione około 1500 utworów i nie muszę się martwić, że coś się powtórzy a nawet jak playlista się skończy to Spotify podsyła kolejne utwory zgodne z preferencjami słuchacza.
Uważam, że to bardzo wygodne.
Radia nie słucham z uwagi na fatalną jakość FM, więc loga stacji mi "powiewają". Czasami słucham DAB+.

Wracając do tematu. Wspomnianą wcześniej usterkę zgłosiłem do ASO i zapytałem, czy mam to zgłaszać bezpośrednio do Ford Polska czy....? ASO potwierdziło, że tematowi się przyjrzy, co raczej czuję, że określenie "przyjrzy" raczej zamknie problem z ich strony. Przekazali mi tylko jedną sugestię, że jeśli chciałbym wrócić do poprzedniej wersji sync, która nie miała problemów to wersja map nie będzie kompatybilna z wersją sync. Czyli należałoby także zrobić downgrade map. Na to raczej nie pójdę.
Pozostaje zgłaszać i czekać na kolejną aktualizację mając nadzieję, że ten problem zniknie.

sycha
03-02-2022, 09:47
Rozumiem, że każdy ma swoje upodobania, jednak uważam, że słuchanie Spotify jest bardzo wygodne i w przeciwieństwie do pendrive nie potrzeba muzyku przygotowywać, kopiować, katalogować. Ot, po prostu masz swoje ulubione utwory na Spotify i ich słuchasz. Ja mam polubione około 1500 utworów i nie muszę się martwić, że coś się powtórzy a nawet jak playlista się skończy to Spotify podsyła kolejne utwory zgodne z preferencjami słuchacza.

Jedynie od siebie mogę dodać że na Apple Music u mnie jest wszystko ok.
Sprawdzałeś może z ciekawości z innym telefonem?
Po kablu czyli Carplay/AndroidAuto jest ok?

p.saw
03-02-2022, 10:11
Przecież pisałem już wcześniej. Telefon zmieniałem w nadziei, że to właśnie on jest winny.
Problem występuje tylko przy streamingu BT. Na kablu czyli android auto problemu nie ma.

Sławek1977
07-02-2022, 11:12
Ma ktoś wiedzę czy w zmniejszonym (200mb) pakiecie głosowym dla 3,4 od cyanlabs jest język polski?
Zwykły pakiet (1,5gb) pomimo usunięcia gracenote z apim - nie mieści się w 8gb apim z USA, a po wgraniu zmniejszonego zniknął polski głos.

vtk
07-02-2022, 11:33
Mam pytanie odnośnie kolejności utworów wewnątrz folderu z muzyką. wersja Sync 3 to 3.0. zgrałem kilkaset utworów na pendrive, skatalogowanych w albumy (foldery), uszeregowane wewnątrz folderów tak jak albumy czyli z numerami od 01. do 1x. W Sync włączyłem opcję "odtwarzaj wszystkie" i owszem, Sync odtwarza foldery po kolei alfabetycznie ale już wewnątrz folderu jak leci a na pewno nie od 01 do 1x. Jak naprawić ten problem i odtwarzać utwory w folderach w kolejności numeracji plików .mp3? Oczywiście, gdy odtwarzam pojedyncze foldery a nie z opcją "odtwarzaj wszystkie" jest ok. Wrzucam poglądowe zdjęcie i dziękuję z góry za pomoc.

https://i.imgur.com/Wd0Qu05.jpeg

arturek
07-02-2022, 18:42
Witam

Czy w danym pliku MP3 masz wpisane: autor oraz tytuł utworu?

Sync odczytuje tytuły utworów z wnętrza plików i sortuje po tych tytułach,
a nie po nazwie pliku

Sprawdź sobie wybrane pliki np. programem MP3tag
https://www.mp3tag.de/en/download.html

https://i.imgur.com/iEqRUCP.jpg

https://i.imgur.com/Udztoug.jpg

pozdrawiam
Arturek

vtk
07-02-2022, 21:25
Tak, oczywiście, te informacje są uzupełnione, korzystam z programu MP3 Rename:

https://www.nodesoft.com/mp3rename

Do tego niezawone combo foobar + Discogs Tagger.

Dlatego dziwię się, że Sync 3 nie ogarnia tematu, skoro tzw. metadata są na bieżąco uzupełniane w każdym albumie na mp3. jak napisałem, gdy odtwarza się pojedynczy album, wskazując go "ręcznie" na liście folderów, wtedy kolejność jest OK. problem pojawia się, gdy odtwarzam kolekcję jako "odtwórz wszystkie", czyli Sync leci po kolei wszystkie foldery, jednak nie odtwarzając ich "wewnątrz" jak trzeba.

Mogę jeszcze jakoś inaczej podejść do tematu? Może trzeba innych ustawień w Sync?

vtk
10-02-2022, 10:59
nikt inny nie miał tego problemu z odtwarzaniem utworów z albumu w odpowiedniej kolejności?

p.saw
11-02-2022, 11:43
U mnie to samo.
Czasem tak to jest z najnowszymi wersjami soft. Pewnie następna wersja (nie konieczna kolejna) to poprawi. .
Czy faktycznie problem u ciebie powstał po aktualizacji do najnowszego softu?
p.saw U mnie to się już ciągnie od kilku ostatnich wersji .

Witam
Może nie tak dużo osób słucha spotify po BT - np. ja nie słucham ==> więc ich ten problem nie dotyczy

Chciałbym poinformować, że "nie wiem co się stało" ale problem opisywany przeze mnie z przycinaniem etykiet/okładek utworów przy streamingu BT ze Spotify nagle rozwiązał się sam. Od 3 dni obserwuję z uwagą wyświetlacz i problem zniknął jak ręką odjął (oby nie zapeszyć). Nadmienię, że nic nie aktualizowałem w Sync ani w telefonie.
Dla mnie to sytuacja z kategorii tych gdzie jak mam jechać do ASO to nagle usterka znika ;)
Po 5 miesiącach zastanawiania się i głowienia łącznie z wymianą telefonu nareszcie jest ok i oby tak pozostało.

djanek
11-02-2022, 11:51
Chciałbym poinformować, że "nie wiem co się stało" ale problem opisywany przeze mnie z przycinaniem etykiet/okładek utworów przy streamingu BT ze Spotify nagle rozwiązał się sam. Od 3 dni obserwuję z uwagą wyświetlacz i problem zniknął jak ręką odjął (oby nie zapeszyć). ...

08.02.2022 była duża aktualizacja Spotify na telefonach, może to coś zmieniło :)

p.saw
11-02-2022, 12:06
A tego jakoś nie zarejestrowałem.
Może to właśnie to, bo rozwiązanie problemu zauważyłem 9 lutego.

polak2468
14-02-2022, 18:07
Mam problem z aktualizacją z poziomu systemu Sync3 auta. Połączyłem się z wifi domowym. Po kliknięciu "Szukaj aktualizacji teraz" przez chwilę jest loader, a potem pojawia się "Poprzednie przeszukiwanie nie zostało zakończone; Spróbuj ponownie w dogodnym momencie". I tak w kółko. Wersję systemu oraz komunikat z błędem dołączam do wątku. Generalnie chciałem zaktualizować system, ponieważ po VIN widziałem, że jest dostępna aktualizacja, ale proces bez żadnej informacji się skończył, a na pendrive nie został wygenerowany xml.

kln1920
14-02-2022, 19:40
Nie wiem, czy oficjalnie dostaniesz wyższą wersję od Forda, ale na pewno nie będzie to 3.4. Zostaje Cyanlabs :D

polak2468
15-02-2022, 18:56
Dlaczego pojawia się w kółko taki komunikat "Poprzednie przeszukiwanie nie zostało zakończone; Spróbuj ponownie w dogodnym momencie"?

Jeśli nie dostanę to nie szkodzi. Bardziej chciałbym zrozumieć co się dzieje, czy coś pochrzaniło się w obecnym systemie i trzeba dać mu reset czy może ten komunikat coś konkretnego oznacza i wymaga jakiegoś działania. ;)

PS
Mam mapy F6.1, a widziałem, że niektórzy wspominali o F8-F10.

Sławek1977
15-02-2022, 20:02
W ten sposób to możesz nigdy nie zaktualizować. Spróbuj przez stronę Forda wg vinu- na pendriva, ale tak jak kolega wyżej napisał- najnowszych wersji nie będzie. Sync 3,4 do najnowszej kompilacji i mapy F10 ( bo teraz masz jakiś zabytek) ściągniesz od cyanlabs.

polak2468
16-02-2022, 18:33
Ogólnie tak robiłem. Natomiast intryguje mnie ten komunikat, bo ewidentnie poprzedni właściciel wykonywał sprawdzenie w ten sposób i coś się musiało zadziać. ;) Obecnie mam wersję 3.0 oprogramowania. Niestety nie sprawdziłem przed aktualizacją jaka wersja była, ale po aktualizacji wszystko takie samo. Ciekawe czy coś nowszego jest dostępne do tego auta. Z tego co widzę Sync nie ma aktualizacji - przynajmniej jak na razie, ale mapy "ok 24,7GB" są do pobrania. Nie wiem jaka wersja. ;)

kln1920
16-02-2022, 18:51
3.0 jest trochę przestarzała, poza tym 3.4 działa w moim odczuciu sporo płynniej

Sławek1977
16-02-2022, 19:07
Wyłącz automatyczne aktualizacje.

djanek
16-02-2022, 19:48
Nie wiem jaka wersja. ;)

Przestań bawić się, koledzy piszą i mają racje. Na cyanlabs jest najnowsza 3.4 włącznie z mapami.
Ja to robiłem dwu etapowo, najpierw zainstalowałem soft do sync3, później mapy. Aczkolwiek można to zrobić jednorazowo. Niestety zajmuje to trochę czasu i najlepiej mieć podłączony prostownik lub zrobić to w jakiejś trasie ( ja tak robiłem)

slawek196812
17-02-2022, 11:10
Przestań bawić się, koledzy piszą i mają racje. Na cyanlabs jest najnowsza 3.4 włącznie z mapami.
Ja to robiłem dwu etapowo, najpierw zainstalowałem soft do sync3, później mapy. Aczkolwiek można to zrobić jednorazowo. Niestety zajmuje to trochę czasu i najlepiej mieć podłączony prostownik lub zrobić to w jakiejś trasie ( ja tak robiłem)
djanek ma rację ,po kilku moich nieudanych próbach (4-5 h aktualizacji i zero postepu) oczywiście po vin ze strony forda ,dałem sobie spokój i zrobiłem to przez cyanlabs ,reformat trwał ok 50 min raem z mapami, teraz mam ładniejszy interfejs ,loga stacji radiowych.

polak2468
17-02-2022, 13:50
Jasne, spróbuję przez cyanlabs. Po wejściu na stronę https://cyanlabs.net/tutorials/windows-automated-method-update-to-3-4/ widzę że jest tam metoda instalacji dla wersji 3.0 także spoko. Natomiast czy po aktualizacji będę miał nadal polski język? Druga kwestia czy to jest wspierane przez forda/zadziała na systemie, który mam w aucie (chodzi o "moc" elektroniki - przez analogię do komputerów)?

