Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] próba kradzieży - szukali czegoś przy lewym zderzaku.
Witajcie wczoraj w nocy miałem próbę kradzieży samochodu, złodzieja spłoszyłam niestety zostawił po sobie nie miły widok.
Samochód trafił do serwisu, koledzy jak juz wiemy grzebali przy OBD plus szukali czegoś przy lewym zderzaku. Co tam jest?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170828/4a0366496905344b114f3c63c640c014.jpg
rumunn95 28-08-2017, 21:53 Pewnie komputer
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
.... Co tam jest?
..
Złodziejom WYDAWAŁO się, że tam jest komputer... Bo trudno podejrzewać ich, ze MYŚLELI...:027:
Zwykli amatorzy, młokosy, co to chcieli się "sprawdzić". Tacy są najgorsi, bo tylko wszytko poniszczą.
Ford choć trochę poszedł po rozum do głowy i w MK5 1.5EB sterownik silnika jest zdecydowanie lepiej zabezpieczony niż we wcześniejszych modelach.
W zasadzie sensowny dostęp do PCM jest po zdjęciu błotnika...:619:
Tutaj pewnie poległ, dlatego poszedł krok dalej https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170828/f779f055906f1805228cd2809761a900.jpg
I dalej zabawa obd ale tutaj juz nie było chyba za dużo czasu.
Pytanie czy z tego poziomu można za pomocą obd cos uszkodzić? Może byc cos do wymiany ?
...czy z tego poziomu można za pomocą obd cos uszkodzić? Może byc cos do wymiany ?
Nie sądzę. W MK5 złącze OBD jest chronione przez moduł z nim zintegrowany i - sądząc po objawach - "Twoi" złodzieje nawet jak by siedzieli w tym aucie i 2 godziny też by nic nie zwojowali...
Na to auto potrzebne jest ciut więcej "profesjonalizmu"...
Tedi_k bardzo dziękuje za pomoc. :)
marco102 28-08-2017, 22:38 Jak wybili szybę, to już wiadomo, że jacyś amatorzy a nie fachowcy. Fachowiec by sobie nie pozwolił na tyle szumu wokół siebie, jakby mu się z tym nie udało, to poszedłby dwie ulice dalej do innego.
prokop123 29-08-2017, 07:51 Kolega z niebieskich właśnie w weekend mi mówił że tak mk5 w wawie kradna :/ ponoć pierwsze mondeo na które maja ostatnio tyle zgłoszeń co na mazdy 6.
Dobrze że mam GAP
W zasadzie sensowny dostęp do PCM jest po zdjęciu błotnika...
Spokojnie. W czasach blachy o grubości kartki papieru wystarczy dobry otwieracz do konserw :619:
....tak mk5 w wawie kradna :/ ...
"Tak" - to znaczy jak?
Bo, że MK5 kradną na "przedłużacz" kluczyka keyfree to już wiadomo. Jeśli kluczyk leży gdzieś przy drzwiach wejściowych domu to wystarczy do ściany/okna przyłożyć "odbiornik". drugi złodziej z "nadajnikiem" otwiera samochód i uruchamia silnik i obydwaj dżentelmeni odjeżdżają samochodem jak swoim...
prokop123 29-08-2017, 10:02 Nie pytałem o sposób kradzieży bo jak auta nie ma to mogą tylko gdybać w jaki sposób ukradli.
Kolega z uwagi na to że właśnie do takich zgłoszeń jest wzywany (KRP-1) gdy zobaczył moje Vignale zaśmiał się tylko że teraz w Warszawie duże parcie jest na Mondeo MK5 jak do niedawna na Mazdę 6.
Wcześniej przez 4 lata jego pracy Mondeo ginęło tak sporadycznie że nie było go w statystykach a ostatnie miesiące to pierwsza trójka.
Jak komuś to potrzebne to moge podpytać o dokładniejsze statystyki :)
Kupując auto w lutym wziąłem GAP na 5 lat. dobre i 140 KPLN jak mi go ukradną, kupie sobie drugiego nowego po rabatach hehe :)
Sporo lat mam samochody, myślałem że w nich mam zderzak przedni i tylny, ale lewego ani prawego nie widziałem.
