Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Przekładka z automau na manual

wildthink
19-08-2017, 11:32
Witam,
Robię przymiarkę do wymiany uszkodzonego powershifta na skrzynię manualną. Czy ktoś już taką operację przeprowadzał i z jakim skutkiem? Jakie pułapki mnie czekają? Auto z 12.2010 poliftowe.
Z literatury forum wynika, że będę potrzebował następujących części:
1. skrzynia biegów
2. sprzęgło i dwumasa
3. wysprzęglik
4. półośki wraz z mocowaniem łożyska prawej osi
5. dźwignia zmiany biegów z linkami
6. pedał sprzęgła
7. łapy mocujące skrzynię?

Oczywiście na koniec przeprogramowanie.

Czy ktoś może zweryfikować tę listę i ewentualnie ją uzupełnić.

Garbojad
19-08-2017, 11:58
Wiązki elektryczne pedału sprzęgła, a ogólnie to poważna operacja

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

wildthink
20-08-2017, 00:33
Wiązki elektryczne pedału sprzęgła, a ogólnie to poważna operacja

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Trochę mnie nastraszyłeś tą poważną operacją, ale raczej innego wyjścia nie mam.
Naprawdę nikt nie przekładał ręcznej skrzyni w miejsce automatu w mk4?

tedi_k
20-08-2017, 08:50
...
Naprawdę nikt nie przekładał ręcznej skrzyni w miejsce automatu w mk4?

Chyba bym o tym wiedział...:027: Na prawdę niewielu "porywa się" na programowanie takich przekładek. A ja to robię.

mszh725
20-08-2017, 09:16
tedi_k na Twojej stronie jak wybierasz zakładkę mondeo mk4 to odpala się fiesta.

Jest sens robić taką przekładkę? Całkowity serwis Powershifta to już koszt ok 8-12 tys zł. Jaki jest przybliżony koszt wymiany PSa na manual?

salom
20-08-2017, 09:48
Może poszukać używanej takiej samej skrzyni automatycznej, koszty podobne, ale co oryginał, to oryginał.

tedi_k
20-08-2017, 11:58
... odpala się fiesta.
...
Dzięki. Gość, który mi to robi "odpalił" stronę na roboczo i natychmiast wyjechał na urlop...:wink:
W przyszłym tygodniu wraca i będziemy to porządkować i kończyć.

Ja też jestem zdania, iż warto to doprowadzić do ładu wg stanu fabrycznego.
Przekładki w Focusie MK2 z CVT na manuala są o tyle uzasadnione, że z tymi CVT do tragedia potrafi być... Poza tym w FF2 to "przetarty szlak".

kuba0005
20-08-2017, 12:05
Przekładałem w s maxie więc to samo co w mk 4 jeszcze przewód od pompy hamulcowej do zbiorniczka płynu i od pedału sprzęgła do skrzyni
Wiązka jest w automacie do pedałów i nie trzeba doplatać

wildthink
20-08-2017, 14:23
Ja też jestem zdania, iż warto to doprowadzić do ładu wg stanu fabrycznego.
Przekładki w Focusie MK2 z CVT na manuala są o tyle uzasadnione, że z tymi CVT do tragedia potrafi być... Poza tym w FF2 to "przetarty szlak".
Też wolałbym doprowadzić auto do stanu fabrycznego, ale nie za taką cenę - do tego jaką mam pewność, że znowu coś się nie uszkodzi. Kupno używanego powershifta - to loteria, do tego kosztowna.

Przekładałem w s maxie więc to samo co w mk 4 jeszcze przewód od pompy hamulcowej do zbiorniczka płynu i od pedału sprzęgła do skrzyni
Wiązka jest w automacie do pedałów i nie trzeba doplatać
Zbiornik płynu zostaje oryginalny?
Kabel do sprzęgła jest wyprowadzony już przy pedałach?

Pytam, bo nie mam jeszcze samochodu w garażu, tylko u mechanika stoi i nie mam jak sprawdzić.

wildthink
23-08-2017, 13:31
Szukam kompletu sprzęgło, dwumasa wysprzęglik. Czy muszę kupić zestaw do silnika poliftowego DW10C np

http://allegro.pl/kolo-sprzeglo-ford-mondeo-mk4-iv-2-0tdci-dw10c-i6009457520.html

albo nie ma to znaczenia i można kupić dowolne do 2.0 TDCI od 2007r?, np.

http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeglo-mondeo-iv-mk4-2-0-tdci-i6814369070.html

Przy okazji producent Statim - czy można to wogóle brać pod uwagę, bo jest wyraźnie tańsze, zakładając, że autem chcę raczej dłużej pojeździć?

lub
http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeglo-luk-mondeo-iv-mk4-2-0-tdci-i5939574207.html

wildthink
28-08-2017, 22:57
Potrzebna szybka podpowiedź.
Czy do silnika poliftowego DW10c zakładane były inne sprzęgła/dwumasy niż do wersji przedliftowych. Bo wg danych sklepu z częściami do forda tak jest:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zestaw-sprzegla-2.0-TDCi-6-biegow-sprzeglo-kolo-dwumasowe-wysprzeglik/4567

Natomiast większość sprzedawców na portalu aukcyjnym twierdzi, że sprzedawane przez nich komplety pasują do wszystkich roczników 2007 - 2014.

Potrzebuję kupić cały komplet i mam dylemat. Dzięki

wildthink
28-11-2017, 11:23
W związku z pojawiającymi się pytaniami na PW dotyczącymi przekładki, napiszę w miarę dokładnie co jest potrzebne do tej operacji:

Do wymiany:
- półosie,
- lewarek biegów z linkami,
- pedał sprzęgła z pompką i przewodami hydrauliczymi
- dodatkowy czujnik sprzęgła (mam tempomat i był potrzebny, a w komplecie z pedałem był tylko jeden)
- pedał hamulca jak ktoś nie chce mieć szerokiego
- łapy mocujące skrzynie: górna i dolna (nie poduszki - te pasują),
- skrzynia wiadomo,
- sprzęgło, wysprzęglik i dwumasa, bo zazwyczaj ze skrzynią tego nie sprzedają,
- niektóre śruby są za krótkie, chyba że ze skrzynią manualną będą
- olej do skrzyni,
- płyn hamulcowy.
- wtyczka do wstecznego - ciężko dostać bo najczęściej występuje z całą wiązką silnika

Elementy (nie wszystkie) dobierałem po VINie do swojego auta, bo różnice są między przed i poliftem, a także w poszczególnych rocznikach.
Koszt:
Rozbieżność będzie duża - zależy w jakiej cenie poszczególne elementy się kupi (znany portal aukcyjny), różnice w cenach są czasami dwukrotne. Robiłem z myślą, że będę tym autem dłużej jeszcze jeździć więc kupiłem nowy zestaw LUKa sprzęgło, dwumasa, wysprzęglik za 1850 i to był największy koszt. Całość mnie wyszła ok 3500 z programowaniem, BEZ ROBOCIZNY.
Robiłem wszystko sam, więc robocizna odpada, ale pracy jest mnóstwo dla niewprawionego mechanika amatora - jak ja. Nie wiem czy ktoś za 1000 by chciał to robić. Oczywiście auto po przeszczepie nie odpala, potrzebne delikatne grzebanie w skrzynce przekaźników. Potem pali ale w trybie awaryjnym i dopiero programowanie załatwia temat. Ja robiłem u Tadeusza, ogarnia temat całkowicie - ani jednego błędu nie wywalało.

Chyba wszystko

Mondus 1985
02-12-2018, 16:06
Witam wszystkich, zwracam się o pomoc...

Mondeo mk4 z 2011 roku 2.0tdci , po wymianie powershift'a na skrzynię manualną, problem z wiązką silnika, jak podciągnąć przewody do czujnika świateł wstecznych...?

czy z wtyczki od starej automatycznej skrzyni?

Przerabiał ktoś, może macie jakieś doświadczenie...?
Z góry dziękuję za wszelkie cenne informację....

tedi_k
02-12-2018, 22:22
...jak podciągnąć przewody do czujnika świateł wstecznych?...

Do skrzynki bezpieczników nad nogami pasażera zgodnie ze schematem https://www.dropbox.com/s/znw9hanbkw9304k/Mondeo%20MY10_5.pdf?dl=0

Zbyniu123
03-12-2018, 00:05
Sterownik silnika musi widziec ze skrzynia jest na neutralu inaczej nie odpali, nigdy nie robilem tego w powershift, ale w mercedesie czy bmw trzeba bylo ingerowac w sterownik silnika, lub zmostkowac czujnik pozycji neutralnej

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

Mondus 1985
03-12-2018, 09:55
właśnie, ZBYNIU , wiem,że chłopaki już jakoś na krótko coś mostkowali i auto paliło, jednak co i jak... oto jest pytanie??? ;)

Piotr_V6
03-12-2018, 17:51
Sterownik silnika musi widziec ze skrzynia jest na neutralu inaczej nie odpali, nigdy nie robilem tego w powershift, ale w mercedesie czy bmw trzeba bylo ingerowac w sterownik silnika, lub zmostkowac czujnik pozycji neutralnej

zmieniając skrzynię z PS na manuala powinno również zmienić się sterowonik silnika z wersji od manuala

Zbyniu123
03-12-2018, 19:47
właśnie, ZBYNIU , wiem,że chłopaki już jakoś na krótko coś mostkowali i auto paliło, jednak co i jak... oto jest pytanie??? ;)Czujnik ktory odpowiada za to ze sterownik widzi na jakim jest biegu

setaszi
04-12-2018, 07:08
sterownika nie trzeba wymieniać , światła wsteczne/ instalację/ załatwiamy pod maską, nie ma potrzeby wchodzić z kablami do kabiny,

Mondus 1985
04-12-2018, 09:25
witaj SETASZI, czy masz już taką przekładkę za sobą oraz czy zechcesz podzieliś się doświadczeniem...?co oraz gdzie? ;)

mayak
04-12-2018, 10:35
oprócz kabelkologi to wypadałoby przeprogramować sterownik silnika softem z manuala i zmienić w centralnej konfiguracji

setaszi
04-12-2018, 16:35
Nawet nie wypadało by tylko to jest warunek niezbędny to poprawnego funkcjonowania bolidu.
Jeżeli chodzi o wsteczny to skrzynka z bezpiecznikami
podasz masę to zapalą się wsteczne.

tedi_k
04-12-2018, 21:22
zmieniając skrzynię z PS na manuala powinno również zmienić się sterowonik silnika z wersji od manuala

Niestety - delikatnie ujmując - kolega mija się z prawdą... Albo po prostu pisze nie wiedząc co i jak...:one:

W Mk4 zmienia się parametry w centralnej konfiguracji i ogrywa PCM odpowiednim softem.
Po operacji auto jeździ "jak fabryczny manual" (pod warunkiem, że pedały sprzęgła i hamulca zostaną okablowane/oczujnikowane zgodnie ze schematem dla manuala).

...światła wsteczne/ instalację/ załatwiamy pod maską, nie ma potrzeby wchodzić z kablami do kabiny,

Interesujące... W PS światło cofania robione jest przez TCM bez podłączenia fizycznego sygnału do BCMi... W wiązce komory silnika w wersji dla PS jest nadmiarowy kabel? Jakoś nie stwierdziłem dotychczas...

Mondus 1985
04-12-2018, 21:47
SETASZI;
Niestety nie dałem rady do tej pory uruchomić bolida, więc jeśli masz wiedzę jak ruszyć mój problem proszę o wskazówki...ech, to wszystko zdaję się być trudniejsze niż się spodziewałem.
Bardzo dziękuję za i tak duże zaangażowanie, każdy ma swoje problemy przecież ;)

setaszi
05-12-2018, 07:08
zadzwoń 601 257 277 powiem jak zrobić żeby wszystko hulało, nie chcę pisać na forum bo za chwilę znowu ktoś mi zarzuci nie prawdę . Ja informację które przekazuję mam poparte doświadczeniem bo przerobiłem kilkanaście takich aut , przekładam też angliki, trochę tych kabelków było , nie piszę tylko z teori i oczytania schematu.
Nie spotkałem się i nie słyszałem żeby nie było kostek do czujników sprzęgła tak samo przewodu do świateł cofania , dziury w ścianie i śrub do zamontowania pedału sprzęgła z siłownikiem, kto ma taką przekładke za sobą potwierdzi.

Tedik czy przekładałeś takie auta na manual ?