PS
W dokumentacji pod linkiem https://community.cyanlabs.net/docs?category=22&topic=4029 znalazłem takie info:
"UPGRADING A 1.X, 2.X OR 3.0 SYNC UNIT TO 3.2, 3.3 OR 3.4 WILL MAKE IT IMPOSSIBLE* TO GO BACK TO AN OLDER VERSION, DO NOT COME COMPLAINING TO CYANLABS ASKING FOR HELP TO GO BACK TO 3.0"

Ja mam wersję 3.0.20204, czyli wg powyższej informacji nie jest to możliwe.

Sławek1977
17-02-2022, 14:10
Daj to lepiej komuś do zrobienia.

polak2468
17-02-2022, 14:22
Poczytam więcej i sam to ogarnę. Niemożliwe, żeby to było aż takie rocket science. Nigdy tego nie robiłem, to fakt. Natomiast biorąc to pod uwagę i czytając dokumentację od programu chyba ciężko o inny wniosek niż taki, że na mojej wersji nie jestem w stanie zrobić upgrade?

Sławek1977
17-02-2022, 14:25
Ściągnij program, wpisz aktualną wersję, wybierz pliki zaproponowane przez program, poczekaj na ściągnięcie na pendrive, włóż pendrive do auta i tyle. Po co komplikujesz sobie życie.

polak2468
17-02-2022, 14:37
Jasne. A to też mam zrobić (pkt 5 https://cyanlabs.net/tutorials/windows-automated-method-update-to-3-4/)? --> Once fully booted go to Settings > General > Master Reset, this will clear a lot of bugs and other incorrect information and will be the first thing I tell you to do if you have any issue.

doubleube
17-02-2022, 15:24
A jak na dzień dzisiejszy jest z tym niekompatybilnym hubem?
Mam mk3 z końca 2016 z 3.0.20204 oryginał w aucie

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

kln1920
17-02-2022, 15:33
Ja zrobiłem reformat z 3.0 na 3.4, wszystko działa, także nie wiem o jakim hubie mówisz. I tak, robiłem master reset po aktualizacji

doubleube
17-02-2022, 19:25
Rozchodzi się o rodzaj panelu gdzie jest USB

kln1920
17-02-2022, 19:30
Ale jego się wymienia przy zmianie Sync2 na Sync3, przy aktualizacji nic nie trzeba wymieniać

doubleube
17-02-2022, 20:15
Właśnie chyba nie, bo od 17 roku nie trzeba, gdzieś na cyjan jest też info

tedi_k
17-02-2022, 20:17
...przy aktualizacji nic nie trzeba wymieniać

Owszem, "nie trzeba wymieniać mediahuba" jeśli faktycznie NIE TRZEBA. A "trzeba wymienić mediahuba" jeśli jest np. "jest stary i nie obsługuje Apple CarPlay"... Częściej się spotyka takie, co "już obsługują, ale i tak są stare" - czyli generują w wersji 3.4 błąd "ten mediahub jest nieobsługiwany"...

sycha
18-02-2022, 06:57
Ale jego się wymienia przy zmianie Sync2 na Sync3, przy aktualizacji nic nie trzeba wymieniać

Jeśli mówimy o Focusie to jeśli masz w podłokietniku usb z karta SD itd to musisz wymienić na samo USB.

kln1920
18-02-2022, 07:20
No a karta była przy fabrycznym Sync2

polak2468
20-02-2022, 18:19
Jest polski język po update z 3.0 na 3.4 przez cyanlabs?

Sławek1977
20-02-2022, 18:19
Jak ściągniesz plik językowy, to jest.

polak2468
20-02-2022, 18:32
Jak ściągniesz plik językowy, to jest.

Rozumiem. Skąd można pobrać wspomniany plik? Patrzyłem w tym programie i sekcję ford hub na cyanlabs. Nie znalazłem.

Sławek1977
20-02-2022, 19:02
Wszystko jest dostępne przez program.

mcteusz
20-02-2022, 20:08
Robiłem właśnie taką aktualizację i potwierdzam, że jest język polski. Tak na prawdę pobierasz program, podajesz wersję oprogramowania którą posiadasz, wybierasz jaką wersję chcesz zainstalować i nie zmieniając żadnych dodatkowych opcji, otrzymujesz pendrive gotowy do aktualizacji. Banalna sprawa.

Sławek1977
20-02-2022, 20:17
Nie taka banalna, bo jak okaże się, że w Sync masz za mało pamięci, to zamiast nowej wersji zobaczysz czerwony ekran z napisem error, lub w lepszym przypadku nie będzie ojczystego języka.
Program proponuje pliki- sam decydujesz czy wgrywasz wszystkie czy wybierasz co potrzeba.

polak2468
21-02-2022, 20:05
Wziąłem wszystkie pliki i wersję europejską. Oczywiście bez map.

karoolpl
18-03-2022, 13:47
Drodzy forumowicze, ktoś może mi po VIN sprawdzić wersje SYNC3?:

WF0DXXWPCDHB28773

Mam radio z navi i DAB, podjerzewam że mogę walić mapę europy i sync 3.4 19XX build tak jak miałem w poprzednim, a build 19XX bo pamiętam że wyższe buildy miały taki patent, że jak wcisnąłem nastepna piosenka przyciskiem na radiu, to przeskakiwał o dwie i miałem problem że obraz kamery był przyciemniony. Na 3.4 19XXX wszystko smigało

//////EDIT

Widziałem w changelogu, że wszystkie problemy w najnowszej dostpenej wersji są rozwiązne, czyli jak rozumiem mogę lecieć do najwyższej możliwej wersji 3.4.2XXX?

Andrzej_K
18-03-2022, 14:55
Po VIN'ie dowiesz się tylko jaki masz SYNC - czy 1, 2 lub 3

arturek
18-03-2022, 15:18

WF0DXXWPCDHB28773

[...]

tu masz aktualizację do pobrania wg VINu

https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/status/

natomiast wersję oprogramowania odczytujemy w samym urządzeniu

np.

https://i.imgur.com/nN83YAj.jpg

pozdrawiam
Arturek

karoolpl
18-03-2022, 16:37
arturek dzięki, ale tam na stronie forda nie dają przecież najnowszej możliwej, tylko np. 3.0.COŚ albo 3.2.COŚ, jak chcesz 3.4, a moje auto jest z 05.2017 to pewnie coś koło 3.0-3.2,

Andrzej_K z tego co pamiętam, to część osób jak ma dostęp, to potrafi określić z jaką fabryczna wersja wyjechało auto z fabryki, z jaką wielkością pamięci, etc.

tedi_k
18-03-2022, 17:56
...z jaką fabryczna wersja wyjechało auto z fabryki, z jaką wielkością pamięci, etc.

Ale przecież to jest auto europejskie z Sync3 z navi - więc nie trzeba sprawdzać, by wiedzieć, że ma flash 64GB...
Podobnie jest to auto z 2017 roku - czyli "pre18.5"... NIE MIAŁO PRAWA wyjechać z niczym innym, niż wersja 3.0 softu Sync3...

krzysztofSJZ
18-03-2022, 18:22
NIE MIAŁO PRAWA wyjechać z niczym innym, niż wersja 3.0 softu Sync3...
dokładnie tak jest
ale przecież w ustawieniach jest napisana jak byk wersja softu i wersja map

Andrzej_K
19-03-2022, 05:00
Andrzej_K z tego co pamiętam, to część osób jak ma dostęp, to potrafi określić z jaką fabryczna wersja wyjechało auto z fabryki, z jaką wielkością pamięci, etc.

Źle pamiętasz:

Data produkcji: 03.05.2017
Model pojazdu: Mondeo 2014 -
Typ nadwozia: 4-Drzwiowy Sedan
Wersja: Titanium Plus
Silnik: 2.0L EcoBoost (200PS) - MI4
Przekładnia: 6-bieg. przekł. autom. 6F Mid-Range
Napęd: LHD FWD
Przełożenie przekładni głównej: 3.21
Norma emisji spalin: Emisja wg normy Euro 6
Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp.
Obszar: (+)"PL"
Lakier: Milano Grigio
Materiał we wnętrzu: Skóra Luxury 3 / Charcoal Black

(...)
Bez systemu interfejsu tel. komórk.
Sync III
Bez Elem.. Sterowania Radiem Z Siedzenia Tylnego
(...)

tedi_k
19-03-2022, 07:48
Źle pamiętasz:
...

A jednak Kolega karoolpl PAMIĘTA DOBRZE...
Tyle, że w sytuacji jak wyżej (co napisałem w poście wcześniej) sięganie po zapisy z serwerów Forda DOKŁADNIE NIC NIE WNOSI NOWEGO do wiedzy o danym Sync3....
No może jedynie tyle, ze można się upewnić, że sync3 jest fabryczny (ma taki numer ESN jaki zamontowano w fabryce)...

Chociaż ja na przykład, przy wymianie Sync3, temu zakładanemu nadaję taki numer ESN "jaki powinien być".... Więc tak czy inaczej "niewiele z tej wiedzy z serwerów Forda wynika"...

karoolpl
19-03-2022, 21:20
Pobiłem do najnowszej wersji sync 3.4.2XXXX z mapami na europę z 2021, problemów z przewijaniem podwójnym brak, problemów ze ściemnianiem brak, wszystko śmiga elegancko.

PS. generalnie to sory że na forum zadałem pytanie, bo odpowiedzi to jak na jakiejś elektrodzie czy innym WULGARYZM , jak śmiesz zadać pytanie, powinieneś wszystko wiedzieć, przecież to takie proste i oczywiste :) po co wchodzisz na FORUM i zadajesz pytania :619::619::619:

tedi_k
19-03-2022, 22:22
....PS. generalnie to sory że na forum zadałem pytanie, bo odpowiedzi to jak na jakiejś elektrodzie czy innym ***ostwie...

Kolejny raz "z pretensjami..."

WF0DXXWPCDHB28773
...

"Strasznie oczęta Kolegę bolały", że na ekranie nie mógł sobie zobaczyć jaką ma wersję???

BTW - nie zrozumiem chyba nigdy takich gości co tylko "pretensje do świata mieć potrafią"... Całe szczęście, że wyzwiska i inwektywy nie padły, że "ośmieliłem się udzielić kompletnej odpowiedzi"...

karoolpl
20-03-2022, 08:23
tedi_k nie zgodzę*się, nie mam pretensji, tylko kilka osób po kolei odpisuje jakby to była oczywistość. To że miałem synca 3.0 to jak najbardziej sobie sprawdziłem, bardziej chodziło o to ile pamięci ma sama jednostką, żeby przypadkiem nie zepsuć sobie synca.

Wcześniej miałem sync3 w hybrydzie i dzięki Tobie kiedyś dowiedziałem się że w hybrydzie miałem wersje z 16 gb flash bez nawigacji. Tu chciałem podobnie dowiedzieć się jaka konkretnie wersja sprzętowa wyszła fizycznie z autem.
Nie chciałem dowiedzieć się że mam wersje 3.0, bo to tak, jak najbardziej można sprawdzić samemu w menu.

Tu bardziej chodziło o traktowanie kogoś na forum, i zamiast odpowiedzieć normalnie, to wyczuwałem złośliwość.

Żeby nie robić offtopicu, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sync3 zupgradował się do najnowszej możliwej wersji i działa prawidłowo.

arturek
20-03-2022, 10:25
[…]
Nie chciałem dowiedzieć się że mam wersje 3.0, bo to tak, jak najbardziej można sprawdzić samemu w menu.

