Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2001-2008] Zmiana oleju z mobil 10w40 na Formula F 5w30
wojtek20213 23-08-2017, 17:44 Cześć,
Ostatnio jak wspominałem w innych tematach kupiłem Fiestę 2004r, 1,25 75KM. Oczywiście drogą wstępnego serwisu chcę wymienić m. in. olej silnikowy.
Kupiłem już Formule F 5w30 i dopiero dzisiaj udało mi się znaleźć zawieszkę jaki olej był lany, a jest nim mobil 10w40, który zalany był początkiem 2016r i zrobione na nim ponad 40kkm.
Czy według Was mogę zmienić ten olej? Powiem szczerze, że chciałem lać olej zgodnie z zaleceniami producenta a ta sytuacja trochę mnie rozczarowała. Nie wiem jakie mogą być skutki ubocznej takiej zmiany.
PS Czy jeżeli już zmieniać to używać jakichś płukanek?
slawomirro 23-08-2017, 19:24 PS Czy jeżeli już zmieniać to używać jakichś płukanek?
Zmienić koniecznie. 10W40 może i miał lepszą teoretycznie ochronę, ale raz że 10W to na warunki polskie troszkę mało, dwa jak dasz olej typu 30 spalanie Ci spadnie i jeszcze silnik lepiej będzie pracował.
Wg mnie przepłukać silnik olejem nowym 5W30 (bez żadnych specyfików) i za 2-3 tyś znów zmienić olej.
btw ostatno zmieniałem olej i serwis Forda zdecydowanie polecił kupić mi zamiast oleju Formula F olej XR SYNTH (też Forda). To następca oleju Formula F.
romano11 23-08-2017, 19:38 mobil 10w40, który zalany był początkiem 2016r i zrobione na nim ponad 40kkm.
Czy według Was mogę zmienić ten olej?
40kkm na jednym oleju i Ty się pytasz, czy możesz go zmienić? :shock: :D
Po 13 latach to już niczego nie poprawisz. No i tak tylko żebyś miał świadomość: formula f 5w30 to nie jest żaden wysokiej jakości olej (to jest to samo co castrol magnatec, który jest w 90% mineralny) i ford go nie produkuje, jeno zamawia u bp.
wojtek20213 23-08-2017, 20:28 Romano - nie chodziło o samą operacje zmiany (bo ta jest oczywista), a zmianę z 10W40 na 5W30.
Czyli rozumiem, że Formula F nie jest syntetyczny i to słaby olej? Czytając tematy związane z samochodami Forda (od tygodnia) ciągle natykałem się na info "ja leję fomula f i jest super"
juri2069 23-08-2017, 20:50 Bo każdy uważa , że ten olej co leje jest najlepszy i każdy inny jest do kitu.
Jeżeli nie ścigasz się na 1/4 mili to nie potrzebujesz 2 razy droższych olejów czy tam olei , które mają niby jakieś lepsze parametry i są prawdziwymi syntetykami.
Nikt jeszcze nie udowodnił , że lanie jakiegoś cudu techniki poprawi żywotność silnika podczas normalnej jazdy , wręcz przeciwnie , są na forum osoby , które zrobiły na fabrycznym " F " doooobre kilkaset tys km i dalej śmigają. :)
Sam zmieniałem z ciekawości na te millersy czu motule i poza inną ceną jednak żadnych zmian nie zauważyłem , czy to była zima czy lato , więc wróciłem do tradycyjnego "F" :)
slawomirro 23-08-2017, 20:50 Czyli rozumiem, że Formula F nie jest syntetyczny i to słaby olej? Czytając tematy związane z samochodami Forda (od tygodnia) ciągle natykałem się na info "ja leję fomula f i jest super"
Formula F to dobry olej i faktycznie "wszyscy" go stosują :)
Jest to nowsza wersja i dlatego o tym wpominałem. Stara nie jest zła, a nowsza mniej znana (mimo że na rynku od 5 lat).
AnonimowyAlkoholik 23-08-2017, 20:57 Ford Formuła F jest olejem w technologii syntetycznej, a nie full syntetycznym. Mała różnica, lecz znacząca :). Inna rzecz że sam go stosuję, iii... Nic się nie dzieje. To nie samochód klasy WRC gdzie potrzeba nie wiadomo czego...
wojtek20213 23-08-2017, 21:16 Rozumiem więc, że nie ma obaw co do samego oleju.
W innych tematach wyczytałem coś o przepłukaniu silnika przez 5w30 (jeżeli wcześniej był 10w40) i możliwych rozszczelnieniach. Jako, że ktoś przelatał 40tys na obecnym powinienem się martwić tym faktem, czy według Was nic takiego nie powinno wystąpić?
Dodam, że silnik ma pewne 140tys przejechane i według mnie pracuje bardzo przyzwoicie.
Formula F jest taki dobry, ze znikad sie nie dowiesz z czego i jakich proporcjach jest zrobiony:
http://www.catalog.altgradauto.ro/file/Ford%20Formula%20F%205W-30_MSDS.pdf
Nota bene, punkt 13 jasno mowi, ze to mineralny.
Mnie chodzi tylko o to, ze logo forda na tym oleju nie czyni go w zaden sposob lepszym niz inne, takie oleje od wlasciwych producentow.
Formuła 1 jest olejem półsyntetycznym
buszmen122 25-08-2017, 21:24 Ja zmieniłem olej z Castrola 10W40 na Elfa SXR 5W30 w Maździe 2 (też Fordowskie 1.25 pod maską). Od tego czasu zrobione 20 tysięcy km (2 wymiany oleju, za chwilę 3) i żadnych negatywnych skutków, a zimą łatwej odpala i ciszej chodzi. Śmiało zmieniaj na 5W30 spełniającego specyfikację 913C lub 913D.
W innych tematach wyczytałem coś o przepłukaniu silnika przez 5w30 (jeżeli wcześniej był 10w40) i możliwych rozszczelnieniach.
Bajki.
Zmień olej. Zapomnij.
|
|