Zobacz pełną wersję : [Edge USA] Różnice między Europejskim i Amerykańskim
leszek_ford 19-07-2017, 21:01 Spotkały się dwa Edki titki, mój benzyniak na Amerykę i drugi diesel na Europę. Różnice są dostrzegalne ale nie rewolucyjne, z pewnością wszystkich nie opiszę, zapraszam chętnych do rozwijania tematu.
1. Z tyłu na pierwszy rzut oka są takie same, po bliższym porównaniu zderzaki są inne, niemniej wciąż zamienne między sobą. Różnica jest w listwie odblaskowej: w obu jest dzielona na 3 elementy ale w europejskim jest szersza, z lewej strony mieści lampę przeciwmgielną. Nie da się przeszczepić lampy pmgielnej do wersji amerykańskiej bo szerokość i długość lewego fragmentu są inne. Dodatkowo zderzak europejski jest grubszy o jakiś 1 cm. Klapa tylna euro nie ma oznaczeń wersji wyposażenia.
2. We wnękach kół tylnych nadkola są z mocno sprasowanego filcu? Dzięki temu w aucie jest ciszej. Ale już z przodu w wersji benzynowej nadkole jest ze zwykłego plastiku gdy w dieslu jest też z filcu.
3. Lusterka boczne mają inny kształt i inny kierunkowskaz ledowy.
4. Klamki drzwi titanium w obu autach się różnią, na usa jest dodatkowy akcent chromowany, na euro całe lakierowane. Na usa w listwie drzwi jest klawiatura do otwierania auta pinem, euro tego nie ma.
5.Z przodu oczywiście lampy przednie są inne, usa tylko ksenon w euro może być FDLED. Oczywiście w usa brak pmgielnych ale za to świetnie wyglądające ledy w ich miejscu, nie dostępne spryskiwacze lamp. Grill ten sam, maska, błotniki.
6. W środku inne przyciski z prawej od dźwigni zmiany biegów. Inne liczniki.
7. Kluczyk/pilot usa może być z zdalnym odpalaniem silnika, euro tego nie ma.
8. Bardzo ważna różnica między USA i EURO to że wersje SE, SEL na usa maja tylne migacze czerwone i nie mają ledowo podświetlanego łącznika/lampy między lampami tylnymi. Wersje TITANIUM i SPORT na usa maja migacze żółte i podświetlanie tego łącznika.
9. Lusterka boczne wersji usa nie są składane elektrycznie ale ręcznie.
10. Schowek przed pasażerem w wersji usa jest zamykany na kluczyk ale wewnątrz nie jest flokowany.
Może ktoś dorzuci swoje spostrzeżenia?
Czy możesz zobaczyć ile pinów ma wtyczka lamp przednich USA a ile EU ? Pytam czy przeszczep FDL do wersji USA będzie prosty :)
Zmiana licznika na EU :) z Smaxa lub Mondeo powinna być możliwa.
leszek_ford 20-07-2017, 18:40 Wtyczka ma 16 pinów ale dochodzi do niej 11 kabli.
plebansk8 21-07-2017, 15:16 uu nie spodziewałem się, aż tylu różnic pomiędzy wersją europejską a USA :/
leszek_ford jakie zmiany musiałeś robić w swojej wersji z USA zeby nadawały się do jazdy na europe ?
plebansk8
Możesz nakręcić jak taki 2.7 przśpiesza ? Masz BLIS, Park Assist, ACC w Swoim ?
Co do różnic to uważam, że zbyt wiele ich nie ma jeżeli chodzi o aspekt wizualny...
Do założenia FDL nie trzeba mieć spryskiwaczy więc wydaje mi się, że zabieg jak najbardziej realny - tak jak w Fusion.
leszek_ford 21-07-2017, 17:06 Plebansk8 dołożyłem tylną pmgielną, nic więcej nie zmieniałem. (co dziwne w niejasnych okolicznościach zgubiłem ją gdzieś)
krystianen 25-07-2017, 22:27 przeszczepiales lampy eu do usa?
leszek_ford 26-07-2017, 19:34 Nie. Po co? Nikogo nie oślepiam, dołożyłem tylko tylną pmgielną.
Zaktualizowałem 1 post o różnicach.
Leszek opłacało ci się ściągać z USA? Ile cię auto wyniosło i jaka konfiguracja?
