Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Olej silnikowy - jaki?

Strony : 1 [2]

AdoKrycha007
09-12-2016, 11:17
Panowie, a gdzie tego MILERSA oryginalnego kupujecie, bo ja już olej podrabiany konkretnie Motula miałem okazję kupić. Dobrze że się jorgnałem dnia następnego i spuściłem ten syf chiński albo ukraiński :)

na oficjalnej stronie Millersa masz listę autoryzowanych przez nich polskich sklepów (z wyszukiwarką) - http://www.millersoils.pl/gdzie-kupic/

kumpel Fordzika
09-12-2016, 11:32
A internetowy nie za drogi sprawdzony sklep z oryginalnymi olejami Milers coś Kochani polecicie bo niestety na wysrankach mieszkam i wszędzie daleko.

ps.
swoją drogą czytam o tym Milersie nano, e tarcie ma mniejsze o 53% czy 60% :) niż inne oleje i szczerze mówiąc pojechali po bandzie z takim marketingiem. jakby napisali tarcie mniejsze 5-6 % to by było super

kumpel Fordzika
15-12-2016, 21:15
Jaki OLEJ no właśnie, parę dni straciłem i się zakręciłem w olejowy temat. Zależało mi na kupnie prawdziwego syntetycznego oleju spełniającego specyfikację fordowska 913 no i niestety o lepkości 5W30 takiego oleju w zasadzie nie ma. Są to olej mineralne w większym lub mniejszym stopniu. Dziś się dogrzebałem do fajnego zestawu kart charakterystyki wielu olejów. Wynika z nich że mineralna baza w olejach to od 50% do prawie 100% choć wiadomo, że nie 100 bo kilka procent dodatki. Prześledźcie punkty 3. w kartach charakterystyki to wyjdzie na jaw :D że nawet ten Motul Specyfic 913D 5W30 niby syntetyczny to według karty charakterystyki mineralnego składnika jest w nim 50 > ale mniej niż 100% czyli cholera wie ile :)
Ameryki nie odkryłem ale oczy mi się otworzyły jak nas dymają bo nauczyli się robić olej na mineralnej bazie spełniające parametry dawniejszych olei które były zapewne syntetyczne.
Proszę tu link
http://elit-oil.io.ua/s944902/dokumentaciya_-_msds

Z tego co czytam to warto kupic nawet AARAL Hight Tronik 5W30 bo ma fajne parametry i minerału w nim od 50 do 75 % czyli mało :)
https://www.aral-lubricants.de/media/datasheets/58/aral_hightronic_f_5w-30_germany_german_pdb_456182.pdf

kupić chyba można tu, a ma świetny parametr Viskosität, CCS -30°C tylko 4750 decydujący o łatwości rozruch na zimnym silniku. Dobre koszerne oleje o których tu była mowa mają go znacznie wyższy np 6600 alb 6000

https://www.olej-silnikowy24.pl/Olej-silnikowy/Aral/HighTronic-F-5W-30/p-OIL-65

Albo taki olej od BP ViSCO 7000 w nim mineralnej zawartości tylko od 35 do 50%

Bump: Może coś źle zinterpretowałem ale wychodzi mi po przetłumaczeniu z ruskiego ze Helix Ultra Professional AF 5W-30 ma dodatków mineralnych ledwo 3% czy to możliwe. No i ma wszystkie aprobaty fordowskie z 913D Zerknijcie proszę w karte charakterystyki:
http://elit-oil.io.ua/files/0001/16/00011668.pdf

weuek
16-12-2016, 04:35
A toś się neofitą olejowym nagle stał. Chyba już trzeci twój post widzę z tym samym linkiem i tymi samymi rewelacjami... :-)

Tarmas
16-12-2016, 07:41
Ja leję od dłuższego czasu Liqui Moly Special Tec F 5 W-30 3853 i nie zamierzam zmieniać.

Co do cen, to w Białymstoku najlepszą ofertę znalazłem w firmie AlCar (http://www.czesci-zamienne.com). Na pewno taniej, niż w Galonie.

kumpel Fordzika
16-12-2016, 07:45
A toś się neofitą olejowym nagle stał. Chyba już trzeci twój post widzę z tym samym linkiem i tymi samymi rewelacjami... :-)

Ja zawsze taki byłem :) no może teraz bardziej bo, że 100 tys km muszę foką pojeździć i chcę to przejechać w zadowoleniu i radość :) . Tematy smarowideł do diesli jakoś obce były jak same diesle :)

Bump: Ja leję od dłuższego czasu Liqui Moly Special Tec F 5 W-30 3853 i nie zamierzam zmieniać. W użytkowaniu to moze być dobry olej , bo producent przedni, ale syntetyczny to ona raczej nie jest kurna olek. W karcie charakterystyki piszą że produktu mineralnego w nim od 60 do 80%
http://elit-oil.io.ua/files/0001/18/00011834.pdf
chyba, że źle to interpretuje. Niemniej parametry ma bardzo fajne i producent nie oszukuje, piszą na opakowaniu, że to półsyntetyk
https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000329/3852-SpecialTecF5W-30-16.0-en.pdf
....
Czar olejowych syntetyków 5W30 u mnie prysł. RAVENOL jako jedyny zostaje i Shell Helix Ultra Profesjonal choć tu też nie wiem czy dobrze interpretuje zapis w karcie charakterystyki, bo według mnie to minerału w nim nie więcej niż 3% tylko. O tego Helixa mi chodzi z linka poniżej. Może ktoś kumaty w rosyjskim przeczyta i zweryfikuje zawartość minerału w nim
http://elit-oil.io.ua/files/0001/16/00011668.pdf

TomQ62
16-12-2016, 08:58
Ja leję od dłuższego czasu Liqui Moly Special Tec F 5 W-30 3853 i nie zamierzam zmieniać.
Potwierdzam.
Zetec 1,25 Fiesty przelatał na nim już ponad 400 kkm i ma się całkiem nieźle.

kumpel Fordzika
16-12-2016, 09:02
Wydaje się, że olei półsyntetycznych nie należy dyskwalifikować. Może to już nie te oleje co przed 20 laty. Technologia poszła do przodu tylko po cholerę nas oszukują wypisując na opakowaniach full syntetyk. Paragraf powinien na to jakiś być.

Fulara
16-12-2016, 09:31
z normą forda nie ma syntetyka. nie ma. przepraszam, specol coś tam ma dobrego ale nie mam informacji co to za firma

kumpel Fordzika
16-12-2016, 17:33
z normą forda nie ma syntetyka. nie ma..
Nie dawałem wiary, że to może być prawda. Generalnie cholera zawiedziony jestem, bo chciałem na syntetyku jeździć zwłaszcza, że mam zamiar swoją fokę dopieścić na 130 KM. Kurde dziwna sytuacja :(
Jeszcze tego RAVENOL FDS SAE 5W-30 obstawiam, ale nigdzie go do kupienia nie ma :(

http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-fds-sae-5w-30.html

chyba sprzedam samochód jeśli nie ma do niego syntetyka :razz:

Fulara
16-12-2016, 20:53
tez ubolewam

kumpel Fordzika
16-12-2016, 21:12
Cholera tęsknie za olejami ze sklepów BALTONA, PEWEX pisało, że syntetyk to był to syntetyk. No nic trzeba się będzie kulać na tych semi syntetykach tylko zmieniać je co 10 tys km i wybrać taki który najlepszy jest przy rozruchu na zimno.
Rozejrzę się jeszcze za olejem jakimś od firmy PENRITE spełniającym 5W30 i Forda specyfikacje 913

piti000
17-12-2016, 13:27
RAVENOL można kupić w sieci hurtowni Fota. Jak cenowo to nie wiem, rzuciła mi się w oczy duża ekspozycja w/w hurtowni

ciafka
17-12-2016, 17:39
Wydaje się, że olei półsyntetycznych nie należy dyskwalifikować. Może to już nie te oleje co przed 20 laty. Technologia poszła do przodu tylko po cholerę nas oszukują wypisując na opakowaniach full syntetyk. Paragraf powinien na to jakiś być.

Bo za dużo polityków jest na liście płac koncernów olejowych.

Co do HC - owszem, nie dyskwalifikuję ich. Tylko, że trzeba by wymieniać co 3kkm, a nie co 10-15kkm. Średni interes, no nie?

kumpel Fordzika
20-12-2016, 18:33
O psia krew u mnie po 5 tys przebiegu wspaniała Formuła 5W30 zrobiła się czarna :( i było najmniej z 1500 km z tego zrobione w trasach, a mieście lajtowe jeżdżenie na dłuższe odcinki typu 15-20 km. Po 3000 tys przebiegu na bagnecie jeszcze ładna brązowa była.
No nie ma co fajny olej FORMULA 1 jeden :D
pierwszy mój diesel i takie ciekawostki z pogranicza sadzy i czarów ;)
ps.
Olej Mobil 3000 w drugim benzynowym po 15 tys przebiegu ładnie jasno brązowy :)

Jester
20-12-2016, 20:06
Żadne czary - normalna sytuacja. Gdy spala się benzyna nie powstaje sadza, a to ona zabarwia olej na czarno.

TomQ62
20-12-2016, 20:50
W dieslach olej znacznie szybciej czernieje, co nie znaczy, że jeśli jest dobry, to poważnie traci swoje właściwości.

kumpel Fordzika
22-12-2016, 14:44
Wymieniłem dziś tego Castrola co go Formułą zwą czy Motocraftem na w sumie nie wyszukany zwykły MOTUL SPECYFIC 5W30 913D. Olej zmieniałem w stacji firmowej FORD. 60 zł za robociznę :D, a obsługa i profesjonalizm mechanika rodem ze stacji POM. Brudne szmaty, brak czasu aby olej stary ściekł, trzeba było za rękę łapać aby nie zakręcał korka, ( POM -państwowy ośrodek maszynowym w latach 80 ubiegłego wieku naprawiający traktory) Pan w recepcji serwisowej nawet poprawnie danych adresowych do faktury wpisać nie potrafił.
Echhhhh pan Henryk Ford by się w grobie przewracał jakby to widział :D lipa po prostu lipa, straszna lipa.
Chyba to ostatnia moja wizyta była w firmowej stacji. Smutny serwis serwisujący jak widzę wiele flotowych aut. Potem je ludzie kupują jako dobrze i starannie serwisowane :D

grodzian
22-12-2016, 16:17
Ja tez zalałem tego Motula i jestem mega zadowolony. I raczej wg.mnie i wielu osob to olej na miarę Millersa

drk001
22-12-2016, 17:45
Da się jakoś sprawdzić np.: po kodzie kreskowym czy mamy do czynienia z oryginalnym produktem?

kumpel Fordzika
22-12-2016, 20:37
Myślę, że najbezpieczniej jest kupować u sprzedawcy posiadającego certyfikat na Polskę. Na stronie Motula PL jest spis dystrybutorów. nawet na allegro porządni sprzedawcy chwalą się tym certyfikatem. Made in France lub Made in Italy.
Ja tez zalałem tego Motula i jestem mega zadowolony. I raczej wg.mnie i wielu osób to olej na miarę Millersa Ważne aby te olej systematycznie wymieniać. Ja zamierzam po staremu co 10 a max co 12 tys km zmieniać olej w swoim dieslu. W benzyniaku wymieniam co 15 tys i też porządny olej stosuje. MOTUL jako marka trochę traci szacunku u klientów. Przynajmniej u polskich. Ciekawe jak to jest na zachodzie.

grodzian
22-12-2016, 21:08
Przy następnej wymianie zaleje Millersa i porównam z Motulem jak silnik pracuje itd. Przejście z Castrola na Motula zrobiło różnicę szczególnie w mroźne poranki. Już tak metal nie oddaje jakna Castrolu.

blaugrana_
26-12-2016, 20:20
Witam, dałem się skusić kiedys na formule f, ale stwierdziłem po 1 wymianie oleju że chyba lepiej zainwestować w coś lepszego. Czytałem ten temat i wywnioskowałem że ten olej powinien być dobry

http://allegro.pl/liqui-moly-3853-special-tec-f-5-w-30-5l-i5207754798.html

Ktoś potwierdzi? Może zna sprawdzony sklep(najlepiej stacjonarny na śląsku) gdzie można go kupić?

