Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Aktywacja otwierania klapy bagażnika ruchem nogi :)
Cześć
Czy ktoś przerabiał już ten temat ? Pacjent S-MAX 2016 rok z elektryczną klapą .Dołożono odpowiednie rzeczy a ja aktywowałem jedną opcję w BCMie w sekcji LOCKING DE23 lub DE24 - HandsFreeFGL.... ( nie znalazłem innej w innych modułach) .
Niestety nie działa ;) .Może ktoś coś robił i może nakierować ?
pozdr T
cattani75 07-08-2017, 22:17 mm32 przymierzał się do montowania w moim mondeo tego systemu. Może coś już ma przemyślane? :-)
...Pacjent S-MAX 2016 rok z elektryczną klapą ....
Jak byłby od razu podany VIN było by prościej...
Aby otrzymać pomoc trzeba podać precyzyjne informacje.
Walczę ...
Moim zdaniem problem sprzętowy.
To jest proste jak budowa cepa i parametrów też nie ma jakichś 'sofisticated'...:027:
Jedynie BCM to robi i za to odpowiada!
BCMi montowane jest takie same - tu jest VIN WF0JXXWPCJHM53752 sztuki z działającą klapą. Ten sam P/N i SW BCMi w obu przypadkach.
Wychodzi na to, że coś źle podłączone albo popsute.
krystianen 13-08-2017, 20:15 Dokładałem w kudze,
auto tez nie działało bo auto było bez pełnego keyless, po wymianie klamek i modułow, (RFA został ten sam), zaczeło działać. aktywacja w BCM wystarczyła.
cattani75 13-08-2017, 20:17 Kuga może mieć ten system fabrycznie?
(RFA został ten sam) tedi_k pisał , że nie ma tam RFA tylko RTM ;)
... RFA ...
W Kudze MK2 (przypadek Krystiana krystianen) jest RFA i ono obsługuje "nogę" w klapie elektrycznej.
W S-max MK2 nie ma RFA, jest RTM i obsługą "nogi" zajmuje się BCMi.
Kuga może mieć ten system fabrycznie?
MK2 od początku...
tomtom13 06-11-2019, 14:53 Mam pytanko: Czy moduł cj5t-14f679 będzie działał w S-Maxie, Mondeo MK5? Czy tylko EM2T-14F679?
tomtom13 18-11-2019, 20:17 Skoro nikt nie pomógł ,musiałem sam sprawdzić.
Reasumując moduły z Grand C-Maxa, Kugi CJ5T-14F679 również działają w MK5.
cattani75 18-11-2019, 22:34 Zainstalowałeś u siebie?
tomtom13 19-11-2019, 23:17 Tak mam zainstalowane.
truszczu 09-12-2019, 14:34 A czy mógłby się ktoś podzielić zdjęciem jak to wygląda zamocowane (antena i sam czujnik), bo z tego co rozumiem antena od środka zderzaka, a sam czujnik raczej nie na zewnątrz, bo wygląda zbyt delikatnie ?
A jeszcze jakby ktoś miał kawałek schematu od kugi to moja radość nie miałaby granic :)
Odkopuję temat :) czy ktoś mógłby mi dokładnie napisać jakich części muszę szukać żeby dołożyć sobie otwieranie otwieranie bagażnika gestem? S-Max mk2 z 2017 roku, otwieranie automatyczne już mam, chciałbym dołożyć tylko otwieranie gestem
czy ktoś mógłby mi dokładnie napisać
Potrzebujesz to co na zdjęciu:
truszczu 18-04-2020, 10:25 Jestem po niedawnej instalacji, więc już mogę się pomądrzyć w tym temacie :). Co prawda instalowałem to w Mondeo mk5, ale części do S-maxa
Co potrzeba:
anteny górne i dolne ~130zł/szt (bez haku)
2291775
2291777
Moduł:
K95301AE - używka <200zł
2346617 - nowy ~350zł
wtyczkę do modułu (do Mondeo musiałem kupić wiązkę od S-max), w S-maxie może będzie, więc mniej roboty. Jak nie ma to trzeba pociągnąć 3 kabelki +, - (brałem z moduły rtgm) i sygnał do BCM.
