Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] LPG instalacja w 2,5 l
lukaszant 01-07-2017, 08:42 Witam!
Chciałbym w jednym miejscu by znalazły się wszystkie informacje o a naszych doświadczeniach z LPG z silnikiem 2,5l w Fusionach/Mondeo Mk5.
Ja napiszę o wczorajszym swoim doświadczeniu wynikającym raczej z braku dokładnego złożenia mojego auta.
Otóż mam założoną instalacje LPG z dotryskiem PB przy większym obciążeniu i jak przełączałem skrzynię na tryb sportowy i wciskałem gaz do dechy to od razu przełączał mi tylko benzynę - myślę sobie kiepska instalacja gazowa, mało wydajny parownik itd... :027:
Aż tu w ubiegłym tygodniu zauważyłem kilku brakujących plastikowych części pod maską... deflektor, wąż plastikowy do filtra powietrza i z jednej strony obój do podtrzymywania maski. Do tej pory mi to nie przeszkadzało.
Deflektor od razu zamontowałem ale na wąż do filtra musiałem czekać tydzień. I wczoraj po montażu i małej zabawie na trasie okazało się, że przyczyną przełączania gazu w trybie sportowym był brak tego węża - czyli za dużo zostawał powietrza. g:DD
Mam nadzieję, że to już koniec moich problemów z LPG.
Jak często wymieniacie filtry? Ja wymieniałem pierwszy raz po 10 kkm ale mechanik stwierdził, że jest czysto wiec zaprasza mnie po 15 kkm... nie wiem czy to dobre rozwiązanie.
Miarą do wymiany filtra powinien być stan jego zabrudzenia. Dobry filtr jak się zabrudzi to nie puszcza gazu i wtedy przełącza Ci się na BP. Wtedy trzeba go wymienić. Ja kiedyś jak nalałem syfu to po 1k km musiałem ponownie wymieniać.
Druga sprawa, co ma dać wymiana po 10k km jak np fabia pali średnio 9l gazu a mój np 18l ? To ja mam wymieniać co 5k km czy fabia co 20k km? Bo zużywam 2x tyle LPG :)
lukaszant 04-07-2017, 19:58 Masz rację... :one:
lukaszant 07-08-2017, 21:40 Chciałem się pochwalić, że w drodze na wakacje - trasa 3200 km moje autko z 5 osobami (dwoje dzieci), pełnym bagażnikiem i oponami 235/45/18 Hankook spalił średnio 10 litrów gazu. Jestem pod wrażeniem. :P
Chciałem się pochwalić, że w drodze na wakacje - trasa 3200 km moje autko z 5 osobami (dwoje dzieci), pełnym bagażnikiem i oponami 235/45/18 Hankook spalił średnio 10 litrów gazu. Jestem pod wrażeniem. :P
jestem umówiony na zagazowanie 2,5L , proszę o poradę. co lepsze: butla w kole zapasowym czy lepiej większy zbiornik w bagażniku??
cattani75 12-09-2017, 20:52 Nie używasz bagażnika????
lukaszant 13-09-2017, 08:23 jestem umówiony na zagazowanie 2,5L , proszę o poradę. co lepsze: butla w kole zapasowym czy lepiej większy zbiornik w bagażniku??
Wszystko zależy od użytkowania auta... ja mam butle w kole. która i tak wystaje kilka centymetrów nad podłogę, zatem cała podłoga jest podniesiona. Jest to butla 48 czyli mogę zatankować 40 litrów, co oznacza w użytkowaniu moim codziennym, mniej więcej co 350 km tankowanie. Dla mnie to czasem kilka wizyt w miesiącu na stacji. To jest trochę uciążliwe ale coś za coś. Ja jeżdżę zazwyczaj sam, gdybym miał jeszcze raz decydować o montażu butli wziąłbym większą...
dokładnie o to pytam, co byście wybrali gdybyście mogli wybrać jeszcze raz. 350km to w moim przypadku co 2dni na stacji...
lukaszant 14-09-2017, 21:07 A czy ktoś już wymieniał świece zapłonowe w swoim aucie? coś możecie polecić? I co ile powinniśmy je wymieniać... byłem u gazownika po 25 tyś od założenia instalacji to powiedział, że już czas jeśli nie wiem kiedy były ostatnio wymieniane. Obecnie mam przejechane 90 kkm
darmodziej 15-09-2017, 06:14 Obecnie mam przejechane 90 kkmTo już czas.
