Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] BLIS - dokładanie i aktywacja

Strony : [1] 2 3

Filon69
09-07-2017, 15:59
Dzień dobry,

Od dłuższego czasu walczę z uruchomieniem BLIS`a w moim Focusie MK3 FL

Nam prośbę o pomoc do osób, którym się to udało w polifcie i do wszystkich "czarodziejów" od Forda :-)

W systemie cały czas nie widać tych radarów (brak SOD-R o SOD-L).
IPC, czyli zegary, zgłaszają błąd o utracie komunikacji z radarami.

Podłączenie wg. mnie jest OK, zasilanie radary dostają, trochę miałem wątpliwości z CAN`em, bo są rozbieżności w schematach (plus i minus CAN`a są czasami pomieszane). Ostatecznie mam tak podpięty CAN -> schemat

Aktywacja BLIS`a została zrobione w centralnej konfiguracji (aktywacja BLIS 2.0) i w zegarach (menu jest). Do wpisywania VIN`u w moduły BLIS nawet nie doszło, bo nie można się z nimi połączyć. Pytanie czy coś nie zostało pominięte, np. w BCM, może coś tam trzeba jeszcze skonfigurować?

kilka razy już sprawdzałem wszytko od strony elektrycznej. Z BCM z wtyczki C2280B (C2) wychodzą 2 pary MS CAN 'a: Piny 60,40 oraz 38,58. Dochodzą do radarów, ciągłość przewodów sprawdzona. Odnośnie plusa i minusa CAN to wszystkie kombinacje sprawdziłem...

Z kolegą Krystianen sprawdziliśmy UCDS'EM różne kombinacje podłączenia CAN 'a (różnie + i -) i nic ...

Tam nie ma co nie działać, podłączenie jest banalne - powinno odpalić od razu, a ja już ponad miesiąc z tym się męczę....

Brak mi już pomysłów co jeszcze może być nie tak... już zaczynam wymyślać jakieś "bzdury", tj. :
- może to nie jest wtyczka C2... bo coś zmienili w schematach podłączenia
- może zły mam BCM (nie obsługuje Blis'a)

Już nawet oscyloskopem sprawdzałem co wychodzi z radarów, co z BCM`a...
Z Radarów wychodzi mi sygnał zbliżony do CAN'a (osc_1) z kolei z BCM'a wychodzi mi nijak sygnał podobny do CAN 'a, co ciekawe, jest taki sam niezależnie, czy jest Blis jest aktywowany w BCM, czy nie jest (osc_2)...

Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić, czy jak podłączę radary do MS CANa np. z OBD, to czy zadziałają, bo dostałem taką radę...

To nie zmienia jednak faktu, że jakieś fabryczne rozwiązanie musi być i te radary muszą być fizycznie gdzieś podłączone i powinny działać...

Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam
Filip

a4tech
09-07-2017, 19:37
Opisywałem Ci to już.

1. Są różne wersje BCM.
2. Ja mam podpięte BLIS do BCM ale schemat poliftowy NIE podaje, że tam jest wpięty. Tylko w przedliftem.
3. Masz błąd jak napisałem - zamienione masz cany na schemacie.

Nawet gdyby Twój BCM nie obsługiwał BLIS to i tak moduł MUSI być widoczny w UCDS/IDS/ForSCan itd.

Podłacz je pod jakikolwiek MScan.... MScan to MScan....

BLIS:
6 - MS-
7 - MS+ U ciebie jest odwrotnie
5 - power
8 - gnd (LEWY !)
8,3 - gnd - (PRAWY ) aby wiedział, który to lewy a który prawy.

OBD

MS-CAN
3+
11 -

4,5 GND
16 power 12v

http://s1.bild.me/bilder/110417/thumb_5475819bliss_v2.jpg (http://www.bild.me/bild.php?file=5475819bliss_v2.jpg)

Filon69
09-07-2017, 22:14
Proszę zmniejszyć zdjęcia i poprawić tytuł

ok, zrobione...

1. Są różne wersje BCM.
OK, ale czy różne wersje obsługą BLIS lub nie obsługują?

2. Ja mam podpięte BLIS do BCM ale schemat poliftowy NIE podaje, że tam jest wpięty. Tylko w przedliftem.
To można prosić o schemat poliftowy, który podaje dokładnie gdzie są wpięte radary? Bo ja mam jedynie z wersji poliftowej ale USA i tam jest tak samo jak w przedlifcie...

Zamienione Cany w sensie + i -? Tak jak pisałem, próbowałem różne kombinacje...

Nawet gdyby Twój BCM nie obsługiwał BLIS to i tak moduł MUSI być widoczny w UCDS/IDS/ForSCan itd.
super wiaodmość z tym ForSCanem... w końcu jakiś konkret :-)

Podłącz je pod jakikolwiek MScan.... MScan to MScan....
Tak jak pisałem, jak tylko wrócę podłączę to do dowolnego MScana, ale fabrycznie chyba nie podłączają tego dowolnie?:-)
Nie można tak sobie wpinać się - oczywiście na "chwilę" można, ale docelowo powinno być to zrobione zgodnie z projektem - taką magistralę się odpowiednio projektuje zgodnie z zasadami... nie chciałbym, aby w czasie jazdy, np. z powodu zalania wtyczki od radarów, przestała mi działać deska rozdzielacza, albo inne ważne systemy... nie bez powodu w przedlifcie był osobny CAN, jak by się uszkodził, to nie wpływa na inne systemy...
Druga kwestia, to podpięcie takiej długiej "odnogi" (kilka metrów przewodu) może powodować zakłocenia w MS-CAN`nie - z kolei po to są cztery przewody CAN`a do radarów - jedna para to terminacja CAN`a...

Reasumując ... na chwilę, w celu sprawdzenia podłącze się, ale docelowo musi być to zrobione jak fabrycznie i takiego rozwiązania poszukuję...

Teraz dopiero zauważyłem schemat, który załączyłeś... To jest tylko podpięcie radarów, a mnie interesuje gdzie idą dokładnie te MS - CAN,y (sekcja MODULE COMMUNICATIONS NETWORK 14-6)

Masz rację, od strony danych, to MScan wszystkie są równe i przesyłają to samo, ale od strony topologi łączenia, to już ma znaczenia jak są przewody prowadzone i łączone...
Przejrzyj sobie ten schemat (https://www.dropbox.com/s/clte4knq1yu5lif/data%20transfer%20%28communications%29.pdf?dl=0), - cała sieć komunikacyjna w Focusie, podłączenie BLISS`a jest na 5 stronie

a4tech
10-07-2017, 07:30
Fabrycznie podpięte są tak i tak mam wpięte u siebie:

http://s1.bild.me/bilder/110417/thumb_5820194blis.png (http://www.bild.me/bild.php?file=5820194blis.png)

Mój BCM ( działa BLIS + Cross Traffic ):

<m module="BCM">
<d DID="F10A" Desc="ECU Cal-Config Part Number" Data="F1FT-14C403-AC"/>
<d DID="F110" Desc="On-line Diagnostic Database Reference Number" Data="DS-F1FT-14A073-BH"/>
<d DID="F111" Desc="ECU Core Assembly Number" Data="F1FT-14F119-EC"/>
<d DID="F113" Desc="ECU Delivery Assembly Number" Data="F1FT-14A073-EF"/>
<d DID="F124" Desc="ECU Calibration Data #1 Number" Data="F1FT-14C095-AG"/>
<d DID="F162" Desc="Software Download Specification Version" Data="0x05"/>
<d DID="F163" Desc="Diagnostic Specification Version" Data="0x03"/>
<d DID="F188" Desc="Vehicle Manufacturer ECU Software Number" Data="F1FT-14C094-AG"/>
</m>

tedi_k
10-07-2017, 08:11
...To jest tylko podpięcie radarów,...

Radary BLIS podpięte są osobnym, dedykowanym MS-CANem. Nie należy go mieszać ze "standardowym" MS-CANem.
Zrobić dokładnie tak jak na schemacie i nie filozofować.

Dołożyłem w swoim Grand C-maxie przedliftowy BLIS i ruszył "od strzału".

Filon69
10-07-2017, 10:03
Radary BLIS podpięte są osobnym, dedykowanym MS-CANem. Nie należy go mieszać ze "standardowym" MS-CANem.
Tak, wiem... Chodzi tylko o chwilowe sprawdzenie, jeżeli w ogóle tak można...

Zrobić dokładnie tak jak na schemacie i nie filozofować.
Tak mam od początku podłączone i nie działa :-( stąd to filozofowanie...

... BLIS i ruszył "od strzału".
Tak też miało u mnie być :-( w ogóle nie zakładałem problemów elektrycznych... Największym problemem miało być u mnie zdjęcie zderzaka i założenie radarów, co się okazało banalnie proste... Poleglem za to (jak przystało na elektronika :-)) na elekyryce lub może aktywacji, ale tu polegam na Krystianie, który też to już robił i nie było takich problemów...
Więc już nie wiem co może być nie tak...
Brak pomysłów, dlatego napisałem ten temat...

Filon69
19-07-2017, 21:52
Sprawdziłem opcje podłączenia radarów BLIS do MS-CAN'a złącza OBD.
Jak podlaczyłem wg. zaleceń a4tech to magistrala została wyłączona, część modułów po MS - CAN nie działała... Spodziewałem się tego, bo na schemacie jest błąd: + i - MS CAN są pomylone - pisałem o tym wcześniej, teraz się to potwierdziło.

Zamieniłem polaryzacji wg. mojego schematu i magistrala normalnie pracowała, wszytkie moduły się poprawnie zgłosiły w ForsCan'nie i działały... Niestety modułów BLIS ForsCan nie wykrył...
Nie mam wprawdzie jeszcze aktywacji BLIS'a w centralnej konfiguracji, bo tak jak pisałem, wyłączyłem to przed wyjazdem na wakacjach, żeby cały czas błędów nie pokazywał przy uruchamianiu auta...
Teraz muszę się spotkać z Krystianen, aktywować BLIS i zobaczyć czy radary się pojawią podłączone do OBD...

a4tech
19-07-2017, 22:57
Aktywacja w BCM nic nie da moim zdaniem. Moduły tak czy siak powinny być widoczne przy skanowaniu.

Być może moduły są zepsute ?

Filon69
21-07-2017, 00:16
Aktywacja w BCM nic nie da moim zdaniem. Moduły tak czy siak powinny być widoczne przy skanowaniu.
Pytanie czy na 100% powinny być widoczne bez aktywacji i podłączone do innego ms - cana...
Czy może to kroś potwierdzić? Czy póki co to tylko teoryzowanie?...

Być może moduły są zepsute ?
Tego nie wiem na 100 %, sprzedawca się zatrzeka, że są ok... Choć oby dwa by były uszkodzone? Dość niewiarygodne...
Można jakoś te moduły sprawdzić?

tedi_k
21-07-2017, 09:27
Pytanie czy na 100% powinny być widoczne bez aktywacji i podłączone do innego ms - cana...
...

Po podłączeniu do standardowego MS-CANa mogą nie być widoczne. To nie jest ich miejsce.
Moim zdaniem robisz natomiast standardowy błąd użytkowników FORScana - po podłączeniu do auta program proponuje Ci znany profil Twojego samochodu a Ty się na niego zgadzasz.
I tu jest błąd - trzeba odpowiedzieć, że profil jest niewłaściwy i dopiero wtedy FORScan dokonuje pełnego skanowania modułów i wykrywa wcześniej mu nieznane (i nie zawarte w poprzednim profilu samochodu) moduły.

Filon69
21-07-2017, 19:36
Po podłączeniu do standardowego MS-CANa mogą nie być widoczne. To nie jest ich miejsce.
Dokładnie też się tego obawiam...Traktuje to jako jedyny punkt zaczepienia, chociaż żeby sprawdzić radary, czy żyją... Nie wiem co jeszcze może być nie tak :-(
Może coś zmienili w podłączeniu... pamiętam jak się męczyłem z podłączeniem LIN'a od kamery cofania do BCM'a w FL... Kompletnie brak innych pomysłów i pomału nadziei...

Moim zdaniem robisz natomiast standardowy błąd użytkowników FORScana...
Oczywiście, że robię ten błąd - jak byś stał obok i patrzył co robię ;-)
Teraz sobie przypomniałem, że kiedyś przeszła mi myśl, że może on nie odświeża listy modułów po wczytaniu profilu, ale skupiłem się na czymś innym, pomyślałem, że na pewno tak nie jest i potem o tym zapomniałem... Ale wtopa... Dziś sprawdzę to robiąc nowy profil...

Dzięki wielkie za podpowiedź!

Filon69
21-07-2017, 22:14
Udało się !!! ForsCan zobaczył oba radary (SODR i SODL) !! :-) tedi_k jesteś genialny! wczytałem nowy profil i poszło... a4tech miałeś również racje...

Czyli wynika z tego, że radary są chyba ok.
Pytanie co teraz mogę zrobić...
W radarach jest zapisany błąd "U0100 - Utrata łączności z ECM/PCM A" co jest ciekawe, bo powinno być jak już z BCM (Może ECM/PCM to chodzi o BCM)...
Więcej błędów nie ma.
Nie chciałem ślepo klikać, a mam do dyspozycji:
- test: samo diagnostykę na żądanie (nie wiem co to da),
- Procedury serwisowe: Reset modułu (też nie wiem co daje)
- konfiguracja i programowanie: konfiguracja modułu i konfiguracja (ASBUILT)
Tego ASBUILT nie ruszałem (nie za bardzo wiem o co chodzi - domniemam, że coś w HEX`ie się pewnie wysyła - zawartość pamięci modułu, itp.)
Z kolei w konfiguracji zwykłej mam do wyboru dwa parametry:
1. Blockage Enabled -> to ma wartość Enabled
2. Enable Disable Carconfig -> to ma wartość BLIS disable CTA Enabled
Ciekawe, że BLIS jest na disable?? do wyboru mam kilka opcji - załączam sreen
Wg. mnie powinna być wartość 0 - BLIS and CTA Enabled

Co radzicie co teraz zrobić - póki co nic nie klikałem...

Filon69
23-07-2017, 21:59
Jestem po spotkaniu z Krystianem i niestety BLIS dalej nie działa...
Jest jakiś postęp, bo UCDS zobacz moduły radarów, udało się z nimi skomunikować, ustawiliśmy co trzeba, wpisaliśmy VIN.
Następnie włączyliśmy że auto ma BLIS'a, ale cały czas IPC nie widzi radarów i zgłasza błąd utraty komunikacji z nimi...
Co ciekawe, radary nie miały żadnych błędów, nawet tego że Utrata łączności z ECM/PCM...
Podłączyliśmy radary ponownie do BCM'a, zgodnie ze schematem, nic to nie dało i ponownie radary przestały być widoczne w UCDS / ForsCan... Czyli jak gdyby BCM nie miał na tych pinach MS - CAN'a...
Może faktycznie coś nie tak jest z BCM...
Zła wersja, albo coś nie skonfigurowane, złe oprogramowanie...
Reasumując, radary raczej są ok, jest problem komunikacji BCM a radary... Eliminując problem fizyczny z przewodem (na dniach podłączę je jeszcze osobnym przewodem), zostanie problem z samym BCM...
Ma ktoś jakiś jeszcze pomysł? :-(

Filon69
30-08-2017, 20:43
Walki z BLIS ciąg dalszy...

Dziś jestem po spotkaniu z Krystianem i próbie uruchomienia blisa na nowych przewodach...
Niestety kolejna porażka... nadal nie działa.

Doszliśmy wspólnie do wniosku, że to winien musi być BCM. Mój nie obsługuje tego CANa od Blis'a...
Wydaje się to niemożliwe, ale coś musi być na rzeczy... Ten stosunkowo "prosty" układ nie ma prawa nie dać się uruchomić...

Krótkie rozeznanie i tak:
Mój BCM to: F1DT-14A073-PF
BCM z działającym BLIS'em to :
F1FT-14A073-ED
F1FT-14A073-EF
Póki co dwa potwierdzene...

Jedyny trop na tą chwilę, ale prawdopodobny. Co sądzicie?

tedi_k
30-08-2017, 22:40
...Co sądzicie?

W Ecacie jest, że np. -EF zastępuje Twojego -PF.
Generalnie nie ma tam rozpiski obsługiwanych systemów oraz nie ma też Twojego -PF jako części do wyboru, więc trudno jest jednoznacznie wyrokować czy ten -PF jest jakimś "biedaBCMem"...

Filon69
31-08-2017, 10:53
Ok, dzięki...

