Zobacz pełną wersję : Jakie LPG wybrać do Forda S-MAX?
Hej! Od roku jeżdżę S-MAXem 2.5T 220KM z 2006 roku. Autko się spisuje, przez rok mojego użytkowania nie miałem z nim większych problemów, ewentualne jakieś tam kosmetyczne bądź rutynowe wymiany. Jednak dostałem nową pracę związaną z częstymi wyjazdami po Polsce, w dodatku własnym autem... W związku z tym szukam trochę oszczędności. Silnik 2.5 nie należy do najbardziej oszczędnych, a długa trasa będzie wymagała tankowania, ceny benzyny są jakie są, więc pomyślałem o LPG. Czy ktoś z Was jest po takim montażu? Jakie są Wasze doświadczenia?
Mam zamontowanego stag 300 qmax, wtryski w01-3 BFC. Reduktor czerwony. Daje rade. Bez różnicy B-G. Weszła butla 55l. Zasięg 280km miasto. 330 trasa na 48 litrach.
Wysłane z Tapatalk
Mam zamontowanego stag 300 qmax, wtryski w01-3 BFC. Reduktor czerwony. Daje rade. Bez różnicy B-G. Weszła butla 50l. Zasięg 280km
Na jakiej podstawie wybrałeś Staga? Tzn, gadałeś z kimś czy monter Ci zalecił?
Na jakiej podstawie wybrałeś Staga? Tzn, gadałeś z kimś czy monter Ci zalecił?
Tak już kupiłem. Rok temu poprzedni właściciel zakładał w Rybniku podobno u najlepszego gazownika w tym mieście. To mu włożył i działa świetnie. Znajomy ma warsztat LPG w Ogrodziencu i podobny zestaw włożył do Volvo XC90 2.5T.
Wysłane z Tapatalk
paoloWawa 20-06-2017, 16:46 Mam u siebie KME Nevo, Barracudy, i reduktor KME Extreme. Założone półtora roku temu, na tym zestawie przejechane 30kkm, żadnych problemów. Spalanie od niecałych 12l w dość spokojnej trasie przez 16 przy nieprzepisowej jeździe po autostradach po 18l przy dynamicznej jeździe po Warszawie połączonej z dużymi korkami.
W S-max trzeba chyba przerabiać wydech by butlę umieścić pod podwoziem, rzuć okiem na lpg.forum, tam znajdziesz pewnie więcej info. W każdym razie silnik bezproblemowy do gazu. Klucz to dobre komponenty i dobry montaż przez kumatego montera.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja miesiąc temu założyłem STAG QMAX wtryski BARRACUDA reduktor KME TWIN butla w bagażniku 56L i jestem bardzo zadowolony. Średnie spalanie około 15, Przy przebiegu rzędu 40 tys rocznie zwróci się bardzo szybko.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tak już kupiłem. Rok temu poprzedni właściciel zakładał w Rybniku podobno u najlepszego gazownika w tym mieście. To mu włożył i działa świetnie. Znajomy ma warsztat LPG w Ogrodziencu i podobny zestaw włożył do Volvo XC90 2.5T.
Ile kosztowała Cię ta instalacja? Miałeś jakieś awarie albo potrzeby podjechania do gazownika, bo coś było "nie halo"? Jak wygląda spalanie?
Bump: Mam u siebie KME Nevo, Barracudy, i reduktor KME Extreme. Założone półtora roku temu, na tym zestawie przejechane 30kkm, żadnych problemów. Spalanie od niecałych 12l w dość spokojnej trasie przez 16 przy nieprzepisowej jeździe po autostradach po 18l przy dynamicznej jeździe po Warszawie połączonej z dużymi korkami.
W S-max trzeba chyba przerabiać wydech by butlę umieścić pod podwoziem, rzuć okiem na lpg.forum, tam znajdziesz pewnie więcej info. W każdym razie silnik bezproblemowy do gazu. Klucz to dobre komponenty i dobry montaż przez kumatego montera.
O! To nieźle się sprawuje. A wg Ciebie jakie spalanie przy LPG to już jest duże? Widzę, że z Wawy jesteś - robiłeś tutaj montaż?
