Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Czujnik ciśnienia klimatyzacji

dawidmaster
20-05-2016, 16:37
Wymieniłem niedawno skraplacz klimatyzacji oraz napełniłem układ. Po czym uruchomiłem auto i klimatyzację, aby ją przetestować. Po kilku minutach pracy na postoju ujrzałem kłęby dymu z pod maski (wybiło czynnik zaworem bezpieczeństwa). Winowajcą był niesprawny wentylator (uszkodzony przewód zasilania) o czym pisałem też w innym wątku, co doprowadziło do wzrostu temperatury i ciśnienia w układzie klimatyzacji na postoju.

Pytania moje brzmią:
1) Czy w tej sytuacji nie powinien zadziałać czujnik wysokiego ciśnienia klimatyzacji i wyłączyć kompresów?
2) Czy ten czujnik w okolicy zaworu niskiego ciśnienia (3 pin) to jest jeden czujnik odpowiadający za pomiar niskiego i wysokiego ciśnienia?
Dodam, iż w momencie, gdy układ był pusty to sprężarka się nie załączała, więc podejrzewam, że niskie ciśnienie wykrywa.
3) W jaki sposób mogę sprawdzić ten czujnik?

Doni987
30-07-2016, 18:07
Witam,

Piszę do Was z prośbą o pomoc.

Jechałem sobie i nagle klimatyzacja przestała chłodzić... Ok, jako laik myślę, że może się skończyła. Umówiłem się do mechanika, okazało się, że gaz jest, szczelność też, ale padł czujnik ciśnienia klimatyzacji. Mówił, że jak podłączył coś zwykłym spinaczem, to że chłodziła jak ta lala.

I pytanie do Was, jak mogę oszukać cały ten czujnik ciśnienia klimatyzacji...?
Czujnik pokazuje 31barów, gdzie tak naprawdę jak mechanik sprawdzał manometrem to było chyba 8 barów, czyli normalne.

aprox99
30-07-2016, 18:08
Kupić nowy

Doni987
30-07-2016, 18:11
@up Super... chce na razie darować sobie kupno, bo w ASO to podobno jakieś spore pieniądze kosztują, a zamienników w hurtowniach nie ma(stan na dzień 29.07.2016 jak mechanik dzwonił do 3 hurtowni).

aprox99
30-07-2016, 18:34
W Ford.sklep kosztuje 155zł

Doni987
30-07-2016, 18:50
Dobrze wiedzieć, dzięki.
Mechanik krzyknął 300zl około

aprox99
30-07-2016, 18:52
Te 145zł to chyba UE VAT

slawek-kali
30-07-2016, 19:04
Auto za ponad 30k i nie ma 150zl na czujnik? No bez jaj..
Taniej nie bedzie przy innych awariach.

artur1970
31-07-2016, 09:38
Proszę poprawić tytuł tematu na zgodny z zasadami forum .

Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum

[/URL][URL]http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988 (http://<a href=&quot;http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988&quot; target=&quot;_blank&quot;>http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988</a>)

dawidmaster
03-06-2017, 22:32
Witam

Chciałbym zapytać o prawidłowe wskazania czujnika ciśnienia klimatyzacji podczas.

Po podłączeniu komputera (po napełnieniu klimatyzacji) FORScan pokazuje takie wartości podczas pracy klimatyzacji:
ACP: 717.3 kPa - Ciśnienie układu klimatyzacji
ACC_REQ: On - Sprzęgło klimatyzatora
ACPH: Off - Wysokie ciśnienie układu klimatyzacji (A/C) - przełącznik ciśnienia...
ACPLLP: On - Niskie ciśnienie A/C - przełącznik A/C...

Czy to może oznaczać uszkodzony czujnik ciśnienia układu klimatyzacji?
Jakie jest poprawne wyświetlane ciśnienie podczas pracy klimatyzacji na postoju?

Zakład w którym naprawiałem klimatyzację (zatarty kompresor), stwierdził, że "wentylator pracuje na 25-30% wydajności podczas pracy klimatyzacji na postoju, ale ciśnienie po stronie gorącej na manometrach utrzymuje się na poziomie 10 bar i to jest dobrze. Problem by był, gdyby ciśnienie rosło."

Proszę o podpowiedź, ponieważ nie chciałbym zniszczenia tyle co naprawionej klimatyzacji.

din
04-06-2017, 11:15
U mnie jest tak samo. Kompresor wymieniłem i dalej jest tak samo. Niby tak ma być a klima nie ma wydajności:(

dawidmaster
04-06-2017, 15:05
Co znaczy niema wydajności? Po czym to poznajesz?

Proszę o informację jak to wygląda na FORScan u osób ze sprawną klimatyzacją.