Dzięki za uwagę! Na przyszłość zapamiętam :):):)
Kolega z niebieskich właśnie w weekend mi mówił że tak mk5 w wawie kradna :/ ponoć pierwsze mondeo na które maja ostatnio tyle zgłoszeń co na mazdy 6.
Dobrze że mam GAP
No niestety, mogę to potwierdzić na swoim przypadku.
roczne MK5 poszło w pi..u
No niestety, mogę to potwierdzić na swoim przypadku.
roczne MK5 poszło w pi..u
Napisz coś więcej jak skąd ukradli,czy z kluczykami?
Tadeusz co to jest ten alarm fabryczny do MK5 mam to zamawiać warte to coś jest ,jak to najlepiej zabezpieczyć?
..co to jest ten alarm fabryczny do MK5 ...
W MK5 "alarm fabryczny" oznacza, że są czujniki ultradźwiękowe i syrenka z podtrzymaniem. Jak wybiją szybę to będzie wyć...
Tyle, że te MK5 "co sobie poszły" to obstawiam w ciemno, że wzięte zostały w większości na "przedłużacz pilota keyfree"...
Odkąd złodzieje znaleźli źródło odpowiednich nadajników odbiorników radiowych to zrobiła się plaga...
Działa to jak opisałem - odbiornik do ściany/okna domu - "a nóż pilot leży na szafce koło drzwi" i sprawdzamy czy auto się otworzy... Jak się otworzy to żaden alarm nic nie da bo mamy "otwarcie przez właściciela"...
Czyli trzeba by jakieś pastylki dallas montować czy inne karty dostępowe. Ale z tym to już nie do mnie - nie mój obszar zainteresowań.
generalnie auta sa nowe wiec ubezpieczenie pokryje straty . Pan zlodziej pewnie nie wie ze ciekna chlodnice , uszczelki swisza , klapy sie nie zamykaja itd ale to tak zartem . Gdyby trafilo na mnie kupilbym po prost drugie ale byloby i bedzie to juz V90.
a tak serio należy przyzwyczaic sie do mysli ze zjawisko to bedzie coraz częstsze poniewaz pierwsze roczniki sa juz bez gwarancji wiec w naturalny sposob pobudza rynek czesci uzywanych, zwłaszcza ze jest to auto popularne.
Poza tym sami napędzamy go kupujac uzywki.
tak na marginesie kolo zderzaka moze jest syrena alarmowa ??
... kolo zderzaka moze jest syrena alarmowa ??
Nie. Moim zdaniem na 100% szukali tam PCMa... Amatorzy.
Tak z ciekawości... jaki zasięg mają te urządzenia? Kluczyk trzymam jakieś 3m od okna i 5m od drzwi i zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś pudełka blokującego sygnał.
Tak z ciekawości... jaki zasięg mają te urządzenia? Kluczyk trzymam jakieś 3m od okna i 5m od drzwi i zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś pudełka blokującego sygnał.
wystarczy zwykła folia alu taka do pieczenia. wyłoz pudeleczko i gra :)
wystarczy zwykła folia alu taka do pieczenia. wyłoz pudeleczko i gra :)
Do smarftonow mamy trylion pokrowców, szkieł hartowanych, wsuwek ekranujacych itp. teraz czekamy na woreczki albo pokrowce do pilotów samochodowych - anty fale radiowe. Chyba ten świat robi się coraz bardziej CENZURA . I to wszystko dla jednego bajeru guzika....
Hrdcr_real 30-08-2017, 19:26 Czy ta opcja kradziezy dotyczy tylko systemu z dostepem bezkluczykowym?
Czy opcja gdzie trzeba nacisnac pierwsze kluczyk tez jest zagrozona?
karloss
Takie pokrowce na kluczyki już są. Ja nie mam zamiaru nosić kluczyka w czymś takim, bo traci się cały sens systemu bezkluczykowego.
