Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana podstawy anteny na tzw upgrade - bez wymiany kabla
Witam,
ostatnio przy probie odkrecenia bata anteny urwal mi sie gwint w podstawie anteny - typowe :)
Zacząłem poszykiwania podstawy anteny i okazalo sie ze ta co mam jest juz wycofana i jest tzw upgrade - ale tak jak pisze kolega pablo210 wiazało sie to z wymiana kabla antenowego a co za tym idzie troche wiecej zabawy (rozbieranie slupkow itd)
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2550071#post2550071
Dzwonilem do serwisu Forda w Gdyni i zaproponowali mi nowy zestaw + wymiane w cenie ponad 1000 zl (rozbieranie podsufitki boczkow i mozntaz nowego kabla) :(
Postanowilem zastosowac prostszy patent dzieki ktoremu zostawie swoj kabel nietkniety i zaoszczedze sporo pieniedzy :)
Co potrzebujemy:
1. Klucz torx t25
2. Nowa podstawe anteny (podstawa - 1738453)
3. Bat anteny bat - 1737828
4. Nakretke M5 dlugą (patrz zdjecie M5)
5. Klucz nasadowy 8 z przedluzka
Wykonanie:
1. Demotaz oswietlenia nad lusterkiem (opisany w watku)
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=161729
2. Odkrecenie starej podstawy kluczem torx t25 (patrz zdjecie old widok od srodka)
3. Usuniecie nozykiem 4 plastkiowych nozek w nowej podstawce (patrz zdjecie nowa)
4. Monatz nowej podstawki i nalozenie na jej gwint (od wnetrza samochodu) oczka z kablem
5. Ktos na zewnatrz trzyma podstawe anteny a druga osoba w srodku nakrece nakretke M5 (dluga) na gwint z zalozonym juz oczkiem od kabla antenowego krecac do oporu
6. Dokrecamy kluczem oczkowym 8 z wyczuciem (patrz zdjecie nowa widok od srodka)
7. Zakladamy lampke
8. Cieszymy sie nowa podstawka i garjacym radiem (patrz zdjecie nowa po montazu)
Fin :)
Ciekaw jestem czy uda mi się wątek reanimować... i ktoś poratuje...
Mam przed sobą podobną operację ale opis tu zamieszczony jest bardzo lakoniczny... stąd nasuwają mi się pytania:
dlaczego trzeba obciąć te nóżki?
po co stosować tę nakrętkę m5?
dlaczego potrzebna drug osoba?
czy samo odsłonięcie lampki umożliwi dostęp do starej stopki, czy potrzeba zdemontować coś jeszcze?
magic097 06-04-2019, 03:17 dlaczego trzeba obciąć te nóżki?
po co stosować tę nakrętkę m5?
dlaczego potrzebna drug osoba?
czy samo odsłonięcie lampki umożliwi dostęp do starej stopki, czy potrzeba zdemontować coś jeszcze?
Na logikę nóżki trzeba obciąć żeby nałożyć na gwint wewnętrzny nowej stopki oczko z anteną i tą nakrętką dokręcić dobrze całość do dachu.
Bez drugiej osoby pewnie by się obeszło ale najlepiej jak autor się wypowie.
Demontaż samej lampki może i wystarczy ale będzie dużo wygodniej jeśli zrzuci się cały plastik ze schowkiem na okulary.
Hej,
Ad1.
Stara montowana oryginalnie podstawa miała w sobie otwór przegwintowany i śrubkę jak na pierwszym zdjęciu i do niej przystosowane jest oczko z kablem antenowym, dlatego trzeba odciąć te białe nozki.
Bez nich jak nałożysz kabel to nie starczy gwintu.
Ad2.
Nakrętka M5 jest po to żeby zamocować całość, jest ona na tyle długa ze pozwoli ci dokręcić całość kluczem nasadowym
Ad3.
Druga osoba dosłownie na chwile dokręcania żeby ustawić na równo podstawę bo inaczej będzie przy dokręcania krzywo.
Ad4.
