Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] drzwi, skrzypienie, piszczenie

jacusslavus
31-07-2017, 15:24
Auto nowe, luty - odbiór. Kiedy zrobiło się ciepło drzwi kierowcy niemiłosiernie zaczęły piszczeć podczas otwierania/zamykania (też trochę przednie pasażera). Tryskałem wd40 w zawiasy i w ten czarny ogranicznik, i nic.... Zauważyłem, że jak było zimno, to było cicho. Skrzypi jak stary złom. Zgłoszę to na I przeglądzie, ale co zrobić doraźnie, kiedy grzeje 30 stopni? Wydaje mi się że to w tym czarnym ograniczniku.

monetix
31-07-2017, 16:57
Zawsze wstrzykiwałem tam coś gęstszego np. smar silikonowy...

edmun
31-07-2017, 18:19
Bo WD40 smarem samym w sobie nie jest.
Spróbuj ze smarem silikonowym. Sam kiedyś tubkę kupiłem za jakieś 20-30 zł i starczyła mi już na 2 lata do wszystkich drzwi w domu i już drugie auto :)

jacusslavus
03-08-2017, 08:24
Dzieki.

mjopek
14-08-2018, 15:38
Udało się usunąć skrzypienie? Pytam się bo mam podobny problem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Phoenix_eu
15-08-2018, 09:32
Czemu nie pojedziesz na serwis? Nie jest to normalne zjawisko, w nowym aucie. Wydaje mi się ze smar nie pomoże.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

mjopek
15-08-2018, 10:06
Byłem dwa razy w ASO. Pierwszy raz wymienili ogranicznik i nic nie pomogło. Za drugim razem coś zrobili z Edge Protector ale żadnej poprawy nic nie zauważyłem i powiedzieli że taki dźwięk przy otwieraniu drzwi jest już normalny. Tylko przy pozostałych drzwiach nic nie słychać.
Poprosiłem aby pokazał mi przy innym samochodzie czy faktycznie tylko drzwi kierowcy wydają taki dźwięk to powiedział że nie ma kluczyków [emoji23][emoji23][emoji23]

edmun
15-08-2018, 13:02
Wracam do tematu bo od pięciu tygodni mam skrzypienie przy drzwiach kierowcy (tyle że u mnie to są prawe drzwi).
Ile ja się nasmarowałem a okazuje się że to skrzypi mechanizm door edge protector :D

Do autora tematu.
Otwórz drzwi. Od środka (oczywiście że od środka) spójrz od strony przodu auta/silnika na czarny przycisk (nie mam nigdzie zdjęcia pod ręką).
Jest to taki czarny dzyndel. Wciśnij go ręką i posłuchaj czy Ci nie skrzypi.
Jeśli tak - to jest to mechanizm od door edge protector (jak wciśniesz ten dzyndzel to edge protector powinien się schować bo to jest od cięgła jak zamykasz drzwi.

Daj znać czy u Ciebie jest to samo.
Nie ukrywam że mi się zbytnio całych drzwi nie chce rozbierać więc czekam na zimę i zobaczymy czy w przyszłe "upały" problem powróci.

P.S. Jako że ja nie mam tego na gwarancji to mi się oczywiście nie chce tego robić ale w nowym aucie bym męczył ASO żeby to zrobili bo nie dziwię się że im też się nie chce drzwi rozbierać żeby to "naprawić".
P.S.2 - problem u mnie występuje tylko z jednymi drzwiami.

mjopek
15-08-2018, 13:26
To nie to. U mnie nawet jak całkowicie otworzy się drzwi i delikatnie rusza się to skrzypią. Podejrzewam, że to są zawiasy tylko aby to dobrze zrobić muszą całe drzwi zdemontować. Chyba im się nie chce.
Napisałem do kierownika ASO u którego byłem oraz centrali Forda i zobaczę co odpiszą.

mjopek
18-11-2018, 16:18
Witam.
Niestety nadal walczę z drzwiami od strony kierowcy które wydają dziwny dźwięk przy otwieraniu. Byłem parę razy na serwisie i nie poradzili sobie z tym. Dostałem wiadomość od samego kierownika ASO który taki pisze:

