Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] 1.8L Duratorq-TDCi 125KM-Lynx Poszarpuje
marian_joker 07-06-2017, 09:50 Witam!
Zauwazylem problem z poszarpywaniem w 1.8 tdci 125KM. Objawy wystepuja na wszystkich biegach- ale szczegolniej na 4, 5 i 6 podczas stalej predkosci, czasami tez podczas przyspieszania. Odczuwalne jest to jakby konczylo sie paliwo i trwa to krotko- 1-2 sekundy po czym praca silnika wraca do normy.
Poszarpywanie wystepowalo rzadko ale ostatnio coraz czesciej.
Jest nieregularne- mozna przejechac 100-200 km bez problemu, a pozniej przez nastepne 50 km wystepuje kilkakrotnie, po czym znowu cisza.
Nie dymi, nie kopci, nie szrpie silnikiem po odpaleniu, nic nie klekocze silnik na niskich obrotach pracuje rowno EGR nie zaslepiony, spadku mocy nie zauwazylem- za malo nim jezdze azeby obiektywnie to stwierdzic.
Zadnych kontrolek, filtry WSZYSTKIE wymienione, rozrzady gora i dol maja dopiero 5kkm, pali na dotyk - zimą podczas duzych mrozow poczatkowo jakby na 3 gary ale po delikatnym przycisniaciu gazu obroty uspokajaly sie. Spalanie srednio 6l. Auto uzytkowane normalnie, nie katowane. Przebiegu faktycznego nie znam ale samochod ladnie utrzymany.
Stosowalem preparat do czyszczenia ukladu pailwa ale nic nie pomoglo.
Podejrzewam wtryski (w zwiazku z tym paleniem zima na 3 gary- moze koncowka/i jest/sa uszkodzone) Na poczatek myslalem o umyciu w myjce i ewentualnie wymianie koncowek.
W tym modelu są SIEMENS 4M5Q-9F593-AD
Znalazlem czesci w razie stwierdzenia uszkodzenia koncowki:
ROZPYLACZ KOŃCÓWKA WTRYSKU DLLA152PM1001 1.8TDCI
W moim starym 1.8 TDCI byly DELPHI i sam je robilem w myjce ultradzwiekowej i wymienialem zaworki przelewowe i dzialaly bez zadnego kodowania i suszenia bani.
Po przestudiowaniu forum znalazlem kilka podobnych przypadkow ale w 2.0 TDCI i w starszych motorach TDDI i TDCI
Tu nie jestem przekonany od czego zaczac bo u jedengo byla wina pedalu gazu, komus tez pomogla wymiana przeplywomierza a innemu z koleii uszczelnienie nieszczelnosci w dolocie powierza z intercoolera, a jeszcze innego mechanicy skutecznie zdrenowali na kase robiac po kolei wszystko- czyli pompe wtryskowa i wtryski, turbine i dwumas....
Pompe wtryskowa to chyba raczej w ostatecznosci...?
Pompe mam Continental...(to SIEMENS?) 5WS40094 A2C20003032 4M5Q9B395AE
Jakies pomysly?
Mozna to jakos sprawdzic kupujac jakis kabelek i sprawdzajac?
Podobny temat zalozylem w grupie S-max ale z uwagi na to ze ten motor czesciej byl montowany w Mondeo to moze ktos z wlascicieli Mondeo bedzie w stanie mi pomoc.
Dziekuje za podpowiedzi
a coś na kompie ? jakieś błędy ? podłącz pod Forscan i zobacz jak chodzi , odczytaj parametry podczas pracy
czarek1985 07-06-2017, 12:45 Witam!
Zauwazylem problem z poszarpywaniem w 1.8 tdci 125KM. Objawy wystepuja na wszystkich biegach- ale szczegolniej na 4, 5 i 6 podczas stalej predkosci, czasami tez podczas przyspieszania. Odczuwalne jest to jakby konczylo sie paliwo i trwa to krotko- 1-2 sekundy po czym praca silnika wraca do normy.
Poszarpywanie wystepowalo rzadko ale ostatnio coraz czesciej.
Jest nieregularne- mozna przejechac 100-200 km bez problemu, a pozniej przez nastepne 50 km wystepuje kilkakrotnie, po czym znowu cisza.
Nie dymi, nie kopci, nie szrpie silnikiem po odpaleniu, nic nie klekocze silnik na niskich obrotach pracuje rowno EGR nie zaslepiony, spadku mocy nie zauwazylem- za malo nim jezdze azeby obiektywnie to stwierdzic.
Zadnych kontrolek, filtry WSZYSTKIE wymienione, rozrzady gora i dol maja dopiero 5kkm, pali na dotyk - zimą podczas duzych mrozow poczatkowo jakby na 3 gary ale po delikatnym przycisniaciu gazu obroty uspokajaly sie. Spalanie srednio 6l. Auto uzytkowane normalnie, nie katowane. Przebiegu faktycznego nie znam ale samochod ladnie utrzymany.