[…]

Szanowny kolego - Twoje wyjaśnienie nic nie wyjaśnia => zadałeś proste pytanie

WF0DXXWPCDHB28773

[…]
Widziałem w changelogu, że wszystkie problemy w najnowszej dostpenej wersji są rozwiązne, czyli jak rozumiem mogę lecieć do najwyższej możliwej wersji 3.4.2XXX?

co więcej =>w pytaniu pytasz o nr wersji w swoim urządzeniu

Tak więc wszyscy zrozumieli poprawnie Twoje pytanie => i dlatego takie odpowiedzi = że samemu można sprawdzić sobie wersję softu w swoim urządzeniu

W pytaniu nie ma informacji, że chodzi o parametry techniczne urządzenia = wielkość pamięci

pozdrawiam
Arturek

SRS
20-03-2022, 11:53
bardziej chodziło o to ile pamięci ma sama jednostką,wystarczyło z uwagą przeczytać post 1568 Ale przecież to jest auto europejskie z Sync3 z navi - więc nie trzeba sprawdzać, by wiedzieć, że ma flash 64GB... a pozostałe posty by były zbędne.

Forest27
21-03-2022, 11:12
informacyjnie od 16.03.22 udostępniona jest nowa wersja Sync 3.4.22020, do chwili obecnej nie widzę by ktoś na stronie cyanlabs zgłaszaj z nią jakieś problemy.
NOTE: ONLY APPS PACKAGE IS NEW, OTHER PACKAGES WILL LIKELY FOLLOW, NO NEED TO UPDATE ALL PACKAGES ONLY THE APPS PACKAGE!

Community Changes
TBC

Technical Information
Package Date: 2021-07-28
Release Date: 2021-07-28
Build Date: 2021-07-13
List of Changed files: 589c05f6e146064364f3696d07bd90922a30cf3bM Manifest.txtM NAV/Job2/libitypepro - Pastebin.com 315
Visible Changes: Noone Found
Notable Changes:
Added a Qualifier to AL2HMIBridge, which required 90% of QML files to be updated.
Few QMLs cleanup / deletion / addition
Known Changes / Issues
TBC

Technical Information from FMods
Package Name: 5U5T-14G381-EV
Epoch: 1644243443000
Major Version: 3.4
Build: 22020
Package Date: 2022-02-07
Release Date: 2022-03-15
Build Date: 2022-01-20
List of Changed files: SYNC 3 BUILD 3.4.22020 Changed files - by Fmods.netM Manifest.txtM NAV/Job - Pastebin.com 103
Visible Changes: Noone
Changes (based on diff):
Added new libs
Added new font
Added few new settings (mainly for 10" displays)
Updated FM/DAB logo database
Updated/Removed/Added some png
Updated all libs/bin as always
Something that i surely missed.

Linked System Voices Packages:
5U5T-14G391-AS - NOT YET AVAILABLE
5U5T-14G391-BS - NOT YET AVAILABLE
5U5T-14G391-CS - NOT YET AVAILABLE
5U5T-14G391-DS - NOT YET AVAILABLE
5U5T-14G391-ES - NOT YET AVAILABLE
5U5T-14G391-FR - NOT YET AVAILABLE

Linked DAB/FM LOGOS Package:
5U5T-14G658-AH - NOT YET AVAILABLE

F11 Maps Packages:
1U5T-14G421-B*J - NOT YET AVAILABLE

Most important thing:
Does JB works? Yes :+1::+1::+1:

Please note that without the new FM/DAB LOGOS Package some logos will not be visible.

pokakulka
29-03-2022, 05:23
Czy jest to oficjalna aktualizacja ze strony Forda? Bo nic takiego mi nie znajduje.

Forest27
31-03-2022, 17:57
To oczywiście z CyanLabs
do pobrania przez Syn3 Updater

klosowski_m
01-04-2022, 00:58
Witajcie. Jestem tu świeżutki (kilka minut temu się rejestrowałem). Szukam rozwiązania problemu jaki napotkałem podczas próby aktualizacji oprogramowania w samochodzie. Po podłączeniu jednostki do WiFi pokazał się pasek postępu i info, że jest dostępna nowa wersja. Ale, że długo nic się nie działo, a czas było wysiadać, zacząłem drążyć temat w domu. I tym sposobem dotarłem do strony forda, gdzie po zapodaniu VINu pobrałem dostępną aktualizację. Zrobiłem wszystko jak instrukcja kazać, podłączyłem pendrive'a w autku, ale po 1h z jakimś 15 minutowym haczykiem cały czas świeciło się na górnym pasku "aktualizacja oprogramowania..." i nic więcej. Po wyłączeniu silnika, zamknięciu samochodu, ponownym otwarciu i uruchomieniu silnika radio gra dalej, ale jaka była wersja taka jest :( Ktoś coś podpowie? SYNC3, wersja oprogramowania: 3.0 Kompilacja 18025. Focus MK3 2017 2.0TDci
Z góry serdeczne dzięki za wszelkie konstruktywne podpowiedzi ;)

cattani75
01-04-2022, 06:39
Nie przerywaj aktualizacji.

rysiula
01-04-2022, 06:52
Dokładnie, skoro przerwałeś aktualizacje przed zakończeniem to nie oczekuj, że będziesz miał zaktualizowanego synca. Po aktualizacji pojawi się komunikat, że aktualizacja się powiodła i można wyjąć pendrive.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

klosowski_m
01-04-2022, 07:03
No właśnie dzisiaj rano pojawił się komunikat, że instalacja się zakończyła. Faktycznie jest nowa wersja w postaci nowej kompilacji 20204. Tylko teraz się zastanawiam, czy aby napewno wszystko jest ok, bo jednak pendrive'a nie było już w porcie. Radio działa, sprawdzanie wersji SYNCa pokazuje nową wersję,chociaż po jakiejś sekundzie, może dwóch.Wydaje mi się, że troszkę inna animacja jest przy uruchamianiu radia, ale to mogę się mylić. No i nie wiem, czy jest powód do obaw, że coś nie halo jest, skoro tak się to wszystko odbyło, czy skoro działa, pokazuje nowszą wersję, to porostu uznać, że jest ok?

Forest27
01-04-2022, 08:38
Nie przejmuj się, po aktualizacji musi zrestartować, często trwa to chwilę dłużej. Sam zauważysz podczas obsługi czy wszystko działa.
PS
tak informacyjnie wg CyanLabs nowa wersja 22048 jest już na horyzoncie i pewnie się pojawi w tym miesiącu, w wersji 22020 znaleźli jakieś błędy, choć osobiście u siebie nic niepokojącego nie zauważyłem w stosunku do wersji poprzednich.

klosowski_m
01-04-2022, 15:45
Nie przejmuj się, po aktualizacji musi zrestartować, ...

OK. Dziękóweczka :) No zobaczymy jak będzie się zachowywać. Jeszcze nowe mapy do wgrania przede mną, ale to już jak będę śmigał do pracy, to akurat powinny się zaktualizować ;)

leszcz
02-04-2022, 09:16
22048 jest już na horyzoncie
żartujesz ..
myślałem ,że 22069 ;)

PatrykP11
06-04-2022, 12:45
A jakie zmiany są w tej najnowszej wersji ?
Warto instalować ?

tedi_k
06-04-2022, 12:48
...Warto instalować ?

Bezapelacyjnie i bezzwłocznie...:one:
Zmiany są "kluczowe" i zawsze wynikające "z ciągłego udoskonalania oprogramowania"...:568:

LaMeZ
17-04-2022, 14:01
Witam. Posiadam Forda Edge z 2017(EU). Obecnie mam wersje 3.0 20204 i mapy F10 a na oficjalnej stronie forda brak aktualizacji. Czy do tego auta nie jest dostepna 3.4?

Bump: Witam. Posiadam Forda Edge z 2017(EU). Obecnie mam wersje 3.0 20204 i mapy F10 a na oficjalnej stronie forda brak aktualizacji. Czy do tego auta nie jest dostepna 3.4?

lukaszooo
17-04-2022, 14:58
Sync3 dzieli na stare wersje do 3.0 i taka masz i nowe wersje które można aktualizować do 3.4. Nie oficjalnie że starej wersji można zrobić nową.

leszcz
17-04-2022, 17:51
Czy do tego auta nie jest dostepna 3.4?
Nie . Wszystko co jest wiecej jest "nielegalne"

tedi_k
18-04-2022, 10:39
... "nielegalne"

Może bardziej "nieoficjalne" i "niewspierane przez Forda"...
Nie sądzę by wgraniem 3.4 w miejsce 3.0 zainteresowała się prokuratura z powodu "nielegalności"...:pg:)

cattani75
18-04-2022, 10:49
To zależy, kto wgrywa. [emoji1787]

sawoj
19-04-2022, 08:26
Po aktualizacji Sync 3 do wersji 3.4.21265 z nieoficjalnej strony na wyświetlaczu zniknęła ikonka Asystenta Parkowania, miał ktoś podobny problem?

mrk26
19-04-2022, 08:56
Wgraj konfigurację, powinno wrócić.

tedi_k
19-04-2022, 10:11
Wgraj konfigurację...

A po co???
Od kiedy to aktualizacja zmienia/modyfikuje konfigurację???

Jeśli już - to trzeba zawsze po aktualizacji wykonać "reset do ustawień fabrycznych"...
Czasem też (zależy "z czego na co się aktualizowało"...) trzeba RĘCZNIE ZMODYFIKOWAĆ konfigurację (nowsze/inne wersje softu mają zmienione znaczenie niektórych opcji). Raczej nie dotyczy to automatycznego parkowania.

mrk26
29-04-2022, 10:29
Witam,
Czy trzeba zmieniać/aktualizować APIM żeby odblokować dodatkowe ustawienia pojazdu w sync 3 wersja 3.4. APIM z 2017 64gb wersja EU.

tombalt
29-04-2022, 11:09
zmieniać/aktualizować APIM żeby odblokować dodatkowe ustawienia pojazdu
Najprawdopodobniej konieczna zmiana kalibracji, co może uceglic APIM, a gwarancji czy będzie działać też nie ma.
Zobacz, czy w asbuild masz na końcu 7D0 (aktualizacja) czy 9D0 (konfiguracja).

mrk26
29-04-2022, 11:58
Wielkie dzięki, za niedługo sprawdzę. W UCDS nie mogę zmienić wartości w DE08 dlatego pytałem.

mrk26
29-04-2022, 18:21
Niestety wychodzi że mam 7D0.
Będę musiał popatrzeć czy i co tam można wgrać.

tedi_k
29-04-2022, 19:12
...W UCDS nie mogę zmienić wartości w DE08 dlatego pytałem.

APIM ma stary firmware - zresztą jak wszystkie z 2017 bez "niefabrycznej" aktualizacji.
Normalnie aktualizacja FW niczego w tych rocznikach nie "ucegla" - choć jak ktoś bardzo chce - to jak wiadomo i cep też da się popsuć...

mrk26
29-04-2022, 19:44
APIM ma stary firmware - zresztą jak wszystkie z 2017 bez "niefabrycznej" aktualizacji

Obecny APIM to HB5T-14G371-FCA, wersja GB5T-14G374-CB.
Czy mógłbym prosić o podpowiedź która wersja oprogramowania bedzię wystarczajaco dobra, żeby można było aktywować te opcje.

tedi_k
29-04-2022, 21:55
Obecny APIM to HB5T-14G371-FCA, wersja GB5T-14G374-CB. ...

