Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Hak holowniczy kto ma wszelkie informację na temat montażu

Grzegorz kuga
26-08-2017, 15:16
Witam . Interesują mnie wszelkie informację na temat montażu haka do kugi z 2016 roku. Może ktoś ma jakieś doświadczenia. Chciałbym taki hak by nie trzeba było nic wycinać i żeby po montażu nadal działało otwieranie bagażnika nogą. I żeby działały czujniki parkowania. Może ktoś montował ostatnio i wie ile to kosztuje w ASO.
Proszę o jakiekolwiek info.

Audi'ofil
28-08-2017, 16:20
Najlepiej hak wypinany (np. WYPINANY BOSAL-ORISW (http://allegro.pl/wypinany-bosal-oris-org-hak-modul-ford-kuga-od2013-i5630883802.html)).
Na zewnątrz nic nie jest rzeźbione, czujniki cofania działają.
Może się przyda.
Pozdrawiam.
http://i.imgur.com/cWjYXvW.jpg

Grzegorz kuga
31-08-2017, 04:21
Dzięki bardzo. Ale chyba nie chciał bym sam tego robić . Może ktoś zakładał już w sprawdzonym warsztacie i wie ile to kosztuje?

ferolo22
25-04-2018, 18:54
Hej panowie odświeżam temat bo mam pytanie odnośnie podłączenia modułu haka przyczepy mam moduł ECS 5F008 mam w nim wolne 3 kable jeden od can low drugi can h a trzeci bodajże ma numer 54 i teraz pytanie gdzie się najlepiej z nimi wpiąć wiązki nie mam oryginalnej więc teraz szukanie mi pozostaję pewnie nie jeden to robił to podpowie

kiklop1
26-04-2018, 08:39
ferolo22 jesteś pewny że twój model obsługuje tylne lampy przez moduł can. Focus od 2008 dopiero miał. Tu rozmawiamy o kudze.

ferolo22
26-04-2018, 14:44
Mam escepa jako drugi samochód i o niego pytam

ferolo22
29-04-2018, 10:38
Podbijam temat nikt w escapie nie zakładał haka
Patrząc na schemat escepa to przewody powinny być połączone z kostką C2280A piny 40 i 41 czyli kostką która idzie dalej do silnika nie chce mi się wierzyć że to w oryginale jest lutowane i nie można odłączać wiązek jakieś pomysły
Z innej bajki po podłączeniu modułu czyli 2 przewodów can moduł pokazuję światła pozycyjne kierunki lewe prawe ale nie pokazuję wstecznego przeciwmgielnego i stopu jakieś pomysły

ferolo22
07-05-2018, 16:48
Ktoś coś doradzi

Escap
09-08-2018, 20:10
Zamontowałem hak wg oryginalnej instrukcji jak na początku tematu, ostatnim punktem jest podłączenie i aktywacja. Można ją zrobić UCSD czy forscanem ? Może ktoś podpowiedzieć jak ?

ferolo22
10-08-2018, 08:41
ucds focccus lub forscan

Escap
10-08-2018, 20:56
ucds focccus lub forscan

Sprawdzałem przy pomocy UCDS w zakładce BCM ale nie mogę znaleźć nigdzie gdzie go aktywować. W AS-Built jest ale mój BCM nie chce przyjąć wgrywanego pliku.
Ferolo22 - jeśli wiesz gdzie go aktywować forscanem to podpowiedz

zibi113
11-08-2018, 21:55
byłem na wycenie montażu haka w ASO, wypinany plus chowane gniazdo.
wycena w Poznaniu na ul Mogileńskiej Bemo Motors - 3600

martom2347
12-08-2018, 19:19

a masz czujniki parkowania z tyłu i otwieranie klapy bagażnika nogą???

agnees
18-08-2018, 07:12
Czy do escape z 2013 podejdzie ?

zibi113
21-08-2018, 20:32
czujniki parkowania plus klapa elektryczna w standardzie.

martom2347
13-09-2018, 14:51

no to podobnie . Mi w Olsztynie powiedzieli 3400 z montażem . Liczę jednak na jakąś zniżkę za stałą współpracę wiec jeszcze będę negocjował. :027:

flashhh
01-10-2018, 16:42
Mam pytanko, ja mam wersje z czujnikami parkowania ale bez podnoszenia bagażnika nogą 2014r, jakiego zestawu haka z czym muszę szukać, czy musi być moduł CAN BUS ii jaki model jest potrzebny?
pozdrawiam

Escap
01-10-2018, 18:40
Najlepiej to chyba taki, ja taki zakupiłem, zamontowałem i działa - mam czujniki, BLISS i klapę otwieraną ale nie nogą :-)
https://allegro.pl/kuga-escape-mk2-hak-holowniczy-org-odpinany-modul-i7578239474.html

Tomto79
01-10-2018, 20:26
Najlepiej to chyba taki, ja taki zakupiłem, zamontowałem i działa - mam czujniki, BLISS i klapę otwieraną ale nie nogą :-)

Możesz napisać jak podłączyłeś go w Escape? Czy trzeba dużo przerabiać i czy wszystko działa tak jak powinno? Przymierzam się do zamontowania haka z modułem, wiem, że trzeba go później aktywować komputerem, ale najbardziej mnie ciekawi gdzie podłączyć kable, czy trzeba przerabiać wtyczki, itp. Z tego co wymieniłeś to mam wszystko oprócz BLISS.

flashhh
02-10-2018, 06:26
https://allegro.pl/kuga-escape-mk2-hak-holowniczy-org-odpinany-modul-i7578239474.html
A czy przy tym haku trzeba wycinać w zderzaku dziurę na niego?
Pozdrawiam

Escap
02-10-2018, 07:43
Możesz napisać jak podłączyłeś go w Escape?
Podłączony został za pomocą oryginalnej wiązki i modułu. Nie miałem w opcji fabrycznej zestawu przygotowującego do podłączenia haka, więc od wiązki pod schowkiem musiałem dodać przewody łączące z CAN / LIN, które idą do modułu z tyłu. Wszystko jak w instrukcji haka, za pomocą oryginalnych przewodów, później podłączenie do bezpiecznika w tylnej skrzynce i moduł. Ogólnie mając instrukcję obrazkową :-) bardzo proste. Jedynym problemem jest to, że w Escape nie ma oryginalnego otworu do poprowadzenia wiązki pod podwozie, więc koronka ok 30mm i wiertarka musiała pomóc. Otwór zrobiłem w podłodze obok otworu dla wiązki czujników tylnych, zabezpieczyłem antykorozyjnie i założyłem oryginalną osłonę gumową która była na wiązce.

