Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] czujnik zmierzchu działa z opóźnieniem
robert LC 13-07-2017, 22:35 Witam Kolegów
W moim fordzie jak wjeżdżam do tunelu to światła załączają się po około 30 sekundach. W mk4 to działało mi niemal natychmiast.
Czy ten model tak ma? Może u mnie coś nie tak i czy da się to ustawić z kompa?
Pitol321 14-07-2017, 17:53 U mnie i we wszystkich MK5 jakie widziałem lub jeździłem zawsze czujnik działał z lekkim opóźnieniem, ale nie jest/było to na pewno aż 30 sekund.
Reaguje na tunel po dosłownie kilku sekundach, ale też nie natychmiastowo, jak Ty miałeś w MK4.
jak wjeżdżam do tunelu to światła załączają się po około 30 sekundach. czy zdejmowany był czujnik deszczu , jeżeli tak to pomiędzy nim a szybą jest tzw.żel który musisz wymienić
... czujnik deszczu ...
W Fusion/MK5 za czujnik zmierzchu robi czujnik nasłonecznienia klimatyzacji (mała "kopułka" na środku deski i przy szybie czołowej). Akurat w tym samochodzie żel nie ma nic do opóźnienia...
Można ewentualnie pokombinować z parametrami tego czujnika - w "external lighting" jest tam coś do poprzestawiania... Szczególnie jeśli jest ustawione "Slow_FNA"... Czy zadziała i coś się zmieni to zawsze jest zupełnie odrębna kwestia...:one:
"nie spróbujesz, nie dowiesz się"...:P
Robert_LC - podaj VIN, to sprawdzę jak masz to "z fabryki"...
kto programował ci lampy ???
maximus1986 15-07-2017, 21:53 A tak apropo czujnika deszczu to czy czujnik deszczu jest przyklejony do szyby czy to to okienko na obudowie lusterka od strony szyby jakieś 10-15 cm od szyby? A czujnik zmierzchu u mnie działa prawie od razu po wjechaniu do ciemnego garażu jakieś 3sekundy
A tak apropo czujnika deszczu to czy czujnik deszczu jest przyklejony do szyby ...
Czujnik deszczu zawsze jest na szybie (wynika z zasady działania tego czujnika). Mało który "amerykanin" wyposażony jest w tę europejską fanaberię...
W USA zawsze świeci słońce...:one: Nawet podczas huraganu...
...czujnik zmierzchu u mnie działa prawie od razu po wjechaniu do ciemnego garażu jakieś 3sekundy
To dzięki temu dodatkowemu czujnikowi na tylnej ściance lusterka. Jego także nie ma niestety w większości aut i wtedy trzeba czekać 20 sekund na zadziałanie podstawowego czujnika zmierzchu.
robert LC 16-07-2017, 01:09 Czujnik deszczu zawsze jest na szybie (wynika z zasady działania tego czujnika). Mało który "amerykanin" wyposażony jest w tę europejską fanaberię...
W USA zawsze świeci słońce...:one: Nawet podczas huraganu...
To dzięki temu dodatkowemu czujnikowi na tylnej ściance lusterka. Jego także nie ma niestety w większości aut i wtedy trzeba czekać 20 sekund na zadziałanie podstawowego czujnika zmierzchu.
Dzięki Tadeusz to chyba się da forscan-em to przestawić?
Puściłem Vin
Bump: kto programował ci lampy ???
Ja mam to ustrojstwo z Chin :)
maximus1986 16-07-2017, 06:57 To ja już nic nie kumam. Mam na wyświetlaczu włącz sensor deszczu, pokrętło od czułości też mam przy włączeniu czujnika światła mi się zapalają ale na szybie nic nie mam. W czasie deszczu wycieraczki niby jak pada to chodzą ale jak przestanie to i tak co jakiś czas przejadą po szybie co tu jest grane? czy to tak ma być?
...czy to tak ma być?
A szybę masz oryginalną czy też "załapała" się na zmianę obywatelstwa z USA na PL??? Bo wygląda trochę na podmianę po drodze na "biedniejszą siostrę"... :619:
maximus1986 16-07-2017, 10:41 Szyba jest oryginalna. Wymieniana była tylna
Szyba jest oryginalna....
Poproszę VIN, bo jakoś to słabo koreluje...
maximus1986 16-07-2017, 20:50 Poszło na PW
Odpisałem.
