Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] bagażnik dachowy bez relingów
czakus84 22-08-2017, 19:29 witam,
czy jest ktoś posiadający już w swoich rękach bagażnik na dach w MK5 bez relingów ? ciekawi mnie sposób montażu tzw "stópek" gdyż zestaw thule który jest w linku poniżej posiada stópki na tzw bolec, ale mój ford nie posiada otworów w karoserii :/
poratuje ktoś zdjęciem ?
https://www.thule.com/pl-pl/pl/roof-rack/car-racks?q=riErJzBMw
piotrfocustdci 23-08-2017, 09:32 Zadzwoń do firmy interpack. Dobrze doradzą. Ja korzystam w Gdańsku, ale mają wiele sklepów.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
DAMIAN-24 23-08-2017, 15:13 Skąd informacja, że stópki są na bolec? Zestaw montażowy jest dobierany typowo pod konkretny model auta. Ja miałem coś takiego w lagunie hatchback i też żadnych bolców nie było tylko stalowa łapa, która lekko wchodziła pod uszczelki w karoserii.
czakus84 23-08-2017, 19:38 już wszystko jasne :
katalog thule pokazuje montaż stópki z bolcem gdyż europa ma otwory w dachu które są widoczne po otworzeniu drzwi. Ameryka (przynajmniej u mnie) tego nie posiada. Więc temat można podrzucić do różnice między MK5 a Fusion USA .
będziem wiercićććć :diabelek:
slawek-kali 23-08-2017, 19:42 Gdybys zaczal temat mam Fusiona...
czakus84 29-08-2017, 19:09 temat załatwia KIT thule 1692 :)
zdzisuaf 28-06-2019, 09:40 Witam,
Czy zna ktoś sprawdzone belki do bagażnika dachowego do Forda Fusion 2017 (po lifcie)?
Ja kupiłem ford'owskie belki do Mondeo MK5 (https://ford.sklep.pl/product-pol-18797-bagaznik-dachowy-Ford-Mondeo-Mk5-belki-poprzeczne-R.html) i podczas próby montażu okazało się, że... Fusion nie posiada dziur pod uszczelkami drzwi, aby zahaczyć mocowania belek.
Zastanawiam się czy nawiercać te dziury, czy jednak kupić inne belki. Jeśli nawiercać, to jak określić dokładne miejsca wierceń i czy po wierceniu je podlakierować? Jeśli inne belki, to jakie?
Pozdrawiam
Czy zna ktoś sprawdzone belki do bagażnika dachowego do Forda Fusion 2017 (po lifcie)?
https://www.thule.com/pl-pl/pl/buyers-guide?c=roof+racks&q=aadjPaL2B
zdzisuaf 28-06-2019, 10:30 https://www.thule.com/pl-pl/pl/buyers-guide?c=roof+racks&q=aadjPaL2B
Na zdjęciach wygląda na to, że trzeba mieć relingi, a u mnie ich nie ma.
Na zdjęciach wygląda na to, że trzeba mieć relingi, a u mnie ich nie ma.
weź zadzwoń do nich :) mają bagażniki bazowe dla FUSIONÓW USA 2014>
ostrebor 28-06-2019, 19:42 Mam ten zestaw i wszystko pasuje (Fusion 2017)
Thule WingBar 962
Thule Rapid System 754
Kit 1692
zdzisuaf 02-07-2019, 11:02 Dziękuję Panowie za sugestie.
Odwiedziłem zakład blacharski i zdecydowanie odradzali nawiercanie dziur. Nie dość, że rozszczelnię nadwozie, to jeszcze mogę doprowadzić do powyginania blachy w okolicach nawiertów, lub jej popękania, a nawet zerwania w przypadku zbyt dużych oporów powietrza podczas jazdy.
W takim razie mam jeden komplet ford'owskich belek dachowych do Mondeo MK5 hatchback / sedan na sprzedaż.
No i trzeba zakupić nowe. O ile Thule to najrozsądniejszy wybór, to niestety te belki zwyczajnie mi się nie podobają. Będę celować w Whispbar Flush - ponoć jeszcze cichsze od Thule i moim zdaniem wyglądają dużo lepiej.
Temat do zamknięcia.
piotrek2108 08-08-2019, 03:24 Witam.
Czy orientuję się ktoś jaki bagażnik dachowy bądź na klapę do sedana na rowery będzie pasował?
zdzisuaf 21-08-2019, 09:47 Wracam do tematu żeby tylko podzielić się informacją jak zakończyła się cała sprawa.
Otóż Whispbar (czy też Yakima w tym momencie), mimo że belki są ładniejsze i cichsze od Thule, do Fusion'a u nas nie sposób załatwić kit montażowy. Trzeba byłoby sprowadzać z USA, a ja na to czasu nie miałem.