Bump: Ja miesiąc temu założyłem STAG QMAX wtryski BARRACUDA reduktor KME TWIN butla w bagażniku 56L i jestem bardzo zadowolony. Średnie spalanie około 15, Przy przebiegu rzędu 40 tys rocznie zwróci się bardzo szybko.
Stag jest chyba jedną z prostrzych instalacji, więc prawdopodobieństwo awarii jest dość niski, co nie? czy się mylę?
Poprzedni właściciel dał 3500. Na tyle tez dał fakturę. 20 tys zrobione od montażu i ani jednej wizyty w serwisie. Gamon nawet na przeglądy nie jeździł. Dopiero 26.06 umówiłem się z kumplem na przegląd i ew regulacje. Spalanie 15-18 miasto. Na trasie nie testowalem. Dopiero w lipcu nad morze. Po wycięciu schowka i przeróbce wydechu wchodzi butla 55l.
Wysłane z Tapatalk
STAG QMAX 300-8 jest mocno zaawansowana ale nie znam pozostałych wiec może i prawda.
Poprzedni właściciel dał 3500. Na tyle tez dał fakturę. 20 tys zrobione od montażu i ani jednej wizyty w serwisie. Gamon nawet na przeglądy nie jeździł. Dopiero 26.06 umówiłem się z kumplem na przegląd i ew regulacje. Spalanie 15-18 miasto. Na trasie nie testowalem. Dopiero w lipcu nad morze. Po wycięciu schowka i przeróbce wydechu wchodzi butla 50l.
To daj znać co i jak wyszło, ostatnio widziałem niezly filmik http://bit.ly/2tRivKz hahah Ale to już skrajny przypadek :) Spalanie takie normalne, tak sądzę, koszty na pewno taniej niż na pb.
Bump: STAG QMAX 300-8 jest mocno zaawansowana ale nie znam pozostałych wiec może i prawda.
Po jakim czasie masz pierwszy przegląd?
paoloWawa 22-06-2017, 17:05 coren
Wg mnie spalanie normalne. Najwięcej miałem 19,5 po mieście ale wliczone w to są korki i jeden koszmarny dwugodzinny korek w dzień protestu taksówkarzy. Normalnie po mieście w Wawie mam ok 17-17,5 latem na 235/40/18, zimą 14,5-15 ale i udział beny większy i kapcie 215/55/16.
Zakładałem w Vario Gas w Wawie na Tużyckiej 2 - ale gdy pracował tam Arek, który teraz jest na Mechaników 9 pod własnym szyldem, i do niego jeżdżę na wymianę filtrów. Cena za instalkę wyszła 4kafle, zwróciła się już chyba dwukrotnie albo prawie dwukrotnie :)
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Jak pali mało to źle. Znaczy, że za biednie z mieszanka i oszczędności szybko pójdą w niepamięć. To rada mojego gaziarza.
Wysłane z Tapatalk
paoloWawa 22-06-2017, 18:55 bzyq81
Jasne, to prawda. Ja przed założeniem instalki przejeździłem ok. 15kkm na benie więc wiem że jest ok bo pali w okolicach 20-25% więcej lpg niż beny.
coren
Wg mnie spalanie normalne. Najwięcej miałem 19,5 po mieście ale wliczone w to są korki i jeden koszmarny dwugodzinny korek w dzień protestu taksówkarzy. Normalnie po mieście w Wawie mam ok 17-17,5 latem na 235/40/18, zimą 14,5-15 ale i udział beny większy i kapcie 215/55/16.
Zakładałem w Vario Gas w Wawie na Tużyckiej 2 - ale gdy pracował tam Arek, który teraz jest na Mechaników 9 pod własnym szyldem, i do niego jeżdżę na wymianę filtrów. Cena za instalkę wyszła 4kafle, zwróciła się już chyba dwukrotnie albo prawie dwukrotnie :)
Dzięki, dzięki. Wezmę sobie wszystko do serca :) Kontaktowałem się w między czasie z gazownikami i jedna propozycja od egp bardzo mnie zaciekawiła, bo gadaliśmy o BRC P&D, co sądzisz/cie?
Bump: Jak pali mało to źle. Znaczy, że za biednie z mieszanka i oszczędności szybko pójdą w niepamięć. To rada mojego gaziarza.
