Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Gniazdo zapalniczki - nie doładowuje telefonu
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Focusa 2009. Po zakupie zauważyłem, że nie działają gniazda zapalniczki. Sprawdziłem bezpiecznik i okazał się spalony. Wymieniłem na nowy(chyba 10A) i prąd wrócił. Podczas jazdy bardzo często korzystam z Yanosika w telefonie i ładuję go ładowarką wpiętą w gniazdo zapalniczki. Po krótkim czasie pojawił się w telefonie komunikat, że nie jest wystarczająco mocno ładowany (więcej zużywa niż jest ładowany). Zdziwiło mnie to, bo w poprzednim aucie tego problemu nie było (Audi A3 8L). Ta sama ładowarka, ten sam telefon z tą samą aplikacją. Sprawdziłem nawet kilka ładowarek i problem nie znika. Jaka może być tego przyczyna?
Co to za telefon i czy każda ładowarka ma swój kabel czy jedziesz na jednym?
Witam
Czasami różne aplikacje pracują w tle i zużywają prąd
Miałem taki przypadek, że nie uruchamiałem danego programu, a menadżer wyświetlił mi komunikat, że kilka programów działa w tle => sprawdź to
Druga sprawa, może coś pada w ładowarce albo kablu i nie ładuje cały czas
pozdrawiam
Arturek
Sony Xperia Z1
Każda ładowarka ma swój kabel. Nawet kupiłem nową dla pewności.
Nic nowego nie instalowałem na telefonie. Po prostu po przesiadce do Focusa zauważyłem ten problem. Ikona ładowania jest wyświetlana cały czas po podpięciu każdej ładowarki.
aplikacja Charging Report
i do sprawdzenia natężenie z ładowarek w domu i w aucie.
Nie ma komunikatów o zbyt wysokiej temperaturze w czasie korzystania na słońcu i przy ładowaniu?
Instalacja auta spokojnie odda ilość prądu wystarczającą dla ładowarki 5V 2A.
Sam katuję Samsunga Note w aucie i zawsze kończę z baterią na full.
Po pracy sprawdzę w aucie jak to wygląda. Wcześniej też po trasie w Audi po odłączeniu telefonu miałem pełną baterię.
...w Audi po odłączeniu telefonu miałem pełną baterię.
W Audi jest lepszy prąd, taki bardziej elektryczny...
W Fordzie jest gorszy - strasznie zaśmiecony, pełen rezystancji! :568::569::one:
Trzeba kupić na allegro gniazdo zapalniczki z Audi i zainstalować w Fordzie! :one:
A tak na marginesie - bezpiecznik gniazda zapalniczki ma nominał 20A a nie 10A.
sosmpsos 12-06-2017, 20:15 Panowie miałem to samo w s4mini. Yanosik, nawigacja googla, bt i jeszcze jazda w dzień przy dużej jasności wyświetlacza powodowała że mimo ładowania telefon wiecej zużywał prądu niż dawała ładowarka. Testowane na różnych ładowarkach (z odłączanym kablem usb) i kablach usb. Wpiąłem amperomierz w kabel i okazało się że max prąd wychodzący z ładowarek to 0.4-0.5A podczas gdy telefon zużywał ok 0.6-0.7A. Zmostkowałem przewody data rezystorem 180 ohm i teraz ładuje mi ta sama ładowarka 0.8-1A co spokojnie wystarcza także do ładowania telefonu.
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
To dlatego ze po wykryciu kabla w trybie data zawsze idzie max 0.42A.
Na zdjeciu masz, ile u mnie sprzety ciagna po dobrych kablach.
https://www.dropbox.com/s/oi9f24bcwt8jot1/20170612_212509.jpg?dl=0
A tedi_k kolejny raz szczerze dziękuję za pomocny wpis.
...Na zdjeciu masz, ile u mnie sprzety ciagna po dobrych kablach.
...