lukaszant 22-09-2017, 21:16 Ktoś wie, jakie świece zapłonowe pasują do naszych silników, zwłaszcza zasilanych LPG? Ktoś może się podzielić swoim doświadczeniem...
juri2069 23-09-2017, 07:25 Mi gazownik powiedział że tylko i wyłącznie oryginalne i nic nie kombinować , a że świece dedykowane do gazu to już mit i nie te czasy
darmodziej 23-09-2017, 07:37 A ja właśnie stosuję świece dedykowane i jestem bardzo zadowolony.
lukaszant 23-09-2017, 13:45 Mi chodzi też konkretnie o model dedykowanych świec... co powinien kupić, by jadąc do mechanika mieć pewność że świece będą pasować do mojego silnika 2,5 litra...
Maniek99 07-01-2018, 14:07 Jesli ktos szukałby uzywanej , mam na sprzedaż na 2 letniej gwarancji instalacje od focusa st 2.5 mk2 :)
Dr_Kotwica 05-06-2018, 21:19 Panowie mam pytanie, czy u siebie pod wtryski macie zrobione otwory w kolektorze czy w głowicy ?
grzymala100 05-07-2018, 17:15 Witam, dziś załozyłem instalacje brc w fusionie 2,5 gazownik powiedział ze nie odczuje roznicy ale auto na gazie jedzie max 180-185km/h gdy na bezynie było 200 czy to normalne czy kwestia regulacji jakie macie predkosci max?
paoloWawa 05-07-2018, 17:54 Nie, to nie jest normalne, powinieneś nie odczuć żadnej różnicy w mocy.
Co do vmax - u mnie na gazie zamknąłem licznik (260km/h). Na benzynie nie próbowałem vmax po chipie, przed chipem 245km/h zarówno bena jak i gaz i raczej był lekki zapas jeszcze, ale warunków brakło.
Tak więc jeśli masz różnicę, i to niemałą (15-20km/h), jeszcze zważywszy że ogólnie vmax stosunkowo niski, to moim zdaniem coś jest nie tak.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
grzymala100 05-07-2018, 22:37 Jak na wolnossącą jednostkę to nie liczyłem na wiele więcej może w trybie sport więcej pójdzie, ale najważniejsze że muszę wrócić do gazownika żeby poprawił, znajomy podsunoł mi pomysł że być może wtryski gazu są źle dobrane, bo parownik niby na 250 kM ma wystarczyć, w każdym bądź razie dzięki za odpowiedź.
Witam,
Skoro w tym wątku mamy mieć wszystkie informacje dotyczące instalacji LPG w Fusion 2.5 - dla pewności proszę o info/potwierdzenie.
1. Silnik z wtryskiem wielopunktowym niezależnie od rocznika? Czyli instalacja
4 generacji sekwencja. Co z lubryfikacją?
2. Luzy sprawdzane i regulowane szklankami - przy jakich interwałach?
3. Czy w jakimkolwiek roczniku był czujnik ciśnienia paliwa?
4. Ogólnie silnik pod LPG jak najbardziej się nadaje?
pozdrawiam
Piotr
1. Zbędna
2. Kontrola przed montażem lpg, następnie po 30 000, a dalej według uznania, w zależności jak zmieniły się luzy po tych 30 000km. Przy dobrym strojeniu mogą w ogóle nie ulec zmianie.
3. Nie wiem
4. Bardzo dobry silnik do gazu
kerpy1991 24-07-2018, 07:03 W moim Fusion'ie 2,5L spalanie paliwa po mieście 11,5 litra / 100km.
W trasie dało się zejść do 9,5 / 100 km przy prędkości 130km/h, ale bardziej realne 11 litrów gdy jedzie się 170-180km/h.
Na gazie spala w mieście równo 12 litrów, tylko nie stoję za dużo w korkach.
W trasie do 130-140km/h pali 11-11,5 litra a przy prędkościach 170-180km/h 12,5 litra.
Mam taką instalację, że gdy obrotomierz przekroczy 5 tys. obrotów to spala do 15% benzyny. Opony 235/60 R17.