Poużywałbyś samochodu z keyless i raczej zmieniłbyś zdanie - jest to niesamowita wygoda.
avio
Pomysł niegłupi o ile działa ;) Zależy mi na czymś schludnym, tak aby wrzucać do tego kluczyk po przyjściu do domu.
karloss
Pomysł niegłupi o ile działa ;) Zależy mi na czymś schludnym, tak aby wrzucać do tego kluczyk po przyjściu do domu.
Po prostu spraw sobie ładną skrzyneczkę na klucze wykonaną w metalu
Czy rzeczywiście bezprzewodowa metoda kradzieży jest tak skuteczna? Ja zaobserwowałem , że wystarczy że stoję pół metra (krok) od auta i już druga osoba nie może go otworzyć - system działa jakby w zasięgu dłoni (muszę stanąć bliżej drzwi). Co ciekawe z tej samej strony auta co osba próbująca otworzyć drzwi.
...
Czy rzeczywiście bezprzewodowa metoda kradzieży jest tak skuteczna?....
Tak piszą w kolorowych gazetach i Internetach... Nie wiem czy to jest prawda, czy nie bo nigdy nie widziałem sprzętu do tego i samej "akcji".
Miałem kiedyś cały film, jak mojemu koledze "brali" Audi A5 2012 spod domu, wprost spod kamery monitoringu - akcja trwała 21 minut.
Żadnych nadajników. Kluczowy "ruch" wykonywany był małą wiertarką przez klamkę do zamka drzwi. Gość miał jakiś patent, że tą metodą dezaktywował alarm.
Tak więc więcej będzie wiadomo jak ktoś nagra "akcję na MK5".
Teraz to sobie gdybamy.
wprost spod kamery monitoringu - akcja trwała 21 minut.
To "genialny" monitoring:diabel2:
Można sobie po fakcie podziwiać "akcję".
pankrakus 31-08-2017, 14:36 To "genialny" monitoring:diabel2:
a kolega myśli, że przy każdej kamerze siedzi policjant / ochroniarz i od razu interweniuje?
Niestety, cięcie kosztów to zwalnianie ludzi dozorujących.
Inna sprawa - wiele osób ma na domach kamery monitorujące => przecież one nie są połączone z żadnym centrum monitoringu
pozdrawiam
pankrakus
a kolega myśli, że przy każdej kamerze siedzi policjant / ochroniarz i od razu interweniuje?
Rany Julek, a nie jest tak?:P
Złodzieje w kilkanaście sekund ukradli luksusowe audi w Zielonej Górze. Przechwycili sygnał kluczyka: https://www.youtube.com/watch?v=YwkNYcjXUwM
A ja myśle zamontować mikrowyłącznik w kluczyku aby wyłączał baterie w ten sposób kluczyk nie będzie ,,siał,,sygnałem jak będe w domu czy w jakieś innej galeri, poprostu będzie zawsze wyłączony, uruchamiany tylko jak będe chciał jechać autem. Myśle że każdy elektronik to zamontuje, co o tym myślicie?
...
Gość co został uwieczniony miał tak koło 2 metrów wzrostu, kominiarkę na twarzy i prawą rękę praktycznie cały czas w kieszeni takiej lekko wojskowej kurtki... Faktem jest, że żaden wschodni akcent się nie nagrał, bo monitoring był bez dźwięku.:wink: Ale zdziwienia wschodnim akcentem raczej by nie było... Podobnie jak zapewne zawartością prawej kieszeni kurtki też...:diabelek:
Tamtej nocy "poszło" na Śląsku 6 sztuk Audi... Na "akcję" koledzy podjechali A3 wcześniej wziętą w innym miejscu.
Reasumując - nawet jak by ktoś pomiędzy pierwszą w nocy a w pół do drugiej patrzył na ten (prywatny) monitoring to i tak co najwyżej by lepiej sobie drzwi zaryglował a nie pędził ratować auto...
