Zobacz pełną wersję : zarowki h7 80w lub inne mocniejsze

Kris_Poland
22-06-2017, 21:31
chciałbym wymienić żarówki, pytanie na jakie,
wiarygodnych testów, albo chociażby testów żarówek dostępnych obecnie w handlu nie ma

malo tego niektóre maja pobór 80w, osramy
wcześniej jeździłem na osram H7 OSRAM ŻARÓWKI COOL BLUE HYPER
sa bardzo fajne, ale rok wytrzymały

wcześniej jeździłem na philipsach ale uważam ze nie maja szans do osram
choć visionplus byl fajny... nawet drogowymi migali... szybko sie wypalały
philipis wypuścił fajna serie racing na h7, testowaliście ?

pojawiło sie tez duzo nowych o nazwie laser
interesuje mnie długie białe światło, w miarę mocne poprawiające widoczność
wiec co z tym poborem energii 80w, instalacja to wytrzyma, klosze odblaski ?

jakie żarówki obecnie sa naprawdę dobre pod względem oświetlenia?

pankrakus
23-06-2017, 06:54
Witam

Za takie pomysły powinni Ci zabrać dowód rejestracyjny

Legalnie można stosować dopuszczone żarówki czyli 55W
wszelkie 80W są nielegalne - pomysły popularne pod remizą

Możesz lekceważyć przepisy ale nie lekceważ innych użytkowników drogi

pozdrawiam
pankrakus

Masterjam
23-06-2017, 08:25
No i z dużym prawdopodobieństwem możesz zostać Ghost Riderem jak płomienie ogarną auto. Naprawdę nie kombinuj , szukaj porządnych 55W żarówek

duratorq115km
23-06-2017, 08:33
A przy okazji zamiast kombinować z mocniejszymi żarówkami (bo może koledze światła brakuje) polecam wizytę w SKP i darmowe ustawienie świateł - to może pomóc bardziej niż 80W żarówki :)

ministerq
23-06-2017, 14:15
Nie kombinuj z 80W żarówkami, tylko poszukaj porządnych zamienników LED Philipsa (nie xenon!). Odcięcie światła prawidłowe. Efekt jest bardzo dobry. I prawidłowo ustawione (co powinno być i przy zwykłych żarówkach) w żadnym wypadku nie oślepiają.

Kris_Poland
23-06-2017, 19:14
spokojnie panowie sie zapedzili

zalozylem philips racing vision
cos czuje ze swiatlo bedzie zbyt zolte, ale poczekam na trzezwy wieczorek
to sie przejade:P moze dzis sie uda:P

Bump: praktycznie nie dowiedzialem sie na czym jezdzicie, tylko bubel zimnej wody:)

mayor
23-06-2017, 19:43
Ja jeżdżę na fabrycznych jeszcze, nie ma tragedii, domyślam się, że kijowi wygladają żółte lampy z białymi ledami, ale ja tego nie widze, a drogę widze dobrze, więc póki się nie spalą to nie zmieniam ;)

Keradyan
23-06-2017, 19:56
Ja jeżdżę na tungsram sportlight bluish. Barwa prawdopodobnie taka sama jak te osramy co miałeś. Włożyłem jakoś w lutym-marcu zeszłego roku.

groszekbmx
23-06-2017, 21:00
Jakie polecacie białe żarówki żeby dobrze pasowały z ledami do jazdy dziennej? Fabryczne są faktycznie żółte i kiepsko to wyglada.

Wojtek O.
23-06-2017, 21:25
Ja bardzo lubię OSRAM NIGHT BREAKER PLUS w porównaniu ze standardowymi nowymi jest widoczna różnica. Kolorystycznie też dają bielsze światło, choć czy aż tak jak diody. Kolega co pracuje w częściach do tirów też polecał LED H7 firmy Nolden występujące pod szyldem NCCE, problemem może być upchnięcie radiatora w obudowie. Świeci to bardzo ładnie z wyraźnym odcięciem światło/cień, widziałem w Lagunie. Choć cena zabija
P.S. chyba wszystkie focusy jakie spotkałem i jeździłem miały ustawione wyżej lewe(kierowcy) światło od prawego. A żarówki o wyższym watażu dużo szybciej wypalają odbłyśnik(miałem w firmowym VW 100W na drogowych)
A teraz mam zwykłe Narva cenowo śmiesznie tanie, a świecą odrobinę lepiej niż standardowe Boshe, Osramy i Philipsy.
Są to moje odczucia po zabawach w wymiane żarówek pod domem wszystkie nowe porównanie na tym samym Peugeocie Partnerze, odnośnikiem był Osram standard.