Tylko zauważ jeszcze, że początek nr części jest też inny:
Ja mam F1DT, a z BLIS em jest F1FT...
Co ciekawe, te z BLIS'em są w autach produkcji wcześniej niż mój...
Ciekawe co ta litera oznacza, może D: okrojony, F: full ;-)

Jak dzwoniłem do ASO w tej sprawie, to też mi mówili, że tylko jedna wersja BCM najnowsza zastępuje wszystkie poprzednie wersje, a było ich kilka, historycznie różne wersje wkładali do FF3.5... Ale brak info czym się różniły...

forttres
31-08-2017, 21:19
Filon69

Czy możesz napisać, ile cie kosztowały potrzebne części ?

Filon69
01-09-2017, 23:20
Oba Radary jakieś 500 zł, wraz z elementem mocujący (plastiki).

Do tego podmiana lusterek na takie z BLIS'em: 100 zł
Gorzej jak nie masz elektrycznie składanych lustek, wtedy trzeba wymienić oprócz lusterek, jeszcze moduły drzwiowe.

Instalacje sam sobie ciągnąłem.

forttres
11-09-2017, 21:53
I jak udało się uruchomić system BLIS ?

Filon69
12-09-2017, 19:02
Jeszcze niestety nie :-( jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego BCM'a, który uważam, że rozwiąże problem...
Oby :-) Jak już będę go miał, to muszę umówić się na programowanie.
Pewnie jeszcze trochę to zajmie, ale na pewno będę informować :-)

forttres
13-09-2017, 17:49
Czy jak samochód jest z 2016 r w wersji Titanium to, czy możliwe jest aby częściowo instalacja była przygotowana. Mam składane lusterka, czy muszę zmieniać całe czy tylko szkła. Jak wygląda sprawa z mocowaniem tych radarów. Czy zderzak powinien mieć jakieś mocowania ? Wiązkę szukać na necie czy trzeba kupić w ASO.

Jak masz może, jakieś zdjęcia pomocne w zrozumieniu montażu tego wszystkiego to bardzo proszę o wstawienie w tym wątku.

Chodzi mi głównie o sam montaż, kwestie programowania zostawię komuś z forum.

pozdrawiam

Filon69
13-09-2017, 21:26
Ja też mam wersję Titanium (ale z 2015) i nic nie miałem związane z BLIS`em.

Na pewno jesteś w lepszej sytuacji, bo masz już elektrycznie składane lusterka, więc modułów drzwi nie musisz wymieniać.

Lusterka trzeba wymienić całe, bo musi być odpowiednia "instalacja" w lusterku. Ja dogadałem się ze szrotem i swoje bez Blis'a wymieniłem za 100 zł na takie z BLIS'em.
Lewe lusterko musi mieć 10 pinów, a prawe 12. Możesz sprawdzić jakie masz.
Dodatkowo do samej kostki od lusterka też musi dochodzić tyle samo przewodów.
Ja musiałem dokładać po dwa przewody z każdej strony (miedzy kostką lusterka a modułem drzwi).

Kolejna wiązka musi być między BCM (skrzynka bezpieczników), a tylnym zderzakiem. Pod prawa stroną z tyłu auta (za zderzakiem od dołu) powinna wychodzić osobna kostka do radarów BLIS`a - dokładnie obok kostki od czujników parkowania. Trzeba się najlepiej położyć na plecy i wsunąć głowę pod zderzak - zobaczysz kostkę od czujników - jak masz szczęście, to będzie wolna kostka od radarów. Ja oczywiście nie miałem tyle szczęścia i prowadziłem przewody w to miejsce od BCM`a.

No i ostatnia sprawa, czy BCM obsługuje BLIS`a... na tym póki co stanąłem. Najprawdopodobniej mój BCM go nie obsługuje i dlatego jeszcze mi to nie ruszyło...
Potwierdzi się to w najbliższych dniach.

Sam montaż w zderzaku jest banalny - na takie kołeczki wciskowi, ale trzeba mieć specjalnie plastiki (widać to na zdjęciach), które trzymają radary.. Ja kupiłem komplet, tj. radary, plastiki mocujące, wiązka w zderzak i tak najlepiej kupować, bo te trzy rzeczy muszą być. Dodatkowo dorzucili te kołeczki wciskowi - standardowe, wiele elementów plastikowych jest na to mocowane.
Aha, te plastiki trzymające radary muszą być chyba do odpowiedniej wersji nadwozia - ja miałem do kombi ("wagon")

edmun
14-09-2017, 11:41
Filon a powiedz mi, orientacyjnie jaki koszt Cię to wszystko wyszło (pomimo że wciąż nie działa)?

Filon69
14-09-2017, 17:38
Orientacyjnie, to z 700 zł...

hindus
14-09-2017, 19:18
Tak z ciekawości zapytam... Ile BLIS kosztował jako opcja do nowego auta?

mayor
14-09-2017, 20:32
BLIS był tylko w pakiecie za 4650 PLN (Active City Stop, BLIS i Lane Keeping Alert) teraz kosztuje już 4800 PLN ;)

boncio
15-09-2017, 12:49
BLIS był też dostępny sam bez pakietu za 2500pln. Aczkolwiek od tego roku już tylko w pakiecie jak napisał mayor.

edmun
16-09-2017, 20:24
Hmm, może czas pomyśleć nad upgradem u siebie?
Czyli? Wkładki do lusterek, kabelki plus czujniki za tylne nadkola + moduł?

Bump: Hmm, może czas pomyśleć nad upgradem u siebie?
Czyli? Wkładki do lusterek, kabelki plus czujniki za tylne nadkola + moduł?

Filon69
16-09-2017, 22:34
... Czyli?...

Jeżeli są lusterka elektrycznie chowane, to:

Wymiana na lusterka z BLIS, 2 x radar w tylnym zderzaku, kabelki...

edmun
18-09-2017, 12:25
Niepotrzebny żaden "moduł"? O proszę.
Może warto będzie kiedyś poszukać czy gdzieś nie zamienią mi wkładów lusterek z "bez" na "z". Potem powinno już pójść z górki :) Dzięki za odpowiedź

Filon69
18-09-2017, 14:33
... czy gdzieś nie zamienią mi wkładów lusterek z "bez" na "z"...
Tak jak pisałem wyżej, wymiana samych wkładów (szkieł) nic nie da, trzeba wymienić całe lusterka... Zostaje tylko osłonka z kolorem nadwozia, to przekładamy...

edmun
18-09-2017, 16:09
Oj faktycznie. Mój błąd. Za dużo mam dzisiaj na głowie.

boncio
18-09-2017, 16:22
Oj tam, da się, bo kolega w C-maxie wymianiał same wkłady i dorabiał kabelki od kostki.

Filon69
20-09-2017, 18:03
Odświeżę temat, bo jestem po próbie wymiany BCM.
Niestety polegliśmy z Krystianem na zaprogramowaniu immobilisera...
Okazało się że bez tego nie włączamy zapłonu, żeby sprawdzić, czy BLIS zadziała na nowym BCM'ie... (po włączeniu zapłonu następuje skanowanie systemów zainstalowanych w pojeździe)
Do samego BCM'a udało się wpisać konfiguracje mojego auta bez włączonia zapłonu, ale immo już nie udało się zaprogramować - pokazał się komunikat,że nie wykryto kluczyka po naciśnięciu przycisku "power"...
Czy ktoś jest mi wstanie pomóc w kwestii programowania immo? lub kogoś polecić, kto to może zrobić najlepiej w okolicy Poznania...

elucidate
20-09-2017, 22:10
Moze latwiej bedzie znalezc kogos innego co ma innego BCM'a i uruchomic skoro wszystko masz gotowe?

forttres
03-11-2017, 19:45
Dzisiaj przy zmianie kół, miałem podniesiony samochód w górę. Czy to nie jest czasem wtyczka do radarów do Blisa ?

http://www.herbata-ze-szklanki.pl/wp-content/uploads/2017/11/20171103_144636-1.jpg

Filon69
03-11-2017, 22:48
Na 99% jest to wtyczka od radarów BLIS'a...

forttres
04-11-2017, 12:38
Tylko nie widzę tam kabla czarnego od masy, ale to nie problem.

Filon69
04-11-2017, 18:43
Powinno być 6 przewodów - policz...

forttres
08-11-2017, 20:28
Tak jest 6 przewodów, kolor przewodu którego nie widać na zdjęciu to niebiesko-czarny.

Filon69
08-11-2017, 21:05
Czyli jest odpowiednia ilość, wszystkie które są potrzebne, tj.zasilanie i CAN'y...
Fajnie... Tylko się cieszyć :-)

forttres
09-11-2017, 19:59
W poniedziałek jadę na serwis przy okazji dopytam jak to wygląda z ich strony dołożenie BLIS, nawet tak z ciekawości.

Filon69
09-11-2017, 20:57
:-) powiedzą, że to niemożliwe... znając ASO... :-)

forttres
14-11-2017, 18:13
:-) powiedzą, że to niemożliwe... znając ASO... :-)

heh, miałeś racje.

Ale przez chwile nie dawałem za wygraną, jaką pierwszą odpowiedź usłyszałem nie wiadomo czy jest przygotowana wiązka, odparłem jest. Potem pan mi odpowiedział że lusterko nowe 1 szt koszt ok 2500zł. Jak poprosiłem o wyszukanie wszystkich potrzebnych elementów, usłyszałem ale nie wiadomo czy moduł obsługuje funkcje BLIS. Wymiękłem.

krystianen
14-11-2017, 20:16
Ja u siebie własnie dopinalem radary do tej wtyczki. Wszystko działa. Kosztowo to wyszło jak to w ASO, można taniej. wg mnie jak dobrze policzyc to okolo 1000zł wyjdzie cie BLIS

Filon69
09-12-2017, 21:44
Po dłuższej przerwie wracam z tematem :-)
Niestety póki co nie udało mi się dojechać do kogoś, kto by mi zaprogramował immo w "nowym" BCM...
Teoria, że nie działa mi BLIS z powodu złego BCM'a się potwierdziła w inny sposób...
Przypadkiem zrobiłem pomiar rezystancji na pinach od MSCAN'a obsługującego BLISA mojego BCM'a i tego "nowego", który występuje w Focusach z fabrycznym BLIS`em...
W moim BCM nie było żadnej rezystancji, a w tym "nowym" była 120Ohm, czyli typowo dla CAN`a - czyli jednak mój nie ma na 100% na tych pinach CAN`a... mogłem się z tematem w nieskończoność męczyć i tak by nie zadziałało na moim BCM`ie!

Dla zainteresowanych:
Mój BCM (brak obsługi CAN`a do BLIS`a): F1DT-14A073-PF
BCM, który ma CAN`a do BLIS`a: F1FT-14A073-EF

Jednak poszedłem trochę dalej i stwierdziłem, że jak już mam "nowego" BCM`a, to zobaczymy co jest w środku, co odpowiada za tego CAN`a :-)
I tak:
1. sterownik CAN`a to (U1) NCV7342D10R2G odpowiednik: TJA1042T (Uwaga! Nie może być: TJA1042T/3)
2. R1, R2, R3, R4: 60 Ohm/1206
3. C1, C2: 100pF/0603
4. C3, C4: 4,7n / 0603
5. D1-D4: Dioda zabezpieczająca SOT-23: MMBZ27VCLT1G/T3G (z literką C: wspólna katoda)
6. C5: 100nF/0402
7. R5, R6: 50 Ohm/0402

Elementy C3,C4, R3,R4 są odpowiedzialne za piny 58 i 38 i to jest terminator CAN`a
Natomiast R1, R2, C1,C2,C5 i U1 to Driver CAN`a, piny 60 i 40... Rezystory R5 i R6 są na transmisji RS`a między Driverem, a procesorem.

Wiecie co mi chodzi po głowie :) aby dołożyć te elementy do mojego BCM`a :-)
Powinno zadziałać... Jak sądzicie, ktoś robił takie eksperymenty?

Filon69
28-12-2017, 22:43
Udało się! w końcu BLIS mi ruszył :-), tyle czasu i walki, a tu się okazało, że winien był cały czas BCM, który nie obsługiwał CAN`a od radarów...

W święta "wypiłem sobie na odwagę" :P i rozebrałem mojego BCM`a...
Oczywiście tak jak przypuszczałem, brakowało tych elementów (nie wszystkich, bo diody D1 - D4 były). No to lutownica i gorące powietrze w rękę i dawaj - dołożyłem wszystkie brakujące elementy... później lakier zabezpieczający i z powrotem BCM trafił do auta.
Trochę ciśnieni mi podskoczyło przed podłączeniem akumulatora, ale auto "ożyło" normalnie, wiec już było dobrze... teraz tylko ForsCan, centralna konfiguracja, załączenie BLIS`a i... banan na gębie do dziś się utrzymuje :-) Śmiga jak ta lala, już jazdy testowe było - wszytko działa jak trzeba... w końcu :-)

Tak więc temat uważam za zakończony sukcesem, dzięki wielkie wszystkim zaangażowanym za pomoc :-)

P.S.
Jak by ktoś potrzebował, to mam BCM`a, który obsługuje BLIS`a na zbyciu: F1FT-14A073-EF

edmun
29-12-2017, 10:28
dzięki wielkie wszystkim zaangażowanym za pomoc :-)
gratulacje !

W święta "wypiłem sobie na odwagę" i rozebrałem mojego BCM`a...
I poprawne podejście :)

elucidate
31-01-2018, 17:18
Jako ze juz prawie wszystkie czesci do blis mam, mam problem z lusterkami. Obecnie posiadam gole lusterka + (chyba) podgrzewanie. Rozumiem ze do blis potrzebuje tylko lusterka z blis i lewe 10pinow a prawe 12, zgadza sie? Co w przypadku gdy kupie je z full opcja czyli podświetlanie od dolu + skladanie auto lusterek? Nie bedzie problemu aby potem te dodatki aktywowac? Dziekuje

Filon69
31-01-2018, 21:06
Nie spotkałem się, aby lusterka miały BLIS, a nie były elektrycznie składane i podświetlane... Jak już wymieniać lusterka dla Blis, to najlepiej na takie ze wszystkim, bo składanie i podświetlanie to tylko kwestia aktywacji tych funkcji. U mnie brakowało tylko przewodów do sygnalizacji Blis'a, reszta przewodów do tych w/w funkcji była fabrycznie.
Pełne lusterka muszą mieć: Lewe 12 pinów, prawe 14 pinów, czyli wszystkie możliwe...

elucidate
31-01-2018, 21:34
ok rozumiem i chyba maly blad ci sie zakradl (pewnie przez pore :P): lewe 10 pinow a prawe 12 pinow? bo raz tak piszesz raz tak ;P

i jeszcze jedno, przed liftowy bedzie pasowal do po liftowego?

Filon69
31-01-2018, 21:57
Przed czy Po Lift to jest to samo, nie ma znaczenia.
Odnośnie pinów to faktycznie, miałem napisać lewe 10 i prawe 12 pinowe... mój błąd :-)... Zgadza się, już późno trochę :-)

macc11
24-02-2018, 00:19
a ja mam takie pytanie......czy samochod z z active park assist i tym systemem ostrzegania do wyjazdu tyłem nie ma przypadkiem BLISSa? no moze oprocz lusterek ale czujniki do wyjezdzania tylem i acvite park to chyba do samo co BLISS? tylko bez sygnalizacji w lusterku i oczywiscie wymaga to jeszcze/tylko grzebniecia w sofcie

Filon69
24-02-2018, 08:37
Masz na myśli sygnalizacje, że zbliża się jakiś pojazd z lewej lub prawej przy cofaniu? Po wykryciu pojazdu odpowiedni komunikat się pojawia na wyświetlaczu zegarów... Jest to system zwany: CTA. Jest oparty o radary BLIS, więc musisz je mieć jak masz ten system...

maciej_b
24-02-2018, 10:40
A czy to nie jest realizowane z pomocą 5 i 6 czujnika cofania?

tedi_k
24-02-2018, 11:18
...czujniki do wyjezdzania tylem i acvite park to chyba do samo co BLISS? tylko bez sygnalizacji w lusterku...

NIE!
CTA jest zawsze z BLIS i musi mieć diody w lusterkach.
System automatycznego parkowania i wyparkowania to zupełnie co innego - zrobiony jest na czujnikach parkowania. Nie ma nic wspólnego z CTA (ostrzeganiu o ruchu poprzecznym z tyłu).:568:

Dodatkowe 2 czujniki parkowania z tyłu niezbędne są do parkowania prostopadłego (APA). Samochody z parkowaniem równoległym mają z tyłu 4 czujniki.

