Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Padające żarówki H7 mijania - też tak macie?

Błajo
29-06-2017, 13:10
Witam,

Mam od kilku miesięcy Mk3 i od tego czasu padła mi pierw po miesiącu żarówka mijania po stronie pasażera a dziś po stronie kierowcy... czy to normalne? Może to temu że auto ma taki niską kulturę pracy i nim buja?

Pozdrawiam!

miery
29-06-2017, 13:20
Bo żarówki wymienia się parami. :)
Mi potrafiły paść dwie w ciągu miesiąca z tej samej strony. Gdzieś czytałem, że Ford tak ma i kropka.
W sumie nie wiem czy ma to coś wspólnego ale jak padła druga żarówka to trochę później padł akumulator. Odkąd mam nowy nic się nie przepaliło.

Lukasz2525
29-06-2017, 13:20
Przez kilka miesięcy żarówki spaliły ci się po jednym razie ? To jest często ? Auto nówka sztuka ?

Bump: Najczęściej w krótkim czasie spalają się tanie, niemarkowe żarówki, warto zainwestować w coś lepszego.

STARRAD
29-06-2017, 13:58
Przez kilka miesięcy żarówki spaliły ci się po jednym razie ? To jest często ? Auto nówka sztuka ?

Bump: Najczęściej w krótkim czasie spalają się tanie, niemarkowe żarówki, warto zainwestować w coś lepszego.

Dokładnie.
Polecam H7 Philips LongLife EcoVision , od ponad roku spokój. ( wymienione parami )

Błajo
29-06-2017, 14:00
Padła pierw po stronie pasażera a potem po stornie kierowcy. Wymieniłem na jakieś tanie... zobaczymy ile podziałają.

Tak z ciekawości czemu warto parami wymieniać?

Martins82
29-06-2017, 14:03

Oj tutaj bym się z Tobą nie zgodził. Kupiłem żarówki Valeo 25zl sztuka do fiesty i niecałe pół roku były już spalone. Jak kupiłem Unitec za 7zl sztuka to działają już rok.

Lukasz2525
29-06-2017, 15:00

Żeby miały barwę tą samą. Żarówki im starsze tym świecą coraz słabiej.

Bump: Valeo to też nie jest jakaś firma. Kuzyn kupił osramy nightbreakery za 7 dych komplet, wypolerował klosze w octavi 2004 450 tys km przebiegu i świeci mu to bardzo dobrze.

miery
29-06-2017, 15:13

Jak wspomniał kolega wyżej: 1. barwa 2. żarówki są obliczone na ileś godzin, a świecą obie, także jak padła jedna to druga też padnie. Nie jest to reguła, ale często się zdarza.

edmun
29-06-2017, 15:30
Zasada jest taka, że im bardziej "super extra high vision 300% plus night break zero ciemności" tym szybciej padają.

Ja mam w domu zapas żarówek Philipsa:
http://www.eurocampers.com/assets/images/12972ll.jpg
Zostały mi po poprzednim Focusie.

Najlepsze, że tak często mi padały, że w końcu jak byłem w Polsce to kupiłem chyba z 12-14. Pan w motoryzacyjnym od razu: Pan z Anglii?
Co ukrywać.

Najtańsze g**** w UK to 100zł za jedną, a jak jest promocja to 120 zł za dwie.
Te tańsze niż najtańsze (typu Halfords H7) omijam.
A takie lepsze to koszt taki, że jednak człowiek przelicza czy mu się to w ogóle opłaca.

Stąd kupiłem taki zapas w Polsce, a potem się okazało że żadna z tych Philipsów nie chce się przepalić :)

gik
29-06-2017, 20:23
Jest jeszcze jedno rozwiązanie, zamontuj ledy i wtedy nawet wzmocnione żarówki, które szybciej się przepalają będą świecić długo, u mnie już ponad rok, dodatkowo dzięki temu, że są wzmocnione lepiej świecą w nocy.

koziol18
29-06-2017, 21:01
Ja bym sprawdził jakie napięcie daje alternator może być tak że jest za wysokie i je po prostu Pali fakt jak założysz Xenon albo led to może Ci się tak nie będą padać ale mogą trochę wałkować. Ja bym wziął miernik i sprawdził napiecie.

kumpel Fordzika
29-06-2017, 21:45
Szczerze polecam Jeżdżę na tych żarówkach od wielu, wielu lat w kilku samochodach. Przepalone żarówki co kilka miesięcy to dla mnie temat już od lat nieznany. Zaopatrywałem siebie i znajomych u tego sprzedawcy. Żarówki oryginał, niedrogie ma, bo trochę przeleżały towar. Ładnie wydajnie świecą. Niby standardowo, ale ciut lepiej niż tanizna hipermarketowa.
http://allegro.pl/bosch-h7-long-life-daytime-x3-dluzsza-zywotnosc-fv-i6517246010.html

edmun
30-06-2017, 13:51
Czyli pokrywa się to wszystko z tym co mówią wszyscy.
Najlepiej żarówki longlife (stosunek ceny do jakości i częstotliwości zmiany).
Czy to Bosch, Philips czy Osram...