Ja całość zrobiłem tylko przez otwór od lampki i myśle ze jest wystarczająco miejsca.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Potwierdzam. Ja przez ten otwór wymieniłem nawet kable od anteny do slupka bez ruszania podsufitki. Tylko słupek musiałem zdjąć. Na starej antenie która jest fabrycznie wycofana ze sprzedaży ze względu na jej wady zamontowałem zamiennik fordowski. Nagle wyłapało wszytskie polskiej stacje z opisem ich. A tamta cała w środku zardzewiała i popękana. Wada nowej anteny to głośniejszy szum powietrza na dachu auta.
Czy te stopki antenowe ori są wadliwe ??
https://allegro.pl/oferta/antena-dachowa-ford-transit-mondeo-c-max-focus-8079253910
wojciech.k 15-12-2019, 18:00 Witam, zrobię lekki odkop. Jakoś w wakacje zmieniałem bat ze stopką na zamiennik (oryginał rozpadał się w rękach). Niedawno wymieniłem radio 6000CD na Sony DAB, antenę mam podłączoną tylko do pierwszego wejścia, drugie DAB z wiadomych względów jest odłączone. Nie wiem od kiedy jest błąd, ale mam coś takiego w DTC:
===ACM DTC B1A56:15-2F===
Kod: B1A56 - Obwód anteny
Dodatkowe symptomy usterki:
- Obwód zwarty do akumulatora lub otwarty
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterujący sprzętu audio
===END ACM DTC B1A56:15-2F===
===ACM DTC B1D55:15-2F===
Kod: B1D55 - Antena 2
Dodatkowe symptomy usterki:
- Obwód zwarty do akumulatora lub otwarty
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterujący sprzętu audio
===END ACM DTC B1D55:15-2F===
Czy błąd może być spowodowany złą jakością bata i stopki?
Radio wyszukuje wszystkie stacje, ale mam wrażenie, że zbyt często sygnał zanika i jest nieczysty, radio gubi dźwięki.
Przymierzam się do zmiany na nowy oryginalny zestaw bez GPS:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-stopka-antena-dachowa-przewod-antenowy-Mondeo-Mk4-FORD/4831
Czy da radę wymienić przewód antenowy bez zdejmowania podsufitki?
jeden z błędów to brak wpiętej anteny DAB (która i tak nic nie zbierze)
wojciech.k 15-12-2019, 23:53 Ok, a jest jakaś opcja podłączenia jakiejś lewej anteny żeby błędu nie wyrzucało? Z tą pierwszą też musi być jakiś błąd, że jej "nie widzi"
kompozytor3 16-05-2020, 13:36 Witam serdecznie. Bardzo dziękuję za czas i chęć podzielenia się Twoim doświadczeniem. Bardzo fajna instrukcja jak wymienić antenę!!! Powiedz, czy dalej Ci ona działa? Czy w Twoim Mondeo miałeś zestaw głośnomówiący czy navi? Ja mam wersję Titanum MKIV 2008. Zastanawiam się, czy Twoja instrukcja mi by też pomogła? Chcę wymienić antenę. Cała się rozsypała. Ale bluetooth działa. Z navi nie korzystam. Radio niestety od 2 lat noe działa. Same szumy, czasami łapie RMF FM i to tyle. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Czy masz może konto na fb?
kompozytor3 jest online Forward Message Odpowiedź z Cytatem
Cała się rozsypała. Ale bluetooth działa. Z navi nie korzystam
BT nie ma anteny to niedziwne że działa
Masz antenę dachową z innymi złączami, w domyśle droższą.
Można sztukować do zwykłej stopki, ucinać, podmieniać złącze kabla antenowego, a antenę GPS założyć niefabryczną i wszystko zacznie działać.
kompozytor3 23-05-2020, 13:30 Nie wiem, czy wiesz o czym piszesz. Bo dziś to trzymałem w rękach. To się tak nie da.
kompozytor3 12-06-2020, 15:09 A czy autor posta może mi powiedzieć jakie dokładnie oczko radiowe trzeba przylutować do tego zielonego antenowego kabla? Ten zielony kabel ma rdzeń i ekranowanie. Jak to podłączyć skoro z tej stopki, której seryjny numer podałeś wychodzi tylko jeden bolec.
Hejka,
Przepraszam zupełnie przestałem śledzić wątek.
