Zobacz pełną wersję : Uszkodzony Viaken ELM327 v3

lukaszooo
10-08-2017, 15:51
Witam potrzebuje szybkiej a nawet bardzo szybkiej porady.
Posiadam kabelek oryginalny viaken v3, działał pięknie do dziś. Dziś robiłem serwis w Fiescie mk7 2013r i sam zaproponowałem właścicielowi że w tym aucie można dołożyć kilka bajerów (robiłem to w dwóch focusach mk3). Aktywowałem anty napad, komputer pokładowy i HSA, wszystko poszło normalnie, odłączyłem kabelek żeby zobaczyć czy wszystko gra. Wszystko działało tylko świeciły sie błędy od ABS i trakcji, podłączam kabelek żeby zrobić adaptacje ABS a ty pupa, focccus ani forscan nie widzą interfejsu.
Kombinowałem na wszelkie sposoby i nic. W menadżerze urządzań kabel sie pokazuje lecz w forscanie już nie..... Co mam robić odsyłać odrazu kabel do viakena ????

Nie chce nic mówić o właścicielu który mało mi oczu nie wydrapał bo na desce świeci abs, kontrola trakcji i czerwony wykrzyknik. Mocno zależy mi na czasie. Auto nie jest udupione, problem leży w kablu. Sprawdzałem na lapku przenośnym z którym jeżdżę na wyjazdy jak i na stacjonarnym w garażu, podłączałem 3 auta i w każdym to samo, komputer widzi port i kabel ale program nie widzi interfejsu.

dzwiedziu
10-08-2017, 16:24
Być może oprogramowania jakieś się gryzą, skoro menadżer widzi a program nie.
Spróbuj odinstalować forscana, wyczyść całe pozostałe śmieci po nim oraz rejestr i zainstaluj od nowa.

edmun
10-08-2017, 16:49
Bez obrazy, ale tak się po prostu nie robi.
Właściciel auta chce Ci oczy wydrapać, to rozumiem że usługa nie była po znajomości a na zasadzie płatnej usługi.

Pierwsze co, odinstaluj oprogramowanie, odinstaluj sterowniki od urządzenia z menadżera urządzeń. A potem od nowa i przy okazji inny port USB gdyby Windows jednak gdzieś sobie zapisał sterownik.

Upewnij się, że nie ma takiej sytuacji, że w programie masz zapamiętane połączenia. Ma być czysty. Pliki takich programów zazwyczaj są w Appdata\Roaming i Appdata\Local.

P.S. I jak już się człowiek zabiera za robienie "komuś" auta, to zawsze ma się zapasowy interfejs, program i zapasowego laptopa.
Od razu mi się kojarzy, jak widzę tych fotografów ślubnych co to idą na ślub z jednym aparatem, dwoma akumulatorami i jedną wielką kartą pamięci.
A potem płacz, bo "profesjonalnie" schrzanione.
Jak już się za coś zabierasz, to pamiętaj, że nie zawsze idzie jak po maśle. Boże.. siedzę w informatyce i serwisie od chyba 20-lat i nie wiem.. może to doświadczenie albo mój wewnętrzny pedantyzm mnie tak nauczył, żeby zawsze mieć zapasowy plan gdyby coś poszło nie tak.

lukaszooo
10-08-2017, 17:12
Serwis płatny bajery nie.
Pokaż mi warsztat który posiada po dwa interfejsy do każdej marki... po to kupuje się oryginał żeby nie kombinować. Taki Vag hex Can kosztuje 2400zl myślisz ze ktoś posiada dwa na zapas ?

Problem wystąpił na lapku wyjazdowym wiec auto podjechało pod centralkę która tego dnia nie chodziła i jest to samo, jutro spróbuję z prywatnym laptopem ale jakoś czarno to widzę.
Dzwoniłem do viakena i kazali przysyłać lecz czas gwarancyjny to 15 dni roboczych.

kuba0005
10-08-2017, 20:18
Masz do mnie 50 km to przyjedź to ci zgaszę - za darmo

karloss
10-08-2017, 20:37
Sprawdź wtyczkę OBD może któryś pin jest uszkodzony/wciśnięty.
Druga opcja to uwalony układ przy odłączaniu, ja zawsze odpinam przy odłączonym zapłonie, najpierw OBD potem USB. Może dmucham na zimne, ale nie wszystkie układy mają dobrze zrobioną izolację napięciową i w jednym na x przypadków może coś paść.

lukaszooo
10-08-2017, 22:10
Z fordami dopiero zaczynam ale vagiem i pochodnymi pracuje ponad 10 lat. Mam kilka kabli, chińskie i oryginały i żaden mi nigdy nie padł.
Kabel padł ewidentnie podczas odłączenia tyle ze zaplon był wyłączony.

tedi_k
10-08-2017, 23:06
...
Kabel padł ewidentnie podczas odłączenia tyle ze zaplon był wyłączony.