Wysłane z Tapatalk
a co zrobić jak faktycznie mało pali? :) to się jakoś ustawia? sorry, ale nie znam się szczególnie
W Szyszko w odniesieniu do PB. Da się ustawić tak, że spali tyle samo LPG jak i PB. Ale to wcale nie powód do dumy a do regulacji;)
Wysłane z Tapatalk
To daj znać co i jak wyszło, ostatnio widziałem niezly filmik http://bit.ly/2tRivKz hahah Ale to już skrajny przypadek :) Spalanie takie normalne, tak sądzę, koszty na pewno taniej niż na pb.
Bump:
Po jakim czasie masz pierwszy przegląd?
Pierwszy "zerowy" po 1 000 km następne co 10 000 km
paoloWawa 23-06-2017, 23:05 U mnie gazownik stwierdził że 1000km to nic i pierwszy miałem po 3kkm, następne już co 10kkm od montażu
W Szyszko w odniesieniu do PB. Da się ustawić tak, że spali tyle samo LPG jak i PB. Ale to wcale nie powód do dumy a do regulacji;)
Wysłane z Tapatalk
Najważniejsze, że się da regulować :) tzn. o regulacji wiedziałem, ale nie miałem pewności co do stopnia w jakim można to robić
Bump: Pierwszy "zerowy" po 1 000 km następne co 10 000 km
i po tympierwszym 1000 sprawdzają pewnie tylko czy dobrze wyregulowana instaacia. co?
Marconiusz 27-06-2017, 08:45 http://bit.ly/2tfhOxD - tutaj masz montaż w EGP do S-maxa. Znam warsztat i mogę polecić, zresztą wcześniej wstawiłeś jakiś filmik i właśnie też u nich cała akcja miała miejsce
po pierwszym 1000 sprawdzane jest zazwyczaj jak instalacja się sprawuje, czy jest prawidłowo wyregulowana, czy coś zmienić czy nie itd
Tak czy nie łapie błędów czy jest szczelna, dokręcają tez wszystkie połączenia
Dużo się dowiedziałem, więc już mam obraz wszystkiego. Zdecydowałem się też na montaż i założę BRC, wrzucę wam zdjęcia po montażu
Marconiusz 04-07-2017, 10:18 na kiedy jesteś umowiony?
11.07 mam montaż, postaram się tego samego dnia wrzucić jakieś fotki może, żebyście mogli rzucić okiem i ocenić czy wszystko się zgadza. :)
http://www.tinypic.pl/5it65d5ldhwg http://www.tinypic.pl/33r13ljkgmiw http://www.tinypic.pl/8jz1hipce4sv http://www.tinypic.pl/tkggbgjzx15q http://www.tinypic.pl/9h43l8erfpd7 http://www.tinypic.pl/29xga05ec7xk
http://www.tinypic.pl/5it65d5ldhwg
http://www.tinypic.pl/33r13ljkgmiw
http://www.tinypic.pl/8jz1hipce4sv
http://www.tinypic.pl/tkggbgjzx15q
http://www.tinypic.pl/9h43l8erfpd7
http://www.tinypic.pl/29xga05ec7xk
Jak Wy to widzicie? Podoba się? Wszystko w porządku?
Fajnie tylko może być kłopot przy wymianie akumulatora.
planeta58 17-07-2017, 14:47 Fajnie tylko może być kłopot przy wymianie akumulatora.
Fakt trzeba trochę kombinować żeby wymienić akumulator .
Michal_Mal 13-02-2018, 21:48 Coren: Czy przy montażu instalacji były konieczne jakieś przeróbki wydechu? Jeśli tak to jakie? Zamierzam założyć lpg do swojego S-Maxa, mam silnik 2,3 i też dwa końce wydechu. Gazownik powiedział że muszę usunąć prawą puszkę.
Wojtas5326 28-03-2018, 19:13 Właśnie jak przerobić wydechy pod lpg
planeta58 30-03-2018, 12:15 Tak najprościej .
A najlepiej całość z kwasówki np. w Przemo Car Warszawa.
https://goo.gl/images/Jg9fSz
Michal_Mal 04-04-2018, 18:36 W moim przypadku przeróbkę zrobili fachowcy z warsztatu tłumików na Hetmańskiej. Polecam.