A zegary się nie różnią? Mnie się wydaje, że europejskie takie nowocześniejsze, wyświetlane a w USA klasyczne wskazówkowe.
leszek_ford 30-07-2017, 20:10 Pod kątem szybkiej sprzedaży bardzo bardzo nie opłacało, bo jest bezwypadkowy i trochę kosztował już w USA. Ale ja go chcę parę lat przetrzymać więc nie liczyłem zysków i strat, że duża akcyza itd. Na portalach ogłoszeniowych są o wiele tańsze od mojego, wolałem sam wybrać i widzieć co zakupiłem.
Uroda licznika kwestią gustu, mnie się bardziej podobają takie od europejskich. Licznika nie zamierzam zmieniać, spolszczyłem tylko sync i przestroiłem radio.
edit: zamierzam zmienić tarczę licznika na km/h.
Rozumiem twoje podejście. No i masz 3,5 V6 :)
Ciekawym tylko jak wykonanie auta, bo mój Escape stał się domem dla świerszczy, a przebieg tylko 27tys.km i nie po żadnych dzwonach. Na początku cichutko było...
Ale chyba było taniej niż w Europie?
leszek_ford 31-07-2017, 20:14 Skrzypi szyberdach na wybojach, naczytałem się o tym. Jak na razie otwiera i zamyka się bez problemu :P
krystianen 01-08-2017, 21:45 Robiłem ostatnio edge z usa który dostał światła z eu. Po włączeniu świateł mijania z przodu świeci światlem ciagłym kiernukowskaz, na wzór obrysówki usa.
Trzeba przekonfigurować swiatła i wtedy jest idealnie jak w eu.
Wiec nie ma problemu z przekładka usa na eu.
Czy lampy tylnie:
lewa, blenda, prawa pasują z wersji Europeiskiej do Amerykańskiej ?
Gdyby ktoś szukał przełącznika świateł do edge, żeby mieć przeciwmgielne to można kupić od mondeo i przełożyć obudowę z przełącznika z edge a wnętrzności z mondeo. Działa :)
a kabelki są pod przeciwmgielne przy przełączniku (przełącznik - BCM) czy trzeba ciągnąć?
Nie ma i jeszcze nie ciągnąłem, na razie sprawdzałem czy włącznik zabangla.
Nie ma i jeszcze nie ciągnąłem, na razie sprawdzałem czy włącznik zabangla.
to szkoda zachodu ... zakładam, że z tyłu też nie ma pod co podpiąć i trzeba ciągnąć kabel pod BCM? Przeciwmgielne gdzie masz z tyłu?
To nie moje auto więc nie wnikam jak będzie zamontowane. Ja to tylko będę aktywował. Przełącznik składałem żeby w ogóle go sprawdzić ale instalacje i montaż światła zostawiam elektrykowi.
A tak wyglądają lampy z aliexpress, założone ale jeszcze nie podłączone.
Wykonanie bdb, cena w sumie też, 73euro.
https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-12V-6000k-LED-DRL-Daytime-running-light-case-for-Ford-Edge-2015-2016-fog/32837700232.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.aVby1i
a halogen oryginał - używka? bo widzę że nie ma w zestawie.
leszek_ford 23-01-2018, 16:22 Nie pamiętam, kiedy ostatnio jechałem w warunkach do używania przeciwmgielnych, czyli widoczność w mgle poniżej 50m. :roll:
Nie pamiętam, kiedy ostatnio jechałem w warunkach do używania przeciwmgielnych, czyli widoczność w mgle poniżej 50m. :roll:
nie pamiętam kiedy korzystałem z postojowych :)
leszek_ford 24-01-2018, 09:56 nie pamiętam kiedy korzystałem z postojowych :)
Z tyłu nocą masz zawsze włączone ;)
Tak świeci lampa z aliexpress, oczywiście po zapaleniu świateł miajania przygasa trochę i robi za pozycję.
Co do przełącznika z Mondeo i przewodów, to przełącznik po przełożeniu obudowy pasuje i działa. Przewody od przełącznika do BCM i od BCM do tylnej przeciwmgielnej trzeba dokładać.
Jeśli chodzi o przednie przeciwmgielne to było podłączenie od przełącznika ale nie ma przewodów od BCM'a. Niestety auto nie posiadało przednich przeciwmgielnych i trzeba rzeźbić.
A zakładaliscie lampy przeciwmgielne w tylni zderzak? np te z aliexpress ? Orientyje sie ktos czy pasują do zderzakaów USA ?
mordziaty1 13-03-2018, 09:51 A zakładaliscie lampy przeciwmgielne w tylni zderzak? np te z aliexpress ? Orientyje sie ktos czy pasują do zderzakaów USA ?