Obstawiam w ciemno, że laptop był podpięty na zasilaczu/ładowarce samochodowej. Jest to standardowa przyczyna tego typu uszkodzeń.
Jeśli tak - to zasilacz/ładowarka do kosza a Viaken jak się dowie to nie uzna gwarancji.

lukaszooo
11-08-2017, 03:43
Nie posiadam ładowarki samochodowej. Laptop pracował na baterii.
Laptop asus na oryginalnej baterii.

tedi_k
11-08-2017, 10:02
No to chyba pierwszy tak uszkodzony Viaken, o jakim słyszę.

lukaszooo
11-08-2017, 11:20
Dla mnie też jest to dziwne. Dziś poprubuje z kolejnym laptopem.
Puki co jeśli ktoś mieszka w okolicach Mińska mazowieckiego to proszę o pomoc. Potrzebuje adaptowac abs w fiscie 2013 i usunąć błędy.

tonik
11-08-2017, 13:55
A mi we Viakenie oberwały się kabelki wewnątrz. Taka mała fuszerka w ich wykonaniu bo kabel był źle zabezpieczony i dlatego się wyrwał. Żeby nie było: zawsze obchodziłem się delikatnie i używałem prywatnie. Poprawiłem i działa.

Damian76
11-08-2017, 14:18
Miałem podobny problem z viakenem też mi padł, po otwarciu wtyczki okazało się że jeden z kabelków latał sobie luźno. Po przylutowaniu niestety już nie ożył.

lukaszooo
11-08-2017, 17:38
Dziś próbowałem na kolejnym laptopie i efekt ten sam. Wysłałem na gwarancję zobaczymy ile się zejdzie.
Śmieszne jest ze dzwoniłem do serwisu viakena i powiedzieli mi żebym przysłał kabel bez żadnych druków gwarancyjnych a na stronie znalazłem specjalny dokument do zwrotów na gwarancję....
Od viakena mam kabel KKL i Hex Can i nie mam z nimi żadnych problemów a tu przy 10 użyciu takie wianki.

tedi_k
11-08-2017, 17:44
...bez żadnych druków gwarancyjnych ...

W Viakenie v3 za "druk gwarancyjny" robi ta nalepka z numerem. Mają bazę numerów i bez żadnych faktur i druków wiedzą kiedy kabel zrobiony, kiedy sprzedany i czy jeszcze na gwarancji.

rumunn95
11-08-2017, 19:15
Ta nalepka to jakaś lipa bo moja w pierwszy dzień odklejala się do połowy);

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

lukaszooo
11-08-2017, 21:29
Paczka ma dojść w poniedziałek, jak będę miał jakieś info to napisze.

tedi_k
12-08-2017, 08:50
...jakieś info...

Z moich doświadczeń z Viakenem - nie ma info co było popsute i dlaczego. Jeśli uznają gwarancję, to po prostu przysyłają naprawiony interfejs z nową nalepką albo wymieniony interfejs na nowy.

rumunn95
12-08-2017, 12:52
Dokładnie jeżeli chodzi o viakena to obsluga pierwsza klasa

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

lukaszooo
12-08-2017, 19:45
Mam nadzieje ze nawet jeśli nie uznają gwarancji to będzie opcja płatnej naprawy.

tedi_k
12-08-2017, 20:26
...opcja płatnej naprawy.