Czujnik deszczu (obecność/brak) konfigurowany jest przez moduł kierownicy SCCM.
Z fabryki czujnika deszczu (w konfiguracji) brak. Dość oczywista parametryzacja...:wink:
Natomiast na marginesie sprawy pojawia się pytanie o parametryzację tego dodatkowego czujnik świtała w lusterku (odpowiedzialnego za "szybkie" włączanie świateł mijania w tunelu) - na razie nie szukałem, toteż nie znalazłem gdzie on jest "wskazany/aktywowany"...
Może ktoś już to kiedyś weryfikował i chce oszczędzić czasu na sprawdzanie... leszcz totek2...
Dodam tylko, że na schematach (amerykańskich) oczywiście takiego ustrojstwa brak...:P
Natomiast wiem, że jest i wiem, że działa jak opisałem. Sam zakrywałem "czapką" czujnik zmierzchu podstawowy i czekało się na załączenie świateł mijania 20sek. a jak dodatkowo zakryłem palcem ten czujnik na lusterku, to światła mijania włączały się natychmiast...
Może ktoś już to kiedyś weryfikował i chce oszczędzić czasu na sprawdzanie...
nie nie robiłem nie było takiej jeszcze potrzeby
Sam zakrywałem
zakrywam obydwa także
maximus1986 22-01-2018, 10:08 Trochę odświeżę temat. Czy może ktoś sprawdzić po numerze części czy ta wiązka dg9t-17c712 jest z czujnikiem deszczu czy bez bo planuję dołorzyć czujnik i szukam wiązki.
komarkutno 22-01-2018, 19:38 Opóźnienie czujnika światła można regulować :
-fusion 2013 726-36-01 xxx* xxxx xxxx
-mondeo/ fusion 2014+ 726-26-01 xxx* xxxx xxxx
*=0 około 15s opóźnienia , *=1 około 1s opóźnienia
...
...
Jeśli się mnie mylę, to jest to definicja typu czujnika (amerykański - "slow", europejski "fast"). Nie do końca jestem pewien, że tak sobie można dowolnie to zmieniać...:027:
komarkutno 22-01-2018, 19:57 Nie do końca jestem pewien, że tak sobie można dowolnie to zmieniać...:027:
Nie wiem czy można czy nie, ja u siebie zmieniłem z 0 na 1 i w tunelu swiatełka zapalają sie szybciutko a wczesniej po parunastu sekundach
Przepraszam za odkopanie tematu. Koledzy dołożyłem do swojego fusiona z 2013 lusterko fotochromatyczne z tym czujnikiem dodatkowym z tyłu lusterka. Dołożyłem wiązkę ( udało się wymontować komplet z dawcy ) po montażu lusterko działa natomiast światła dalej wolno się zmieniają i zakrywanie czujnika w lusterku nic nie zmienia. Ma ktoś wiedzie co należy zmienić / aktywować aby zaczęło to działać
Nie tak prosto ja tam mam fabrycznie 1 i niestety około 20 sekund czekania na zmianę świateł, sprawdzałem to jakiś czas temu i u mnie nie działa, zobaczę jeszcze jak zareaguje na ten czujnik w lusterku. Barixon zobacz sobie ten parametr o którym mówili wcześniej ale dla swojego modelu 2013 jak masz ustawiony
niestety około 20 sekund czekania
Dokładnie również mam na 1 i tak jak mówisz 20sec nie raz jak zapomnę to zdążę tunel w Katowicach przejechać a światła się zapalą przy wyjeździe a jak tunel jest krótki to nawet nie zareagują
Sprawdziłem to lusterka są takie same i numery OE się zgadzają jakiś musi być w tym myk że niektórym działa czujnik w lusterku wraz z czujnikiem na desce a reszcie nie
Trochę zmęczony już jestem tym "wątkiem lusterka"...
Przerwijmy proszę generowanie kolejnych "legend miejskich"...
Amerykańskie lusterko samościemniające wewnętrzne umie co najwyżej sterować zewnętrznym lusterkiem samościemniającym kierowcy ("EC na schemacie) i nic więcej. Nie steruje światłami.
Nie steruje światłami.
Czyli nie ma alternatywy na zrobienie w jakiś sposób by światła zmieniamy się szybko
Czyli nie ma alternatywy ...