Piotr_V6
05-12-2018, 08:03
Niestety - delikatnie ujmując - kolega mija się z prawdą... Albo po prostu pisze nie wiedząc co i jak...:one:

W Mk4 zmienia się parametry w centralnej konfiguracji i ogrywa PCM odpowiednim softem.
Po operacji auto jeździ "jak fabryczny manual" (pod warunkiem, że pedały sprzęgła i hamulca zostaną okablowane/oczujnikowane zgodnie ze schematem dla manuala).

Interesujące... W PS światło cofania robione jest przez TCM bez podłączenia fizycznego sygnału do BCMi... W wiązce komory silnika w wersji dla PS jest nadmiarowy kabel? Jakoś nie stwierdziłem dotychczas...

Jeśli kolega nie dysponuje IDS czy tez jego mechanicy to nie zrobią reprogramowania PCM wiem że tak można ale tutaj zdzwienie że nie jest tak jak trzeba dlatego najprostszą metodą jest podmiana PCM i koszt ten sam co pojechanie do kogoś aby to reprogramował

Bump: zadzwoń 601 257 277 powiem jak zrobić żeby wszystko hulało, nie chcę pisać na forum bo za chwilę znowu ktoś mi zarzuci nie prawdę . Ja inormację które przekazuję mam poparte doświadczeniem bo przerobiłem kilkanaście takich aut , przekładam też angliki, trochę tych kabelków było , nie piszę tylko z teori i oczytania schematu.
Nie spotkałem się i nie słyszałem żeby nie było kostek do czujników sprzęgła tak samo przewodu do świateł cofania , dziury w ścianie i śrub do zamontowania pedału sprzęgła z siłownikiem, kto ma taką przekładke za sobą potwierdzi.
Wiązka komory silnika posiada kabelek między bcmi ,a kostką C11 N/P pin7 męski , nie ma żęnskiego bo to już jest wiązka na silnik zrobiona pod PS i on jest tam zbędny info jest po can.Dokładnie jest to to co zaznaczył Tedik na schemacie. Widocznie tak jest fabryce łatwiej opanować ilość rodzajów wiązek .Dla niedowiarków proszę sprawdzić w ecat nr poszczególnych wiązek dla konfiguracji manual i PS
Tedik czy przekładałeś takie auta na manual ?

I tutaj własnie widzę że kolega wie w czym rzecz przekładałem automat na manual 2.5V6 Jatco więc wiem trochę z czym to się je wg mnie gra nie warta świeczki, koszty prawie jak regeneracja PS

mayak
05-12-2018, 09:59
latego najprostszą metodą jest podmiana PCM i koszt ten sam co pojechanie do kogoś aby to reprogramował
tak na logikę, to koszt wgrania odpowiedniego softu (wystarczy ucds lub ids) to sporo mniej niż PCMa i kodowanie immo (konieczny dostęp dilerski, chińskie zabawki tego nie zrobią)

Mondus 1985
06-12-2018, 18:59
Panowie wielkie dzięki Wam wszystkim za pomoc, radę oraz zainteresowanie.
Projekt zamiany skrzyń ukończony i wszystko gra jak trzeba.
Bardzo dziękuje koledze <SETASZI> za patronat oraz wsparcie techniczne co do- dla mnie trudnych kwestii,których sam bym nie przeskoczył!
Powiem tak ,zazdroszczę takiej wiedzy! pełna profeska.

kriswoz
06-12-2018, 21:38
Panowie wielkie dzięki Wam wszystkim za pomoc, radę oraz zainteresowanie.
Projekt zamiany skrzyń ukończony i wszystko gra jak trzeba.
Bardzo dziękuje koledze <SETASZI> za patronat oraz wsparcie techniczne co do- dla mnie trudnych kwestii,których sam bym nie przeskoczył!
Powiem tak ,zazdroszczę takiej wiedzy! pełna profeska.

dobrze by bylo, jak byś opisał cały proces, tak aby wstępnie wiedzieć jak się zabrać za robotę

betap
10-01-2019, 13:06
mondus 1985 - mozesz w skrocie opisac co trzeba zmienic przy przekladce ps na manual ?

Piotr_V6
10-01-2019, 14:26
poważnie bym to przemyślał ponieważ koszt wyjdzie praaktycznie ten sam co naprawa skrzyni cirka 2tyś różnicy

kokoksik
16-01-2019, 07:01
Panowie pomóżcie.
Nie będę zakładał nowego tematu, wytłumaczcie mi jaka jest różnica między tymi dwoma zdjęciami. Chodzi mi o umieszczenie symboli położenia drążka zmiany funkcji.
Samochody ten sam rocznik (KUGA) ren sam silnik(2,5).
Czy jeden z nich to anglik??

http://pl.tinypic.com/m/ka4tcg/1

http://i65.tinypic.com/aet82t.jpg

setaszi
17-01-2019, 08:32
no raczej angol

slawek-kali
17-01-2019, 08:36
"A" to angol..

Piotr_V6
17-01-2019, 16:35
dokłądnie wersja angielska

damwar
19-07-2019, 20:38
Witam mam mondeo mk4 2.0 diesel , tradycyjny motyw povershift padł, poszła wymiana na manual. Goście z Lublina zrobili przekładki dodam że od 3 lat się tym zajmuje. Soft itd wszystko podrobione, zero błędów jednakże w momencie jazdy np.na 4 biegu podczas jutrzejszego przyspieszania lekko szarpie, i teraz pytanie co może być nie tak?dodam że przy spokojnej jeździe wszystko jest ok objaw jak by paliwa brakowało A i Soft zmieniony że 140kucy na 163.

Yakac
19-07-2019, 22:44
możesz napisać jaki koszt przekładki i namiary do tych gości (tak na wszelki wypadek)

Matych
20-07-2019, 00:03
4 biegu podczas jutrzejszego przyspieszania

A co to jest po Polsku -jutrzejsze przyspieszenie?

damwar
20-07-2019, 05:00
Witam jestem po wymianie povershift na manual, mondeo 2.0, wszystko była tylko na 4 biegu jak się depnie mocniej czuć poszarpywanie, Soft wszystko wgrane, wcześniej na automacie nie było tego objawu

Bump: Lublin czeska 9

Bump: Korekta powyższej wypowiedzi, mocniejszego przyspieszenia, szarpie jak da mu się ostro w gaz, koszt części 3tys. Robota 1,5tys, a za automat 1tys oddają bo przyjeżdża jakiś chłop i kupuje od nich i dlatego potem są tzw regenerowane

Mondus 1985
20-07-2019, 06:31
witaj DAMWAR, ogólnie na moje "oko" nie wiem czy to w ogóle ma coś wpsólnego z przekładką skrzyni... Jeśli chłopaki z Lublina zrobili wszystko na tip top, żadne błedy nie widnieja na kokpicie, to uważam robotę za zrobioną tak,jak ma być zrobiona.
Szukałbym w samym osprzęcie silnika...bo jednak poszarpuje, skoro tak piszesz, coś ewidentnie jest nie tak.
Czuje,że to jakaś pierdoła ;)

Matych
20-07-2019, 09:11
Jeśli robota jest wykonana tak jak piszesz,to raczej nie jest to związane z wymianą skrzyni. Przyczyn może być wiele. Od filtra paliwa poczynając przez np.nieprawidłową pracę sterowania turbiną.Najlepiej jakby dobry tuner przejechał się z tobą z kompem na kolanach.Po ilu klęknęła PS i jak była obsługiwana, masz wiedzę może o jej przeszłości? wiem że o gustach się nie dyskutuje i może wolałeś manual ale za 5tyś. można naprawić PS tak że dostajemy praktycznie nowa skrzynię.

Tomi1000
20-07-2019, 13:26
za 5tyś. można naprawić PS tak że dostajemy praktycznie nowa skrzynię.
Niech kolega wskaże miejsce to lecę tam naprawiać.
Uśredniona cena napraw PS to od 8 tyś w wzwyż.

makinen
20-07-2019, 13:46
Ceny na forum wiadomych firm.
A ilu mechaników to naprawia tak naprawdę i za ile nikt nie wie.
To tak jak z wymianą oleju w PS.
Ludzie z forum jeżdżą tylko do ASO za 1300 zł, a można to zrobić w zwykłym warsztacie kilkaset złotych taniej.

BrunoJ
20-07-2019, 13:58
Skoro pisał, że po wymianie był ogarniany soft, to jednak problem wprost może być związany z wykonaną naprawą. Nawet jeśli nie wynika wprost ze skrzyni.

Edit: Wymieniając olej raz na 3 lata, różnica w cenie w "zwyklym warsztacie" wydaje się niewarta ryzyka. W razie "W" pałowanie się z ASO ma jednak większe szanse powodzenia, czy np uznania ichniejszej pseudogwarancji. A i potencjalny kupujący spojrzy później przychylniejszym okiem, że taki serwis był robiony w ASO a nie "Zenon, naprawa dizli". Jeśli Zenon w ogóle da rachunek. To oczywiście wcale nie oznacza, że Zenon wymieni olej gorzej niż ASO. Naprawiałem auta i w ASO i w prywatnych specjalizujących się w danej marce warsztatach. Po tych drugich jakoś częściej miałem czkawkę (poprawki, krótkie życie części, tttm, ...). Z niechlubnym wyjątkiem ASO MB, tutaj dużo lepiej ogarnia dedykowany warsztat, przy czym niekoniecznie jest od tego ASO tańszy (o wolnych terminach nie wspominając).

slawek-kali
20-07-2019, 14:57
ale za 5tyś. można naprawić PS
najlepszy kawal dnia :D

Bump: zwykłym warsztacie kilkaset złotych taniej.
np. u "Slawka" za 1700 z dynamiczna wymiana.. :D ludzie.. ponizej 900zl nie da rady .. chyba ze sami robimy..

Bump: Witam jestem po wymianie povershift na manual, mondeo 2.0, wszystko była tylko na 4 biegu jak się depnie mocniej czuć poszarpywanie, Soft wszystko wgrane, wcześniej na automacie nie było tego objawu

Bump: Lublin czeska 9

Bump: Korekta powyższej wypowiedzi, mocniejszego przyspieszenia, szarpie jak da mu się ostro w gaz, koszt części 3tys. Robota 1,5tys, a za automat 1tys oddają bo przyjeżdża jakiś chłop i kupuje od nich i dlatego potem są tzw regenerowane

napisz do SRS, masz jak ASO ale ...

Yakac
20-07-2019, 21:41
A co to jest po Polsku -jutrzejsze przyspieszenie?

naprawdę ja tak napisałem? przyjrzyj się kogo cytujesz :D

Matych
21-07-2019, 11:12
naprawdę ja tak napisałem? przyjrzyj się kogo cytujesz :D
Pomyłka przepraszam:D

co do cen napraw to rzeczywiście zasugerowałem się jakimś ogłoszeniem za 5 tyś to za wiele się nie zrobi

lukki100
13-08-2019, 20:49
Hej wildthink, napisz jak auto się sprawuje po operacji. Mój Powershift (a raczej Powershit) już drugi raz się rozsypał i też się zastanawiam nad przekładką...

lukki100
14-08-2019, 20:24
Jeszcze jedno pytanie, w kontekście przekładki. Czy wiecie, jaka jest (przynajmniej orientacyjna) żywotność:
- skrzyni manualnej
- wtrysków
- turbiny
w 2.0 TDCi ? Jazda spokojna, żadnego katowania ani wyścigów.

Znając odpowiedź i aktualny przebieg (227 tys. km) mogę łatwiej podjąć decyzję, czy zainwestować w porządną przekładkę i zostawić auto, czy raczej minimalnym kosztem i do żyda...

klocolus
15-08-2019, 03:15
Jeszcze jedno pytanie, w kontekście przekładki. Czy wiecie, jaka jest (przynajmniej orientacyjna) żywotność:
- skrzyni manualnej
- wtrysków
- turbiny
w 2.0 TDCi ? Jazda spokojna, żadnego katowania ani wyścigów.

Ciezko powiedziec, jest bardzo duzo czynnikow na to wplywajacych.
Skrzynia to dozywotnio, wtryski i turbo jak dbasz i masz szczescie to 300-400tys.km alb i dluzej. Pamietaj o łancuchu rozrzadu ktory lubi sie odzywac przy 200-250tys.km ale to takie drogie nie jest. Poza tym lancuchem to udane silniki.

lukki100
01-09-2019, 20:57
klocolus: rozrząd już wymieniony. Teraz tylko męczę się ze skrzynką :(

lukki100
01-09-2019, 21:44
Koledzy,
mój Powershift (a raczej Powershit!) już drugi raz się rozsypał i rozważam wymianę tej skrzyni na manualną.
Czy ktoś z Was zna ludzi lub warsztaty z tego rodzaju doświadczeniem? Najlepiej na Śląsku, a jeśli nie, to może być dalej...