Do s-maxa, kugi itp są dedykowane elementy montażowe. Do mondeo zrobiłem to na podstawkach samoklejących pod trytki :)
Potem zmiana w Forscanie i no działa. U mnie prawie działa, muszę chyba powalczyć z ułożeniem anten, bo czasem coś nie łapie nogi. A w ostateczności zmienić jedną antenę na dedykowaną pod hak (dzieloną) i schować wszystko głębiej w stronę przodu auta.
A czy w wersji z el hakiem tez można dołożyć otwieranie klapy „nogą”?
truszczu 18-04-2020, 14:58 wersji z el hakiem
Pewnie trzeba użyć dzielonej anteny:
LINK (https://allegro.pl/oferta/czujnik-otwierania-tylnej-klapy-s-max-2-galaxy-now-8985007857)
numer: 2291784 ~175zł
kszysiek17 18-05-2020, 20:32 Witam czy mógłby się ktoś podzielić tym jak podpiac kable do modułu chodzi mi o kolejność bo są 3, plus, minus i sygnał z bmc też właśnie będę dokładał do Mondeo mam już wszystkie zeczy tylko zastanawia mnie kolejność kabli do samego modulu
https://www.youtube.com/watch?v=r5DEAYOHRLA&t=3s
może się przyda
...
może się przyda
Przecież to "agro-tuning", więc do czego się ma przydać przy instalacji fabrycznego modułu???:roll:
krzysiek17 - Schemat podłączenia modułu "machania nogą" poniżej.
Witajcie!
Auto: S-Max MK2, 2017 rok, z elektryczną tylną klapą i hakiem holowniczym (dokładany, wypinany).
Co jest potrzebne, żeby dołożyć do takiego auta otwieranie tylnej klapy nogą?
Ktoś to przerabiał u siebie?
cattani75 05-02-2021, 18:46 Dwie anteny i moduł. I pewnie kabelek do modułu BCM pod deską. Chyba, że ten kabelek jest zawsze "z fabryki".
Ale to najlepiej Ci powie np. tedi_k, lsulima.
To ja od razu podepnę się z pytaniem czy można dołożyć jakiś wyłącznik w bagażniku który dezaktywowałby zamykanie klapy ruchem nogi.
Strasznie irytuje jak zaczyna się zamykać klapa gdy sięgając wgląb bagażnika wstawimy za daleko stopę pod zderzak.
krolikPL 05-02-2021, 18:54 Zastanów się czy naprawdę tego potrzebujesz. To akurat im nie wyszło.
Odnośnie wyłączenia to podobno trzeba zanurkować pod zderzak i odłączyć czujnik (czekam na wiosnę).
Zastanów się czy naprawdę tego potrzebujesz. To akurat im nie wyszło....
:shock::shock:
Pierwsze słyszę..:shock:
Jeden z sensowniejszych pomysłów na ułatwienie życia "z zakupami"...
Przy sięganiu w głąb bagażnika nie bardzo wiem jak można wstawić nogę pod zderzak.... Tak choćby ze względów anatomicznych trzeba mieć nogi nieco z tyłu by móc się jakoś sensownie pochylić nie opierając kolanami o zderzak... Zazwyczaj jednak nieco brudniejszy niż spodnie...8)
Nie trzeba wstawiać pod zderzak nogi zbyt głęboko. Zamyka mi się dosyć często - najczęściej w butach narciarskich.
cattani75 05-02-2021, 19:41 smiechu, który Ty nosisz numer buta? :-D
Otwieranie z nogi jest mega przydatne, ale fakt jest taki że potrafi się zamknąć nie wtedy kiedy tego chcemy i wcale nie trzeba mieć stopy jak Shaq :) a najweselej się robi podczas wysypywania się załogi z auta jak dzieciaki przebiegają między wąsko zaparkowanymi akutami albo pod jakąś ścianą tyłem :) ale pomimo tego POLECAM!
krolikPL 05-02-2021, 23:05 :shock::shock:
Pierwsze słyszę..:shock:
Jeden z sensowniejszych pomysłów na ułatwienie życia "z zakupami"...