Dr_Kotwica 30-08-2018, 20:49 1. Zbędna
2. Kontrola przed montażem lpg, następnie po 30 000, a dalej według uznania, w zależności jak zmieniły się luzy po tych 30 000km. Przy dobrym strojeniu mogą w ogóle nie ulec zmianie.
3. Nie wiem
4. Bardzo dobry silnik do gazu
Odnośnie luzów zaworowych rozumiem ze jesteście pewni że robi się ja poprzez wymianę szklanek a nie płytek pod nimi ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji dotyczącej tego w jaki sposób i co ile zalecana jest kontrola. Jeśli wchodzi w grę wymiana szklanek to jaki może być ich koszt i gdzie można je dostać bo nigdzie nie widzę takowych na sprzedaż ?
https://allegro.pl/mondeo-mk4-s-max-2-5-t-huba-popychacze-szklanki-i7256587431.html
Dr_Kotwica 31-08-2018, 06:54 https://allegro.pl/mondeo-mk4-s-max-2-5-t-huba-popychacze-szklanki-i7256587431.html
Przecież to są szklanki do 2.5T a fusion jest wolnossacy o zupełnie innej konstrukcji
O panie, sorry w takim razie, myślałem że skoro mówimy o 2,5 to o 2,5T. Cofam w takim razie wszystko co mówiłem, nie wiem jak regulacja i jak z gazem. Mea culpa
lukaszant 05-09-2018, 22:33 Ja już mam przejechane 40 tys. na założonej instalacji... tankujesz i jedziesz (10-12 litrów na 100 km).
Silnik jest wręcz idealny pod LPG, nie trzeba lubryfikacji - ja mam tylko dotrysk paliwa na większych obrotach. Moc nie powinna się zmieniać, zatem tez i prędkość Vmax.
Co do regulacji luzów - w tej wersji silnikowej nie ma co regulować...
Witam. Jaka jest regulacja luzow zaworowych w silnikach 2.5 l ?
lukaszant 18-10-2018, 21:21 Ten silnik nie potrzebuje regulacji luzów... mam przejechane 60 tys. w dwa latka i nic poza wymianą filtrów nie robię w instalacji LPG. Za każdym razem sprawdzam komputerem wykresy na silniku i mapa na LPG pokrywa się z tą na benzynie. Zatem silnik idealny do LPG. Ja mam instalację EuropaGaz
Ten silnik nie potrzebuje regulacji luzów...taaak ? to po co są takie procedury serwisowe ?
lukaszant 24-10-2018, 18:28 Może rozmawiamy o różnych silnikach... bo ten w Fusionie/Mondeo MK5 2,5 jest wolnossący...
Rok produkcji 2012.09 -
Moc silnika [kW] 127
Moc silnika [KM] 173
Pojemność silnika [ccm] 2488
Rodzaj silnika Silnik benzynowy
Rodzaj napędu Napęd przednich kół
Rodzaj pojazdu sedan
System tworzenia mieszanki paliwowej: wtrysk do kolektora dolotowego / gaznik
Rodzaj paliwa benzyna
Kod silnika
Liczba cylindrów 4
Liczba zaworów 4
Witam,
Właśnie jestem przed zainstalowaniem LPG w swoim Escape 2,5.
Możecie podzielić się swoimi instalacjami? Mi gazownik proponuję instalcję w pełni na instalacji Staga. Trochę mam obawy co do wtrysków. I jak to jest w końcu z tymi zaworami? Trzeba regulować czy nie trzeba?
malek.lukasz.81 18-02-2019, 18:39 Ja u siebie mam sterownik lpgtech i takie też wtryskiwacze (srebrne) puki co nie narzekam, tylko ciężko mam znaleźć gazownika co mi to instalacje sprawdzi i ewentualnie poprawi, trochę niechlujnie zamontowana, poprzedni właściciel montował.
Co do luzów zaworowych po 90tkm na lpg przy remoncie silnika (inna przyczyną niż gaz) była sprawdzana głowica i nie było nadmiernych luzów zaworowych wszystkie w granicach normy.