Pozdrawiam

marcin3551
05-10-2020, 08:50
cześc koledzy. Mój PS własnie się zesrał a juz był raz naprawiany i zapadła decyzja o przekładce na manual. Moje auto to S-max 2011 rok silnik dw10c. Zestaw części do przekładki mam juz ogarnięty więc szukam teraz informacji co muszę zmienic w instalacji elektrycznej żeby to wszystko zadziałało. Posiadam też forscana i ryzowego ids żeby zmienić kodowanie w bcm. Nie wiem tylko czy ogarnę kodowanie pcm i skąd mógłbym pobrać nowy soft do sterownika i czy ryżowy ids da radę go wgrać. Jeśli ktoś mógłby podzielic się swoim doświadczeniem w tym temacie to bardzo proszę. Z góry dzięki za pomoc.

PiotrR.
10-10-2020, 21:25
Witam,
również mam problem z ps. Już go regenerowałem, a później na gwarancji jeszcze 2 razy się sypnął. Obecnie szarpie i czuję, że historia się powtarza. Od regeneracji zrobiłem może z 25tyś.
Gdzie w okolicach Warszawy można porządnie zrobić przekładkę i jaki jest jej koszt?
Mam mondeo z 11r. i regeneracja ps już się chyba mija z celem, a chciałbym nim jeszcze pojeździć ze 2-3 lata.

marcin3551
15-10-2020, 08:51
W Lublinie gość robi to kompleksowo za 4700zł i można zostawić części z powershifta to ileś tam odlicza. Ja kupowałem u nich części do przekładki to kosztowały 3200zł i 700 odliczył za moją skrzynie więc zapłaciłem 2500zł sam robię przekładkę w sumie to już zrobiona pozostała tylko instalacja i konfiguracja

PiotrR.
17-10-2020, 08:37
Marcin- dzięki za informację, niestety już przerabiałem serwis z Poznaniem. 3 razy z Warszawy jeździłem na poprawki, gdzie samochód trzeba było zostawić. Ropa, pociągi, zmarnowany czas i urlop. I ścigaj później takiego...
Szukam czegoś pod Warszawą

AutoElektronika
26-10-2020, 23:33
Witam , wywaliłem powershifta i włożyłem manuala mondeo 2012r 2.0tdci. Skonfigurowałem CCM na manual , silnik sam trzyma mi 1200 obr/min, ale to zapewne wina flasha pod poprzednią skrzynię . Moje pytanie do osób będących po takiej przygodzie. Czy potrzeba wymienić ABS na taki od manuala czy obejdzie się ?

mayak
27-10-2020, 01:52
Nie trzeba wymienić absu

AutoElektronika
29-10-2020, 21:16
dziekuje za szybką odpowiedź , w moim przypadku warsztat mechaniczny wymienił abs ( auto rzuciło palenie ), zsynchronizowałem immo, auto już pali , ale właśnie w abs mam błąd konfiguracji. Spróbuje do sterownika dobrać flash pod manuala to może obroty mu spadną . W tej chwili trzyma cały czas 1200

kuba0005
30-10-2020, 14:18
W PCM zmień

AutoElektronika
06-11-2020, 21:08
W moim przypadku PCM to Delphi DCM3.5 z kalibracją BG91-12A650-FJD, dobrałem flash BG91-12A650-FGG jest do mondeo z manualną skrzynią , z tym że ma w obsłudze aktywną przesłonę kraty powietrza (kotarę) i teraz sypie błędem od niej. Wgrywał ktoś może inną kalibrację pod manuala bez tej przesłony ? Będe wdzięczny za podpowiedź jaka to

mayak
06-11-2020, 22:02
nie ma dw10c w mk4 bez żaluzji
mnóstwo takich po dzwonie jeździ bez przesłony i jest ok

matysek181
09-11-2020, 21:48
Witam.Jestem po przekładce. Udało się odpalić auto ale nie mogę dojść jak uruchomić światło wstecznego. Czy wystarczy ingerencja pod maską czy konieczne jest grzebanie w BCM czy może trzeba jechać z całą wiązką od lampy. Wiem, że na czujnik od skrzyni manualnej podpięty jest minus, który idzie do BCM natomiast światło załączane jest plusem. Rozumiem, że BCM dostając sygnał ze skrzyni i załącza plus w lampie. Jak to obejść?

marcin3551
12-12-2020, 19:19
Witam.Jestem po przekładce. Udało się odpalić auto ale nie mogę dojść jak uruchomić światło wstecznego. Czy wystarczy ingerencja pod maską czy konieczne jest grzebanie w BCM czy może trzeba jechać z całą wiązką od lampy. Wiem, że na czujnik od skrzyni manualnej podpięty jest minus, który idzie do BCM natomiast światło załączane jest plusem. Rozumiem, że BCM dostając sygnał ze skrzyni i załącza plus w lampie. Jak to obejść?

napisz do mnie na marcin-gorski3@wp.pl podeślę ci zdjęcie gdzie trzeba dodać dodatkowy kabel w skrzynce bezpieczników żeby były światła wstecznego

orzel_man
11-02-2021, 20:49
Czołem. Dogrzebie trochę. I mnie ps klątwa dopadła ponoć jest mega problem z częściami. Czy ktoś z Was robił przekładkę w benzynie 2.0 ecoboost 203/240hp?
Panowie z Lublina powiedzieli ze zrobią. Ale części muszę sam zorganizować. Nie wiem do końca jak sie zabrac za to. Macie gdzieś listę potrzebnych komponentów. Ford S-Max miedzylift 2010

AssPaweł
15-02-2021, 11:20
Czołem. Dogrzebie trochę. I mnie ps klątwa dopadła ponoć jest mega problem z częściami. Czy ktoś z Was robił przekładkę w benzynie 2.0 ecoboost 203/240hp?
Panowie z Lublina powiedzieli ze zrobią. Ale części muszę sam zorganizować. Nie wiem do końca jak sie zabrac za to. Macie gdzieś listę potrzebnych komponentów. Ford S-Max miedzylift 2010

moge pomoc

zrobilem juz 2 przekladki

orzel_man
15-02-2021, 11:21
moge pomoc

zrobilem juz 2 przekladki

Każda pomoc się przyda.
napiszę PW

jaro1_2004
01-03-2021, 19:45
Witam, czy taka przekładka (automat na manual) wpływa na homologację samochodu?

intruzzabrze
18-04-2021, 07:27
Witam. Czy mógłby ktoś podrzucić schemat zwory rozrusznika i podpięcia wstecznego po przekładce z powershifta na manual ? . Pacjent mondeo mk4 2,0 tdci 140KM. Mechanicznie wszystko zrobione . Oczywiście na programowanie pojadę do tedi-k z którego usług już kilka razy korzystałem i zawsze byłem zadowolony.

Po przeszukaniu forum znalazłem schematy - czy dobrze zinterpretowałem że należy usunąć przekaźnik R12 i założyć zworę pomiędzy pinem 3 i 5 tego przekaźnika ? - chodzi oczywiście o rozrusznik. Sygnał wstecznego - jeden pin na skrzyni ( włącznik wstecznego ) do masy a drugi doprowadzić do bcmi złącze c1 pin 29 ?

intruzzabrze
19-04-2021, 05:17
Witam, czy taka przekładka (automat na manual) wpływa na homologację samochodu?

Nie ma wpływu pod warunkiem że w pojeździe zostanie zamontowana jednostka która była wkładana w tym modelu fabrycznie. Możesz wymienić nawet silnik z diesla na benzynę. Przy badaniu okresowym diagnosta robi odpowiedni wpis i z tym kwitem idziesz do WK gdzie urzędnik dokonuje odpowiedniego wpisu w karcie pojazdu i dowodzie rej. Przy samej skrzyni nie ma potrzeby - w chevrolecie żony zmieniłem z manuala na automat i każdy diagnosta stwierdzał że nie ma to żadnego znaczenia.

tedi_k
19-04-2021, 23:04
....czy dobrze zinterpretowałem że należy usunąć przekaźnik R12 i założyć zworę pomiędzy pinem 3 i 5 tego przekaźnika ? - chodzi oczywiście o rozrusznik. ...

Dla guzikowego odpalania - tak.

....Sygnał wstecznego - jeden pin na skrzyni ( włącznik wstecznego ) do masy a drugi doprowadzić do bcmi złącze c1 pin 29 ?

Tak. Dla manuala innej opcji brak.
Dla PowerShifta sygnał idzie z TCM po CAN do BCMi. Czyli bez TCM nic tu się nie "urzeźbi" i trzeba ciągnąć przewód od skrzyni do wnętrza. Po drodze jest 1 złączka pośrednia, więc może w niej już będzie brakujący przewód...

klocolus
20-04-2021, 12:01
Po ile chodza pedały sprzegla i hamulca Europa do manuala?

intruzzabrze
20-04-2021, 16:03
pedału hamulca nie trzeba wymieniać - wystarczy przyciąć wyżynarką na 5,5 cm szerokości i założyć gumkę z manuala. Pedał sprzęgła europa - od 400 do 600 - ale wystarczy przerobić z angola ja tak robię a pedał z angola to 20-30 zł ;) . Jak będziesz miał problem to wyślij mi pedał z angola a ja go przygotuję do montażu i odeślę

Bump: Dla guzikowego odpalania - tak.

Tak. Dla manuala innej opcji brak.
Dla PowerShifta sygnał idzie z TCM po CAN do BCMi. Czyli bez TCM nic tu się nie "urzeźbi" i trzeba ciągnąć przewód od skrzyni do wnętrza. Po drodze jest 1 złączka pośrednia, więc może w niej już będzie brakujący przewód...

Jest złącze w skrzynce bezpieczników i jest przewód ale nie działa - jeszcze nie sprawdzałem czy dochodzi do bcmi - chociaż w/g schematu powinien - chyba że jest jeszcze gdzieś po drodze jakieś złącze ale na schemacie nie widać - to ogarnę na spokojnie

Wszystko działa jak powinno - wsteczny podpięty w skrzynce - ale zadziała dopiero po przeprogramowaniu bcmii.

jasju1984
01-05-2021, 06:02
Witam. W ostatnich dniach wymieniłem skrzynię powershift na manual. Mechanicznie temat dopiąłem do końca. Jeśli chodzi o elektrykę to mam dwa problemy pomijając kodowanie do którego kogoś będę szukał.

1. Chciałbym odpalić samochód na krótko i mimo iż zrobiłem zworkę na przekaźniku R12 odpowiedzialnym za start - stop auto nie kręci. Czy ktoś się z tym spotkał? Dodam że zapłon się załącza i gdy zrobiłem zworkę na przekaźniku między pinami 3 i 5 to auto zakręciło i zapaliło i zgasło gdy się zapowietrzył więc rozrusznik działa.

2. Czy ktoś podpowie jak podłączyć światło cofania. Dawcę mam z UK więć wtyczkę zamontowałem.

Pacjent to Ford Mondeo Mk4 2011r. 2.0tdci 163km. Dawca podobnie. Oba z startem z przycisku. Oba przed zabiegiem działały.

Dziękuję.

Krisfrit
17-06-2021, 20:41
Witam wszystkich.
Mnie również dopadła bolączka sypiącego się PS-a.
Przeczytałem wszystko co tu napisaliście i zazdroszczę wiedzy.
Szacunek.
"do diesla jest wszystko"
Ja jestem posiadaczem dwu litrowego ecoboost-a, a pytanie brzmi:
Czy skrzynia, dwu-masa z kompletem sprzęgła, półosie, łapy skrzyni, lewarek zmiany biegów podpasują od Focus MK3 st 2.0 EcoBoost? Lewarek jest inny ale to najmniejszy problem.
To też 2l ecodoładowania. Roczniki podobne, mówię o wersji od 2011r
Proszę pomóżcie z dobraniem części do tegoż pojazdu, może znajdzie się złoty środek to tych bolidów...
Pozdrawiam.
P.S. Jak bym znał model oryginalnej skrzyni to by się poszukało gdzie jeszcze coś takiego było montowane.

klocolus
17-06-2021, 23:56
Ja jestem posiadaczem dwu litrowego ecoboost-a, a pytanie brzmi:
Czy skrzynia, dwu-masa z kompletem sprzęgła, półosie, łapy skrzyni, lewarek zmiany biegów podpasują od Focus MK3 st 2.0 EcoBoost? Lewarek jest inny ale to najmniejszy problem.
To też 2l ecodoładowania. Roczniki podobne, mówię o wersji od 2011r
Proszę pomóżcie z dobraniem części do tegoż pojazdu, może znajdzie się złoty środek to tych bolidów...
Pozdrawiam.
P.S. Jak bym znał model oryginalnej skrzyni to by się poszukało gdzie jeszcze coś takiego było montowane.