Osobiście nie analizuję "co do czego pasuje".
Na załączonym obrazku jest jakiś "najnowszy komplet" FW...

BTW - po aktualizacji FW i tak w Mondeo MK5 z profilu większość ustawień "dodatkowych" będzie działać "kulawo" albo wcale... Soft pozostałych modułów nie jest przygotowany pod konfigurowanie z APIM zamiast z IPC.
Ponadto, konfigurowanie ustawień z ekranu dotykiem zamiast w liczniku klawiszami na kierownicy ja osobiście uważam za "aberrację"... Komuś totalnie odbiło - przecież tego w czasie jazdy nie da się bezpiecznie zrobić. Tak jak jest obecnie - w liczniku za pomocą klawiszy na kierownicy - jest moim zdaniem najwygodniej.
W Kudze Mk3, gdzie konfigurowanie z APIM jest "domyślne" zawsze uruchamiam "normalne" konfigurowanie z licznika (którego brak fabrycznie) i jeszcze nie spotkałem nikogo, kto by po takim przekonfigurowaniu nie odetchnął z ulgą...

djanek
29-04-2022, 22:04
Czytam Wasze posty i zastanawiam się jakie funkcji uzyska się po aktualizacji??

mrk26
29-04-2022, 23:03
Na załączonym obrazku jest jakiś "najnowszy komplet" FW...
Dziękuje, jutro jak będę miał wolną chwilę to zobaczę co da się z tym zrobić.
Co do funkcjonalności i wygody to jeszcze nie wiem okaże się w praktyce jak wszystko pójdzie dobrze.

zastanawiam się jakie funkcji uzyska się po aktualizacji??
Przy wersji softu 3.4 na sync 3 można dodać dodatkowe ustawienia pojazdu ale tylko w APIM 2018 wzwyż no chyba że wgra się nowszą kalibrację do starszego APIM (sync 3).

szymans
05-05-2022, 13:19
Cześć,

Od około 2 tygodni jestem posiadaczem MK5, jako, że nie lubię jak coś w samochodzie jest "nieaktualne" wziąłem się od razu za wszystkie możliwe aktualizacje, usprawnienia przy pomocy forscana itp..
Zacząłem się również interesować aktualizacją SYNC 3.0 do wersji 3.4 i przyznam, że natłok informacji trochę mnie przytłoczył.
Czy jest na forum użytkownik, który jest mi w stanie pomóc i wytłumaczyć krok po kroku jak się za to zabrać?

Moja konfiguracja to:

Ford Mondeo MK5 prod.: 11.2016
Sync z navi 3.0, kompilacja 20204_Product
Wersja Gracenote: 1.1.1.1127(EU-0010)
Wersja map: EU 4 14

arturek
05-05-2022, 16:55
[…]
Czy jest na forum użytkownik, który jest mi w stanie pomóc i wytłumaczyć krok po kroku jak się za to zabrać?

[…]

1) wejść na stronę forda
https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/
2) wpisać VIN
3) jeśli są aktualizacje to pobrać na komputer i rozpakować na pendriva
4) zrobić aktualizację wg wskazówek ford

https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/Service/docs/PL_SYNC_3_USB-Update-Guide.pdf

[…]
Moja konfiguracja to:

kolega podał wszystko tylko nie VIN który jest potrzebny - jeśli już

Cześć,

Od około 2 tygodni jestem posiadaczem MK5, jako, że nie lubię jak coś w samochodzie jest "nieaktualne" wziąłem się od razu za wszystkie możliwe aktualizacje, usprawnienia przy pomocy forscana itp..
[…]

Koledzy którzy się tym zajmują powiedzą
a) aktualizacje ew. tak
b) nie przy pomocy Forscana tylko UCDSem

pozdrawiam
Arturek

mrk26
05-05-2022, 17:56
Zapoznałbym się z tematem co można aktualizować na sam pierw ;)
Mondeo mk5 czasami ciężko wybacza, a czasami wogóle...

szymans
06-05-2022, 12:39
1) wejść na stronę forda
https://www.ford.pl/serwis/informacj...aktualizacja#/
2) wpisać VIN
3) jeśli są aktualizacje to pobrać na komputer i rozpakować na pendriva
4) zrobić aktualizację wg wskazówek ford

https://www.ford.pl/content/dam/guxe...date-Guide.pdf

To wszystko już za mną.
Bardziej chodzi mi o możliwości aktualizacji "poza fordowskich" czyli tych niewspieranych przez forda.

Zapoznałbym się z tematem co można aktualizować na sam pierw
Mondeo mk5 czasami ciężko wybacza, a czasami wogóle...

W punkt, sam proces aktualizacji przez SyncUpdater od CyanLabs myślę, że okiełznam.
Bardziej chodzi mi o doradztwo bardziej doświadczonych kolegów, bądź koleżanek, którzy poprowadzą mnie, aby zrobić to tak żeby niczego nie zepsuć.

Zapoznałbym się z tematem co można aktualizować na sam pierw

Próbowałem odkopać w tym temacie takową widzę, lecz mimo wszystko pozostaje zbyt wiele pytań bez odpowiedzi.
Gdzie taką kompleksową wiedzę zdobyć? ;)

tombalt
06-05-2022, 13:02
Cyanlabs, fmods... I nawet stary sync 3 może wyglądać nowocześniej....https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220506/051906ede21254632fd1dfa36bb73324.jpg

Wysłane z mojego YAL-L21 przy użyciu Tapatalka

szymans
06-05-2022, 13:09
Cześć,

Zacząłem się również interesować aktualizacją SYNC 3.0 do wersji 3.4 i przyznam, że natłok informacji trochę mnie przytłoczył.

Moja konfiguracja to:

No dobrze, więc tak.
Czyli jeśli skorzystam z metody z CyanLabs... ( https://cyanlabs.net/tutorials/sync-3-automated-method-update-to-3-4/ ).

...konkretnie z podpunktu nazwanym...
"Updating (Reformat Mode)
If you are currently on SYNC 3.0 or lower and want to update at all you will need to use this method.
If you are currently on any version between SYNC 3.2 and SYNC 3.4.19274 and wish to update maps you should use this method"

...to wszystko będzie śmigać?

Czy mój Sync 3.0 podniesie się wtedy do wersji 3.4, i wszystko będzie działać bezproblemowo?
Mam się czego obawiać?

kln1920
06-05-2022, 13:16
Jak będziesz robił zgodnie z podanymi instrukcjami, to będzie ok. Z 3.0 do 3.4 musisz zrobić reformat

szymans
06-05-2022, 13:18
Jak będziesz robił zgodnie z podanymi instrukcjami, to będzie ok. Z 3.0 do 3.4 musisz zrobić reformatCzy to co przytoczyłem z CyanLabs to właśnie nie jest przypadkiem reformat?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

kln1920
06-05-2022, 13:19
Jest.

mrk26
06-05-2022, 14:16
Próbowałem odkopać w tym temacie takową widzę, lecz mimo wszystko pozostaje zbyt wiele pytań bez odpowiedzi.
Gdzie taką kompleksową wiedzę zdobyć?

Co dokładnie chcesz aktualizować?

KubaJ
12-05-2022, 08:29
cześć, czy w fiesta mk8 z sync 3 ver 2.3 da radę zrobić aktualizacje do 3.4 czy to się wiąże z wymiana sprzętu i pojawia się pytanie warto, czy oprócz aspektów wizualnych są stanowcze różnice?

tombalt
12-05-2022, 13:08
fiesta mk8 z sync 3 ver 2.3
Rozumiem, że sync był zmieniany... I nie jest fabryczny? Takich staroci chyba nie wkładali do mk8
Jeśli tak to chyba tylko nieoficjalna aktualizacja.to się wiąże z wymiana sprzętu
Jak dobrze pójdzie to tylko aktualizacja.

wizualnych są stanowcze różnice
Generalnie to tylko wizualne zmiany, dla jednych "tylko" dla innych AŻ.
Oficjalnie stary sync raczej nie ma co liczyć również na na nowe mapy.

KubaJ
12-05-2022, 13:21
Rozumiem, że sync był zmieniany... I nie jest fabryczny? Takich staroci chyba nie wkładali do mk8
auto kupione od 1 właściciela o ile wiem i widziałem książkę to wszystko robił w ASO
Jeśli tak to chyba tylko nieoficjalna aktualizacja.
chciałem skorzystać z cyanlabs, ale pytanie jak sprawdzić czy APIM jest org czy czasem nie wymieniali w ASO?

Generalnie to tylko wizualne zmiany, dla jednych "tylko" dla innych AŻ.

map nie potrzebuje bo i tak głównie Apple CarPlay

tombalt
12-05-2022, 13:25
APIM jest org czy czasem nie wymieniali w ASO?podaj VIN, może coś się uda dowiedzieć...

KubaJ
12-05-2022, 13:53
rozumiem, że sync był zmieniany... I nie jest fabryczny? Takich staroci chyba nie wkładali do mk8
jeśli tak to chyba tylko nieoficjalna aktualizacja.

Generalnie to tylko wizualne zmiany, dla jednych "tylko" dla innych aż.

podaj vin, może coś się uda dowiedzieć...

wf0jxxgahjhk74916

tombalt
12-05-2022, 14:57
Faktycznie był oryginalnie z sync3 i jest to początek produkcji.... Więc może rzeczywiście włożyli starszą wersję....
Pozostaje jedynie nieoficjalna aktualizacja.

SRS
12-05-2022, 15:14
wf0jxxgahjhk74916 w fabryce włożono taki APIM bez nawigacji H1BT-14G371-AHA wkładany 15.05.2017 do 05.02.2018 i zaktualizowany do SYNC3 v3.0.20204
Pozostaje jedynie nieoficjalna aktualizacja.

KubaJ
12-05-2022, 18:31
Ok czyli cyanlabem śmiało mogę działać, nie rozwale modułu?

Ok to skoro zaktualizowany do 3 to skąd ta wersja 2.3?

SRS
12-05-2022, 20:06
Ok to skoro zaktualizowany do 3 to skąd ta wersja 2.3? stąd że 2.3 wersją wyszedł z fabryki i został kilka dni temu zaktualizowany do 3.0

KubaJ
12-05-2022, 20:37
Ok kilka dni temu zrobiłem aktualizacje oficjalnym kanałem, ale nadal pokazywał się jako 2.3 może nie odświeżył czegoś

ok spr w mieście pokazuje już 3.0 może podpięcie do Wifi pomogło :)

sliver001
26-05-2022, 21:17
Wykonałem aktualizację Sync 3 do najnowszej, wygenerował się plik xml, który przesłałem do Forda, w odpowiedzi mogłem pobrać i zaktualizować mapy do F10 co się udało. Dziś sprawdzam w informacjach o Sync a tam nadal jest wersja 3.0. Nie powinna być przypadkiem 3.3 albo 3.4? Miał ktoś taki przypadek? Zmieniła się kompilacja bo poprzednio była 17276.

kln1920
27-05-2022, 06:43
Gdybyś nie wiadomo po co VINu nie zasłonił, albo przynajmniej powiedział o jakie auto chodzi, to by było prościej. Natomiast pewnie dlatego, że auto oficjalnie od Forda nie dostanie 3.4, musisz sobie ograć to "na lewo"

zmulim
27-05-2022, 06:45
1628. Jeden z największych tasiemców z cyklicznie pojawiającymi się tymi samymi pytaniami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

lordwader
27-05-2022, 22:25
witajcie, dawno mnie tu nie było, być może moje pytanie ma już gdzieś odpowiedź na forum, ale nie znalazłem...
Zaktualizowałem sync 3.4 do wersji 22110 i jakby mi ubyło stacji z logami.
Jest jakaś możliwość dogrania brakujących log stacji radiowych?
Używałem pena przygotowanego przez soft cyanlabs??

kln1920
28-05-2022, 09:02
No i pewnie nie czytałeś tego, co było napisane przy tej wersji :)

djanek
28-05-2022, 10:17
No i pewnie nie czytałeś tego, co było napisane przy tej wersji :)

TA wersja została uzupełniona o "Voice's and Logo's" w uzupełnieniu poprzednich aktualizacji, więc powinny być loga. Chyba że coś z pakietu wypadło :( i jest mniej logów radiowych

Arczisol
28-05-2022, 13:41
Witam, w moim nowym S-max 2017 po aktualizacji ze strony ford.pl SYNC z wersji 2.0 (dalej nie pamiętam, a nie spisałem) do wersji 3.0.20204 cała SYNC zaczęła chodzić bardzo wolno, wolno reaguje na poszczególne przyciski, żeby nie powiedzieć że się wiesza. Czy można jakoś wrócić do poprzedniej wersji? Lub która kompilacja z tych dostępnych na CyanLabs jest najstabilniejsza i pewna?