Teoretycznie jest. Są dwa typy czujników nasłonecznienia sterujących światłami: "szybki" - stosowany standardowo w EU oraz "wolny" - stosowany standardowo w USA. można spróbować wstawić sobie europejski czujnik nasłonecznienia klimatyzacji. Przy wymianie trzeba zmienić kodowanie czujnika w BCMi.
Teoretycznie jest.
Taki będzie się zgadzać?
DG9T-14A597-BB
https://s6.ifotos.pl/mini/Screensho_qseqqep.jpg (https://ifotos.pl/z/qseqqep/)
Powinien pasować, tu na ebay pisze ze to od mondeo mk5 https://www.ebay.co.uk/itm/dg9t-14a597-bb-FORD-MONDEO-V-Hatchback-Other-Control-Units-/273477476632
Powinien pasować
Wymieniłem na taki jak podałem nr w poprzednim poście , zmian nie ma chyba że coś należy zmienić w konfiguracji,
nie wiem czy te czujniki się czymś różnią bo mój z 2013 ma ten sam nr
Tak trzeba zmienić konfigurację w twoim przypadku bedzie to -fusion 2013 726-36-01 xxx1 xxxx xxxx
Tak trzeba zmienić
Patrząc na konfigurację to mam już tam 1, chyba że wpisać 0 aby się pozmieniało i dopiero wpisać 1. Albo coś w dalszej części linijki mam skopane bo po podmiance brak zmian dalej 20 sec czekania.
oraz "wolny" - stosowany standardowo w USANie wiem czy to ma znaczenie,że moje auto przypłynęło z Kanady ale u mnie światła zmieniają się błyskawicznie.Na tyle szybko,że wjeżdżając na stację benzynową pod zadaszenie,w pochmurny dzień,pod dystrybutorem mam już przełączone na światła mijania i przyciemnione oświetlenie deski i wskaźników.
W środku nic nie było wymieniane.
W środku nic nie było wymieniane. no widzisz jesteś jednym z niewielu przypadków gdzie działa Ci to super płynnie ja się już mecze jakiś czas by doprowadzić to do ładu. Widzę że też masz fusiona z 2013 mógł byś zobaczyć jak U ciebie wygląda linijka
726-36-01 w całości?
mógł byś zobaczyć jak U ciebie wygląda linijka
726-36-01 w całości?Zobaczę co da się zrobić po powrocie do domu w poniedziałek.
Problem polega na tym,że nie posiadam niczego czym mógłbym odczytać cokolwiek.
Zrobię co będę mógł.
nie posiadam niczego.
Najprościej forscan i najprostszy elm ale, przecież nie będziesz specjalnie kupować JAK ci nie potrzebny. Bardzo mnie denerwuje wolna zmiana świateł i chciał bym to doprowadzić aby działo tak jak powinno skoro jest automat*
we wtorek powinienem się czegoś dowiedzieć.
...Bardzo mnie denerwuje wolna zmiana świateł i chciał bym to doprowadzić aby działo tak jak powinno skoro jest automat*
Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że w tym aucie ustawiłem definicję czujnika na FAST_ROW (czyli dla rest-of-word, w odróżnieniu od SLOW_FNA for-North-America...). Można to zweryfikować przy okazji.
Co do czujników - DG9T-14A597-BB jest OK, był stosowany w EU do 10-05-2017. Aktualnie stosowany jest DG9T-14A597-BC.
Niestety jest tez 'bad news' - czujnik i kodowanie (FAST_ROW...) to jedno a co z tego rozumie BCMi to zupełnie co innego... Zdaje się będzie trzeba robić tabelkę softów BCMi, które prawidłowo to realizują.
Zdaje się będzie trzeba robić tabelkę softów BCMi, które prawidłowo to realizują.
Byłbym wdzięczny, czujnik wymieniony kodowanie wydaje się prawidłowe .
Gdyby Wgrać soft który prawidłowo to realizuje to może automat od świateł zaczął by prawidłowo ( szybko działać ) i zakończył bym temat świateł 8)
z Kanady ale u mnie światła zmieniają się błyskawicznie.
możesz podać VIN ? Zobaczy się różnicę w ustawieniach bcmu w konkretnych blokach
sprawdziłem przed chwilą w jednym Fusionie co ma "wolne przełączanie świateł" z ustawieniami kolegi mario13 . Są niemal tożsame a różnice wynikają w blokach z różnic wyposażenia auta i nie wydaje mi się te różnice na coś wpływały .
sprawdziłem przed chwilą
A więc w czym może leżeć problem i jak go rozwiązać.