Przy sięganiu w głąb bagażnika nie bardzo wiem jak można wstawić nogę pod zderzak.... Tak choćby ze względów anatomicznych trzeba mieć nogi nieco z tyłu by móc się jakoś sensownie pochylić nie opierając kolanami o zderzak... Zazwyczaj jednak nieco brudniejszy niż spodnie...8)
Masz inne doświadczenia z otwieraniem nogą w S-Max? Mnie potrafi się otworzyć np. podczas mycia na myjni.
Masz inne doświadczenia z otwieraniem nogą w S-Max? ....
Owszem. Dokładałem w swoim Edge i jakoś nie miałem takich problemów... Może dlatego, że na myjni zostawiałem kluczyki wewnątrz auta i nie miałem problemów z ciągłym zamykaniem/otwieraniem zamków oraz - w co słabo wierzę - otwieraniem klapy?8)8)
zamykaniem/otwieraniem zamków oraz - w co słabo wierzę - otwieraniem klapy?8)8)
Tadeuszu błogosławieni Ci którzy uwierzyli, a nie widzieli.
Widzę, że nie jestem sam i są koledzy u których też od czasu do czasu klapa zamknie się wtedy gdy tego nie chcemy (przypadkowy ruch nogą).
Zdarza się to rzadko ale sie zdarza i jest przynajmniej dla mnie irytujące.
krolikPL 06-02-2021, 14:29 Owszem. Dokładałem w swoim Edge i jakoś nie miałem takich problemów... Może dlatego, że na myjni zostawiałem kluczyki wewnątrz auta i nie miałem problemów z ciągłym zamykaniem/otwieraniem zamków oraz - w co słabo wierzę - otwieraniem klapy?8)8)
Dzięki za informację. Tak myślałem, mówisz o innym modelu forda. W przypadku S-Max tak fajnie niestety nie jest. Może różnica w umiejscowieniu. Nawet zastanawiałem się czy ten czujnik nie jest jakoś sprzężony z czynnikami parkowania (wykrywanie ruchu obiektu z tył).
... mówisz o innym modelu forda. ....
S-max MK2, Galaxy i Edge to dokładnie "ten sam model" Forda pod tym względem. Do Edge dokłada się "machanie nogą" z S-maxa właśnie bo jest n-razy bardziej dostępne...
...czy ten czujnik nie jest jakoś sprzężony z czynnikami parkowania (wykrywanie ruchu obiektu z tył).
"Dziwny pomysł"... Nie jest nijak... (no poza poprowadzeniem wiązki razem z wiązką czujników parkowania)...
krolikPL 06-02-2021, 20:51 Czyli tam jest tylko jeden sensor pod zderzakiem i nic w linii zderzaka?
Czyli tam jest ...
...moduł i 2 równoległe anteny. To wszystko.
cattani75 06-02-2021, 21:48 Przy czym w przypadku haka lepsza jest antena składająca się z dwóch kawałków, z luźnym kawałkiem na środku.
krolikPL 06-02-2021, 21:50 No właśnie i mam wrażenie, że to te dwie anteny/sensory nie działają jak trzeba. Nie trzeba wsadzać stopy pod samochód tylko przesunąć się wzdłuż linii zderzaka (tak samo na myjni, trzeba myć góra dół bo lewo prawo potrafi się otworzyć). Albo są zbyt czułe albo coś popsuli jak zakładali hak :(
A, że nie jestem jedyny z taką opinią to zwalam winę na słabe wykonanie/zaprojektowanie w S-Max :)
To ja od razu podepnę się z pytaniem czy można dołożyć jakiś wyłącznik w bagażniku który dezaktywowałby zamykanie klapy ruchem nogi.
Strasznie irytuje jak zaczyna się zamykać klapa gdy sięgając wgląb bagażnika wstawimy za daleko stopę pod zderzak.