"Przyczyną skrzypnięcia przy skrajnym otwarciu drzwi kierowcy nie są zawiasy ani ogranicznik drzwi tak jak wcześniej podejrzewano.
Z działań które przeprowadziliśmy przy ostatniej wizycie wynika, iż dźwięki wydobywają się z połączenia pomiędzy zewnętrznym poszyciem słupka A na wysokości zawiasów a wewnętrznym poszyciem słupka A. Dodatkowo w tej strefie znajduje się masa uszczelniająca która tężeje podczas fabrycznego składania nadwozia pojazdu i może ona wydawać dźwięki przy napinaniu drzwi przy skrajnym otwarciu. Pomimo prób przesmarowania elementów przy zdemontowanym ograniczniku i sekwencyjnie odkręcanych śrubach zawiasów, nasze działania nie przyniosły oczekiwanych przez Pana rezultatów. Z naszych ustaleń i obserwacji przesłaliśmy zestaw działań do FORD PL które należy zrobić aby usunąć dźwięki:
1. demontaż elementów nadwozia w promieniu 30 cm od słupka A na wysokości zawiasów ( deska rozdzielcza, wykładzina dywanowa i inne przylegające elementy, drzwi w całości, wiązka elektryczna wychodząca ze słupka A. )
2. wykonanie serii odwiertów w pionie na słupku A na wysokości zawiasów.
3. wykonanie prac spawalniczych poprzez odwiercone otwory w słupku. ( dodatkowe scalenie wewnętrznej i zewnętrznej powłoki słupka A )
4. wykonanie prac uszczelniająco - konserwacyjnych poprzez odwiercone otwory w słupku.
5. zaślepienie otworów technologicznych
6. Wylakierowanie słupka A od strony otworu drzwiowego.
Aktualnie czekam na potwierdzenie tych prac przez technika z FORD PL, wówczas po akceptacji będę mógł się z Panem umawiać na wykonanie w/w działań.
W razie dalszych pytań pozostaję do dyspozycji."

Nie wiem co o tym sądzicie ?

CHARONSKI
18-11-2018, 19:37
Ubawilem sie po pachy,napisz do forda ,ze spawany samochód to możesz sobie sam złożyć na szrocie,nie odpuszaj darmozjadom,nie będzie na pewno łatwo,ale ktoś musi zacząć.
Walcz o nowe auto,myślę ,że trochę zachodu będzie,trzymam kciuki.

dodheims.
18-11-2018, 20:08
Od września skrzypią przednie lewe drzwi przy otwieraniu. Na 1 przeglądzie psiuknięto w zawiasy czymś, ale zero rezultatu. Ignoruję to, a o zdejmowaniu drzwi przez aso nawet nie myślę. Za trudny temat😉

CHARONSKI
18-11-2018, 20:17
Nie wiem może sie mylę,czy młodzież bedzie odpuszczać?do upadlego bym walczył o swoje,kupujesz nowy samochód chyba z jakiegoś powodu ,a aso wciska spawanie,czy wy zartujecie?

kopson
18-11-2018, 21:03
Witam.
Niestety nadal walczę z drzwiami od strony kierowcy które wydają dziwny dźwięk przy otwieraniu. Byłem parę razy na serwisie i nie poradzili sobie z tym. Dostałem wiadomość od samego kierownika ASO który taki pisze:

"Przyczyną skrzypnięcia przy skrajnym otwarciu drzwi kierowcy nie są zawiasy ani ogranicznik drzwi tak jak wcześniej podejrzewano.
Z działań które przeprowadziliśmy przy ostatniej wizycie wynika, iż dźwięki wydobywają się z połączenia pomiędzy zewnętrznym poszyciem słupka A na wysokości zawiasów a wewnętrznym poszyciem słupka A. Dodatkowo w tej strefie znajduje się masa uszczelniająca która tężeje podczas fabrycznego składania nadwozia pojazdu i może ona wydawać dźwięki przy napinaniu drzwi przy skrajnym otwarciu. Pomimo prób przesmarowania elementów przy zdemontowanym ograniczniku i sekwencyjnie odkręcanych śrubach zawiasów, nasze działania nie przyniosły oczekiwanych przez Pana rezultatów.