Filon69
24-02-2018, 13:25
A czy to nie jest realizowane z pomocą 5 i 6 czujnika cofania?
Nie jest, wyjaśnił to tedi_k.
Dodam jedynie, że czujniki cofania są ultradźwiękowe i mają zasięg kilkunastu cm, a radary od bliss są oparte o fale radiowe i są dalszego zasięgu.
Tedi_k potwierdził, że nie może występować CTA bez BLISS, więc macc11 nie może mieć tych radarów...

macc11
25-02-2018, 11:43
JEszcze pytanie dotyczące lusterek.....w przypadku podswietlanych elektrycznie skladanych wystarczy wymiana samych wkladów? czy trzeba kombinowac cos jeszcze ? chodzi mi o wpięcie ich w instalacje

elucidate
25-02-2018, 11:51
Lewe lusterko musi mieć 10pinow a prawe 12. Jeśli mają inne wartości i chcesz wymienić same wkłady z blisem to to nie zadziała.

macc11
25-02-2018, 11:53
a jesli maja jak piszesz 10 i 12 PIN, sprawa konczy sie na podmianie wkladów?

Filon69
25-02-2018, 15:03
Tak, wtedy wystarczy sam wkład wymienić i powinna być możliwość podłączenia diody od BLISa (która jest razem z wkładem) do dedykowanej wtyczki w obudowie lusterka, ale wątpliwa sprawa, że akurat będziesz miał odpowiednią ilość pinów... raczej bym się nastawił na wymianę całych lusterek.
Jeżeli masz składane i podświetlane lusterka, to modułów drzwi nie musisz wymieniać, bo obsługują BLIS, ale podejrzewam, że nie będzie dwóch przewodów między modułem a lusterkiem. U mnie nie było, musiałem dokładać. Przewodów powinno być tyle samo ile pinów w lusterku: 10 z lewej i 12 z prawej...

FocST
02-05-2018, 09:47
Koledzy, przeczytałem cały ten wątek i zanim kupie poszczególne elementy do montażu BLIS chciałem się jeszcze upewnić:

Modul do focusa MK3 (bez znaczenia jaki model i rocznik):
AV6T-14C689-AC

Wiązka (bez znaczenia jaki model i rocznik):
BV6T-15K868-ACB

Pełne Lusterka składane do Focusa Mk3 (nie ma znaczenia jaki model).
Prawo lusterko 12 pin
Lewe lusterko z Blis 10 pin

Moduł z mocowaniami i wiązka do tylnego zderzaka.

Czy cos jeszcze brakuje? Jakiś panel do kontrolowania lusterek (składanie elektryczne itp?). Obecnie posiadam zwykle lusterka, nie podgrzewane i nie składane.

Pozdrawiam
Focus Ecoboost 2017 1.5 benzyna

elucidate
02-05-2018, 10:48
Do poliftowego potrzebujesz :

- 2 radary poliftowe, ten co podałeś to jest do przed lifta i nie będzie działać,

- 2 mocowania do radarów,

- 2 lusterka, 10pin i 12pin z blisem, pamiętaj że nie musisz szukać w kolorze gdyż obudowy można zdjąć,

- 4 moduły drzwi wersja high, bez znaczenia czy przed czy po ale warto mieć takie same końcówki serii,

- przełącznik szyb z składaniem lusterek,

- wiązki z hermetycznymi wtyczkami do radarów,

Jak będę w domu to znajdę więcej informacji bo niedawno kolega z forum dokladal mi.

Filon69
02-05-2018, 11:08
Dodam jeszcze:
- wiązke przewodów między lusterkami a modułami drzwi
- nie wiadomo czy BCM obsługuje CAN'a od Blis'a - z tym walczyłem najdłużej.
Podawałem wyżej nr BCM który na pewno obsługuje Blis'a i który na pewno nie obsługuje go :-)

elucidate
02-05-2018, 17:50
Zgadza się. Jeśli będziesz kompletował to polecam pierw znalezienie radarow których jest mało. Szukaj oznaczeń F1FT14C689AC

FocST
02-05-2018, 22:55
dziękuje elucidate i Filon69 - bede w takim razie powoli sobie kompletował, a potem chyba poproszę kogoś ze specjalistów z tego forum co mieszkaja niedaleko Łodzi o pomoc w zamontowaniu - bo cos czuje, ze to jest calkiem duża zabawa...

savasbilgitek
05-06-2018, 06:57
dear friends my bcm DV6T-14A073-HE is this blis support ??

referee
09-10-2018, 22:35
Filon69 - Czy możesz opisać jakie funkcje miał twój BCM F1DT-14A073-PF przed dodaniem mu BLISa?

Pytam się bo... jestem na etapie szukania BCMa LIFT na wymianę do Focusa przedliftowego i znalazłem właśnie taki do kupienia - jednak nie wiem co on posiada....
Jaka masz wersje samochodu? Trend/Sport/Titanium ???
dzieki!

maciej_b
10-10-2018, 13:41
dear friends my bcm DV6T-14A073-HE is this blis support ??
hello buddy, look at post # 46. There, filon69 described how to check bcm for bliss service. This is a 100% reliable method.

Filon69
10-10-2018, 21:07
Filon69 - Czy możesz opisać jakie funkcje miał twój BCM F1DT-14A073-PF przed dodaniem mu BLISa?

Pytam się bo... jestem na etapie szukania BCMa LIFT na wymianę do Focusa przedliftowego i znalazłem właśnie taki do kupienia - jednak nie wiem co on posiada....
Jaka masz wersje samochodu? Trend/Sport/Titanium ???
dzieki!

Ja mam wersję Titanium... Nie wiem jak są podzielone BCM'y ze względu na obsługiwane funkcje... Na pewno obsługuje LIN do kamery, bo to dokładałem i działa... A co jeszcze może obsługiwać to nie wiem... Na pewno nie obsługuje Blis'a :-) więc nie był to najwyższy model...

JohnLenin
11-10-2018, 09:15
Tak tylko zapytam, bo sam jestem zainteresowany zamontowaniem Blis'a, czy nie lepiej zakupić jakiś uniwersalny zestaw i założyć?

Filon69
11-10-2018, 15:53
Jaki zestaw uniwersalny?

JohnLenin
11-10-2018, 17:43
Czujników martwego pola.

Filon69
11-10-2018, 18:10
A jest w ogóle coś takiego?

dzwiedziu
11-10-2018, 18:53
Poszukaj na allegro.
W tvn turbo widziałem ten zestaw z allegro i koleś chwalił.

Filon69
11-10-2018, 20:40
Faktycznie jest coś takiego na Allegro...
Nawet nie wiedziałem o czymś takim...
Ciekawe jak działa, ma ktoś doświadczenie?
Wygląda wprawdzie jak zwykłe czujniki ultradźwiękowe parkowania... Jeżeli działa analogicznie jak czujniki chińskie parkowania, to kiepsko...
Prawdziwe czujniki martwego pola oparte są o czujniki radarowe, działają od pewnej prędkości itp, dobrze to jest przemyślane, zintegrowane z autem - działa świetnie... Pytanie jak ten chiński zestaw działa, bo mam obawy co do tego ... :-) Jak ktoś ma doświadczenie, to chętnie "posłucham"...

Malchiki
28-04-2019, 07:49
Odgrzeje temat, czy macie może schemat polaczenia lusterek z modułami drzwiowymi? Musze dolozyc dwa kabelki po obu stronach i zastanawiam sie jakie powinno być poprawne polaczenie....

Filon69
01-05-2019, 00:44
Ja korzystałem z tego schematu...

Malchiki
17-05-2019, 14:13
dopiero dzisiaj zabrałem się za montaż kabli w drzwiach.
Rozumiem że według tego schematu w lewym i prawym podłączamy według zasady:

pin 9 lusterko z pin 20 moduł drzwiowy
pin 10 lusterko z pin 2 moduł drzwiowy

Wolę się upewnić - do której wtyczki podłączamy to w module drzwiowym? Tej pionowej czy poziomej?

referee
17-05-2019, 16:00
Zgodnie ze schematem wtyczka C2.
Podpowiem tylko że zgodnie ze schematem GRUBE 2,5 kable wychodza z C1-1,C1-2,C1-12,C1-13

Malchiki
17-05-2019, 17:50
Dzieki. A jesli chodzi o lusterka to dobrze odczytuje ze wtyczka Pin 9 i 10? Pytam bo na schemacie jest C1-1 i C1-2, ale obok numer c5pm31a-9 i podobnie 10

referee
17-05-2019, 18:08
C1-1 i C1-2 to wtyczka jaka idzie do DIODY w lusterku.
9 i 10 to wtyczka 12 pinowa łącząca lusterko z resztą świata (samochodu) - wiązką drzwiową.

zmulim
03-09-2019, 18:01
Witajcie. Ja również podepnę się pod temat. Z ciekawości zerknąłem dziś pod zderzak tylny i z prawej strony ukazało mi się takie złącze jak na foto. Czujniki cofania mam z opcja park assistanta (6 czujników na tylnym zderzaku). Czyżby to była wtyczka do wiązki BLIS?

Grzegorz MX
04-09-2019, 07:58
Witajcie. Ja również podepnę się pod temat. Z ciekawości zerknąłem dziś pod zderzak tylny i z prawej strony ukazało mi się takie złącze jak na foto. Czujniki cofania mam z opcja park assistanta (6 czujników na tylnym zderzaku). Czyżby to była wtyczka do wiązki BLIS?

tak o ile po drugiej stronie jest identyczna i tak samo zaślepiona.

zmulim
04-09-2019, 08:01
Z drugiej strony nie mam czegoś takiego. Ale z tego co widziałem to chyba połączenie z wiązka główną jest tylko z lewej strony? Bo jak patrzyłem na wiązkę zderzaka z czujnikami cofania (6), wtyczką do keylessa i wtyczkami do radarów BLIS to ona miała tylko jedną wtyczkę podłączeniową do instalacji wchodzącej od bagażnika.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Grzegorz MX
04-09-2019, 11:02
Z drugiej strony nie mam czegoś takiego. Ale z tego co widziałem to chyba połączenie z wiązka główną jest tylko z lewej strony? Bo jak patrzyłem na wiązkę zderzaka z czujnikami cofania (6), wtyczką do keylessa i wtyczkami do radarów BLIS to ona miała tylko jedną wtyczkę podłączeniową do instalacji wchodzącej od bagażnika.

wg mnie wiązka do PDC jest zinregrowana z BLISem w niektórych modelach, ale wg mnie nie występuje osobno.

U mnie jest pojedyncza na 4PDC bez wyprowadzeń pod blis.

Sugestia 1: zobacz jakie piny masz zajęte w tym połączeniu do PDC na pierwszym planie i zobacz na schemacie jakie przewody jakie mają funkcje.

Sugestia 2: zanim zainwestujesz w koszyki i radary + wiązka = zobacz czy BCM wspiera BLIS, czy nie wymaga też zmiany.

zmulim
04-09-2019, 11:27
Zgadza się, wiązka raczej jest jedną częścią. Z tego co się orientuję to pojedyncza wiązka na 4 PDC na pewno nie ma opcji park assistant - tu potrzebne są dodatkowe dwa złącza na czujniki boczne. U mnie w samochodzie mam wiązkę na 6 czujników bo mam park assistanta oraz keyless. Brak natomiast wtyczek do BLISA. Mówię tu cały czas o wiązce zderzaka. Musiała by być taka jak na tym foto, dobrze myślę?

Mnie głównie chodzi o info o dalszej instalacji, bo wymiana samej wiązki zderzaka to pikuś. Chodzi mi głównie o potwierdzenie że to czarne zaślepione "coś" obok wtyczki czujników cofania, to nie jest właśnie wtyczka do BLIS. Widzę że wychodzi z tego 6 kabli. Wiązka którą pokazałem w załączniku też ma taką właśnie wtyczkę jedną. Może mi to ktoś potwierdzić? :)

Co do BCM mam go sprawdzony już dzięki koledze kriski i SRS i ma on opcję BLIS, w zasadzie to podobno ma wszystkie funkcje.

kriski
04-09-2019, 13:51
zmulim - tak, ta zaślepiona mała wtyczka, jest do bliss-a...konkretnie do zasilania. Natomiast przewody CAN, są wpięte do tej samej wtyczki, co czujniki parkowania.

zmulim
04-09-2019, 13:58
Rozumiem. Czyli jest to niejako rozdzielone. Bo wtyczka BLISa ma 6 pinów, a ta od czujników ma z tego co widziałem aż 12. Tak więc power jedną wtyczką a sygnał drugą. Wiązkę mam już zamówioną właśnie taką jak na foto w poprzednim poście.

Filon69
04-09-2019, 21:23
Ja kupiłem radary z koszykami, z wiązką zderzaka i była osobną wtyczka od blisa. Mówię o lifcie... Na schematach też jest zaznaczone, że do Blisa jest osobna wtyczka (C421). Być może jest wersja bez czujników pdc i tylko samym blislem - i akurat taką trafiłem.

Akurat do blis potrzebne jest 6 pinów, przypadek? :-) a we wtyczce do pdc nie jest potrzebne zasilanie - same czujniki są bezpośrednio łącząne z modułem pdc. No chyba, że ktoś ma key-less, tam nie wiem czy antena musi mieć zasilanie.

Ja obstawiam, że na 99% jest to wtyczka od blisa... Ale masz szczęście z tymi wiązkami - zazdroszczę :-) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190904/307ea6c1b0a0ca48fa384282d4273fb8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190904/b9428356c796847c6bfc0b2dc1b7dd66.jpg

Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka

zmulim
04-09-2019, 22:19
A to ciekawa sprawa z tymi schematami bo znowu dochodzę do tego złącza C237 :D i znów pin 43 jak przy kamerce i w C214 pin 25 też jak przy kamerce :D Z tego by wynikało że jednak jakieś zasilanie do BLIS leci od strony skrzynki bezpieczników. Więc sprawdzanie tego przewodu mam z głowy bo wiem że go mam. Swoją drogą już wiem teraz dlaczego w C237 od strony wiązki podłogowej pin 43 ma dwa kable - biały i niebiesko czerwony. Jeden leci do kamery a drugi do BLIS... :) Teraz to jeśli mam zrobioną tą zworkę między pinem 43 i 31 od start stopu to na pewno nie będę musiał się martwić o zasilanie BLISa. Pozostaje mi tylko sprawdzić czy pozostałe przewody z wtyczki BLIS idą tam gdzie powinny, czyli masa (swoją drogą dziwne że z jednego radaru wychodzą dwie masy??) no i przewody sygnałowe CAN do BCM.
A jak wygląda sprawa połączenia lusterek z modułami w drzwiach? Chciałbym uniknąć wymiany całych lusterek, mam sporo starej wiązki z mk1 wraz z pinami wiec mógłbym dołożyć to co ewentualnie brakuje.

tedi_k
04-09-2019, 23:08
...swoją drogą dziwne że z jednego radaru wychodzą dwie masy??....
Nic w tym dziwnego. Jest to masa "numerująca" - rozróżnia radar lewy od prawego...:568:

kriski
05-09-2019, 08:20
zmulim - nic w tym dziwnego...zapomniałeś, jak podczas naszej rozmowy, powiedziałem, że kamera i bliss są pod tym samym bezpiecznikiem :) .
Połączenia modułów drzwiowych z lusterkami prosta sprawa...po dwa piny na stronę...pewne utrudnienie sprawia zdobycie wtyczki w samym lusterku, by połączyć wkład lusterka z diodą + zabawa z przewlekaniem przewodów przez mechanizm składania.

zmulim
05-09-2019, 14:33
A no tak, faktycznie :) Czyli zabawa mnie czeka w samych drzwiach przednich i czeka mnie demontaż tapicerki drzwiowej?

zmulim
06-09-2019, 11:12
Panowie, robię kolejny update. Dziś na szybko zdemontowałem głośnik w tym „trojkącie” w drzwiach żeby dotrzeć do wtyczki lusterka lewego (popołudniu sprawdzę i prawe). Okazało się że wtyczka od modułu drzwiowego ma 10 pinów :D Jest przewód czarno niebieski i czarno fioletowy dokładnie jak na schemacie. Brakuje mi tylko tych dwóch pinów w samym lusterku co widać na foto ale to nie problem bo dołożyć mogę ze starej wiązki focusa. Jeśli z prawej strony okaże się ze mam 12 pinów to chyba znów mam szczęście :) Wtedy pozostanie mi chyba jedynie sprawdzenie wtyczki w BCM czy dochodzą tam te kable co powinny od radarów, i nie wiem, coś jeszcze do sprawdzenia? Samo połączenie między modułem drzwi a BCM też ma coś dodatkowego pod BLIS czy nie?

tedi_k
06-09-2019, 12:42
...Samo połączenie między modułem drzwi a BCM też ma coś dodatkowego pod BLIS czy nie?