Przed aktualizacją nie były dostępne nowe Mapy, a po aktualizacji pojawiły się dostępne nowe, tylko nie mogę ich pobrać, plik ok 23GB i pod sam koniec ściągania pokazuje błąd i lipa.

w Syn3.updater dostępne mam SYNC w wersji 3.3.19052 i później wszystkie kolejne już 3.4.-----

leszcz
28-05-2022, 17:01
Przed aktualizacją nie były dostępne nowe Mapyzrobisz update map i wszystko wróci do normy

lordwader
28-05-2022, 18:56
TA wersja została uzupełniona o "Voice's and Logo's" w uzupełnieniu poprzednich aktualizacji, więc powinny być loga. Chyba że coś z pakietu wypadło :( i jest mniej logów radiowych

... czytałem, czytałem, ale sporo log stacji wyparowało, część jest, ale chyba sporo mniej niż we wcześniejszych wersjach :(
stąd moje pytanie o uzupełnienie "dziur"...

doubleube
02-06-2022, 16:06
Mam pytanko.

Bo po aktualizacji (cyanlab) zaczął mi mrugać ekran w sync 3 z navi. Tak delikatnie podświetlenie.
Zbieg okoliczności?

pawel182
02-06-2022, 17:24
A jaki masz ustawiony tryb ekranu? dzień/noc/auto ? Może to być kwestia ustawienia automatycznego trybu, który czasem się gubi.

doubleube
02-06-2022, 20:29
Tez o tym myślałem, ale od zawsze mam noc [emoji16]

kacper69
02-06-2022, 20:43
Pomimo kolejnej aktualizacji SYNC do v 1.9 nie został rozwiązany:
-problem klawiatury. Cały czas w SYNC jest układ klawiatury niemieckiej i nie można tego zmienić.
- złe/ pozamieniane LOGO do pewnych stacji , np. VOX.

sabaciontko
03-06-2022, 07:03
doubleube Załapałeś się na flickering. Problem znany w Focusach i Kuga. Luknij tutaj https://community.cyanlabs.net/t/my-solution-for-sync-3-screen-flickering-on-focus-mk3/5181

doubleube
03-06-2022, 18:27
Dziękuję za info, można by było popróbować bo forscan nie jest mi obcy, ale czy nowsza wersja sync nie pomoże?

sabaciontko
03-06-2022, 20:41
Nowa wersja nic w tej kwestii niestety nie zmieniła.

sabaciontko
03-06-2022, 21:43
Czy możliwy jest update map do wersji F11 w Sync 3.0 v 20204 ? Nie chcę podnosić systemu do 3.4 ze względu na flickering.

leszcz
07-06-2022, 19:29
Czy możliwy jest update map do wersji F11 w Sync 3.0 v 20204
tak jak sobie znajdziesz odpowiednie linki :)

sabaciontko
07-06-2022, 20:22
Aleś mnie zadziwił tą informacją :mad: Jednak bardziej byłbym w szoku, jakbyś zaczął zdanie od dużej litery.

LathanderAldonis
07-06-2022, 20:43
Czy przerabiał ktoś temat aktualizacji SYNC3 na postoju bez uruchomionego silnika - dokładniej w garażu pod domem ? mam dostępny "podładowywacz" (Osram BATTERYcharge 904) i zastanawiam się jak to zrobić... zapłon włączony? nie wygasi się auto po x minut bezczynności? do tej pory robiłem to w trasie, ale aktualnie nie planuje większych wyjazdów a chce zrobić aktualizacje łącznie z mapami.

tedi_k
07-06-2022, 21:33
... odpowiednie linki ...

Nieistniejące????
Albo mi coś "grubo umknęło" albo też mapy F11 dla wersji 3.0 Sync3 NA RAZIE NIE WYDANO!

sabaciontko - wgranie mapy dla wersji 3.2/3.3/3.4 (w tym aktualnie dostępnej F11) do wersji 3.0 systemu było ćwiczone, ale nie jest to operacja ani prosta ani łatwa ani zbyt funkcjonalna...
Czyli krótko - "no way".

sabaciontko
08-06-2022, 08:34
tedi_k I o to mi chodziło ! Poczekam na oficjalne F11 do v3.0. Może w tym roku się doczekamy:mad:

Irekx
08-06-2022, 11:04
Czy przerabiał ktoś temat aktualizacji SYNC3 na postoju bez uruchomionego silnika - dokładniej w garażu pod domem ? mam dostępny "podładowywacz" (Osram BATTERYcharge 904) i zastanawiam się jak to zrobić... zapłon włączony? nie wygasi się auto po x minut bezczynności? do tej pory robiłem to w trasie, ale aktualnie nie planuje większych wyjazdów a chce zrobić aktualizacje łącznie z mapami.

Tak, u siebie w mustangu robiłem tylko na włączonym zapłonie (bez uruchamiania silnika), bez żadnego dodatkowego zasilania i problemów nie było :-)
Gdzieś w opcjach jest ustawienie po jakim czasie bezczynności ma się wyłączyć, standardowo chyba 30 minut, ale jak będziesz w aucie to można procedurę wyłączania przerwać.

mrk26
08-06-2022, 11:11
Nie chcę podnosić systemu do 3.4 ze względu na flickering.
W Mondeo też się zdarza? Ja u siebie nie zauważyłem żeby ekran jakoś poderzanie mrygał.

sabaciontko
08-06-2022, 11:42
Zdarza się w Focus i Kuga. I to wcale nierzadko . Szczególnie w retrofitach SYNC3.

leszcz
08-06-2022, 13:22
Nieistniejące????
patrz na FB jeden podawał takie inf a ja nie sprawdzałem nawet .

mrk26
09-06-2022, 13:56
Zdarza się w Focus i Kuga. I to wcale nierzadko . Szczególnie w retrofitach SYNC3.

Nawet nie wiedziałem, fakt mam dokładany sync3 (APIM z focusa) ale nie zauważyłem żeby coś mrygało nawet jak podświetlenie się zmienia z dziennego na nocne a mam najnowszą wersję 3.4 z cyanlab. Może w Mondeo nie mryga :wink:

sabaciontko
09-06-2022, 16:45
W Mondeo jest inna strategia oświetlenia i nie słyszałem aby ta przypadłość tam występowała.

lordwader
10-06-2022, 21:30
Kuga mk3,5 mryga na sync 3.4 ostatnia wersja cyyana...
ale czego nie można zmienić trzeba polubić :)

PiotrX1
13-07-2022, 19:36
Zna ktoś jakiś sposób na błędne loga niektórych stacji? np. dla vox fm pokazuje logo rmf max. Sync 3.4 22110 - dziś aktualizowany, na 21265 było to samo.

sabaciontko
13-07-2022, 19:39
lordwader . Można to zmienić . Wgraj ostatnią kalibrację do APIM.

lordwader
16-07-2022, 18:01
lordwader . Można to zmienić . Wgraj ostatnią kalibrację do APIM.

co masz na mysli? mam ostatnią wersję cyanolab.

leszcz
16-07-2022, 18:44
mam ostatnią
primo soft nie jest jakiegoś tam cyan coś tam

Po drugie LOGA stacji są w paczce instalacyjnej i nie ma tu nic do tego wgrywanie "kalibracji" płytki

lordwader
16-07-2022, 19:35
primo soft nie jest jakiegoś tam cyan coś tam

Po drugie LOGA stacji są w paczce instalacyjnej i nie ma tu nic do tego wgrywanie "kalibracji" płytki

zdaje się, że to chodziło o coś innego:

Kuga mk3,5 mryga na sync 3.4 ostatnia wersja cyyana...
ale czego nie można zmienić trzeba polubić :)

sabaciontko
16-07-2022, 19:41
lordwader Ostatnia kalibracja
Version: 05.04.27 1U5T-14G374-EL Release Date: 2020-10-05 może usunąć tę niedogodność - flickering.
Poczytaj na cyanlabs jak możesz wgrać tę kalibracje.

leszcz
16-07-2022, 20:46
zdaje się, że to chodziło o coś innego:
a OK
ale nadal wszystko jest forda a nie jakiegoś tam cyana

lordwader
17-07-2022, 08:09
lordwader Ostatnia kalibracja
Version: 05.04.27 1U5T-14G374-EL Release Date: 2020-10-05 może usunąć tę niedogodność - flickering.
Poczytaj na cyanlabs jak możesz wgrać tę kalibracje.

Chyba mam wszystkie pliki firmwaru aktualne więc aktualizacja go raczej nie rozwiąże, ale i tak moja wersja forscana nie pozwala na taką funkcjonalność :(.

sabaciontko
17-07-2022, 08:18
Napisałem Ci co można zrobić . Zrobisz co chcesz. Spróbuj wyłączyć Auto Dim w ostatniej kompilacji z cyanlabs. Niektórym pomaga.

pankrakus
17-07-2022, 09:38
Chyba mam wszystkie pliki firmwaru aktualne [...]