Parametry w/w znajdziemy wchodząc w odczyt danych PID, a następnie wybierając tabela i dane dla PCM.

din
04-06-2017, 19:24
Tu masz o moich bolaczkach https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=261165

dawidmaster
04-06-2017, 21:29
U Ciebie jednak pokazuje ciśnienie około 10 bar, mi wychodzi jednak 7, pomimo sprawdzonego przez mechanika ciśnienia 10 bar.

Zastanawia mnie też wartość wskazujący na niskie ciśnienie A/C. Widzę, że u Ciebie też występuje cały czas na on.

Czy osoby z poprawnie funkcjonującą klimatyzacją ten parametr również mają zaznaczony na "on"? Nie powinno się tak dziać w momencie gdy ciśnienie spada poniżej 2 bar i oznaczać brak czynnika?

Wymieniałeś czujnik ciśnienia układu klimatyzacji? Kojarzysz czy do jego wymiany trzeba ściągać czynnik i na nowo napełniać układ? Chyba go wymienię nawet w ciemno (dla spokoju).

din
04-06-2017, 22:26
Te 700 mam na wyłączonej klimie i tyle mniej więcej powinno być (w zależności od temp). Do samej wymiany czujnika z tego co czytałem w innych klimatyzacja nie trzeba spuszczac chłodziwa.

tedi_k
04-06-2017, 22:29
...Do samej wymiany czujnika z tego co czytałem w innych klimatyzacja nie trzeba spuszczac chłodziwa.

Nie trzeba. Czujnik jest wkręcany na zawór. Wykręcasz i wkręcasz inny a czynnik zostaje w układzie.

dawidmaster
05-06-2017, 22:15
Aha, no u mnie taka wartość występuje zarówno na włączonej jak i wyłączonej klimie. Różni się w granicach 20-60 kPa.

Czyli podjąłem decyzję o wymianie czujnika.

Dziękuję za podpowiedzi.

Informacja dla potomnych:
Czujnik wymieniony, stary rzeczywiście był uszkodzony. Teraz pokazuje aktualne ciśnienie, zamiast stać w miejscu.
ACP: (waha się w granicach 12 000, krótko po uruchomieniu klimatyzacji dochodzi do 14 000 i spada) kPa - Ciśnienie układu klimatyzacji
ACC_REQ: On - Sprzęgło klimatyzatora
ACPH: Off - Wysokie ciśnienie układu klimatyzacji (A/C) - przełącznik ciśnienia...
ACPLLP: On - Niskie ciśnienie A/C - przełącznik A/C... (co ciekawe ten parametr pozostał na ON - być może faktycznie ten typ tak ma)

Ford c-max 1981
01-01-2018, 19:05
Witam. Od jakiegoś czasu również i ja się borykam z problemem klimatyzacji. U mnie problem wygląda następująco. Po naładowaniu układu klimatyzacji w moim mondeo mk4 2008 rok 2.0 benzyna klimatyzacja chłodzi około 4 tygodni. Trzy razy była sprawdzana i nabijana przez zakład zajmujący się klimatyzacją i za każdym razem efekt ten sam po około 4 tyg klimatyzacja przestała chłodzić z kratek leciało ciepłe powietrze, ale kompresor się załączał i wiatrak normalnie. 19 grudnia 2017 r. kolejny zakład w którym był sprawdzany ford stwierdził lekki wyciek gazu na przewodzie niskiego ciśnienia klimatyzacji. Przewód został wymieniony na nowy gaz nabity. Teraz moje pytanie czy ciśnienie w układzie przy temp zewnętrznej 8 stopni powinno byc na wyłączonej klimatyzacji około 700 kPa i na włączonej 1200 kPa?? Czy inne zimą kompresor nie potrzebuje takiego ciśnienia żeby schłodzić tego powietrza?? Po podłączeniu pod kompa odczytuje z forscana takie dane:
Na włączonej klimatyzacji:
1. Temp otoczenia 8 stopni,
2. Ciśnienie barometryczne BARO 99,07 kPa,
3. Czujnik ciśnienia A/C ACP PRESS 468,9 kPa (bezpośrednio po uruchomieniu klimatyzacji wzrasta stopniowo do 540 kPa i spada do wartości początkowej),
4. Przełączniki ciśnienia A/C ACP 1,05V

Na wyłączonej klimatyzacji ciśnienie ACP PRESS jest na poziomie 440 kPa.
Czy są to normalne odczyty w zimę??

dawidmaster
24-01-2018, 17:23
Przy temperaturze 11 stopni mam:
ACP: 486.3 kPa,
BARO: 100.0 kPa,

Więc wydaje się prawidłowo.

Ford c-max 1981
25-01-2018, 11:24
Przy temperaturze 11 stopni mam:
ACP: 486.3 kPa,
BARO: 100.0 kPa,

Więc wydaje się prawidłowo.

Dziękuję za informację.

jadwis082
21-04-2020, 16:32
Witam potrzebuje wymienić czujnik ciśnienia na przewodzie z czytnikiem..posiada on wentyl?