Przy okazji zapytam, czy ta formula f może mieć jakiś wpływ na rozruch zimnego silnika? Bo mam wrażenie że odkąd zalałem ten olej to jakoś ciężej pali po dłuższym postoju(jak olej jest zimny). I jeszcze czy jest sens kupować filtr oleju Fomoco/motorcrafta do focusa? Niby zawsze kupuje Mana i problemów nie ma, ale pytam z ciekawości bo z filtronem miałem przygodę, a z czystej ciekawości bym sprawdził tego fomoco

Auto ma 176k przebiegu, średnio co 8k wymieniam, żadnego kopcenia itp

velodream
26-12-2016, 21:39
Cześć, zapytałem o dokładnie ten olej z Twojego linku na tym forum jednak odpowiedzi konkretnej nie dostałem.
Spytałem z ciekawości bo dla mnie to jest najlepsza marka którą szczerze polecam.
Olej który dałeś w linku jest do silników z PDF. Stosuję w focusie 1.6 Tdci ECOnetic.
Mam porównanie ponieważ prowadzę firmę i teraz w firmie mam 6 samochodów, w tym focus 2000 rok. II 2005 i 2010 rok i w przyszłym roku będzie kolejny ford.
Dokładnie ten olej trafia do focusa 1.6 Tdci econetic z 2010 roku.
Przez pierwsze dwa lata auto jeździło na oleju motocraft(casrtol) wymiana w serwisie ASO w Niemczech gdzie auto kupiłem.Mieszkałem 9 lat w Niemczech.
Po dwóch latach zmieniłem po namowie kolegi pracującego w ASO VW i KIA na ten właśnie który masz w linku i po krótkim czasie wszystkie moje auta jeżdżą tylko na oleju tej firmy.
Stosuję też chemię samochodową tej firmy.
Różnica w pracy silnika jest bardzo duża. Silnik pracuje równiutko i bardzo cicho, jest czysty, nie ma problemu z niczym.Wtryski, pdf,egr, turbo, wszystko pracuje idealnie.Może na innym oleju przebieg 200 tyś też nie zrobił by wrażenia ale kultura pracy i to że silnik pracuje cichutko, jest czysty,jest bardzo zauważalna.
W focusie z 2000 roku (1.8 TD) i z 2005(1.6tdci) roku różnicę można jeszcze bardziej wyczuć bo te auta miały przebieg odpowiednio 450 tyś i 300 tyś przy zamianie marki oleju.
Co do focusa z 2010 spalanie spadło, średnie z 4,8 na 4,4. Tak po 30% autostrada , 30% miasto, reszta trasa ekonomiczna.
W pozostałych autach podobnie czyli o 0,5 mniej , jednak dodatkowo dodaję co 4 wymianę oleju dodatek militec też tej firmy w proporcji dokładnie 6%.
W focusie z 2010 roku też dodaję ostatnio militec. Militec można już dodać pierwszy raz gdy auto ma 10tyś przebiegu.
Przekonało mnie też to że te oleje są produkowane w jednym miejscu i do firmy można w Niemczech się beż problemu dodzwonić i zapytać inżyniera o szczegół. Z Polski można wysłać e mail do Niemiec i w jeden dzień mamy odpowiedź.
Na polskiej stronie producenta jest zakładka sklep, jednak olej który Ty wybrałeś jest na zamówienie i należy czekać 2 tygodnie. Ja kupiłem ostatnio w firmie z Twojego linku.
Mają od ręki, zamawiałem przez telefon i wysłali w dniu zamówienia.
Polecam też dodatki do paliw tej firmy ( litrowe opakowania w nazwie SPEED )
Warto sprawdzić przed wymianą oleju, silnik od razu po dodaniu dodatku do paliwa chodzi o wiele przyjemniej.
Może kilka osób zastanawia się po co trzymam focusa 1? Odpowiadam : auto jest w idealnym stanie .
Zrobi jeszcze sporo kilometrów, a teraz mam je jako auto w którym bez problemu przewożę worki z cementem , klejem , jakieś kafelki lub inne klamory, rzeczy ciężkie i nie raz brudne.

blaugrana_
26-12-2016, 22:46
Dzięki za rzeczową odpowiedź, własnie o coś takiego mi chodziło.

Ja zauważyłem że na tej formule/castrolu strasznie rano klekocze po odpaleniu + jak mówie, czasami mam problem z rozruchem( a cale auto miałem przetrzepane), olej czarny jak smoła a ma raptem 7k przejechane, nie spodziewałem się cudu za 100zł za bańke ale no jednak popłynąłem troche.

Zamówie jutro z tego linku bo to niby jest oficjalny sklep LM. Dzieki

kumpel Fordzika
27-12-2016, 10:33
Na allegro LM prowadzi swój profil sklepowy. Kupowałem u nich oleje parę razy. Jakby coś nie teges było z dostawą to można wystawić komentarz.
http://allegro.pl/liqui-moly-special-tec-f-5w30-5l-3853-fiat-ford-i6460489774.html

blaugrana_
27-12-2016, 11:06
właśnie ten olej wrzuciłem strone wcześniej, już podjąłem decyzje że go zamówie

kumpel Fordzika
01-01-2017, 22:52
Wrzucony do silnika nowy olej, co na to silnik ?

tomek8888
04-01-2017, 21:34
Pytanko co do Foki. Helmut lał 10W40. Ja chcę wlać 5W30. Nie rozsadzi silnika? :D
Płukanek nie przewiduję.

kumpel Fordzika
05-01-2017, 08:24
Pytanko co do Foki. Helmut lał 10W40. Ja chcę wlać 5W30. Nie rozsadzi silnika? Nie wiemy co tam masz za przebieg nawinięty prawdziwy, ale porządny olej nic nie rozsadzi. Jeśli producent przewidział do Twojego modelu 5W30 to można taki zalać. Nie będzie to olej syntetyczny i nie ma się co bać bajek, że po pół syntetyku nie można zalać syntetyka. Valvoline ma fajne oleje 5W30 do samochodów ze znacznymi przebiegami. LPG masz instalację to chyba po to żeby kilometry robić.
Masz jakąś wiedzę co to za olej ten 10W40 ?

Merlinos
22-01-2017, 19:32
Witajcie, niedawno kupiłem FF MK1 2.0 Zetec 16v + Gaz sekwencja 210 tys. przebiegu i chciałbym wymienić w nim olej. Poprzedni właściciel mówił, że lał do niego Mobil Super 2000 10W40, ale dziś gdzieś w internetach wyczytałem, że zalecany jest 5W30. Szukałem po różnych forach podobnych wątków, ale nie znalazłem odpowiedzi bo jedni piszą, że powinien być 10W40, a drudzy że 5W30. A więc który będzie odpowiedniejszy?

Andrzej K.
22-01-2017, 19:39
Temat "rzeka"...
Powtórzę co inni wiele razy tutaj i nie tylko napisali:
dedykowany olej to 5W30,
10W40 również posiada aprobatę Forda.
Najważniejsze jednak w tej całej "układance olejowej" jest aby zastosowany olej spełniał normy producenta auta. I tyle.

yaarofox
22-01-2017, 19:45
10w/40 może być jak najbardziej.
Mozesz zwrócić tylko trochę uwagę na klasę oleju ,np. SL SM SN
sn -lepsza jakość
Ogólnie ile butelek oleju w polandii tyle opinii ;)
kiedyś lałem mobila do fiesty ale z niego zrezygnowałem na rzecz...innego, i nie jest to castrol ani motul.

Haden
23-01-2017, 06:35
Ja u siebie zalazłem np. Valvoline Maxlife 10w40, też mam 2.0 z gazem.

yaarofox
23-01-2017, 17:08
no dobra Haden.
TRAFIŁEŚ.
Nie chciałem nikomu sugerować.
VALVOLINE.

minciu
24-01-2017, 07:13
Ja polecam wybrać coś, co nie zostawia ton osadu, poniżej link do jednego z niewielu testów:

http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

Ewentualnie jak ma być tanio, to mało popularne oleje firmy SpecOl są całkiem przyzwoite. Mają baze PAO 30%. Mało która popularna firma może się tym pochwalić.

http://www.specol.com.pl/oleje/silnikowe.html

Jedyna wada Specola, to brak jego testów na tej ruskiej stronce:D

kumpel Fordzika
24-01-2017, 07:37
Ja polecam wybrać coś, co nie zostawia ton osadu ....
Takimi olejami są Valvoline z serii SYNPOWER. Co sprawdzałem wielokrotnie zlewając olej do białego wiaderka. Valvoline utrzymywało cały syf zawieszony w objętości oleju i nic na dnie wiadra nie osadzało się. Przelany olej w litrowy słoik szklany pokazywał jak wszystkie paproszki mikro wiszą dosłownie zawieszone w przestrzeni. Oleje tego producenta mają świetne właściwości dyspersyjne utrzymujące zanieczyszczenia w jednorodnej zawiesinie. Oleje żadnego innego producenta tak się nie zachowywały. Zawsze po paru godzinach na dnie wiaderka robił się osad. Ani Motul, ale Mobil, ani Agip czy LM oleje który wiele używałem tak fajnie zanieczyszczeń nie trzymały w zawiesinie. Dzięki temu silnik po Valvoline zawsze idealnie czysty w środku.
ps.
he he się można zdziwić oglądając te obrazki np jak ładnie wygląda olej BP Visco 5000 o którym zawsze miałem dobre zdanie, a podobno to cholera castrol ;)
z kolei CASTROL EDGE PROFESSIONAL l MAGNATEC 5W30 porażka :(

minciu
24-01-2017, 07:45
Generalnie chodzi o to, żeby w silniku nie było tego:

http://warsztat.castrol.pl/wp-content/uploads/2015/06/021-1024x768.jpg

Bo ten szlam/nagar nie posiada raczej właściwości poprawiających życie motorowi.

Miałem sporo aut w swoim życiu i dwa trafiły mi się mniej więcej z takim osadem. Jeden miał tego mniej drugi więcej:) Widok można zobaczyć nieraz tylko po zdjęciu pokrywy zaworów przy wymianie uszczelki np. Czasem widać przez korek wlewu w zależności od silnika. Ja dwa razy się tak naciąłem. I jestem pewien, że nie jeden samochód na ulicy ma takie badziewie w silniku. Niestety jak piszę, nieraz ciężko to sprawdzić. Zastanawiam się nad endoskopem do telefonu ( kosztuje grosze ), żeby w przyszłości uniknąć takich niespodziewajek:)

Na pewno warto zmieniać regularnie i nie lać tego co się szlami:) A co się szlami to w teście widać:)

minciu
24-01-2017, 08:55
z kolei CASTROL EDGE PROFESSIONAL l MAGNATEC 5W30 porażka :(

Wiadomo, że test nie jest 100% idealny. Nie reprezentuje całego cyklu życia oleju w silniku. I może niektóre oleje mimo osadów są super. Ale jak na razie nikt lepszych testów nie zrobił.

Na forum alfaholicy można znaleźć temat o olejach i różnych testach, w stylu ilości cząstek w oleju przy wymianie po przebiegu xxx km. Daje to jakiś obraz czystości i wycierania się silnika wewnątrz. Na pewno tamte testy również pokazują, że nie każdy olej daje te same efekty.

kumpel Fordzika
24-01-2017, 16:45
Generalnie chodzi o to, żeby w silniku nie było tego:

http://warsztat.castrol.pl/wp-conten...1-1024x768.jpg
Gorzej jak takie złogi laku i szlamu się rozpuszczą i pójdą w obieg smarowania, a tam podobno cieniutkie kanaliki, jak to u Forda :)

minciu
24-01-2017, 16:57
Jak sie rozpuszcza to nie problem, gorzej jak to się urwie.. Konsystencje ma plasteliny zmieszanej ze spalonym żarciem na patelni:D

Płukanka silnika dolewana do oleju tego nie rusza.

