Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Z jaką siłą dokręcić śrubę przedniej piasty?
SZY 33234 06-08-2017, 12:48 Witam,
Panowie czy za mocno dokręcona śruba piasty przedniej może mieć wpływ na łożysko w kole co może powodować delikatne bicie czy huczenie tylko i wylacznie w jednym przedziale predkości miedzy 70, a 80 km/h i przy delikatnym skręcie? jakim dokładnie niutonometrem powinna być dokręcona ta śruba według producenta dla tego modelu majać oryginalne łożysko motocrafta?
Lukasz2525 06-08-2017, 12:55 Interpunkcji brak, nic nie idzie zrozumieć, jedyny postawiony przecinek jest tam, gdzie akurat nie powinno być przecinka ( między 70 a 80 ), a ten tytuł tematu to chyba z translatora google.
SZY 33234 06-08-2017, 15:20 Jezeli ktos nie rozumie prostych pytan i nie pomaga tylko hejtuje to na przyszlos niech glupio nie komentuje.
Ponawiam prosbe o pomoc w dokladnej odpowiedzi jakim momentem (niutonometrem) wedlug zalecen forda powinna byc dokrecona sruba piasty osi przedniej i czy jezeli jest ona dokrecona za mocno ma to wplyw na lozysko w kole powodujac wiekszy opor w toczeniu sie kola?
ja nie znam momentu, ale pewnie koło 200 Nm lekko
co do za mocno za słabo - oczywiście że ma wpływ. jak przywalisz za mocno to długo łożysko nie posłuży, jak za słabo wiadomo
natomiast rzadko który mechanik używa klucza. na czuja.
SZY 33234 06-08-2017, 16:13 Czyli jezeli jest dokrecone za mocno moze to powodowac halasowanie lozyska tzn ciche bicie odczuwalne tylko przy predkosci miedzy 70, a 80 i przy skretach w lewo lub w prawo? Dodam ze polos cala nowa z skf, tarcze rowniez jak i lozysko podpory i obejma.
nie wiem czy bicie ale na pewno mozna za duzym momentem zabic lozyska
240 nm bedzie bezpieczne
Jeżeli przesadzi się z momentem to jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łożyska a czy akurat objawia się to przy tych prędkościach co mówisz to nikt Ci nie powie bo nie ma z tym reguły.
Nie wiem czy jest tam nakrętka do dokręcania czy śruba wchodząca w przegub tak jak w mk2. Jeżeli to drugie to te 200Nm jest ,,lekko" przesadzone. Wieczorem zerknę ile dokładnie ma być niutków.
Edit.
Widzę, że jest nakrętka więc i moment będzie duży.
Edti.
Moment dokręcania piasty przód 316Nm
SZY 33234 06-08-2017, 21:08 Dzięki za konkrety i pomoc, jutro muszę zdobyć grzechotke z dynamometrem i nasadek 32 bo przód śruby u mnie mają 32 a na tyle 30 i wtedy osluchac podczas jazdy
dzwiedziu 06-08-2017, 21:40 Pa ruski pisze tak: затяните гайки крепления колпак моментом 130 Нм. :-)
wielkikack49 07-08-2017, 09:23 Piasta przód - wstępnie 100Nm, po opuszczeniu na koła 316Nm.
Piasta tył - wstępnie 35Nm po opuszczeniu na koła 235Nm.
Dwurzędowe łożysko, montowane między innym w Focusie, bardzo trudno jest zniszczyć poprzez dokręcenie za dużym momentem. To nie są dwa oddzielne łożyska niczym w maluchu. Zniszczyć je można na przykład wciskając w piastę za pomocą młotka, tłukąc w środkową bieżnię.
ale gwint też z tytanu nie jest ;-)
cezarg1410 07-08-2017, 11:38 ale gwint też z tytanu nie jest ;-)
A zachowuje się jakby był...
Raz w życiu dałem wymienić tarcze i klocki z przodu mechanikowi i to było właśnie w Foce mk1. Po opuszczeniu na koła chłop założył klucz i mniej więcej metrową rurę na niego jako przedłużkę i ile sił dokręcił piastę. Dla mnie to był dramat ale generalnie nic się nie stało, a auto jeździło okej.
to debil dokręcił pewnie z 500Nm
ciężar ciała x 1m to sobie policz, bo pewnie się na nim uwiesił
wielkikack49 07-08-2017, 13:46 ale gwint też z tytanu nie jest ;-)
Łożysko nie ma gwintu. Urwać nakrętkę można ale łożysko trudno uwalić zbyt dużym momentem. Trzy numery w temacie widziałem. Raz u mechaniora klucz dobrego gatunku trzasnął z wielkim hukiem, drugi raz pękła nakrętka (nie gwint tylko po prostu pękła) a trzeci raz podwórkowy sąsiad urwał czop w piaście. Żelastwo pękło z hukiem. Do dokręcenia zastosowana była rura 1,5 metra jako przedłużka. Sąsiad wykonywał pracę a jego szwagier trzymał fure na hamulcach. Wszelkie nieśmiałe uwagi, że przesadzają były tłumione w zarodku.
|