Na tym zdjęciu to kable nie mają praktycznie dokładnie nic do wyświetlonych wyników. Istotny jest jedynie typ użytych ładowarek. Ładowarki dedykowane (a takie są na Twojej fotce) przystosowane są do "szybkiego" ładowania ich macierzystego urządzenia. Zastosujesz każdy inny pasujący kabel i wynik będziesz miał taki sam.
Temat oczywiście ma swoje najprostsze rozwiązanie - (niewłaściwy) typ zastosowanej ładowarki, ale kolega maroD "idzie w zaparte", że "w Audi było dobrze", to co mi innego pozostało niż ponabijać się z "tęsknoty" Kolegi...:one::568:
Bzdury napisales, w skrocie mówiąc.
Bardzo duzo zależy od kabla.
Długość kabla, przekrój żyły.
Rozrzut rzędu 0.5A, od 0.55 od 1.1A czasem więcej.
Nowe kable prosto z opakowania, używane kable vs kable których od lat używam mimo zmiany urządzeń.
Widać nie masz w tym wystarczającego doświadczenia.
...Widać nie masz w tym wystarczającego doświadczenia.
Masz rację!:one:
Oto dowód:
https://images84.fotosik.pl/632/df3f47979ac43e89med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/df3f47979ac43e89)
Najbardziej badziewny, mający z 10 lat przedłużacz USB podłączony do "szybkiej" ładowarki Huawei...:one:
Na Twoim miejscu zjadłbym ze wstydu Twoje "super kable"...:one::diabel2::569:
BTW - aby ktoś mnie źle nie zrozumiał... Mówię o "normalnych" kablach i broń Boże nie sugeruję próby użycia do ładowania smartfona na przykład czegoś takiego
https://images83.fotosik.pl/632/b4304f805a91f4a9med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/b4304f805a91f4a9)
Bo tu to nawet przy 0,45A mógłby pójść "siwy dym"...
W Audi jest lepszy prąd, taki bardziej elektryczny...
W Fordzie jest gorszy - strasznie zaśmiecony, pełen rezystancji! :568::569::one:
Trzeba kupić na allegro gniazdo zapalniczki z Audi i zainstalować w Fordzie! :one:
A tak na marginesie - bezpiecznik gniazda zapalniczki ma nominał 20A a nie 10A.
już lece wyrwać cała instalacje z Audi :570: podałem przykład, bo tam chodziło. w innym aucie nie mialem możliwości sprawdzić.
tak wiem bezpiecznik 20A, pomyliło mi się. Przed chwilą wymieniałem nawet bo czyściłem blaszki w gnieździe i spaliłem bezpiecznik.
programem "Charging report" dokonałem bardzo wielu pomiarów i był spory rozrzut. od 300mA do 1300mA. na 3 ładowarkach (każda miała swój kabel) pomiary były podobne
.... bo tam chodziło. ...
Na prawdę do Kolegi jeszcze nie dotarło, że "tam" i "tu" taka sama ładowarka, z tym samym kablem i tym samym urządzeniem BĘDZIE SIĘ ZACHOWYWAĆ DOKŁADNIE TAK SAMO!
Bo jeśli nie, To pozostaje "polecieć i wyrwać instalację"...:one:
Bardzo pomocne rzeczy piszesz. Próbuje znaleźć przyczynę bo SIĘ TAK SAMO NIE ZACHOWUJE
Lepiej byś się odniósł do drugiej części mojej wypowiedzi mówiącej o pomiarach. Czy takie powinny być wskazania?
Wskazania zależą od:
- ładowarki
- urządzenia
- wersji oprogramowania urządzenia
- temperatury otoczenia, temperatury urządzenia, temperatury baterii urządzenia
- stopnia naładowania baterii urządzenia
Na razie padła tylko nazwa "Audi"... Więc się do niej odnoszę.
Jak zechcesz łaskawie podać coś więcej, to może będę wiedział i pomogę...