Ciekawy pomysł ze wstawionymi zdjęciami => zamiast zrobić PrintScreen i wstawić zrzut ekranu komputera, kolega robi zdjecia ekranu komputera - nie przyszło mi do głowy tak sobie robić pod górę

pozdrawiam

lordwader
17-07-2022, 11:38
Ciekawy pomysł ze wstawionymi zdjęciami => zamiast zrobić PrintScreen i wstawić zrzut ekranu komputera, kolega robi zdjecia ekranu komputera - nie przyszło mi do głowy tak sobie robić pod górę

pozdrawiam

akurat miałem telefon w garści bo udostępniałem neta :surprise::oops::wink:
niemniej da się odczytać co trzeba mimo, że matryca jak lustro błyszczała.

ps. ktoś się może odnieść do tych plików które mam czy to jest ostatnia wersja, bo może warto zainwestować w pełną licencję forscana?
ten błąd podczas odczytu pliku wynik z ograniczeń mojego forscana?

kln1920
17-07-2022, 15:28
Przecież w pełną wersję forscana nie trzeba inwestować nic, oprócz czasu potrzebnego na wygenerowanie dwumiesięcznej darmowej licencji

arturek
17-07-2022, 16:46
Tu generujemy darmową licencję o której pisał przedmówca

https://forscan.org/support/prepare_trial_el_request.php?lang=ru

plik licencji dostajemy na emaila i wczytujemy licencję do Forscana

Czas oczekiwania na emaila z licencją: 30 minut - 2 godziny

pozdrawiam
Arturek

lordwader
17-07-2022, 20:36
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak......

mam wersję 2 miesięczną, przyjrzyj się załącznikowi

not availible under trial extended license

goofy3
18-07-2022, 08:43
Hej,
czy jest gdzieś dostępny jakiś changelog co zmienia się przy update?
Obecnie mam Sync 3.0 19205, plik jaki mi się ściągnął to
SYNC3_2807651996 (SYNC3 Consumer Assembly Upgrade - Release 3.0.25)

Nic nie mogę znaleźć, jak nic nie ma, może będzie ktoś tak dobry i napisze co się zmienia?

nolo
26-07-2022, 20:13
Witam
Chciałem zrobić aktualizcję sync z 3 do 3.4 i za każdym razem z różnych pen drive mam ten sam komunikat:error in 1UT5-14G658-AH_16440064430000.TAR.GZ
jak to naprawić

po sprawie,zrobione

LathanderAldonis
30-07-2022, 21:30
Cześć, może ktoś wie jak to rozwiązać... zrobiłem aktualizacje synca do 3.4 22110 i mam problem? jeden mały detal... brakuje mi FM loga Antyradia (może i innych stacji, ale z kilku zaprogramowanych stacji tylko tego brakuje) oczywiście robiłem master reset.

Gery23
31-07-2022, 11:33
Co muszę sprawdzić aby samodzielnie zaktualizować sync w Ford EDGE 2019 z USA (wgrać polski język, ustawić możliwość odbierania polskich stacji radiowych)przy użyciu sync3 updater. Wiem na pewno, że nie posiadam nawigacji. Czy ustawienia znajdujące się na zrzucie ekranowym są prawidłowe? Nadmieniam, że zaktualizowałem już system sync do najnowszej wersji 3.4 dostępnej na stronie forda.

cody-25
31-07-2022, 20:42
Czy ustawienia znajdujące się na zrzucie ekranowym są prawidłowe?
Wyglądają prawidłowo. Żeby mieć parzyste częstotliwości, język polski wymagane jest przekodowanie modułów, a nie tylko wgranie softu ;)

Gery23
03-08-2022, 10:25
Wyglądają prawidłowo. Żeby mieć parzyste częstotliwości, język polski wymagane jest przekodowanie modułów, a nie tylko wgranie softu ;)

Jeżeli mam możliwość skorzystania z forscan to jestem w stanie sam to zrobić? Ewentualnie czy mogę liczyć na pomoc? Gdzie znaleźć kody?

tomtom13
16-08-2022, 10:32
Po aktualizacji Sync do 22110 , nie mogę wysłać pliku dziennika. Czy ja coś robię nie tak, czy serwer Forda w kulki leci?
https://images92.fotosik.pl/613/1219e9a20ccdbc8emed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/1219e9a20ccdbc8e)

razes
17-08-2022, 10:27
Być może plik dziennika jest "uszkodzony". Pobierz z tej samej strony (gdzie się sprawdza aktualizacje map i SYNCA) plik do wygenerowania nowego pliku dziennika - na samym dole stronki rozwiń "Rozwiązywanie problemów".
Ps. ja wczoraj zaktualizowałem SYNC i dziś po przesłaniu pliku dziennika ciągnę już "nowe" mapy 22,2 GB :)

tomtom13
18-08-2022, 19:53
Zrobiłem to i nadal to samo. Nawet po ponownej aktualizacji problem nadal występuje. Z tego powodu nie będę miał dostępnej aktualizacji map.
Wygenerowany plik XML poniżej:
[https://images89.fotosik.pl/614/db0dfd71cd1b8309med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/db0dfd71cd1b8309)

arturek
19-08-2022, 18:41
Po aktualizacji Sync do 22110 , nie mogę wysłać pliku dziennika. Czy ja coś robię nie tak, czy serwer Forda w kulki leci?
[...]

Witam
Serwery Forda działaja poprawnie => moja aktualizacja - razem ze zrzutami ekranu,
tutaj:

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=269330&page=186

Zrobiłem to i nadal to samo. Nawet po ponownej aktualizacji problem nadal występuje. Z tego powodu nie będę miał dostępnej aktualizacji map.
Wygenerowany plik XML poniżej:
[...]

Mój plik XML już wykasowałem więc nie porównam
Moim zdaniem:
- albo cos robisz źle (np. aktualizacja nie doprowadzona do końca)
- albo problem ze sprzętem => np. "wygłupiający się" pendrive

Jak zgłaszasz aktualizcję?
czy na stronie:

podajesz VIN auta przed wskazaniem pliku XML => ja najpierw wpisywałem VIN, a potem zgłaszałem

Mam 2 pomysły na zgłoszenie
a)
- w telefonie udostępnij internet po wifi (nie po USB)
- połącz się samochodem z tym internetem z telefonu
- wybierz aktualizację systemy po wifi => wtedy powinno się zapisac na serwerach Forda, że masz zaktualizowany SYNC
b)
ew. możesz mi podesłać emailem plik XML + nr VIN auta i ja spróbuję przesłac plik na serwer Forda

Oryginalne mapy Forda mozna pobrac np. tu:
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Sync+3

Nie ma się co napalać na F11, ponieważ po zainstalowaniu stwierdzam z przykrością stałą obecność błędów i braków w pokryciu dróg które występowały w F10. Przynajmniej tak jest w mojej okolicy (kujawsko-pomorskie).

Niestety kolega ma rację
- błędów które zgłaszałem nie poprawili
- druga kwetsia - firma Here (dostawca map) ma zwyczaj umieszczania na mapie dróg, których budowę dopiero rozpoczęto (a nie ukończono)
Po Krakowie nie da się jeździć bo usilnie kieruje na drogi które dopiero sa budowane - uzywam Android Auto I Google

pozdrawiam
Arturek

tomtom13
19-08-2022, 19:18
Zapewne problem jest w pliku xml, a raczej w jego zawartości. Aktualizacja przebiegła bez problemu, żaden błąd się nie pojawił. W informacjach o wersji wyświetla mi się: 22110. Próbowałem już kilka razy ponownie wgrywać aktualizację i za każdym razem taka sama zawartość pliku dziennika.
Może spróbować downgrade do wersji np:20204 i później ponowię instalację nowej wersji. Co prawda sprawdzałem już to wgrywając z powrotem wersję: 21194.

arturek
19-08-2022, 20:07
Dlaczego nie chcesz spróbowac po wifi - bo rozumiem, że aktualizujesz po USB

pozdrawiam
Arturek

snik3rs
30-08-2022, 18:00
Nie znalazłem wątku na forum. Czy ktoś aktualizowal Sync 3.0 do wersji 3.4? Widzę z są duże zmiany, a sam samochód nie wykrył mi aktualizacji. Czy tylko ręcznie przez USB? Ma ktoś sprawdzony i bezpieczny poradnik? A może ktoś ogarnia temat w Krakowie? :)

zmulim
30-08-2022, 21:11
No to temat sam znalazł ciebie :D życzę miłej lektury :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Farfocel
31-08-2022, 20:10
Napisz po prostu do obsługi klienta Forda. Miałem ten sam problem.

ruchu
01-09-2022, 14:48
Też m pytanie , wczoraj pobrałem aktualizacje do mojego mk5 2018 rok , wg. Vin znalazło mi najnowszą wersję , ale po aktualizacji okazało się że to sync 3 wersja 3.0 a nie wersja 3.4 . Czy mam.za stare auto? Problem mam taki (z wersja 3.0 ) że po aktualizacji iOS i Android do najnowszych wersji telefonu nie widzą auta i na odwrót (applecar, androiauto)
Edit: po kilku godzinach od aktualizacji i restarcie telefonu Applecar zaczął działać

Quadrifoglio
01-09-2022, 17:40
Witajcie, potrzebuję porady

Jak sprawdzić jaką wersję aktualizacji zawiera plik pobrany ze strony Ford Sync? Mam obecnie wgraną taką wersję, 3.0 kompilacja 20204. Raz już aktualizowałem Sync, jakieś 3 lata temu... Czy da się to zaktualizować bezpośrednio do Sync 4? Zestrony sync po numerach vin pobrało mi plik oznaczony: YNC3_2807651996_Update.zip

arturek
01-09-2022, 18:59
Witajcie, potrzebuję porady

Jak sprawdzić jaką wersję aktualizacji zawiera plik pobrany ze strony Ford Sync? [...]

Soft Sync 3 wer. 3.4.22110 ma oznaczenie: SYNC3_2623569578_Update.zip

tu człowiek udostępnia kolejne wersje aktualizacji

https://my-ford-focus.de/en/sync-download-links-2/

[...]
Czy da się to zaktualizować bezpośrednio do Sync 4? [...]

Nie

pozdrawiam
Arturek

Quadrifoglio
02-09-2022, 22:35
Soft Sync 3 wer. 3.4.22110 ma oznaczenie: SYNC3_2623569578_Update.zip
tu człowiek udostępnia kolejne wersje aktualizacji
Nie
pozdrawiam
Arturek

Sorry, miałem na mysli aktualizację z 3.0 do 3.4 od razu. Próbowałem ściągnać plik aktualizacji ze strony forda. Za pierwszym razem przy próbie instalacji pokazało mi błąd 03, przy drugiej próbie 04 i tak już jest.
Plik który mi pobrało ma oznaczenie: CynC3_2807651996_Update.zip

kln1920
03-09-2022, 08:40
Z 3.0 do 3.4 przez Cyanlabs możesz, było milion razy o tym

Quadrifoglio
04-09-2022, 22:30
Z 3.0 do 3.4 przez Cyanlabs możesz, było milion razy o tym

Dziękuję forumowiczowi Danio's. Jego rada bardzo pomogła ;)

Jarri S-max
29-09-2022, 11:28
Panowie,
Widzę, że jest możliwość adaptacji najnowszej wersji SYNC 3 z 3.0 do 3.4. Czy będzie to działać w Focusie 1.5 tdci z 2017 roku (SYNC 3 z navi)?
Wg. strony https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/status/ nie ma nowszej aktualizacji.

Czy wgranie najnowszej kompilacji ze strony, nie narobi problemów?
Ktoś próbował to zrobić?
Podzielicie się doświadczeniami?

Pozdrawiam!
Jarek

kln1920
29-09-2022, 11:33
Tak, wystarczy przeczytać na przykład parę postów w tym wątku.

tedi_k
29-09-2022, 12:23
...Ktoś próbował to zrobić?...

Przed Kolegą w tej kwestii albo "bardzo długa droga z wieloma porażkami..." albo szansa na skorzystanie z doświadczeń lokalnego, toruńskiego kolegi jarcik...

kln1920
29-09-2022, 17:23
A, kolega chce pobrać paczkę dla s-maxa i wgrać to do Focusa?

tedi_k
29-09-2022, 17:44
A, kolega chce pobrać paczkę dla s-maxa..