A więc w czym może leżeć problem i jak go rozwiązać.
Może w rodzaju lub usterce czujnika.
Może w rodzaju
wymieniali jak czytałem ten czujnik na taki wyjęty z europejskiego auta
Może w rodzaju lub usterce czujnika.
Mam dwa czujniki europejskie z Mondeo nr w postach wcześniej, konfiguracja też ustawiona na fast w czymś innym problem tkwi a jest denerwujące to
czymś innym problem tkwi a jest denerwujące
porównanie konfiguracji BCMów a trochę tego jest
porównanie konfiguracji BCMów a trochę tego jest
Wiem i rozumiem, ale da radę to ogarnąć? Nam się to przyda a dla przyszłych klientów tym bardzej
pawel_88 02-10-2019, 18:29 Dołączam się do prośby, to działanie czujnika z opóźnieniem najbardziej daje się we znaki w tunelach i innych tego typu miejscach. Czy ktoś znalazł na niego sposób?
AndrzejM123 29-09-2020, 12:55 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam auto z Kanady i problem z opóźnieniem działania czujnika. Dodatkowo światła mijania zapala dopiero wtedy, gdy jest już dość ciemno. Często również, jak auto stoi w słońcu i mocno się nagrzeje. Ktoś już ma może rozwiązanie?
Cześć wszystkim!
Od dłuższego czasu męczę się z problemem zbyt późno załączających się świateł - jest to szczególnie męczące w tunelach gdzie potrafię z niego wyjechać zanim się załączą. Czas załączenia to ok. 15s.
Znalazłem na jednym z wątków by zmienić w FORSCanie
726-26-01 xxx* xxxx xxxx (*=1), czyli czujnik w tryb fast i powinny załączać się po 2s.
Niestety już w samochodzie była wartość 1. Zmiana na 0 nic nie dała i powrót na 1 również. Wciąż załączanie po ok 15s i wyłączanie po 3s.
Czy jest jeszcze w innym miejscu ustawienie odpowiedzialne za sterowania włączaniem świateł?
slav-kiler 19-07-2021, 07:29 Witam , wczoraj ucds-em zmieniłem ze slow na fast i czas zmniejszył się o połowę .Czyli na slow miałem czas zapalenia świateł był około 20 sek , teraz max 10sek. Chyba wymienię jeszcze czujnik na DG9T-14A597-BB lub BC.
Greg Poznań 25-07-2021, 13:39 Chyba wymienię jeszcze czujnik na DG9T-14A597-BB lub BC
Ja mam BB i to samo, 20 sek potrzebuje automat, żeby włączyć więc nie kupuj nawet. Też to próbuję rozkminić od 4 lat i nic, a kolega mój ma 3 mięs. starszy egzemplarz i pod wiadukt wjeżdża i już ma włączone, po 2 sek. działa. Może wyjmę jego sprawdzę numer, przełożę do siebie i zobaczę efekt, wtedy fizycznie coś może to pokaże.
slav-kiler 25-07-2021, 14:34 U mnie okazało się że był BB . wymieniłem na BC . Wydaje mi się ze działa szybciej .jak sprawdzę dokładnie to dam znać .
Greg Poznań 26-07-2021, 18:58 U mnie okazało się że był BB . wymieniłem na BC
Sprawdziłem dzisiaj, u kolegi też jest BB i jego automatyka działa po 2 sek, jak pisałem nawet przy przejeździe pod wiaduktem, więc z pewnością nie jest to od tego zależne skoro oba auta różnią się jedynie 3 miesiącami od produkcji, są z tej samej fabryki, mają to samo wyposażenie, te czujniki identyczne włącznie z datą ich produkcji i działają tak skrajnie różnie.
slav-kiler 26-07-2021, 22:11 Wiec różnica będzie albo w modelu BCM lub wersji oprogramowania i kalibracji.
Po wymianie z bb na bc po 5 sekundach się zapalają się światła.
U siebie opanowałem włączanie świateł korzystając z opisu ale i tak nie jest to 1s opóźnienia
Opóźnienie czujnika światła można regulować :
-fusion 2013 726-36-01 xxx* xxxx xxxx
*=0 około 15s opóźnienia , *=1 około 1s opóźnienia
|