Zresztą co tu gadać, mi sie odmy olejowe zintegrowane z pokrywami zaworów tym zatkały i pusciły uszczelki tych pokryw. Nowe pokrywy kosztowały 350zl x 2. Stare udało mi się wyczyścić ale uszczelek nie da się dostać. Czyli lipa była 700zl pękło. Do tego prawie auto mi się spaliło, bo cieknący olej z pokryw gdzieś się zbierał. Po mocniejszym hamowaniu wylał się na katalizator i zapalił. Ognisko pod maską, smród, i kupa proszku gaśniczego.

Ja osobiście jestem uprzedzony do szlamu / nagaru jaki można znaleźć w nie jednym używanym aucie.

kumpel Fordzika
25-01-2017, 08:27
Zapewne Fordy są lepsze od Opli i się nie przydarzy :) ale warto przeczytać co się może stać jak olejemy olej i lejemy coś tam coś tam co w stacji serwisowej akurat sprzedają, bo mają. Kolega podrzucił to się z Wami podzielę do przeczytania :)
Oczywiście nie panikujmy bo mamy Fordy, a Castrol to nie Mobil i przecież o nas dba :)
http://forum.opel24.com/topic/33751-nagar-w-silniku/

minciu
25-01-2017, 09:06
Ten temat z forum opla to kwintesencja obalenia mitu, że nagar w silniku przeciąganie terminów jego wymiany.

Niestety potwierdza też powiedzenie "polak przed szkodą, i po szkodzie głupi". Fanatyk pozostał przy Mobilu 10W40 :D

ps ten temat też jest fajny:
http://www.racingforum.pl/Syf-w-silniku-jak-usunAeAe-odchamianie-18T-20V-AEB-t65273.html

i efekt po myciu:
http://www.racingforum.pl/index.php?s=&showtopic=65273&view=findpost&p=737811

Całość przypomina mi ten test:
http://www.wykop.pl/ramka/2367418/bardzo-ciekawy-test-olejow-silnikowych-zdjecia-mowia-same-za-siebie/

Jestem niemal pewien, że te czarne badziewie to pozostałości po badziewnym oleju jaki można kupić.

Poniżej bełkot Castrola na ten temat:
http://warsztat.castrol.pl/blog-post/skad-nagar-w-silniku/

Mogli jeszcze napisać ze te zdjęcia to fotomontaż:P Płukanki do silnika tego nie rozpuszczają, najlepiej radzi sobie z tym śrubokręt i myjka ciśnieniowa. Niestety myjka ma jedną wadę, tak pięknie odrywa i bryzga tą czarną mazią, że później wygląda się jak murzynek bambo:)

rumunn95
25-01-2017, 09:09
Lub jego marnej podrubie;) dlatego kopalnia w silniku

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

ogimas
07-02-2017, 19:11
Witam.
Jestem po wymianie oleju na Millers Oils XF 5W-30 z zastosowaniem płukanki Millers-a.
Co do płukanki to cieżko coś powiedzieć, nie zauważyłem niczego szczególnego.
Natomiast co do oleju - moje spostrzeżenia - to lepsza reakcja na pedał przyspieszania, lepiej sie zbiera, ale jeszcze poobserwuje ...
Liczyłem że będzie mniej "klekotał" ale nic z tego, wg mnie bez mian.
Spalanie - sprawdzę po 3-4 pełnych tankowaniach.
Poranny rozruch - teraz jest zimno za oknem, będzie okazja do sprawdzenia :)

pozdr.

yacekb
07-02-2017, 19:20
Liczyłem że będzie mniej "klekotał" ale nic z tego, wg mnie bez mian

no kurcze teraz się zacznie .... dyskusja o olejach :razz:

miery
07-02-2017, 20:49
A co powiecie o olejach Gulf? Ktoś stosował?

Gulf Formula FS 5W 30 jest zalecany do stosowania w ostatnich modelach Forda, dla których wymagany jest olej o specyfikacji Ford WSS-M2C913-D oraz do wszelkich silników benzynowych i diesla w samochodach osobowych i lekkich ciężarówkach, które powinny być smarowane olejem klasy ACEA A5/B5.

Normy: ACEA A5/B5
Aprobaty: Ford WSS-M2C913-D

Specyfikacja (http://www.gulf.pl/include/datasheet/product/1209%20-%20Gulf%20Formula%20FS%205W-30.pdf)

kumpel Fordzika
07-02-2017, 21:48
Po co Koledze kupować taki "wynalazek olejowy" ? Pełno tego towaru na każdym rogu, w każdej aptece wybór olejów do smarowania fok. Dostępnych nawet na zapyziałych pograniczach Polski. Wybierz coś choć trochę popularniejsze handlowo np. Valvoline jak chcesz zbyć oryginalny albo Motul.

zmulim
09-02-2017, 20:53
Panowie, jako że tutaj temat dotyczący olejów jest dość fajnie rozwinięty, mam pytanko - czym się różni olej Mobil Super 3000 XE 5w30 od Super 3000 Formula FE 5w30? Wiem że ten drugi ma normy do Focusa mk1 WSS-M2C917-A a ten XE też ma fordowską ale nieco inną WSS-M2C917-A (do Forda Galaxy TDI). Słyszałem że ten FE został zastąpiony przez XE właśnie. Pytam bo od kiedy mam auto leję właśnie XE i nic się nie dzieje i nie wiem czy dobrze robię, czy ten XE jest lepszym olejem od FE gatunkowo czy to żadna różnica... Może ktoś się wypowie?

dr_fell
13-04-2017, 19:00
Czy możecie polecić mi tani sklep z olejem Motula (internetowy albo w okolicach Sosnowca), który sprzedaje sprawdzony towar? Lepszy byłby Motul czy Millers?

TomQ62
13-04-2017, 19:04
Millersa masz w Katowicach w Interauto Żeliwna 41. Poza tym dystrybutor prowadzi sklep internetowy.
Motul, nie wiem, bo bardzo dawno nie kupowałem.

kumpel Fordzika
13-04-2017, 20:28
Motula kupuj tylko od sprzedawców z certyfikatem, bo to cholernie często podrabiane oleje. Tu masz listę. Poza tym na allegro jest kilku sprzedawców sprawdzonych pewnych którzy sprzedają Motula np. user motocykl24 i sklep pod tą nazwą. Biorę u nich od dawna oleje. Sklep Galon oleje z Białegostoku też ma oryginalne produkty chociaż nie ma certyfikatu, a przynajmniej nie miał.
https://www.motul.com/pl/pl/business/1470

jarros
13-04-2017, 20:32
Motula i nie tylko kupuje tu.
http://racingoil.pl/
Nie miałem żadnych problemów.

A Millersa zamawiam na zmienolej.pl Pełen profesjonalizm.
😀

kumpel Fordzika
13-04-2017, 20:44
To też jest świetny olej, u mnie ten producent ma coraz lepsze notowania. Do fordów sie nadje jak najbardziej, a do kupienia jest w tańszych sklepach.
http://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Special-Tec-F-5W-30/50
Do motocykla kupowałem tu i bez żadnych problemów, innych kilka produktów tej chemii też u tego sprzedawcy. Olej jest na serio bardzo dobry, a cena porównywalna do castroli.
http://allegro.pl/liqui-moly-special-tec-f-5w30-5l-3853-fiat-ford-i6460489774.html

drk001
14-04-2017, 09:29
To będzie mój olej przy następnej wymianie. Special Tec od Special Tec F czym się różni? Gdzieś już było w tym wątku. Chodzi o jakąś technologie z nanocząsteczkami?

kumpel Fordzika
14-04-2017, 11:35
Pisałem kiedyś o prostym, bardzo guuupim eksperymencie z tym olejem. Bierzemy na palec kropelkę LiquiMoly ,a do drugiej ręki na te same palce kropelkę castrola. Najlepiej między kciuk i paluch wskazujący i tak rozcieramy, pocieramy aż dosłownie paluchy będą suche :)
Ja się zdziwiłem jak szybko wytarł się olej castrola miedzy opuszkami palców, a przecież na opakowaniu było, że 100% syntetyczny ten castrol :D

Fulara
14-04-2017, 11:42
tak, on jest tak syntetyczny jak moja żona dziewicą

TomQ62
14-04-2017, 12:42
tak, on jest tak syntetyczny jak moja żona dziewicą
A kto Ciebie tam wie?
Może Ty święty Józef?
:one:

dr_fell
27-04-2017, 09:55
Motula kupuj tylko od sprzedawców z certyfikatem, bo to cholernie często podrabiane oleje. Tu masz listę. Poza tym na allegro jest kilku sprzedawców sprawdzonych pewnych którzy sprzedają Motula np. user motocykl24 i sklep pod tą nazwą. Biorę u nich od dawna oleje. Sklep Galon oleje z Białegostoku też ma oryginalne produkty chociaż nie ma certyfikatu, a przynajmniej nie miał.
https://www.motul.com/pl/pl/business/1470

motocykl24 nie sprzedaje obecnie żadnego oleju Motula na allegro, również w sklepie nie ma Motula 5w30 żadnego.

Jeśli chodzi o tą stronę z oficjalnymi przedstawicielami - faktycznie część sprzedaje detalicznie (to głównie hurtownicy i większe sieci) ale mają dość wysokie ceny...

Czy ktoś z Was zna jeszcze http://racingoil.pl/ ? Ceny mają dobre i sklep mam pod ręką właściwie...

Edit: A tak właściwie na szybko... Z Trójki Motul 913D / Millers XF albo XE / Liquy Molly - one tak samo dobre, czy któryś lepszy? Cena podobna, samochód z przebiegiem 260 000

AdoKrycha007
27-04-2017, 10:28
z tej trójki to już nie ma znaczenia który weźmiesz bo wszystkie bdb :) ja jeżdżę na Millersie i bardzo sobie chwalę, a mam 320 tys na budziku w pb bez gazu..

kumpel Fordzika
30-04-2017, 12:44
motocykl24 nie sprzedaje obecnie żadnego oleju Motula na allegro, również w sklepie nie ma Motula 5w30 żadnego.

Kup sobie bankę oleju Liqui Moly od autoryzowanego sprzedawcy na allegro i będziesz zadowolony. Spełniają aprobaty Forda.

Lej markowe oleje, ale raczej poza markami które wielką kasę pchają w marketing, a mniejszą w jakość produktu. Mamy takie dziwne czasy, że nie jakość produktu stanowi o pozycji na rynku, a bełkot marketingowy. Instynktownie warto ominąć marki z bilbordów, z pierwszych stron gazet, czy banerów w stacjach obsługi.
Mistrzem świata jest castrol do spółki z Fordem niestety. Wczoraj patrzę a na klapce w wlewu paliwa też zalecają ON od castrola, a konkretnie od BP co sugeruje nalepka na klapce wlewu.Popularne marki Liqui Molly, Motul, Millers, Valvoline, Fuchs, Agip, StatOil, oraz drogie jak cholera, prawie koneserskie AmsOil, PENRITE i Ravenol to znane i cenione produkty używane przez ludzi którzy nie olewają oleju :)
Osobiście najbardziej cenie jakość i pewność olej Liqui Molly. Żadnej ściemy o full syntetykach, a oleje przetestowane mam w wysilonych silnikach. Na drugim miejscu u mnie Motul. Oczywiście mowa o olejach tanich i łatwo dostępnych dosłownie wszędzie. Owszem zepsuć silnika na castrolu, czy oleju formuła pewnie tak od razu się nie da, ale warto na tych produktach asekuracyjnie skrócić przebiegi do wymiany na max 10 tys km, a ruch miejskim nie jeździł bym na tym więcej niż 7-8 tys km. castrol pisze z małej litery, bo niestety ten produkt był przyczynkiem dawno temu zepsucia silnika w moim dawniejszym aucie, więc wybaczcie Koledzy. Więksym zaufaniem od castrola darzę olej własnej firmy Selenia czy nawet rodzimego Specola.

ps.
jeszcze jedynym wielkim producentem który według mnie nie wyłożył się na jakość choć wpadki miewał jest MOBIL o ile oryginalny

Arturr300
30-04-2017, 13:46
Tak zapytam z ciekawości, skąd pewność że Castrol uszkodził silnik w Twoim aucie? Akurat tylko on?
Nie mam żadnego związku z tą marką. Dziwi mnie tylko hejt na nią.