Takie czasy. Że jak kiedyś to były normalne żarówki, tak teraz nazywają się LongLife, bo normalne się za szybko przepalają z racji spisku żarówkowego.

Wojtek O.
30-06-2017, 21:33
Ale longlify świecą słabiej, a przynajmniej tak jak kiedys porównywałem bosha long z Narvą standartową(bosh był nowy Narva kilkanaście tyś km). Już dośc dawno nie przepaliła mi sie żarówka.

P.S. Napięcie ładowania na bierząco można odczytać w trybie serwisowym(przy odpalaniu trzymać wciśnięty przycisk OK albo M na kierownicy) na wyświetlaczu licznika.

luckyboy
30-06-2017, 22:07
Ja używam Philips Premium +30%. Tanie, jasne i świecą długo - moim zdaniem najlepszy wybór.

kumpel Fordzika
01-07-2017, 20:42
Ale longlify świecą słabiej, a przynajmniej tak jak kiedys porównywałem bosha long z Narvą standartową(bosh był nowy Narva kilkanaście tyś km)
Dziwne kurde, bo w moich 3 samochodach ten boszowskie longlajfy wydajniej świecą od każdych innych zwykłych żarówek w podobnej cenie.

maciaba
01-07-2017, 21:15
Ja mam LED'y i od roku odkąd mamy auto żadna żarówka się nie przepaliła. Może to jest jakiś sposób? :)

sajmonista
02-07-2017, 02:33
mi wlasnie dzis padla jedna, po 5 dniach :)

Harun
02-07-2017, 08:39
"Padające żarówki" w temacie, a potem czytam, że przepalila się jedna, a potem druga... Nie nazwałbym tego padaniem.

Normalne i wręcz pożądane, bo żarówki osiągnęły prawie równocześnie kres swojej żywotności.

Ja mam Philipsa X-Treme Vision +130% od 1,5 roku i świecą. Niby wysilone, a trwałe. Inna sprawa, że mam ledowe światła dzienne, więc trochę oszczedzam halogeny.

tomaszjan31
02-07-2017, 11:54
Hyundai i 30 produkcja 2010 od nowości zostało wymienionych przynajmniej 50szt żarówek h7 rożnych firm. Jak był jeszcze był na gwarancji serwis również wszelkiego rodzaju żarówki zakładał bo miał juz nas dość/ bez pozytywnych rezultatów

groszekbmx
02-07-2017, 11:56
Hyundai i 30 produkcja 2010 od nowości zostało wymienionych przynajmniej 50szt żarówek h7 rożnych firm. Jak był jeszcze był na gwarancji serwis również wszelkiego rodzaju żarówki zakładał bo miał juz nas dość/ bez pozytywnych rezultatów

Żarówki są objęte gwarancja?

tomaszjan31
02-07-2017, 11:59
Żarówki są objęte gwarancja?

Tak, jezeli odbierasz samochód nowy z salonu i żarówki sie przepalają po tygodniu jeżdżenia

edmun
03-07-2017, 10:18
Dziwne kurde, bo w moich 3 samochodach ten boszowskie longlajfy wydajniej świecą od każdych innych zwykłych żarówek w podobnej cenie.
No właśnie ja pamiętam że też byłem bardzo zadowolony ze swoich longlife. Ok... nie były "białe", ale ich jasność oraz żywotność wynagrodziła wszystko.

rosario
21-09-2018, 18:12
Takie banalne pytanie - jeżeli na opakowaniu żarówki jest symbol UV przekreślony w kółku tzn że taka żarówka ma filtr uv czy nie ?

boncio
24-09-2018, 14:17
Ma, bo symbol oznacza, że żarówka nie emituje UV.

gik
27-09-2018, 10:34
Ja własnie zamówiłem nowy komplet Osram Night Breaker, bo poprzednie po 2.5 roku po prostu tak zżółkły, że kompletnie nic na drodze nie widać, ale się żadna nie spaliła.
Ale pewnie tylko dlatego, że na co dzień używam świateł do jazdy dziennej.