W moim modzie nic się nie lutuje - wykorzystujesz oczko które jest fabrycznie zamocowane na kablu ze starej anteny
Witam
Ostatnio odpadla mi antena.auto przedlift wiec to ta montowana z przodu. Dokladnie to odpadla antena radiowa i ta plastikowa czy gumowa półokrągla pokrywa. Na dachu zostala jakas elektroniczna plytka(chyba antena gps). Szukalem takiej anteny na allegro ale nie ma. Moze wiecie czy musze kupowac cala kompletną antene razem z gps,czy moze mozna kupic sama to wypykłą pokrywe?moze ma ktos na sprzedaz?
Dzieki
bartecki92 31-08-2020, 13:50 Moze wiecie
Wiemy, musisz kupić nową podstawę anteny:
https://ford.sklep.pl/product-pol-16774-antena-radiowa-Ford-podstawa-1738453-oryginal.html
Do tego kabel anteny nowy:
https://ford.sklep.pl/product-pol-16774-antena-radiowa-Ford-podstawa-1738453-oryginal.html
I przejściówke ISO->fakra.
Dobrze byloby też wymienić bat anteny, ale to już znajdziesz taniej na allegro.
Przewód anteny idzie podsufitką do lewego słupka A.
Bat anteny tez odpadl wiec musze kupic. Tylko czy to co mi napisales zadziala jesli w mojej starej antenie byl gps?czy j7z najwyzej navi nie bedzie dzialac?dzieki za linki. Czy ten kabel antenowy to jakis specjalny musi byc bo cos z tym linkiem nie wyszlo.
Dzieki
GPS trzeba położyć niezależnie.
Jak teraz działa to możesz go wykorzystać.
Andrzej_Tychy 17-09-2020, 12:09 Cześć, czy da się dokupić samo oczko do zielonego kabla radiowego?
Ewentualnie kabel już oczkiem ale tylko ten kawałek do łączenia w słupku "A" po stronie kierowcy?
Cześć wszystkim! Podepnę się pod temat, gdyż jestem świeżo po zabiegu "upgrade'u" w moim Mondku mk4 2008 więc postanowiłem się pochwalić i ewentualnie jak ktoś jeszcze jest przed tym zabiegiem a ma wersję pojazdu z GPS to może się przydać. Niestety fotorelacji nie udało mi się wykonać że wzgl. Na pogodę i musiałem to dość szybko zrobić, gdyż moja stopka anteny była już w takim stanie, że przy większym deszczu pojawiała mi się woda w lampce i kapała na środkową konsole, dodatkowo generowało to po deszczu problemy z instalacją bo robiło małe zwarcie w instalacji radiowej i albo radio nie chciało grac, albo dodatkowo panel nawiewu zaczął źle się podświetlać, zanikać [emoji16]
Miałem stopkę z GPS, więc kabel szedł podwójny. Jednakże niedawno wymieniałem radio na dedykowanego chińczyka z androidem, bo oryginalne padlo (standardowo upalilo kości pamięci w Blaupunkcie TravelPilot FX).
Kupiłem stopkę jak w poprzednich postach oraz kabel antenowy do tej stopki. Dodatkowo bat, ale nie kupowałem oryginalnego, poszedłem z tym po taniości i kupiłem z allegro jakiś krótszy 41cm z możliwością wkręcenia gwintu m5/m6. Dodam, że nie wpłynęło to na jakość odbioru przynajmniej jak na razie tego nie odczuwam.
Wszystko udało mi się wyhaczyc w sumie za ok. 120 zł z allegro, więc koszt jeszcze nie był tak tragiczny a przyjemność montażu i dobra jakość połączenia anteny idzie na plus tego zestawu.
Kabel:
https://allegro.pl/oferta/przewod-antenowy-mondeo-mk4-95gp-18828-af-9723131607
Stopka:
https://allegro.pl/oferta/stopka-anteny-ford-oe-1738453-av1t-18828-aa-9670661387
Bat anteny:
https://allegro.pl/oferta/maszt-bat-antena-samochodowa-41-cm-m5-m6-8002239841
Po montażu wszystkiego radio super działa i nie szumi, znajduje bez problemu stację i mam wrażenie że dużo wiecej, ale testy w trasie jeszcze przede mną.
Ten kabel nowy zakończony jest ISO w słupku, ja miałem zakończenie fakra x2 z czego końcówka od GPS ma inny rozstaw zatrzasku fakry, ale mi to nie przeszkadza bo antenę GPS mam oddzielna w słupku prawym od radia chińczyka.