A czy przy tym haku trzeba wycinać w zderzaku dziurę na niego?
W zderzaku nie trzeba było nic wycinać, hak i jego mocowanie wychodzi zaraz za zderzakiem, a przy gnieździe wtyczki jest lekkie podcięcie oryginalnie.

Tomto79
02-10-2018, 22:03
Dzięki wielkie za odpowiedź. Żałuję teraz bo jak przeprowadzałem kable do tylnego światła p.mgłowego to nie pomyślałem o haku i będę teraz musiał znowu przeciągać, chyba, że mając klapę otwieraną nogą mam CAN i LIN już z tyłu auta? - muszę to sprawdzić.

Escap
03-10-2018, 13:15
chyba, że mając klapę otwieraną nogą mam CAN i LIN już z tyłu auta? Teoretycznie jak masz czujniki parkowania to do modułu dochodzi HS CAN na pin 6 i 15 wtyczki C4014A czyli pierwszej. Nie wiem tylko czy to będzie to samo co z przodu ? Ja miałem kompletną wiązkę M widoczną w instrukcji z pierwszej strony tego wątku i podłączyłem ją jak na stronie 7 i 8 tej instrukcji gdy ciągnąłem przewody z przednich czujników i do p.mgłowego.

Vasago81
23-05-2019, 11:50
Witam, mam Forda Escape mk 2 i kupiłem moduł haka z wiązką, ale niestety brakuje w instalacji fabrycznej samochodu wtyczki CAN, którą trzeba wpiąć w moduł. Czy jest ktoś kto ewentualnie ma do odsprzedania wiązkę "M" z instrukcji z pierwszej strony? Trochę utknąłem z tym montażem :(

Vasago81
25-05-2019, 07:20
Ewentualnie czy ktoś dyaponuje zdjęciem tej wtyki z kolejnością i kolorami kabelków w nią wpiętych?

stanpiotr
19-10-2019, 15:24
Proszę oto zdjęcie wiązki ale nie wiem gdzie jest ona jest podłączona, proszę znawców tematu o informacje gdzie należy ją podłączyć.

Escap
20-10-2019, 19:18
nie wiem gdzie jest ona jest podłączona, proszę znawców tematu o informacje gdzie należy ją podłączyć. W instrukcji strony od 6 do 8 pokazują gdzie ma być połączona i jak wiązka M

stanpiotr
20-10-2019, 19:47
Czy mógłbyś udostępnić tą instrukcje.

tomdiabollo
20-10-2019, 20:38
Czy mógłbyś udostępnić tą instrukcje.
Jest na pierwszej stronie tematu :wink:

deny24
13-11-2019, 16:02
Podłącze się pod temat. Brakuje mi przewodu oznaczonego w instrukcji jako P. Zdobyłem M i N z bezpiecznikiem ale P jest nie osiągalny. Może ktoś go posiada i zrobiłby zdjęcia podłączenia kostek. Jest prosty do zrobienia tylko nie mam schematu wpięcia przewodów. Nie chcę spalić modułu. Już wszystkie fotki z neta przejrzałem i tylko rozkminiłem, że 1 pin z modułu łączy się biało-czerwonym przewodem z poziomym wtykiem w czarnej kostce, na logikę drugi przewód żółtoniebieski to 2 pin połączony z wtykiem pionowym, ale do którego jest podpięty 3 przewód od wtyki P1 który łączymy z zasilaniem N2 (chyba, innych wtyków już nie ma)?

Bump: Podłącze się pod temat. Brakuje mi przewodu oznaczonego w instrukcji jako P. Zdobyłem M i N z bezpiecznikiem ale P jest nie osiągalny. Może ktoś go posiada i zrobiłby zdjęcia podłączenia kostek. Jest prosty do zrobienia tylko nie mam schematu wpięcia przewodów. Nie chcę spalić modułu. Już wszystkie fotki z neta przejrzałem i tylko rozkminiłem, że 1 pin z modułu łączy się biało-czerwonym przewodem z poziomym wtykiem w czarnej kostce, na logikę drugi przewód żółtoniebieski to 2 pin połączony z wtykiem pionowym, ale do którego jest podpięty 3 przewód od wtyki P1 który łączymy z zasilaniem N2 (chyba, innych wtyków już nie ma)?

Maniak
19-04-2020, 22:14
https://i.imgur.com/khFruT6_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
No to od lewej zaczynając:
Pusty,
2-3 can (niestety nie podejdzie z modułu parkowania)
4 - masa
5 - plus po bezbieczniku 15a - tylko do wiązki na 13 pinów
6 - stały plus z bezpiecznika F26 skrzynki bezpieczników z bagażnika

Deny24 przewód P:
Strzałka 5 ze zdjęcia łączysz z wiązką haka- żółty kabel z bezpiecznikem 15A
Strzałka 6 łączysz z wiązką haka - czerwone kable i do skrzynki bezpieczników w bagażniku F26 - 40a

deny24
20-04-2020, 22:37
Dzięki Maniak. Szkoda że dopiero teraz. Kupiłem tydzień temu kompletną nową wiązkę za 420 zł, właśnie czeka w paczkomacie. Szukanie kabelka czy samej wtyczki już mnie delikatnie mówiąc wyprowadziło z równowagi. Za 3 tygodnie mam przegląd to i hak chciałem podbić, zwłaszcza że od pół roku jest zamontowany. Chyba że zwrócę lub odsprzedam, może ktoś zainteresowany?

zenq
20-05-2020, 10:11
Panowie, czy to to będą CANy przy słupku pasażera? są dwa fioletowo-pomarańczowe, są też trzy szaro-pomarańczowe choć jeden grubszy, ale nie ma zaplątanej pary w tych kolorach...

https://images90.fotosik.pl/367/5ae5a54d7149bb66m.jpg (https://images90.fotosik.pl/367/5ae5a54d7149bb66.jpg)

deny24
20-05-2020, 23:24
Też miałem problem ze znalezieniem przewodów. Rozwiń więcej taśmy. I w głębi wiązki znajdziesz parę w kolorach z instrukcji. Jeszcze nie aktywowałem modułu, bo auto było u gazownika, więc ręki nie dam, że trafiłem, ale błędów w kompie nie było.
Ze zdjęcia wnioskuję, jakby to były przewody z prawej strony. Są cieńsze i jak rozwiniesz więcej, powinno być widać parę.