Każdy gazownik założy ci instalacje która najlepiej zna pod warunkiem że to jest prawdziwy instalator a nie tylko "monter"
Z tego co widzę w Twoim profilu masz silnik 2.5t. Ja mam 2.5 bez turbiny około 175 km. Jak by nie było to inne silniki. Ale dziękuję za odpowiedź!
Bo mowa jest o 2.5 z Fusion/Mondeo V, a kolega ma 2.5T w Mondeo IV - zupełnie inna konstrukcja
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
malek.lukasz.81 19-02-2019, 22:07 Mój błąd, przepraszam panowie [emoji3]
nie było nadmiernych luzów zaworowych
W luzach chodzi o zmniejszanie się jego i wtedy następuje podparcie zaworu i ucieka kompresja.
Witam
Przymierzam się do założenia LPG do mojej fuzji 2016r. 2.5l automat. Nie znam się za bardzo a z tego wątku wychodzi że mam szukać staga. Patrząc tak na silnik to wydaje mi się że kolektor jest plastikowy wy też tak macie?Jeżeli mógłbym prosić dokładnie aby ktoś miły wypisał mi jakie podzespoły instalacji do tego silnika są preferowane. Gdy gazownik mi coś zaproponuje abym wiedział o czym gada.
Z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów :)
Szukaj kompetentnego gazownika a nie podzespołów - dobry gazownik Ci wybierze odpowiednie graty.
No ok ale kogo się nie pytam ze znajomych to każdy poleca tego co mu zakładał :)
Napisz skąd jesteś, to może akurat ktoś faktycznie sensowny jest w okolicy.
Elbląg warmińsko-mazurskie
Scan-Tel w Bytowie, Vanos w Gdyni, Nowotczyński w Mławie, Auto-Flesz w Lubiczu.
To pewniaki, w samym Elblągu lub najbliższej okolicy nie kojarzę nic sensownego.
radziradzi 16-04-2019, 15:15 Vanos Gdańsk, będziesz miał blisko z S7.
Kilka dni temu założyłem instalację staga z lubryfikatorem. Wiem ktoś zaraz powie że niepotrzebnie ale przy 22k przebiegu będę dbał bo nie jestem chu.em. Cylindry z gniazdami zaworowymi przejrzane sondą po 2 latach powtórzę aby sprawdzić lubryfikację bo sporo januszy mówi że to zbyteczny gadżet.Koszt z elektronicznym dozowaniem na każdy cylinder to około 300 zł 2 tankowania i za darmo :) co mi szkodzi po 2 latach wypier..lę jak nie będzie efektów. Do tego silnika nie trzeba super instalki ale z kasą się nie liczę :P (żartowałem) zobaczymy... nie po to zakładałem LPG żeby dolewać paliwa jak tu Janusze piszą.Pamiętajcie że w polszy jest c***.wy gaz puki co sprawdzam Orlena i Shella bo mam blisko.Spalanie na Orlenie po 1000km 14l. około dodam że paliwa było 11.5-12 ciągle praca dom i coś tam po mieście około 100km.Pierwsze doznanie ma większą moc na niskich biegach lepiej się zbiera jutro jadę na pierwszą kalibrację po założeniu mam nadzieję że nie zepsuje to moich doznań--pozdrawiam--
sporo januszy mówi że to zbyteczny gadżet
Sporo Januszy to wciska klientom, bo sobie zarobi więcej kasy na instalacji. A tak to mają rację, to zbyteczny gadżet, a nawet szkodnik jak Ci zalepi kolektor.
Mam nalatane ponad 100k km na lpg bez lubry, w silniku który jest dużo bardziej wysilony od Twojego i "jakoś" jeszcze jeździ.
grzymala100 30-04-2019, 19:12 Jaki olej silnikowy zalewacie do swoich fuzji 2,5 ? Ostatnio pojechałem na wymianę i w warsztacie zaleli mi 5w30 marki ford, mimo że na korku silnika widnieje 5w20, nie wiem co z tym zrobić szpece twierdzą że 5w20 jest na warunki USA a u nas właściwszy jest 5w30 mam wrażenie że trafiłem na januszy mechaniki.
darmodziej 30-04-2019, 21:43 nie wiem co z tym zrobić Jeździć do następnej wymiany i wtedy zalać właściwy.
grzymala100 01-05-2019, 07:45 Ok, pytanie tylko jaki jest właściwy dla tego silnika w naszym klimacie no i czy brać poprawkę na gaz, wymieniam co 10000 km więc uznałem że gaz nic tu nie wnosi ale mogę się mylić
darmodziej 01-05-2019, 08:19 Właściwy jest taki, jaki przewidział producent. W naszym klimacie? A czy USA leży w zupełnie innym klimacie?