Kupiłem zatem zestaw Thule złożony z belek WingBar Evo 135 na stopach Evo Clamp + kit montażowy Evo Fit Kit 5186. Montaż prosty i ogólnie efekt wizualny też nie taki zły, ale... dwa problemy:
1) Gumy kitu montażowego 5186 pod każdą stopą Evo Clamp inaczej przylegają do dachu - w niektórych miejscach między dachem a gumą jest szczelina o wysokości 2-3mm, a w niektórych szczelina o wysokości 10mm. Moim zdaniem te gumy w ogóle nie są wystarczająco dobrze dopasowane do tego auta, ale co zrobić, są do niego dedykowane, więc trudno. Ten problem to tylko kwestia wizualna, widoczna po dokładniejszym przyjrzeniu się.
2) Belki, poza zwykłym szumem przy wyższych prędkościach, dają uciążliwy świst już po przekroczeniu 90 km/h. Za pierwszym razem pomyślałem, że może coś źle je zamontowałem, więc podjechałem do punktu, w którym je kupowałem i poprosiłem sprzedawcę żeby sprawdził. Powiedział, że wszystko jest założone poprawnie, a w temacie świszczenia belek rozłożył ręce. Postanowiłem zatem sam sprawdzić co powoduje to świszczenie. Szeroką taśmą izolacyjną zaklejałem po kolei pojedyncze elementy belek - gumy uszczelniające od spodu boki belek, szczeliny między dachem a gumami montażowymi, "linijki" czyli te listwy odmierzające odległość stóp. Żaden sposób nie przyniósł efektu. Dzisiaj zakleiłem wierzchnią gumę (tą z dyfuzorem powietrza) na całej długości przedniej belki i zdaje się, że pomogło. Przetestuję jeszcze na obwodnicy i okaże się czy element belek, który ma zmniejszać hałas podczas jazdy, sam nie ma działania odwrotnego, wywołując kłujący w uszy świst. Jeśli to się potwierdzi, to będę się starać zareklamować belki u producenta. Pytanie jak to zostanie rozpatrzone.
zdzisuaf 12-09-2019, 09:29 Gość w sklepie wymienił mi całą gumę na wierzchu przedniej belki i świszczenie jest teraz dużo mniejsze, ale nadal trochę je słychać. Jest dużo lepiej i w końcu da się jeździć.
Temat zamknięty, ale czy poleciłbym te belki?... sam nie wiem... są to jedyne dostępne w PL belki do tego auta, ale znowuż kosztują ok. 900 zł...
zdzisuaf 24-01-2020, 12:46 UPDATE
Koniec końców złożyłem reklamację i Thule wymienił mi belki na nowe. Teraz jest już zdecydowanie lepiej, ale nadal delikatne świszczenie słychać po przekroczeniu 120 km/h.
A ktoś może podpowiedzieć od strony technicznej - te łapy mają gumę z dwóch stron aby docisnąć dach/drzwi? Trzeba to jakoś dodatkowo zabezpieczyć?
Czy w Fordzie Mondeo MK5 Hatchback można zamontować belki na dachu aby zamocować bagażnik dachowy? Czy jeżeli nie ma relingów to nie ma opcji jego montażu?
YANOOSH-69 02-03-2021, 08:23 Oczywiście można. Kupujesz poprzeczki z DEDYKOWANYMI prilowane odpowiednio "łapy" z bolcem prowadzącym. Otwory ustalające dla bolca znajdziesz po otwarciu drzwi w górnej czesci. Minus jest taki , że te łapy wchodząpod uszczelję i przy extremalnym deszczu pare kropel deszczu poleci czasem nie tam gdzie trzeba ;-)
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
mondeo70235 03-03-2021, 20:30 ja mam hb i stopy z belkami mam THULE
Dzień dobry,
Czy mogę prosić któregoś z posiadaczy Mondeo mk5 hatchback o zmierzenie odległości między otworkami służącymi do pozycjonowania bagażnika dachowego?
Kupiłem belki dachowe Thule Wingbar Evo które są kompatybilne z Mondeo; z Fusion 2015 niestety nie do końca.
Łyżki mocujące - te obejmujące dach, które wchodzą między dach a drzwi, mają zintegrowane i wystające piny (małe nity), które wchodzą w cztery otworki w przestrzeni dach-drzwi.
Piny usunę i zabezpieczę przed rdzą. Bo raczej wiercić otworów w karoserii nie będę :570:
132169
Tutaj wspomniany pin (nit)
Fusion w w karoserii tych otworków nie ma i zastanawiam się jak ustawić belki (bagażnik) - w jakiej odległości od siebie i w jakim miejscu (przód - tył).
Czy mogę więc prosić jakiegoś dobrego człowieka o zwymiarowanie odległości między przednim otworem a początkiem słupka oraz odległości pomiędzy otworami? Zdjęcia z przyłożoną metrówką również byłyby bardzo pomocne.
Pozdrawiam serdecznie
|
|