BTW - zwracam uwagę, że na liście powyżej nie ma pozycji "w jakim samochodzie robiono pomiar"...
zgada się tedi_k Antej!! , maroD trzeba zainwestować , szkłem nie utrzemy, biedronka (ładowarka z niej)za 5 zł , nie uratuje rozładowującej się baterii.....
zastanów się czemu ładowarka kosztuje 7-15 zl , a markowa 50zł ,
porównaj mA (choć w chinach i to ściema)
dlaczego jedna potrafi ładować telefon a przy drugiej wyskakuje ( sory nie da rady naładować)
koledzy dobrze piszą,
a z doświadczenia wiem, ze Audi, zawsze miało lewe prądy :) :P "nigdy więcej tej przewagi dzięki technice :P "
a tak poza tym, dobra ładowarka "zdrowa, wydalająca" naładuje wszystko , nawet w escorcie z 99' i audi 80' :P
niestety czas płynie nieubłaganie ........i wszytko na swój kres ...
tedi_k jaki oldschool-owy stolik :P
zgada się tedi_k !! , maroD trzeba zainwestować , szkłem nie utrzemy, biedronka (ładowarka z niej)za 5 zł , nie uratuje rozładowującej się baterii.....
zastanów się czemu ładowarka kosztuje 7-15 zl , a markowa 50zł ,
porównaj mA (choć w chinach i to ściema)
dlaczego jedna potrafi ładować telefon a przy drugiej wyskakuje ( sory nie da rady naładować)
koledzy dobrze piszą,
a z doświadczenia wiem, ze Audi, zawsze miało lewe prądy :) :P "nigdy więcej tej przewagi dzięki technice :P "
a tak poza tym, dobra ładowarka "wydalająca " naładuje wszystko , nawet w escorcie z 99'
ale sie tego audi uczepiliście :D równie dobrze mogłem napisać peżot czy fiat
tania ładowarka z all.. dawała rade. pisanie modeli chyba jest zbedne.
poniżej wyniki z pomiarów o których wcześniej pisałem z Focusa:
http://oi63.tinypic.com/e8kaog.jpg
http://oi64.tinypic.com/2pp0znp.jpg
http://oi65.tinypic.com/fcvh4i.jpg
http://oi64.tinypic.com/2wfs3uc.jpg
temperatura otoczenia ok 20*C
telefon xperia Z1 android 5.1.1 choc to pewnie znaczenia nie ma
Na szczescie tedi_k nie jestes ma moim miejscu i niestety nie masz tyle doswiadczenia co pychy.
Wielokrotnie sprawdzam kable usb, włącznie z budowaniem świeżych od podstaw.
Wnioski sa takie, badanie w tym samym układzie, zmiana tylko kabla:
nowe kable, slabej jakości nie wydawały więcej jak 0.7A
Stary kabel zużyty (zniszczenia typu nadlamanie, wytarty pin w usb typA, luzna wtyczka microUSB, zagnieciony pin w microUSB) wyciągały okolo 30% mniej od świeżego tego samego typu. Mam przypadki gdzie urzadzenie sygnalizuje ładowanie dzwiekiem i ikoną (nie jak przy wykryciu kabela multimedialnego) a prądu idzie 0A.
Na wynik kabla wpłynie długość przewodu, jakość żyły, spasowanie wtyczki microUSB, spasowanie usb typA.
Może przetniesz ten swoj "badziewny" przedłużacz i sprawdzisz co w nim siedzi?
Może okazać sie ze bardzo różni się od tych dzisiejszych.
Wiecej w nim miedzi i oplotu niż plastikowej otuliny. Odwrotnie do dzisiejszych standardów.
Tak obrosłes w piórka albo stetryczaleś ze zapominasz od czego przede wszystkim jest forum.
Przekopałem forum za kilkoma informacjami i wyraznie widac jak jeszcze ze 4 lata temu Twoje wypowiedzi były merytoryczne w porównaniu do obecnych.
Teraz po prostu szkoda z Tobą gadać. Dziś zasłaniasz sie brakiem czasu, znudzeniem i podejściem "było już o tym" (niepotrzebne skreslic w zależności od tematu), a marnujesz czas na pokazywanie jak inni są "słabsi" od Ciebie.