Struże prawa jak by dostali takie zgłoszenie to też by przyjechali raczej tak o godzinie ósmej rano...:619:
Złodzieje w kilkanaście sekund ukradli luksusowe audi w Zielonej Górze. Przechwycili sygnał kluczyka: https://www.youtube.com/watch?v=YwkNYcjXUwM
MK5 leprze to jest luksusowe auto :)
Bump: W MK5 "alarm fabryczny" oznacza, że są czujniki ultradźwiękowe i syrenka z podtrzymaniem. Jak wybiją szybę to będzie wyć...
Tyle, że te MK5 "co sobie poszły" to obstawiam w ciemno, że wzięte zostały w większości na "przedłużacz pilota keyfree"...
Odkąd złodzieje znaleźli źródło odpowiednich nadajników odbiorników radiowych to zrobiła się plaga...
Działa to jak opisałem - odbiornik do ściany/okna domu - "a nóż pilot leży na szafce koło drzwi" i sprawdzamy czy auto się otworzy... Jak się otworzy to żaden alarm nic nie da bo mamy "otwarcie przez właściciela"...
Czyli trzeba by jakieś pastylki dallas montować czy inne karty dostępowe. Ale z tym to już nie do mnie - nie mój obszar zainteresowań.
widzę że zaczyna się plaga
miałem wcześniej pisać że też chcieli mi się w ****** do auta ale myślałem że nie możliwe po co przez drzwi i klamkę mi uwalili od kierowcy obudowa i zamek ale drzwi nie otworzyli tylko szkody narobili
Problemem jest także import Fusiona z USA ,zamówiłem samochód i zakładam zabezpieczenie tak jakby drugi bezkluczykowy alarm.Trzeba mieć przy sobie pastylkę,działa niezależnie od układu samochodu,za alarm fabryczny podziękowałem,to nic nie warty szmelc.
Panowie,po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zrobić doświadczenie z moim mk4.Włożyłem brelok (bezkluczykowy) do metalowego pudełka po popularnym płynie po goleniu (STR8) i bez problemu otwierałem auto! To samo z owijaniem folią aluminiową! Natomiast pilot od alarmu,tym sposobem można bezproblemowo zablokować.Więc to chyba ściema z tymi ekranami.Można jeszcze spróbować uziemić ekran,ale wydaje mi się to niedorzeczne.Pozdrawiam!
stingerA6 02-09-2017, 16:51 Też testowałem. Pudełka, folie to lipa. Dlatego podstawa to AC + coś od siebie.
Dla mnie Keyfree to bardzo fajna sprawa.
slawek-kali 02-09-2017, 16:54 https://www.realgarant-shop.de/Schluesselorganisation/Schluesselboxen/Indigo-Cave-Funksignal-Blockade-Box-f-KFZ-Schluessel-Zubehoer-CAVE.html?shopMode=b2c&adword=Shopping&gclid=EAIaIQobChMIr96d0uCG1gIVQpUbCh0d6gcCEAYYAiAB EgL3ovD_BwE
http://www.bundpol.de/schliesstechnik/secubox.htm
Mysle ze warto sprobowac.. duzo nie kosztuje..
https://www.realgarant-shop.de/Schluesselorganisation/Schluesselboxen/Indigo-Cave-Funksignal-Blockade-Box-f-KFZ-Schluessel-Zubehoer-CAVE.html?shopMode=b2c&adword=Shopping&gclid=EAIaIQobChMIr96d0uCG1gIVQpUbCh0d6gcCEAYYAiAB EgL3ovD_BwE
http://www.bundpol.de/schliesstechnik/secubox.htm
Mysle ze warto sprobowac.. duzo nie kosztuje..