W Sync3 nie istnieje coś takiego jak "paczka dla Focusa" czy "paczka dla S-maxa"...
Są różne wersje softu Sync3 oraz wersje z navi lub bez, ale całość jest całkowicie niezależna od tego jakie to auto i z którego roku... Byle istniała wersja fabryczna tego auta z Sync3 (czyli by była w Sync3 obsługa takiej wersji platformy sprzętowej).
To, że Ford udostępnia aktualizacje w pakietach oznaczonych VIN auta w niczym nie przeszkadza by mógł je zainstalować ktokolwiek w dowolnym "obsługiwanym" innym aucie...

kln1920
29-09-2022, 17:59
No ale i tak wygodniej jest po prostu pobrać przez CyanLabs zamiast kombinować?

Jarri S-max
29-09-2022, 20:05
A, kolega chce pobrać paczkę dla s-maxa i wgrać to do Focusa?

Początkowo tak myślałem, ale zdążyłem przeczytać, że nie ma takiej potrzeby, bo Sync3Updater - jak rozumiem - dopasuje wersję do Focusa z 2017 (mk3) 1.5 tdci;
a przy tym nie trzeba wpisywać nr seryjnego SYNC`a ani VIN czy tak? :shock:

pozdrowienia!

kln1920
29-09-2022, 20:13
Tylko wersję kompilacji, którą masz teraz

carlos_69
30-09-2022, 13:02
Mam inne pytanie
Posiadam Ford Mondeo mk5. Niestety uszkodzeniu uległ moduł sync3 wersja: HB5T-14G371-ACA. Znalazłem w dobrej cenie moduł sync3 spolszczony z amerykańskiej wersji (fusion) w wersji: HB5T-14G371-ABB. Jest może ktoś w stanie potwierdzić czy będą to kompatybilne modele? Nie chciałbym wyłożyć kasy na coś co nie będzie działało. Zakup, sprawdzenie i ewentualny zwrot nie wchodzi w rachubę niestety.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

sabaciontko
30-09-2022, 15:37
A wystarczy 10 sekund z Google aby się dowiedzieć ze to APIM bez navi i z 16 GB . Lipa, pewnie dlatego w "dobrej"cenie.

carlos_69
30-09-2022, 15:40
Tyle to ja wiem. Sprawdziłem jak piszesz w google. Mnie interesuje czy będzie pasował ten model w zamian za mój popsuty (także bez navi)

tedi_k
30-09-2022, 17:26
...Znalazłem w dobrej cenie moduł sync3 spolszczony z amerykańskiej wersji (fusion) w wersji: HB5T-14G371-ABB. ....

A wystarczy 10 sekund z Google aby się dowiedzieć ze to APIM bez navi i z 16 GB . ...

Jeśli nie ma błędu w przepisywaniu P/N tego APIM, to jest błąd na stronie Cyanlabs - APIM bez navi z Fusion (USA) z tego okresu ma bez wątpliwości jedynie 8GB flash. Ten "padnięty" europejski bez navi ma (znów bez wątpliwości...) 16GB pamięci flash.

...Mnie interesuje czy będzie pasował ten model w zamian za mój popsuty (także bez navi)

Jak ktoś umie - to da się założyć dowolny APIM Sync3 za dowolny... Bez navi 8GB flash będzie działał "prawie jak europejski" - nie mieści się jedynie cały Gracenote (standardowo wgrywa się w takiej sytuacji Gracenote chiński zamiast europejskiego). Dla użytkownika auta jest to w codziennym życiu praktycznie niezauważalne. Gorzej z próbą ew. wykonania aktualizacji pakietami z serwerów Forda "po VIN" - po takiej zamianie na "8GB zamiast 16GB" żadna aktualizacja "fabryczna" NIE DA SIĘ WYKONAĆ...

Tu znów może to nie mieć żadnego znaczenia - bo owa "polonizacja" zapewne została zrobiona przez wgranie softu 3.4 - który fabrycznie "się nie należał" i fabrycznie w związku z tym nie będzie NIGDY ZAKTUALIZOWANY.

carlos_69
30-09-2022, 18:27
Bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam

norbi333
17-10-2022, 19:52
Już oficjalnie ze strony forda można pobrać syn 3.4 kompilacja 22200. Ale za to nie można wysłać pliku potwierdzającego aktualizację

snik3rs
17-10-2022, 20:05
To jest ta wersja z nowym designem? Tą którą trzeba było wgrywać kombinacjami? :)

Już oficjalnie ze strony forda można pobrać syn 3.4 kompilacja 22200. Ale za to nie można wysłać pliku potwierdzającego aktualizację

Bump: Po VIN niestety nie znajduje mi tej aktualizacji

norbi333
17-10-2022, 21:06
Między poprzednią,a obecną wersją nie widzę żadnej różnicy poza numerem.U mnie była normalnie dostępna po vinie

young81
02-11-2022, 06:09

zatwierdziło Ci ten plik który zatwierdza aktualizacje ?? ja tez zaktualizowałem wysyłam plik dziennika i system tego nie widzi.....

norbi333
02-11-2022, 06:18
Zatwierdziło.Ale wcześniej pisałem do centrali ,że nie chce zatwierdzić.

dexter74
02-11-2022, 13:31
Panowie, może głupie pytanie, te aktualizacje są za darmo, czy trzeba mieć jakiś abonament itd?

norbi333
02-11-2022, 13:51
Za darmo na podstawie vin

LESZPOD
03-11-2022, 23:48
Witam. Ma ktoś z Was podobny problem jak ja? Otóż po aktualizacji systemu SYNC 3,4 do najnowszej wersji nie mogę przesłać wygenerowanego pliku dziennika co w konsekwencji uniemozliwia mi pobranie aktualizacji map F11.Nadmieniam iż po kontakcie z centralą Forda powiedziano mi ze jest to problem globalny.....a było to 2m-ce temu i do dziś cisza-problem nierozwiązany przez informatyków.

jagred
04-11-2022, 09:59
Ja tez nie moge wgrac pliku dziennika. Dalem sobie spokoj z aktualizacjami.

dexter74
04-11-2022, 19:02
Ależ mnie zaciekawiliście.

Napiszcie mi proszę łopatologicznie o co chodzi z tym plikiem dziennika. Załóżmy, że chcę zaktualizować sync, pobieram aktualizację po VIN i co dalej? Pendrive? Inaczej?
Krok po kroku, laikowi. Dzięki.

arturek
04-11-2022, 19:35
Witam

- wchodzisz na stronę:
- pobierasz plik na komputer
- rozpakowujesz (plik spakowany)
- formatujesz pendriva na exFAT
- to co rozpakowałeś wgrywasz na pendriva
- wyjmujesz wszystko ze złącz USB w aucie
- uruchamiasz silnik (aktualizacja powina być robiona z włączonym silnikiem)
- wkładasz pendriva do USB w aucie
- .... przez dłuższą chwile nic się nie dzieje => po chwili jest napis, że trwa aktualizacja
- na ekranie nic się nie dzieje
a) aktualizacja softu trwa ok 30 minut
b) aktualizacja map może trwać 2 godziny
- po zakończeniu aktualizacji jest odpowiedni komunikat
- wtedy wyjmujemy pendriva i idziemy z nim do kompa
- aktualizacja utworzyła plik dzinnika
- ponownie wchodzimy na stronę
i wybieramy opcję "Potwierdź aktualizację"
- wskazujemy plik który utworzył sie na pendrive

Dzięki temu, serwer Forda wie jaki mamy soft i nie będzie w kółko proponował tej samej aktualizacji

(Plik dziennika jest przechowywany
w folderze „SyncMyRide” w pamięci USB.
Nazwa pliku składa się ze słowa SYNC,
numeru seryjnego, numeru VIN oraz
rozszerzenia .xml)

Jest całe mnóstwo filmów na Youtube, które pokazuja jak to zrobić

a tu link do instrukcji Forda (wystarczy chcieć przeczytać)
https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/Service/docs/PL_SYNC_3_USB-Update-Guide.pdf

2) Jeśli na pendrive nie utworzył się plik dziennika aktualizacji, to wchodziśz na stronę
i klikasz ten link
https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/rhd/central/owners/resources-and-support/sync-%26-bluetooth-support/update/documents/Interrogator_AD.zip
- wgraj rozpakowany plik na pendriva
- włóż pendriva do USB w aucie
zostanie wygenerowany plik dziennika aktualizacji (jaki masz aktualnie soft w aucie)

[...]
nie mogę przesłać wygenerowanego pliku dziennika co w konsekwencji uniemozliwia mi pobranie aktualizacji map F11.
[...]

oficjalne mapy, można alternatywnie pobrac np. tutaj

https://my-ford-focus.de/en/snyc-maps-download/

------------------------------

https://cyanlabs.net/applications/syn3updater/

pozdrawiam
Arturek

Sebastian19157
12-11-2022, 21:50
Witam
Mam problem z aktualizacja sync w moim focusie mk3 st 2017r.
Pobrałem aktualizacje że strony forda na usb sformatowany w exfat pliki rozpakowane podłączyłem pena wyskoczył komunikat aktualizacja oprogramowania systemu czekałem prawie 2 godziny na włączonym silniku komunikat caly czas wyświetlony żadnej innej informacji po tym czasie odłączyłem pena zgasiłem samochod I poszedłem do domu na drugi dzień odpalm auto komunikat że system został zaktualizowany ale na penie nie ma pliku dziennika do potwierdzenia aktualizacji na stronie forda system zaktualizował się do sync 3.0
Może ktoś może pomóc jak to ogarnąc

Jarri S-max
14-11-2022, 23:44
Hej, jest możliwość wygenerowania pliku dziennika zgodnie z instrukcją Ford Polska. Poniżej przesyłam instrukcję jak manualnie pobrać oraz wysłać plik dziennika:
1. Pobierz na komputerze plik (ZIP 47KB) i rozpakuj na pamięci USB (pendrive powinien być w formacie exFAT) - wklej poniższy link w przeglądarkę, a automatycznie go pobierzesz
https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/rhd/central/owners/resources-and-support/sync-%26-bluetooth-support/update/documents/Interrogator_AD.zip

2. Uruchom silnik swojego Forda.

3. Poczekaj, aż system SYNC 3 w pełni się załaduje. Podłącz pamięć USB.

4. Poczekaj, aż pojawi się wiadomość „Instalacja zakończona” (może zająć to około 1 minuty). Jest to jednoznaczne z wygenerowaniem nowego pliku dziennika.