Nie będą pasować, tzn po przeróbce - wycięciu plastiku może podejdzie, jest inne rozwiązanie, ja wyciągnąłem ten odblask wyciąłem od spodu prostokąt wsadziłem moduł ledowy, dodatkowo przeszlifowałem odblask na gładko, kabelki do przodu przekaźnik mini przełącznik i wszystko bangla, nawet kontrolka na desce świeci niestety nie od tylnych a od przednich przeciwmgielnych, ale to ponoć idzie przekodować. Przełącznik jak i moduł led musiałem zamówić na aliexpres u nas nie znalazłem tego co trzeba.
Zresztą podaj link do tego światła bo nie wiem czy na dobre patrzyłem.
https://pl.aliexpress.com/item/1-Zestaw-3-Sztuk-Czerwony-zderzak-tylny-reflektor-wiat-a-przeciwmgielne-tylne-lampy-LH-Bliskim-RH/32835784073.html?spm=a2g17.search0306.3.23.72497a5 1NIA4EJ&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_0_10152_ 10151_10618_10059_10534_10313_10084_100031_10083_1 0624_10304_10623_10307_10626_10627_10341_10065_103 40_10068_10343_10342_10301_10103_10620_10344_10622 _10621%2Csearchweb201603_0%2CppcSwitch_0&algo_pvid=5c4920d3-dd44-4bb7-8620-64a742f01e6c&algo_expid=5c4920d3-dd44-4bb7-8620-64a742f01e6c-2
Innych chyba nie ma. A mozesz podac linka do tego modułu co kupiłes? Sam przerabiałes czy brałes jakąs firme , mozesz podac adres? Z góry dzięki za odpowiedz
mordziaty1 13-03-2018, 22:11 Kupiłem moduł 2W z allegro o taki:
http://allegro.pl/modul-led-cob-2w-mega-mocny-190lm-ip68-bialy-12v-i7037706177.html
troszkę go zmodyfikowałem, czytaj przeszlifowałem i świeci jednak jak dla mnie deko słabo,będę zmieniał na to :
https://pl.aliexpress.com/item/10pcs-5W-COB-LED-Strip-Lights-white-warm-white-Lamp-Pure-White-DC-12-14V-500LM/32831651433.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.sB3r0L
kupiłem tego 20 szt jak będziesz potrzebował pisz, te świecą naprawdę mocno,
moim zdanie te lampy nie podejdą, je właśnie widziałem, ale sprawdzę to w najbliższy wekend jak będę montował nowy moduł, mogę zrobić fotki jak to wygląda.
Sam przerabiałem, cena tego na ali jakaś z kosmosu, oryginalną lampę na alledrogo widziałem za 250, myślę że w serwisie nie wiele drożej wyjdzie, oryginalnie jest to lewa tylna.
Super. czekam na fotki. Jak sie to sprawdzi to byłbym zainteresowany. Zastanawiałem sie jeszcze czy da sie jakos wstawic zarowke przeciwmgielną do lampy zamiast np swiatla wstecznego ( tak zrobilem w moim poprzednim Escapie z usa) ale na razie nie mialem mozliwosci sprawdzic czy tak sie da.
mordziaty1 14-03-2018, 11:31 Myślałem nad tym, i nie zamiast wstecznego tylko nad nim jest tylko odblask i można by tam od spodu powiercić dziury i wstawić czerwone ledy, problem w tym że nie wiadomo gdzie wewnątrz są kable, nie chciałem ryzykować, to raz dwa oryginalnie jest na dole więc wolę na przeglądzie nie udowadniać że nie jestem wielbłądem.
Bump:
Fireman26 14-03-2018, 21:06 Witam czy możecie wstawić jakieś fotki lub może ktoś pofatyguje się i znajdzie trochę czasu i zrobi instrukcje odnośnie świateł przeciwmgielnych w Edge? Niedługo czeka mnie taka operacja wiec by się przydało 😉
Lampki z ALi czy też EU nie pasują jak pisaliście.
Ja robię to na wzór EU z oryginalnym przełącznikiem. Tutaj akurat dodane przednie halogeny z doświetlaniem zakrętów.
http://i66.tinypic.com/zsmna1.jpg
http://i63.tinypic.com/2i91i86.jpg
No ale jak zrobiłes tą tylną przeciwmgielną i jak połączyłes tą z włacznikiem . Oglądalem ten przelacznik swiatel. Jest tam kostka i dla mnie to czarna magia. Znasz kogos kto sobie z tym poradzi ?
Bump: Ok. W sumie odpowiedź dałes na zdjęciu. :D
mordziaty1 15-03-2018, 12:14 Przewody od przełącznika do BCM i od BCM do tylnej przeciwmgielnej trzeba dokładać.