Wojtas5326 05-04-2018, 20:06 Michał Mal jak Ci przerobili wstawiłem jakieś sportowe tlumiki i jaka cena
Michal_Mal 07-04-2018, 07:32 Wymontowali dwie tylne puszki razem z trójnikiem i wstawili jedną o większej wydajności z lewej strony. Nie zależało mi na dwóch wydechach, a na jak największej butli.
I co - masz teraz zderzak na dwa wydechy z jedną dziura pustą g:galy
Michal_Mal 07-04-2018, 08:30 Tak mam. Jak pisałem, priorytetem była wielkość butli a nie wygląd.
Wojtas5326 07-04-2018, 13:33 możesz podać koszt takiej operacji na pw
conway87 03-05-2018, 12:56 Jak to jest z tą butlą lpg w wersji 7 osobowej? Da się ją zamontować pod spodem bez przeróbek?? czy trzeba coś wycinać? Np w silniku 2.0 ?
BRC, z tego co się orientuje ma najwięcej możliwości regulacji
BRC, z tego co się orientuje ma najwięcej możliwości regulacji
No to się chyba raczej nie orientujesz, bo BRC często zwane jest jako Brak Regulacji Czegokolwiek
Witam, jestem własnie na etapie wykonania gazu do smax 7 osobowy 2.0 i butlę oczywiście chcę pod autem co wiąże się z blacharską przeróbką. Czy taka ingerencja w podwozie nie będzie stanowiła problemu dla diagnosty w celu przeglądu samochodu itp?
Witam u siebie w Galaxy wycinałem schowek i wspawywałem blachę na butlę i żadnych problemów diagnosta nie robi ...
planeta58 14-06-2018, 23:54 Mam wtryskiwacze Hana 2000 , ale nie ma na nich żadnych napisów , a chcę dowiedzieć się jakie to są , ktoś rozpozna ze zdjęcia , dodam , że są całe czarne ?
One są chyba taśmą oklejone.
malek.lukasz.81 15-06-2018, 11:39 Mam pytanie dla znawców i posiadaczy 2.5t z lpg.
Po jakim czasie, odcinku przejechanego dystansu sterownik przełącza z Pb na lpg oczywiście zima i latem.
Czyli jak szybko 2.5 łapie temperaturę?
planeta58 15-06-2018, 13:22 One są chyba taśmą oklejone.
Racja i to bardzo ładnie , po zdjęciu tego zobaczyłem dopiero etykietę i to są ...., (poprawiony zostałem to są Gold) .
Bump: Mam pytanie dla znawców i posiadaczy 2.5t z lpg.
Po jakim czasie, odcinku przejechanego dystansu sterownik przełącza z Pb na lpg oczywiście zima i latem.
Czyli jak szybko 2.5 łapie temperaturę?
Zimą 4--5 km (-°C) , a latem (20+°C) za kilka sekund.
paoloWawa 15-06-2018, 13:29 4-5km aż nie, ale przy dużych mrozach to ze 2-3km na pewno. Latem jak kolega pisał. (ustawione mam na 30st)
planeta58 15-06-2018, 13:36 4-5km aż nie, ale przy dużych mrozach to ze 2-3km na pewno. Latem jak kolega pisał. (ustawione mam na 30st)
Zobaczymy tej zimy jak to będzie , bo miałem grzebane w ustawieniach.
malek.lukasz.81 15-06-2018, 14:27 4-5km aż nie, ale przy dużych mrozach to ze 2-3km na pewno. Latem jak kolega pisał. (ustawione mam na 30st)
Z tego co piszesz znaczy że można moment przełączania na lpg ustawić?
Jaka temperatura jest zalecana?
Mniemam że to temperatura wody(płynu) w układzie chłodzenia?