Oryginalna skrzynia manual do 2.0eb to bardzo ciężki temat była tylko w mk4, Smaxie i galaxy chyba. Z tego co mi się udało ustalić od Focusa st powinna pasować ma minimalnie inne przełożenia tylko wręcz niezauważalna różnica. Dwumasa ta sama, sprzęgło powinno pasować. Półosie raczej nie. Lewa powinna pasować od diesla 2.0 manual z prawą ciężki temat bo ma w innym miejscu podpore co diesel (ten sam problem mam w 1.6eb, być może półoś z 1.6eb by podeszła trzeba by było zmierzyć) Lewarek powinien podejść od diesla. Poduszki skrzyni na pewno są inne niż w focusie ale chyba te co masz w aucie będą ok (przynajmniej tak mi z katalogu wyszło). Łapy do skrzyni mogą pasować albo z diesla manual albo te co masz obecnie.

Ogólnie największa różnica to prawa półoś a reszta jest zbliżona. Kiedyś zastanawiałem się nad wrzuceniem 2.0eb do mojego ale osobiście tego nie sprawdzałem więc robisz na własne ryzyko.

Krisfrit
18-06-2021, 17:45
Dziękuję Ci serdecznie. Jest światełko w tunelu.
Tak więc zaczynam działać ze skrzynia od focusa mk3. Na pewno o wyniku prac opowiem, oby przydało się komus. W razie niejasnosci pozwolę sobie zapytać raz jeszcze i szczeguly.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udzielenie cennej wiedzy.

Krisfrit
18-06-2021, 19:36
Mam jeszcze jedno pytanie.
Dwumasa ta sama, sprzęgło powinno pasować.
Dwumasa i sprzęgło od focusa, czy 2.0EB mondiak? Rozumiem że mówisz tu o rozstawie otworów na śruby koło dwumasowe - wał.
Pozdrawiam.

Tomi1000
18-06-2021, 23:01
Przecież to to samo... W foce siedzi 2.0EB więc zamach jest ten sam.

klocolus
19-06-2021, 00:49
Dwumasa i sprzęgło od focusa, czy 2.0EB mondiak? Rozumiem że mówisz tu o rozstawie otworów na śruby koło dwumasowe - wał.

Koło zamachowe i wysprzęglik ma identyczne numery z mondeo 2.0eb i focusa 2.0eb.

Ze sprzęgłami widzę ciekawostkę w katalogach, że sprzęgło z focusa 2.0eb pasuje wstecznie do mondeo/smax 2.0eb natomiast sprzęgło z mondeo/smax 2.0eb już nie pasuje do focusa 2.0eb. Być może to od focusa jest po prostu wzmocnione też widzę wyższą cenę. Czyli powinno pasować p&p wszystko.

Przecież to to samo... W foce siedzi 2.0EB więc zamach jest ten sam.

Ten 2.0 eb w focusie nierówny 2.0eb w mondeo, na pewno głowica, turbo i pokrywa rozrządu są inne, układ paliwowy, chłodzenia jak i mocowania osprzętu. Ale skoro jest kompatybilność zestawów sprzęgła i dwumasy to raczej powinno pasować ze skrzynią od focusa w mondeo.

Bump: Dziękuję Ci serdecznie. Jest światełko w tunelu.
Tak więc zaczynam działać ze skrzynia od focusa mk3. Na pewno o wyniku prac opowiem, oby przydało się komus. W razie niejasnosci pozwolę sobie zapytać raz jeszcze i szczeguly.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udzielenie cennej wiedzy.

Jestem ciekawy jak to wszystko pójdzie w praktyce bo sam zastanawiałem się nad wrzuceniem 2.0eb u mnie. Jakby co mam półoś w częściach od 1.6eb z tego co mi wiadomo to powinna podejść do 2.0eb tylko jest minimalnie cieńsza. Trzeba by było zmierzyć długość od skrzyni do podpory łożyska półosi bo wszystkie diesle mają ok. 480mm a ecoboosty ok. 520mm, w katalogach zamienników niby pasuje od diesla ale to nie prawda, przerobiłem zamienniki i żaden nie pasuje do eb manual.

Sylo85
01-07-2021, 21:11
Witam wszystkich.
Podepnę się do tematu.
Jestem po przekładce Powershita na manuala.
Mechanicznie niby wszystko ogarnięte.
Na programowanie mechanik udał się do serwisu Forda.
Auto jeździ, wszystko niby działa ale jest pewien problem z
którym jak dotąd nikt nie może sobie poradzić.
Jadąc spokojnie po przerzuceniu na 2 bieg i mocnym wciśnięciu gazu auto zaczyna się dusić.
Jadąc delikatnie to nie występuje. Problem jest tylko na 2 biegu.
Pierwotnie podejrzenie padło na skrzynię (była podobno od wersji przed liftowej też 163KM,
nie wiem czy faktycznie jest różnica) i nieodpowiedni soft
(soft prawdopodobnie był zły bo nie działał też tempomat).
Po przekładce na skrzynię od wersji po lifcie i zmianie softu tempomat już działa,
niestety szarpie dalej, aczkolwiek jakby odrobinę mniej.
Dziś podpiąłem IDS, błędów brak, w konfiguracji auta jest widoczna skrzynia manualna, przy sprawdzaniu połączenia sieci TCM pokazał się w modułach opcjonalnych z opisem nieprawidłowy (z tego co zauważyłem to chyba wszystkie moduły których nie mam tak się pokazują, czyli raczej ok).
Po odpaleniu Forscan niestety program próbuje skomunikować się z TCM i zamiast wyświetlać BRAK wyświetla BŁĄD z czerwonym X.
Dodatkowo auto jakby było trochę zmulone (subiektywne odczucie,
nie mam porównania z innym manualem).
Czy ktoś ma jakiś pomysł w czym może tkwić problem?
Borykam się z tym już drugi miesiąc.

Krisfrit
19-08-2021, 16:50
Koło zamachowe i wysprzęglik ma identyczne numery z mondeo 2.0eb i focusa 2.0eb.

Ze sprzęgłami widzę ciekawostkę w katalogach, że sprzęgło z focusa 2.0eb pasuje wstecznie do mondeo/smax 2.0eb natomiast sprzęgło z mondeo/smax 2.0eb już nie pasuje do focusa 2.0eb. Być może to od focusa jest po prostu wzmocnione też widzę wyższą cenę. Czyli powinno pasować p&p wszystko.

Ten 2.0 eb w focusie nierówny 2.0eb w mondeo, na pewno głowica, turbo i pokrywa rozrządu są inne, układ paliwowy, chłodzenia jak i mocowania osprzętu. Ale skoro jest kompatybilność zestawów sprzęgła i dwumasy to raczej powinno pasować ze skrzynią od focusa w mondeo.

Bump:

Jestem ciekawy jak to wszystko pójdzie w praktyce bo sam zastanawiałem się nad wrzuceniem 2.0eb u mnie. Jakby co mam półoś w częściach od 1.6eb z tego co mi wiadomo to powinna podejść do 2.0eb tylko jest minimalnie cieńsza. Trzeba by było zmierzyć długość od skrzyni do podpory łożyska półosi bo wszystkie diesle mają ok. 480mm a ecoboosty ok. 520mm, w katalogach zamienników niby pasuje od diesla ale to nie prawda, przerobiłem zamienniki i żaden nie pasuje do eb manual.

Witam.
Jestem aktualnie po przekładce.
Dwa dni pracy bez kanału i podnośnika.
Więc tak:
-Skrzynia, sprzęgło, dwumasa, wysprzęglik z focusa st mk3 pasują.
-uchwyt pompy vaccum pasuje.
-śruby od skrzyni pasują.
-rozrusznik pasuje.
-łapa i poduszka skrzyni PS (dolna) pasują do manuala.
-lewarek i linki zmiany biegów o diesla pasują.
-pedał sprzęgła z pompą pasują.
Teraz to co nie pasuje:
-półosie długość ok, lecz wielo-wpust na przegubie wewnętrznym nie ta średnica, dotyczy się to lewej jak i prawej półosi.
Ilosć zębów od strony koła- 40, ilość zębów od strony skrzyni- 26, średnica uszczelniacza- 40mm. taki zestaw potrzebuje .
to by było z mechaniki.
Elektronicznie:
Kodowanie wykonałem sam, nigdy tego nie robiłem.
Po włączeniu zapłonu nie mogę uruchomić silnika, nie kręci. na desce komunikat " by uruchomić silnik wciśnij sprzęgło". Myślę sobie, zrobię zworkę na kostce, komunikat znikł, nie odpala dalej, ale pojawił się błąd czujnika sprzęgła. Czyżby coś specjalnego było w czujniku?:?:

Proszę pomóżcie w doborze półosi i jak dokończyć kodowanie, może muszę zaznaczyć inna skrzynię?
Gdzie wpiąć czujnik wstecznego?
Skrzynia os focusa miała na sobie czujnik biegu jałowego z kostką, może da rade to wykorzystać?
Dziękuję za całą wcześniejszą pomoc i tą jaką uzyskam od Was.
Pozdrawiam.

klocolus
19-08-2021, 23:54
Brawo! Dzięki za info moze kiedyś się przyda.

Skrzynia os focusa miała na sobie czujnik biegu jałowego z kostką, może da rade to wykorzystać?

To jest tylko do systemu start-stop czyli niepotrzebne.

-półosie długość ok, lecz wielo-wpust na przegubie wewnętrznym nie ta średnica, dotyczy się to lewej jak i prawej półosi.
Ilosć zębów od strony koła- 40, ilość zębów od strony skrzyni- 26, średnica uszczelniacza- 40mm. taki zestaw potrzebuje .

Ja bym obstawiał lewa od jakiegokolwiek manuala 6b z mk4 spokojnie powinna być (chyba z 2.0 tdci najmocniejsze) a prawa zależy od ustawienia łożyska podpory półosi, od diesla ma ok. 48cm od skrzyni do łożyska, od 1.6eb 4cm więcej właśnie chyba tak jak ta od 2.0eb manual. Zmierz na starej półosi jaką masz odległość od skrzyni do łożyska. Te co podałem właśnie nie pamiętam czy z wpustem czy bez były mierzone ale jakby co wyciągnę mam zapasowy komplet półosi. Ewentualnie może być właśnie od diesla 2.0 tdci i zmienić pozycję łożyska podpory półosi jeżeli to możliwe i nic nie przeszkadza.

Gdzie wpiąć czujnik wstecznego?

Tak jak w 2.0 tdci zapewne

Krisfrit
20-08-2021, 18:17
Ja bym obstawiał lewa od jakiegokolwiek manuala 6b z mk4 spokojnie powinna być (chyba z 2.0 tdci najmocniejsze) ...... Ewentualnie może być właśnie od diesla 2.0 tdci i zmienić pozycję łożyska podpory półosi jeżeli to możliwe i nic nie przeszkadza.

Tak jak w 2.0 tdci zapewne

Jeżeli chodzi o półosie to jest ich mnóstwo. Problem polega na tym ze albo srednica uszczelniacza jest inna, albo ilosc zębów po stronie piasty jest mniejsza.
A jeżeli chodzi o łożysko podpory dlugiego przegubu wewnetrznego to, jeżeli łożysko jest bliżej to i przegob jest krótszy i tu jest pies pogrzebany.

Przegob od PS-a ma tyle samo wielowpustow co od manuala, roznica jest w srednicy i w pierscieniu uszczelniajacym.

Apropo wstecznego. Ma ktos jakis schemat? Zdjecia? Mozna wykozystac złącze od PS?

klocolus
21-08-2021, 15:17
Jeżeli chodzi o półosie to jest ich mnóstwo. Problem polega na tym ze albo srednica uszczelniacza jest inna, albo ilosc zębów po stronie piasty jest mniejsza.
A jeżeli chodzi o łożysko podpory dlugiego przegubu wewnetrznego to, jeżeli łożysko jest bliżej to i przegob jest krótszy i tu jest pies pogrzebany.

Z tego co mi wiadomo półosie od skrzyni 6 biegów mają te same średnice i uszczelniacze, różnice są właśnie w pozycji łożyska podpory jak i wielkości samych przegubów (bez znaczenia jeżeli montujesz całą półoś ale brałbym te największe w końcu masz mocny silnik)

Krisfrit
22-08-2021, 11:45
Z tego co mi wiadomo półosie od skrzyni 6 biegów mają te same średnice i uszczelniacze, różnice są właśnie w pozycji łożyska podpory jak i wielkości samych przegubów (bez znaczenia jeżeli montujesz całą półoś ale brałbym te największe w końcu masz mocny silnik)

Dziękuję za odpowiedz.
Półosie zamówione.

klocolus
22-08-2021, 14:19
Półosie zamówione.

