Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Koncentrat do chłodnic z czym mieszać?

Erwinek!!
13-08-2017, 21:26
Witam, mianowicie byłem u mechanika bo wymieniał mi termostat w aucie.
Pytałem go się z czym będzie mieszał koncentrat czy z woda destylowana?
On się zdziwił dlaczego nie z woda z kranu i powiedział ze On zawsze miesza z woda z kranu i wszystko jest dobrze ,że nie trzeba z woda destylowana.
Tak tez zrobił ale ja teraz nie wiem czy miał racje czy tylko większość warsztatów tak robi bo tak wygodnie i tanio.
Wiec pytanie moje z woda z kranu czy destylowana?
Oczywiście chodzi o kamień i środki antykorozyjne.

Fulara
13-08-2017, 21:52
tylko destylowana

twój mechanik to typowy polski janusz

Lukasz2525
13-08-2017, 21:54
xD

Ja tam mieszałem z destylowaną, aczkolwiek na oryginalnym koncetracie forda jest obrazek z kranem i zwykłą wodą,a nie butelka z destylowaną.

Fulara
13-08-2017, 21:57
a może to kran z destylowaną wodą ? :)

równie dobrze można iść do jeziora i tam zrobić fifty fifty. jak się trafi glon, co tam

Damian76
13-08-2017, 21:57
Odpowiedz nasuwa się sama, wystarczy spojrzeć do czajnika elektrycznego ile tam znajduje się kamienia jeżeli się go nie czyści, moim zdaniem jeżeli mieszać to z wodą destylowaną.

Lukasz2525
13-08-2017, 22:00
a może to kran z destylowaną wodą ? :)

No na przykład na zajezdniach tramwajowych faktycznie takie mają, do rozrabiania płynu do spryskiwaczy. Natomiast dla zwykłego człowieka kran = kranówa.

Fulara
13-08-2017, 22:07
to tak jak lekarz by uzywał brudnej strzykawki i powiedział: ja tak zawsze robie :

co do autora: nic się nie stanie, idź spać, ale parę takich wymian i będziesz mógł wymienić sobie hobbystycznie chłodnicę i parę innych rzeczy

Lukasz2525
13-08-2017, 22:25
Jakich kilka wymian, jak ma wlane to już będzie na tym jeździł do końca życia tego samochodu, ja w zeszłym roku wlałem oryginał na 10 lat lub 200 tys km i więcej nie planuję nic robić w tym temacie.

Erwinek!!
13-08-2017, 22:25
No właśnie z np 3 litrów wody jednorazowo nic się prawie nie osadzi tak mi nawet moja gospodyni domowa powiedziała co ma doświadczenie w gotowaniu przy dzieciach wody.
Co innego jak ktoś by co chwile wymieniał ta wodę.
Słyszałem tez opinie mechanika ze przecież sam koncentrat ma właściwości zapobiegające osadzaniu się kamienia ,ze przecież po to tez jest.
Samochód do tej pory był serwisowany w fordzie i nic nie było robione wcześniej przy układzie chłodzenia także ten jeden raz chyba nie zaszkodził , no chyba ze w serwisie
też leja wodę z kranu. Nie mniej jednak denerwuje mnie takie gadanie mechaników , ze woda z kranu i tyle bez podawania argumentów ,bo on tak robił zawsze i tyle.

Fulara
13-08-2017, 22:41
jak wlejesz kujawski olej do silnika też nie wybuchnie

destylat i koniec

edmun
14-08-2017, 14:41
Przecież mieliśmy kilkustronicową dyskusję na ten temat :P
Najlepiej destylowana. Jak nie masz, to lejesz kranówę.
Sam lałem kranową i nie zajechało to chłodnicy.
Instrukcja na butelce pokazuje zwykłą wodę, natomiast grzebiąc bardzo dokładnie po necie znalazłem chyba tylko 2 strony w których była wzmianka że ma być destylowana.
Jak zawsze - jeśli już wlałeś z kranówą, to chłodnicy Ci nie wysadzi po dwóch latach (raczej), ale jeśli jeszcze nie lałeś, to rozrób z destylowaną. I tyle

hindus
14-08-2017, 15:07
Kranówa kranówie nierówna. Ja bym nie ryzykował.