yacekb
30-04-2017, 15:58
Fordzik , znowu zaczynasz dyskusję która prowadzi do nikąd . Wielu już doświadczonych kolegów z forum ( nawet ci co sprowadzają auta od Germanów ) udowadniało na swoich przykładach że na castrolu zrobiło od cholery kilosów i dalej śmigają .
Sam wiesz dobrze , że liczy się regularna wymiana oleju zgodnego ze specyfikacją producenta auta i filtra .

kumpel Fordzika
30-04-2017, 18:13
Wiesz, ale to nigdy nie ma tak, że od dobrego nie może być coś jeszcze lepszego. Oleje castrola to tanizna spełniającą minimalne wymagania producenta, bo balansujemy między opłacalnością, a niezawodnością silników. Po prostu czysty biznes. Olej lany fabrycznie do aut jak i ten na stacjach serwisowych musi przynosić jak największe zyski z jego dystrybucji, a jednocześnie nie może za szybko psuć aut :)
Tak na marginesie mam doświadczenia w motocyklach z olejem castrola i te które można kupić za granicą to nie są te same castrole co kupione u nas w kraju. Sporo miałem z olejami do czynienia, oj sporo. Jesteśmy swego rodzaju lll światem i łykamy wszystko, bo konsument jeszcze nie do edukowany bardzo.
Nie jestem ortodoksem. Olej formuła, czy castrol da jeździć silnikowi, ale czy następny właściciel jeszcze długo pojeździ ? Nikt tego nie wie ;) Tak czy siak wolę omijać pasztetową i kupować chociaż krakowską podsuszoną nawet ;)

yacekb
30-04-2017, 18:30
wolę omijać pasztetową

dobra pasztetowa ze świeżą bułeczką i pomidorkiem nie jest zła :razz:

Ale wracając do tematu , w kwestii oleju do Focusa nie mam doświadczenia i zdaję się na kolegów z forum bo mam go dopiero 4 miesiące , ale w poprzednim aucie które miałem od nowości ( Fiat Punto Evo z silnikiem 1.4 8V- 77 KM ) przez 3 lata byłem zdany na Selenię ( gwarancja ) i nie chciało mi się udowadniać ASO o prawie unijnym itd. Po gwarancji zmieniłem na Motula zgodnego ze specyfikacją polecaną przez Fiata . Co się zmienił w pracy silnika , ano nic , silnik tak samo pracował ( hałas ) , tak samo brał niewielkie ilości oleju jak na Seleni , nie zauważyłem jakiejś elastyczności , lepszego zbierania się . Mówię to troszkę z uśmiechem , bo dokładnie tak samo na forum Fiata mówili koledzy co przeszli na inny olej . Może nie było mowy o Millersie , ale królował Motul i Valvoline . I też były ochy i achy , nie twierdze że to są złe oleje , są bardzo dobre , ale żeby tak od razu właściciel nie słyszał pracy silnika , czy spadek zużycia paliwa o 1.6 l , kurcze trudno mi w to uwierzyć . U mnie po przejściu w Fiacie na Motula jedyna dobrą zmianą było niższa cena wymiany oleju , bo Motul był tańszy i łatwiej dostępny niż Selenia . Pozdrawiam.

kumpel Fordzika
05-05-2017, 21:22
Dzisiaj będąc w zaprzyjaźnionym sklepie olejowym celem zakupu Valvoline do mojego drugiego autka Nissana, paczzee na półce stoją dwie banki tego samego oleju Mobil Super 3000 X1 5W40 różnice były dwie ten w opakowaniu 5L miał napisane , że technologia HC ,a ten w 4 litrowym, że FULL Syntetyk.
Ależ nas walą w 4 litery. MOBIL upadł u mnie do końca za takie numery z tym samym produktem i taki opisem na opakowaniu.

Bump: ... I też były ochy i achy , nie twierdze że to są złe oleje , są bardzo dobre , ale żeby tak od razu właściciel nie słyszał pracy silnika , czy spadek zużycia paliwa o 1.6 l , kurcze trudno mi w to uwierzyć . U mnie po przejściu w Fiacie na Motula jedyna dobrą zmianą było niższa cena wymiany oleju , bo Motul był tańszy i łatwiej dostępny niż Selenia . Pozdrawiam.
Ja też trochę z dystansem podchodzę. Dziś zmieniłem olej w Nissanie i ciszej silnik pracuje, ale tylko dlatego, że olej świeżutki, a nie jak tamten po 12-13 tys, bo to ten sam Valvoline Synpower .

RAFIXX
06-05-2017, 05:57
Nawet gdyby ktoś stosował syntetyczny Ale o tym nie wiesz to i tak możesz przejść na półsyntetyczny i normalnie będzie. Półsyntetyczny to też dobry olej i myje silnik

miery
22-06-2017, 10:11
Może pobawimy się w ankietę: Co lejesz do swojego Forda?
https://goo.gl/f6Jmqf
wyniki: https://goo.gl/YTjVAo

kumpel Fordzika
22-06-2017, 13:09
Podepnij gdzieś ten temat z ankietą, bo raptem 4 głosy są w niej :)

miery
22-06-2017, 13:14
Podepnij gdzieś ten temat z ankietą, bo raptem 4 głosy są w niej :)

To moderator by musiał się wykazać.

BTW: Zmieniłem dziś olej z GM 10W40 na Gulf FS 5W30, do tego płukanka Millers. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Fulara
22-06-2017, 13:24
kuni nie przybędzie...

miery
22-06-2017, 13:30
Może chociaż dwa laczki? :D
http://www.grandprix-originals.pl/images/trampkigulfblue/gulfblue_2.jpg

kumpel Fordzika
22-06-2017, 13:51
Fajne trampeczki, w 90% zrobione z oleju czyli z ropy naftowej. Ciekawe o jakiej lepkości :)

miery
25-06-2017, 19:57
Podsumowując, w ankiecie oddano ponad 180 głosów, raczej więcej nie będzie. :diabel2:
Podział ze względu na lepkość wygląda tak:

SAE ILOŚĆ
5W20 1
5W30 125
5W40 13
10W40 42
15W40 1

Szczegóły: https://goo.gl/ittaUg

Wnioski niech każdy sam wyciągnie. :)

yacekb
26-06-2017, 08:23
interesujące jest też na jakie marki zostały oddane głosy , ilość głosów na Castrola czy Formulę a na Millersa , czyżby aż " tylu nieświadomych użytkowników " ?

Fulara
26-06-2017, 08:28
ludzie to mają w zadku

tak jak mają w zadku fakt, że okrągły stół to była dogadanie się z komunistami i trwa to do dziś, tak jak mają w zadku fakt, że 97% naszego rządu to żydzi ze zmienionymi nazwiskami

grill, piwko, kiełbaska i życie leci.

kumpel Fordzika
26-06-2017, 09:51
Ludzie są wygodni i łatwo wierni. Ostatnio gość do mnie gdzie konserwacje antykorozyjną Foczki robiłem "panie, a nie szkoda panu pieniędzy na konserwacje, przecież i tak go pan sprzedaż za parę lat i co, że pordzewieje " a kupił byś pan rdzewiaka ? a on, że zawsze kupuje nowe auta z wygody :)

A w temacie to widzę, że na Motul 913D sporo osób jeździ, aż 10 (w tym ja), czyli jeśli to przemnożyć przez wszystkich użytkowników Fordziawek to może wyjdzie z parę tysięcy użytkowników w skali globalnej :D
Najwięcej na Formuła F, czyli reklama jednak działa :) i widac z filmiku , ze lepsza od Castrola :)
https://www.youtube.com/watch?v=mjDjACrPabg

miery
26-06-2017, 10:44
Ludzie są wygodni i łatwo wierni.

Większość ludzi wlewa to co dają w warsztacie z beczki. Jak kupiłem Focusa to pojechałem na zmianę oleju, wlali coś i było ok. Dopiero jak poczytałem to dowiedziałem się co to SAE itp. Wlali mi GM 10W40, zapłaciłem za 4.5 L, chociaż wchodzi ok 3.75L. Zapłaciłem 130 PLN, chociaż w sklepie ów olej jest za max 60 PLN. I jak tu ufać ludziom?

Fulara
26-06-2017, 11:10
nie ufać,
ludzi trzeba traktować jak oszustów i złodziei. przynajmniej polaków.

kumpel Fordzika
26-06-2017, 20:21
Ciekawe ilu z tych osób ankietowanych nie dotrzymuje terminu wymiany oleju :)

J@colo
26-06-2017, 23:05
ludzie to mają w zadku

tak jak mają w zadku fakt, że okrągły stół to była dogadanie się z komunistami i trwa to do dziś, tak jak mają w zadku fakt, że 97% naszego rządu to żydzi ze zmienionymi nazwiskami

grill, piwko, kiełbaska i życie leci.

Dobrze prawi, polać jemu :D

kumpel Fordzika
29-06-2017, 21:50
nie ufać,
ludzi trzeba traktować jak oszustów i złodziei. przynajmniej polaków.
I jeszcze z małej litery napisałeś polaków ;)
czytam na dziale kupujemy auto jakie wałki ludki robią na sobie o chyba zacznę podzielać Twoje zdanie :(
producenci olejów też nas wałkują

kacpro
16-07-2017, 19:18
Witajcie

nadszedł czas wymiany oleju w mojej foczce. Przejrzałem troszkę internet, poczytałem fora ale posty są w sumie dość stare i ludzie się przekrzykują (jaki olej do tdci w foczce nie znalazłem, a jeżeli już to do jakiś innych a nie wiem czy te silniki są bez różnic co do oleju)

Będzie to moja pierwsza wymiana oleju, dlatego wolę spytać bardziej doświadczonych w tym temacie ludzi.

Focus mk1 2004 rok 1.8tdci
Nalatane ma 220tyś (przebieg najprawdopodobniej oryginalny - wszystko chodzi tak jak ma chodzić, a znajomi byli drugimi właścicielami (nie w kraju) i ściągnęli go kilka lat temu od pierwszego właściciela z przebiegiem 180tyś)
Piszę te informacje powyższe, ponieważ to chyba ma jakieś znaczenie ile auto ma przelatane.

Za wszelkie wskazówki i informację będę Wam bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam, Kacper

Bump: Ludzie polecają z tego co widzę Formla 5w30.
Mogę go spokojnie zalać?
https://ford.sklep.pl/product-pol-15291-olej-silnikowy-5w30-Formula-F-5-litrow-14E9EC.html

Hooch180
16-07-2017, 19:28
Taki na jaki cię stać, który spełnia normy podane w instrukcji pojazdu.
Proszę cię bardzo. Nie zaczynajmy po raz kolejny tej dyskusji.

yacekb
16-07-2017, 19:37
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=78272&highlight=jaki+olej
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=266106&highlight=5w30
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=171033&highlight=5w30
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=68197&highlight=5w30
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=218261&highlight=5w30
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=256341&highlight=5w30
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=263354&highlight=5w30

Kup parę dobrych piwek i miłego czytania . Pozdrawiam. :wink:

kacpro
16-07-2017, 19:59
Dobra, zabieram się za czytanie. Bo mam też oplowski który spełnia specyfikację "Motor Oil 5W-30 dexos2 Fuel Economy Longife". Powiedziano mi, że jak mam tdci to żebym kupił coś lepszego. Co o nim myślicie?

miery
16-07-2017, 20:14
Olejem silnika nie uzdrowisz. Zalej olej zalecany przez producenta i czasem sprawdź jego poziom. Być może olej do diesla powinien zawierać więcej dyspersantów, ale większość zalecanych olei ma ich na podobnym poziomie.

elektrotech
18-07-2017, 19:23
Ja mam przebieg 250 000 mniej więcej i zalałem MANNOL 5W30 zalecany dla Forda DIESLA i jestem mega zadowolony. Leję olej tego producenta od 6 lat do różnych moich fordów które miałem ostatnio i olej jest super ! Stosunek jakości do ceny jest po prostu nie do przebicia ! We wszystkich Fordach a było ich w ostatnich 6 latach 4 sztuki wymieniłem wszystkie oleje czyli Silnik, Skrzynia, Wspomaganie na produkty MANNOL i nigdy się nie zawiodłem. Jedyną alternatywę jaką widzę to Liqui Moly ale to sporo droższa marka. Wszelkie dodatki jakie dodaje to właśnie Liqui Moly.