Tak jak pisałem z lewą nie powinno być problemów plug and play, gorzej z prawą i tą pozycją łożyska podpory od diesla mają 4cm różnicy jakby bliżej skrzyni przynajmniej u mnie w 1.6eb. Prawa z 2.0eb manuala ciężko dostępna tak samo jak 1.6eb, pozycja łożyska chyba ta sama ale 2.0eb ma większe przeguby (przynajmniej tak na zdjęciu wygląda).

Krisfrit
23-08-2021, 16:08

Przegob od PS-a ma tyle samo wielowpustow co od manuala, roznica jest w srednicy i w pierscieniu uszczelniajacym.

Apropo wstecznego. Ma ktos jakis schemat? Zdjecia? Mozna wykozystac złącze od PS?

Więc tak.
Wszystko elektrycznie zrobione.
Wsteczny działa.
Wyciągnięty przekaźnik R12, zwarte styki 3 z 5, Dalej nie mam sygnału na przekaźnik rozrusznika. Auto z przycisku Start/Stop nie odpala.
Objaw jest taki- naciskam start, włącza się zapłon, dzienne/pozycje.
wyświetla się komunikat- Do uruchomienia silnika wciśnij sprzęgło.
Wciskam sprzęgło i hamulec komunikat gaśnie, naciskam ponownie start słychać jakiś przekaźnik,gasną dzienne i koniec.Tak jak by procedura rozruchu silnika była tylko że nie ma sygnału na przekaźnik.
Co pominąłem?

tedi_k
23-08-2021, 17:30
...Co pominąłem?

Z pobieżnego przejrzenia opisu to "pominięte" jest programowanie PCM kalibracją właściwą dla manuala.

Speedo
23-08-2021, 20:28
do mnie jak przyjeżdżają na ogrywanie właściwej kalibracji na kołach to żeby odpalić w skrzynce pod maską wkładają jakiś kabul pomiędzycośtam i po odpaleniu go wyrywają, szczegółów nie znam bo klienci co prawda mówili co i jak ale jednym uchem wpadło itd. pewnie do wyśledzenia w schematach w 30sek

przypuszczam, że podają + na sztywno na rozrusznik żeby ominąć blokadę odpalania "nie na P", po ograniu PCM właściwą kalibracją zapala już bez tego kabula ;)

Krisfrit
23-08-2021, 20:42
Z pobieżnego przejrzenia opisu to "pominięte" jest programowanie PCM kalibracją właściwą dla manuala.

Dziękuję bardzo za podpowiedź.

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
Zrozumiałem, dziękuję.
Z odpaleniem silnika nie ma problemu. Wyciągam bodajże R1 i zwieram na czas rozruchu piny.
Na upartego mogę wyprowadzić dwa przewody z chwilowym włącznikiem do startu, ale nie o to przecież chodzi. Ma być jak ford przykazał ��

Krisfrit
24-08-2021, 21:21
Półosie pasują. Diesel 2.0 tdci od mondeo i c-maxa 2.0
Problem jest z podpora długiej półosi, albo przerobka albo zakup dedykowanej. Biegi chodzą jak marzenie.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Przewód wstecznego światła jest w skrzynce bezpiecznikow pod maską.

klocolus
25-08-2021, 14:03
albo zakup dedykowanej

o ile dalej jest mocowanie lozyska niz w dieslu? Być może półoś od 1.6eb podejdzie bo ma dluzszy wałek od skrzyni do lozyska o ok. 4cm jak cos moge zwymiarowac dokladnie bo mam dwie prawe zapasowe półosie do 1.6eb w częściach

Krisfrit
25-08-2021, 14:57
Więc tak.
Podpora jest przykręcana trzema srubami, jeden otwór mocujacy podpore jest dodatkowy i jest przesuniety w stronę skrzyni o 40mm i około 8mm w dół, po próbie przesunięcia podpory przeszkadza srubka spływu oleju z turbo oraz sam wężyk spływu oleju. Po wycięciu nadmiaru odlewu podpory "pasuje" w ten jeden przesunięty otwór, ale na co ta podpora skoro jest tylko jedna śruba do mocowania. Po przymiarce półosi i osadzeniu łożyska w podporze półos chce jeszcze wejść w skrzynie minimum 15mm.
Znowu rzeźba. Przesuwanie tego jedynego pasujacego otworu w podporze. Po kolejnej adaptacji i stwierdzeniu ze leży dobrze, półoś obraca sie bez oporów, do spawałem uszy do podpory i przykręciłem.
Moim zdaniem musi być długa półoś. Chyba że jest jakaś podpora ktora tam wejdzie.
Różowy trójkąt to oryginalne miejsce podpory, pomaranczowa strzałka to przesunięcie o 40mm

klocolus
25-08-2021, 17:14
Półoś od 1.6eb ma miejsce na łożysko przesunięte ok. 4cm w prawo, część między przegubami krótsza o te 4cm, sumaryczna długość bez zmian. Pomyśl bo może by podpasowało bez rzeźby do fabrycznej podpory, łożyska są chyba te same

Krisfrit
26-08-2021, 12:52
Zapamietam.
Dziękuję wszystkim za cenną wiedzę i porady.
Doceniam waszą chęć w pomocy.
Pozdrawiam serdecznie.

Dariusz7105
31-10-2021, 18:08
Witam Wszystkich
Mam pytanie, właśnie jestem po przekładce skrzyni PS na manual w Mondeo MK4 2014 DW10C.
Pytanko czy Ktoś z forumowiczów jezdzi ze skrzynią AG9R-7002-KA 63? Chodzi mi o symbol kalibracji PCM oraz przełożenie przekładni głównej w BCMii, i nigdzie nie mogę znaleźć informacji.

Kaytec
13-12-2021, 22:44
Mondeo 2014r (przebieg 142kkm), skrzynia wymieniana 4 razy - 5ty wygląda jak na zdjęciu w załączniku (ostatnia skrzynia nowa z 2017r!).

Będąc w trasie zajechałem po "zestaw naprawczy z Lublina" - polecam użytkownika - mnóstwo informacji i gwarancja, mogłem sobie nawet mieszek i gałkę wybrać.

Dzięki informacjom na forum, udało mi się wykonać przekładkę samemu. Najwięcej problemów było chyba z pedałem sprzęgła - opisałem co i jak w wątku o pompce sprzęgła: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3382924&postcount=64

Samo wyjęcie skrzyni to praktycznie operacja wymiany dwumasy, dosyć dobrze opisana tutaj: https://dobrymechanik.pl/encyklopedia-napraw/ford-mondeo-mk4-2-0-tdci-wymiana-kola-dwumasowego.html

Trochę zabawy jest z linkami i samą podstawą do drążka zmiany biegów, niektóre wersje trochę kolidują i trzeba gdzieniegdzie podciąć, plastik, lub przesunąć linkę - u siebie przeciąłem i nagwintowałem nierdzewne cięgno, tak aby mieć idealną regulację na dwóch linkach.

Elektryka - tutaj chyba najmniej roboty, dużo daje schemat (Mondeo MY10_5), ale koledzy wyżej również wszystko wyjaśnili opisowo. Jedyne co mogę dodać od siebie to obok pinu 7 do wstecznego, 6 obok jest wolny i jest to masa - można od czujnika ładnie dwa kabelki puścić do złącza CN11. Oprócz tego mostek na R12 - skrzynia nim steruje i praktycznie można odpalać za pomocą R1 - przekaźnik rozrusznika.

Program.
BCMII - opisane wszędzie na forum i w Internecie - zmiana rodzaju przekładni, zapis i od razu działa wsteczny, kamera i czujniki (w sumie nie wiem czy bez tego też działa, nie sprawdziłem)
PCM - w moim przypadku według tego poradnika:
http://blog.vxdiagshop.com/2018/11/27/vxdiag-vcx-nano-fordecu-programming-online-success/

Miałem wersję BG91-14C204-FJF, na próbę zaktualizowałem do FJG, bez zaskoczenia nic się nie zmieniło, tj: niedziałający ABS, TC, HH i błędy PCM, auto nawet jeździ i to bardzo płynnie, ale obroty tylko w zakresie 1200-3200 i mocna odcinka po 3200 - radzę nie wyprzedzać w tym trybie.
PCM wgrany od wersji BG91FGD, odpalanie na przycisk działa od strzała, abs, tc, hill holder ożył jak by nigdy nic. tempomat trzyma nawet 39km/h.

Wady:
-został jeszcze komunikat od serwisu w conversie
-na drugim biegu delikatnie faluje (na kalibracji od automatu tego nie było)

Pozdrawiam.

Dariusz7105
14-12-2021, 09:36
A jaki komunikat na conversie? Jaki symbol skrzyni? Faluje tzn podszarpuje?

Kaytec
14-12-2021, 19:07
Na conversie komunikat: natychmiastowy serwis silnika.
W wątku o smax ktoś napomknął że ten błąd to nie ta skrzynia wybrana w BCMII (rzeczywiście do wyboru były przynajmniej dwie - muszę sprawdzić).

Skrzynia 6M2R-7F096-EC

Tak, poszarpuje na 2biegu.

Dariusz7105
15-12-2021, 07:01
W BCMII musisz zmienić w 3 miejscach,
jeśli dobrze pamiętam :
1 . automat na manual
2. Powershift na MMT6
3. Przełożenie główne skrzyni
I na koniec przesłać konfigurację do IPC (backup)
Pytałem o numer skrzyni - bo mi się trafiła z okresu 2010-2012 AG9R-7002-KA i na niektórych softach szarpie na dwójce, na sofcie z końcówką -DP nie szarpie ale silnik bardziej twardo chodzi. Udało mi się znaleźć fragmencik softu odpowiedzialny za szarpanie. Trzeba edytować plik binarny - przeszczepiłem kawałek softu - z -dp lub oryginalnego -fjf i nie szarpie. Numer który Podałeś to chyba numer obudowy, z tyłu skrzyni powinna być naklejka widoczna od spodu.
Pozostał mi nie rozwiązany problem sprzęgła - nowe sprzęgło LUK, nowy wysprzęglik, nowy płyn. Sprzęgło po montażu miało cofniętą regulację. Odpowietrzone. Niby wszystko ok a pedał ma duży skok jałowy, sprzęgło nisko bierze jest twarde, chyba gorzej jest po nagrzaniu. Biegi wchodzą lekko - czyli mimo wszystko wysprzęgla, nie ślizga się. Na razie brak pomysłów :(

Dariusz7105
15-12-2021, 09:03
Jak Wgrasz BG91-14C204-DP to nie powinien szarpać,
Po tym można by zrobić reset dawek pilotażowych i minimalnych.
Po resecie trzeba na rozgrzanym silniku rozpędzać się do 2500obr/min i hamować silnikiem do 1500obr/min. Po ok 20-40 minutach praca silnika się poprawi. Nie powinno być żadnych błędów (komunikatów na conversie).
Na DG91-14C204-AAA DG91-14C204-AAC (ostatnia literka to aktualizacja) i BG91-14C204-FGG szarpie - na skrzyni AG9R-7002-KA(chyba to o samo co AG9R-7002-MCB). Do tych "szarpiących softów" musi być skrzynia AG9R-7002-MCC.
Ewentualnie trzeba przeszczepić zakres 2C0FB4-2C0FBE w pliku binarnym z softem to nie będzie szarpał.

Kaytec
15-12-2021, 18:14
Dariusz dzięki za bardzo konkretne info, sprawdzę u siebie i dam znać. Mam też dostęp do kilku mondziaków w manualu, posprawdzam jak jest w nich, ale widać że zjadłeś zęby na tym.

Co do twojego pedału, to skoro wszystko wymieniłeś to zostaje do sprawdzenia tylko pompka sprzęgła. Ten układ dosyć łatwo odpowietrzyć w dwie osoby, więc tylko to zostaje.

AG9R-7002-KA ma jeden ząb więcej na drugim biegu w porównaniu do AG9R-7002-MCC.
https://www.fordownersclub.com/forums/topic/107558-mondeo-mk45-20-tdci-140-hp-2nd-gearboxengine-issue/

Pedał sprzęgła masz od diesla? Ma dodatkową sprężynkę-tłoczek, przez co bez obciążenia blokuje się w dole albo w górze. U mnie miałem wersję od benzyny, ale dostałem ten tłoczek, tylko bez sworznia, który musiałem dorobić.