Sorry za proste pytania ale w temacie lpg noobem jestem:)
paoloWawa 15-06-2018, 14:58 Tak, jest to temperatura płynu chłodniczego. Standardowo ustawia się 30stopni. Ci co chcą szybsze przełączanie ustawiają nawet poniżej 20stopni, ale optymalna to właśnie 30 (zdaniem chyba większości). Niektórzy dają 35-40 ale to przerost formy nad treścią.
malek.lukasz.81 15-06-2018, 15:01 A gdyby ustawić zbyt nisko to jakie są niepożądane objawy i czy jest jakaś szansa że coś można uszkodzić?
paoloWawa 15-06-2018, 16:36 Nie znam się za bardzo, ale z tego co mi wiadomo to szybsze zużycie elementów takich jak wtryskiwacze czy reduktor. Ale niech się może wypowiedzą jeszcze koledzy bardziej zaznajomieni z tematem :)
matefusz 15-06-2018, 20:18 Witam,
Ja niedługo (termin za 2 mce :569:) będę zakładał do S-maxa 2.0 145KM poniższy zestaw:
elektronika: Stag 4 Qbox Plus
przełącznik: LED 401
wtryski: Barracuda 115nl
reduktor: AC-R01 (150)
wielozawór: Tomasetto Ø6
przewód zasilający: Faro Ø6
wlew gazu: w klapkę paliwa na złączkę
zbiornik: Bormech 650x230 zewn pełny 64 l
Teraz szukam na terenie Krakowa ogarniętego blacharza, który wytnie kufer w bagażniku.
Powiem że nie wiem na ile mam ustawioną temp. ale mi 2.5t przełącza się tak do 1 km (nieraz 500m + 30-60sekund postoju na światłach), a zimą ok. 1km + postój na światłach
Wysłane z niewybuchającego Szajsunga
darmodziej 23-06-2018, 08:18 (nieraz 500m + 30-60min postoju na światłach)To bardzo długo. Sprawdź termostat, może się silnik bardzo wolno nagrzewa.
To bardzo długo. Sprawdź termostat, może się silnik bardzo wolno nagrzewa.Pomyliłem się, chodziło mi o sekundy
Wysłane z niewybuchającego Szajsunga
darmodziej 23-06-2018, 09:25 chodziło mi o sekundy To zmienia postać rzeczy.
matefusz 26-06-2018, 12:45 Witam,
Ja niedługo (termin za 2 mce :569:) będę zakładał do S-maxa 2.0 145KM poniższy zestaw:
elektronika: Stag 4 Qbox Plus
przełącznik: LED 401
wtryski: Barracuda 115nl
reduktor: AC-R01 (150)
wielozawór: Tomasetto Ø6
przewód zasilający: Faro Ø6
wlew gazu: w klapkę paliwa na złączkę
zbiornik: Bormech 650x230 zewn pełny 64 l
Teraz szukam na terenie Krakowa ogarniętego blacharza, który wytnie kufer w bagażniku.
Szok i niedowieżanie. Nikt w Krakowie nie chce się podjąć wycięcia kufra w bagażniku. Dostałem nawet info "Niestety ale muszę Pana poinformować, że nie możemy wykonać usługi o którą pan pyta. Taka operacja spowoduje osłabienie konstrukcji pojazdu, gdyż ten schowek pełni również rolę wzmocnienia podłogi bagażnika. W związku z tym odradzam Panu taką przeróbkę również w innym serwisie."
Czy ktoś na teneranie Krakowa lub okolicy jest w stanie polecić dobry zakład blacharski? Wiem, że jeden z forumowiczów wycinał podłogę w Wikarze z Nowego Sącza ale niestety nie jest mi tam po drodze :/
anika212 30-10-2018, 18:15 Tak już kupiłem. Rok temu poprzedni właściciel zakładał w Rybniku podobno u najlepszego gazownika w tym mieście. To mu włożył i działa świetnie. Znajomy ma warsztat LPG w Ogrodziencu i podobny zestaw włożył do Volvo XC90 2.5T.
Wysłane z Tapatalk
Czy po przeróbce podwozia i montażu lpg czynne są obie rury wydechowe ? Prośba o namiar na tego speca z Rybnika
Mówiłem już kiedyś że gaz jest do kuchenek i zapalniczek? :one:
matefusz 31-10-2018, 08:37 Mówiłem już kiedyś że gaz jest do kuchenek i zapalniczek? :one:
a ropa jest do traktorów :razz:
anika212 31-10-2018, 16:14 Gdzie na południu Polski - Śląsk, Małopolska - zamontuję lpg do mojego s-max'a (r. 2006, silnik 2.5) ? Chodzi mi o sprawdzony zakład, który upora się z przeróbką podwozia i montażem lpg, po którym bez problemu przejdę przegląd i czynne będą OBIE rury wydechowe ?
|