sebaGD
01-09-2017, 19:51
Witam, temat jeszcze nie tak stary, więc zapytam tutaj. Niedawno kupiłem Focusa 2004 1.6 benz przebieg 130k, olej już raczej do wymiany, niestety pojęcia nie mam jaki jest w środku. Auto leciwe, nowe już nie będzie, więc poszedłbym na łatwiznę i wymienił na to co zalecane w instrukcji czyli Formula E, ale tego już nie da się kupić. Tu gdzie mieszkam praktycznie nie da się kupić półsyntetyka 5w30, oprócz wersji "supermarketowej" lub czegoś z niepewnego sklepu. Przeczytałem ten wątek i mam takie pytanie: czy moge spokojnie wlać nowoczesny syntetyczny olej 5w30 z tych tutaj polecanych? Czy to że coś się wypłucze, wyczyści i rozszczelni silnik i zacznie brać olej, to tylko stare miejskie legendy jak formatowanie baterii litowo-jonowych w nowych telefonach? ;)

Fakt, kiedyś miałem benzynowego Escorta rocznik 83 na mineralnym, wymieniłem na połsyntetyk i zaczął brać jak głupi, ale to było baaaardzo dawno temu i jak ktoś tu bardzo trafnie napisał :) :
Generalnie, moje doświadczenie zawodowe (high tech), i życiowe (no.... pamiętam dobrze socjalizm g:DD) potwierdzają, że bezkrytyczne poleganie na przeszłości zazwyczaj szkodzi...

weuek
01-09-2017, 19:56
Wlej dowolny 5W30 z normą dla forda. Na syntetyczny to i tak na 101% nie trafisz. Dla przykładu, formula f jest w ~90% mineralnym.

Fulara
01-09-2017, 20:51
ja bym powiedzial 100

sebaGD
01-09-2017, 20:56
Ok, dzięki :) Ten jest chyba w dość sensownej cenie: Fuchs TITAN Supersyn F Eco-DT 5w-30, chyba że znajde coś jeszcze. Pozdrawiam!

miery
01-09-2017, 22:11
Śmiało wlej dobry olej 5W30, przed wymianą możesz zastosować plukankę jeżeli obawiasz się że coś się odklei, ale obowiązkowo nie trzeba.
Co do brania oleju to nikt wróżką nie jest niestety. Osobiście zmieniłem z 10W40 na 5W30 i nic strasznego się nie stało. Trochę oleju na autostradzie bierze, ale to nic nadzwyczajnego.

Kabann
26-10-2017, 08:43
Cześć wszystkim chciałbym się odnieść do mojego postu z zeszłego roku, jestem już parę miesięcy po wymianie oleju z niewiadomo jakiego na pełen syntetyk millersa https://www.ceneo.pl/22720382 i mogę śmiało powiedzieć, że silnik chodzi świetnie była robiona również płukanka millersa za wszystko zapłaciłem 270 zł w Swarzędzu w Front Garage więc nie zastanawiać się tylko wymieniać :wink:

weuek
26-10-2017, 08:55
pełen syntetyk millersa https://www.ceneo.pl/22720382
Według karty producenta to ropa HC 40-80%. Czyli gorzej niż motul 913D.

Fulara
26-10-2017, 09:18
Według karty producenta to ropa HC 40-80%. Czyli gorzej niż motul 913D.

ale tryliard razy lepiej niż jedyne, słuszne, gdzie HC mają 100% mało tego- podłej bazy

inbru
26-10-2017, 09:49
Ja do swojego wlewam 10W40 i wszystko jest ok, chociaż powinno być 5W40.

Fulara
26-10-2017, 09:52
nawet jak nalejesz słonecznikowego, nie wybuchnie

masz honde ?

jasiu_1988_
19-11-2017, 05:42
Heja,
wracając do tematu długiego jak rzeka.
Norma forda to WSS-M2C913-C A5/B5 jak to się odnosi do LOW SAPS w tej normie?
Low SAPS to przecież jakość ACEA C1,C2...

Jaki olej wybrać do foczki 3 1.6tdci z dpf?

kukier
10-05-2018, 21:05
Witam. Przejrzałem tutaj forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytania, więc proszę o pomoc. Mam Forda Focusa Mk1 1.8 tdci diesel 2001 kombi. Chcę wymienić w nim olej silnikowy i tu stoi zapytanie, na internecie wszędzie znalazłem że powinienem wlać 5w30, bo taki jest oryginalny od castrola. Natomiast mam etykietkę, że ostatni był wlewany Motorcraft 10w40. I takie pytanie jaki powinienem wlać?
Wiem że im 5,10,15 i wyżej to gęstszy, ale czy to prawda, że im większy przebieg to gęstszy już trzeba lać do diesla? Powiem tak auto ma 500 tyś km co najmniej albo lepiej. Pozdrawiam

cezarg1410
11-05-2018, 08:30
Moim zdaniem jeśli auto nie bierze oleju to nie ma żadnych wskazań do lania oleju gorszego niż 5W. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Długo go masz? Bierze olej? Jeśli jest wszystko okej to nie wiem może warto zostać przy tym co jest. Powyżej 500 kkm to chyba mu i tak bliżej niż dalej ;p

Co do tego 5w30... Ja jak miałem FF1 to całe życie lalem 5w40 o było okej.

ministerq
11-05-2018, 09:15
Wiem że im 5,10,15 i wyżej to gęstszy

Bzdura, bzdura do kwadratu.

Fulara
11-05-2018, 09:50
ehh

felek666
01-07-2018, 09:02
witam, mam kolejne pytanie dotyczące autka mojej lubej, focus mk1 silnik 1.6 B+G przebieg koło 300k, niestety nie wiem na jakim oleju jeździł, co powinienem zalać? 10W40 czy coś innego? silnik chyba pobiera olej ale są to bardzo małe ilości

weuek
01-07-2018, 09:17
https://www.google.co.uk/search?q=dobierz+olej&oq=dobierz+olej&aqs=chrome..69i57j0l5.4269j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

dorsiu
01-07-2018, 16:26
co powinienem zalać? 10W40 czy coś innego?

Zacząłbym od przeczytania 34 stron tego wątku, ale żeby oszczędzi bólu, polecam zajrzeć do instrukcji auta, żebyś wiedział co zaleca producent.

felek666
01-07-2018, 16:54
Zacząłbym od przeczytania 34 stron tego wątku, ale żeby oszczędzi bólu, polecam zajrzeć do instrukcji auta, żebyś wiedział co zaleca producent.

niestety na 34 stronie nie napisał nikt jaki olej lać do tego silnika, co do instrukcji, nie posiadam, poprzedni właściciel też nie miał, może łatwiej było by po prostu napisać zamiast odsyłać mnie gdzieś do szukania, po to tutaj zapytałem aby uzyskać prostą odpowiedź ;)

yacekb
01-07-2018, 18:57
zapytałem aby uzyskać prostą odpowiedź

olej 5W30 z normą Ford WSS-M2C913-C

miery
01-07-2018, 19:27
Tak po prostu to zalecany jest 5W30 z w/w normą.
5W40 to jest w sumie to samo, trochę gęstszy zimą. Możesz też 10w40 i nic się nie stanie, zaoszczędzisz na dolewkach ewentualnie.
To tylko moja opinia, zrobisz co chcesz.

felek666
01-07-2018, 20:07
jednak da się uzyskać odpowiedź ;) dziękuję

adasku10
19-09-2019, 10:52
Forumowicze.

Zakupiłem autko Ford Focus 1.6 16V - 100 Km, Gaz, 2004 r. Z klimatyzacją i wspomaganiem.

Chce powymieniac filtry i olej. Co do filtrów nie ma problemu. Gorzej z olejem. Wg sprzedającego lany był Olej Fordowski 10 w 40. Mam wobec tego pytanie czy mogę go zmienić na Motul Synergie 6100 10 w 40 ? Chce zmienić na Motula bo zawsze inne auta na nim dobrze funkcjonowały.

Proszę o porady.

AdoKrycha007
19-09-2019, 10:56
milionowy temat o tym samym....

https://media3.giphy.com/media/WrNfErHio7ZAc/giphy.gif

adasku10
19-09-2019, 11:12
Jeśli możesz odpisz tak/nie i kasuje temat.
Nie mogę znaleźć o tym tematu.

zmulim
19-09-2019, 12:45
Więc zacznij używać wyszukiwarki... ileż można wałkować to samo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

grzegorczyk91
22-03-2020, 17:43
Witam,

Chciałbym się poradzić ponieważ zakupiłem niedawno samochód z drugiej ręki i teraz mam pytanie, jaki olej najlepiej kupić i do tego filtr? Z tego co czytam i słyszę to 5w30, ale czy aby na pewno? Z informacji jakie uzyskałem około 5 tys km. mógłbym przejechać, jednak wolę wymienić go mimo tego, czy jakiś inny rodzaj oleju wchodzić w grę?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

javi
22-03-2020, 18:00
Jeśli nic złego z motorem się nie dzieje to najprawdopodobniej najlepiej będzie zmienić na ten sam, który był do niego zawsze zalewany.

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

CaKiPL
22-03-2020, 18:24
Zawsze zalewa się taki olej który był fabrycznie stosowany.W tym przypadku widzę w opisie 1.8 tdci czyli 5W30... Zalewanie innym rodzajem może skrócić żywotność silnika i to strasznie, odradzam.

luckyboy
22-03-2020, 19:07
Bla bla bla. Zalej cokolwiek 5w40 i będzie git. Swoje pewnie ma już nalatane.
Shell Helix Ultra 5w40 będzie bdb wyborem. Jeżeli kupisz co innego to też. Silnik prehistoryczny [emoji38]

konieczko5
23-03-2020, 13:05
...

Sebix99
06-04-2020, 23:38
Witam mam już od dwóch lat Focusa z silnikiem 1.6 16v roczni 2003 i jest zalany olejem Elf 10w40 po poprzednim właścicielu, teraz trochę się zagłębiłem i wyczytałem, że najlepszy dla tego silnika jest 5w30 no i myślę zmienić, silniczek oleju nic nie pobiera odkąd uszczelniłem czujnik wałka rozrządu, bo stamtąd sączył olej, myślę zmienić na 5w30 Valvolive, co sądzicie o tym? nie za szkodzę silnikowi w taki sposób??

Marek
07-04-2020, 06:20
Dojeździj do planowanej zmiany i zalej 5w30.
Nic nie popsujesz.

CaKiPL
07-04-2020, 12:28
ZAWSZE leje się olej który fabrycznie był stosowany do silnika.
Niektórzy mówią że stary silnik to zalej inną lepkość, - w ten sposób możesz sobie przytrzeć silnik bo nie zawsze olej zwłaszcza w zimie osiągnie swoją gęstość i dotrze do miejsc które smaruje.

konieczko5
07-04-2020, 12:54
...

kluska123244
07-04-2020, 18:09
na lato lepszy 10w40 to na zimę lepiej mieć 5w30

na jesień sobie wymień

konieczko5
07-04-2020, 18:11
...

gibaj
07-04-2020, 19:27
lej najtańszy :D

Sebix99
07-04-2020, 22:49
Okej, dzięki ziomki za wypowiedź, dojadę na tym do wymiany i zmienie na 5w30 valvoline:D

luckyboy
08-04-2020, 01:01
Niby czemu na lato lepszy 10W40, skoro ma grubszy film smarny i może wtedy go przepalać?Skąd ta filozofia?

tomek8888
08-04-2020, 17:55
Może słaby wyznacznik, ale posiadam Focusa Mk1 z silnikiem 1.6 16V Zetec, oraz Forda Mondeo Mk3 1.8 Duratec.
Obydwa auta zalewam olejem 5W30 zgodnym ze specyfikacją Forda, najczęściej Ford Formula, a kiedy nie ma go w sklepie to Valvoline SYNPower.

Wymianę robię co 15 tys. km.