Przecież elektryczną klapę można wyłączyć w ustawieniach pojazdu.
krzyspvfr 27-03-2021, 16:59 Koledzy, pozwolę sobie odświeżyć lekko temat.
Przy montażu haka do auta wyposażonego w otwieranie klapy nogą, trzeba wymienić antenę. No i teraz pytanie czysto teoretyczne: standardowo są dwie równoległe anteny, natomiast do haka idzie jedna, dzielona na środku, o numerze 2291784 - dobrze rozumiem?
No i teraz pytanie: to dziala plug&play, wyciągam starą "podwójną" antenę i wrzucam tą dzieloną? Jak mechanik zdejmie zderzak to powinien od razu zakumać jak to powinno być założone?
Przecież elektryczną klapę można wyłączyć w ustawieniach pojazdu.Po wyłączeniu klapy w ustawieniach nie działa zamykanie i otwieranie przez siłownik. To nie jest rozwiązanie jakiego poszukuję.
Zrobię jakiś mały przełącznik w bagażniku rozłączający obwód od anten.
W moim aucie jest dołożony hak Westfalia. Anteny nie zostały zmienione. Wszystko działa prawidłowo....
newpolish 09-06-2021, 09:04 Dziękuję wszystkim za pomoc. Działa super.
Jedna chyba założę sobie pstryczek aby móc wyłączać tę funkcję gdy nie trzeba. Trochę to irytujace gdy sięgam glebiej do bagażnika a tu mi się klapa na glowę zamyka.
[QUOTE=tedi_k;3256144]Przecież to "agro-tuning"???
po co ten tekst?? zainstalowałem to i działa lepiej niż fabryczne. Czujnik jest w miejscu które sam wybrałem. Klapa nie zamyka się przypadkiem jak zbyt głęboko podejdę do bagażnika.
Teksty agro tuning świadczą o twojej kulturze lub jej braku.
[QUOTE=tedi_k;3256144...
Teksty agro tuning świadczą o twojej kulturze lub jej braku.
Idąc tym tropem powinienem napisać co sądzę o OSOBIE instalującej takie rozwiązania...
Bo póki co terminem (jak najbardziej trafnym...) "agro-tuning" zostało określone ROZIĄZANIE TECHNICZNE... Co klasyfikacja sprzętu ma do "kultury osobistej" - Kolegi ramcin na przykład???:568::569:
Michał Z. 19-06-2023, 16:21 No właśnie i mam wrażenie, że to te dwie anteny/sensory nie działają jak trzeba. Nie trzeba wsadzać stopy pod samochód tylko przesunąć się wzdłuż linii zderzaka (tak samo na myjni, trzeba myć góra dół bo lewo prawo potrafi się otworzyć). Albo są zbyt czułe albo coś popsuli jak zakładali hak :(
A, że nie jestem jedyny z taką opinią to zwalam winę na słabe wykonanie/zaprojektowanie w S-Max :)
Pozwolę sobie odgrzać temat bo wygląda na to, że mam ten sam problem co Kolega: po montażu haka czujnik zrobił się tak wrażliwy, że nie sposób sięgnąć w głąb bagażnika żeby nie dostać klapą w łeb.
Nie wiem co zrobili majstrowie podczas montażu haka, ale od wewnątrz zderzaka widzę tylko jedną, krótką (ok 50cm) antenę umieszczoną centralnie (na zdjęciu).
Zastanawiam się co się stanie jeśli przeniosę ją np. trochę niżej albo w ogóle całkiem na bok, próbował ktoś z Was takiego zabiegu?
Sorry ze odkopuje stary watek.
Potrzebuje VIN S-MAXa ktory ma fabrycznie otwieranie bagaznika noga, bez haka
Wprawdzie tedi podawal taki VIN (WF0JXXWPCJHM53752) ale nie moge znalezc potwierdzenia w dekoderze VIN (ale moze przeoczylem - w takim razie prosze o potwierdzenie)
VIN (WF0JXXWPCJHM53752) ale nie moge znalezc potwierdzenia w dekoderzekopana klapa bez haka
|