Nie wiem co o tym sądzicie ?
Miałem podobny przypadek, z tym, że u mnie skrzypienie w drzwiach kierowcy nie pojawiło się tak po prostu, samo z siebie, ale nastąpiło przy wysiadaniu z pojazdu w wyniku gwałtownego otwarcia drzwi przez podmuch silnego wiatru. Doszło do przeciągnięcia zawiasów i naprężenia słupka, a ściślej - jego wewnętrznych elementów, które są nitowane ze sobą. Wnioskuję więc, że ASO ma rację w tym, co pisze na ten temat, ale nie zgodziłbym się na taki sposób naprawy i "rozprucie" drzwi. Szkoda auta. W moim przypadku pomogło użycie smaru silikonowego w spreju. Wyciągnąłem czarną plastikową zaślepkę na środku słupka, do której wchodzi bolec od Edge Door Protector (poniżej widoczne jest wewnętrzne nitowanie poszycia słupka i to stamtąd skrzypiało) i do wnętrza napsikałem w.w smaru przez słomkę. Pomogło.

mjopek
18-11-2018, 21:36
Miałem podobny przypadek, z tym, że u mnie skrzypienie w drzwiach kierowcy nie pojawiło się tak po prostu, samo z siebie, ale nastąpiło przy wysiadaniu z pojazdu w wyniku gwałtownego otwarcia drzwi przez podmuch silnego wiatru. Doszło do przeciągnięcia zawiasów i naprężenia słupka, a ściślej - jego wewnętrznych elementów, które są nitowane ze sobą. Wnioskuję więc, że ASO ma rację w tym, co pisze na ten temat, ale nie zgodziłbym się na taki sposób naprawy i "rozprucie" drzwi. Szkoda auta. W moim przypadku pomogło użycie smaru silikonowego w spreju. Wyciągnąłem czarną plastikową zaślepkę na środku słupka, do której wchodzi bolec od Edge Door Protector (poniżej widoczne jest wewnętrzne nitowanie poszycia słupka i to stamtąd skrzypiało) i do wnętrza napsikałem w.w smaru przez słomkę. Pomogło.Spróbuję jutro, ale wydaje mi się że już tam też psikałem smarem silikonowy.

mjopek
24-11-2018, 13:55
Niestety nic nie dało.
Zauważyłem jak spada temperatura na dworze poniżej 0 stopni to nic nie słychać.
Ciekawe dlaczego.?

Już jestem bezradny z serwisem. Jak widzą mój nr. telefonu to nie odbierają a na e-maile nie odpisują [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787]

Chyba został mi tylko telewizja!

jaca.op
24-11-2018, 14:09
Witam, ja też mam ten problem, w lutym skończyła się gwarancja i jedyne co pozostaje to okazyjne przesmarowanie zawiasów i door protect ��

mjopek
24-11-2018, 14:44
Witam, ja też mam ten problem, w lutym skończyła się gwarsncja i jedyne co pozostaje to okazyjne przesmarowanie zawiasów i door protect [emoji26]U mnie smarowanie nie pomaga a door protect miałem wymieniany na gwarancji.

P_Buchta
13-09-2019, 12:13
Witam,

Panowie to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :wink: Rozwiązanie tego "problemu" jest bardzo proste i nie trzeba wcale rozpruwać drzwi, spawać i malować... Też to usłyszałem w serwisie. Na słupku "A" mamy okrągłą gumową zaślepkę ( za ogranicznikiem, pod gumową osłoną przewodów ) pod którą ukrywa się śruba ( z tego co pamiętam 15 ), która trzyma belkę poprzeczną pojazdu. Ściągamy zaślepkę, luzujemy śrubę ( luzujemy, nie odkręcamy ) i dokręcamy z powrotem ale już z mniejszą siłą. To samo powtarzamy z drugiej strony pojazdu. Voila :D

Mam nadzieję, że pomogłem :D

jahajolo
23-09-2020, 20:21
Potwierdzam, że skrzypienie drzwi można wyeliminować za pomocą klucza "15" kupionego za 15 złotych.

W moim przypadku w aucie, które ma 2 lata i 11 miesięcy serwis się poddał. Nad skrzypieniem (w ramach gwarancji) pracowało pół składu serwisu. Z drzwi aż lał się smar, którym próbowali wyeliminować skrzypienie. Odkręcali stoper, w końcu stwierdzili, że skrzypi w miejscu mocowania stopera "gdzieś w środku" i trzeba rozebrać część kokpitu i walić gumowym młotkiem - skierowali mnie do blacharni, żeby się umówić na operację.
Odmówiłem, bo wolałem skrzypienie zamiast połamanych plastików i na przykład nowego skrzypienia deski rozdzielczej.
P_Buchta - dostajesz złoty medal!!! DZIĘKUJĘ!

Pozdrawiam,
Szymon