Kilka lat temu był moim zdaniem dośc żetelny test żarówek w którymś czasopiśmie, zgadzał się z tym co piszę powyżej.

Kris_Poland
28-06-2017, 22:53
Założyłem Philipsy Racing Vision

jestem poważnie jestem rozczarowany, siła strumienia światła jest mocna
choc jasność też nie powala
natomiast świecą one krócej, na mniejszy dystans, nie sadzę bym wstawił źle reflektory, skupienie wiązki tez nie jest zadowalające

światła święcą dostatecznie, na skraju oświetlania jezdni z przodu po większym skupiającym się strumieniu światła nic nie widać, światło się nagle kończy, nie czuje sie bezpiecznie, z pewnością je wymienię
dla mnie to dowód na to ze philips lezy w tej dziedzinie od lat, a osram przoduje

powrócę do wcześniej założonych ew ktoś może poleci cos świecącego dalej ?

E8VaAf5B6gA

groszekbmx
29-06-2017, 06:50
Kris z tego co widać na filmiku to świecą - przynajmniej moim zdaniem lepiej od tych, które montują jako pierwsze w nowym samochodzie.

Kris_Poland
29-06-2017, 16:17
tak od budżetowych swieca lepiej natomiast wiazka swiatla jest dla mnie za krotka, nie czuje sie bezpiecznie

edmun
29-06-2017, 17:18
A to nie będzie wynik większego kontrastu który sprawia wrażenie że światła świecą krócej? Tak z ciekawości, bo może być że świecą o tyle jaśniej, że ich blask na tyle razi w oczy kierowcę (może nie razi, ale jest wystarczająco jasny) że rozpiętość tonalna snopa znika przez zbyt wysoki kontrast? Jak masz stare żarówki to jak nic bym podmienił i sprawdził czy faktycznie nowe mają "krótszy" snop bo byłoby to trochę dziwne, że nowe nie pasują.

A osobna sprawa filmik... :D Mam takich sytuacji dziennie (znaczy się tak niegroźnych) chyba z 6... tylko dzisiaj przy zawracaniu na rondzie zostałem wyprzedzony. Na mini rondzie gdzie nawracałem (czyli cały objazd na rondzie)... Myślicie że mamusie z dziećmi pędzące do szkoły w ogóle się skapnęły że zrobiły coś źle? :D W życiu... ważne że 'czmychnęły" przez rondo (tzw. mini rondo). Na nic klakson i gdyby nie to że nacisnąłem hamulec to już miałbym stronę kierowcy do odmalowania.

MaXyM
01-07-2017, 15:36
tak od budżetowych swieca lepiej natomiast wiazka swiatla jest dla mnie za krotka, nie czuje sie bezpiecznie

A jak daleko powinny swiecic wg ciebie? mijania przy dobrym ustawieniu powinny swiecic 50-60m. Nie dalej.

Jak to za malo to jedz wolniej.
W kazdym razie za zakladanie sportow i innych niehomologowanych powinni ci zabrac prawko. Widac pan nie dorosl jeszcze.

Kris_Poland
01-07-2017, 16:17
Widac pan nie dorosl jeszcze.

czytając twoje wypowiedzi, rzekłoby się, polejcie mu, dobrze prawi
ale czy przypadkiem nie piszesz na nietrzeźwo?

po twoich, takich przytykach, lepiej zabrać dziadkowi dowód by nie miał prawa głosu, troll ?

Golson
01-07-2017, 16:50
A jak daleko powinny swiecic wg ciebie? mijania przy dobrym ustawieniu powinny swiecic 50-60m. Nie dalej.

Pominę już fakt, że "zasięg" świateł mijania praktycznie zależy wyłącznie od ustawienia reflektora/geometrii zwierciadła/kształtu przesłony. Na 50-60m każde, nawet chińskie marketowe badziewie z biedronki, da sobie lepiej lub gorzej radę.

AnonimowyAlkoholik
01-07-2017, 19:18
W kazdym razie za zakladanie sportow i innych niehomologowanych powinni ci zabrac prawko. Widac pan nie dorosl jeszcze.

