Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Nie działa jeden z głośników - czy to końcówka mocy ?

langolier
17-06-2017, 12:48
Mam standardowe fabryczne radio 6000CD (takie z pomarańczowym podświetleniem) i instalację 6-głośnikową, 100% fabryczną.
Nie działa mi prawy tylny głośnik (w prawym tylnych drzwiach): przy włączeniu i wyłączeniu słychać w nim puknięcie, więc to chyba końcówka mocy ?
Czy na tylne głośniki w tym radio jest oddzielna końcówka mocy ?
Jeśli to jest to, to lepiej i taniej naprawiać czu kupować "nowe" ?

pankrakus
17-06-2017, 13:13
Witam

A może na początek zamień głośniki miejscami (prawy / lewy)
Może to jednak wina głośnika

Usterki diagnozujemy metodą eliminacji / pomiarów, a nie zgadywania

pozdrawiam
pankrakus

langolier
17-06-2017, 13:59
Witam

A może na początek zamień głośniki miejscami (prawy / lewy)
Może to jednak wina głośnika

Usterki diagnozujemy metodą eliminacji / pomiarów, a nie zgadywania

pozdrawiam
pankrakus
Jaka awaria głośnika skutkuje puknięciem w momencie włączania i wyłączania radia ?

scorpion_1982
17-06-2017, 14:49
Nie koniecznie. Jeśli cewka spalona to pukać można w drzwi.
Tak jak kolega napisał podmień głośnik jeśli nadal nic, później trzeba sprawdzić czy przy radiu gra.
Jeśli będzie grało to wiązka a jeśli cisza to koncowka.
Zamiast głośnika możesz użyć miernika z pomiarem napięcia stałego.
Pukanie głośnika następuje przy włączonym i wyłączonym radiu przy sprawnym sprzęcie. Gdy cewka głośnika zatarta to tego nie usłyszysz.
A gdy spalona to tym bardziej efekt puknięcia może wystąpić pod warunkiem że głośność masz wysoka. Taki efekt dobrze słychać gdy ma się wzmacniacz.
Sprawdź i zdaj relacje.
Oczywiście regulację radia sprawdzałeś ?

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

kuba1961
17-06-2017, 16:57
Znajdź przewody od lewego i prawego tylnego głośnika. Najprościej będzie wyjąć do tego radio. Odepnij głośniki od radia i do przewodów od głośnika lewego przyłóż baterie 1,5V posłuchaj czy i jak pyka w głośnika. Potem zrób to samo z prawym. Jeżeli pyka podobnie głośno to głośniki są raczej OK. Możesz zamienić też głośnik lewy z prawym ale nie rozbieraj drzwi tylko też zrób to na przewodach dochodzących do radia.

langolier
17-06-2017, 18:10
może nie dodałem - poza puknięciem głośnik nie daje znaków życia
włączam radio - puk
wyłączam - puk
kiedyś, dawno temu, miałem podobny odgłos w stacjonarnym sprzęcie ala puknięcie było tylko kilka sekund po wyłączeniu sprzętu, no i głośniki poza tym grały normalnie
na razie nie mam czasu na grzebanie w aucie, muszę też skołować te haczyki do wyciągania radia
jedno z pytań: czy każdy głośnik ma swoją końcówkę mocy, czy np. dla tych w przednich i tylnych drzwiach jest jedna ?

scorpion_1982
17-06-2017, 18:57
Z tym jest różnie najczęściej jest dwie końcówki stereofoniczne jedna końcówka lewa prawa przód i lewa prawa tył. Ale z tym jest roznie. Nie wiem jak jest dokładnie w twoim radyjku.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

langolier
17-06-2017, 20:10
A nie jest to standard w takich instalacjach w Fordzie ?