Dariusz7105
16-12-2021, 17:15
Pedał mam ok, i pompkę też zmieniałem :&lt;
Dziwne że podczas zmiany pompki ze zbiorniczka, po ściągnięciu przewodu nie wydostawał się płyn z króćca (do pompki) , dopiero po odkręceniu korka wlewowego. Ciekawe czy nie powinno być jakiegoś kanału doprowadzającego powietrze.

Kaytec
21-12-2021, 19:42
Na otwartym korku to leci i to bardzo szybko, nie sprawdzałem czy na zamkniętym leci, u mnie się minimalnie poci na tej złączce - będę musiał to przetestować.

Jeżeli nie założyłeś odwrotnie tarczy to zostaje tylko odpowietrzenie. U mnie był to długi wężyk na odpowietrznik przy skrzyni i najpierw syf do słoika a później świeży kilkanaście razy do zbiorniczka.

U siebie, tak jak poleciłeś zgrałem od wersji sprzętowej BG91RJ tj. BG91-14C204-DJ. DJ wyskoczył jako najnowszy. Bardzo fajna mapa, mi pasuje idealnie. Dwuja, gazu od WULGARYZM i banan na ryju.

Błąd na conversie dalej jest. Mam też cały czas DTC na PCM u2101. Nie jestem pewien czy poprawnie robię backup do IPC.

Dariusz7105
21-12-2021, 20:16
A czym wgrywasz? Ja używam forscana do aktualizacji. Wg Forscana im wyższa jest ostatnia literka tym nowsza aktualizacja. Znalazłem gdzieś w necie BG91-14C204-DM .. wgrałem i wtedy w forscanie rozwija się lista i najnowszy był -DP, ale -DJ to była wcześniejsza wersja. Nie wiadomo czy aktualizacje kładą większy nacisk na frajdę, kulturę pracy czy na ekologię- ważne że dobrze jeździ. W BCMii Zmieniłeś w 3 miejscach?

A sprzęgło odpowietrzałem we wszystkie strony wiele razy. Jutro zrzucam skrzynię, może zmienię dwumas, będę miał wszystkie elementy do porównania ( z możliwością zwrotu) sprzęgło+dwumas+wysprzęglik.
Pomierzę porównam.

Kaytec
21-12-2021, 23:29
Wgrywam IDSem i Vxdiag nano. Forscanem nawet nie wiedziałem że się da :shock:.

Używam forscana, ale nie do programowania PCM, IDS jednak bezpieczniej to robi, ale trzeba "podmienić sesje", tj wybrać inny samochód po part number np. BG91RJ żeby mieć PCM z DJ

Udało mi się skasować wszystkie błędy - miałem złą skrzynię wybraną - ma być MMT. W załączeniu screeny.

Została mi chyba ostatnia rzecz, przełożenie przekładni - znowu nie sprawdziłem. Porównam z mondeo któremu dzisiaj zrobiłem "tunning" 140>163 , też miał silnik DW10C i skrzynię w BCMI MMT6.

Dariusz7105
22-12-2021, 06:58
Ustaw tak jak w załącznikach
1. Przekładnia
2. Typ przekładni
3. Przełożenie przekładni głównej
I potem backup.

Forscan chyba rok temu wprowadził module firmware update, można wybrać proponowane lub custom.
Potem opcje te z oficjalnej wersji zostały usunięte, ale jak Masz pełną licencję to jak napiszesz do nich maila dostaniesz linka.
Trzeba mieć dobry interfejs ja niedawno kupiłem https://vgate.pl/product/vgate-vlinker-fs-usb-forscan-ford-feps-ms-can/

Bump: Jeśli chodzi o bezpieczeństwo próbowałem kiedyś (na rozwalonym w wypadku) sterowniku . Update składa się z malutkiego pliku sbl i właściwego softu. Pierwszy wgrywa się kilka sekund drugi ok 3-4 min. Jeśli podczas wgrywania drugiego przerwałem komunikację, sterownik teoretycznie umierał. Forscan jakby się z nim nie łączył, ale mimo wszystko kolejna próba aktualizacji przywracała go do życia. Jak rozłączyłem podczas sbl to już nie wstał.
Kiedyś mi na aucie podczas aktualizacji TCM Powershift coś nie pykło, tak samo przy próbie odczytu nic się z tcm nie łączyło, na desce choinka, rozrusznik nie kręcił, w innych sterownikach błędy komunikacji z TCM i tak samo forscan go postawił. Moim zdaniem ważne by był stabilny komputer i dobry fejs.
Zaletą forscana jest to że Forscan Team odpowiada na maile z uwagami, wyjaśnia lub wprowadza poprawki do softu.

Dariusz7105
22-12-2021, 11:31
Softy wg. Forscan (aktualizacje) - pewnie każdy by u Ciebie działał przyzwoicie, nie wiem który najlepiej DJ jest chyba po środku DP najnowszy

Dariusz7105
23-12-2021, 13:41
Dla testu wgrałem u siebie -DJ , podczas aktualizacji pojawił się błąd RAM który dał się skasować, silnik odpalił normalnie, błędy się nie pojawiały ale w parametrach były tylko dwa czujniki EGT (a nie 3!!!), w -DP są 3 czujniki temperatury spalin.
Według forscana -DP jest aktualizacją i to kolejną -DJ ...chyba nie byłbym tego pewien na 100%

Dariusz7105
24-12-2021, 09:37
A z moim sprzęgłem nadal lipa :(
Założyłem nowy temat
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3387297#post3387297

Kaytec
06-01-2022, 15:32
Dla testu wgrałem u siebie -DJ , podczas aktualizacji pojawił się błąd RAM który dał się skasować, silnik odpalił normalnie, błędy się nie pojawiały ale w parametrach były tylko dwa czujniki EGT (a nie 3!!!), w -DP są 3 czujniki temperatury spalin.
Według forscana -DP jest aktualizacją i to kolejną -DJ ...chyba nie byłbym tego pewien na 100%

Nie dawało mi to spokoju i sprawdziłem to u siebie i nie mam pojęcia dlaczego powiedziałem że mam DJ - tak wyświetlił mi IDS i tak wgrałem (Part number na BG91RJ) - okazało się że wgrał najnowszą tak jak mówiłeś czyli DP.

Dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz po kolei swoje logi i podsumowując po kolei u mnie były następujące kalibracje:

1. BG91-14C204-FJF - Oryginalny AUTOMAT (nie odpalał z przycisku)
2. BG91-14C204-FJG - Wgrana Aktualizacja przez IDS AUTOMAT (nie odpalał z przycisku)
3. BG91-14C204-FGD -Wgrany MANUAL - odpalał z przycisku, szarpał na 2biegu
4. BG91-14C204-DP - Wgrany MANUAL - odpala nie szarpie, brak błędów

Po całej przekładce jestem bardzo zadowolony ze spalania paliwa. Przejechałem już 5 zbiorników i praktycznie zasięg 950 do 1000km na każdym. Jeżdżę praktycznie tylko trasy, żadnych miast.

Najniższe spalanie - trasa 60km/h max (gołoledź) 4.5l/100
Moja średnia przy manualu: 6l/100
przy automacie: 7.5l/100

Przekładka zwraca się po 40 000 km (obecnie 9zł mniej na każde 100km)

W załączeniu obecna konfiguracja u mnie, oraz 3czujniki EGT w podglądzie.

Bump: Z pobieżnego przejrzenia opisu to "pominięte" jest programowanie PCM kalibracją właściwą dla manuala.

Panowie, namówiłem forumowego kolegę Krisfrit, żeby przyjechał do mnie bo gość męczy się z ręcznym odpalaniem od miesięcy, a nie ma wgranego PCM.
Na ile mogę to mu pomogę, uwaga, za darmo.

Aktualnie jeździ na BG91-14C204-AYB (2.0 ecoboost) w IDS jest to part number BG91LD.

Przeleciałem wszystkie te poniżej - wszystko to powershift:

Fabrycznie był CG91-12A650-BG
a możesz zastosować : AU71-12A650-BA
Część zunifikowana :
BG91-12A650-ADB
BG91-12A650-ATA
BG91-12A650-AUA
BG91-12A650-JK
BG91-12A650-KG
BG91-12A650-LC
BG91-12A650-LD
BG91-12A650-LE
BG91-12A650-LF
CM5A-12A650-AMD
CM5A-12A650-AME
CM5A-12A650-AMF

Kaytec
06-01-2022, 16:42
Czy ta wersja 2.0 ecoboost (203hp) występowała w ogóle w manualu?

Jedyne co ma manual to CG91-14C204-BG - ale w wersji 240.

Kaytec
08-01-2022, 00:17
w 2.0 ecoboost bo przekładce, wgrane:

PCM:
BG91-14C204-AYB > CG91-14C204-BH

ABS:
BG91-14C036-FB > CG91-14C036-FD

Silnik zaczął jeździć normalnie, czy odpala z przycisku to jeszcze dam znać - PCM wywala błąd czujnika sprzęgła, gdyż jest tylko jeden.

ABS działa, ale z błędem 2100 / 2101 - w dieslu miałem tak gdy cokolwiek w bcmii było wybrane nie tak (przekładnia, przełożenie , rodzaj kontroli trakcji)

Kolejny krok w dobrą stronę, bo wcześniej była litania błędów, teraz "tylko" czujnik i 2100 / 2101 w abs.

Krisfrit
08-01-2022, 22:53
Najpierw chcę gorąco podziękować koledze Kaytec.
Szacunek za wiedzę i dobre chęci.
Prawda, pomógł za darmo!
Z racji tego że jeszcze raczkuje w kwestii ogrywania podzespołów w naszych mondziakach, znalazł się ktoś kto wyciągnął do mnie pomocną dłoń i szacunek mu za to.
Tak ograł PCM.
Tak jak napisał wyżej tylko 240 konna wersja była w manualu i taką też mapę dostał mój PCM.
Problem polega na tym że moje auto przed zmianą skrzyni i po zmianie skrzyni, bez ogrania PCM miało ABS, ESP, HLA do momentu kiedy jakiś "magik" z polecenia na jednej z grup na FB wgrał mi nowy soft do zegarów i mapę 240 konną. Pojechałem do domu, zgasiłem auto. Wróciłem później i zapaliły się kontrolki ABS, ESP, HLA niedostępny, Brake Module Misbulit, jednakże ABS działał.
Kolega Kaytec przeleciał co się da, razem debatowaliśmy co można jeszcze zmienić by zagadało to wszystko razem.
Obecnie nie ma żółtych lampek informujących o awarii ABS i ESP ale jest komunikat Brake Module Misbulit. ABS,ESP działa! HLA nie występuje.
W forscanie jest wiele pochowanych parametrów w trybie inżynieryjnym + ukryte. Mam pytanie.
który parametr wybrać w zakładce "Zintegrowany układ kontroli dynamiki Pojazdu"?
Czy funkcje takie jak Czujnik biegu neutralnego musi być wyłączony? (nie posiadam, bo nie było). HLA -na pewno musi być włączony, Rozmiar Hamulców przednich? Mam skrzynie od focusa st 2.0 EB, i czy parametr "Przełożenie przekładni głównej" jest tak istotny do zadziałania tego całego systemu "ABS" Czy brak jednego z czujników pedału sprzęgła może wywalać ów błąd z ABS-em?
Czy po każdej konfiguracji i zapisaniu w BCMII trzeba zapisać w "write to backup"? No i IPC?
...Ach... Mnóstwo pytań.
Czy w benzynie też występowała skrzynia MMT6?
Jutro dalszy ciąg prób i błędów.

klocolus
09-01-2022, 00:41
Czy w benzynie też występowała skrzynia MMT6?

Tak, w moim 1.6eb też siedzi MMT6, były też w 1.5eb później w mk5/Kuga jak i wcześniej w mk3 1.8sci

Rozmiar Hamulców przednich?

Normalnie nic nie jest zakodowane ale ogólnie mamy te 16" czyli tarcza 300mm (16,5" to były w S-maxie chyba tylko 2.5T tarcza 316mm). W teorii może trochę wpływać na działanie ABS/ESP rozkład siły hamowania ale we wszystkich mondeo widziałem ten parametr pusty.

czy parametr "Przełożenie przekładni głównej" jest tak istotny do zadziałania tego całego systemu

Nie sądzę, najbardziej ma wpływ dla tempomatu podobno. U mnie jest 3.81 (1.6eb ma długie biegi począwszy od trójki, szóstka to właściwie nadbieg) a dla Focusa ST znalazłem 4.067. Fabrycznie w 2.0eb manual było 3.81 też z tego co znalazłem. Takie nieznaczne różnice są zapewne nie do zauważenia, chyba, ze na kalkulatorze.