zenq
21-05-2020, 08:41
tak, zaraz po napisaniu postu (i juz bez piwa) to rozwiązałem, a więc wystarczyło rozwinąć 10cm więcej izolacji w "dół" i było łączenie potrzebnych CANów, tak wieć obydwie pary przewodów widocznych na fotce to to samo. Najwygodniej się dolutować na owym łączeniu.
Zbiło mnie z tropu to, ze CANy zawsze splątane ze sobą, a tu, przez dobre 15cm od łączenia nie ma splotu, zaczyna się dopiero pod deska, ehh.
Po spięciu canów hak od razu się rozkłada (fabryczny elektryczny) oraz modul pryczepy jest widoczny w systemie, wprogramowany ale nie testowany, czekam na przelotke 13/7pin.

kiklop1
21-05-2020, 09:41
Ostatnio uszkodził mi się moduł, ale dedykowany. Trzeba było stwierdzić jednoznacznie że to on. Szyna can w naszych fordach zbudowana jest na dwóch przewodach. Na jednym powinno być około 3V (ma być to stan wysoki), a na drugim około 2V, stan niski.

Tatin22
21-05-2020, 22:18
Ostatnio uszkodził mi się moduł, ale dedykowany. Trzeba było stwierdzić jednoznacznie że to on. Szyna can w naszych fordach zbudowana jest na dwóch przewodach. Na jednym powinno być około 3V (ma być to stan wysoki), a na drugim około 2V, stan niski.

A jak to ma się do kolorów przewodów?
Który to będzie HS-Can+, a który HS-Can-?

kiklop1
22-05-2020, 10:03
Nie pamiętam kolorów. Są to cienkie skręcone przewody. Nie wiem czy kolory Ci coś podpowiedzą, bo w escape np. w wiązce drzwi są wszystkie czarne.

arekmiz
23-05-2020, 11:18
Cześć

Proste pytanie o hak do KUGI, europejskiej, wersja ST-line lub Vignale, z czujnikami cofania i otwieraniem bagażnika "nogą", rocznik 2018. Da się dołożyć jakiś wypinany hak bez zbytniej rzeźby? :)

Tatin22
23-05-2020, 16:52
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM

Ja mam Escape Titanium i otwieranie nogą i czujniki i da się :) lekko trzeba tylko podciąć ten spojler (u mnie szary), uważając na antenę.

lordwader
23-05-2020, 20:03
Najlepiej hak wypinany (np. WYPINANY BOSAL-ORISW (http://allegro.pl/wypinany-bosal-oris-org-hak-modul-ford-kuga-od2013-i5630883802.html)).
Na zewnątrz nic nie jest rzeźbione, czujniki cofania działają. Pozdrawiam.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW ,
Piekna dokumentacja :).
Dysponujesz może podobnym materiałem do podłaczenia czujnika nogi do otwierania bagażnika dla modelu 2016->

K.

deny24
23-05-2020, 22:34
To jest instrukcja z oryginalnej wiązki haka Ford Kuga Mk2, jak na pierwszej stronie tego wątku. Też dokładałem do Escape Titanium 2017 hak fordowski (nie pamiętam jakiego producenta) wypinany pionowo i nic nie podcinałem. Czujnik otwierania klapy bagażnika działa prawidłowo. Gniazdo chowa się za zderzakiem i nie widać, że jest hak holowniczy w samochodzie.

arekmiz
24-05-2020, 08:47
Ja mam Escape Titanium i otwieranie nogą i czujniki i da się :) lekko trzeba tylko podciąć ten spojler (u mnie szary), uważając na antenę.

Tylko ja pytałem o:
1) europejską wersję
2) w stylizacji ST-line lub Vignale

Bo wiem że EU vs US oraz zwykła vs ST-line vs Vignale mogą się właśnie różnić budową zderzaka...

Tatin22
24-05-2020, 09:45
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM

Generalnie zderzak tylny niczym się nie różni jedynie kolorystyką. Ja teraz zakładałem do Escape'a zderzak od Kugi i pasowało 1:1. A czy wersja ST czy Vignale to nie ma znaczenia zobacz zdjęcia i porównaj.
Takie jest moje zdanie, jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tatin22
19-08-2020, 18:11
Dzięki Maniak. Szkoda że dopiero teraz. Kupiłem tydzień temu kompletną nową wiązkę za 420 zł, właśnie czeka w paczkomacie. Szukanie kabelka czy samej wtyczki już mnie delikatnie mówiąc wyprowadziło z równowagi. Za 3 tygodnie mam przegląd to i hak chciałem podbić, zwłaszcza że od pół roku jest zamontowany. Chyba że zwrócę lub odsprzedam, może ktoś zainteresowany?

Witam,
A kupowałeś wiązkę którą trzeba poprowadzić do przodu auta do can? Czy inna wiązka? Zastanawiam się bo u mnie chyba nie ma instalacji w aucie pod hak i będę musiał kupić i pociągnąć do tyłu. A gdzie zamawiałeś?

Bump: Podłączony został za pomocą oryginalnej wiązki i modułu. Nie miałem w opcji fabrycznej zestawu przygotowującego do podłączenia haka, więc od wiązki pod schowkiem musiałem dodać przewody łączące z CAN / LIN, które idą do modułu z tyłu. Wszystko jak w instrukcji haka, za pomocą oryginalnych przewodów, później podłączenie do bezpiecznika w tylnej skrzynce i moduł. Ogólnie mając instrukcję obrazkową :-) bardzo proste. Jedynym problemem jest to, że w Escape nie ma oryginalnego otworu do poprowadzenia wiązki pod podwozie, więc koronka ok 30mm i wiertarka musiała pomóc. Otwór zrobiłem w podłodze obok otworu dla wiązki czujników tylnych, zabezpieczyłem antykorozyjnie i założyłem oryginalną osłonę gumową która była na wiązce.

W zderzaku nie trzeba było nic wycinać, hak i jego mocowanie wychodzi zaraz za zderzakiem, a przy gnieździe wtyczki jest lekkie podcięcie oryginalnie.

A gdzie kupowałeś wiązkę dedykowaną, pod hak do montażu w aucie. Chodzi mi o tą którą łączysz przewody can i podpinasz do modułu. Bo moduł od haka i wiązkę haka mam, a chyba nie ma instalacji w aucie pod hak.