Czepiasz sie głupot (literowek, skrotow myslowych) zamiast cokolwiek napisać żeby rozwiązać problem.
Co do podrzuconych zdjęć z Charging Report
zwroc uwage na cNow, są niskie i mają spory rozrzut.
Przejrzyj styk w telefonie czy nie ma w nim syfu upchanego.
Z1 jak dobrze pamiętam dostaje ładowarki sieciowe 1.5A, wiec dla niej wyniki w stresie powinny podchodzić pod 1.2A. Więc 5V 1,5A spokojnie mogło iść przez bezpiecznik 12V 10A, nie ma to znaczenia czy włożyłeś "wytykniety" 10A czy dedykowany 20A.
Co do podrzuconych zdjęć z Charging Report
zwroc uwage na cNow, są niskie i mają spory rozrzut.
Przejrzyj styk w telefonie czy nie ma w nim syfu upchanego.
Z1 jak dobrze pamiętam dostaje ładowarki sieciowe 1.5A, wiec dla niej wyniki w stresie powinny podchodzić pod 1.2A. Więc 5V 1,5A spokojnie mogło iść przez bezpiecznik 12V 10A, nie ma to znaczenia czy włożyłeś "wytykniety" 10A czy dedykowany 20A.
Wrzuciłem bezpiecznik 20A. Z początku napisałem 10A, bo źle zapamiętałem.
Teraz sprawdziłem ładowanie w pracy z gniazdka na oryginalnej ładowarce i kablu i wyniki oscylują w okolicach 800mA. Więc wartość utrzymuje się na stałym poziomie. Yanosik jest włączony czyli pobór prądu jest taki są i poziom naładowania baterii wzrasta.
....czyli pobór prądu jest taki są i poziom naładowania baterii wzrasta.
A nie mówiłem...:one: "Prąd w Fordzie jest gorszy, strasznie zanieczyszczony i pełen rezystancji"...:568:
Kolego - wyrzuć to badziewie wpinane w gniazdo zapalniczki, kup sobie porządną ładowarkę samochodową dającą jakieś szanse sensownego działania (na przykład http://allegro.pl/szybka-ladowarka-samochodowa-samsung-2xusb-fast-i6726739087.html) i będzie po wszystkim.
To, że badziewie z marketu działało Ci przy niskich temperaturach otoczenia nie znaczy, że będzie działać przy upałach. A do tego jak masz "zmęczone" kable/złącza w telefonie to tym bardziej.
Poczytaj jeszcze raz post kolegi Krzysztofa kzmuda1
A czy ja napisałem, że jest jakaś różnica przy takiej czy innej temperaturze? Nie wiem skąd to wziąłeś. Podałem temperaturę przy pomiarze.
Ciężko się z Tobą rozmawia. Uczepiłeś się tego prądu i Audi. Jakiś uraz masz do tej marki? Może ktoś Ci takim samochodem psa przejechał? Czy tak bardzo
Forda bronisz? Zwyczajnie prosiłem o pomoc w rozwiązaniu problemu. Podałem dane, potem dodatkowe, o które mnie poproszono. Inny użytkownicy jakoś potrafią odpowiedzieć bez zbędnego pisania.
...Ciężko się z Tobą rozmawia. ....
Czy sformułowanie "wyrzuć to badziewie wpinane w gniazdo zapalniczki i kup sobie porządną ładowarkę ... i będzie po wszystkim" jest dla Ciebie jakoś niezrozumiałe? Oczekujesz innej porady?
Skoro to badziewie spełniało swoją rolę, czyli wystarczająco ładowało telefon w innym aucie to dlaczego mam wyrzucać?
Oczekuje zdecydowanie innej porady niż to, że w Audi jest lepszy prąd.
To, że badziewie z marketu działało Ci przy niskich temperaturach otoczenia nie znaczy, że będzie działać przy upałach.