Przy cenie nowego 149zł nie widzę sensu (i oni tym bardziej - sprawdzałem) bawić się w naprawy odpłatne.

lukaszooo
13-08-2017, 07:21
Mniejsza z tym jak dostane odp to dam znać.

lukaszooo
18-08-2017, 14:49
Dziś zadzwonił do mnie Pan z viakena.
Pan zapytał sie kto i w jakim celu zaglądał do kabla, zdziwiło mnie to strasznie ponieważ kabel kupiłem nowy i nie dotykałem sie do niego, pan powiedział ze była zerwana plomba i naklejona na bok a powinna byc na śrubce. Dokładnie pamietam żę plomba od samego początku była naklejona z boku. Wniosek jest taki że dostałem chyba używany kabelek ... W dalszej części rozmowy Pan powiedział ze uszkodzenie powstało przez podwyższenie prędkości interfejsu i żebym tego więcej nie robił co jest dla mnie też dziwne bo wszyscy tak robią..... Prędkość była ustawiona na 2000000 więc 2mb i pracowałem tak 4 miesiące.
Koniec końców gwarancja została uznana "warunkowo" ze względu na to ze niby sam otworzyłem kabel co jest lekko smieszne bo gdybym to zrobił to nie odesłał bym go na gwarancji .....
Nie wiem co dokładnie było uszkodzone ale gwarancja została uznana.

elektrotech
18-08-2017, 15:21
A kupiłeś gdzie ? Na allegro jako nowy ? Czy w firmie bezpośrednio ?

lukaszooo
18-08-2017, 15:25
Bezpośrednio na stronie viakena.

Hooch180
18-08-2017, 15:28
Jeżeli reklamujesz z powodu niezgodność towaru z umową (a nie z tytułu gwarancji) według prawa zerwana plomba nie jest argumentem, który może użyć sprzedawca w celu odrzucenia reklamacji. Jeśli nie zostanie wykazany związek przyczynowo-skutkowy ingerencji w sprzęt z jego usterką, uszkodzenie musi zostać naprawione nieodpłatnie.

I tutaj należy rozróżnić gwarancję producenta od 2 letniego okresu w którym możesz reklamować sprzęt z tytułu niezgodności z umową z ustawy o sprzedaży konsumenckiej lub rękojmi gdy był kupiony na firmę (o
ile nie została wyłączona).

lukaszooo
18-08-2017, 16:32
Nie wiem jaki cel ma twój post ..........
Kabel kupiłem na stronie viakena, używałem 4 miesiące i padł, bez zastanowienia i dotykania odesłąłem na gwarancji i wyszło że niby przy nim grzebałem czego oczywiście nie robiłem ale koniec końców naprawa gwarancyjna została wykonana "warunkowo".

Teraz grubsze pytanie czy zmiana prędkości interfejsu rzeczywiście jest szkodliwa i moze uwalić kabel ???? wszyscy podwyższają prędkość aby Focccus nie zrywał połączenia i nie wykrzaczył softu w aucie a moze właśnie tu jest problem że podczas za szybkiej pracy pada interfejs i wykrzacza soft ??

elektrotech
18-08-2017, 17:07
Zmiana szybkości komunikacji jakiegokolwiek urządzenia podłączonego do komputera nie ma prawa spowodować jego uszkodzenia. Oczywiście istnieje możliwość takiego uszkodzenia jeśli producent danego urządzenia "dopuścił" do możliwości "przetaktowania" danego urządzenia wskutek czego w danym urządzeniu może wydzielić się nadmierna ilość ciepła powodując jego uszkodzenie. Ale to powinno być ujęte w PISEMNEJ gwarancji na dane urządzenie której jak się domyślam firma nie daje.

karloss
18-08-2017, 18:22
Ale bajki w tych serwisach opowiadają!! Najpierw czepia się koleś plomby a potem o przetaktowaniu. Hehe.

lukaszooo
18-08-2017, 18:31
Najważniejsze że kabel został naprawiony i w poniedziałek ma być wysłany do mnie.

drk001
18-08-2017, 21:25
A fiestę udało Ci się doprowadzić do porządku?

tedi_k
18-08-2017, 21:32
....niby przy nim grzebałem ...