Stosowalem preparat do czyszczenia ukladu pailwa ale nic nie pomoglo.
Podejrzewam wtryski (w zwiazku z tym paleniem zima na 3 gary- moze koncowka/i jest/sa uszkodzone) Na poczatek myslalem o umyciu w myjce i ewentualnie wymianie koncowek.
W tym modelu są SIEMENS 4M5Q-9F593-AD
Znalazlem czesci w razie stwierdzenia uszkodzenia koncowki:
ROZPYLACZ KOŃCÓWKA WTRYSKU DLLA152PM1001 1.8TDCI
W moim starym 1.8 TDCI byly DELPHI i sam je robilem w myjce ultradzwiekowej i wymienialem zaworki przelewowe i dzialaly bez zadnego kodowania i suszenia bani.
Po przestudiowaniu forum znalazlem kilka podobnych przypadkow ale w 2.0 TDCI i w starszych motorach TDDI i TDCI
Tu nie jestem przekonany od czego zaczac bo u jedengo byla wina pedalu gazu, komus tez pomogla wymiana przeplywomierza a innemu z koleii uszczelnienie nieszczelnosci w dolocie powierza z intercoolera, a jeszcze innego mechanicy skutecznie zdrenowali na kase robiac po kolei wszystko- czyli pompe wtryskowa i wtryski, turbine i dwumas....
Pompe wtryskowa to chyba raczej w ostatecznosci...?
Pompe mam Continental...(to SIEMENS?) 5WS40094 A2C20003032 4M5Q9B395AE
Jakies pomysly?
Mozna to jakos sprawdzic kupujac jakis kabelek i sprawdzajac?
Podobny temat zalozylem w grupie S-max ale z uwagi na to ze ten motor czesciej byl montowany w Mondeo to moze ktos z wlascicieli Mondeo bedzie w stanie mi pomoc.
Dziekuje za podpowiedzi
Zacznij od filtra paliwa
Zacznij od filtra paliwa
Przecież napisał ze wszystkie wymienil...
piotrek305 07-06-2017, 12:59 zaślep EGR
kuras1000 07-06-2017, 13:01 moim zdaniem początki przycinania się EGR, teoretycznie powinien być błąd w ECU...; jeśli chodzi o wtryski to jeśli nie masz 300 kkm przebiegu to nie ruszaj ich, w tym silniku są one w miare wytrzymałe, jedyne co mogę polecic to zalej środek STP do wyszczenia wtryskiwaczy na cały zbiornik, wyjeździj i na pewno nie zaszkodzi :)
jendrusi85 07-06-2017, 13:42 U mnie jest podobnie ale już ustalilem ze winny wtrysk na pierwszym cylindrze a dokładnie znajdująca sie w nim cewka robi zwarcie. Na początku poszarpywanie było bez błędów na komputerze i nie wiadomo było co ale po ostatniej jeździe co już szarpał konkretnie błąd sie pojawił i usterka zdjagnozowana. Mam już wtrysk używany więc niebawem wymienie. Dodam ze objawy identyczne jak u zakładającego temat. Na początku myślałem że winne paliwo i lałem verwe środki czyszczące i nic to samo. Egr działa dobrze ale zaślepiłem profilaktycznie i też na szaroanie nie pomogło choć zbiera sie lepiej.
marian_joker 07-06-2017, 14:52 a coś na kompie ? jakieś błędy ? podłącz pod Forscan i zobacz jak chodzi , odczytaj parametry podczas pracy
Forscan pokazuje bledy czy tylko parametry? A jest cos lepszego niz Forscan do sciagniecia z @ i zdiagnozowania auta? Nigdy sie nie bawilem z komputerem ale jestem w stanie zainwestowac w kabelek bo nie planuje auta sprzedawac za szybko, wiec moze sie przydac...
Zacznij od filtra paliwa
filtr ma 5kkm
U mnie jest podobnie ale już ustalilem ze winny wtrysk na pierwszym cylindrze a dokładnie znajdująca sie w nim cewka robi zwarcie. Na początku poszarpywanie było bez błędów na komputerze i nie wiadomo było co ale po ostatniej jeździe co już szarpał konkretnie błąd sie pojawił i usterka zdjagnozowana.
A jak zdiagnozowales? Na stole czy majster powiedzial?
moim zdaniem początki przycinania się EGR, teoretycznie powinien być błąd w ECU...; jeśli chodzi o wtryski to jeśli nie masz 300 kkm przebiegu to nie ruszaj ich, w tym silniku są one w miare wytrzymałe, jedyne co mogę polecic to zalej środek STP do wyszczenia wtryskiwaczy na cały zbiornik, wyjeździj i na pewno nie zaszkodzi :)
Forscan albo cos innego pokaze bledy czy trzeba do majstera?
zalalem STP i nie pomoglo
A co do przebiegu to nie wiem ... te modele w dieslu maja swoje przelatane, babcia po zakupy raczej Maksiem nie jezdzi a na zegarze smieszna cyfra bo ponizej 150kkm. Dla spokoju wymienilem rozrzady bo powyzej 200kkm to napewno ma, wiec i do wtryskow moze warto zajrzec.