Skąd takie rzeczy bierzesz? Ja nic takiego nie pisałem. Jak mam otrzymywać takie porady to lepiej mi nie doradzaj.
pankrakus 13-06-2017, 16:25 Bzdury napisales, w skrocie mówiąc.
Bardzo duzo zależy od kabla.
Długość kabla, przekrój żyły.
Rozrzut rzędu 0.5A, od 0.55 od 1.1A czasem więcej.
Nowe kable prosto z opakowania, używane kable vs kable których od lat używam mimo zmiany urządzeń.
Widać nie masz w tym wystarczającego doświadczenia.
Dlatego niektórzy kupują kable zasilające do wieży za kilka tysięcy złoty => oni też potrafią uzasadnić, że widzą różnicę
Kabel dla audiofili za 40.000zł
http://antyweb.pl/nie-moge-przestac-sie-smiac-z-kabla-za-41-000-pln/
albo za 6.000zł
http://www.wykop.pl/ramka/1371533/audiofilski-kabel-zasilajacy-za-6500pln-ale-za-to-w-pudelku-i-ze-stylowa-siatka/
i jeszcze o naiwnych
http://natemat.pl/7821,kable-za-14-zlotych-sprzedawal-audiofilom-po-500-poezja-dzwieku-za-dziesiatki-tysiecy
pozdrawiam
pankrakus
Wracając do tematu, bo gdzieś odjeżdżacie... Ja bym sprawdził najpierw sprawdził ładowarkę na innym samochodzie. Potem obejrzałbym gniazdo 12V, czy nie jest zaśniedziałe, czy coś.
Sprawdź na krótszym kablu
TomekM_1983 14-06-2017, 04:10 tania ładowarka z all.. dawała rade. pisanie modeli chyba jest zbedne.
Odpowiedź jest prosta - zbyt mała wydajność prądowa chińskiej ładowareczki. Kup porządną ładowarkę i będzie ok. Zalecana o wydajności 2A. Byle nie z Allegro :)
Ps. naprawdę to jest temat na 3 strony?
Ale kolega pisał, że w innym samochodzie mu działało, więc zakładam, że ładowarka jest sprawna, pomijając jej kraj pochodzenia, a raczej jakość, bo co by się nie kupiło, to i tak z Chin.
Z chińczyków polecam Aukey. Relatywnie tanie i dobre. Można kupić na Allegro, można bezpośrednio przez Aliexpress.
Ale tu niczym nie jest winne gniazdo z Forda. Tylko i wyłącznie ładowarki lub zbyt długiEGo kabla. Ma być 1,2M Max . nie więcej ! im dłuższy tym wolniej ładuje nawet z gniazda sieciowego w domu.. Zwróć uwagę na teraźniejszE telefony i kable ładowarek . każdy ma 1,2 m . Tak samo do power banku dają krótki żeby napięcie ładowania nie spadało
Bump: A telefony się ładuje 1A a nie 2 , chociaż 2 praktycznie nie szkodzi a w teorii niby szkodzi na baterię
Przeczyściłem porządnie wnętrze gniazda zapalniczki papierem ściernym i pomogło. Poprzedni właściciel chyba nie używał gniazda.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Hooch180 14-06-2017, 08:28 Bump: A telefony się ładuje 1A a nie 2 , chociaż 2 praktycznie nie szkodzi a w teorii niby szkodzi na baterię
Prąd ładowania jest regulowany tylko i wyłącznie przez sterownik ładowania w samym telefonie. Jak być podłączył ładowarkę 100A też by nie było problemu. Ładowarka jest źródłem stałego napięcia, nie prądu.
Bump: A telefony się ładuje 1A a nie 2 , chociaż 2 praktycznie nie szkodzi a w teorii niby szkodzi na baterię
Polecam zaznajomić się z tematyką "Quick Charge", np. zaprezentowaną przez korporację Qualcomm.