Mondek na takim oleju przejechał już prawie 400 tysięcy, a Focus 200 tys.
Do obydwu mam książki serwisowe i wiem co było lane.

konieczko5
09-04-2020, 16:56
...

luckyboy
09-04-2020, 16:58
Przeczytaj moją wypowiedź. 10W40 na lato nie jest lepsze.Wytłumacz mi filozofię dotyczącą przepalania oleju o większej lepkości proszę.

Fulara
09-04-2020, 17:18
na lato lepszy 10w40 to na zimę lepiej mieć 5w30

na jesień sobie wymień

czy to jest Klusia ta sama ideologia, że nie posiadasz śrub mimośrodowych ?

więc daruj sobie takie dyrdymały, ehh

konieczko5
10-04-2020, 12:50
...

luckyboy
10-04-2020, 13:05
Sugerujesz, że przepustowość tłoka i pierścienia będzie zbyt mała dla oleju o większej lepkości?

Być może gdyby jeździć cały czas z maksymalnymi obrotami to może miałoby to sens.

Jednak w zakresie obrotów średnich uważam że to jest parametr pomijalny.

konieczko5
11-04-2020, 09:18
...

alexsob
02-05-2020, 16:51
Kupiłem w zeszłym roku Focusa 1 bezn i czeka mnie wymiana oleju. z tego co wiem to poprzedni właściciel ostatnio lał Motula 10w40. nie wiem czy jest sens inwestować w drogi jak Castrol (cena około 200 zł) olej czy kupic jakis tańszy np. Valvoline, Lotos, Shell, Motul?
Lub jeszcze werznę pod uwagę Liqui moly.

damianisko5
02-05-2020, 18:19
Kupiłem w zeszłym roku Focusa 1 bezn i czeka mnie wymiana oleju. z tego co wiem to poprzedni właściciel ostatnio lał Motula 10w40. nie wiem czy jest sens inwestować w drogi jak Castrol (cena około 200 zł) olej czy kupic jakis tańszy np. Valvoline, Lotos, Shell, Motul?
Lub jeszcze werznę pod uwagę Liqui moly.

Od kiedy Castrol jest drogi?/ Masz złe info. Motul/Valvaline jest droższy.
i przy okazji wróć do edycji i popraw całą masę błędów w pierwszym POŚCIE - do*, MK1*, benz*, wezmę*. Producent zaleca 5W30 i jest o tym setki postów.
Tam szukaj wiedzy.

dziadzius4
02-05-2020, 18:55
Ja stosuje Valvoline 10w40 i jest ok

karloss
02-05-2020, 20:04
Mozesz spokojnie zalac np. MOBIL ze specyfikacja forda. Lanie motyla, valvoline to przesada, ten silnik jest prosty jak budowa cepa. No chyba że chcesz polepszyć swoje samopoczucie to lej i droższe oleje ale to nie sprawi że silnik nagle nabierze cudownych właściwości.

a to nie jest ten post

Mam problem, jestem przed pierwsza wymianą oleju po poprzednim właścicielu, używał 10w40. zastanawiam si ę nad jakim s tańszym olejem. czy jest sens inwestować w droższy olej np. castrol?

Lukasz2525
02-05-2020, 23:13
Fordowski kup. Zresztą ten fordowski to chyba też właśnie castrol produkuje, a castrola nie nazwałbym lepszym olejem. Dobre oleje to raczej mniej znane marki, Motul, Millers, Gulf, Purple Royal, itp, ale to jest 2-3 razy droższe od zwykłego oleju, a nie 15 złotych droższe jak castrol. Ale ogólnie nie ma sensu do takiego auta i normalnej jazdy.

makinen
02-05-2020, 23:15
przepustowość tłoka i pierścienia
Wow.

luckyboy
02-05-2020, 23:20
Ja niczego nie sugeruję:
10W40 - pobierał ok 1l/1000km
5W40 - pobierał ok. 0,5l/1000km
0W30 - pobiera ok 0,1-0,2l/1000km
Jazda miejska (raz na 3 miesiące trasa)To teraz 0w20 i nie weźmie nic.

Bardzo tani i bardzo przyzwoity jest polski Lotos 5w40 - 4l ok 50zl na Allegro.

jarhel74
03-05-2020, 11:11
Jak używał 10w40, to jest duże prawdopodobieństwo,że pierścienie już się zapiekły i chla olej. Lej olej wg. specyfikacji forda. Chcesz oszczędzać 20 zł na oleju?

konieczko5
03-05-2020, 11:13
...

Bardzo tani i bardzo przyzwoity jest polski Lotos 5w40 - 4l ok 50zl na Allegro.
Jak gościu lał 10w40 to chyba nie mogę przejść na 5w30. Biorę pod uwagę Lotosa lub droższy Valvoline.
Nie wiem jak to jest z Liqui moly Super 10W-40 i oryginalnym Fordowskim Formuła F, czy rzeczywiście oszczędza paliwo jak producenci twierdzą. Jeśli to tylko hasło reklamowe to zostałbym przy Valvoline lub Lotosie.

luckyboy
03-05-2020, 12:22
Można robić wszystko, oleje są mieszalne, a te słabe nieraz lepiej czyszczą niż te lepsze.

Sokółłł
03-05-2020, 15:26
To zalej Formula F 5W30. To jest syntetyk.

To nie jest syntetyk.

Dla autora tematu - wybierz sobie:
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=353429&postcount=1

To nie jest syntetyk.

Dla autora tematu - wybierz sobie:
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=353429&postcount=1

Przecież 5w30 jest syntetykiem

Sokółłł
03-05-2020, 16:05
Rozmawiamy o oleju 5w30 czy o oleju Ford 5w30? Bo pierwszy może być syntetykiem, a drugi nim nie jest.

Rozmawiamy o oleju 5w30 czy o oleju Ford 5w30? Bo pierwszy może być syntetykiem, a drugi nim nie jest.

A dlaczego akurat w tym przypadku 5w30 nie miało by być syntetykiem?

Bump: Rozmawiamy o oleju 5w30 czy o oleju Ford 5w30? Bo pierwszy może być syntetykiem, a drugi nim nie jest.

Jednak jesteś w błędzie. Olej Formuła F 5w30 jest syntetykiem.
Formuła E była półsyntetykiem.

Marek
03-05-2020, 16:34
Jak gościu lał 10w40 to chyba nie mogę przejść na 5w30
Możesz. Oczywiście wiele osób powiela jeszcze mit, że ci się silnik rozszczelni itp..

Sokółłł
03-05-2020, 16:34
A dlaczego akurat w tym przypadku 5w30 nie miało by być syntetykiem?

Bump:

Jednak jesteś w błędzie. Olej Formuła F 5w30 jest syntetykiem.
Formuła E była półsyntetykiem.Jakieś źródło tej informacji?

peteypee
10-05-2020, 09:51
Podczepię się do pytania. W mondku przyszedł czas na wymianę oliwy (2.0pb) Myslelm o wlaniu motul 8100 eco-nergy 5w30 albo czegoś innego na pao ale jak doczytałem że ostatnio dość dużo podrób motul leci to się zastanawiam. Na aledrogo raczej nie zamówię choć cena kusząca. Wolałbym coś co jest syntetykiem nie tylko z nazwy. Czy lać np valvoline albo specol? Po ostatnich przygodach wyleczyłem się z formuła f. ( silnik po remoncie 30 tys temu. Motorcraft spuszczany był przejrzysty po 10kkm a formuła f czarna po takim samym przebiegu, i nie sądzę żeby to były nagary bo tych jeszcze brak)
Coś polecicie w rozsądnych pieniądzach? I jakieś pewne źródło?

Fulara
10-05-2020, 10:10
specol jak na swoją cenę i parametry to jest darmowe złoto, ale nigdy nie miałem go okazji sprawdzić w laboratorium

ja bym ci radził tego motula ale z pewnego źródła
ja kupuje od lat tu
https://galonoleje.pl/
i jeszcze się nie zawiodłem, sprawdzona hurtownia
nie reklamuję oczywiście bo nie mam z tego żadnej korzyści

peteypee
10-05-2020, 11:31
Właśnie jeszcze zastanawiam się nad ravenolem i shellem ultra professional, ten co prawda nie jest pao ale i cena też jest ok. O specol też się na czytałem różnych opinii...czasem polskie jest dobre ale czy w tym wypadku? Czasy takie że nie wiadomo co się kupi tak na prawdę. Ciekawe skąd biorą się różnice w tych cenach. Tego motul na aledrogo można mieć za ~130pln, tam gdzie zawsze kupuje ~170pln, a np w intercarsie ~190pln ( tu mam na miejscu a na stronie mają że to oficjalna dystrybucja) a widziałem i ponad 200.
O shellu czytam jeszcze ze nie robią z ropy tylko z gazu....

Fulara
10-05-2020, 17:46
w carsie nawet za głupi przegub zapłacisz w detalu 40% więcej jak ktoś kto ma zniżki

natomiast specol - nie badałem laboratoryjnie więc nie mogę się wypowiedzieć, poczytaj, może ktoś już robił badania startowe + 10 000 km +

jak masz wątpliwości to bierz millersa jeżdzę na nim od 120 000 i nie bierze mi grama oleju a walę po 200 jak dobry wiatr jest. u mnie, pedał zawsze w podłodze.

peteypee
11-05-2020, 08:45
Właśnie znajomy mi załatwia z intercarsa po zniżkach 130zl motula. Liczę na to że skoro mają na stronie motula ich jako dystrybucja to raczej podróba nie będzie.

dorsiu
12-05-2020, 17:59
Jak Motul, to już najlepiej brać Specific 913D, cena podobna do tego eco-nergy.
https://www.ceneo.pl/28691349#tab=reviews

peteypee
17-05-2020, 19:53
A co powiecie o iparts?
Bo tak już zacząłem przeglądać za olejem do kota w sumie i tam mój mają najtaniej. Taniej niż w ic

Mumi
17-05-2020, 21:36
W krakowie jeszcze masz petrosklep na przewóz 2. Mają od ręki, ostatnio brałem, sklep był zamknięty i kazali przez stronę kupić, albo zapukać i sprzedawali przez okno. Im motula dostarcza motul z zakopianki.
M.

luckyboy
17-05-2020, 21:47
A co powiecie o iparts?
Bo tak już zacząłem przeglądać za olejem do kota w sumie i tam mój mają najtaniej. Taniej niż w icWszyscy mają wszystko taniej niż IC [emoji1787]

peteypee
18-05-2020, 06:01
Nie mam na myśli detalu bo to oczywiste ale po zniżkach widzę że jedne oleje mają taniej inne sporo drożej. Do kota akurat milers będę lał.

kronosh
18-05-2020, 08:33
witajcie,
Pod koniec kwietnia 2020r. udałem się do mechanika na coroczną wymianę oleju. Silinik w okresie 12 m-cy pokonał ~12 tyś km na oleju Motul SPECIFIC FORD 913D 5W30 (Alle...o).
Podczas odbioru samochodu mechanik dopytywał kiedy ostatni raz wymieniałem olej bo strasznie "umęczony". Mówię mu że dokładnie rok temu wymieniałem olej i jazda w tym okresie raczej spokojna bez upalania, bez darcia gumy, bez mandatu (czyli spokojnie).
Jest faktem, że wiztę u mechanika poprzedziło przepalenia całego baku paliwa dodatkiem czyszczącym "ARCHOIL AR6400-D MAX 400ml".
Czy Waszym zdaniem "umęczony" stan oleju to wynik słabej jakość zakupionego oleju silnikowego czy może dodatek czyszczący "narozrabiał" ?
Pozdrawiam

Dart8
18-05-2020, 11:55
Jest faktem, że wiztę u mechanika poprzedziło przepalenia całego baku paliwa dodatkiem czyszczącym "ARCHOIL AR6400-D MAX 400ml".
Czy Waszym zdaniem "umęczony" stan oleju to wynik słabej jakość zakupionego oleju silnikowego czy może dodatek czyszczący "narozrabiał" ?
Pozdrawiam

Długo stosowałeś ARCHOIL 6400? Pytam bo nie słyszałem o podobnym przypadku uszkodzenia zbiornika.

kronosh
18-05-2020, 12:16
Długo stosowałeś ARCHOIL 6400? Pytam bo nie słyszałem o podobnym przypadku uszkodzenia zbiornika.

w/w preparat zastosowałem tylko raz. Wlany w całości do baku przed tankowaniem, następnie bak do pełna zalany ON i jeżdżone do momentu opróżnienia baku (kolejnego tankowania).