Nie. Tylko komunikacja po CAN.

zmulim
06-09-2019, 12:44
Wielkie dzięki za szybkie info. Patrzyłem z prawej strony i mam 12 pinów we wtyczce :) Pozostaje więc zdobyć radary BLIS wraz z ramkami. Wiązkę zderzaka już mam zakupioną taką z 6x PDC, 2x BLIS i 1x keyless.

Filon69
06-09-2019, 21:34
Ech, proszę już skończyć z tymi wiązkami... Człowiek tu musi każdą dorabiać, bo kompletnie nie ma żadnej, a tu kolega ma po porostu wszytko co możliwe ;-)
Tylko "klik, klik, klik" - żadnej lutownicy, zdobywania pinów, przeciągania przewodów... Taki Upgrade to ja rozumiem, czysta przyjemność ;-) Fajnie... Nic Tylko dokładać "bajery" :-)

P.S.
Ja podjechałem do handlarzy częściami od Forda z moimi lusterkami, dopłaciłem 100 zł i odjechałem z lusterkami z BLIS'em :-)

zmulim
08-09-2019, 09:17
Faktycznie mam farta z tymi kabelkami, bo już mnie martwiło widmo rozkręcania tapicerki drzwiowej itp. A tu wyglada na to że wystarczy odkręcić i zdemontować lusterka, wymienić, wkłady, dołożyć dwa piny, dołożyć radary z wiązką i aktywować wszystko. Teraz trwają poszukiwania radarów BLIS za rozsądną cenę. Bo jak na razie dość drogo sobie za to panowie na alledrogo liczą. Nowe wkłady lusterek z blisem w zamienniku widziałem już za około 100zl. Ciekawe czy tam trzeba dorobić jakąś wtyczkę do tej diody?

krystianen
08-09-2019, 20:08
Nowe wkłady lusterek z blisem w zamienniku widziałem już za około 100zl.

Jezeli dobrze rozumiem to chcesz same wkłady lusterek zmienic? Jezeli tak to tak sie nie da bo nie wiazki wew. lusterka do blis. Wymiana lusterka lub makabryczne dokładanie pinów.

zmulim
08-09-2019, 20:13
Tak właśnie chciałem zrobić. Aż tak ciężko się dokłada te piny w lusterku? Myślałem wykręcić lusterko, rozebrać go ładnie i dołożyć piny.

referee
09-09-2019, 18:39
Ja tak dokładałem.
Lusterko na stół na części pierwsze i dokładasz piny - nie roiłem tego nigdy i zajęło mi to z 1h na lusterko.
Masz wtyczkę do konektora diody ? -> takich potrzebujesz https://photos.app.goo.gl/DoyQDhQcJb8UGJ2g7
masz kupine wkłady?

zmulim
09-09-2019, 20:21
Na razie mam tylko tylną wiązkę do BLIS montowaną w zderzak. Pozostałe elementy poszukuję i kompletuję w miarę możliwości za rozsądną cenę. Niestety nie mam takich pinów, można je gdzieś dostać?

referee
09-09-2019, 20:39
Oczywiście.
Google Twoim przyjacielem. Masz obrazek to szukaj via obrazek....
Ja spędziłem pare godzin zawężając szukanie i znalazłem.

https://www.tme.eu/pl/details/02r-jwpf-vsle-s/zlacza-sygnalowe-raster-2-00mm/jst/
https://pl.farnell.com/jst-japan-solderless-terminals/02r-jwpf-vsle-s/receptacle-housing-2way/dp/3849806?scope=partnumberlookahead&ost=02R-JWPF-VSLE-S&searchref=searchlookahead&exaMfpn=true&ddkey=https%3Apl-PL%2FElement14_Poland%2Fw%2Fsearch
https://pl.farnell.com/jst-japan-solderless-terminals/swpr-001t-p025/contact-skt-26-22-awg-crimp/dp/3849788

zmulim
09-09-2019, 20:47
I one są takie jak w oryginale z BLISem? :)
Czy po prostu bardziej chodzi o to by były hermetyczne?

referee
09-09-2019, 20:59
miałem odpisać cos głupiego ale się powstrzymam.
Tak jak w oryginle. I tak maja być hermetyczne.
Ja kupiłem i męskie i żeńskie na wypadek jakby szkła były odcięte i nie miały swojej wtyczki.

zmulim
09-09-2019, 21:03
Super, wielkie dzięki za cenne info. Na pewno ograniczy mi to koszty, bo wymiana samych wkładów i dorobienie wtyczek to pestka w porównaniu z wymianą i płaceniem za całe kompletne lusterka :) Wiesz ja już trochę zmęczony dziś jestem i może zadaję głupie pytania także nie krępuj się z odpowiedziami :) Gdybyś miał może jakieś foto z rozbierania lusterka to było by extra. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozostaje mi zatem polować na radary BLIS.

edmun
10-09-2019, 14:40
Również myślałem nad tym, żeby dołożyć u siebie inne wkłady i dorabiać
(w przypadku jak już bym zdecydował się dokładać ten BLISS u siebie bo na razie koszta nie pozwalają).
Na koniec w głowie uznałem, że jednak wolę wymienić lusterka a swoje odsprzedać.
Nie wiem czy bawiłbym się w dziubanie przez godzinę żeby dorobić pin, kabelek... oj chyba nie.

kriski
10-09-2019, 15:06
Również myślałem nad tym, żeby dołożyć u siebie inne wkłady i dorabiać
(w przypadku jak już bym zdecydował się dokładać ten BLISS u siebie bo na razie koszta nie pozwalają).
Na koniec w głowie uznałem, że jednak wolę wymienić lusterka a swoje odsprzedać.
Nie wiem czy bawiłbym się w dziubanie przez godzinę żeby dorobić pin, kabelek... oj chyba nie.

Czegoś nie pojmuję u kolegi...piszesz, że "narazie koszta nie pozwalają" , a nie poświęciłbyś 2 godzin na uzupełnienie wiązeczki w lusterku...przy założeniu ceny, tu w Polsce 300-350 zł za lusterko, rozumiem, że kolega zarabia więcej przez godzinę swojej pracy niż te 300 zł.
Idąc tym tropem, już dawno miałby kolega bliss na pokładzie 😉😉.

zmulim
10-09-2019, 15:11
Jeśli faktycznie lusterko będę miał na stole rozebrane na czynniki, to wydaje mi się że chyba nie powinno stanowić problemu dołożenie dwóch kabelków i pinów do gniazda. Pewnie problematyczne będzie przeciągnięcie kabla koło silniczka składania lusterek, chociaż nie wiem, nie widziałem jak to wygląda wizualnie jak lusterko jest rozebrane, stąd prośba do kogoś kto dysponuje zdjęciami.

edmun
11-09-2019, 07:33
na razie finanse nie pozwalają. przepraszam. mój błąd.
(nie koszta, finanse)

natomiast co do kosztów, jak mam za 150-200 zł bawić się we wkłady, dorabianie pinów, kabelków i liczyć na łut szczęścia,
że wszystko pójdzie tak jak powinno, to wolę za 300 zł wymienić lusterko a swoje sprzedać.
Obecnie w auto nie będzie żadnego finansowania na podstawie kumulacji którą wykonałem przez ostatnie 2 tygodnie.
Czekam do Marca. Wtedy będę miał zastrzyk finansowy (liczę na niego)
gdzie będę mógł trochę więcej wydawać na auto niż paliwo, opłaty, podatki, środki chemiczne
i utrzymanie w mechanicznej dobrej kondycji.

referee
11-09-2019, 07:48
Jeśli faktycznie lusterko będę miał na stole rozebrane na czynniki, to wydaje mi się że chyba nie powinno stanowić problemu dołożenie dwóch kabelków i pinów do gniazda. Pewnie problematyczne będzie przeciągnięcie kabla koło silniczka składania lusterek, chociaż nie wiem, nie widziałem jak to wygląda wizualnie jak lusterko jest rozebrane, stąd prośba do kogoś kto dysponuje zdjęciami.

Problemem jest przyciągnięcie kabelkow do kostki.
Rozegranie nie jest robieniem, jak odkręcić się silniczek 2 śrubki jak dobrze pamiętam to lusterko samo się rozłożyć. W lusterku są gąbki które trzymają kabelki nadwozia miejscu. Najlepiej zrobić foty aby.je w tym samym miejscu włożyć.
Raz satysfakcja e.samemu się to zrobiło dwa kasa jaka zostaje w kieszeni warte są 2h pracy.
Zwrócę uwagę tylko że piny w lusterku są specyficzne i nie występują w innym miejscu - jeśli dobrze pamiętam :)

zmulim
11-09-2019, 08:50
Mam starą wiązkę kokpitu z focusa mk1, jak na razie sporo z niej korzystałem bo piny fajnie pasowały. Ciekawe czy z niej czegoś bym nie dopasował.

kriski
11-09-2019, 09:19
zmulim - jak będziesz robił lusterka, to zadzwoń, pomogłem innym, to i Tobie pomgę...telefon do mnie masz.

zmulim
11-09-2019, 09:20
Super, dzięki :)

zmulim
21-09-2019, 15:07
Witam wszystkich ponownie :) Jestem po dołożeniu kabelków i pinów do BLIS w lusterku kierowcy. Ponieważ sporo osób w tym wątku "straszyło" masakryczną pracą lub też wymianą całych lusterek, postanowiłem zrobić trochę zdjęć i opisać co i jak. Może komuś się przyda. Pierwsza sprawa i najważniejsza: nie ma potrzeby wymiany całych lusterek, szkoda kasy, na prawdę wierzcie mi. Druga rzecz - robota wcale nie jest masakrycznie trudna i nie wymaga jakichś super zdolności itp. Raczej powiedziałbym że potrzeba cierpliwości. No i rzecz jasna dobrze było by dorwać obojętnie jakie kabelki wraz z pinami z jakiegoś rozwalonego lusterka - na allegro chodzą po 30zł. Mnie zrobienie jednego lusterka, licząc z demontażem i montażem na aucie zajęła mniej niż godzinkę. Ale do rzeczy, jak to wykonać. (zakładam że lusterko już zdemontowane z pojazdu i mamy go na stole).

1. Ściągamy lustro - wkładamy palce pod lustro i dość energicznym ruchem wyciągamy, odpinamy kable od grzania, dobrze czymś przytrzymać same piny przy lusterku by ich nie oderwać.
2. Zdejmujemy obudowę lusterka tą lakierowaną - od wewnątrz są od góry dwa zatrzaski, zwalniamy je oba i jednocześnie ciągniemy za lakierowany element w tył. Można pomóc sobie czymś cienkim plastikowym do początkowego delikatnego podważenia obudowy w miejscu styku z ramką.
3. Odkręcamy dwie śrubki torx widoczne po lewej i prawej stronie środka lusterka.
4. Odkręcamy śrubę torx na środku mechanizmu regulacji lusterka.
5. Wyciągamy wszystkie oprawki żarówek wraz z nimi.
6. Wyciągamy mechanizm regulacji lusterka - trzyma się na 3 zatrzaskach, lekko podważamy i ładnie wyjdzie, odpinamy jego wtyczkę.
7. Teraz możemy wyciągnąć całe ramię lusterka przez otwór w obudowie, jest tam taki duży plastikowy język z którego musi się to zsunąć, nie wymaga używania siły.
8. Na tym etapie to już sprawa banalna - usuwamy gąbki trzymające kable i gąbkę w otworze przelotowym kabli. Pozbywamy się również dużej gąbki od strony wtyczki - trzyma się na plastikowo - metalowym krążku, podważamy i zejdzie.
9. Luzujemy z zaczepów prowadzących wszystkie przewody lusterka, jeśli mamy składane, rozpinamy małą czarną wtyczkę z tyłu lusterka. Wiązka powinna być cała luźna by była możliwość jej przesuwania.
10. Luzujemy z zatrzasku wtyczkę główną lusterka, pozbywamy się gąbki dookoła wiązki.

I tutaj pozwoliłem sobie zrobić to po swojemu żeby ułatwić sobie życie i ładnie pociągnąć dwa nowe przewody - wiązka wewnątrz lusterka jest puszczona w izolacji, u góry spięta tzw tytyrytką po to by izolacja się nie przesuwała. Uznałem zatem że wyjmę wszystkie przewody z głównej wtyczki lusterka i wyciągnę wiązkę przez ten otwór przelotowy. Demontaż pinów - prosta sprawa, najpierw trzeba usunąć czerwoną płytkę ustalającą - z tyłu wtyczki wypychamy z obu stron, później coś cienkiego, igła, szpilka i piny pięknie wychodzą. Dobrze jest zrobić sobie zdjęcie jak kolorami są ustawione przewody by potem się nie stresować. W ten sposób mamy wiązkę całą w dłoni. Prościej się nie da.

11. Rozcinamy "tytyrytkę", i przeciągamy nasze dwa nowe kabelki przez izolację.
12. Dajemy nową "tytyrytkę" i zaciskamy ją.
13. Wszystkie piny zabezpieczamy taśmą izolacyjną (owijamy całość i łatwiej będzie się nam przewlekało).
14. Przeciągamy wiązkę przez otwór, obsadzamy na nowo piny we wtyczce, zabezpieczamy czerwonym plastikiem ustalającym.
15. Zakładamy gąbki, i wszystko składamy w odwrotnej kolejności.

Z grubsza to tyle.
Mam nadzieję że to pomoże chociaż części z was zaoszczędzić sporo $$$ :)

Jak tylko czas pozwoli to zabieram się za drugie lusterko :)

kriski
22-09-2019, 23:53
zmulim - nie taki diabeł straszny jak go malują :)

Bump: Drugie lusterko pójdzie znacznie szybciej.

edmun
24-09-2019, 22:02
obstawiam że "straszyli" było zapewne i do mnie :)
Za opis dziękuję. Choć wciąż nie wiem, czy będzie mi się tak chciało bawić.
Zobaczymy w przyszłym roku jak będę miał więcej funduszy na auto :)

zmulim
24-09-2019, 22:05
Nie, nie :) nie miałem nikogo konkretnie na myśli. Bardziej chodziło mi o to że temat dokładania kabelków do wtyczek lusterek jest nieco demonizowany, a całkiem niepotrzebnie. No i można sporo kasy zaoszczędzić. Ja w zasadzie dokończę robić lusterka, wymienię szkła i będę czekał aż radary BLIS nieco stanieją bo jak na razie ceny są bardzo duże :(

zmulim
09-10-2019, 20:58
Panowie, pytanie do obeznanych w temacie - jako że dostęp do radarów typowo do Focusa jest strasznie ograniczony, o cenach nie wspominając, pytanko czy można z powodzeniem aktywować i doprowadzić do używalności BLISa na radarach z np. przedlifta albo z forda s-maxa /galaxy 2010-2015 lift? Dodam że ten z s-maxa wygląda identycznie jak w focusie mk3.5 i jest produkowany przez Continentala. Oczywiście różni się numerami seryjnymi. Czy ktoś już robił taki eksperyment?

P.S. W wolnej chwili wrzucę zdjęcia i opis dokładania pinów w prawym lusterku, gdzie jest troszkę więcej zabawy z powodu czujnika temperatury zewnętrznej. Może komuś się przyda taki tutorial.

andrzej139
10-10-2019, 18:30
NIE!
CTA jest zawsze z BLIS i musi mieć diody w lusterkach.
System automatycznego parkowania i wyparkowania to zupełnie co innego - zrobiony jest na czujnikach parkowania. Nie ma nic wspólnego z CTA (ostrzeganiu o ruchu poprzecznym z tyłu).:568:

Dodatkowe 2 czujniki parkowania z tyłu niezbędne są do parkowania prostopadłego (APA). Samochody z parkowaniem równoległym mają z tyłu 4 czujniki.

Czy CTA dostępne jest tylko w MK3 po liftingu, czy przed, w samochodach do 2014 roku, można CTA aktywować?

referee
10-10-2019, 18:48
Czy CTA dostępne jest tylko w MK3 po liftingu, czy przed, w samochodach do 2014 roku, można CTA aktywować?