Sam korzystam z ładowarki Alium w samochodzie oraz ładowarki Anker biurkowej (na wiele portów USB).
http://i.imgur.com/hly1r8J.jpg
I nic nie szkodzi na baterię że ładowarka ma wyższą wartość natężenia, bo zdolność ładowarki w amperach określa jakie natężenie prądu może ładowarka podać, a nie że tyle podaje, bo zgodnie z prawami fizyki, to urządzenie które "pobiera" prąd określa wartość |A|.
Co innego napięcie, mierzone w |V| gdzie podłączenie napięcia 220V do telefonu pracującego na 5V zazwyczaj będzie bezlitosne dla całej elektroniki.
I naprawdę polecam zaznajomić się, czym jest technologia QuickCharge i dlaczego ja swój telefon (Huwaei P9) mogę w samochodzie, naładować do pełna w niecałą godzinę i mam 3A a nie 1A...
P.S. Choć podstawą do zrozumienia jest że jeśli podłączysz urządzenie które ma "zapotrzebowanie" na 1A do ładowarki, która jest w stanie podać natężenie w wartości 2 lub 3 ampery, to w żaden sposób nie wpływasz inaczej na baterię, w porównaniu z podłączeniem tego samego urządzenia do ładowarki 1A.
Hooch180 14-06-2017, 09:57 bo zgodnie z prawami fizyki, to urządzenie które "pobiera" prąd określa wartość |A|.
Tak na boku, nie na temat. Ale są zasilacze, które są źródłami stałego prądu (nie napięcia). Działają, na takiej zasadzie, że podnoszą napięcie wyjściowe do momentu uzyskania zadanego prądu. Stosowane są na przykład jako uniwersalne zasilacze LED gdy diody są połączone szeregowo.
audiobayern 14-06-2017, 14:00 W celu kontynuacji tego fascynującego tematu o wyższości prądu w Audi względem Forda chciałbym powiedzieć że im mniej piję (zaczynając od 4 setek na raz) tym bardziej jestem pijany............dziwne. ADMIN weź to zakończ bo to już zakrawa..........
Przeczyściłem porządnie wnętrze gniazda zapalniczki papierem ściernym i pomogło. Poprzedni właściciel chyba nie używał gniazda.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Do usług :mrgreen:
Przeczyściłem porządnie wnętrze gniazda zapalniczki papierem ściernym i pomogło. ...
Jakieś bliższe szczegóły dla potomnych - jakiej firmy, jakim ziarnem? :568:
To może być na prawdę ważne i pomocne dla innych!:one:
Tedi, wytłumacz o co ci chodzi.
Kolega miał problem z ładowaniem telefonu za pomocą ładowarki wpiętej w gniazdo zapalniczki.
Ładowarka była dobra, bo działała OK w innym samochodzie.
Nie działała w tym konkretnym egzemplarzu Forda Focusa, więc kolega przyszedł na forum i zapytał.
Otrzymał kupę postów nie związanych z tematem, mimo że napisał wyraźnie, że w innym samochodzie problem nie występuje (ty się bez sensu uczepiłeś tego, że to Audi).
Wy - mówię o tobie i paru innych osobach, które brały udział w dyskusji - chyba nie przeczytaliście w ogóle treści pierwotnego wpisu i zaczęliście dywagować na temat jakości ładowarek, przewodów i w ogóle prądu w Fordach.
Problem był prosty do rozwiązania - upierdzielone nalotem gniazdo zapalniczki. Prawdopodobnie podczas jazdy ładowarka traciła kontakt z instalacją elektryczną samochodu i stąd problemy z ładowaniem podłączonych urządzeń.
Temat powinien zająć góra 3 posty.
Nie wiem skąd nagle u ciebie takie podejście do użytkowników, bo twoje poprzednie posty były zawsze merytoryczne. A tymczasem ty i reszta odjechaliście gdzieś w kosmos jak komentujący bieżącą politykę na Onecie.
Przynajmniej po rozwiązaniu problemu (banalnego) mógłbyś już nie wrzucać tych ironicznych komentarzy o papierze ściernym. Mało zabawne.
|
|