Cyknij fotkę gdzie trzeba podłączyć w BCM
Cyknij fotkę
To auto juz gdzies po Polsce jeździ więc cieżko będzie :)
Ale z tego co pamiętam tylne przeciwmgielne są na tych samych pinach co w fusionie, z przednimi elektryk nie mógł dojść gdzie podłączyć i nie śledziłem tematu, nie wiem jak się zakończył.
Lampki z ALi czy też EU nie pasują jak pisaliście.
Ja robię to na wzór EU z oryginalnym przełącznikiem. Tutaj akurat dodane przednie halogeny z doświetlaniem zakrętów.
nie ma opcji dołożenia samego przełącznika, bez ciągnięcia kabli od przełącznika do BCM, BCM do tyłu pojazdu, nie wiem jak wygląda BCM do przodu, ale domyślam że również ciągnięto instalację ...
Korci mnie ten 2.7, ale chwilowo plany z końca roku przyśpieszyły :)
nie ma opcji dołożenia samego przełącznika, bez ciągnięcia kabli od przełącznika do BCM, BCM do tyłu pojazdu, nie wiem jak wygląda BCM do przodu, ale domyślam że również ciągnięto instalację ...
Do tyłu nie trzeba ciągnąć ;)
Do przodu należy to zrobić.
Korci mnie ten 2.7, ale chwilowo plany z końca roku przyśpieszyły :)
Plany zamówienia 2.7 ? :)
a4tech, a masz numery do których pinów w bcm idą przednie przeciwmgielne?
Do tyłu nie trzeba ciągnąć ;)
Do przodu należy to zrobić.
Plany zamówienia 2.7 ? :)
LEDy ze zderzaka tylnego pod co podpiąłeś, kabel od czego?
5.0 w drodze ;)
totek2 tak jak pisałeś - jak w Mondeo.
vtec po przeprogramowaniu jest jeden pin wolny, nie pamietam dokładnie który to był.
No właśnie elektryk twierdzi że tak podłączał i nie Bangla. Muszę z nim pogadać. Dzięki.
po przeprogramowaniu jest jeden pin wolny, nie pamietam dokładnie który to był.
ok. ogarnie się ;)
karol4434 16-03-2018, 06:25 Według mnie żadnych widocznych różnic nie ma w ogóle
Fireman26 16-03-2018, 16:32 Koledzy czyli włącznik od mondeo mk5 pasuje w miejsce z EDGE z USA? Bo cos słyszalem ze jest za duży i nie miesci sie w obudowe? Niewiem ile w tym prawdy bo nietestowalem. Moge kupic włącznik od EDGe z Europy niewiem czy to lepsze rozwiązanie? Jeszcze jedno czy moze ktos dokladnie opisac procedurę dorabiania tylnej lampki przeciwmgielnej, chodzi o to szlifowanie i dokładanie diód ledowych.
O włączniku już pisałem, można wziąć z mondeo i złożyć z dwóch jeden.
leszek_ford 16-03-2018, 16:59 Panowie gdzie jest umiejscowiony bcm w edge? Gdzieś pod kierownicą na grodzi? Które piny można wykorzystać do tylnej pmgielnej?
mordziaty1 18-03-2018, 08:02 Dla kolegi ,,kszymal'' https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2950846#post2950846
Super dzięki ! Za 2 tyg. będę z tym walczył. Na razie blacharz i lakiernik.
preker84 30-03-2018, 15:59 Witam wszystkich. Mam pytanko czy ktoś się orientuje czy przedni zderzak od wersji eu pasuje do USA?
Witam wszystkich. Mam pytanko czy ktoś się orientuje czy przedni zderzak od wersji eu pasuje do USA?
pasuje, tylko w EU masz kilka dodatkowych dziur. Dwa, proponuje w pierwszej kolejności sprawdzić ceny części w ASO, bo ceny używek często przewyższają nowe, tym bardziej iż nierzadko stan tych używek jest w różnym stanie, w dodatku cenę masz netto ;)
mordziaty1 30-03-2018, 19:04 proponuje w pierwszej kolejności sprawdzić ceny części w ASO, bo ceny używek często przewyższają nowe
Jest dokładnie jak kolega pisze, na alledrogo drożej jak w serwisie, maska nowa kupiona w ASO tańsza o ponad 1000 PLN jak używka, teraz może poszły troszkę w dół, jak kupowałem to słabo z częściami było.
preker84 30-03-2018, 20:40 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Już mam wycenę z ASO i faktycznie ceny oryginałów mniejsze niż na aledrogo.pl.Np lampa nowa eu serwis 1840zl a na aledrogo i po 2000zl wołają za używkę.