Faktem jest, że jeszcze nie widziałem VIAKENa v3 z plombą inaczej naklejoną niż na śrubce...
Ustawianie 2Mbps dla układu STN1170 jest jak najbardziej zgodne ze specyfikacją.

lukaszooo
18-08-2017, 22:07
W moim kablu naklejka była naklejona z przodu obok diod ktoś się pomylił..... Gość wyraźnie powiedział ze usterka powstała przez zmiane prędkości

Co do Fiesty to pisałem do paru osób w sprawie pomocy i nikt mi nie odp. Około środy kabel będzie u mnie i okaże się czy problem tkwi tylko w inicjalizacji abs.

lukaszooo
24-08-2017, 12:27
Kabel przyszedł, teraz jestem pewny na 100% że plomba była naklejona a teraz jest zerwana..... ale jest to mało istotne.
Podłączyłem focusa mk3 zrobiłem kilka testów na forscanie, zwiększyłem prędkość w elmconfig do 2000000 i focccus pięknie się łączył z taką predkością, kilkanaście testów bez żadnej ingerencji w ustawienia i kabel działał bez zarzutów.
Podpoiłem fieste mk7, kilka testów forscanem i było ok, wykasowałem błędy lecz pozostała inicjalizacja ABS którą chciałem zrobić za pomocą Focccusa, pierwsze odpalenie Focccusa na fiescie i mogiła...... błąd łączenia, to samo co było wcześniej.
Wkur.. się strasznie a nawet okrutnie chyba z tym autem jest coś nie tak.. Wróciłem do focusa mk3 i spróbowałem zmniejszyć predkośc do oryginalnej czyli 38000 i o dziwo uzyskałem połaczenie lecz kabel nie działa już tak jak wcześniej. Focccus łaczy sie z predkościa do 1000000 a forscan przy max 125000 ale działa choć odrazu po naprawie przez serwis wszystko chodziło na 2000000.
Fiesta została ogarnięta przez inicjalizacje abs Forscanem, focccusa chyba już nigdy nie użyje.

Zostaje pytanie co stało sie z kablem po zwiekszeniu predkosci do 2mbit/s i dlaczego pracował na takiej prędkości a po samym odpaleniu focccusa nie chce juz pracować na takie prędkości

edmun
24-08-2017, 14:49
Pytanie do ruskich. Pewnie gdzieś co schrzanili przy obsłudze biblioteki/sterownika.
Ktoś kiedyś wspominał, że udało się "uwalić" auto FoCCCusem.

lukaszooo
24-08-2017, 17:21
U mnie problemem nie było uwalenie auta tylko interfejsu.

szaman22
18-10-2017, 19:41
Witajcie,
Dziś podłączyłem swoją foczkę pod Viaken ELB327 v3. Wyskoczyły mi takie błędy:
===PCM DTC P0069:22-68===
Kod: P0069 - Korelacja MAP - BP
Dodatkowe symptomy usterki:
- Amplituda sygnału większa niż maksimum
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
===END PCM DTC P0069:22-68===
===PCM DTC P0606:68-28===
Kod: P0606 - Procesor ECM/PCM
Dodatkowe symptomy usterki:
- Informacje o zdarzeniu
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
===END PCM DTC P0606:68-28===
===OBDII DTC P0069-C===
Kod: P0069 - Korelacja pomiędzy MAP a ciśnieniem atmosferycznym
Status:
- Potwierdzony - usterka jest potwierdzona
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
===END OBDII DTC P0069-C===
===HVAC DTC U0155:00-28===
Kod: U0155 - Utrata łączności z modułem sterującym tablicą rozdzielczą

Ktoś z was miał już z takimi błędami do czynienia?
I proszę o poradę czy np. warto przez viaken robić wypalanie DPF?

Hooch180
19-10-2017, 11:17
szaman - Dlaczego prosisz o diagnozę problemów z samochodem w temacie dotyczącym uszkodzonego interfejscu Viaken?

szaman22
19-10-2017, 14:49
Bo nie wiem czy te błędy nie wynikają z niewłaściwego działania kabla. Po za tym gdzie jest temat dot. diagnoz?

hindus
19-10-2017, 15:06
Zakłada się nowy :) BTW z samochodem coś się dzieje? Może to starocie, skasuj i sprawdź czy wracają.

szaman22
20-10-2017, 09:36
Kabel kupiłem bo raz wyskoczył mi check i błąd komputera. Auto straciło moc. Po 15 minutach gdy odpaliłem auto wszystko wróciło do normy. Przy skanowaniu pokazała mi błędy tak jak powyżej napisałem. Błędy skasowałem i następnego dnia gdy się podpiąłem było bez błędów.