Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Świeci czerwona dioda między zegarami

wujot10
09-07-2017, 20:29
Kupiłem dzisiaj auto i nie zwróciłem uwagi na diodę między zegarami (ostre słońce) Ciągle świeci na czerwono, samochód normalnie odpala i jeździ. Mam tylko jeden klucz, ten bez pilota. Tak podobno gość sprowadził 3 lata temu i jeździł. Dioda ma chyba związek z imobilaizerem. Jakieś sugestie ?

Lukasz2525
09-07-2017, 22:55
Świeci czy mruga ? Bez zapłonu, na zapłonie czy po odpaleniu ?

sajmonista
09-07-2017, 23:20
tak na marginesie - świeci się.

tedi_k
10-07-2017, 08:19
... Jakieś sugestie ?

Tak. Przeczytać instrukcję obsługi samochodu!!! :568:
Tam jest napisane jak wejść w menu zegarów i dowiedzieć się o co chodzi "świecącej diodzie"... Ona jest na tyle uprzejma, ze podaje informację słownie i konkretnie. :P

Hooch180
10-07-2017, 08:30
Przeczytać instrukcję obsługi samochodu!!!
Nawet nie wiesz jak wiele ludzi nawet nie otwiera tej książeczki.

Ja jak kupiłem Forda i oddałem go do mechanika to z nerwów o diagnozę nie mogłem zasnąć, więc przeczytałem instrukcję od deski do deski. I dowiedziałem się kilku rzeczy, których bym na ślepo nie odkrył.

Mój ojciec po pół roku z nudów też przeczytał instrukcję i też odkrył kilka funkcjonalności, o których nie miał pojęcia.

salom
10-07-2017, 13:13
Kupiłem niedawno inny samochód osobowy od znajomego, też ze świecącą się na czerwono diodą. Znajomy miał auto 5 lat, nie wie co to, w instrukcji nic nie pisze, bo to pewnie dołozoona dioda przez jakiegos wczesniejszego posiadacza.
Jedynie co zaobserwowałem, to pali się intensywnym światłem cały czas podczas jazdy, jak postoi tak koło godziny, to świeci się takimm przytłumionym w połowie światłem, a jak rano, przed otwarciem drzwi klamka, bo nie zamykam na posesji, to jest zgaszona, z chwilą otwarcia drzwi zapala sie jasnym światłem, i dalej tak jak pisałem. I bądż tu mądry, a nie chce po kablach szukać gdzie one są wpiete, może ktoś coś zasugeruje ??

Matych
10-07-2017, 20:59
To dioda od systemu autozniszczenia😂Wrzuć
Jakąś fotę

salom
11-07-2017, 10:04
System autozniszczenia żle mi sie kojarzy, może wytłumacz jasniej.

A fotke diody to nie wiem po co, dioda czerwona jak każda inna, ktoś w zaślepce przy przyrządach wywiercił otwór, umocował diodę, i tyle.
Dzisiaj sprawdziłem rano jak sie nie swieciła, że zapaliła sie tylko, jak otworzyłem drzwi kierowcy, przy otwarciu wczesniej reszty, sie nie zapalała.
Ale jak już się zapaliła, to cykl taki co opisałem wyżej.
Nie wydaje auto w zadnym położeniu najmniejszego dżwięku.

hindus
11-07-2017, 10:44
Bez szukania "po kablach" nie sądzę, żeby ktokolwiek poza autorem takiego rozwiązania był w stanie odpowiedzieć.

salom
11-07-2017, 12:01
OK< spróbuję dzisiaj wyjąć radio, bo zasłania kable, i zobączę do czego ona przypięta.

Hooch180
11-07-2017, 12:37
Może jakiś alarm? Tak jak mówią inni. Po kablach do źródła. Fabrycznie w miejscu które opisujesz jest dioda immobilizera i nikt nie wymyśli co zrobił poprzedni właściciel.

Ja u siebie w samochodzie, podążając za dziwnymi kablami w bagażniku znalazłem wzmacniacz i gotową instalację pod kamerę cofania. Różne niespodziani czyhają w używanych samochodach.

salom
11-07-2017, 13:35
Czerwona dioda od alarmu i centralnego zamka jest widoczna w prawym głosniku na podszybiu, mryga cały czas jak jest zamknięty pilotem, a jeżeli ta druga czerwona dioda była by od immo, to pewnie by błyskała jak auto stoi, a w czasie jazdy by nie świeciła, a tu jest jak dłużej stoi to gaśnie, a w czasie jazdy cały czas świeci ciągłym światłem.

A więc dokopałem się po kablu od diody, do czarnej puszki z wieloma kablami we wtyczce, na pudełku pisze Stemro-System Sp. z.o.o
jest to Polska firma co produkuje systemy alarmowe,więc dioda jesst od alarmu, ale dlaczego sie zachowuje jak wyżej opisałem, może dlatego że chyba alarm nie działa, albo nie wiem, jak go uruchomić.
Nie mam zadnego kluczyka od alarmu, a syrena jest pod maską.

leitho21
25-10-2017, 16:25
Wez w tryb testowy zegarow i tam ja wylacz. Ja wchodza w test zegarow w jakis sposob zrobilem ze swiecila na stale. Glowilem sie co i jak. Wszedlem jeszcze raz i nie swieci sie. Mryga jak auto zamkniete lub wylaczony silnik