Jedyne co u siebie musiałem zrobić dodatkowo, to wybebeszyc kabel radiowy stary i go odwrócić tak, aby Złącze ISO które miałem przy radiu znalazło się w słupku, a fakry w konsoli środkowej. Zajęło mi to może z 20 min i chyba to była najdłuższa część pracy oprócz rozkręcania gratów [emoji6].
Ze względu na to że miałem już wcześniej zmieniane radio, do którego musiałem standardowo dołożyć iso/fakra z separatorem gdyż chińczyk nie posiada wzmacniacza, nie musialem już tego dokupowywac tym razem bo już miałem.
Jak komuś nie zależy na antenie GPS bo no ma inne radio niż fabryczne lub może zamontować sobie oddzielnie, tzw upgrade jest spoko.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Cześć, czy da się dokupić samo oczko do zielonego kabla radiowego?
Ewentualnie kabel już oczkiem ale tylko ten kawałek do łączenia w słupku "A" po stronie kierowcy?Kolego w standardzie ten kabel już nie występuje, więc Oczko również, ale jeżeli zależy Ci na samym oczku to podpytaj w sklepach radiowych./antenowych.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Martinaz667 01-10-2020, 12:44 nie znalazłem takiego wątku więc pytam - czy w przedlifcie jest możliwość zamontowania anteny wewnętrznej z wersji poliftowej - te nie mają wielkiego bata na czole.
mam blaupunkta nx, co trzeba byłoby dokupić?
To ja dodam trzy słowa. Kupiłem zestaw "upgrade" gdzie nakrętka była już połączona z przewodem. W moim przypadku nie można usuwać tych zaczepów z nowej podstawy, wchodzą one w dziurę w dachu, tam gdzie był taki czarny "gwint" od starej. Trzymają one całą podstawę, bez nich odpadnie. Części oryginalne
Snajper85 15-06-2021, 22:04 Witam!
Wczoraj nagle wyskoczyło mi powiadomienie no gps na czerwono, nie wyszukuje również żadnych satelit. Kiedyś tez miałem podobna sytuacje, ale wszystko szybko wróciło do normy tak jak by gubił satelity. Czy ktoś na forum już miał podobny problem? Zastanawiam się, czy da się to ustawić bez potrzeby wyciągania całego radia i wymieniania kabla z antena. Może tez dało by się wymienić tylko sama antenę wtedy nie musiał bym bebeszyć całego panelu wokół radia. Czy wie ktoś gdzie taka antena może się znajdować? Chciałbym też wiedzieć, jaka antenę ewentualnie zakupić, żeby pasowała do mojego modelu auta. Posiadam forda mondeo mk4 rocznik 2007 2.5T benzyna.
antena GPS
jest w stopce anteny dachowej
Snajper85 16-06-2021, 20:40 antena GPS
jest w stopce anteny dachowej
Tylko ta stopka anteny jakaś mała wiec nie jestem pewien czy by tam weszła antena gps. Ale sprawdzę, dzięki za odpowiedz.
Wie ktoś jeszcze jak się dostać do tej anteny??? Wysyłam parę zdjęć.
Wie ktoś jeszcze jak się dostać do tej anteny???
Może by tak kolega przeczytał temat od początku?
Już i tak moderator zrobił prezent i połączył tematy, bo przecież łatwiej napisać kolejny raz prośbę o pomoc niż przeszukać zasoby forum.
Wie ktoś jeszcze jak się dostać do tej anteny???odkręcając schowek ...
trzeba wyjąć lampkę i masz potem po bokach dwie śrubki ... i schowek schodzi na dół
Tylko ta stopka anteny jakaś mała wiec nie jestem pewien czy by tam weszła antena gps
cóż .. małej wiary jesteś
maciejk9 22-07-2021, 23:06 Moja stopka, ta wycofana z produkcji i sprzedaży w Mondku 2008 Titanium (bez GPS, z pakietem telefonu) jeszcze działa ale wygląda tragicznie, więc stwierdziłem że przyszedł już czas na wymianę.
Zastanawiam się na zakupem zestawu http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zesta...5-1355682/6586
Pytanie czy ktoś z kolegów montował coś takiego, a jeśli tak, jak działa? Jak zbiera antena? Jakość sygnału? Gorsza, lepsza czy porównywalna z zestawem oryginalnym?