I TAK i NIE.
Jesli wyposażysz samochód MK3 do 2014roku w BLISa POLIFT + Moduły Drzwopwe Polift + (tu nie jestem pewien) BCM Polift - to uruchomisz,

tedi_k
10-10-2019, 18:53
....) BCM Polift - to uruchomisz,

Raczej IPC polift. To raczej licznik a nie BCM jest kluczowy dla działania CTA. Oczywiście zawsze BCM musi mieć obsługę CAN do BLIS - więc BCM polift też nie zaszkodzi... I wtedy też PAM polift dochodzi do kompletu. Każdemu z takimi pomysłami ja osobiście doradzam wymianę auta na polift...:568: Wtedy już wszystko jest polift i spokój. :one:

zmulim
10-10-2019, 18:57
tedi_k a czy w mojej sprawie byś coś doradził? Tak korzystając z okazji :D chodzi o to moje ostatnie pytanie w tym wątku.

referee
10-10-2019, 18:58
Nie byłem pewien co do IPC - ale rzeczywiście na nim są komunikaty o samochodach nadjeżdżających z lewej / prawej.

Bump: Panowie, ....czy można z powodzeniem aktywować i doprowadzić do używalności BLISa na radarach z np. przedlifta albo z forda s-maxa /galaxy 2010-2015 lift? Dodam że ten z s-maxa wygląda identycznie jak w focusie mk3.5 i jest produkowany przez Continentala. Oczywiście różni się numerami seryjnymi. Czy ktoś już robił taki eksperyment?

Myślę, że tak samo jak z ACC moduły BLIS nie są w POLIFT transferowalne między poszczególnymi samochodami Focus,Kuga,Smax.... inne.
Czy ktos to robił - tak - sprawdzane były moduły "siostry" KUGI w FOCE - i nie ruszyły.

Andrzej_K
13-10-2019, 15:27
Te czujniki chciałem "od zawsze". W MK2 byłem o krok od zakupu uniwersalnych czujników - https://archiwum.allegro.pl/oferta/czujnik-martwego-punktu-2x-sensory-czujniki-pola-i7090802282.html lecz gdy byłem już zdecydowany to znikły z rynku.

Teraz w MK3 chciałbym zamontować oryginały, ale trochę nie zgadza mi się ich koszt:

Oba Radary jakieś 500 zł, wraz z elementem mocujący (plastiki). (...)

(...) Kosztowo to wyszło jak to w ASO, można taniej. wg mnie jak dobrze policzyc to okolo 1000zł wyjdzie cie BLIS

Ja jakoś nie mogę znaleźć w tak niskich cenach. Są radary z wiązką i mocowaniami, ale za 1300 zł:

https://allegro.pl/oferta/modul-blis-radar-czujnik-ford-focus-mk3-lift-l-r-8485243341

Zaś lusterka zewnętrzne z BLIS są po 460 zł:

https://allegro.pl/oferta/lusterko-lewe-12pin-prawe-12pin-ford-focus-mk3lift-8314366576

Do poliftowego potrzebujesz :
- 2 radary poliftowe, ten co podałeś to jest do przed lifta i nie będzie działać,
- 2 mocowania do radarów,
- 2 lusterka, 10pin i 12pin z blisem, pamiętaj że nie musisz szukać w kolorze gdyż obudowy można zdjąć,
- 4 moduły drzwi wersja high, bez znaczenia czy przed czy po ale warto mieć takie same końcówki serii,
- przełącznik szyb z składaniem lusterek,
- wiązki z hermetycznymi wtyczkami do radarów,
(...).

Jeśli jest jeszcze trzeba wymieniać moduły drzwiowe to już będzie kosmos. ( jeśli mam 4 elektryczne szyby i składane lusterka to trzeba wymieniać moduły?)

kriski
14-10-2019, 02:23
Andrzej_K jeśli lusterka są składane, nie trzeba wymieniać modułów. Ceny...no cóż, sprzedawcy części doskonale wiedzą co wyprawiamy z naszymi autami, i szybko windują ceny. Do tego dochodzi systematyczny deficyt z rynku wtórnego, więc nie ma się co dziwić cenom. Części elektroniczne, są chętnie kupowane przez nabywców zagranicznych...pozostaje polować na aukcjach :)

referee
08-11-2019, 20:04
Do kolegów co mają w polift BLISa.

Możecie proszę wylistować jakie moduły macie?
Szczególnie chodzi mi o samochody wyprodukowane w 2018r - czyli przed samym końcem produkcji FF3.5

Z tego co zauważyłem do w polift były montowane 2 (dwa) typy modułów....

zmulim
08-01-2020, 18:48
Panowie, krótko i na temat - czy da się aktywować i uruchomić BLIS tylko za pomocą Forscana? Nie pytam jak to zrobić, lecz czy Forscan do tego wystarczy czy trzeba czymś jeszcze grzebnąć?

zmulim
29-01-2020, 18:31
Witajcie. Jako że mam już zrobioną całą instalację do BLISa - koszyki, radary, wiązka zderzaka, wkłady lusterek (główna wiązka była już w full opcji o czym pisałem wcześniej), moduły drzwiowe mają wszystkie kable obsadzone we wtyczkach do lusterek, a BCM był sprawdzany pod kątem obsługi ms-can dla BLIS - wynik pozytywny, chiałem zadać kilka pytań dotyczących samej aktywacji. Mam interfejs Viakena stn1170 i Forscana w płatnej pełnej licencji. Z tego co się dowiedziałem, zbierając dane po internecie, sprawa sprowadza się jedynie do wpisania do radarów SODL i SODR mojego nr VIN, oraz do aktywacji BLISa w konfiguracji centralnej. Czy tak to wygląda? Dodam tylko że chciałbym również mieć funkcję Cross Traffic, która jest realizowana właśnie przez te radary od BLIS. Kwestia tylko czy nie trzeba czegoś zmieniać w konfiguracji AsBuilt zegarów IPC? Porównywałem swój VIN i VIN Focusa z BLIS a także poszczególne moduły i tak wynika z tego że w IPC w dwóch pozycjach się różnią, nie wiem tylko za co te pozycje odpowiadają, ktoś podpowie? Wrzuciłem fotki żeby było łatwiej się ogarnąć. Druga sprawa - kodowanie VIN w radary to wiem że 7C4-09-01, 7C4-09-02, 7C4-10-01 to pozycje gdzie zaszyty jest VIN i je trzeba edytować przekształcając swój VIN na hexa. Drugi radar ma początek adresów 7C6. No i trzecia rzecz - wczytałem swój VIN i VIN auta z BLIS do Focccusa i jest w obu opcja do ustawiania BLISA - u mnie wiadomo jest without BLIS, w tamtym aucie jest "03 - unknown" - tak ma być podobno by działało to razem BLIS + Cross Traffic, tyle że w mojej centralnej konfiguracji nie mam takiej opcji, tzn jest unknown ale z numerem 01. Czy Forscanem da radę to zmienić tak by było 03? Podejrzewam że jeśli nie ma tego na "dropdown menu" to pewnie trzeba będzie to ręcznie dopisać w konfigu formatu AsBuilt... W załącznikach daję fotki i proszę o jakieś wskazówki.

zmulim
04-02-2020, 14:37
Witam ponownie. Ponieważ przyszły mi niezbędne części by w końcu zabrać się za BLISa (prawy wkład lusterka z diodą), chwyciłem laptop w garść i do roboty. Tak więc będzie tutorial jak samemu, bez jakichś większych czarów, samodzielnie i z użyciem Forscana aktywować sobie BLIS i Cross Traffic w Focusie mk3.5.
Pomijam więc sprawę instalacji wszystkich kabli i elementów bo o tym już było, przechodzę do tego, co dość opornie pojawia się na forum (z wiadomych przyczyn), czyli samo konfigurowanie.
Do rzeczy. Ja u siebie posiadam Forscana w zestawie z Viakenem stn1170, prędkość ustawiona na 2Mb. Pierwsze co należy zrobić, to po podłączeniu i uruchomieniu Forscana, nie wczytywać domyślnego profilu - spowoduje to że system "poszuka" nowo dodanych modułów czyli SODR i SODL. Najpewniej na starcie jak je wykryje, wywali nam błędy - nie przejmujemy się, to normalne gdyż musimy w te moduły zakodować nr VIN naszego pojazdu. I od razu się do tego zabieramy, czyli wchodzimy w programowanie (pamiętamy o trybie inżynieryjnym) i szukamy naszych radarów. Wchodzimy w konfigurację AsBuilt. I tutaj tak jak pisałem wcześniej SODR to 7C6 a SODL 7C4. Następnie bloki danych 09-01, 09-02, 10-01 w obu modułach, to miejsca gdzie przechowywany jest nasz VIN w postaci HEX. Trzeba pamiętać że początek VIN np WF06XX jest pomijany - tego nie piszemy. Jak to wygląda?

SODL
7C4-09-01 xxxx xxxx xx**
7C4-09-02 xx**
7C4-10-01 xxxx xxxx xx**

SODR
7C4-09-01 xxxx xxxx xx**
7C4-09-02 xx**
7C4-10-01 xxxx xxxx xx**

Tam gdzie krzyżyki piszemy kolejne znaki VIN przekształcone na HEX - tutaj przydatna tabelka - https://calculla.pl/ascii_hex_tabela.

Pamiętamy by każdy znak naszego VIN przełożyć na HEX osobno, ale nie jako wartość liczbową, lecz jako "znak" z tablicy ASCII, stąd też znak, np 7 w hex to nie 07 lecz 37, B w hex to 42, itd. Przyda się kartka i długopis :) Pozostałe dwie gwiazdki w każdym bloku to suma kontrolna forscana, nie trzeba tu nic pisać, on sam sobie ją policzy. Tymi samymi danymi zapisujemy oba radary i klikamy "PISZ".

Następnie wchodzimy w konfigurację każdego z radarów już nie w AsBulit i zaznaczamy opcję "Enable Disable Car Config - BLIS and CTA enabled". W drugim radarze to samo i każdorazowo zapisane. Koniec roboty jeśli chodzi o radary. Są gotowe do użytku. Po skasowaniu błędów i ponownym podłączeniu Forscana, błędy już nie powrócą.

Teraz czas na trochę więcej zabawy. Jako że niektórzy mówili że się raczej nie da zrobić tego w Forscanie, a w Focccus bez problemu, a niektórzy z nas mają bardzo niemiłe doświadczenia związane z Focccusem, dlatego też pozostałem ze względów bezpieczeństwa przy Forscanie, który w moim mniemaniu jest stabilniejszy.

Więc zaczynamy.

Na początek trochę dedukcji. Forscan w Centralnej Konfiguracji (BCMii) pozwala jedynie na wybór następujących opcji dotyczących BLIS:

00 - Non configured
01 - Without BLIS
02 - BLIS
04 - BLIS with Radar "Can LED"

Tutaj pojawia się problem bo potrzebujemy wartość "03", która to jest odpowiedzialna za BLIS i CTA. Niestety Forscan nie pozwala nam tego wpisać, Focccus oczywiście tak. Co więc dalej, korzystając TYLKO z Forscana? Wchodzimy w konfigurację BCMii (nie AsBuilt) i zapisujemy sobie jej kopię jako backup np na pulpicie naszego laptopa. Następnie dokonujemy zmiany BLIS np na wartość 04 - BLIS with Radar "Can LED". Klikamy opcję zapisz do modułu. Po czym kiedy uda się nam zapis nowego parametru ponownie wchodzimy do kofiguracji BCMii i zapisujemy jako backup tym razem plik po zmianach. Oba pliki będą mieć rozszerzenie CCT.

Tutaj możemy się rozłączyć z pojazdem i iść sobie w ciepłe miejsce bo czeka nas trochę edycji na kompie.

Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w program WinMerge - służy do porównywania plików. Do pobrania tu: https://winmerge.org

Odpalamy WinMerge, ładujemy nasze oba pliki CCT (przed i po zmianach konfigu) i porównujemy co i gdzie uległo zmianie. Widzieć będziemy dwa miejsca: pierwsze pod napisem BLOCK4 i jest to najpewniej suma kontrolna. Zmieniła się ona z FC57 na FC5A.
Drugie miejsce to długi ciąg danych cyfrowo literowych gdzie zmianie uległo 1 na 4. Tu akurat łatwo się domyślić że to o tą wartość będzie nam chodziło - without BLIS miało wartość 01, with BLIS and Can LED miało wartość 04. Nam potrzeba 03. Dla pewności zmienimy też sumę kontrolną.

Teraz trochę matematyki: z wartości 01 zmieniliśmy na 04 więc o wartość 03 -> 01 + 03 w kalkulatorze hex to 04.

Następnie FC 57. FC pozostaje bez zmian. Ale 57 + 03 w hex to 5A.
Skoro mamy to wyjaśnione więc łatwo policzyć jak zmienić nasz plik konfiguracji by było 03.
01 + 02 hex = 03, czyli tak na prawdę podmieniamy w dowolnie wybranym przez nas pliku czy tym po lewej czy po prawej cyfrę 1 czy 4 na 3. Następnie liczymy sumę kontrolną, to też łatwa sprawa - 57 + 02 hex = 59, czyli będzie FC59. I tak też edytujemy. Zapisujemy nasz plik z obiema zmianami z formatem CCT.

Tu link do HEX calculatora: https://www.calculator.net/hex-calculator.html

Idziemy do samochodu, podłączamy Forscana -> Programowanie -> BCMii -> wczytaj. Tu wybieramy nasz przerobiony plik z wartością 03, i dajemy opcję PISZ. Forscan zaprogramuje nasz konfig. I to wszystko.
Pozostaje tylko wyczyszczenie ewentualnych błędów DTC.

Na zegarach w ustawieniach i asystach kierowcy pojawi się nam BLIS i Cross Traffic.

Tak więc da się bez jakiegoś potężnego kombinowania, samemu Forscanem zaprogramować sobie BLISA. Oczywiście należy pamiętać że każda zmiana konfigów i zapisywanie do komputera pojazdu, obarczone jest ryzykiem "bricka". Dlatego dobry interfejs, odpowiedni jego konfig, aku naładowany, laptop na zasilaniu z gniazdka i można się bawić. Powodzenia :)

Filon69
05-02-2020, 21:31
Wow! Pełen szacun za ten opis i za osiągnięcie :-D Też kiedyś tak się bawiłem, choć z czymś innym, ale nie dotarłem do końca (nie znalazłem różnicy w plikach).

Jest to na pewno Kawał dobrej roboty i spore osiągnięciei wg mnie - nie każdy by to tak "rozkminił". A z takim opisem jest to teraz przystępne dla większości.

Gratulacje! :-)

P.S.
Teraz szybko trzeba zapisać ten opis lokalnie, zanim zniknie "tajemniczo" :-P

zmulim
05-02-2020, 22:09
Bardzo mi pomogło dwóch kolegów z zagranicznego forum, wspólnie siedzieliśmy i bawiliśmy się w analizy. Także nachodziłem się, garaż - dom - komputer, itd :) Ale warto było :)

edmun
09-02-2020, 08:54
mialem wcześniej napisać ale nie zdążyłem.
dziękuję za opis. naprawde kawal dobrej roboty.

zmulim
09-02-2020, 10:32
Dzięki Panowie :) Generalnie fajna zabawa, satysfakcja z wykonania tego samemu na prawdę duża :) Podczas samej jazdy sprawdza się to całkiem fajnie, BLIS ładnie ostrzega, zapalając diody w lusterkach a w sytuacji gdy pojazd jest całkiem niewidoczny - dioda szybko mruga. Natomiast dużo fajniejsze jest CTA - jest dźwięk, komunikat na zegarach i dioda w lusterku, gdy zbliża się pojazd z prawej lub lewej na parkingu. Czasem cofając na prawdę niewiele widać, szczególnie na ciasnych parkingach przy centrach handlowych. Kolejny upgrade nad którym myślę to SYNC3 :) Ale to zostawiam sobie na późniejszy czas :)

wasi69
29-03-2020, 15:59
F1DT-14A073-PH F1DT-14C094-AH

Taki BCM ukazuje mi się w Etis... będzie działać z BLIS?

zmulim
29-03-2020, 16:14
Chyba chodzi o tą drugą nazwę? Najlepiej podpiąć się Forscanem i odczytać numer. Ja jak nie miałem go jeszcze to odczepiłem tą osłonę pod BCM na kołkach i poświeciłem telefonem i wiem że mam F1DT14A073EH. Więc u Ciebie będzie siedział na pewno nie F1DT-14C094-AH lecz F1DT-14A073-PH. Co do funkcji, ktoś musiałby Ci to sprawdzić :)

wasi69
08-04-2020, 04:51
Ponawiam prośbę. Czy mógłby ktoś dla mnie sprawdzić czy mój BCM obsługuje BLISa? :)

F1DT-14A073-PH

Bez tej informacji nie mam co zbierać części :)

Pozdrawiam

Filon69
10-04-2020, 20:35
Ja mam fabrycznie taki:
F1DT-14A073-PF
i nie obsługuje
Pisałem o tym tu:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2851715
i tam też podałem dwa które na pewno obsługują.