Escap
20-08-2020, 06:27
Kupiłem nowy zestaw w ASO, ale nie pytaj o dokładną cenę bo było to 2 lata temu i nie pamiętam. Nie wyszło to drogo, chyba około 100 zł. Szukanie tego w używce jest jak szukanie świętego grala. Tylko auta, które mają w wyposażeniu instalację przygotowującą do montażu haka mają to. Jest to skrętka od bcm-a, kabelek do skrzynki bezpieczników - oba przewody zakończone wtyczkami do modułu.

Tatin22
20-08-2020, 18:59
Kupiłem nowy zestaw w ASO, ale nie pytaj o dokładną cenę bo było to 2 lata temu i nie pamiętam.

OK dzięki za info, będę szukał w ASO, ale zapytam o cały zestaw przygotowawczy do montażu haka, bo z tego co patrzyłem to u siebie nie mam całej instalacji przygotowawczej pod hak.

deny24
26-08-2020, 19:12
Mam kompletny nowy zestaw/wiązkę na zbyciu. Jak jeszcze potrzebujesz to pisz. Nie opłaca się szukać używek, życzą sobie za nie więcej niż w ASO czyli 570 zł w tamtym roku.

tbos
29-09-2020, 07:06
Zamontowałem do swojej Kugi hak Westfalia z dedykowanym modułem też Westfalii. Pomimo że Kuga jest na full wypasie tzn. Blis, otwieranie klapy "nogą", rozpoznawanie znaków drogowych, utrzymywanie pasa ruchu, czujniki parkowanie przód i tył z kamerą. Nie miałem w bagażniku Can-a czyli auto nie ma zestawu do montażu haka. Ale to nie problem, Bo w zestawie wiązki miałem wiązkę, którą podpiąłem z przodu auta przy schowku. Wszystko podpięte, światła przyczepy działają. W instrukcji montażu jest zapis aby aktywować hak w samochodzie. Czy aktywacja jest potrzebna? Podpinam się forscanem i nigdzie nie mogę znaleźć gdzie aktywować hak :( Czy może mi ktoś obeznany podpowiedzieć "łopatologicznie" gdzie to znajdę i co mam dokładnie zmienić?

Tatin22
29-09-2020, 17:15
A po podłączeniu przyczepy działają lampy? Jak nie to trzeba aktywować.
Jak będę miał auto i podłączę się kompem to mogę sprawdzić, ale chyba gdzieś to było w BCM.

tbos
30-09-2020, 12:07
Tak działa wszystko jak należy. Kierunkowskazy, Stop, Pozycyjne a także wyłącza się tylne przeciwmgielne przy samochodzie jak jest podłączona przyczepa przez adapter 13 -> 7 (taką instalacją przyczepy w tej chwili dysponuję z oświetleniem LED i zwykłe żarówki). Światła cofania nie sprawdzałem bo w 7 go nie ma. Spalona żarówka daje mi komunikat, więc ten aspekt też działa. Mam system BLIS i jak podpinam przyczepę pojawia się komunikat że system BLIS jest wyłączony z przyczepą. Podczas cofania niestety piszczą mi czujniki z tyłu bo widzą przyczepę i muszę je wyłączyć ręcznie. Dlatego pytam gdzie znaleźć aktywację przyczepy sądząc że czujniki parkowania tył się wyłączą automatycznie. Chyba że ten "typ tak ma". Gdzieś rzuciło mi się w oko że po aktywacji haka pojawi mi się symbol przyczepy na wyświetlaczu ale nie mogę znaleźć tego wpisu. Ile w tym prawdy nie wiem... Kolego Tatin22 byłbym wdzięczny gdybyś zalukał jak nadarzy się okazja. Może wypowie się ktoś kto używa haka w Kudze oryginalnego czy dokładanego z wiązką dedykowaną jak to u niego wygląda...

Tatin22
04-12-2020, 08:09
Aktywacja haka jest w module BdyCM tam wstawiasz że jest zamontowany hak i w innym wierszu oznaczasz jaki masz typ wiązki haka w twoim przypadku będzie 13 pin. Przyczepy jeszcze nie podłączałem, a tak masz rację powinna się pojawić ikona auta z przyczepą.

Witam, zamontowałem już wiązki i wszystko jest podłączone. Udało się zaprogramować ale mam moduł od haka składanego elektrycznie i sypie błędami. Czy ktoś może podpowiedzieć jak zmienić w module że jest hak wpinany ręcznie. Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201204/066e91978ff49f154fdafc52d72840e4.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201204/0f2f9020950e933338246e2bb24a42ef.jpg

Tatin22
11-12-2020, 23:46
Mam prośbę czy może ktoś zrobić zrzut modułu haka TRM ręcznie wypinanego?
Bo co prawda zmieniłem jeden bit i błędy elektrycznego haka nie pojawiają się, ale chciałbym potwierdzić że dobrze zmieniłem. Gdzieś na którymś z forów widziałem ale nie mogę znaleźć.
Zmiana z 1 na 0 (zdj.)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201211/fe19c79395401f75917fd160a99f9b69.jpg

Tatin22
12-12-2020, 21:52
Co daje uruchomienie tych opcji w APIM?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201212/7858c1a1e9a0f6687faedf15c4d1a725.jpg

domekrap
16-02-2021, 08:58
Kuga 2018, klapa otwierana nogą, czujniki parkowania. Czy ktoś może podać ilo pinowa jest wiązka? Prosiłbym też o podanie jaki hak warto kupić który będzie pasował i nie wymagał podcinania zderzaka. Może linki do zakupu.Z góry dziękuję z pomoc.

Tatin22
16-02-2021, 09:18
Kuga 2018, klapa otwierana nogą, czujniki parkowania. Czy ktoś może podać ilo pinowa jest wiązka? Prosiłbym też o podanie jaki hak warto kupić który będzie pasował i nie wymagał podcinania zderzaka...