O jakim uszkodzeniu piszesz bo nie zrozumiałem ?

peteypee
18-05-2020, 12:22
Kolega myślał że Ci bak przepalił dodatek:)

Wątpię żeby to był dodatek. Ja wcześniej lałem formula f do swoich i olej względnie czysty. Względnie czyli dało się przez niego coś zobaczyć. Ostatnio mechanik ojca załatwiał oleje, też formula f ale przy zbliżonych przebiegach smola jest. Zakładam że kij wie co było w bańce. Teraz płukanka poszła do mondka i motul z IC więc zobaczymy czy będzie to samo czy jednak lepiej. Do kota chyba się wstrzymam puki nie otworzą granic bo tam jednak boję się wlac byle co.

kronosh
18-05-2020, 12:32

Wątpię żeby to był dodatek. Ja wcześniej lałem formula f do swoich i olej względnie czysty. Względnie czyli dało się przez niego coś zobaczyć. Ostatnio mechanik ojca załatwiał oleje, też formula f ale przy zbliżonych przebiegach smola jest. Zakładam że kij wie co było w bańce. Teraz płukanka poszła do mondka i motul z IC więc zobaczymy czy będzie to samo czy jednak lepiej. Do kota chyba się wstrzymam puki nie otworzą granic bo tam jednak boję się wlac byle co.

Gdyby przetrawiło skorupę baku zapewne szybko bym to zauważy bo zasięg na paliwie diametralnie by się zmniejszył ;)

Smołowatość mojego oleju zapewne wynikała z tego że Motul stał sie bardzo popularny to i parametry mógł pogubić od tej powszechności (ale to jeszcze byłoby akceptowalne). Gorzej jeśli dodatek o którym pisałem z komory spalania (lub inną drogą) dostawał się do oleju i redukował jego smarność ...

Dart8
18-05-2020, 12:41

:) dokladnie. Tak sformułowane haha a i przemęczenie "poweekendowe" w pracy.

kronosh
18-05-2020, 13:49
czy ktoś z forum po zastosowaniu "czyścika" (tzn. dodatku Archoil 6400 do paliwa) zaobserwował u siebie w samochodzie podobne objawy związane np. z osmoleniem oleju ?

zmulim
18-05-2020, 16:22
A co kolega ma na myśli mówiąc o osmoleniu? Bo temat dotyczy diesla, i jeszcze nie widziałem by spuszczany olej był inny niż właśnie smolistego koloru... A że Motul zawiera sporo dodatków czyszczących, więc efekt ten się potęguje...

kacper69
18-05-2020, 17:32
Te "dodatki czyszczące" to jest kit marketingowy.
Bo ja to rozumiem, że zalewamy taki rewelacyjny olej co wyczyści silnik (?) po wcześniejszym jakim kiepskim oleju.
Ale, jak cały czas używamy ten sam olej i jest on ciągle smołowaty ( w dieslu) , to znaczy, że sam ten olej jest kiepski, szybko się "przypala".
Ja zmieniam olej 2 razy w roku , przy okazji wymiany opon z letnich na zimowe i vice versa . Więc olej jest zmieniany co 12-15 tys km.
Od kiedy używam syntetyka polskiej marki Lotos ( cena mnie skusiła, ~60 pln za 4 litry) to zauważyłem, że po 2-3 wymianie ten olej jest jakby czystszy niż poprzednie oleje ELF, Motul, itp, bo też kupowałem to co jest akurat w promocji.
Mam wrażenie że ten olej mniej się przypala , więc jest czystszy.
Ale to oczywiście moje osobiste wrażenia i przemyślenia.

zmulim
18-05-2020, 18:49
Źle kolega to rozumie. Dodatki czyszczące nie działają jak czarodziejska różdżka i nie zrobią „generalnych” porządków w silniku jeśli i tak już sporo syfu w nim jest. Natomiast co do koloru oleju w dieslu, tak jak pisałem wyżej, nie spotkałem się jeszcze z sytuacją by był przy spuszczaniu inny niż czarny. A wynika to po prostu z charakterystyki pracy jaką wykonuje on w silniku diesla (popiół, sadze). No chyba że ktoś zleje świeży olej po 500-1000km to ma on być prawo jeszcze bardziej „czysty i mniej czarny”.

kacper69
18-05-2020, 19:14
Olej Lotos spuszczany po 12-15 tys km jest oczywiście czarny, ale nie jest taką "gęstą smołą" jak oleje wymienione wcześniej.
Jest on taki "świeższy" .
Dodatkowo czuję też że silnik lepiej się kręci na rozruszniku .

luckyboy
18-05-2020, 20:00
Wychodzi na to, że Lotos zbiera mniej zanieczyszczeń i traci lepkość.

zmulim
18-05-2020, 20:10
Też bym tak interpretował to zachowanie Lotosa.

Lukimaster
18-05-2020, 20:25
Podziwiam Was ze wierzycie w cudowną moc oleju :D

zmulim
18-05-2020, 20:27
A jest tutaj ktoś taki? :D

peteypee
18-05-2020, 20:48
Ja akurat pisałem o pb więc tutaj olej potrafi być czysty, względnie czysty po 8-10kkm. Diesel to wiadome że czarny zaraz się robi.
Poza tym ciemny olej to "przepalony" - przegrzany olej. I ja tutaj ciągle o pb.

kronosh
19-05-2020, 06:58
witajcie,
moje doświadczenia z olejami na silnikach benzyna/diesel:
po przesiadce z benzynowego mercedesa na ropnego focusa i odbierając focusa od mechanika po "akcji filtry/płyny" zwróciłem mu uwagę, że chyba zapomniał wymienić w moim focusie oleju. Na to on w śmiech i mówi, że w takim stanie w jakim widywałem spuszczane oleje z silnika benzynowego to podobnego zjawiska przejrzystości i klarowności nie uświadczę już w żadnym silniku napędzanym ON.
Druga sprawa: mechanik, u którego wymieniałem ostatnio olej, robi to na codzień, więc skoro on zwrócił uwagę na to, że olej jest umęczony to zapewne jest to dość obiektywna ocena.
Pytanie mam, czy jest duża szansa na to, że dodatek do paliwa (Archoil 6400) przedostawaje się wraz z paliwe do obiegu oleju i pogarsza parametry smarne samego oleju ? A może przy okazji "zdrapuje" zanieszczyszczenia z zwnętrza silnika co wpływa na tak duży stopień zanieczyszczenia oleju do stopnia jak to określiłem "osmoleniem" (lub jak orzekł mój mechanik - do stanu w którym o oleju zwykło się mawiać umęczony) ?

konieczko5
19-05-2020, 11:21
...

kronosh
19-05-2020, 12:42
To, że olej w dieselu ma być czarny to mit.

myślę że tutaj bardziej wiarygodna byłaby opinia mechanika lub kogoś kto w samochodzie napędzanym ON miał okazję od nowości obserwować "degradację" tego złotego koloru :)

kacper69
19-05-2020, 13:12
To jaki kolor ma nowy olej po wymianie zależy od tego , czy serwis wyciąga stary olej pompką , czy spuszcza odkręcając korek w misce olejowej.
Wyciąganie pompką powoduje że 0,2 - 0,5 litra starego oleju pozostaje w silniku i po zalaniu nowego od razu wygląda on jak stary.
Dodam, że w ASO wolą to robić pompką, bo szybciej i czyściej .

konieczko5
19-05-2020, 13:13
...

kronosh
19-05-2020, 13:42
To jaki kolor ma nowy olej po wymianie zależy od tego , czy serwis wyciąga stary olej pompką , czy spuszcza odkręcając korek w misce olejowej.
Wyciąganie pompką powoduje że 0,2 - 0,5 litra starego oleju pozostaje w silniku i po zalaniu nowego od razu wygląda on jak stary.

Ale jeśli auto ma już swoje lata (u mnie 15 lat skończy w czerwcu) to mimo wykonywania wymian poprzedzonanych spustem korkowym, obserwuje że kolor oleju zaraz po wymianie robi się czarny (kontrola poziomu oleju po przejechaniu kilku km), a z każdym kolejnym km ten kolor tak jakby się utrwalał ale jest już wtedy smolisto czarny :)

Dart8
19-05-2020, 18:27
W dieslach tak jest, cięższe warunki pracy. Miałem tak w VW, 2xAudi, 2x Citroen, Skoda, w każdym z tych diesli olej po 500-1000 km, zwykle wtedy sprawdzam, był koloru jak po 10 tys km. Po kilku minutach po zalaniu w celu sprawdzenia i dolewki gdy wypełnił filtr był koloru jak w bańce. Wiadomo, że wpływ będą miały resztki starego oleju, który zostaje w minimalnych ilościach na wszystkich elementach wewnętrznych, kanałach itd.Trzeba by "umyć" silnik od wewnątrz by wyeliminować tą opcję :) Właściwości nie traci, tak że nie ma czym się przejmować. Bardziej zapobiegawczy ludzie wymieniają częściej niż zalecane interwały. Prawdopodobieństwo pogorszenia właściwości może być po dystansie, które podają producenci (choć też nie do końca). Znam takich, którzy nie wymieniają a dolewają i brak awarii jakichkolwiek.
Poza tym ASO (nie każde) także nie wymienia a jedynie wpisuje w książkę.

kacper69
19-05-2020, 19:29
też mam wrażenie że znam ASO co nie wymienia oleju ani filtra na tych przeglądach co 15 tys km,a nawet co 30 tys km. o smoła jest po przeglądzie.
Tym razem założę na nich pułapki, co by być pewnym i wtedy pojadę ...
A to nie będzie już długo.

luckyboy
19-05-2020, 21:06
Dodam, że w ASO wolą to robić pompką, bo szybciej i czyściej .Bzdura. W 1.6 TDCi korek zlewowy wystaje ponad dno miski olejowej i właśnie odsysanie oleju powoduje, że z miski wyciąga się dodatkowe 300-400ml oleju względem metody grawitacyjnej.

luckyboy
19-05-2020, 21:08
Miałem diesel po remonncie. Mechanik kilkakrotnie płukał silnik. Po roku i przejechaniu ok 80 tys km zmieniono olej. Po 500km olej dalej był klarowny.Bujda na resorach [emoji38]

kacper69
19-05-2020, 21:41
luckyboy,
czy sam wierzysz w to co piszesz?
Czy może twoja partia ma takie wymagania?

kronosh
20-05-2020, 07:14
chyba trzeba przyznać rację koledze "luckyboy" bo faktycznie korek do spustu oleju w focusie 1,6tdci znajduje się w niecce, która w stosunku do korpusu misy jest wyżej, zresztą zdjęcie więcej nam powie niż mój marny opis :)
https://www.ford-esklep.pl/userdata/gfx/ef718c70aadfd160980c7b93a769c22b.jpg
Choć jeśli silnik z historią to może ta niecka służy do sedymentacji zanieczyszczeń i "siędzą" sobie tam różne osady z nagaru ?

konieczko5
21-05-2020, 10:46
...

luckyboy
21-05-2020, 12:57
Sam jesteś bujda. Tak to jest jak podczas wymiany oleju robi się płukankę i nie jeździ się na jednym oleju 30 tys km.Skoro silnik był rozbierany to był wyczyszczony i wyglądał jak nowy.Masz fantazje...

luckyboy,
czy sam wierzysz w to co piszesz?
Czy może twoja partia ma takie wymagania?Nie masz pojęcia to nie odzywaj się.

chyba trzeba przyznać rację koledze "luckyboy" bo faktycznie korek do spustu oleju w focusie 1,6tdci znajduje się w niecce, która w stosunku do korpusu misy jest wyżej, zresztą zdjęcie więcej nam powie niż mój marny opis :)
https://www.ford-esklep.pl/userdata/gfx/ef718c70aadfd160980c7b93a769c22b.jpg
Choć jeśli silnik z historią to może ta niecka służy do sedymentacji zanieczyszczeń i "siędzą" sobie tam różne osady z nagaru ?Nie jeden skrobał szpachelką dno miski olejowej ze smoły.

kacper69
21-05-2020, 16:57
Konsultant w ASO obiecywał że ma być jakaś modyfikacja właśnie tej miski olejowej.
Bo to podobno też z tego powodu auto woła o wcześniejszą wymianę oleju.
Tylko nie wiem czy ta akcja obejmie wszystkie auta, czy tylko te nowe.

kronosh
22-05-2020, 09:18
profil dna misy olejowej nie jest zapewne dziełem przepadku, tylko projektant zapewne miał swój cel w tym, aby korek spustu oleju otaczała taka okrągła niecka (chyba że się mylę a pierścień - niecka wokół korka to tylko obwodowe usztywnienie korpusu misy)

konieczko5
22-05-2020, 13:30
...

luckyboy
22-05-2020, 13:45
Nie fantazję, tylko jazda na dobrym oleju + remont silnika z gruntownym czyszczeniem silnika. Zresztą co tu tłumaczyć osobie, która podstaw nie rozumie.Ty mi swoich głupot nie tłumacz i już bardziej nie pogrążaj się. Poniżej wklejam link do tematu gdzie fabryczny silnik przejechał 20.000km na oleju i popatrz jaki "czysty" olej z niego wypływa [emoji1787]

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=309270

Czekam na komentarz [emoji1787]

konieczko5
24-05-2020, 08:19
...