Czy F1DT-14A073-PH obsługuje, niestety nie wiem...

wasi69
11-04-2020, 11:12
Zgadza się. kriski potweirdził... miałem nadzieję, że ostatnia literka coś zmieni, ale klops... dziwne bo w lusterkach mam 10 i 12 Pin a w zderzaku wtyczkę z przewodami... zastanawiam się nad przełożeniem BCM, ale chyba taka operacja może się źle skończyć... ?

zmulim
11-04-2020, 11:22
Może ale nie musi. Filon69 próbował z tego co pamiętam ale nie udało się im razem z Krystianenem zaprogramować nowego BCM tak by wszystko ruszyło. Stąd też zrobił mega fajną robotę i dolutował brakujące elementy na płytce drukowanej BCM. Spróbować nie zaszkodzi, trzeba by tylko odpowiedni BCM dorwać i myśle że na naszym terenie (najbliżej) to jedynie Tadek by to ogarnął.

krystianen
11-04-2020, 12:49
astanawiam się nad przełożeniem BCM, ale chyba taka operacja może się źle skończyć... ?

Kolega Filon69 z racji posiadanych umiejetnosci i sprzętu sam poprawił fabryczny BCM. Dla większości lepszym rozwiązaniem jest wymiana BCM na taki który posiada np. BLIS. Najlepiej kupić taki "all have" należy jednak pamietać że trzeba go później doprogrwamować. Immo + 2 klucze. Najszybciej zrobić to osoba mająca dostęp "online" albo ASO.

Ja bym na twoim miejscu wymieniał BCM

referee
11-04-2020, 13:26
Zgadza się. kriski potweirdził... miałem nadzieję, że ostatnia literka coś zmieni, ale klops... dziwne bo w lusterkach mam 10 i 12 Pin a w zderzaku wtyczkę z przewodami... zastanawiam się nad przełożeniem BCM, ale chyba taka operacja może się źle skończyć... ?

może skończyć się tym, że... będzie działało
Jeśli planujesz podłaczenie BLISa a jak mowisz masz wszystko (lusterka, wiązka) to ja bym na twoim miejscu:
- sprawdził jakie masz moduły drzwiowe - ewentualnie wymienił na wersję HIGH
- kupił bliss i zainstalował - aktywował i sprawdził czy wszystko będzie działało
jak nie
- wymieniłbym BCM - koszt z allegro poniżej 200zł takiego wszystko mającego. + aktywacja i programowanie.

Chciałbym również powiedzieć, że ja przechodziłem podobna metamorfozę w swoim nic mającym samochodzie.
włożyłem BCM polift a BLISa przedlift - wszystko działa jak należy (wiązki dokładane)
Moduły drzwiowe przedliftowe, jak i polift - wszystko działa.

wasi69
11-04-2020, 14:24
Mam PDM jak i DDM w wersji High bo wymieniałem je do składanych lusterek.. Muszę jeszcze sporo poczytać zanim cokolwiek zdecyduję...

Filon69
11-04-2020, 17:03
Małe sprostowanie.
Ja mam F1DT-14A073-PF i on nie obsługuje BLISa, a kolega pytał o F1DT-14A073-PH... Więc nie wiem czy obsługuje BLIS.

Przepraszam za zamieszanie, ale coś mi na oczy musiało paść, skoro F pomyliłem z H ;-)

Można sprawdzić omomierzem piny we wtyczce od BLIS z tyłu, skoro wiązką jest, te które są od ms-can, które wchodzą do BCMa, jak będzie ok 120ohm (lub 60), nie pamiętam, to znaczy że na 99% BCM obsługuje BLISa. Jak będzie bardzo duża rezystancja lub "nieskończoność", to BCM nie obsługuje (albo wiązką jest nie pełna i nie dochodzi do BCM'a)

referee
13-04-2020, 09:29
Każdy BCM z serii F1DT-14A073-Px - jest taki sam
F1DT-14A073-P(A), F1DT-14A073-P(B), (F1DT-14A073-P(C).... F1DT-14A073-P(x)
gdzie x to literka z alfabetu.

o tym co jest w środku mówi literka przedostatnia "Y": F1DT-14A073-Yx
wasi69 : Nie wiem nad czym się zastanawiasz.
Kupujesz moduły i mocowania BLIS, wkłady do lusterek jedziesz do kogoś kto to założy i aktywuje (np: kriski).
Załoęy, aktywuje i będzie wiadomo.
Następnie w scenariuszu gdzie nie ma BLIS - kupujesz BCM ktory przekładasz z magikiem od kluczyków.
I cieszysz się BLISem.

Jesteś w bardzo komfortowej sytuacj iw porównaniu z osobami co nie mają kabelków i muszą je przez cały samochód ciągnąć

wasi69
13-04-2020, 15:07
Sprawdzę rezystancję na wtyczce taj ka kolega Filon69 mówi, ale nie nastawiam się jakoś optymistycznie. A co do wymiany BCM przeczytałem, że w większości przypadków coś jednak nie działa do końca i nie chcę ryzykować.

referee
13-04-2020, 15:19
4 osoby jakie znam poszły moim śladem i wymieniły.
Przypomnę - mam samochód przedlift i wymieniłem na bcm POLIFT - wszystko inne miałem przedlift i działało. Sukcesywnie teraz wymieniam rzeczy na polift i wszystko działa.
Inne osoby podobnie. Nie wiem co miałoby nie działać?
Nie działa tylko w chwili gdy osoba która dokonuje zamiany nie wie co ma zrobić - i robi tylko kluczyki. Kluczyki to nie wszystko, przekopiowania asbuilt to nie wszystko.

Mało jest informacji nt wymiany BCM - przechodziłem to sam, sam po zmianie BCMa dogrywałem konfigurację i każdy to może zrobić. Jak trafisz na dobrego kolegę który to ogarnia to wyjedziesz zadowolony. Nie poddawaj się i nie zniechęcaj! Trzymam kciuki

Draculescu
13-04-2020, 15:22
4 osoby jakie znam poszły moim śladem i wymieniły.
Przypomnę - mam samochód przedlift i wymieniłem na bcm POLIFT - wszystko inne miałem przedlift i działało. Sukcesywnie teraz wymieniam rzeczy na polift i wszystko działa.
Inne osoby podobnie. Nie wiem co miałoby nie działać?
Nie działa tylko w chwili gdy osoba która dokonuje zamiany nie wie co ma zrobić - i robi tylko kluczyki. Kluczyki to nie wszystko, przekopiowania asbuilt to nie wszystko.

Mało jest informacji nt wymiany BCM - przechodziłem to sam, sam po zmianie BCMa dogrywałem konfigurację i każdy to może zrobić. Jak trafisz na dobrego kolegę który to ogarnia to wyjedziesz zadowolony. Nie poddawaj się i nie zniechęcaj! Trzymam kciukiA może kolega napisze dokładnie co i jak zrobić?

wasi69
13-04-2020, 15:44
Jestem trochę zniechęcony faktem, który spotkał mnie na początku drogi. Chodziło zaprogramowanie lusterek aby się składały. Teraz wiem że to 5 minut roboty... a zapłaciłem za tą głupią rzecz jak za zboże... więc serdecznie dziękuje za taką pomoc

referee
13-04-2020, 16:06
Na początku tez zapłaciłem za różne rzeczy - które sam teraz robię za uścisk ręki - bo lubię pomagać.
Niemniej -nie mam całej - mam tylko to co przeczytałem czy sam zdobyłem siedząc w garażu i zmieniając bit po bicie w róznych ustawieniach.
Całej wiedzy i nigdy nie posiądę.
Mają ja inni - jak nie czuję się na siłach korzystam z pomocy. np u kriski

Draculescu
Opis wymiany umieściłem tu na forum - może się przyda.
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3242213&postcount=42

Draculescu
13-04-2020, 16:08
Dzięki za wskazówki.

wasi69
13-04-2020, 17:02
Wygląda na to, że bez zmiany BCMa to nawet grzanej kierownicy nie włożę...

Rozumiem, że ten będzie poprawny GV6T-14A073-EF

Posiadam keylessa, kamerkę cofania, Asystenta parkowania itd..

Napisałeś, że cały konfig robiłeś UCDSem... dam radę Forscanem?

Trzymajcie kciuki, powoli się przełamuję :)

wasi69
24-05-2020, 12:31
Czy wkłady lusterek z Mondeo IV, V z BLISem będą pasować do Focusa mk3 lift? :619:

zmulim
24-05-2020, 12:40
Tak, będą :)

Andrzej_K
24-05-2020, 15:44
Czy wkłady lusterek z Mondeo IV, V z BLISem będą pasować do Focusa mk3 lift? :619:

Kamerę cofania ogarnąłem i też zaczynam szukać części do BLIS'a. Z wkładami ciężka sprawa, a całe lusterka to już cena zawrotna.

zmulim
24-05-2020, 15:49
I nikt nie chce sprzedać samych wkładów, tylko całe lusterka. Kiedyś swego czasu poszukiwałem to jedynie lewe udało mi się kupić, prawych nie było szans. Pozostało mi kupno zamiennika za 80zl.

Andrzej_K
24-05-2020, 17:17
(...) Pozostało mi kupno zamiennika za 80zl.

Gdzie je namierzyłeś?

referee
24-05-2020, 18:05
Kamerę cofania ogarnąłem i też zaczynam szukać części do BLIS'a....
Mam na sprzedaż moduły blis z holderami i wiązka.
Jak co to priv.

zmulim
24-05-2020, 20:02
Ja kupiłem takie coś z firmy TYC. Działa spoko
https://www.autodoc.pl/tyc/7518015
Widzę że cena powindowała nieco do góry...

Andrzej_K
25-05-2020, 05:20
Ja kupiłem takie coś z firmy TYC. Działa spoko
(...).

Gdzie kupiłeś / zdobyłeś wtyczkę i piny aby podłączyć diodę w lusterku? Te co wskazał referee są OK, ale trzeba kupić 10 (to może być) i 100 szt (po co mi tyle?) W ostateczności...

https://tinyurl.com/yajnaef5
https://tinyurl.com/y86nngh3

clubGRANT
30-05-2020, 11:31
Witam, mam lusterka tylko regulowane i dodam od siebie, że lusterko ma 5 pin a jego wtyczka 8przewodów, dodatkowo rozebrałem wtyczkę drzwi - karoseria lewe kierowcy i tam z karoserii są 2 małe wtyczki wchodzą do dużej drzwiowej.
Te 2 małe mają więcej przewodów niż ta duża - morał muszę albo wymienić całą wiązkę drzwiową, albo dorobić piny. Na razie odpuszczam.

wasi69
03-06-2020, 20:42
F1FT-14C689-AB To poprawne moduły BLIS do polifta? :)

zmulim
03-06-2020, 20:47
Końcówka AB albo AC, będzie działać

Andrzej_K
04-06-2020, 16:25
(...)
Doszliśmy wspólnie do wniosku, że to winien musi być BCM. Mój nie obsługuje tego CANa od Blis'a... (...)

F1FT-14A073-ED
F1FT-14A073-EF

Dzisiaj podłączałem/przeciągałem wiązkę BCM <--> wiązka zderzaka. Przy okazji podejrzałem jaki jest u mnie BCM.
Nie wiem co mam o nim sądzić, ale jest jakiś "dziwny", tzn. oznaczenia ma jakieś "inne" w porównaniu do tych podawanych wyżej:
F1FT-14014-DBA
Nie wiem czy już mam się "bać", że nie obsługuje BLIS'a i zacząć szukać drugiego czy może jednak obsługuje?

referee
04-06-2020, 16:28
poniżej na srodku masz właściwy nr.
po tym nr co wskazujesz trudno sie domyslać.

jak konczy sie na Ex Fx powinienes miec blisa
szukaj nr: xxxx-14A073-xx

Andrzej_K
04-06-2020, 16:49
poniżej na srodku masz właściwy nr.
po tym nr co wskazujesz trudno sie domyslać.

jak konczy sie na Ex Fx powinienes miec blisa
szukaj nr: xxxx-14A073-xx

Jakie tam jest dojście to wie każdy kto coś tam miał do zrobienia. Byłem szczęśliwy, że "nurkując" z siedzenia kierowcy, głową w dół do BCM'a udało mi się zrobić byle jakiej jakości zdjęcie (czwarte) Skupiłem się nie na tym co powinienem. Jutro zrobię "poprawkę". Dzięki.

zmulim
04-06-2020, 19:17
Odpal aparat w fonie i przełącz się na nagrywanie wideo z lampą, potem analiza na komie i elegancko nr odczytasz :)

wasi69
04-06-2020, 20:12
Czemu w Etisie nie odczytasz ?

Andrzej_K
05-06-2020, 11:47
Odpal aparat w fonie i przełącz się na nagrywanie wideo z lampą, potem analiza na komie i elegancko nr odczytasz :)

Nic elegancko nie było. Kamerą nic nie dało się zrobić. Odpiąłem BCM'a i od spodu zrobiłem zdjęcie.

Mój BCM to F1DT 14A073 EF

Nie wiem czy ten pierwszy człon F1DT jest istotny, ale nie jest to F1FT

Przy okazji zobaczyłem brak jakichkolwiek linii z kamery cofania. Wczoraj podłączałem wiązkę BCM <--> tylny zderzak i musiałem urwać przewód LIN z kamery do BCM'a (lub gdzieś po drodze) :evil:

Czemu w Etisie nie odczytasz ?

Nie raz używałem Ford Etis, ale nigdy nie widziałem takich szczegółów.

Andrzej_K
07-06-2020, 09:44
(...)
Pamiętamy by każdy znak naszego VIN przełożyć na HEX osobno, np 7 w hex 07, B w hex to 42, itd. (...)

Czytałem Twój post wiele razy - https://tinyurl.com/yalmvjm3 i "coś" mi w nim nie pasuje. Podajesz przykład zamiany cyfr i liter na HEX; 7 = 07 (HEX) Litery zgadzają się lecz cyfry już nie bardzo. Wg załącznika który dołączyłeś do posta (screenshot ForScana) w numerze VIN nie masz wpisane np. 4 = 04, 6 = 06 lub 0 = 00 Jest tam wpisane 4 = 34, 6 = 36, a 0 = 30
Jak właściwie powinno się to wpisywać? Co jest właściwe czy 4 = 04 czy 4 = 34?

zmulim
07-06-2020, 10:43
Witaj. Już wyjaśniam. Zwyczajnie przy pisaniu tego posta, wkradł się błąd logiczny (mój skrót myślowy) - cyfra 7 w HEX to oczywiście 7 w dziesiętnym, natomiast nas interesuje wartość HEX z tablicy ASCII, która nie dotyczy wartości liczbowej a tzw "symbol", stąd też 4 to nie 04, tylko 34 itp. Tutaj odsyłam do innego konwertera: https://www.rapidtables.com/convert/number/ascii-to-hex.html
Z resztą tutaj też jest to widoczne: https://calculla.pl/ascii_hex_tabela tyle że patrzymy na kolumnę "znak", nie zaś "dec" (dziesiętny).
Dalsza część działań przy aktywacji w BCMii to już operacje obliczeniowe na wartościach liczbowych a nie na znakach, stąd też tam cyfra dziesiętna 3 to 03 w hex itd.
Zaraz poprawię ten drobny ale znaczący błąd w opisie. Dzięki za czujność. :)

Andrzej_K
07-06-2020, 11:36
(...)
Z resztą tutaj też jest to widoczne: https://calculla.pl/ascii_hex_tabela tyle że patrzymy na kolumnę "znak", nie zaś "dec" (dziesiętny).
(...)

Tak sądziłem, ale wolałem upewnić się "u źródła".

pawel182
07-06-2020, 12:38
Czy moduły o oznaczeniu: HV6T-14C689-AA będą pasować do Focus-a MK3 po lifcie?

lordwader
11-06-2020, 22:20
Chodzi mi głównie o potwierdzenie że to czarne zaślepione "coś" obok wtyczki czujników cofania, to nie jest właśnie wtyczka do BLIS. Widzę że wychodzi z tego 6 kabli.

U mnie w Kudze podobny wtyk, ale przewodów jest 5.
możliwe że to sławetny blis?

zmulim
11-06-2020, 23:03
Może być, nie wiem jak ta wtyczka wygląda w Kudze, ale jeśli obok jest połączona wiązka do czujników cofania, to może to być to :)

lordwader
11-06-2020, 23:14
Może być, nie wiem jak ta wtyczka wygląda w Kudze, ale jeśli obok jest połączona wiązka do czujników cofania, to może to być to :)

nawet jeśli przewodów jest 5, a nie 6?