Cześć,

Pytanie, czy jest to faktycznie Kuga czy Escape?
Jeżeli Kuga tak jak piszesz to możesz już mieć wiązkę przygotowawczą pod montaż instalacji haka. Jeżeli Escape to trzeba będzie dołożyć, chyba że miał hak.
Moduł z wiązką i 13 pinowa wtyczka najlepiej oryginalna forda. Westfalia dedykowana do forda też może być. Hak Westfalii wchodzi bez podcinania. I nie ma wpływu na czujniki i otwieranie nogą. To potem tylko kwestia kodowania.

domekrap
16-02-2021, 11:02
Ford Kuga w wersji vignale 2018. Czyli 13 pin. A gdzie szukać wiązki jeżeli jest?

domekrap
17-02-2021, 08:10
Może ktoś wyjaśni. Wiązka do forda kugi. Można znaleźć dedykowany hak z wiązką 7 pinową oraz dedykowany hak z wiązką 13 pinową. W obu przypadkach podają że będzie to pasowało. Więc jak to jest? 7 czy 13 pin?

Capsell
17-02-2021, 14:49
Oczywiście, że będzie pasowało.
Europa stosuje 13PIN, Polska 7PIN
Oczywiście można przejściówki zastosować, ale w 7PIN nie będzie światła cofania, jak i zasilania do przyczepy.
Bierz 13 :)

Capsell
17-02-2021, 19:22
W moim samochodzie jest pakiet przygotowujący do montażu haka holowniczego - system stabilizacji toru jazdy przyczepy (TSA) oraz doprowadzenie wiązki elektrycznej do tylnego zderzaka, ułatwiającej montaż haka (C1QAB).

Chciałbym założyć oryginał, elektrycznie składany.
Co muszę dokupić?

domekrap
19-02-2021, 12:21
Gdzie znajduje się ta wiązka? Chciałbym sprawdzić czy również ją posiadam.

Raczek_L
02-03-2021, 10:52
Witam. Założyłem hak wypinany Westfalia V40 ale niestety moja Kuga nie posiada przy tylnych bezpiecznikach kostek do montażu haka więc podłączyłem zasilanie spod bezpieczników ale pojawił się problem z Canem. Żeby nie ciągnąć dodatkowych przewodów przez całe auto wpiąłem się z w moduł parktronika, który znajduje się po tej samej stronie co bezpieczniki. Dwa skręcone kabelki niebiesko białe. Po założeniu bezpieczników i uruchomieniu auta wyskoczyło kilka błędów o braku odczytu Can i wiązka haka nie działa jak powinna. Po odłączeniu modułu haka i wykasowaniu błędów wszystko wróciło do normy. Ktoś się orientuje czy jest wina zamienionych przewodów Can czy trzeba ciągnąć sygnał od kostki pod schowkiem? Dzięki za wszelkie sugestie.

Tatin22
02-03-2021, 12:20
... Ktoś się orientuje czy jest wina zamienionych przewodów Can czy trzeba ciągnąć sygnał od kostki pod schowkiem? Dzięki za wszelkie sugestie.

Cześć,

Niestety trzeba ciągnąć wiązkę szyny CAN z przodu. Ta do parktronica jest po innym rodzaju CAN. Ja do swojego musiałem doprowadzić i jeżeli nie masz to też musisz. Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie jakie kolory.
Edit:
Kolory szaro czerwony i pomarańczowo fioletowy.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210302/d46f9bb9cc0e0959fb98dc30f80e888e.jpg

Tatin22
02-03-2021, 12:27
Gdzie znajduje się ta wiązka? Chciałbym sprawdzić czy również ją posiadam.Przy słupku "A" kolory szaro czerwony i fioletowo pomarańczowy. I idzie do modułu w bagażniku.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210302/fa3bb7aedbb6adbf78d32943064d745b.jpg

Raczek_L
02-03-2021, 20:51
Dzięki za podpowiedź, tak myślałem że z Canem coś nie gra. A orientujesz się czy jest różnica w podłączeniu tj. szybka i wolna linia. W aucie można to sprawdzić miernikiem ale nie wiem jak jest w wiązce od haka, przyjmuję że kabel z paskiem to szybka linia. Jutro ciągnę wiązkę od przedniego słupka.

Tatin22
03-03-2021, 07:54
Pamiętaj że jak rozetniesz CAN przy słupku to musisz zrobić długą pętlę, nie może iść pojedyncza para przewodów. Robisz 2x dłuższy przewód składasz go na pół i dolutowujesz do przeciętych przewodów przy słupku. A dopiero z tyłu w bagażniku dolutowujesz do pętli pojedynczą parę, odpowiednio kolorami i doprowadzasz do modułu.

domekrap
03-03-2021, 09:23
"Przy słupku "A" kolory szaro czerwony i fioletowo pomarańczowy. I idzie do modułu w bagażniku" Czyli w bagażniku jest moduł? Bo o jego umiejscowienie pytam. Innymi słowy czy w bagażniku jest gotowa kostka do wpięcia montowanej wiązki haka?.

Raczek_L
03-03-2021, 09:30
Pamiętaj że jak rozetniesz CAN przy słupku to musisz zrobić długą pętlę, nie może iść pojedyncza para przewodów. Robisz 2x dłuższy przewód składasz go na pół i dolutowujesz do przeciętych przewodów przy słupku. A dopiero z tyłu w bagażniku dolutowujesz do pętli pojedynczą parę, odpowiednio kolorami i doprowadzasz do modułu.
A muszę rozcinać? Nie można wpiąć się w szynę za pomocą takich specjalnych wpinek, które były razem z wiązką od haka?

Bump: "Przy słupku "A" kolory szaro czerwony i fioletowo pomarańczowy. I idzie do modułu w bagażniku" Czyli w bagażniku jest moduł? Bo o jego umiejscowienie pytam. Innymi słowy czy w bagażniku jest gotowa kostka do wpięcia montowanej wiązki haka?.

Moduł jest z wiązką elektryczną od haka. Niektóre auta mają wyprowadzone kostki do haka w bagażniku a inne wersje jak moja takich wtyczek nie posiadają i dlatego trzeba kombinować

Tatin22
03-03-2021, 09:45
A muszę rozcinać? Nie można wpiąć się w szynę za pomocą takich specjalnych wpinek, które były razem z wiązką od haka?

Na pierwszej stronie tego posta jest instrukcja jak to zrobić prawidłowo, trzeba rozciąć. Tam są tulejki zaciskowe, ja u siebie lutowałem.