Wesołych świąt
mordziaty1 31-03-2018, 10:26 No widzisz, ja mam jeszcze rabat w ASO to cena wychodzi jeszcze inna.
2 koła to taniocha na alle, średnio to po 2,5 krzyczą :(
preker84 14-04-2018, 18:19 Niestety zderzak Europa różni się od USA. Po pierwsze mniej dziur do mocowania nadkola, dwa są wersje tylko pod zaslepki lub halogeny a ja mam światła do jazdy dziennej ledowe. Jakiś pomysł?
koledzy od 2.0, prośba o zdjęcie skrzynki przekaźników/bezpieczników po zdjęciu obudowy. Mam dwa wyjęte przekaźniki/bezpieczniki, wolałbym nie zgadywać z którego miejsc pochodziły, bo wyjęte 2 szt. pasują co najmniej w 2/3 pozycje. Dzięki
preker84 21-05-2018, 19:43 W środę mogę Ci wysłać napisz priv
Witam.
Panowie a powiedzcie mi czy wzmocnienia przednie takie jak w linkach poniżej - wersja usa różnią się od wersji europejskich ? Jeśli tak to czy bardzo, gdyż w europie tylko diesle a usa benzyna.
A różnica w cenie jest kolosalna między oryginałem w aso do diesla (ue) a wersją amerykańską.
https://allegro.pl/nowe-wzmocnienie-dolne-ford-edge-2015-usa-benzyna-i7454372120.html
https://allegro.pl/nowe-wzmocnienie-gorne-ford-edge-2015-usa-benzyna-i7454369142.html
Witam.
Panowie a powiedzcie mi czy wzmocnienia przednie
wykonałbyś telefon do któregoś z nich to zapewne też byś się dowiedział.
odpowiadając na pytanie. TAK różnią się, m.in. jest inny rozstaw otworów w których siedzi np. chłodnica. Tylko USA wchodzi w grę. Przesyłka, cło, itd. Wychodzi kilka tysi ...
Czy możesz zobaczyć ile pinów ma wtyczka lamp przednich USA a ile EU ? Pytam czy przeszczep FDL do wersji USA będzie prosty :)
Zmiana licznika na EU :) z Smaxa lub Mondeo powinna być możliwa.
Witam,
czy kolega może podmieniał lampy z USA na EU? Chodzi mi o to czy bez problemu można zamienić istniejące xenony w wersji USA na Ledowe z wersji EU?? Czy trzeba coś przerabiać czy tylko przekodować?
Czy trzeba coś przerabiać czy tylko przekodować?
dłubaniny podobno sporo, ale możliwe do wykonania. widziałem Edga US na LED.
dzięki:) ale właśnie czy to jest duża dłubanina w kablach czy duża dłubanina w sofcie, a może tu i tu ?
Roboty tyle co w Fusionie czy też Focusie z USA. SPORT ma bixenon - więc jest 'mniej' roboty z wiązkami.
gutek.a4 20-11-2018, 21:41 Witam.
Panowie a powiedzcie mi czy wzmocnienia przednie takie jak w linkach poniżej - wersja usa różnią się od wersji europejskich ? Jeśli tak to czy bardzo, gdyż w europie tylko diesle a usa benzyna.
A różnica w cenie jest kolosalna między oryginałem w aso do diesla (ue) a wersją amerykańską.
https://allegro.pl/nowe-wzmocnienie-dolne-ford-edge-2015-usa-benzyna-i7454372120.html
https://allegro.pl/nowe-wzmocnienie-gorne-ford-edge-2015-usa-benzyna-i7454369142.html
coś mocno podbili sprzedawcy ceny części, dolne jeszcze 2 miesiące temu kosztowało poniżej 2000zł, szaleństwo
wszystko zależy od rodzaju silnika. te EU na 100% nie pasują do US. tylko używka lub nowe z USA, na pewno taniej wychodzi bezpośrednio ściągać. 3-4 dni realizacji.
Proszę o pomoc. Czy ktoś wie jak jest z przednimi wahaczami. Czy europejskie pasują do Amerykanów? Jeśli nie to...
Czy 2.0 benzyna ma takie same wahacze jak 3,5?
PPiotrek 21-11-2019, 16:09 Czy nakładki / listwy ochronne na zderzak tylny do wersji USA i UE różnią się między sobą? Czy ktoś może polecić (np. z alledrogo) jakiegoś sprzedawcę, artykuł, który pasuje do wersji USA?
Pytam się sprzedawców ale oni nie wiedzą czym handlują.....
|
|