Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] zablokowane wspomaganie kierownicy, słabe ciśnienie [Duratec HE 2.0]

Krzycho/\
01-07-2017, 16:17
Od dłuższego czasu miałem problem z wyjącą pompą wspomagania. 2 tygodnie temu wymieniłem olej w układzie i trochę ucichło natomiast wyjeżdżając z garażu auto wjechało w takie jakby zagłębienie / wybuj i wspomaganie całkowicie umarło. Następnego dnia przejechałem 200km i nagle się obudziło dalej wyjąć. Idąc za ciosem postanowiłem wymienić pompę wspomagania na nową. Dzisiaj zrobił to kolega mechanik, wymieniliśmy olej, wspomaganie działało poprawnie i cicho na postoju (odpowietrzyliśmy układ kręcąc kierownica do skrajnych punktów) natomiast wyjeżdżając z garażu znowu to samo. Coś odcięło wspomaganiem na tym samym wyboju. W zbiorniczki jest minimalne ciśnienie ale wspomagania brak (widać że pompa pracuje). Co mogło spowodować zablokowaniem przepływu ciśnienia? Trochę to irytujące...mam nową pompę która nie pracuje pełną wydajnością. Dodatkowo wymieniliśmy pasek klinowy i rolkę napinacza. Pasek założony prawidłowo.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

salom
01-07-2017, 16:59
Zbiorniczek nie jest ciśnieniowy, to nie ma w nim cisnienia.
Cisnienie jest w cieńszym przewodzie od pompy do maglownicy, a od maglownicy do zbiorniczka, to jest powrót, z minimalnym cisnieniem, tylko takim abypłyn dotarł do zbiorniczka.
Natomiast ciśnienie od pompy do maglownicy dochodzi do 100 i ponad atmosfer.

Krzycho/\
01-07-2017, 18:08
Ale wcześniej zanim pompa się zawiesiła było widać intensywny przepływ oleju a później już tylko minimalny, znikomy. Tak samo było widać bulgotanie zanim układ się odpowietrzył.

Krzycho/\
01-07-2017, 18:16
Nie mogę edytować poprzedniego posta...
W takim razie co może blokować pracę układu wspomagania?

mro
02-07-2017, 14:27
Zczytac czy błędów nie ma. Są jakieś czujniki położenia kierownicy itd. Może awaria ma podłoże elektryczne? Mi świrowal czujnik skrętu wchodził w tryb awaryjny. Wystarczyło skalibrowac go jeszcze raz

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Krzycho/\
02-07-2017, 16:24
Każdy S-Max może mieć czujnik skrętu lub położenia kierownicy? U mnie nie ma opcji doświetlania zakrętów czy też skrętnych reflektorów.

mro
02-07-2017, 18:31
Cześć systemu ESP, który ma każdy, ale takie coś powinieneś mieć w błędach zapisane.

Krzycho/\
02-07-2017, 18:36
Z systemów bezpieczeństwa mam tylko ABS. ESP nie mam.
Może problem jest z maglownicą?

Krzycho/\
04-07-2017, 14:43
Aktualizacja tematu: wczoraj po przejechaniu kilkudziesięciu metrów wspomaganie ponownie odżyło. Pompa pracowała trochę głośno więc postanowiłem odpowietrzyć układ. W zbiorniczki dość mocno się pieniło. Po odpowietrzaniu nastała cisza.
Co do przyczyny to dalej pozostaje zagadką...

Krzycho/\
28-07-2017, 15:03
Wspomaganie pracuje dobrze tylko czasem pompa wyje podczas dynamicznego pokonywania zakrętów. Może problem leży po stronie maglownicy? Może tam coś się zatyka? Co o tym myślicie?

salom
28-07-2017, 18:56
Ciekawi mnie, jak się odpowietrza wspomaganie, jak jest zbiorniczek połaczony z powietrzem, bo nie ma w nim ciśnienia.
W niektórych zbiorniczkach na dole, wewnatrz jest zaworek, można go usunać, wtedy pompa pracuje cicho, a płyn sie nie pieni, a wspomaganie pracuje normalnie

mro
28-07-2017, 19:03
Krecisz kierownica do oporu lewo prawo z tego co wiem

salom
28-07-2017, 19:21
Może jek układ wspomagania jest pusty, zero oleju, to tak.
Po nalaniu oleju do zbiorniczka, zapuszczam silnik, oleju ubywa w zbiorniczku, dolewam, jak przestaje ubywac wtedy pokręcam kierownicą do oporu w jedną stronę, potem druga, i na wprost, uzupełniam olej do kreski max, tak dobrze ??

Krzycho/\
14-10-2017, 19:59
Witam, problem nadal nie został rozwiązany. Dodatkowo wymieniłem zbiorniczek wspomagania na nowy. Po nocy albo dłuższym postoju wspomaganie pracuje bardzo głośno, na kierownicy czuć lekkie opory. Po kilku minutach jazdy nastaje cisza, opory znikają i tak do ponownego dłuższego postoju, szczególnie teraz kiedy jest co raz zimniej. Układ nie jest zapowietrzony. Co jeszcze mógłbym sprawdzić? Regeneracja maglownicy? Wymiana przewodów wspomagania to trochę droga zabawa...

Krzycho/\
28-10-2017, 15:39
Może komuś się przyda...podpowiedziałem mechanikowi że sitko w nowym zbiorniczku może być zatkane i tak faktycznie było. Było w nim sporo opiłków. Sitko wraz z całym syfem zostało usunięte bo blokowało swobodny przepływ oleju i nastała cisza.