Raczek_L
03-03-2021, 20:56
Zrobiłem tak jak kolega Tatin22 radził, wszystkie połączenia polutowane i wszystko hula jak trzeba. Błędów nie ma wszystkie światła działają, przeciwmgielne rozłącza przy aucie, Blis również więc wszystko działa jak trzeba i bez potrzeby aktywacji Forscanem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Tomi999
11-04-2021, 11:21
https://i.imgur.com/khFruT6_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
No to od lewej zaczynając:
Pusty,
2-3 can (niestety nie podejdzie z modułu parkowania)
4 - masa
5 - plus po bezbieczniku 15a - tylko do wiązki na 13 pinów
6 - stały plus z bezpiecznika F26 skrzynki bezpieczników z bagażnika

Czy ktoś ma rozpiskę gniazda haka w module haka EJ5T-19H378-AF.
Mam Escape z 2017 roku z zamontowanym w USA hakiem. Instalacja haka jest 4 przewodowa. Czy do tego modułu da się dołożyć dodatkowe przewody i podłączyć gniazdo przyczepy 7 lub 13 stykowe? czy konieczne będzie programowanie modułu haka?

Tatin22
16-04-2021, 10:33

Czy do tego modułu da się dołożyć dodatkowe przewody...

Generalnie to pewnie się da, ale pytanie czy moduł będzie obsługiwał resztę przewodów. Najlepiej kupić moduł od Kugi taki jak na zdjęciu, które wstawiałeś.
Jeżeli masz taki sam moduł to mam wiązkę haka 13 pionową.
Jakbyś chciał to możemy się dogadać ;)
A wtedy sprawdzisz czy będzie działać. Jak nie to dokupić tylko moduł i będzie hulać :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210416/2fc498e6f0d8938c6b5889095673c81e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210416/214da9aca824ae5ceb986a8e8b2743bc.jpg

domekrap
20-04-2021, 07:57
Zamontowałem hak dedykowany westfali. Połączenie uniwersalne czyli pod światła. Niestety po zamontowaniu haka przestało działać otwieranie bagażnika nogą. cz ktoś miał podobny problem? Podobno trzeba przenieść czujnik odpowiadający za te działanie, ale co i jak nie mam pojęcia.Pomożecie?

ArturoW
17-05-2021, 09:27
Witam was forumowicze. Przepraszam jeśli temat już był ale albo ja nie umiem szukać albo poprostu takiego nie było. Mam konkretne dwa pytania, w związku z tym, że chcę zamontować hak holowniczy proszę was o podpowiedź której firmy Westfalia czy Steinhof lub może coś innego, jednakże odrazu piszę, że hak musi być wypinany/wpinany wertykalnie ( pionowo ) aby nie był widoczny po wypieciu . I teraz drugie pytanie, ponieważ nie jestem zwolennikiem cięcia czegokolwiek w swoim samochodzie, czy któryś z haków wypinanych w ten sposób nie wymaga nacinania lub wycinania otworu w zderzaku? Dodam jeszcze, że mam Kugę w wersji ST LINE .
Z góry dziękuję za wszelkie informacje i podpowiedzi.

domekrap
17-05-2021, 11:33
Hak dedykowany Westfalia.Poczytaj na stronie. jak sam montowałem taki hak, żadnych podcięć. Hak wkładany pionowo, nic nie widać. Kostkę kupiłem uniwersalną podłączyłem pod tylne światła. Wszystko działa bez zastrzeżeń. napięcie brałem z zapalniczki w bagażniku.

DJ Pietrek
26-05-2021, 13:33
Cześć, mój tata zakupił właśnie Kuge z 2017 roku i chciał zamontować hak żeby wozić rowery. Z infolinii forda dowiedzieliśmy się że koszt takiego haka to między 4 a 4,5k. W warsztacie który montuje haki i inne bajery (nie ASO) wyliczono na niecałe 2k na dodatkowej wiązce omijającą magistrale CAN i około 500 do 800 zł więcej jakby miało być podpięte przez magistrale CAN. Czy moglibyście mi wyjaśnić jakie różnice są w tych dwóch sposobach podpięcia i które jest lepsze? I czy możecie polecić jakiś serwis Forda w Krakowie który ogarnie to, albo jakiś sprawdzony sklep z hakami? Zapomniałem dodać że chodzi o zwyczajny hak wypinany (trzpień pionowy wpinany pod zderzakiem)

Z góry dziękuję za pomoc.

CARISMA
31-05-2021, 12:48
ja w swoim zamontowałem polski hak Imioła 13 pinowy, całość z częściami i montażem wyszła mnie równy tysiąc zeta. Nie warto jak dla mnie się szarpać i samemu rzeźbić.

deny24
01-06-2021, 10:50
Ja założyłem oryginalny używany hak wypinany pionowo. 2 lata temu był duży wybór na alledrogo. Znalazłem w bardzo dobrym stanie prawie kompletny (brakowało 2 przewodów - Can i zasilania modułu) za 900 zł. Po odsprzedaniu tylnej belki a dokupieniu kabli zamknąłem się w 1100 zł z przeglądem. Montaż z oglądaniem filmów na YouTube zajął ok. 3 godz. Moduł aktywowany Forscanem.
Plusy podpięcia przez moduł: po podłączeniu wtyczki nawet przez przejściówkę 13/7 automatycznie wyłącza Blis-a, oraz czujniki parkowania. W Escape można podpiąć tylne przeciwmgielne.
Minusy: przewód Can trzeba przeciągnąć pod schowek pasażera i wlutować w wiązkę.
Jeśli nie masz Blis-a i nie przeszkadza Ci piszczenie czujników przy cofaniu to bierz wersję wpinaną w wiązkę świateł.
Dodam, że haka wypinanego pionowo z ruchomym gniazdem nie widać spod zderzaka.

el_nino
06-06-2021, 18:14
Hej, mam Kuge ST-Line z 2019 roku i poprosiłem ASO o wycenę montażu haka wypinanego pionowo. Zaproponowali mi hak Brink na 13 pinach - całość z montażem 2750 zł. Czy to dużo?
Ponadto, jak mogę sprawdzić czy ta wiązka jest już pociągnięta do bagażnika. Można to sprawdzić po VIN czy muszę zdejmować boczek bagażnika? Dzięki z góry za pomoc.

Capsell
07-06-2021, 19:14
Założyłem oryginał, elektrycznie zwalniany hak.
Hak i dwa moduły używane, wiązka z głośniczkiem i przyciskiem zamówiona w ASO.
Razem z przeglądem zamknąłem się w 1700zł.
Aktywacja forscanem.