Andrzej_K
12-06-2020, 06:55
Wygląda na wtyczkę BLIS'a, ale powinno być 6 przewodów:

1 Zasilanie +
2 MS CAN - <--> BCM C2280B PIN 60
3 MS CAN + <--> BCM C2280B PIN 38
4 Masa -
5 MS CAN - <--> BCM C2280B PIN 40
6 MS CAN + <--> BCM C2280B PIN 58

Zapomniałem najważniejszego. Opis ten nie jest mego autorstwa. Otrzymałem go od niezastąpionego "referee"

lordwader
12-06-2020, 12:54
Wygląda na wtyczkę BLIS'a, ale powinno być 6 przewodów:

1 Zasilanie +
2 MS CAN - <--> BCM C2280B PIN 60
3 MS CAN + <--> BCM C2280B PIN 38
4 Masa -
5 MS CAN - <--> BCM C2280B PIN 58
6 MS CAN + <--> BCM C2280B PIN 40

Zapomniałem najważniejszego. Opis ten nie jest mego autorstwa. Otrzymałem go od niezastąpionego "referee"

no własnie, i to mi nie daje spać, bo jeśli ta wtyczka nie jest od blis'a to od czego innego może być?
Jeszcze ją obejrzę za dnia czy w drugim rzędzie jakiś kabel się nie ukrył.

chociaż znalazłem takie ogłoszenie (wtyczki jednorzędowe)
https://www.olx.pl/oferta/wtyczki-kostki-blis-asystent-martwe-pole-ford-mondeo-kuga-fusion-edge-CID5-IDEGsbS.html#b4b4e70218 ,
czyżby jednak instalacja 5 żyłowa?

Andrzej_K
12-06-2020, 14:02
Nie wiem jak to wygląda w Kudze. Wiem jak wtyczka wygląda w Focusie MK3
(w załączniku)

Najlepiej idź do tego działu:

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=253642

Podaj VIN i zapytaj o numery części (np. wiązki) a potem możesz szukać.

zmulim
12-06-2020, 14:21
Dokładnie, bo może to być od wielu innych rzeczy np: keyless, czujniki cofania, otwieranie klapy bagażnika „z nogi” itp...

referee
13-06-2020, 20:54
nawet jeśli przewodów jest 5, a nie 6?

W kudze troszeczke jest inaczej z tylna wiązka.
Niemniej podłączenie radarów odbywa się taką samą wtyczka - 8 pinowa
Prawa strona: C4370 - używanych 5 pinów (2 uziemienia)
pin:
3 - GND -> BK-GN
5 - FUSE 29 - WH-VT
6 - Can Bus HIGH -GY-BU
7 - Can Bus LOW - YE-OG
8 - GND- BK-GN

Lewa strona: C4369 - używane 4 piny w tym 1x uziemienie
5 - FUSE 29 - WH-VT
6 - Can Bus HIGH -GY-BU
7 - Can Bus LOW - YE-OG
8 - GND- BK-GN

Podałem kolory abyś wiedział że ta wtyczka co podajesz to nie to.

Wtyczki C4370 / C4369 - ida do 4 pinowych wtyczek skąd czerpią z wiązki tylnej zasilanie w CAN/Prąd i uziemienie.

lordwader
13-06-2020, 21:17
W kudze troszeczke jest inaczej z tylna wiązka.
Niemniej podłączenie radarów odbywa się taką samą wtyczka - 8 pinowa
Prawa strona: C4370 - używanych 5 pinów (2 uziemienia)
pin:
3 - GND -> BK-GN
5 - FUSE 29 - WH-VT
6 - Can Bus HIGH -GY-BU
7 - Can Bus LOW - YE-OG
8 - GND- BK-GN

Lewa strona: C4369 - używane 4 piny w tym 1x uziemienie
5 - FUSE 29 - WH-VT
6 - Can Bus HIGH -GY-BU
7 - Can Bus LOW - YE-OG
8 - GND- BK-GN

Podałem kolory abyś wiedział że ta wtyczka co podajesz to nie to.

Wtyczki C4370 / C4369 - ida do 4 pinowych wtyczek skąd czerpią z wiązki tylnej zasilanie w CAN/Prąd i uziemienie.

czyli pozamiatane...
Ciekawe wobec tego od czego może byc ten wtyk?
Parktronik jest podpięty innym wtykiem, co tam może być jeszcze?
machanie nogą?
Ktoś wspomniał o keyless (bywa montowany w tylnym pasie?)

zmulim
13-06-2020, 21:19
Machanie nogą, keyless jak najbardziej też - do otwierania samego bagażnika będąc z tyłu pojazdu.

referee
13-06-2020, 21:47
czyli pozamiatane...
Ciekawe wobec tego od czego może byc ten wtyk?
Parktronik jest podpięty innym wtykiem, co tam może być jeszcze?
machanie nogą?
Ktoś wspomniał o keyless (bywa montowany w tylnym pasie?)

A mozesz powiedziec z której czesci zderzaka jest ta wtyczka?
Prawa strona ? (pasażer)
Lewa? (kierowca)

I kóra Kuga? LIFT?

lordwader
13-06-2020, 22:04
A mozesz powiedziec z której czesci zderzaka jest ta wtyczka?
Prawa strona ? (pasażer)
Lewa? (kierowca)

I kóra Kuga? LIFT?

kuga mk2 lift 2018, prawa strona (pasażer).
wtyk jest tuż obok złącza od parktronika.

referee
14-06-2020, 17:22
Jest to wtyczka c433 w Kuga . :) pisz pw. Aby nie zaśmiecać

ferolo22
17-06-2020, 08:07
Hej panowie czy możliwe jest ze na 2 pinach w bcmie od Blisa są sygnały can a na 2 już nie jeszcze się z tym nie spotkałem dlatego mnie to dziwi bo radar działa na prawej stronie a na lewej już nie

michostr
25-06-2020, 16:56
Drodzy forumowicze,

właśnie chciałem się za to zabrać w moim, ale samodzielna walka raczej przerasta moje umiejętności ;/ jest ktoś (małopolska lub okolice) kto byłby w stanie powiedzieć jakie części dokupić, a potem wykonać dołożenie martwego pola ? Oczywiście jako usługę płatną :)

zmulim
25-06-2020, 17:00
Myślę, że dobrze by było by kolega przejrzał sobie ten temat od początku. Wiem ze stron jest sporo ale znajdziesz tu na prawdę cały tutorial od A do Z odnośnie doboru potrzebnych części jak i sprawdzenia układu elektrycznego w samochodzie. Czy sprawdzałeś czy masz odpowiednią wiązkę do radarów pod tylnym zderzakiem? Czy jesteś pewny że twój BCM obsługuje magistralę do BLIS? Czy moduły drzwiowe są odpowiednie? Od tego bym zaczął.

michostr
25-06-2020, 17:06
auto było już oglądane przez osobę, która się zna na temacie i podobno sprawa jest wykonalna bo mam obwodowy i pojemnościowy alarm, dostałem info, że dołożenie to kwestia tylko lusterek i programowania ;/ podobno, ale lekturę całego wątku oczywiście też zaliczę :)

tedi_k
25-06-2020, 19:32
...podobno sprawa jest wykonalna bo mam obwodowy i pojemnościowy alarm...

A co ma ten "piernik" do tego "wiatraka"???
Alarmy do BLISS mają się dokładnie tak samo jak np. obecność przednich świateł p. mgielnych do tegoż BLIS... Czyli NIJAK!

Obecność alarmu dokładnie NIC NIE MÓWI o możliwości dołożenia BLIS albo braku takiej możliwości...
Podobnie zresztą jak uruchomienie BLIS jedynie "po wymianie lusterek i kodowaniu"... A radary to skąd się wezmą? W wyniku "kodowania" się zmaterializują??:shock:

Jeśli to faktycznie tak się wyrażał "ten co się zna", a nie Kolega tak zrozumiał - to zalecam natychmiast zacząć się rozglądać za kimś, kto się FAKTYCZNIE ZNA.

BTW - w Małopolsce polecam Łukasza z Dębicy/Krakowa - tel. 660 842 033

wasi69
25-06-2020, 19:53
Jeśli to faktycznie tak się wyrażał "ten co się zna", a nie Kolega tak zrozumiał - to zalecam natychmiast zacząć się rozglądać za kimś, kto się FAKTYCZNIE ZNA.

Przyznaję, że lepiej nie można tego ująć xD chociaż super sprawa zakodować sobie coś i się materializuje :)

Bump:

Przyznaję, że lepiej nie można tego ująć xD chociaż super sprawa zakodować sobie coś i się materializuje :)

referee
25-06-2020, 20:50
auto było już oglądane przez osobę, która się zna na temacie

Jeśli masz
BCM który obsłuży BLIS oraz
elektryczne szyby z tyłu
to można dołożyć BLISA.

Poprzez dołożenie BLISA rozumiem:
Instalacja w zderzaku modułów
Podpięcie modułów do BCMa - poprzez potencjalnie istniejąca wiązkę lub dołożenie wiązki
Sprawdzenie i potencjalna wymiana modułów drzwiowych
Potencjalne dołożenie 2 kabelków do wiązek drzwiowych biegnących do lusterek (chyba że są już)
Dołożenie lusterek (wkłady) ze światełkiem BLIS
Dołożenie w lusterkach 2 dodatkowych pinów do BLISa
AKTYWACJA wszystkiego.

trochę zabawy jest.

michostr
28-06-2020, 20:55
Drodzy forumowicze,

mea culpa nie to napisałem co miałem na myśli, kompromitacja oczywiście i przepraszam :) nie chodziło mi o alarm, lecz o obecność czujników i systemu automatycznego parkowania oraz czujników i systemu od odległości (główny wyświetlacz, obrazek samochodu), to o tych czujnikach wypowiadał się kolega "co się zna". Szyby elektryczne z tyłu mam. BCM sprawdzić to już nie moje progi :/ dziękuję za kontakt do Łukasza, można jeszcze prosić nick na forum celem kontaktu ?

krzys1968
29-06-2020, 08:17
Witam kolegow . Chce dolozyc bliss do przed lifta . Mam tak wtyczke musze dolozyc piny 7,8,9,10 - ktore ida besposrednio do BCM odpowiednie piny 60,40,58,38 wtyczka C2 ?

referee
29-06-2020, 08:22
Nie masz kabelków wszystkich doprowadzonych z BCMa.
Kombi?

krzys1968
29-06-2020, 08:26
Kombi?

Tak . Wlasmie kompetuje wiazke i potrzebuje potwierdzenia . Lukasz wtyczka C237 to ta z lewej strony pasarzera ?

Bump: Kupilem wiazke i mam duza i mala wtyczke , z tego co sie orientule to z malej wtyczki masse moge podlaczyc do massy ktora jest nad wyjsciem wiazki a drugi musi isc do wtyczki c237 , mam czujniki i start stop i przy okazji za jednym zamaczem bede dokladal kamere

referee
29-06-2020, 08:40
C237 - to wtyczka przy nogach pasażera (lewa strona)

Prąd idzie do C237-43 apotem zawraca i idzie do bezpieczników z tyłu wychodząc z C237-31 - robi taki HOP w tej wtyczce :).
MS CAN:
Wtyczka / BCM
7 / C2-60
8 / C2-40
10 / C2-58
9 / C2-38

krzys1968
29-06-2020, 08:48
Dzieki

charzo
02-07-2020, 07:07
cześć czy możecie mi powiedzieć czy BCM F1DT-14A073-EF obsługuje BLIS-a ?

referee
02-07-2020, 07:10
Powinien

charzo
02-07-2020, 12:34
Powinien

a początek F1DT zamiast F1FT nie ma znaczenia ?

referee
02-07-2020, 12:52
najważniejsza jest końcówka:
xxxx-xxxxx-Ex

Poczatek nie powinien mieć znaczenia.

Ex to najwyższa wersja wszystko-mająca.

Andrzej_K
02-07-2020, 14:32
najważniejsza jest końcówka:
xxxx-xxxxx-Ex
Poczatek nie powinien mieć znaczenia.
Ex to najwyższa wersja wszystko-mająca.

Chyba masz rację. (oby) Gdy przestawiłem parametr w BCMii / Bilnd spot information system z 01 na 04 (przygotowywałem plik cct dla przyszłego BLIS'a)
Po zapisaniu tej wartości w zegarach wyskoczył komunikat: BLIS awaria - niedostępny. (coś w tym stylu) Więc sądzę / mam nadzieję, że BCM "wie" o takim czymś jak BLIS i go obsługuje.

Mój BCMii to F1DT 14A073 EF

wasi69
02-07-2020, 19:02
Nie powinna być wartość 03 ? Bliss + CTA

zmulim
02-07-2020, 19:06
Może być też wartość 04, żaden problem :) tylko wtedy nie działa Cross Traffic alert.

Filon69
02-07-2020, 21:04
Drodzy forumowicze,
... nie chodziło mi o alarm, lecz o obecność czujników i systemu automatycznego parkowania oraz czujników i systemu od odległości (główny wyświetlacz, obrazek samochodu), to o tych czujnikach wypowiadał się kolega "co się zna". Szyby elektryczne z tyłu mam. BCM sprawdzić to już nie moje progi :/ dziękuję za kontakt do Łukasza, można jeszcze prosić nick na forum celem kontaktu ?

To też ma się nijak do BLISSa :-)
Obecność czujników parkowania, nawet w najwyższej opcji z automatycznym parkowaniem nie ma nic wspólnego z BLISem.
Radary do BLISSa to niezależne "czujniki" montowane w tylnym zderzaku, po lewej i prawej stronie i one są wykorzystywane tylko i wyłącznie do BLISSa oraz funkcji Cross-Traffic

Jednak mimo wszystko na owego kolegę "co się zna" bym uważał i miał dystans do jego wiedzy :-)

Andrzej_K
03-07-2020, 06:23
Nie powinna być wartość 03 ? Bliss + CTA

Zerknąłeś chociaż na załącznik w moim poprzednim poście? Nie przeczytałeś też (tak wygląda) posta "zmulim'a" - https://tinyurl.com/yalmvjm3 W menu nie ma wartości 03. Ustawiasz 04 i eksportujesz plik / ustawienia. Po wyeksportowaniu edytujesz tan plik .cct na komputerze i ręcznie robisz zmianę z 04 na 03 i zmieniasz sumę kontrolną. Zapisujesz i wgrywasz ten plik do BCM'a i masz te 03.

Może być też wartość 04, żaden problem :) tylko wtedy nie działa Cross Traffic alert.

Zapomniałeś, że też zaczynałeś od zmiany na 04? Robiłem wszystko wg Twoich postów na tym forum jak i na forum fordfocus.forumcommunity.net

https://tinyurl.com/yalmvjm3
https://tinyurl.com/ydgzyzge

wasi69
03-07-2020, 07:03
Oj Andrzeju.. ze zmulim już razem trochę temat przegadaliśmy dużo wcześniej, bo sam będe niebawem się w to bawił.. a mój post miał być wstępem do wytłumaczenia Ci tego gdybyś czegoś nie wiedział.

zmulim
03-07-2020, 08:16
Andrzej, zgadza się :) zmieniałem na 04 ale tylko celem testu tego co pisałem dalej, czyli wybadania co i gdzie się zmienia w konfigu :) generalnie kto nie wie że jest takie coś jak CTA, jak sobie zostawi wartość 04, będzie mu to działało w „wersji okrojonej”. Dokładnie rozkminialismy to właśnie z chłopakami z focus community z Włoch - ostatnie posty które zapewne czytałeś są właśnie mojego autorstwa :) Żadna tajemnica. Z reszta bardzo fajne forum.

Andrzej_K
03-07-2020, 11:31
Andrzej, zgadza się :) zmieniałem na 04 ale tylko celem testu tego co pisałem dalej, czyli wybadania co i gdzie się zmienia w konfigu :)

Doskonale to rozumiałem.

generalnie kto nie wie że jest takie coś jak CTA, jak sobie zostawi wartość 04, będzie mu to działało w „wersji okrojonej”.

To "odczułem na własnej skórze" - po wprowadzeniu 04 komunikat o błędzie dotyczył tylko BLIS'a, a po wprowadzeniu 03 są dwa komunikaty - BLIS i CTA.

Dokładnie rozkminialismy to właśnie z chłopakami z focus community z Włoch - ostatnie posty które zapewne czytałeś są właśnie mojego autorstwa :) Żadna tajemnica. Z reszta bardzo fajne forum.

Nie no, odwaliłeś kawał dobrej roboty. Tego nie da się zaprzeczyć.