W w/w zestawie bat nie jest oryginalny i stąd przede wszystkim moja obawa co do jakości odbioru?
Najchętniej kupiłby osobno stopkę (ta jest dostępna bez problemu), ten konektor (no właśnie jest szansa gdzieś dostać coś takiego osobno, może ktoś z was wie gdzie by to można kupić) i nowy, oryginalny bat.
Z góry dzięki za pomoc i sugestie
Poczytałem temat i mam takie pytania- mam antenę jak na zdjęciu (jak rozumiem jest to antena GPS), radio mam zwykłe nie- GPS i nie będzie mi to potrzebne. Kupiłem antenę bez GPS i mam pytanie czy jest możliwość podłączenia jej pod dotychczasowy kabel, czy konieczna jest wymiana również kabla antena- radio?
Po rozebraniu konsolki z lampką ukazał mi się widok jak na zdjęciu. Próbowałem odkręcić śrubę torxem, ale jest jak przyspawana. Czy ktoś miał już taką sytuację i ma patent jak ją odkręcić, czy pozostaje wiercenie?
Przede wszystkim jednak prośba o informację czy można podpiąć zwykła antenę do zielonego przewodu ze zdjęcia- oczywiście po założeniu odpowiedniej końcówki na kabel (mam taką kupioną z anteną).
Z góry uprzejme dzięki za rady/uwagi.
dobot_pl 26-09-2022, 08:46 Kolego tmuller czy udało Ci się wymienić antenę. Mam podobna sytuacje jak Ty.
PerfectNone 22-11-2022, 19:42 Wydaje mi sie, ze z antena nie bedzie problemu. Jedynie blad GPS dostaniesz w komputerze po sczytaniu wszystlich bledow.
Ja u siebie stopke mialem jeszcze w znosnym stanie. Musialem ją tylko na nowo nagwintowac poniewaz bacik byl przykrecony z dodatkiem jakiegos kleju do gwintow i nie puscil...
Turbovolv 06-03-2023, 00:11 Hej, wszyscy mający mondeo z tym gps-em na dachu prędzej czy później mierzą się z tym problemem.
Ja też już czśćiłem śrubę bo zaśniedziała i było zero GPS, przyklejałem cały plastik stopki na dachu do tej płytki elektronicznej jakimś tam silikonem do szyb bo odpadł sobie tak po prostu i leżał na dachu a teraz mam plan jak się tego połowicznie pozbyć.
Mianowicie z navi w aucie nie korzystam bo wolę aktualne mapy z telefonu, ale mój bat na dachu wygląda już jak ze średniowiecza i planuję stopkę odkręcić z dachu i skręcić ponownie ale schować ją nad podsufitkę (oczywiście bez samego bata) a na dach kupić zwykłą antenę jakąś minimalną płetwę czy jakiś mały bacik przykręcić do dachu i kabelek z nowej anteny przymocować do wyjścia antenowego z tej stopki . Nie chcę całkowicie pomijać tego GPS -a , skoro już jest to niech sobie będzie, w razie sprzedaży żaden kupujący nie będzie marudzić że navi nie działa. Tak sobie to wymyśliłem.
Dekuyper777 23-04-2023, 13:51 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Witam czy udało sie zrobić tą antenę, działa gps?
hindus3d 14-07-2024, 17:43 Witam.
mondeo mk4 1.8 antena przód bez gps wersja przedlift
Podczas walki z wymiana anteny (stara popękała ciekła) ułamałem bolec z ktorego leciał sygnał antenowy (kostka koło lusterka pod lampeczką).
Jedyne co mi pozostało to odciac kostke(nie wiem czym ona jest?) i puscic przewód wpadajacy do kostki (z jej pominieciem) bezposrednio na antene.
Czy taka opcja zadziała i czym jest ta kostka czy spełnia ona jakąś funkcje? moze to jakis wzmacniacz bez ktorego to nie pojdzie.
Dziekuje za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
https://www.shareimage.net/uploads/images/images/0-anetana.jpg
https://www.shareimage.net/uploads/images/images/0-anetana.jpg
Mam pomysł dla adminów tego forum - wprowadzić "karne opłaty" za ewidentne unikanie używania szukajki...
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=267035
|