Jeśli samochód miał opcję przygotowanie do montażu haka to w bagażniku masz bezpiecznik F26 i pod prawym boczkiem czeka wtyczka lini CAN.
Brak F26 -nie licz na gotowy CAN :(

smokie128
15-06-2021, 08:31
Witam. Czy poniższy hak od smax z 2013 roku będzie pasował do Forda Galaxy 2011r.?
Ktoś może montował ??? Wszystko w orginale
Dane haka:

FORD S-MAX (WA6) 2.0 TDCi 103 kW 140 PS (05.2006-12.2014)
KBA: 8566AES
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.120261

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

ArturoW
20-06-2021, 20:15
Witam, was koledzy i koleżanki. A więc padło na hak Westfalii wymiany pionowo z dedykowaną wiązką. Montaż haka prosty instalacji również jednak mam mały problem a konkretnie po podłączeniu wszystkiego pozostał mi jeden wolny przewód wychodzący z wiązki haka idącej do modułu, przewód koloru pomarańczowego i według instrukcji ma być podłączony pod 12 volt na bezpieczniku 15 A. I teraz pytanie do czego lub z jakim przewodem go połączyć?
Pozdrawiam

Dzikson4
01-08-2021, 20:44
Czy w skrzynce bezpieczników w bagażniku znajdę stały plus .Ford Escape 2014 r

kuganet
13-12-2021, 18:05
Wie ktoś może ile teraz cenią sobie w ASO za montaż haka do Kugi MK2

7hc
17-01-2022, 13:26
Czy ktoś z forumowiczów, a zwłaszcza właścicieli MK3 próbował się dobrać do wiązki haka od strony bagażnika? Konkretnie interesuje mnie, żeby sprawdzić czy taka wiązka została zamontowana fabrycznie, bo jak wiadomo często w Fordzie jest coś dołożone, a brak o tym informacji z specyfikacji. Chciał bym osobiście u siebie zweryfikować istnienie tej wiązki, ale nie wiem jak się zabrać za rozebranie osłony w bagażniku. Moje auto już dwa razy było na serwisie, ale nigdy nie mięli czasu, aby ściągnąć tylny boczek w bagażniku i to sprawdzić :?
Mam do kupienia oryginalny hak elektryczny z wiązką zewnętrzną przyciskiem i modułami, ale bez całej wiązki, która jest ułożona w pojeździe.

STI_Napedy
26-07-2022, 23:50
Witam Wszystkich.
Chcę założyć hak do swojej Kugi i się zastanawiam czy do Kugi MK2 z 2014r będzie taki sam hak jak do wersji poliftowej MK2?

STI_Napedy
27-08-2022, 12:48
Witam,
Zakupiłem oryginalny , używany hak z KUGA 2014r. Ja też mam z 2014r ale modelowo 2013r/ Zamontowałem mechanicznie, ale mam małą zagłostkę z podpięciem kostki z linią CAN. Miałem przygotowaną instalację w bagażniku, tzn. kostka z zasilaniem i kostka z CANem (zielona, 5-pinowa z 4-przewodami). Ja miałem moduł haka w zestawie EJ5J-19H378-AA i w nim jest gniazdo 4-pinowe więc nie pasuje. Rozpiska tych pinów z modułu jest kilka postów wyżej ale czy macie może rozpiskę pinów z tej zielonej kostki? No i druga sprawa - gdzie kupić taką kostkę 4-pinową do modułu? Czy tylko ASO?

Bump:

tedi_k
27-08-2022, 16:08
...Czy tylko ASO?...

ASO to na pewno NIE! Zresztą w ASO to żadnej kostki się nie kupi...
Trzeba sobie trochę czasu poświęcić na szukanie na allegro albo na aliexpress.
U Chińczyków da się znaleźć prawie wszystkie kostki, ale szukanie to straszna mordęga...

Capsell
28-08-2022, 15:07
Witam,
Zakupiłem oryginalny , używany hak z KUGA 2014r. Ja też mam z 2014r ale modelowo 2013r/ Zamontowałem mechanicznie, ale mam małą zagłostkę z podpięciem kostki z linią CAN. Miałem przygotowaną instalację w bagażniku, tzn. kostka z zasilaniem i kostka z CANem (zielona, 5-pinowa z 4-przewodami). Ja miałem moduł haka w zestawie EJ5J-19H378-AA i w nim jest gniazdo 4-pinowe więc nie pasuje. Rozpiska tych pinów z modułu jest kilka postów wyżej ale czy macie może rozpiskę pinów z tej zielonej kostki? No i druga sprawa - gdzie kupić taką kostkę 4-pinową do modułu? Czy tylko ASO?

Bump:

Zakupiłem w ASO wiązkę do montażu haka, część już była w moim aucie.
Zostało mi to co na zdjęciach + instrukcja montażu.125967

asek22
29-09-2022, 08:46
witam,
Czy moduł haka EJ5T-19H378-AD będzie pasował do Escape z 2017?

MarcinKuga
09-10-2022, 18:37
Szanowni Koledzy, proszę o podpowiedź bo nie wiem czy dokonałem dobrego zakupu..
Zakupiłem hak elektryczny Westfalia o numerze GV6J-19D521-AB, w zestawie była też wiązka BA o numerze GV6J-13B578 (wtyczki zielona i szara).
Posiadam Kugę mk2 z 2015r czyli przed liftem, natomiast część sprzedawców oferujących ten hak opisuje go jako pasujący do Kugi mk2 lift 2016-
Nie wiem czy brać się za montaż czy szukać innego. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

askier
11-08-2023, 08:50
+ instrukcja montażu.

czy możesz zrobić fotki tej instrukcji i podesłać jesli jeszcze ją posiadasz ?

Capsell
14-08-2023, 08:31
Instrukcji nie mam, ale poszukam zdjęć jak wrócę z urlopu

.marcinek.
22-08-2023, 10:22
Zamontowałem do swojej Kugi hak Westfalia z dedykowanym modułem też Westfalii. Pomimo że Kuga jest na full wypasie tzn. Blis, otwieranie klapy "nogą", rozpoznawanie znaków drogowych, utrzymywanie pasa ruchu, czujniki parkowanie przód i tył z kamerą. Nie miałem w bagażniku Can-a czyli auto nie ma zestawu do montażu haka. Ale to nie problem, Bo w zestawie wiązki miałem wiązkę, którą podpiąłem z przodu auta przy schowku. Wszystko podpięte, światła przyczepy działają. W instrukcji montażu jest zapis aby aktywować hak w samochodzie. Czy aktywacja jest potrzebna? Podpinam się forscanem i nigdzie nie mogę znaleźć gdzie aktywować hak :( Czy może mi ktoś obeznany podpowiedzieć "łopatologicznie" gdzie to znajdę i co mam dokładnie zmienić?
Czy możesz podać model tego haka? ewentualnie link ?