A gdzie polecacie w Warszawie zamontować gaz do Fusiona 2.5? Możecie się pochwalić jakie to mogą być koszta?
grzymala100 01-05-2019, 17:45 Właściwy jest taki, jaki przewidział producent. W naszym klimacie? A czy USA leży w zupełnie innym klimacie?
A czy Kanada i Meksyk twoim zdaniem leżą w tym samym klimacie, bo według instrukcji USA - TAK (specyfikacje olejów mają inne:?:) Widzę że emanujesz mądrością jak tylko możesz, szkoda że informacji wnosisz mniej niż zero. Tobie już dzięki poczekam może wypowie się ktoś kto ma coś do powiedzenia. Gdybym miał instrukcję producenta na Europę dla tego silnika to bym nie pytał.
boruch13 01-05-2019, 18:14 Z tą normą oleju to ciekawa sprawa i chyba nawet sam Ford nie jest zdecydowany.
Na ostatniej wizycie w ASO wlali mi 5W20, rok temu 5W30, dwa lata temu 5W20.
Bądź mądry i pisz wiersze.
darmodziej 02-05-2019, 09:58 A czy Kanada i Meksyk twoim zdaniem leżą w tym samym klimacie,A czy Kanada i Meksyk twoim zdaniem leżą w USA? Szerokość geograficzna, na jakiej leży Polska mieści się w szerokościach, na których leży USA, klimat jest co najmniej podobny, więc ja leję olej taki, jaki producent przewidział dla USA. Jak chcesz, to kombinuj, ja nie mam problemów. Pozdrawiam.
grzymala100 04-05-2019, 17:23 Nie jest to forum geograficzne ale podpowiem ci że w żadnym wypadku polska NIE leży w szerokości geograficznej odpowiadającej USA ledwo co łapie ona Słowację reszta już jest tylko niżej a Polskę można nałożyć na dół Kanady. Nie mniej ponownie dziękuję ci za "pomoc", kwestią mojego oleju możesz nie zaprzątać sobie głowy, jest to temat na inne forum.
darmodziej 04-05-2019, 20:15 Uważasz, że w Chicago Ford zaleca inny olej niż na Florydzie?
Już dawno minęły czasy zmiany oleju przy przejściu między sezonem letnim i zimowym. Twoja sprawa, rób jak chcesz, widocznie masz mało problemów i szukasz nowych.
grzymala100 04-05-2019, 21:05 Nie wiem co próbujesz udowodnić, ale zachowujesz się jak student na zaliczeniu udaje że wszystko wie ale nic konkretnego nie powiedział - leje taki olej jaki producent zaleca, a jaki niby ci zaleca? no taki jak producent przewidział - tak to mniej więcej wygląda, dwa razy ci podziękowałem a ty dalej "Twoja sprawa, rób jak chcesz" tak jakbym komuś wciskał jaki ma ten olej lać. Pozdrawiam i powodzenia w studiowaniu geografii.
darmodziej 04-05-2019, 22:35 leje taki olej jaki producent zaleca, a jaki niby ci zaleca?Ja wiem, jaki mi zaleca, a ty sobie sam poszukaj. Koniec.
Otrzymałem takie info:
sprawdzanie luzów zaworowych co 25k-30k
Instalacja:
Sterownik - Optima Expert (ponoć ma możliwość kasowania błędu związanego z wskazaniem paliwa, który się pojawia),
Wtryskiwacze - Barracuda 130,
Reduktor - Shark 1500 lub KME Tur zasilanie fazą ciekłą 8mm,
Demontaż kolektora dolotowego do nawiertów, strojenie podczas jazdy.
Co o tym myślicie?
Swoją droga ponawiam pytanko o sprawdzony warsztat w Warszawie - okolicach?
Zestaw ok, sądząc po kompletacji to pewnie z KlinikaLPG, a jeśli tak, to jest to sprawdzony i polecany warsztat.
Możesz też w Auto-Dakar montować.