Czy po każdej konfiguracji i zapisaniu w BCMII trzeba zapisać w "write to backup"? No i IPC?

Ja zapisuje do BCM i później do IPC, jak się nie zgadzają to sypie błędami ale zazwyczaj bez wpływu na pracę (chyba, że do danej opcji niezbędne są zegary)

Powodzenia oby wszystko chodziło jak naleźy :wink:

Krisfrit
09-01-2022, 06:36
Dziękuję za cenne informacje, dziś przetestujemy.
Hamulce mam 336mm.
Tzn. Jeżeli w BCMII zaznaczę z HLA, to muszę zrobić zapis do IPC? Bo wtedy może go nie być w konfiguracji zegarów? i HLA nie włączę i nie wyłączę?
Najlepiej było by mieć kogoś z oryginalną konfiguracją, buda, silnik, skrzynia, ABS. Zrobić odczyt i wszystko było by jasne. Jest taki jeden człowiek tu na forum, który ma takie auto, drugi na FB też jest, prosiłem go o udostępnienie konfiguracji, olał mnie po prostu milcząc.

tedi_k
09-01-2022, 10:23
Dziękuję za cenne informacje, ...

Ciekaw jestem z jakiego powodu "grzebiecie" Koledzy tam, gdzie nic nie było zmieniane i nie ma ŻADNEJ potrzeby cokolwiek ruszać...
Ciekaw jestem kiedy dotrze, że to nie gra w "kółko i krzyżyk" i tu się nie losuje "gdzie dziś postawimy ptaszka"...:shock:

Zmiana z automatu na manual w Mondeo MK4 i pochodnych ZAWSZE wiąże się TYLKO ze zmianami w centralnej konfiguracji dotyczącymi rodzaju skrzyni biegów (w tym przełożenia przekładni głównej) oraz zmianą kalibracji PCM. Do tego co najwyżej trzeba wykonać stosowne procedury serwisowe.

Dokładnie ŻADNE grzebanie przy innych parametrach nie powinno być wykonywane. Mają pozostać "jak z fabryki".

Kaytec
09-01-2022, 10:38
Tak jak mówisz, tylko że, było grzebane przez kogoś kto robi update zegarów i liczy na magię UCDS - próbujemy to odwrócić.

Bez zapisania wersji co było, jak było - to jest właśnie kółko i krzyżyk.

Krisfrit
09-01-2022, 10:44
Dokładnie Kaytec.
Kolega nie przeczytał postu w całości.

tedi_k
09-01-2022, 10:50
...Bez zapisania wersji co było, jak było - to jest właśnie kółko i krzyżyk.
Krisfrit - Dokładnie przeczytałem opis tych bzdurnych działań "Januszów" jakich sobie znajdujecie. "Janusze" to Wasz problem - a "odwrócenie działań" to ZERWY PROBLEM! Przecież napisałem wyraźnie - wystarczy wgrać "fabryczny AS BUILD" (nawet FORScan to potrafi...) i skonfigurowć tylko to, co powinno być skonfigurowane.

Krisfrit
09-01-2022, 11:07
Udało się! Juuuuuuhuuuuuuu! Jak opadną emocje to wszystko pokaże XD

Bump: Krisfrit - Dokładnie przeczytałem opis tych bzdurnych działań "Januszów" jakich sobie znajdujecie. "Janusze" to Wasz problem - a "odwrócenie działań" to ZERWY PROBLEM! Przecież napisałem wyraźnie - wystarczy wgrać "fabryczny AS BUILD" (nawet FORScan to potrafi...) i skonfigurowć tylko to, co powinno być skonfigurowane.
Gdybym był tak mądry jak Ty, to pewnie nie musiał bym się prosić "nie obrażając nikogo" Januszy o pomoc. Gdybym miał taką wiedze jak Ty, to na pewno bym szczegółowo napisał co zrobić by pomóc człowiekowi.
Nie ważne, przez takie posty poszczególne tematy mają po 100 odpowiedzi a nie 20.

Bump: Reasumując cały proces konfiguracji BCMII w Mondeo mk4 2.0 EcoBoost.

123256

123257

123258

123259

123260

PCM: CG91-14C204-BH

Dziękuję wszystkim tym którzy byli pomocni.
Pozdrawiam.

klocolus
09-01-2022, 12:00
Jeżeli w BCMII zaznaczę z HLA, to muszę zrobić zapis do IPC? Bo wtedy może go nie być w konfiguracji zegarów? i HLA nie włączę i nie wyłączę?

Może być różnie, ja bym zapisywał tu i tu bo potem sa błędy konfiguracji i chociażby "drażnią" na liście błędów albo potencjalnie może coś nie działać

Udało się! Juuuuuuhuuuuuuu! Jak opadną emocje to wszystko pokaże XD

Gratki!

tedi_k
09-01-2022, 12:38
... przez takie posty poszczególne tematy mają po 100 odpowiedzi a nie 20.
...123259

123260
....

A co jest niezrozumiałego w sformułowaniu, że dla "wyczyszczenia" trzeba wgrać najpierw fabryczny AS BUILD??? Reszta info o konfigurowaniu parametrów skrzyni manualnej JUŻ BYŁA.
Natomiast istotne jest - co mają 2 ostatnie screeny do przekładki "automat - manual"???
Potem jakiś kolejny równie "zawzięty" jak Kolega będzie ambitnie zmieniał konfigurację ABS przy tej operacji... BEZ SENSU!

KrzychDWR
11-04-2022, 08:31
Witam

Wiem że temat trochę stary ale mam pytanie, jak dobrać odpowiedni soft PCM do manuala po przekładce?
Obecnie przy automacie mam BG91-12A650-PG i nie wiem na jaki zmienić (gdzieś wyczytałem że np BG91-14c204-BP)

Krzysztof

mrk26
11-04-2022, 08:44
Może przeczytaj cały wątek, wszystko tu jest.

KrzychDWR
11-04-2022, 11:31
Przeczytałem kilka razy ale nadal nie wiem czy jest jakiś sposób na dobór tego softu.
Mam Galaxy - nie Mondeo, nie wiem czy to jakaś różnica bo skrzynia i silnik ten sam.

mój soft to BG91-12A650-PG a wszystkie tu opisane to BG91-14C204-...

stąd moje pytanie

Dariusz7105
15-04-2022, 08:02
Wgrywalem u siebie do Mondeo soft od jakiegoś smaxa, nie jechał dobrze więc muszę być różnice między Mondeo i S-Max. Najlepiej zarejestruj się na etis ford wpisz tam Vin Galaxy z manualną skrzynią i znajdziesz tam wersję softu . Vin weź z otomoto bo dla twojego soft będzie od automatu

Zdzisław57
10-05-2022, 18:22
Witam chciałem się spytać czy można wymienić skrzynie biegów to jest automat power shift w silniku 2.0 ecoboost 203KM na skrzynie manualną? Mam pytanie odnośnie zakupu takiej skrzyni. Gdzie szukać? Ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć, pasującej do tego silnika. Za wszelkie informację dziękuję i pozdrawiam.

rajman
10-05-2022, 19:53
A ten silnik występował w ogóle z manualną skrzynią biegów?

Deryll
10-05-2022, 20:35
Oczywiście że występował, w wersji 203 KM. Ale mało było tych egzemplarzy, stąd mała podaż tych skrzyń na rynku wtórnym.

klocolus
10-05-2022, 23:04
Mam pytanie odnośnie zakupu takiej skrzyni. Gdzie szukać? Ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć, pasującej do tego silnika. Za wszelkie informację dziękuję i pozdrawiam.

Od Focusa ST mk3 2.0 250KM pasuje (ma minimalnie inne przełożenia, w praktyce niezauważalne), ktoś już to weryfikował na forum za moją radą i udało się przełożyć. Był temat na forum, poszukaj.

slawek-kali
11-05-2022, 05:47
jak znajdziesz graty to tak, ale wielu już próbowalo przed tobą

magdabmw
14-08-2022, 02:42
Witam wszystkich. Zakupiłem Mondeo MK4 z 2012 roku już po przekładce na manual wszystko w samochodzie działa jak trzeba oprócz świateł cofania. Jak ugryźć temat żeby światła wsteczne działały tak jak powinny bo jak narazie moje kombinacje nie przynoszą odpowiedniego efektu. Jakieś zdjęcie lub opis bardzo mile widziane

krisopole79
17-08-2022, 16:47
Witam, jak forscanem zmieniacie w pcm soft??????
Witam,pytanie jaki musi być forscan żeby zrobić w mondeo pcm update,u mnie nie ma takiej opcji

rajman
19-08-2022, 07:56
wersja 2.4.x z forum forscana

magdabmw
09-09-2022, 10:31
Witam wszystkich. Zakupiłem Mondeo MK4 z 2012 roku już po przekładce na manual wszystko w samochodzie działa jak trzeba oprócz świateł cofania. Jak ugryźć temat żeby światła wsteczne działały tak jak powinny bo jak narazie moje kombinacje nie przynoszą odpowiedniego efektu. Jakieś zdjęcie lub opis bardzo mile widziane

Podbijam prośbę o pomoc bo problemu dalej nie rozwiązałem. Teraz mam tak że na wyłączonym silniku i przekręconym kluczyku na zapłon światła wsteczne są i świecą elegancko natomiast gdy tylko uruchomię silnik świateł wstecznych brak. Jak ugryźć ten problem

Mariup4p
12-09-2022, 19:57
Ja kupiłem w piątek MK4 2012 z Titanium s z bardzo fajnym wyposażeniem . Po sprawdzeniu vin wyszło że ma Poweshift .
Jednak jest manual i wygląda że wszytko jest zrobione dobrze ponieważ nawet to współpracuje z adaptacyjnym tempomatem .
Ktoś tu pisał że ktoś to ogarnia w Lublinie właśnie z tego miasta kupiłem Mondeo .

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Marian1234
11-07-2023, 17:37
Cześć, po awarii PS w moim Mondeo i weryfikacji kosztów napraw postanowiłem zrobić przekładkę na manual. Kupiłem części - są zamontowane. Licznik przeprogramowany jednak mam problem ze sterownikiem silnika... Nawet jak wezmę VIN od innego Forda manuala to nie mogę konfiguracji zapisać w moim sterowniku.
Czy znalazłby się ktoś do pomocy proszę? - Pomoc polega na zgraniu ze swojego auta (warunki konieczne - manual :), lift, 2.0 tdci, odpalany z kluczyka) przy użyciu FORscan (wersja rozszerzona) pliku 'as built' z PCM i BCM (wiem jak to zrobić i nie ma tu ingerencji w Twoje mapy). Mogę podrzucić manual a bazuje na filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=Tvq_trYe6K0

Ja mam kombi ale to akurat nie wiem czy ma znaczenie w PCM i BCM.

HUGOBERG
12-07-2023, 07:17
https://www.motorcraftservice.com/AsBuilt

A tutaj próbowałeś ściągnąć ustawienia?

tedi_k
12-07-2023, 08:17
...wiem jak to zrobić...

Przykro mi, że wyprowadzę Kolegę z dobrego samopoczucia...:619:
Kolega NJAWYRAŹNIEJ NIE MA ZIELONEGO POJĘCIA o tym co jest do zrobienia.
Żaden "As Build PCM" tu nie jest do niczego potrzebny - należy wgrać po prostu zupełnie inne oprogramowanie PCM. W nomenklaturze Forda - "kalibrację".
"As Build BCM" to też POMYSŁ OD CZAPY - zmienić trzeba centralną konfigurację pojazdu (CCC) zapisaną w BCM i zapisać (dla porządku) jej kopię w IPC.

Niestety tak to jest jak jedyną swą "wiedzę" czerpie się z YT...:P

Aby nie było, że "nie pomogłem"... Do zmiany w CCC są 3 pozycje wszystkiego... Typ skrzyni (z PowerShift ma MMT6), rodzaj skrzyni (z PowerShift na manual) oraz przełożenie przekładni głównej. A co do softu PCM - trzeba dobrać wg tego co było wgrane dla automatu.

Mondus 1985
12-07-2023, 14:51
Stosunkowo Blisko Kutna, bo chyba z tego miasta jest Pan ?

Marian1234
12-07-2023, 17:15
HUGOBERG: Tak, ale to nie działa. Po swoim vin mam automat, a ustawien z innego auta po vin nie przyjmuje.

