Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wymiana stacyjki nie odpala

franelo
19-12-2014, 09:59
Witam serdecznie. Jestem posiadaczem Forda Mondeo Mk3 2.0 TDDI 2001 kombi.

Samochód kupiłem z jedynie jednym kluczykiem "z grotem":
http://allepomocnik-hosting.gcsoft.pl/users/registered_s2/fordem/P1120334.JPG

Chciałbym dorobić / dokupić kolejny kluczyk. Czy wystarczy dokupić taki sam i go zaprogramować czy potrzebny do będzie klucz "matka" ?

Jeśli potrzebny będzie klucz matka, to jeśli kupię taki zestaw to powinno wszystko działać bez problemu? (Czyli podmienić stacyjkę na tą poniżej i nic więcej nie trzeba będzie robić ?) :
http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/48/91/84/15/4891841571

Nasunęła mi się jeszcze jedna opcja: czy kluczyk "matka" z powyższego zestawu będzie pasował w każdej stacyjce ( czyli nie będę musiał wymieniać w swoim samochodzie na tą z tego zestawu ) i będzie on działa tak samo jak "oryginalny" czy jednak tak to nie działa?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Mariusz
19-12-2014, 11:01
... Jeśli potrzebny będzie klucz matka, to jeśli kupię taki zestaw to powinno wszystko działać bez problemu? ...

Nie, nie będzie działać.

... Nasunęła mi się jeszcze jedna opcja: czy kluczyk "matka" z powyższego zestawu będzie pasował w każdej stacyjce ...

Pomyśl, jeśli tak by to działało, to każdego mondeo mk3 byś uruchomił kluczykiem "matka". :one::027:

Napisz PW do:
http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=34286

Poczytaj to i ewentualnie tutaj zadaj pytanie:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=184682&page=12

franelo
19-12-2014, 11:21
No wiem właśnie ....

Dlatego chciałem zrobić tak, by mieć klucz matkę + móc dodawać swoje kluczyki. Ale no cóż, dzięki za odpowiedź :)

Hipesz
19-12-2014, 12:40
Aby zaprogramowac dodatkowe kluczyki potrzebujesz 2 już wprogramowanych kluczyków.
W twoim przypadku ty masz tylko jeden. Bez wizyty w Aso lub u kogoś kto ma ids się nie obejdzie. I nie daj się skusić na sklonowanie twojego klucza bo według PCM dalej bedziesz miał jeden.
1. Zakup drugi kluczyk i go "dotnij"
2. ASO lub ktoś z IDS-em dogra ci ten drugi klucz do PCM
3. W przyszłości jak będziesz chciał mieć 3 lub więcej zapasowych to wystarczy tylko dociąć grot w kolejnym kluczu i możesz go sobie samodzielnie doprogramować

fullcaffe
07-08-2015, 10:55
Witam :) Mam taki problem wymieniłem stacyjkę bo stara się zacinała ale po wymianie auto mi nie odpala , włączają się wszystkie kontrolki ale nie odpala :(
robiłem wszystko według tego filmu :https://www.youtube.com/watch?v=d0DoPKQD3es
oprócz zmiany tej pestki bo mój kluczyk jest inny wiec podmieniłem całą płytkę która jest w kluczyku i nic :(
Panowie pomocy !

Mariusz
07-08-2015, 11:05
Właśnie ta "pestka" to Twój problem. W stacyjce jest odbiornik immobilisera, a ta pestka w pilocie, to nadajnik do niego. Stanowią one nierozłączny komplet.
A skoro podmieniłeś płytkę z kluczyka od "nowej" stacyjki, to oprócz tego nie będzie Ci działał centralny zamek.

fullcaffe
07-08-2015, 11:11
tyle to też wiem ale na filmie jest płaski klucz z tą pestką a ja mam taki nowszy wypukły i co mogę w nim zmienić to płytkę która w niej jest na starą ale to nic nie dało

Mariusz
07-08-2015, 11:13
Zrozum- by móc odpalić auto, nadajnik i odbiornik immo muszą się "widzieć". Inaczej za nic go nie odpalisz. Płytka to tylko centralny zamek.
Tutaj ma być "pestka"= nadajnik immo:
Fotka "pestki"- załącznik nr2

fullcaffe
07-08-2015, 11:54
czyli czytnik imo który jest przy stacyjce zostaje stary a zmieniam tylko końcówkę kluczyka a reszta też stara ?

Mariusz
07-08-2015, 12:00
Czytnik przy stacyjce, jak i transponder w pilocie kluczyka ma być tan co był=stary. Płytka z elektroniką w pilocie też ma być stara, bo nie będzie działał centralny zamek. Chyba, że zaprogramujesz centralny na płytce nowego pilota.

Co to znaczy " zmieniam tylko końcówkę kluczyka ", bo nie rozumiem?
Zmieniasz tylko stacyjkę i grot kluczyka, bądź też cały nowy kluczyk z bebechami ze starego.

fullcaffe
07-08-2015, 13:23
tak zrobiłem , Wielkie dzięki :) masz u mnie browara ;)

byczkos
10-08-2017, 17:04
Witam w moim Mondku padł kluczyk tzn czas zrobił swoje kupiłem nową stacyjke wraz z kluczykami przełożyłam jak i to coś niebieskiego w kluczyku Po przekroczeniu stacyjki samochód ładuję świece itp włącza się elektryka ale nie mogę zapalić jakieś rady?

docnecik87
10-08-2017, 17:44
Wróć do poprzedniego tego niebieskiego w kluczyku.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

byczkos
10-08-2017, 19:01
Problem rozwiązany to niebieskie to tylko zaślepka w środku kluczyka jest czytnik imobilajzera nie odbyło się bez przecięcia kluczyka penseta nie dało rady wyjaść

Marcinosso
10-03-2021, 16:57
Witam. Co to może być wymieniłem stacyjke i przełożyłem pilot do nowego klucza odpaliłem dwa razy potem skręciłem wszystko i nie odpala. Sprawdzałem ponownie stara stacyjke z pilotem oczywiście i to samo. Może być zbieg okoliczności. Przy odpaleniu pierwszym był krótki sygnal jeden i wyzerowało mi licznik aktualnego przebiegu. Ale potem ponownie odpalił. Ale teraz jest tylko cyk cyk I wszystko jakby mruga i nie odpala. Dodam że moja wiedza jest prawie zerowa. Immobiliser raczej ok możliwe że aku lub rozrusznik? Klucz na pozycji dwa pokazuje czerwona baterie olej I żółty silnik... Proszę o podpowiedź. Pewnie nie odbędzie się bez podłączenia pod komp.

rajman
10-03-2021, 17:01
Podladuj akumulator

Marcinosso
11-03-2021, 17:32
Dzięki pomogło. Latalem tylko krótkie trasy ostatnio. Ale mój aku do wymiany wygląda jak orginalny a auto ma 18 lat... Człowiek sie uczy na starość ��