Zestaw ok, sądząc po kompletacji to pewnie z KlinikaLPG, a jeśli tak, to jest to sprawdzony i polecany warsztat.
Możesz też w Auto-Dakar montować.
Tak zgadza się, KlinikaLPG. Nie bardzo wiedziałem od czego zacząć więc uderzyłem do nich... :)
I dobrze - trafny wybór.
Porównaj ewentualnie z ofertą Auto-Dakar, w obu warsztatach będzie ok, ale może akurat termin czy cena będą korzystniejsze.
grzymala100 06-05-2019, 20:42 Ustal jeszcze jaki zbiornik, jak we wnękę koła dojazdowego to warto poszukać jak najniższego, u mnie wystaje 6 cm ponad podłogę, pojemność 45 l. Nie wiem czy są niższe ale wyższe są więc warto ustalić za wczasu.
Ustal jeszcze jaki zbiornik, jak we wnękę koła dojazdowego to warto poszukać jak najniższego, u mnie wystaje 6 cm ponad podłogę, pojemność 45 l. Nie wiem czy są niższe ale wyższe są więc warto ustalić za wczasu.
To chyba muszę to dogadać (na razie zbieram info i fundusze na całą operację) :)
Z wstępnych informacji dowiedziałem się że wejdzie butla 48l.
A czy ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda konserwacja gazu w takim aucie? Wymaga to regulacji luzów zaworowych czy coś?
lukaszant 22-06-2019, 12:39 Nie trzeba żadnych zaworów regulować. Wszystko jest ok. Tylko trzeba pamiętać o systematycznej wymianie filtrów w instalacji oraz częstszej wymianie świeć. Ja mam już 75 tys przejechane na LPG. Super sprawa.
Maciek 2.5r4 09-10-2019, 19:53 Zrobiłem na gazie okolo65 tys ogólnie mam nalatane 120tys. Silnik zaczął szarpać myślałem że to świece wymieniłem nie pomogło cewki też nie to. Nagle check Engin wypadanie zapłonu. I błąd czujnika położenia wału. Wymiana czujnika dalej szarpie. Wkoncu zmierzyłem ciśnienie 2cylinder brak. Okazało się że szklanki jednak trzeba wymieniać. Głowica miała lekki remont gniazd. Nowe szklanki i motor jak nowy. Na uszczelkę pod głowicę czekał 3 tygodnie szklanki przyszły w parę dni.
Bump: A bo bym zapomniał. Po ściągnięciu rozrządu jest lipa byle wymieniacz wam go nie założy spowrotem niema żadnych blokad ani nawet klinika koła zębate kręcą się jak chcą. Trzeba wszystko spowrotem ustawiać jak po rozebraniu całego silnika.
Jak na moje, to w 2.5 T5 trzeba serio się wykazać, żeby luzy poleciały w 60k km. Rozumiem że gadamy o 2.5T? Jeśli o 2.5 wolnossącym Forda, to cóż, taki urok. Mnie regulacja czeka po 50k km na gazie, mimo korekt na lpg idealnych tak samo jak na pb + ol na afr. Silniki z ****olitu :p
Maciek 2.5r4 18-10-2019, 08:29 Ja mam 2.5 wolnossaka. 4cylindry.
Marcofusion 04-12-2019, 09:16 Odebralem Fusionka od gazownika tzn instalacja nowozalozona firmy STAG, wtryskiwacze niezalezne, butla w "kole zapasowym" pojemnosc 40l/netto gazu.
Roznicy w mocy nie zauwazam, dodatkowo awaryjne odpalanie auta z samego gazu,
podkreslam awaryjne tzn gdyby np. pompa paliwa nawalila.
Cena instalacji 2300 pln - RADOM .
Cena wydaje się bardzo dobra, co masz założone, jakieś fotki?
Odebralem Fusionka od gazownika tzn instalacja nowozalozona firmy STAG, wtryskiwacze niezalezne, butla w "kole zapasowym" pojemnosc 40l/netto gazu.
Roznicy w mocy nie zauwazam, dodatkowo awaryjne odpalanie auta z samego gazu,
podkreslam awaryjne tzn gdyby np. pompa paliwa nawalila.
Cena instalacji 2300 pln - RADOM .