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Ok, dziekuje za namiary. Dokładnie, Kutno i okolice

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Dziękuję za opisanie procesu. Moje 'wiem jak to zrobić' dotyczylo TYLKO zgrania Forscanem pliku, ktory dostarczyłbym osobie u której mam teraz auto :).

kristof76
12-07-2023, 18:59
lamelskie pytanie
czy jak wymienię skrzynię z powershifta na manualną bez zmiany ustawień w modułach będę w stanie uruchomić forda aby dojechać nim do któregoś z kolegów komputerowców na programowanie ?

tedi_k
12-07-2023, 20:14
... będę w stanie uruchomić forda aby dojechać ...
Generalnie tak - choć trzeba nieco pokombinować.
Sterownik skrzyni (nieobecny po wymianie na manual...) steruje 1 przekaźnikiem zezwalającym na zapłon. Trzeba to obejść.

kristof76
12-07-2023, 20:39
Trzeba to obejść.

A czy mógłbyś mi powiedzieć co powinienem zrobić?

tedi_k
12-07-2023, 21:29
... co powinienem zrobić?

Popatrzeć w schematy.
Ja nie uruchamiałem aut po przekładce. Przyjeżdżały do mnie już uruchomione...

jaro_23
24-07-2023, 18:06
Witam Panowie . Nie krzyczcie tylko . Mondeo mk 4, 13r. DW10C 163KM . Po przekładce i programowaniu zero błędów w modułach. Ale mam problem taki że wciskam sprzęgło - gaśnie komunikat na liczniku ,,wciśnij sprzęgło,, - a rozrusznik nie kręci. Dopiero po wciśnięciu hamulca odpala.Odpalanie na guzik mam. Doszedłem do tego że brakuje masy z PCM który idzie na przekaźnik od rozrusznika. ( nóżka nr. 2) Zapewne problem polega na źle dobranym flashu w PCM. W ucds wpisywałem vin z manuala i pobrał niby ale nie może otworzyć pliku. Czy jest możliwość aby ktoś z was podesłał mi taki flash z manuala , albo jakoś nakierować co z tym fantem zrobić . Oczywiście czujniki są wszystkie i przewody.
S-max 11r. ta sama sytuacja - czyli wychodzi na to zę niekompatybilną kalibracją ogrywam PCM.

kristof76
12-08-2023, 09:56
witam ponownie ,
pytań ciąg dalszy , ile powinno być czujników przy pedale sprzęgła?
mam jedną kostkę(szarą) i dwa czujniki ,jeden na górze i jeden na dole, nie wiem który od czego

Dariusz7105
12-08-2023, 10:54
Zależy od wersji pojazdu, ja mam jeden czujnik. Ale wersja z odpalaniem na przycisk ma chyba dwa. Do tego niektóre wersje mają czujnik przy pompie sprzęgła chyba z aktywnym tempomatem.

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

kristof76
12-08-2023, 11:09
moja wersja to odpalanie na przycisk z tempomatem aktywnym i elektrycznym ręcznym

Dariusz7105
12-08-2023, 11:55
Na 100% nie powiem ale moim zdaniem powinny być dwa czujniki na pedale i jeden na pompce pod maską.

Dariusz7105
12-08-2023, 12:01
Wejdź na stronę catcar info, i sprawdź po vinie, tylko jeśli masz przekładkę z powershifta to win weź na przykład z OtoMoto z samochodu z manualem wyposażeniem takie jak twoje

arkmyl12
12-08-2023, 12:13
Miałem Mondeo MK4 z 2013 2.0 TDCi z aktywnym tempomatem i odpalaniem na przycisk i miał tylko dwa czujniki na pedale sprzęgła. Na pompie sprzęgła nie było żadnego czujnika.

kristof76
12-08-2023, 12:35
Sprawdziłem wiązkę i kostka jest tyłko od tego czujnika na górze, pompka sprzęgłowa ma czujnik

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

arkmyl12
12-08-2023, 13:44
Kiedyś miałem problem iż mimo wciśniętego pedału sprzęgła podczas odpalania pojawiał się komunikat "wciśnij sprzęgło". Winny okazał się czujnik na górze.
Bardzo prawdopodobne że jeśli są dwa czujniki na pedale to nie ma na pompie.

tomao
12-08-2023, 14:10
Mogą być 3, przy start/stop nawet muszą.

kristof76
12-08-2023, 14:30
to wynika z tego że czujnik przy pompce jest gdy auto ma hamulec elektryczny , czujnik na górze potrzebny do uruchamiania silnika , pytanie na co ten trzeci na dole podstawy pedału sprzęgła

kristof76
12-08-2023, 17:44
W takim razie mam inne pytanie gdzie jest podłączony ten czujnik w samochodzie

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

tomao
12-08-2023, 20:20
Powinny być podłączone do PCM.

franciszekmg
12-08-2023, 20:48
Przy manualu i elektrycznym ręcznym jak i keyless powinieneś mieć na pedale sprzęgła 2 czujniki bot i tot puszczone sprzęgło-wcisnięte sprzęgło podłaczone do bcm przy keyless dodatkowo bot do modułu rfa oraz 3 czujnik na pompie sprzęgła pod maską jest podpięty do bcm. W wiązce podłogi powinieneś mieć wtyczki do bot i tot. W tej chwili przy automacie masz bot na pedale hamulca trzeba go przełozyć na pedał sprzęgła i dołożyć tot na dole po prawej stronie, bot na pedałem.

kristof76
12-08-2023, 21:24
ok , właśnie dostałem schemat i według niego czujnik ten powinien być podpięty do brązowej kostki BSM pin 41

Bump: Przy manualu i elektrycznym ręcznym jak i keyless powinieneś mieć na pedale sprzęgła 2 czujniki bot i tot puszczone sprzęgło-wcisnięte sprzęgło podłaczone do bcm przy keyless dodatkowo bot do modułu rfa oraz 3 czujnik na pompie sprzęgła pod maską jest podpięty do bcm. W wiązce podłogi powinieneś mieć wtyczki do bot i tot. W tej chwili przy automacie masz bot na pedale hamulca trzeba go przełozyć na pedał sprzęgła i dołożyć tot na dole po prawej stronie, bot na pedałem.

Kostkę BOT mam wpiętą na górze pedału a TOT mówiąc dołożyć masz na myśli dociągnąć kabel z BSM czy przełożyć z hamulca?

franciszekmg
12-08-2023, 21:45
Przełożyć z hamulca, tylko na hamulcu masz bot dołożyć musisz tot, przeważnie w automacie wiązka już jest.
Bot z hamulca na górę pedału sprzęgła przełożyć.
Tot na dole po prawej stronie pedału sprzęgła dołożyć.

kristof76
12-08-2023, 21:56
tylko że czujniki na hamulcu mają zupełnie inne kostki niż ta od czujnika na sprzęgle

franciszekmg
12-08-2023, 22:28
Z wiązki podłogi powinno wychodzić w jednym miejscu dwie wtyczki bot i tot.
masz obie wtyczki?

kristof76
12-08-2023, 22:30
nie ,tylko BOT

franciszekmg
12-08-2023, 22:55
Trzeba dołożyć.
Silnik DW10C?
przy automacie na pedale hamulca jest tot
bot musisz dołożyć
Przepraszam za wcześniejszą zmyłkę

kristof76
12-08-2023, 23:07
Trzeba dołożyć.
Silnik DW10C?
przy automacie na pedale hamulca jest tot
bot musisz dołożyć
Przepraszam za wcześniejszą zmyłkę

Tak DW10C, tak już rozkminiam temat i według schematu ten czujnik musi być podpięty do brązowej kostki BSM pin 41. Dalej tylko nie wiem który czujnik od czego

franciszekmg
12-08-2023, 23:25
Bot do rfa i pcm
wg schematów przy EPB również do bcm pin 41 to trzeba dokładnie sprawdzić.
Prawdopodobnie przy EPB i Keyless bot idzie tylko do RFA i PCM gdyż w takim przypadku nie następuje automatyczne zaciągnięcie ręcznego po wyłączeniu silnika.
Automatyczne zaciągnięcie ręcznego po wyłączeniu silnika jest bez keyless, prawdopodobnie wówczas bot idzie tylko do bcm.
Przydało by się mieć dawcę wiązki podłogi z epb, keyless oraz manual.

groggy
13-10-2023, 12:45
Cześć,
Czy orientujecie się ile mniej więcej w obecnych czasach kosztuje taka wymiana razem z robocizną (Mondeo mk4 2011r. 2.0 tdci 163 km) lub może macie namiary na jakieś warsztaty, które się tym zajmują?
Jestem przed zakupem samochodu i próbuję się zorientować jakich kosztów ewentualnie można się spodziewać jeśli zdecydowałbym się na samochód ze skrzynią powershift.

Antej
13-10-2023, 13:23
wystarczyło wpisać w google

https://allegro.pl/oferta/przekladka-z-automatu-2-0-tdci-manual-mondeo-mk4-13235789962

i drugie tyle na robotę

mon_dzio
30-11-2023, 07:10
Witam wszystkich, posiadam s-maxa 2013r 2.0 dw10c, którego przełożyłem z powershifta, nie mogę ogarnąć konfiguracji epb. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie pliki konfiguracyjne potrzebne są do hamulca w oryginalnym manualu. Dołożyłem 3 czujniki sprzęgła, i wszystkie są widoczne. Mam błędy w epb u0140, albo niewłaściwa konfiguracja. Auto posiada również keyless. W abs rwnierz jest błąd u0128- brak komunikacji z ręcznym, ale nie zapala kontrolek.

Nanek
21-07-2024, 12:43
Cześć, po awarii PS zdecydowałem o przekładce na manual.
Nigdzie nie znalazłem zaprzeczenia, ani potwierdzenia, mianowicie chodzi o pompkę sprzęgła, która rzekomo jest inna jeśli samochód jest wyposażony w ACC, mój jest.
Jestem ciekaw, czy mechanik chce mnie naciągnąć (2 razy droższa od tej zwykłej), czy faktycznie pompka jest inna.
Z góry dziękuję.

tomao
21-07-2024, 13:07
O innej do ACC nie słyszałem. Do ASS to jest inna niż bez tego.

klocolus
21-07-2024, 13:46
O innej do ACC nie słyszałem. Do ASS to jest inna niż bez tego.

Ogólnie są pompki z czujnikiem i bez. W moim mondeo 1.6 ecoboost jest pompka z czujnikiem nawet jak nie ma ASS ani ACC.

Arendas
25-08-2024, 19:25
Witam serdecznie. Piszę ten temat ponieważ nie mogę w wyszukiwarce znaleźć odpowiedniego tematu. Od niedawna posiadam Forda mondeo mk4 kombi 2013r. 2.0 tdci 140ps. Którego zakupiłem za dobre pieniądze. Niestety okazało się że w samochodzie została zrobiona Przekładka skrzyni z automatu na manual i przez to właśnie nie dziala mi system wspomagania ruszania pod górę (HSA) oraz tempomat... czy idzie to jakoś zrobić by to działało? Jeśli tak to bardzo proszę o przybliżone koszty takiej naprawy. Pozdrawiam .

konrad-mk1
26-09-2024, 21:20
Witajcie bardzo mądrzy ludzie. Przeczytałem cały ciekawy wątek. Mam mondeo 2011 2.0 163KM przycisk start. Prawdopodobnie czeka mnie przekładka skrzyni która chciałem zrobić sam z racji sporych kosztów tego przedsięwzięcia. Nie jestem mechanikiem. 2 lata temu sam rozebrałem skrzynie powershift w drobny mak bo zaczęły się pewne kłopoty. Wymieniłem co uszkodzone, złożyłem i żyło. Na początku lata siadło sterowanie jednego sprzęgła co też udało mi sie ogarnąć. Ale już mam dość gdy dziś poczułem falowanie w trakcie jazdy....
Powiecie mi jakiego kodu skrzyni szukać żebym źle nie trafił?

Marek Czoper
06-10-2024, 16:00
Dzień Dobry wszystkim.
Jestem po przełożeniu skrzyni z automatu na manual. Mam problem z konfiguracją auta żeby jeżdzilo normalnie, chodzi o elektronikę. I tu moje pytanie. Czy jest ktoś na grupie lub zna kogoś z Gdańska lub okolic kto będzie umiał to ogarnąć? Z góry dziękuje za zainteresowanie i życzę wszystkim miłego użytkowania naszych bolidów.

leszcz
06-10-2024, 16:51
estem po przełożeniu skrzyni z automatu na manual.
tak kolega totek2

totek2
06-10-2024, 16:58
W tygodniu mogę ogarnąć. Odezwij się na PW

Marek Czoper
08-10-2024, 07:35
Witam totek2.
Czy dostałeś moją wiadomość na priv?
Pozdrawiam Marek