5. Wróć do komputera i dokończ aktualizację, przesyłając plik dziennika na stronę Forda.

:wink:

tomtom13
27-11-2022, 20:31
Dzisiaj udało mi się wgrać plik dziennika. Po przeczytaniu wątku na: fordtalk.de ,otworzyłem plik dziennika "xml" w notatniku i usunąłem wszystkie "przerwy" jakoś się to nazywa vt czy coś tam... między tekstem. Po tej operacji udało się przesłać plik przez stronę Forda.https://www.szybkiplik.pl/F3asm75SpN hasło: epaZugaL

klucho
29-11-2022, 09:50
tomtom13 dzięki za info! Potwierdzam, że ta metoda działa a próbowałem od miesiąca wysyłać plik xml. Chociaż tych "VT" wprost nie widać było w notatniku windows ale jak otworzyłem w notepad++ to tam pięknie widać co trzeba usunąć. Po skasowaniu VT i zapisaniu pliku ponownie upload i po prostu poszło. :)
https://images92.fotosik.pl/634/b5dafe62addea84fmed.jpg

arturek
04-12-2022, 12:55
Witam

Mam pytanie do kolegów o oficjalną aktualizację ze strony Forda => czy wam działa

Dzisiaj mamy 4 grudnia => od około 2-3 tygodni - mam wrażenie, że oficjalna aktualizacja nie działa

W moim Focusie mk4 ciagle mi mówi, że mam aktualny system (3.4.22110)

Testowo, poszukałem ogłoszeń z Focusami, gdzie widać, że jest starszy soft
i gdy wpisuje taki VIN na stronie Forda, to jest komunikat, że system aktualny

np. to ogłoszenie
https://autopunkt.pl/samochod/krakow/kombi/ford/focus/id/102099#a2dd56937f0a25fd4d0f6d532f023dd9

Czy pobieranie aktualizacji ze strony Forda wam działa?!

pozdrawiam
Arturek

TheDriver
04-12-2022, 15:09
Do mojej Kugi, w listopadzie pojawiła się wersja: >>SYNC3 Consumer Assembly Upgrade - Release 3.4.22200<<
Byłem trochę zaskoczony, bo dostawałem jedną wersję w ciągu roku.
Poprzednia, z września, to właśnie: >> SYNC3 Consumer Assembly Upgrade - Release 3.4.22110 <<

pokakulka
05-12-2022, 14:09
Jaki był rozmiar tej 3.4.22200 ? Bo mi na stronie Forda pokazuje coś do pobrania wielkości 2,6 GB. Obecnie mam 3.4.22110.

TheDriver
05-12-2022, 14:22
Dokładnie. Obie paczki miały mniej więcej tą samą wielkość 2,6 GB w pobieralni.

bajbus74
06-12-2022, 07:22
Hej, jest możliwość wygenerowania pliku dziennika zgodnie z instrukcją Ford Polska. Poniżej przesyłam instrukcję jak manualnie pobrać oraz wysłać plik dziennika:
1. Pobierz na komputerze plik (ZIP 47KB) i rozpakuj na pamięci USB (pendrive powinien być w formacie exFAT) - wklej poniższy link w przeglądarkę, a automatycznie go pobierzesz

2. Uruchom silnik swojego Forda.

3. Poczekaj, aż system SYNC 3 w pełni się załaduje. Podłącz pamięć USB.

4. Poczekaj, aż pojawi się wiadomość „Instalacja zakończona” (może zająć to około 1 minuty). Jest to jednoznaczne z wygenerowaniem nowego pliku dziennika.

5. Wróć do komputera i dokończ aktualizację, przesyłając plik dziennika na stronę Forda.

:wink:

Po wykonaniu powyższych czynnosci nic się nie dzieje. SYNC widzic pena ale nie wysyła dziennika. Można jakoś ręcznie przesłać plik dziennika na pena?

TheDriver
08-12-2022, 22:12
Nie jestem pewien na 100% ale spróbuj połączyć się przez Wi-Fi i wybierz opcję sprawdzenia aktualizacji. Z tego co pamiętam, to też wysyła automatyczne status urządzenia.

krzysztofSJZ
09-12-2022, 17:18
dzisiaj mnie licho podkusiło do aktualizacji softu, soft ściągnięty ze strony forda po numerze VIN i kicha, postępowałem zgodnie z instrukcją aktualizacji, pen połączył się niby jak nalezy pokazał się komunikat aktualizacja czekałem bite 2,5 h i nic, wyłączyłem wszystko a ten drań dalej pokazywał komunikat że aktualizacja trwa dobre 10 min, nic się na szczęście nie uwaliło soft stary jak kuga jedynie przybył jeden pliczek o którym nie ma wzmianki w całym temacie aktualizacji sync 3, poniżej skany, po 30 minutach odpaliłem radio i nic się nie zadziało a soft jak był stary tak jest, czy podczas aktualizacji radio może sobie normalnie grać?

krzysztofSJZ
14-12-2022, 16:04
w niedzielę odpaliłem radio i o dziwo aktualizacja ,,dalej się wyświetlała,, po kilku dosłownie chyba 2 minutach komunikat aktualizacja zakończona, nie wiem dlaczego coś klikło tak jakby cetnral zamykał drzwi otworzyłem z przycisku i sprawdziłem co tam się zadziało i owszem aktualizacja jakaś wpadła numer 22xxxxxxxx i niby nic poza tym, ale włączyłem radio zagrało z czarnym ekranem, dotknąłem paluchem ekran i zaświeciło się,to samo z telefonem podpiąłem kablem android się załadował pokazał ikony i czarna WULGARYZM , kilka razy ponawiałem operacje i tak jak po włączeniu radia robił się czarny ekran tak z androidem to samo pomagało wzbudzenie ekranu paluchem, w sumie dalej nie wiem o co kaman ale już po bólu dałem pokój fordowi jego dennym uaktualnieniem poszedłem po bandzie i jest sync 3.4 wraz z YT i TV
pytanko czy głosowo mozna w klimie tylko podnieść lub obnizyc temperaturę czy zaś czegoś nie wiem???

było i jest

ps. dlaczego mi te fotki wchodzą krzywo??

Malchiki
15-12-2022, 20:30
Panowie, mam wielką prośbę. Od dłuższego czasu aktualizuje Sync 3 do najnowszych wersji dostępnych na Cyanlabs. Natomiast dalej mam stare loga radiowe, np RMF Maxxx, Czwórka itp... Czy aktualizacja bazy danych z logami odbywa poprzez sync 3 i po prostu Ford tej bazy nie aktualizuje, czy jednak baza danych jest trzymana w APIM i należy ten moduł zaktualizować a sama aktualizacja wersji Sync nic nie daje?

leszcz
16-12-2022, 14:38
a sama aktualizacja wersji Sync nic nie daje?
mamy "swoje" LOGA stacji radiowych .
Wszystko co public ma "stare" LOGA

klucho
24-01-2023, 20:10
Wgrywał ktoś nową wersję Sync3 ze strony Forda? Coś konkretnego się zmienia? Waży podobnie jak poprzednia 3.4.22200 ok. 2.6GB
z autoinstalla:
; SYNC3 Consumer Assembly Upgrade - Release 3.4.22251 - Only for Nav/EU assemblies.

[SYNCGen3.0_3.4.22251_PRODUCT]
Item1 = HB5T-14G386-VEB
Open1 = SyncMyRide\HB5T-14G386-VEB.tar.gz
Item2 = HB5T-14G386-VCB
Open2 = SyncMyRide\HB5T-14G386-VCB.tar.gz
Item3 = NU5T-14G381-AB
Open3 = SyncMyRide\NU5T-14G381-AB.tar.gz
Item4 = 5U5T-14G391-AT
Open4 = SyncMyRide\5U5T-14G391-AT.tar.gz
Item5 = 1U5T-14G658-AH
Open5 = SyncMyRide\1U5T-14G658-AH.tar.gz
Options = AutoInstall
[SYNCGen3.0_ALL]
Item1 = GB5T-14G386-AD
Open1 = SyncMyRide\GB5T-14G386-AD.tar.gz
Item2 = LU5T-14G386-CA
Open2 = SyncMyRide\LU5T-14G386-CA.tar.gz
Options = AutoInstall,Delay,Include,Transaction

tedi_k
24-01-2023, 20:14
...Coś konkretnego się zmienia? ...

No tak.
Zdecydowanie zmienia się samopoczucie tego co wgrał.
Zwykle się bardzo poprawia.

bukox
24-01-2023, 20:21
Cytat z CyanLabs:

List of Changed files: https://pastebin.com/V1m9ay8Z
Changes (based on diff):
* Updated some ifs, some bins and some libs
* Added two BT Vehicle names: Mach-E and F-600
* Some UI changes to Navigation view (10P Theme), Charge setting View (All themes), Customer Connectivity View (All Themes), System Update View (All Themes, but it's not a UI change, just a logic behaviour change)

Most important thing:
Does JB works? YES

norbi333
24-01-2023, 20:44
Likwiduje loga stacji na pasku i możliwość oglądania filmów czy teledysków jeśli ktoś miał odblokowane

bijat
25-01-2023, 15:45
Zapytam jeszcze raz ,jaka jest OFICJALNA wersja dla SYNC3 ,chodzi o Mondeo MK5 2016 r. Obecnie mam 3.0 jak pisałem wyżej .
Na stronie Forda niby mam aktualizację ,pliki tak wyglądają :

SYNC3_2807651462_Update
W środku pliki z 28/11/2020
SyncMyRide / w tym jest jesze 5 innych też z tą datą ?
Autoinstall
DONTINDX.MSA

To jest coś nowego ,czy to jest stare co pobrałem z wersją 3.0 ?

Witam.
Zostałem posiadaczem Forda Smax z 2016 roku. Po wgraniu powyższej aktualizacji pobranej ze strony Forda, cały system Sync 3 działa w zwolnieniu. Reakcja po kliknięciu ikony klimatyzacji jest dopiero po kilku lub kilkunastu sekundach, podobnie z innymi funkcjami. Czy mieliście podobny problem i jak go wyeliminowac?

pokakulka
25-01-2023, 17:05
Spróbuj zrobić reset Synca. Powinno pomóc.

bijat
25-01-2023, 17:11
Spróbuj zrobić reset Synca. Powinno pomóc.

Niestety nie pomaga. Robiłem kilkukrotnie.

pokakulka
25-01-2023, 17:15
Spróbuj w takim razie zrobić kolejną aktualizację do jeszcze wyższej wersji jeśli istnieje. Po którejś aktualizacji też mi strasznie mulił ale po wgraniu kolejnej było już ok.

bijat
25-01-2023, 17:26
Wg. Strony forda mam aktualne sync3. Pokazuje mi tylko dostępny dla mnie plik aktualizacji map. Możliwe że aktualizacja map pomoże? Czy to nie ma nic wspólnego. W sumie nic nie tracę chyba.

lordwader
27-01-2023, 22:13
mamy "swoje" LOGA stacji radiowych .
Wszystko co public ma "stare" LOGA

czyli tak jak by nie było -tylko dla wąskiego grona warsztatowców, a nie dla userów forum...

pankrakus
27-01-2023, 22:37
Bezpłatna pomoc jest prawem a nie obowiązkiem

To że ktoś coś ma, to nie znaczy że ma obowiązek rozdawać to, na prawo i lewo

pozdrawiam
pankrakus

arturek
29-01-2023, 11:52
Witam

Ja wgrywam u siebie tylko oficjalne aktualizacje ze strony Forda

Dopiero wczoraj (28.01.2023) pokazała się dla mojego Focusa aktualizacja 3.4.22200

pozdrawiam
Arturek

pokakulka
29-01-2023, 18:53
bijat wgraj te mapy. Potem powinna pojawić sie do pobrania kolejna aktualizacja dla Synca.

Rob^
30-01-2023, 17:45
Działa Wam https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/ ?
u mnie sugeruje aby spróbować ponownie później ... i tak od wczoraj ;)

djanek
30-01-2023, 20:57
Działa

arturek
31-01-2023, 16:38
Witam
Na poprzedniej stronie pisałem, że działa => już zaktualizowałem i zgłosiłem aktualizację na stronie forda

pozdrawiam

Farfocel
05-02-2023, 16:35
Działa Wam https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/ ?
u mnie sugeruje aby spróbować ponownie później ... i tak od wczoraj ;)
To znaczy, że plik trzeba wysłać ręcznie kontaktując się z Fordem. Mają duże problemy z tym systemem.