Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wymiana stacyjki nie odpala
Witam serdecznie. Jestem posiadaczem Forda Mondeo Mk3 2.0 TDDI 2001 kombi.
Samochód kupiłem z jedynie jednym kluczykiem "z grotem":
http://allepomocnik-hosting.gcsoft.pl/users/registered_s2/fordem/P1120334.JPG
Chciałbym dorobić / dokupić kolejny kluczyk. Czy wystarczy dokupić taki sam i go zaprogramować czy potrzebny do będzie klucz "matka" ?
Jeśli potrzebny będzie klucz matka, to jeśli kupię taki zestaw to powinno wszystko działać bez problemu? (Czyli podmienić stacyjkę na tą poniżej i nic więcej nie trzeba będzie robić ?) :
http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/48/91/84/15/4891841571
Nasunęła mi się jeszcze jedna opcja: czy kluczyk "matka" z powyższego zestawu będzie pasował w każdej stacyjce ( czyli nie będę musiał wymieniać w swoim samochodzie na tą z tego zestawu ) i będzie on działa tak samo jak "oryginalny" czy jednak tak to nie działa?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
... Jeśli potrzebny będzie klucz matka, to jeśli kupię taki zestaw to powinno wszystko działać bez problemu? ...
Nie, nie będzie działać.
... Nasunęła mi się jeszcze jedna opcja: czy kluczyk "matka" z powyższego zestawu będzie pasował w każdej stacyjce ...
Pomyśl, jeśli tak by to działało, to każdego mondeo mk3 byś uruchomił kluczykiem "matka". :one::027:
Napisz PW do:
http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=34286
Poczytaj to i ewentualnie tutaj zadaj pytanie:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=184682&page=12
No wiem właśnie ....
Dlatego chciałem zrobić tak, by mieć klucz matkę + móc dodawać swoje kluczyki. Ale no cóż, dzięki za odpowiedź :)
Aby zaprogramowac dodatkowe kluczyki potrzebujesz 2 już wprogramowanych kluczyków.
W twoim przypadku ty masz tylko jeden. Bez wizyty w Aso lub u kogoś kto ma ids się nie obejdzie. I nie daj się skusić na sklonowanie twojego klucza bo według PCM dalej bedziesz miał jeden.
1. Zakup drugi kluczyk i go "dotnij"
2. ASO lub ktoś z IDS-em dogra ci ten drugi klucz do PCM
3. W przyszłości jak będziesz chciał mieć 3 lub więcej zapasowych to wystarczy tylko dociąć grot w kolejnym kluczu i możesz go sobie samodzielnie doprogramować
fullcaffe 07-08-2015, 10:55 Witam :) Mam taki problem wymieniłem stacyjkę bo stara się zacinała ale po wymianie auto mi nie odpala , włączają się wszystkie kontrolki ale nie odpala :(
robiłem wszystko według tego filmu :https://www.youtube.com/watch?v=d0DoPKQD3es
oprócz zmiany tej pestki bo mój kluczyk jest inny wiec podmieniłem całą płytkę która jest w kluczyku i nic :(
Panowie pomocy !
Właśnie ta "pestka" to Twój problem. W stacyjce jest odbiornik immobilisera, a ta pestka w pilocie, to nadajnik do niego. Stanowią one nierozłączny komplet.
A skoro podmieniłeś płytkę z kluczyka od "nowej" stacyjki, to oprócz tego nie będzie Ci działał centralny zamek.
fullcaffe 07-08-2015, 11:11 tyle to też wiem ale na filmie jest płaski klucz z tą pestką a ja mam taki nowszy wypukły i co mogę w nim zmienić to płytkę która w niej jest na starą ale to nic nie dało
Zrozum- by móc odpalić auto, nadajnik i odbiornik immo muszą się "widzieć". Inaczej za nic go nie odpalisz. Płytka to tylko centralny zamek.
Tutaj ma być "pestka"= nadajnik immo:
Fotka "pestki"- załącznik nr2
fullcaffe 07-08-2015, 11:54 czyli czytnik imo który jest przy stacyjce zostaje stary a zmieniam tylko końcówkę kluczyka a reszta też stara ?
Czytnik przy stacyjce, jak i transponder w pilocie kluczyka ma być tan co był=stary. Płytka z elektroniką w pilocie też ma być stara, bo nie będzie działał centralny zamek. Chyba, że zaprogramujesz centralny na płytce nowego pilota.
Co to znaczy " zmieniam tylko końcówkę kluczyka ", bo nie rozumiem?
Zmieniasz tylko stacyjkę i grot kluczyka, bądź też cały nowy kluczyk z bebechami ze starego.
fullcaffe 07-08-2015, 13:23 tak zrobiłem , Wielkie dzięki :) masz u mnie browara ;)
Witam w moim Mondku padł kluczyk tzn czas zrobił swoje kupiłem nową stacyjke wraz z kluczykami przełożyłam jak i to coś niebieskiego w kluczyku Po przekroczeniu stacyjki samochód ładuję świece itp włącza się elektryka ale nie mogę zapalić jakieś rady?
docnecik87 10-08-2017, 17:44 Wróć do poprzedniego tego niebieskiego w kluczyku.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Problem rozwiązany to niebieskie to tylko zaślepka w środku kluczyka jest czytnik imobilajzera nie odbyło się bez przecięcia kluczyka penseta nie dało rady wyjaść
Marcinosso 10-03-2021, 16:57 Witam. Co to może być wymieniłem stacyjke i przełożyłem pilot do nowego klucza odpaliłem dwa razy potem skręciłem wszystko i nie odpala. Sprawdzałem ponownie stara stacyjke z pilotem oczywiście i to samo. Może być zbieg okoliczności. Przy odpaleniu pierwszym był krótki sygnal jeden i wyzerowało mi licznik aktualnego przebiegu. Ale potem ponownie odpalił. Ale teraz jest tylko cyk cyk I wszystko jakby mruga i nie odpala. Dodam że moja wiedza jest prawie zerowa. Immobiliser raczej ok możliwe że aku lub rozrusznik? Klucz na pozycji dwa pokazuje czerwona baterie olej I żółty silnik... Proszę o podpowiedź. Pewnie nie odbędzie się bez podłączenia pod komp.
Marcinosso 11-03-2021, 17:32 Dzięki pomogło. Latalem tylko krótkie trasy ostatnio. Ale mój aku do wymiany wygląda jak orginalny a auto ma 18 lat... Człowiek sie uczy na starość
|