pilaf_games
17-09-2023, 19:11
Witam panowie mam pytanie, posiadam escape 2021r
Chciałbym w nim zamontować hak holowniczy elektryczny, przeglądając różne oferty znalazłem haki z kugi mk3 ale zaglądałem pod tylny zderzak mojego escape i belkę zderzaka mam mocowana w inny sposób niż te belki z hakami elektrycznymi z kugi mk3 , mógłby ktoś podpowiedzieć czy to z mk3 kuga podejdzie do escape 2021r
Poniżej przykładowy link do haku i do belki jaka posiadsm pod zderzakiem
https://allegro.pl/oferta/ford-kuga-mk3-elektryczny-hak-holowniczy-org-10941150457

https://allegro.pl/oferta/belka-zderzaka-tyl-ford-kuga-mk3-escape-2020-13965918970

.marcinek.
16-12-2023, 21:41
Założyłem oryginał, elektrycznie zwalniany hak.
Hak i dwa moduły używane, wiązka z głośniczkiem i przyciskiem zamówiona w ASO.
Razem z przeglądem zamknąłem się w 1700zł.
Aktywacja forscanem.

Jeśli samochód miał opcję przygotowanie do montażu haka to w bagażniku masz bezpiecznik F26 i pod prawym boczkiem czeka wtyczka lini CAN.
Brak F26 -nie licz na gotowy CAN :(
Dzisiaj założyłem oryginalny elektryczny hak ale niestety muszę aktywować forscanem. Masz może screeny lub pokierujesz gdzie wejść i co zmienić., aby go aktywować ?

kichu93
20-01-2024, 15:04
Cześć, ja również mam problem jak kolega wyżej. Założyłem oryginalny hak elektryczny, wszystkie wiązki i moduły oryginalne. Hak używany z demontażu - przyszedł do mnie w pozycji rozłożonej. Po podpięciu wszystkiego oraz wpięciu się w CAN niestety nie jestem w stanie złożyć haka. Robi biip i biiiipui nic.
W BCM ustawiłem te dwie opcje(nie pamiętam dokładnie nazwy)
Hak - hak obecny
Moduł przyczepy - 13 pin

Usunąłem błędy i niestety nic. Czy coś jeszcze trzeba zrobić żeby to śmigało ?
Z tego filmiku wynikło że gościu pojechał do Forda i mu ogarnęli 24min50s:
https://youtu.be/kjhivABVLcg?si=AFv6QYm6hlbB4dRi

.marcinek.
25-01-2024, 18:54
Cześć, w forscanie nie ma wszystkich opcji. Ja programowałem u gościa co ma jakiś bogatszy sprzęt i ruszyło od strzała, miałem jeszcze problem mechaniczny bo zawiesiła mi się link, która zwalnia mechanizm i nie dało się go zaryglować w żadnej pozycji. Rozkręciłem tą plastikową puszkę i mechanizm puścił teraz działa wszystko jak powinno.

cineks
10-03-2024, 15:57
Witam,
Wiem, że temat trochę stary, ale może ma ktoś do sprzedania kabelek "M" z instrukcji z pierwszej strony? To jest ten kabelek łączący moduł z siecią CAN auta.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

cineks
13-03-2024, 21:18
Panowie, niestey będę musiał przykombinowac, bo nigdzie nie ma tej wtyczki. Powiedzcie mi, proszę, pin 2 z postu #31 podłączamy do szaro-pomarańczowego( gy/og) czy do 5efo drugiego (vt/og)?

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

joj
19-04-2024, 22:14
Mam Escape z 2017 roku z zamontowanym w USA hakiem. Instalacja haka jest 4 przewodowa. Czy do tego modułu da się dołożyć dodatkowe przewody i podłączyć gniazdo przyczepy 7 lub 13 stykowe? czy konieczne będzie programowanie modułu haka?
Odświerze temat. Mam podobny problem, Escape 2018 z hakiem i gnizdem 4pin USA. Czy podłączenie wiązki gniazda 13pin do modułu EJ5T... zadziałało czy trzeba było wymienić moduł na moduł z Kugi EJ5J...

Maniek19667
14-05-2024, 17:39
Witam
Podpinam się pod post
Posiadam Forda Kugę 2022 o nr VIN WF0FXXWPMFNT28364, i zakupiłem do niej hak lelktryczny z kompletną wiązką i modułami ale prowadzącą tylko do nadkola. Okazało sie że samochód nie posiada wiązki uzupełniającej od tabl;icy
Pozdrawiam
Poproszę o pomoc

Rysiek27
21-05-2024, 07:19
Poradźcie jaki hak do Kugi Mk3? Stały, wypinany, elektryczny? Jakie zalety i wady? (ja zawsze miałem stałe, tzn. kula na śruby - i to tylko znam z praktyki) No i na koniec jaka marka haka?
(Mam samochód z wiązką przygotowującą do montazu haka)
Po głowie chodzi mi wypinany Brink z dedykowana wiązką 13 pin, ale nie wykluczam jeszcze innych opcji. Dlatego pytam praktyków zanim zakupię cokolwiek. Kuszą używki elektryczne, ale pomimo niewątpliwej wygody użytkowania mam trochę obaw.

No i na koniec pytanie o kwestie gwarancji (rocznik 2022, auto ma rok od zakupu dopiero) - czy tylko ASO może zamontowac hak w okresie gwarancji? Za sam montaż haka wypinanego, który bym dostarczył chcą w ASO 1300 zł niestety.

joj
26-05-2024, 21:38
Dodam dla zainteresowanych
Link na YT jak dorobiłem gniazdo haka 13pin
https://youtube.com/shorts/a3q0pREyjg0?si=Z3R1GRUpHc0n4Kn8
Testowałem konwerter gniazda usa
https://youtube.com/shorts/ldBXi33P1sQ?si=gLI5ix8m8P31ZehN
Jaki adapter kuli haka kupiłem do ciągania przyczepy kempingowej
https://youtube.com/shorts/93mDJ2T_hNo?si=p3jdMFgrSZ-BXHNA
Pozdrawiam

DARO73_KUGA MK2
18-06-2024, 09:59
Witam, zamontowałem oryginalny hak wraz z modułem ale potrzebuję pomocy w jego podłączeniu do instalacji