Fulara
14-08-2017, 15:53
tu nie ma co ryzykował, nie ryzykował.

padło pytanie, jest odpowiedź.

TYLKO DESTYLOWANA. innej odpowiedzi nie ma. równie dobrze, można powiedzieć, że dokręcanie śruby na pokrywie zaworów z siłą 50Nm jest ok, kiedy zalecane 15. nie nie jest ok nawet jak się śruba nie urwie.

Erwinek!!
15-08-2017, 12:14
Ok. Dzieki zaodpowiedzi

Bump: Ale wymiana na Nowy z destylowana już nic nie da
Co miało się osadzić to się już osadzilo?

edmun
15-08-2017, 12:32
Osadzanie się kamienia z wody występuje tylko pod wpływem czasu i temperatury, więc zlanie i nalanie nowego płynu może delikatnie przepłukać, natomiast sam nie wpadałbym aż w taką paranoję, chyba że faktycznie nie masz co robić.

Erwinek!!
15-08-2017, 12:48
Podobnież kamień z wody się wytrąca tylko raz i koniec.
Dlatego problem by był jak bym kilka razy do roku wymieniał płyn rozmieszany z kranówką?
Ok ale dzięki chciałem zasięgnąć opini większości.

Hooch180
15-08-2017, 12:53
Woda destylowana jest za grosze w każdym większym sklepie. Nie kombinuj i kup wodę destylowaną lub po prostu płyn do chłodnic.

Erwinek!!
15-08-2017, 19:13
Tu nie chodzi już o wodę destylowaną ,bo sam chciałem żeby mi mechanik wlał destylowana
Ale wszędzie na warsztatach leja kranówkę przeważnie i w sklepie jak kupujesz koncentrat to tez mówią ze to jest obojętne czy z kranu woda czy destylowana
Ciekawostka to to że mieszkam w Niemczech ( fakt większość warsztatów to chyba tureckich) No ale w polskich tak samo .Chociaz jak ja pracowałem na jednym polskim warsztacie to szef miał duży baniak z destylowana i tam się wlewali koncentrat i rozrabiali
No ale dużo mechaników niestety to olewa , bo chyba nie chce im się tachać jesze specjalnie tych baniakow z destylowana.
Dobra to tyle następnym razem destylowana i koniec!!!
Temat zamknięty.

lukaszooo
15-08-2017, 19:19
Do ursusa lało się wodę ze studni i przez 30 lat nic się nie działo, dziś mamy inne układy chłodzenia a woda destylowana to koszt 5 zł. Nie wiem jak u was ale u mnie w wodzie z kranu jest masa kamienia i patrząc na to co zostaje w czajniku nigdy nie nalał bym jej do samochodu.

edmun
15-08-2017, 20:52
woda destylowana to koszt 5 zł. Nie wiem jak u was ale u mnie w wodzie z kranu jest masa kamienia i patrząc na to co zostaje w czajniku nigdy nie nalał bym jej do samochodu.
no i tutaj się to wszystko rozchodzi. Ja mam wodę z zasady w miarę miękką. A gdybym w zwykłym sklepie samochodowym poprosił o wodę destylowaną, to albo popatrzyliby na mnie jak na wariata, albo dostałbym, ale w cenie 120zł za litr.
Teoretycznie mógłbym na eBayu szukać i po sklepach internetowych, ale od ręki prawie nie do dostania chyba że chce się jeździć dziesiątki kilometrów po mieście :P

krzys1968
15-08-2017, 21:13
Bump:
Teoretycznie mógłbym na eBayu szukać i po sklepach internetowych, ale od ręki prawie nie do dostania chyba że chce się jeździć dziesiątki kilometrów po mieście :P

Bez przesady w wiekszych marketach budowlano-ogrodniczych dostaniesz napewno od reki:P

Lukasz2525
15-08-2017, 21:29
Wody destylowanej na ebayu ?