Tymbardziej ze nie jest to specjalnie trudne pod warunkiem ze nie zapieczone. Profilaktycznie od 2 dni WD40 psikam azeby lepiej wyszly. W MK1 wyszly bez klopotu ale tamten mial wtedy troche ponad 100kkm.
Test przelewowy zrobie jeszcze i zobacze
jendrusi85 07-06-2017, 15:57 Zdjagnozowane przez mechanika no i fordscanem. Jak czytałem na forum kolega z fokusa 1.8 tdci miał to samo te same objawy ten sam błąd na komputerze wymienił wtrysk na używsny i problem sie skończył. Tak ze wymiana wtrysku na używany albo regeneracja wadliwego. Winna jest cefka we wtrysku. Ja też mam przebieg 150kkm
marian_joker 07-06-2017, 22:30 OK kupilem kabel. Zaszalałem na Viakena. Kiedy przyjdzie to podlacze i zobacze co pokaze.
Forscan pokazuje bledy czy tylko parametry?
OK kupilem kabel. Zaszalałem na Viakena
bardzo dobrze że kupiłeś kabel :one:
Forscan - zrobisz diagnostykę , pokaże błędy , możesz je skasować , sprawdzić interesujące Cię parametry pracy silnika i podobne , trzeba trochę poświęcić czasu na zabawę ale warto mieć ten program
http://www.forscan.org/
tutaj masz program do ściągnięcia na komputer
marian_joker 11-06-2017, 00:16 Wykonalem wstepna diagnostyke. Niepokoja mnie odczyty z 3 cylindra. Caly czas odstaja o ok 20% od pozostalych. reszta chyba jest ok...
Cisn na listwie to ok 29-30 MPa wiec OK
P.S. teraz zaczely falowac obroty ale tylko pow 2000rpm i zauwazylem ze podczas naciskania sprzegla jakby nieznacznie wzrastaly obroty na ulamek sekundy i pozniej spadaja normalnie...
Nie wiem co mam o tym wszystkim myslec....
sowik100 11-06-2017, 15:57 Witam!
Mam identyczne objawy, myślę że to może być EGR.
marian_joker 06-06-2018, 08:13 No i jezdziłem tak...i jezdziłem i poszarpywało czasami a czasami nie... i silnik zgasł podczas jazdy z informacja - usterka silnika
kiedy jeszcze auto sie "toczyło " jakies 90km/h wyłaczyłem i właczyłem zapłon i co?
i działa
ale poszarpuje nadal...
komputer pokazał te błedy.....:
ze wtrysk na 1 cylindrze sie zawiesza?
ze EGR sie zawiesza?
I jaka jest diagnoza bo mam podobne efekty...
pääkäyttäjä 20-06-2018, 09:00 U mnie takie nieregularne poszarpywanie spowodowane było usterką elektryki wtryskiwacza. Po naprawie, problem ustąpił - błąd właśnie jak ten P1201 (u mnie na trzecim cylindrze). Serwis diesla zasugerował też, że bład EGR mógł być powiązany z usterką wtryskiwacza w momencie wyrzucenia błędu silnika...
Regeneracja wtrysku - 650 Zł, przestało poszarpywać (efekt wypadającego zapłonu).
jarma1324 09-07-2019, 07:21 Witam,
Wtryski kupiłem po "regeneracji" z Anglii.
W moim mondeo mk4 1.8TDCi, przyczyną "wypadania zapłonów" było paliwo.
Reasumując: zmiana paliwa stopniowo usunęła ten problem.
Dzisiaj tankuję na różnych stacjach i ten problem nie wraca.
Pozdrawiam,
- jarma1324
marian_joker 17-01-2020, 12:34 Odgrzewam kotleta.
Wtryski były na stole i były OK
problem był w zapowietrzaniu układu przez o-ring w złaczce katowej przy filtrze paliwa ,
Po ponownym wypełnieniu układu paliwem (duza strzykawka 100ml kawałek wezyka podłaczony do wejscia w filtrze paliwa) palił jak reka odjał, ale ustreka powtarzała sie bez wyraznej przyczyny az do wymiany złaczki katowej, od tamtej pory cisza...
(pompa ssie ze sbiornika wiec wsysała tez powietrze na nieszczelnosci zwłaszcza kiedy posczas drgan w czasie jazdy mikronieszczelnosc powiekszała sie)
|
|