marcinus
19-06-2007, 17:31
Sprawdziłem dzisiaj sonde i jak czytałem na forum ze ma byc napiecie pomiedzy 0.1-0.9 v
miedzy szarym a czarnym a umnie napiecie 0.01 0.02 jakby wogóle nie było napiecia a jak dałem gaz to spadło do 0
jak odłaczyłem od silnika żadnych zmian
Co to oznacza sonde walnęta czy kabel walniety próbuje własnie pomierzyc napiecie na kablu jak zauważyłem że przewodom szarym i czarnym w sondzie odpowiada biało-niebieski i brazowy i tam po odłączeniu wtyczki tez brak brak napiecia ????
Dodam że sprawdzałem na włączonym silniku i na rozgrzanym
stasiek49
19-06-2007, 19:25
na tych kablach nie ma napięcia.pojawia się gdy silnik jest odpalony i zagrzany,sprawdż miernikiem napięcie pomiędzy czarnym a masą pojazdu-szary kabel morze mieć przerwę,ale wskazania tak małego napięcia- to sonda jest walnięta albo bardzo okopcona
marcinus
19-06-2007, 19:42
1.walnieta dziwne to bo wymieniałem ją jakies 5 miesiecy temu w warsztacie i niewiem co za cudo założyli napewno nie orginalna bo kable są lutowane a tak na marginesie zauważyłem ze koło sondy rura ma nalot biały
2.Teraz sobie przypomniałem że jak mi kata wywalali to zostawili podgrzewacz wyglada jak tłumik i był przed katem moze on sondy rozwala ?
stasiek49
19-06-2007, 20:59
czy jest kat czy go nie ma to bez znaczenia,mogli załżyć sonde zamiennik kosztóje pare zł. a z doświadczenia wiem że fordy nie lubią zamienników.
umnie napiecie 0.01 0.02 jakby wogóle nie było napiecia Dodam że sprawdzałem na włączonym silniku i na rozgrzanym sonda uszkodzona. Jak wstawili Boscha to sie nie dziwie :)
Kup na alledrogo uniwersalna NGK to troche pojeździsz....
jak mi kata wywalali to zostawili podgrzewacz wyglada jak tłumik i był przed katem podgrzewacz? czy komora rozprężna ? i tak to nie ma nic do sondy.
szynszyl
20-06-2007, 08:14
podgrzewacz? czy komora rozprężna ? i tak to nie ma nic do sondy.ma bardzo dużo... wywalenie kata powoduje niedogrzanie sondy i nieprawidłowe działąnie. ona potrzebuje - nie pamiętam dokładnie - 400-500 st.C (czy jakoś tak). wywalenie kata powoduje odprężenie spalin, szybciej wypadają z wydechu nie oddają tyle ciela do układu wydechowego co wcześniej
marcinus
20-06-2007, 09:41
Nowa sonda orginalna kosztuje 320 zł wiec niemało dlatego sie was pytam czy do wymiany !
A o walnietej sondzie moze świadczyć osmolona na czarno mocno końcówka wydechu ?
Na noc odłaczyłem akumulator i własnie sie przejechałem i samochód chodzi równiutko juz nic nie kumam dlaczego teraz jest ok może coś tam poruszyłem i chodzi teraz ?
Pali mi w okolicach 7-8 litrów jak sonda walnieta powinien wiecej łykać
szynszyl
20-06-2007, 18:30
to chyba ci olej osmala te końcówke wydechu. :fcp27
marcinus
20-06-2007, 19:35
Nie może olej osmalać nowe pierscieni i uszczelniacze były wymienione i nie musze dolewac nic pomiedzy wymianami oleju
Dzisiaj tez zmierzył sonde jeszcze raz dalej 0.02 żadnych zmiena utrzymuje sie stale
a na sonde wskazuje to że jak odpale rano np chwile sie zagrzej to zaczyna szalec oboty spadaja zeprawie gasnie i po chwili wracaja az sie uspokoi to wtedy jest normalnie heee zagadka
wywalenie kata powoduje niedogrzanie sondy i nieprawidłowe działąnie eee w to to nie uwierze :P nie zapominaj jeszcze ze sonda ma własna grzałkę :)
szynszyl
21-06-2007, 05:43
znam się z bardzo dobrym elektonikiem samochodowym...cuda opowiadał i robił w zyciu.. np. programator od pralki w mercedesie.. (nie pamietam dlaczego)
marcinus
25-06-2007, 21:05
Sonde zamontowałem dzisiaj i juz jest lepiej ale test na kompie wykazał jeszcze map sensor i mam już zamówiony inny ale ma troche inny numer końcówke mój ma A1 a ten drugi A2 czy bedzie wszystko grało ?
map sensor i mam już zamówiony inny ale ma troche inny numer końcówke mój ma A1 a ten drugi A2 czy bedzie wszystko grało ? tak