W kauflandzie bańka 5 litrów kosztuje bodajże 2,99. W castoramie są 4 litrowe po 5-6 złotych.

edmun
15-08-2017, 21:53
Wody destylowanej na ebayu ?

W kauflandzie bańka 5 litrów kosztuje bodajże 2,99. W castoramie są 4 litrowe po 5-6 złotych.
Proszę zwróć uwagę na mój profil a dopiero potem podrzucaj sugestię, żebym wybrał się do Kauflanda czy Castoramy.

budowlano-ogrodniczych dostaniesz napewno od reki
Właśnie przed chwilą specjalnie jeszcze raz sprawdziłem.
Nie znalazłem.

Erwinek!!
15-08-2017, 22:00
W jednym artykule z 2014 pisali ze dzisiejsze koncentraty dobrze współdziałają z woda z kranu . Piszą tam ze woda destylowana ma wyższa kwasowość a to nie za dobrze dla uszczelek i złe współgra z dzisiejszymi koncentratami (szybciej płyn traci wartości)
Ze lepiej dla układu chłodzenia jak jest zasadowość 7,5-8 , a wyższa zasadowosc zawiera woda z kranu. Destylowana około 7
Wkleił bym ten artykuł ale nie wiem jak. Sprubuje

Bump: Wklejam http://www.mondeoklubpolska.pl/archive/index.php/t-4735.html

krzys1968
15-08-2017, 22:06
To troche dziwne u mnie Real ,obi , bauchaus 5l za 1,80 kosztuje sadzilem ze w angli tez tak mozna dostac :( . Nie chodzi o cene

Fulara
15-08-2017, 22:13
no nie mow ze anglia nie zna wody destylowanej

lukaszooo
15-08-2017, 22:24
Nie wiem gdzie mieszkasz ale moja siostra mieszkała w Londynie 7 lat i raz byłem u niej na dwa tygodnie, podczas tego pobytu prasowalem sobie ubrania żelazkiem do którego lałem wodę destylowana z banki 5L wiec gdzieś to kupowali i to za śmieszne pieniądze.

pasiek
16-08-2017, 01:15
Co to za dyskusja ? 20 lat lałem wodę z kranu i nigdy chłodnicy nie wymieniłem. Nie popadajmy w paranoję..

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Fulara
16-08-2017, 06:39
Co to za dyskusja ? 20 lat lałem wodę z kranu i nigdy chłodnicy nie wymieniłem. Nie popadajmy w paranoję..

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

nie jest to zgodne ze sztuką, mogłeś nawet z bagna lać i pewnie by też jeździł

Marek
16-08-2017, 08:32
Jak zwykle na forum paranoja i dyskusja rzeka jaką wodę wlać :D
Nic się nie stanie jak kranówą zalejesz.
Jak ktoś dobrze napisał musiałbyś ten płyn co tydzień wymieniać żeby się kamienia nazbierało i chłodnicę zatkało.
Jeszcze tylko brakuje postu, że tylko fordowski :D
Prędzej to auto zgnije niż kranówa szkodę wyrządzi.

Ps.
Gdzie jest moderator? Przecież ten temat to zwykłe nabijanie postów :)

tomi002
16-08-2017, 12:43
Ja rozcieńczam destylowaną bo jest tania i mam ją w domu. Natomiast jaką mam wodę w kranie widzę po ilości kamienia w czajniku.
Ale Orlen czy Shell przy swoich produktach piszą po porostu rozcieńczyć wodą.
Poza tym są też podobno płukanki do chłodnic usuwające osady więc przy następnej wymianie można układ przepłukać jak ktoś koniecznie chce.
A ukochana przez niektórych firma Motul pisze o mieszaniu ich koncentratu z wodą destylowaną lub demineralizowaną.
https://www.motul.com/pl/pl/products/inugel-optimal-ultra
Więc co kto woli.