Jaki wymiar butli?
Podniosłeś podłogę? Wystawało?
Marcofusion 10-12-2019, 17:21 Jaki wymiar butli?
Podniosłeś podłogę? Wystawało?
Wymiaru niestety nie pamietam, jezeli zalezy ci to w najblizszych dniach postaram sie sprawdzic i podac. Tak podloga podniosla sie o ok 5 centymetrow,
pozostala przestrzen zagospodarowalem ukladajac tam litr oleju na ewentualne dolewki kable rozruchowe lewarek linke holownicza (nie wiem po co mi ona skoro Fusion nie ma gwintow pod haki holownicze ale mam:) gasnice itp. Z biegiem czasu pewnie jeszcze cos dojdzie np. plyn do spryskiwacza.
Wymiaru niestety nie pamietam, jezeli zalezy ci to w najblizszych dniach postaram sie sprawdzic i podac. Tak podloga podniosla sie o ok 5 centymetrow,
pozostala przestrzen zagospodarowalem ukladajac tam litr oleju na ewentualne dolewki kable rozruchowe lewarek linke holownicza (nie wiem po co mi ona skoro Fusion nie ma gwintow pod haki holownicze ale mam:) gasnice itp. Z biegiem czasu pewnie jeszcze cos dojdzie np. plyn do spryskiwacza.
A tak z ciekawości możesz jakieś zdjęcie podrzucić?
Jakiś patent zrobiłeś żeby podnieść, styropian czy jak to tam poszło?
Marcofusion 15-12-2019, 13:16 Wymiary mojej butli LPG ELPIGAZ toroidalnej to :
-wysokosc 220mm
-srednica 630mm
-poj 52.5l
-cisnienie probne 3MPA
-stopien napelnienia 80% w praktyce 40kg
Poniewaz z bagaznika malo korzystam dzis wolalbym znacznie wieksza butle walcowa zaraz za tylnymi siedzeniami a kolo zapasowe na swoim miejscu - taka wersja wydaje mi sie praktyczniejsza. Z You Tube dowiedzialem sie ze koncowe zlacze wlewu gazu mozna
umiescic przy wlewie Pb wtedy troszeczke zachodzi ono na to ostatnie jednak nie trzeba dokrecac koncowki a benzyne i tak swobodnie mozna nalac (takie info dla innych na przyszlosc).
(przepraszam za brak polskich znakow:)
Moje własne zestawienie podzespołów i zdjęcia montażu
Instalacja LPG STAG
Reduktor – parownik, dedykowany do silników o mocy: do 250 KM (czerwony)
Sterowniki LPG/CNG – QBOX PLUS lub LPG/CNG – QNEXT PLUS
Przełączniki B/G LED 401
Filtr fazy lotnej typu GF01
Wtryskiwacze STAG AC W03
Zbiornik 680/200mm 58L
Przełączniki B/G LED 401
https://naforum.zapodaj.net/images/7f78ba0bb295.jpg
Pełny wlew, bez dokrętki
https://naforum.zapodaj.net/images/23edaeff0e94.jpg
Zaznaczone strzałkami: filtr GF01 i wtryski AC W03
https://naforum.zapodaj.net/images/ab85079fbcfa.jpg
Zbiornik podnosi podłogę, dlatego zostało wycięte wypełnienie (styrodur) i oklejone cordurą
https://naforum.zapodaj.net/images/1d478ac5a06b.jpg
Podłoga jest idealnie płaska, pod wykładziną są dodatkowe schowki
https://naforum.zapodaj.net/images/b0f4b04bb761.jpg
kamileev 21-02-2021, 17:27 witam czytam posty kolegów,do którego roku występuje ten silnik w Fusion-nach
pozdrawia
Mój to 2018 i jeszcze występował :D
kamileev 02-03-2021, 20:05 dziękuję za info pozdrawiam :)
Witajcie, odgrzewam temat LPG w fusion, szykuje się do kupna - powiedzcie regulacja zaworów wiąże się ze zwalaniem głowicy i całym remontem silnika jak w MK4 2.0 duratec? Czyli taka regulacja idzie w tysiącach?
A niby gdzie w 2.0 regulacja wiąże się z remontem i zwalaniem głowicy? Wałki tylko trzeba zrzucić
|
|