Philips Racing Vision mają homologację, więc wygląda na to że Pan już dorósł. Nie to co inni, na chińskich DRL lub Ledach zamiast żarówek, takich to bym:mad:

Golson
01-07-2017, 19:34
Philips Racing Vision mają homologację

80W nie mają i mieć nie będą.

Wygląda więc, że jednak jeszcze nie dorósł.

MaXyM
01-07-2017, 20:57
Pominę już fakt, że "zasięg" świateł mijania praktycznie zależy wyłącznie od ustawienia reflektora/geometrii zwierciadła/kształtu przesłony. Na 50-60m każde, nawet chińskie marketowe badziewie z biedronki, da sobie lepiej lub gorzej radę.

Zgadza sie. Ale poniewaz geometrii przeslony czy reflektora sie nie da zmienic, jedynym zmiennym parametrm jest pochylenie reflektora. A wiec kat opadania swiatla. W Mondeo jest to 1* jesli sie nie myle (mysle ze jest to do konca wytloczone na lampach czy w ich okolicy). Co przy wysokosci reflektora nad ziemia daje wlasnie ok 60m (dla prawego reflektora, lewy bedzie mial mniejszy zasieg)
Teraz wazne ile tego swiatla dociera do tych 60m. U gorszych zarowek bedzie mniej swiatla. U lepszych, wiecej i w zwiazku z tym ostrzejsze odciecie. Ale mocniejsza zarowka nie powinna sie rownac dalszemu zasiegowi (o ile jej geometria jest zgodna z przepisami)

Golson
01-07-2017, 21:09
W Mondeo jest to 1* jesli sie nie myle

Z tym, że to % a nie stopnie...

MaXyM
02-07-2017, 12:26
Tak. 1%. Na 10m spadek wiazki swiatla o 10cm. Czyli po 60m linia odciecia jest juz na ziemi.

Wojtek O.
03-11-2017, 21:18
Philips Racing Vision mają homologację, więc wygląda na to że Pan już dorósł. Nie to co inni, na chińskich DRL lub Ledach zamiast żarówek, takich to bym:mad:

O ile zgadzam się żę marne żarówki z marketu i Chińczyki to naprawdę masakra to już przykładowo dobrej jakości LED H7 naprawdę przebijają jakością oświetlenia żarnikowe żarówki. Jedyną wadą jest to iż odcięcie jest tak silne iż faktycznie sprawia wrażenie jak Krisowi że świecą bliżej od słabszych, jest to w sumie podobny efekt do pełni LEDowych reflektorów. Z tego co gdzieś w gazetach motoryzacyjnych czytałem już ze 2-3 miesiące temu, to tylko i wyłącznie przepisy UE... blokują możliwość stosowania Ledowych żarówek. Z czym Philips i Osram od jakiegoś czasu próbują walczyć.

slawomirro
07-11-2017, 23:25
chciałbym wymienić żarówki, pytanie na jakie,

Do mojego auta mam Ring Xenon Ultima H4, a drugie auto w rodzinie ma takie same tylko H7. Bardzo, bardzo polecam.
Świecą super wydajnie, z wytrzymałością to nie wiem jak długo dadzą radę, ale ponad 12 tys km H4 wytrzymały. A H7 po 23 tys km też świecą doskonale.
Mimo ceny 75zł za 2szt to wg mnie absolutnie nie ma innych lepszych.

A barwa? wg mnie dosyć biała, może nie idealnie biała, ale bielsza niż większości aut :D

Kris_Poland
07-11-2017, 23:49
http://www.blyskotliwykierowca.pl/ring-xenon-ultima/

ktos je testował z obecymi wyśrubowanymi h7 ?

weuek
08-11-2017, 05:40
Mam te ringi H7 jakoś od listopada 2016. Szału nie ma, bieli też, używam je wyłącznie w nocy, więc powinny na długo starczyć. Zauważalnie gorsze od poprzednich: philips xtreme, ciut lepsze od osram silverstar 2.0.

Oczywiście, z ksenonem nie maja nic wspólnego - ani zasięg ani barwa.

Nie kupię ponownie.

analyzator
24-04-2018, 18:20
http://www.blyskotliwykierowca.pl/ring-xenon-ultima/

ktos je testował z obecymi wyśrubowanymi h7 ?

Cześć. Mam takie w mondeo już z rok czy półtora i są super. Miałem kilka kompletów premium i te najlepsze. Barwa nie trupia. Trochę zimniejszy żółty.