Zaintrygował mnie ten błąd: (cytat z Twojego posta)

"DTC error for HVAC - U2100 - Initial Configuration not completed."

Co było jego powodem i jak się tego pozbyłeś?

zmulim
03-07-2020, 12:02
Z tym błędem to podobno dość częsta przypadłość. Coś w stylu nie ukończonej konfiguracji modułu ogrzewania. Niestety nie pozbyłem się go całkowicie. Zrobiłem wymuszone przeprogamowanie, wykasowałem błąd, bo daje się bez problemu wykasować. I tak czasem jak sobie forscana podłączam to nie mam żadnych błędów, a czasem ten błąd sobie powraca. Klima i regulacja działa bez najmniejszych problemów, więc olałem sprawę. Podejrzewam że wymiana modułu pewnie by załatwiła sprawę, ale po co skoro działa :)

Andrzej_K
03-07-2020, 12:40
"Grzebiąc" w BCM'ie w sprawie BLIS'a przy okazji natrafiłem na nieskonfigurowane "rzeczy".
To, że drzwi czy głośnik nie jest skonfigurowane, to pryszcz, ale zaniepokoiła mnie poduszka powietrzna pasażera. Czy tak ma z tym wszystkim być? Wszystko działa, a poduszki nie mam jak sprawdzić.

zmulim
03-07-2020, 12:44
Tak ma być, jest ok :)

Andrzej_K
03-07-2020, 13:25
Tak ma być, jest ok :)

OK, dzięki, a już mnie ręka świerzbiła... 8)

zmulim
03-07-2020, 13:27
Te rzeczy są skonfigurowane, tylko w taki sposób że Forscan jeszcze „nie wie” jak. Stąd taki zapis w polu wyboru. Widziałem już sporo takich właśnie fabrycznych konfigów gdzie „na logikę” aż się prosiło coś przestawić, tym bardziej jak się wiedziało co się ma w aucie ;)

Andrzej_K
03-07-2020, 13:44
Te rzeczy są skonfigurowane, tylko w taki sposób że Forscan jeszcze „nie wie” jak. Stąd taki zapis w polu wyboru. Widziałem już sporo takich właśnie fabrycznych konfigów gdzie „na logikę” aż się prosiło coś przestawić, tym bardziej jak się wiedziało co się ma w aucie ;)

No właśnie, jednak nie zawsze tak jest:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3262790&postcount=921

(...)

(...)natknąłem się na taki wpis w liście konfiguracyjnej BCM(?) - Pomoc przy parkowaniu - Nieprawidłowa wartość lub nie skonfigurowano

Rozwinąłem menu i w nim wyświetla takie wartości:

00 - Nie skonfigurowano
01 - Bez pomocy przy parkowaniu
02 - Pomoc przy parkowaniu
03 - Parking assistance, rear and front
04 - Parking assistance, rear and front, angle sensor
05 - Automated parking assistance, rear and front, angle sensor
06 - Nieprawidłowa wartość lub nie skonfigurowano

Domyślam się, że 00, 01, 06 całkowicie odpada, ale co zaznaczyć aby asystent parkowania ponownie zaczął działać?

Uruchomiłem tego asystenta. Po prostu "strzelałem" - 03 = lipa, 04 = lipa, 05 i asystent jest. (nieużywany)

referee
03-07-2020, 13:54

Ja się z tym nie zgodzę.
Forscan pokazuje takie wartości jakie sa skonfigurowane.
To że pokazuje 00 - nieskonfigurowane - to tak jest. W BCM jest tak ustawione.
Sprawdziłem w asbuilt i kolega Andrzej tak ma poustawiane i tak z fabryki wyszło 00 przy tych pozycjach. - czyli nie są ustawione w konfiguracji BCM.
Jakie sa tego konsekwencje - nei wiem.

Odnośnie poduszki - mój bieda trend ma to ustawione i tak wyjechał z fabryki.
Sprawdz czy masz poduszkę - zanurkuj i zobacz czy masz i czy jest podpieta.
Co wiecej forscanem mozesz sprawdzić odpowiedni PID czy daje znak życia...

zmulim
03-07-2020, 14:13
A to ciekawe co piszesz. Ja też tak mam w kilku pozycjach bcm „nieskonfigurowane”. Tylko jaki to by miało sens właśnie, na przykładzie poduszki powietrznej? Jak nie skonfigurowana to jej nie ma? Albo w sytuacji krytycznej nie zadziała? Aż mi się nie chce wierzyć. Wydaje mi się (tylko domysły), że one mimo wszystko muszą w jakiś sposób być skonfigurowane.

referee
03-07-2020, 14:37
Z analogii do BLISa - czyli tematu tego wątku.
Jak ustawisz 00 to zadziała?
Nie.

Nie znam się niestety i chciałbym na 100% powiedzieć w"lewo" lub w "prawo" - ale nie wiem. Ja, jak wiem, że cos w samochodzie mam, to ustawiam.

zmulim
03-07-2020, 14:39
Wiadome że jeśli ustawię 00 to będzie nieaktywny.
Tylko zastanawiające faktycznie jest to że przy niektórych elementach mimo wartości 00 one działają.

referee
03-07-2020, 14:41
Mały offtopic: tutaj programik do "diagnostyki" (za dużo powiedziane) poduszek:
https://ffclub.ru/topic/424097/jump_60/

zmulim
03-07-2020, 15:06
Dzięki :) ciekawy programik. Na szybko popatrzyłem na kilka innych vinow focusa mk3.5 i wszędzie w sekcji gdzie jest airbag mają wartości fabryczne 00, czy to główne poduszki, czy kurtyny. U mnie to samo. A kurtyny mam (widziałem na własne oczy). Tak samo mam nieustawioną wartość częstotliwości pilota.

referee
03-07-2020, 15:46
Ja mam wszystko wyklikane z fabryki (poduszki) wszystkie/ kierowca + pasażer + boczna pasazer + boczna kierowca + kurtyny.... a kierowca kolana mam też ustawione jako - BRAK (01)

samochod rok 2013 trend :)
i potwierdzam mam te poduszki bo tez widziałem i wielokrotnie odłączałem, podpinałem.

zmulim
03-07-2020, 15:50
No to powiem ci że nieźle :)

Ja tylko mam nadzieje (oby nigdy do tego nie doszło) ze w razie sytuacji gdzie poduszki będą musiały zadziałać, zrobią to :D

charzo
07-07-2020, 16:47
ma ktoś może mocowana do radarów BLIS od kombi po lifcie ?

Andrzej_K
09-07-2020, 13:15
(...)
Na zegarach w ustawieniach i asystach kierowcy pojawi się nam BLIS i Cross Traffic. (...)

Czy te opcje w zegarach ( załącznik ) pojawiły się "automatycznie"? Nic nigdzie nie musiałeś włączać / aktywować?

zmulim
09-07-2020, 14:44
Nic nie robiłem poza tym co pisałem. Licznik ma to domyślnie aktywne.

Andrzej_K
09-07-2020, 15:24
Nic nie robiłem poza tym co pisałem. Licznik ma to domyślnie aktywne.

Pytam, bo gdy aktywowałem BLIS i CTA bez podłączonych radarów to miałem tylko komunikaty o usterce BLIS i CTA, a w zegarach nie było tych opcji.
Zaraz zejdę do samochodu i podłączę (jak to powiedział "referee" na "zimno" - bez zdejmowania zderzaka) wiązkę z radarami i sprawdzę jak sprawy stoją.

zmulim
09-07-2020, 15:25
Ok, daj znać co i jak :)

Andrzej_K
09-07-2020, 17:18
Ok, daj znać co i jak :)

Nie wiem co jest grane, ale ForSCan nie widzi radarów i wywala komunikaty - usterka BLIS.
Zerknąłem w menu Blind spot... i tam "zrobiło się" 03, ale jest to jako - "Nieprawidłowa wartość lub nie skonfigurowano"

zmulim
09-07-2020, 18:02
Hmmm, a nr VIN jest prawidłowo „dopisany” do radarów? Instalację masz dokładaną czy miałeś fabryczną?

Andrzej_K
09-07-2020, 19:02
Hmmm, a nr VIN jest prawidłowo „dopisany” do radarów?

VIN na pewno został prawidłowo wpisany. Jeśli nawet nie jest dobry to i tak ForSCan powinien "widzieć" moduły choćby po to aby wpisać ten VIN.

Instalację masz dokładaną czy miałeś fabryczną?

Wiązkę od BCM'a do zderzaka robiłem sam. Muszę sprawdzić czy odpowiednio wpiąłem się do BCM'a.

zmulim
09-07-2020, 19:06
No to w tym wypadku warto sprawdzić wiązkę by szła wg schematu. Tak samo jak ta część zderzakowa - tam uwaga bo z tego co pamietam to linie CAN mają mostki. Jeśli wszystko jest dobrze podłączone to nie ma bata by to nie zadziałało, no chyba że BCM nie obsługuje BLIS ale to chyba się upewniałeś. I sprawdź czy masz zasilanie na tej wiązce.

wasi69
10-07-2020, 07:41
Jeszcze pytanie czy Andrzej kupił prawidłowe moduły Blisa bo między mk 3, a mk3 lift jest różnuca

krzys1968
12-07-2020, 21:23
Witam, Kolegów. Szukałem dzisiaj numery pinów do szarej wtyczki od lusterka męskich i żeniskich i do modułu drzwi. Chce dołożyć Blisa, lecz w wiązce, która posiadam nie ma pasujących pinów. Z gory dzieki za pomoc

zmulim
12-07-2020, 21:49
Ale co konkretnie chce kolega wiedzieć?

krzys1968
13-07-2020, 16:18
Ale co konkretnie chce kolega wiedzieć?

Chodzi mi o nowe piny , numer i nazwe producenta lub link do strony gdzie dostane takowe , szukalem na stronie gdzie @refeere zapodal linka do wtyczki i pinow do diody od blis w lusterku ale nie znalazlem tych co potrzebuje .

zmulim
13-07-2020, 18:26
Jeśli chodzi o piny do wtyczek diód lusterek, to przecież są tam właśnie podane linki do strony Farnell. Natomiast jeśli koledze chodzi o pozostałe piny np do głównej wtyczki lusterka itp to wg mnie lepiej szukać jakiegoś taniego, nawet rozbitego lusterka elektrycznego i przełożyć piny z gotowymi już kabelkami.

Andrzej_K
13-07-2020, 18:49
Od dłuższego czasu walczę z uruchomieniem BLIS`a w moim Focusie MK3 FL
(...)
W systemie cały czas nie widać tych radarów (brak SOD-R o SOD-L).
IPC, czyli zegary, zgłaszają błąd o utracie komunikacji z radarami.
(...)

Udało się !!! ForsCan zobaczył oba radary (SODR i SODL) !! :-) tedi_k jesteś genialny! wczytałem nowy profil i poszło... a4tech miałeś również racje...

Opisywałem Ci to już.
(...)
Podłacz je pod jakikolwiek MScan.... MScan to MScan....

BLIS:
6 - MS-
7 - MS+ U ciebie jest odwrotnie
5 - power
8 - gnd (LEWY !)
8,3 - gnd - (PRAWY ) aby wiedział, który to lewy a który prawy. (...)

Mam ten sam problem. Radary podłączone wg schematu (załącznik 2), ale ForSCan nie widzi radarów.
Nie napisałeś co zmieniłeś, że zadziałało. (oprócz wczytywania przez ForSCan nowego profiliu)
Czy za radą "a4tech" zmieniłeś CAN'y we wtyczce radaru? Czy zrobiłeś coś innego, ale skutecznego?

zmulim
13-07-2020, 18:52
Ten załączony schemat dotyczy tylko komunikacji CAN. Pytanie jak u Ciebie wygląda reszta okablowania i czy masz zasilanie podawane na radary?

Filon69
13-07-2020, 19:10
Ten mój cytat trochę wyjęte z kontekstu - ja się cieszyłem, że mi się udało wykryć radary w ForsCan 'em jak podłączyłem je do Ms-can w gnieździe OBD.

Potwierdziło to teorie, że mój BCM nie obsługuje tego MS-CANa do BLISa...
Andrzej_K
jak Twój BCM nie obsługuje BLISa (czyli tak naprawdę MS-CANa od BLISa) to nie ma szans i prawa, aby radary pojawiły się widoczne podczas przeszukiwania modułów.

Na moje Twój BCM nie obsługuje BLISa. Jeżeli po włączeniu obsługi blisa w BCM pojawia się "błąd magistrali" (nie pamiętam dokładnej treści i nr bledu), to z pewnością go nie obsługuje... Jeżeli pojawi się błąd komunikacji z radarami, to znaczy, że radary mają jakiś problem (brak zasilanie, błędnie podłączony Ms-can).

Opisywałem co trzeba, zrobić, aby sprawdzić czy BCM obsługuje radary: zmierzyć rezystancje na wyjściu BCM, do którego się podłącza radary: powinna być ok 120 Ohm, albo 60ohm nie pamiętam. Jeżeli jest bardzo duża, kilka, kilkadziesiąt kilo Ohm, lub nawet nieskończoność (czyli przerwa w obwodzie) to na 100% ten BCM nie obsługuje BLISa...

Andrzej_K
14-07-2020, 04:51
Ten załączony schemat dotyczy tylko komunikacji CAN. Pytanie jak u Ciebie wygląda reszta okablowania i czy masz zasilanie podawane na radary?

Przecież w tym drugim załączniku podałem jak całość podłączenia wygląda.
BCM--->wtyczka wiązki podłogowej/zderzaka--->wtyczki radarów

Walki z BLIS ciąg dalszy...
(...)
Doszliśmy wspólnie do wniosku, że to winien musi być BCM. Mój nie obsługuje tego CANa od Blis'a...
(...)
F1FT-14A073-ED
F1FT-14A073-EF
(...)

Mój BCM to: F1DT 14A073 EF - różni się pierwszym członem od tych które podałeś jako "pewniaki".

(...)
Na moje Twój BCM nie obsługuje BLISa. Jeżeli po włączeniu obsługi blisa w BCM pojawia się "błąd magistrali" (nie pamiętam dokładnej treści i nr bledu), to z pewnością go nie obsługuje...

Nie mam żadnych błędów po włączeniu/aktywowaniu BLIS'a. Po wejściu w centralną konfigurację jest dużo błędów w DTC w prawie wszystkich modułach, ale to "normalne", że są i po wykasowaniu tych wszystkich błędów ponownie ich nie ma.

Jeżeli pojawi się błąd komunikacji z radarami, to znaczy, że radary mają jakiś problem (brak zasilanie, błędnie podłączony Ms-can). (...)

Nie mam żadnych błędów. Jedynie w zegarach wyskakuje komunikat:
BLIS awaria serwis! i Cross traffic awaria serwis!
i świeci się ikona BLIS'a na zegarach.

charzo
14-07-2020, 17:38
właśnie skończyłem dokładać BLIS-a u siebie, wszystko działa, mam moduł F1DT-14A073-EF więc kolejny który na pewno obsługuje.

zmulim
14-07-2020, 17:39
Czyli pełen sukces? :)

charzo
14-07-2020, 17:46
a powiedzcie czy BLIS to tylko informuje diodą w lusterku czy na zegarach lub dźwiękowo też powinien coś wyświetlić, czy tylko CTA wyświetla na zegarach i piska że nadjeżdża coś z lewej lub prawej ?

zmulim
14-07-2020, 17:54
BLIS tylko diody, albo stałe światło albo dodatkowo szybkie mrugnięcia. Tylko CTA „krzyczy” z zegarów :)

Filon69
14-07-2020, 18:09
...Nie mam żadnych błędów. Jedynie w zegarach wyskakuje komunikat:

BLIS awaria serwis! i Cross traffic awaria serwis!

i świeci się ikona BLIS'a na zegarach.
To nie ma błędów czy są ;-)
Dobrze by było poznać nr błędów i opis - ułatwiło by to diagnozę.

Skoro BCM nie wyrzuca błędów no to faktycznie komunikacja z radarami powinna być...
Rozumiem, że w ForsCan'ie był robiony nowy profil przy łączeniu z autem po załączeniu obsługi blisaa?, a nie wybrany zapisany wcześniej (wtedy on wczytuje z pliku moduły aby przyspieszyć uruchomienie i nie szuka od nowa modułów).
charzo gratuluję :-)

zmulim
14-07-2020, 18:12
Ja obstawiam że coś jest namieszane w instalacji. Albo nie ma zasilania. W wolnej chwili przeanalizuję schematy. Pytanie czy kolega zrobił węzły polaczeniowe na instalacji CAN?