N7h4k4lr
24-05-2020, 12:37
profil dna misy olejowej nie jest zapewne dziełem przepadku, tylko projektant zapewne miał swój cel w tym, aby korek spustu oleju otaczała taka okrągła niecka (chyba że się mylę a pierścień - niecka wokół korka to tylko obwodowe usztywnienie korpusu misy)
Może celem było ukrycie z zewnątrz korka spustowego by nie był narażony na urazy. Niestety zaskutkowało to niemożnością spuszczenia całego oleju.

kacper69
24-05-2020, 14:04
W tym aucie korek spustu oleju nie jest narażony na urazy, bo cały silnik ma osłonę, którą trzeba zdemontować do spuszczenia oleju.
Wygląda to na nieprzemyślaną wadę konstrukcyjną miski olejowej w silniku Ford.

gibaj
24-05-2020, 14:11
jeśli się wymienia na czas to nie powinno być problemu

peteypee
24-05-2020, 17:59
Z tego co widzę to miska jest metalowa więc za pewne wynika to z konieczności usztywnienia miejsca korka, a przynajmniej taki pewnie był zamysł. A to że coś tam zostanie to raczej nikt specjalnie się nie zastanawiał.

luckyboy
25-05-2020, 20:21
W handlu jest dostępny zamiennik miski z normalnie osadzonym korkiem.

Danielo_82
26-05-2020, 06:51
Myslelm o wlaniu motul 8100 eco-nergy 5w30 albo czegoś innego na pao ale jak doczytałem że ostatnio dość dużo podrób motul leci to się zastanawiam.

Kiedyś robiłem rozeznanie nt oryginalności olejów w poszczególnych punktach sprzedaży. Oto fragment odpowiedzi jakiej dostałem od MOTUL Polska :

"Panie Danielu,

od wielu lat monitorujemy rynek w Polsce i nie znaleźliśmy do tej pory podróbek naszych produktów. Proszę nie zawierzać temu, co pisze się na forach, ponieważ są to informacje nieprawdziwe.*... "

peteypee
26-05-2020, 07:52
Być może ale w dzisiejszych czasach ciężko wierzyć producentowi:) tak czy inaczej chyba mi się udało oryginał kupić. Nie śmierdział, made in italy i nawet po japońsku pisało:)

Fulara
26-05-2020, 07:53
a co mają pisać z jednej strony ? że mają falę podróbek na rynku i nie kupuj Pan ?

Danielo_82
26-05-2020, 08:10
Mogli napisać żeby kupować tylko w autoryzowanych punktach sprzedaży, tym bardziej że te tanie oleje idą z Francji i Anglii (zobacz np po ile stoi cena Motula na ang amazonie) a te droższe są z polskiej dystrybucji, od której jako dystrybutor mają marzę. Poza tym każdy mógł oskarżyć ich o niska jakość oleju, co dystrybutor łatwo zrzuciłby na obecność podrabianych produktów. Więc czego nie rozumiesz?

Fulara
26-05-2020, 08:25
że sprzedawca ci nigdy nie powie, panie, uciekaj

trzeba uważać i kupować w dobrym źródle i tyle

budowlaniec zawsze powie: panie, bedzie pan zadowolony

ps. do motula nic nie mam bardzo dobry olej

Danielo_82
26-05-2020, 08:41
Ale to nie napisał sprzedawca, tylko dystrybutor. Z ekonomicznego punktu widzenia powinien napisać że jest mnóstwo podróbek na rynku a tylko u jego sprzedawców, od których sprzedaży ma zarobek, jest oryginalny.
Ps. Ja też bardzo chwalę Motula.

_harry
26-05-2020, 09:18
Jeśli mieliby takich doradców w marketingu jak Ty to pewnie by tak dystrybutor napisał.
Ale tego nie zrobi z prostego powodu: straty na podróbkach (sprzedaż nie wchodzi w ich balance sheet) jest promilem sprzedaży która mogliby stracić ogłaszając że nie kontrolują rynku.
Proste.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

luckyboy
26-05-2020, 09:23
Z tym PAO to na forach panuje jakaś mania [emoji1787] Jestem ciekawy czy tak skrupulatnie sprawdzacie ile mięsa jest w szynce przed zakupem [emoji1787]

Danielo_82
26-05-2020, 11:51
Jeśli mieliby takich doradców w marketingu jak Ty to pewnie by tak dystrybutor napisał.
Ale tego nie zrobi z prostego powodu: straty na podróbkach (sprzedaż nie wchodzi w ich balance sheet) jest promilem sprzedaży która mogliby stracić ogłaszając że nie kontrolują rynku.
Proste.

Sent from my Mi MIX 2S using TapatalkW to że podróbki stanowią promil sprzedaży jestem w stanie uwierzyć, ale wg teorii internetu jest dokładnie odwrotnie tj ludzie piszą że ciężko kupić oryginał wśród morza podróbek ;)

_harry
26-05-2020, 17:30
Bo 90 procent klientow kupuje oryginał i zapomina o temacie.
Zajmują się w międzyczasie swoim hobby, piją piwo i zajmują się kobietami.
A pozostałe 10 procent siedzi na forach moto i marudzi o olejach, z czego jeden oprocent oszukanych robi 90 procent zamieszania.
Markowy olej ze średniej półki i... olej temat.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Marek
26-05-2020, 18:08
Zajmują się w międzyczasie swoim hobby, piją piwo i zajmują się kobietami.
A pozostałe 10 procent siedzi na forach moto i marudzi o olejach,
100% racji :one:

Fulara
26-05-2020, 18:57
Z tym PAO to na forach panuje jakaś mania [emoji1787] Jestem ciekawy czy tak skrupulatnie sprawdzacie ile mięsa jest w szynce przed zakupem [emoji1787]

oczywiście. każdy produkt sprawdzam pod względem węglowodanów, cukrów i ilości mięsa. to chyba naturalne żeby nie kupować gó..na ?

Sokółłł
26-05-2020, 19:28

Może się zdziwisz, ale nie kupuję szynki drobiowej o zawartości mięsa mniejszej niż 80%.

Marek
26-05-2020, 20:22
Szynka z kurczaka 80% :D

Olejem się nie martwcie. Lepiej nie jedzcie tych 80%, A raczej tych pozostałych 20% :)

luckyboy
26-05-2020, 20:26
Może się zdziwisz, ale nie kupuję szynki drobiowej o zawartości mięsa mniejszej niż 80%.Szynka z kurczaka 80% :D

Olejem się nie martwcie. Lepiej nie jedzcie tych 80%, A raczej tych pozostałych 20% :)Brawo Wy!

Petru23
27-05-2020, 11:06
Stosował ktoś z Was olej Rowe? Będę wymieniał i taki zaproponował mi mechanik. Nie pytam co wlać, tylko o opinie o tym konkretnym. Bo jeśli kinowy to zostaje przy Totalu.

Kuba565nh
06-01-2021, 10:22
Witam czym zalac foke mk1 silnik 1.8 Tdci 100km
Kartki przy korku z poprzednia wymiana nie znalazlem.

FF2000
06-01-2021, 10:55
Tak na szybko, tematów olejowych mnóstwo.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=266837&highlight=jaki+olej
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294998&highlight=jaki+olej
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=242920&highlight=jaki+olej
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=276217&highlight=jaki+olej

Kuba565nh
06-01-2021, 12:02
A umiecie czytac ze zrozumieniem ?
Ja nie mam silnika tddi czy benzyny. Pod moj silnik nie ma nic na forum. Tddi a tdci to calkiem co innego

FF2000
06-01-2021, 12:19
Kolego nie unoś się, przed tobą jeszcze wiele czytania, bo różnice między TDDI a TDCI niewielkie. Do tych silników leje się 5w30 i wielu innych, tak zaleca producent.

Sokółłł
06-01-2021, 15:47
Pod moj silnik nie ma nic na forum. Tddi a tdci to calkiem co innego
Taaa jasne, jedyne róznice to system zasilania paliwem CR i turbo ze zmienną geometrią. Olej taki sam jak do TDDi czyli taki jaki zaleca producent bez względu na to ile masz przebiegu i co aktualnie jest w silniku.

sylwesterz
06-01-2021, 15:51
Pobierz instrukcję wg VIN ze strony Forda, w której jest rozpiska jakiego oleju powinieneś używać: https://www.ford.pl/serwis/moj-pojazd/instrukcje-obslugi
Zapewne będzie to 5W30 w specyfikacji WSS-M2C913-B (lub nowszej -C, -D itp.).

Ja leję do MK1 TDCI olej Valvoline SynPower 5W30 FE, to prawie-syntetyk (technologia syntetyczna HC, a kiedyś z SDS wynikało, że to full-syntetyk), ale jest dość tani i ma dużo dodatków myjących, więc silnik czysty.

PS. Jeśli ktoś się uprze, że chce olej syntetyczny, to musi koniecznie patrzeć na parametry techniczne (technical data/sheet) w wersji niemieckiej, bo nasi zachodni koledzy nie pozwalają nazywać olejem syntetycznym czegoś, co jest np. hydrokrakiem. Przykładowo dla Valvoline:
https://pisheets.valvoline.com/#/valvoline-synpower-fe-5w-30

Cyt z wersji DE: Premium Motoröl auf Basis der hochwertigen HC-Synthesetechnologie
Z wersji EN: Premium quality full synthetic motor oil
PL: Całkowicie syntetyczny olej silnikowy klasy Premium

kluska123244
06-01-2021, 16:39
zalecane 5w30 wlejesz 10w40 też pojedzie do przodu

Fulara
06-01-2021, 17:49
zaleje 15w-60 też będzie jechał

sylwesterz
06-01-2021, 18:17
Na rzepakowym pewnie też... kwestia tylko jak długo/daleko... :)

gucio770920
04-09-2021, 18:55

Bzdury piszesz kolego, akurat w dieslach 1.5 ecoblue , TDCi, czy 1.6 HDi są tak z****ne miski olejowe że nie da się spuścić olej korkiem do zera i zostaje tam około 0.4 litra oleju - wysil się obejrzyj swoją miskę olejowa i pomysl, czy przy tak wklęsłym do środka osadzeniu korka można zlać go do zera.

Akurat w tych silnikach 1.5 można więcej a może nawet całość odessać.
Sam odsysam i robiłem doświadczenia. Według moich testów wychodzi jakieś 0.4 litra oleju w misce zostaje po spuszczeniu korkiem.

Tego inżynierka co tak miskę zaprojektował to powinno się za jaja powiesic, bo przecież można było ten korek w misce zrobić inaczej bez żadnych dodatkowych kosztów.