W Polsce można kupić pokrowiec:
https://multi-com.pl/,details,id_pr,15981,key,pokrowiec-blokujacy-sygnal-gsm-3g-gps-wifi-maly,smenu,gsm.html
Tak czytam i czytam .... I powiem jedno :) Każde autko otworzę w parę sekund i nie potrzeba jakiś sztuczek, problem zaczyna się z odpaleniem autka ale przed zawinięciem jakiegoś danego modelu każdy porządny złodziej zna go na wylot (schematy elektryczne, elektroniczne, zabezpieczenia itd.) więc nie problem - tylko powtarzam, że tyczy się to osób, które się na tym znają i zajmują zawodowo :) Bo amator to jedynie może się włamać wybijając szybę, ukraść radio, telefon zostawiony, jakiś plecak itp no i narobić przy tym szkód więcej niż pożytku dla niego :D
Panowie,po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zrobić doświadczenie z moim mk4.Włożyłem brelok (bezkluczykowy) do metalowego pudełka po popularnym płynie po goleniu (STR8) i bez problemu otwierałem auto! To samo z owijaniem folią aluminiową! Natomiast pilot od alarmu,tym sposobem można bezproblemowo zablokować.Więc to chyba ściema z tymi ekranami.Można jeszcze spróbować uziemić ekran,ale wydaje mi się to niedorzeczne.Pozdrawiam!
Poczytaj jak to działa to się wyjaśni skąd ekranowanie w tym przypadku może nie skutkowac.
W skrócie: nasluch obecności pilota przy aucie odbywa się w paśmie kHz, jak zostanie wykryty następuje przelaczenie i komunikacja w paśmie setek MHz. Tak czy siak technologia ta może i dobra z punktu widzenia użytkowego, ale jak widać doskonale wygodna dla zlodziei
Tak przy okazji, nie wiem czy też tak macie, ale moje mondeo się nie chce otwierać jak mam kluczyk w tej samej kieszeni co telefon (nexus 5x) - może telefon jest też dobrym zabezpieczeniem? ;)
Potwierdzam ;) Kieszeń + Samsung S5 + kluczyk --> brak możliwości otwarcia samochodu.
Czy to rozsądne by pokazywać złodziejom gdzie jest PCM?
Wysłane z Szajsunga MkIV
Czy to rozsądne ...
Myślę, że koledzy. co to muszą wiedzieć to raczej nie zaglądają na nasze forum a do "zaprzyjaźnionego" mechanika albo do "dziupli" z realnym obiektem badań...:619: I tam "trochę" więcej widać co i jak...
Pewnie ich profesjonalizm nie zmusza ich do odwiedzin forów takich jak to.
Choć jeśli Ci złodzieje z pierwszego posta naprawdę szukali komputera w mk V przy lewym przednim kole to są skończeni kretyni i powinni się nieco doszkolić.
To mk IV miał komputer w tym miejscu.
Nie wiecie o czym piszecie,ktoś mógł ich spłoszyć dziś nie szuka się komputera tak kradło się kiedyś przychodziło się do samochodu z tak zwanym całym zestawem (komputer,sterownik w którym było imo plus transpondery z kluczyków,wszystko razem zaprogramowane) wpinało się to w samochód i niszczyło tylko przeszkody mechaniczne takie jak bębenek zamka czy stacyjka.Dziś szuka się odpowiedniego przewodu magistrali CAN w łatwo dostępnym miejscu albo złącze OBD mając odpowiednie zabawki możemy wszystko.Najlepszy będzie zwykły dobrze założony stary alarm w trudno dostępnym miejscu odcinający newralgiczny punkt uniemożliwiający pracę silnika.Niestety kradzieże aut nie wyginęły.
Nie wiecie o czym piszecie,ktoś mógł ich spłoszyć .
Tym kimś byłem ja... wczoraj widziałem nagranie z dalszej kamery, zauważyłem dosyć dziwna anomalie otóż samochód przez 15 sekund świecił non stop awaryjnymi??? Dopiero po 20-30 sekundach zaczęły migać i włączyła sie syrena.
...samochód przez 15 sekund świecił non stop awaryjnymi??? Dopiero po 20-30 sekundach zaczęły migać i włączyła sie syrena.
Standardowe zachowanie alarmu Mondeo MK5. Daje czas na włożenie kluczyka do stacyjki (albo umieszczenia pilota w "gnieździe") po otwarciu zamków "mechanicznie" (np. z powodu rozładowania baterii).
Spłoszył złodziei zapewne napis na liczniku - ostrzega, że za chwilę włączy się alarm...
Czyli amatorka, a nie planowana akcja na konkretny model
z obd kolega ma racje .
wystarczy tylko albo az zaaresztowac OBD zeby nie bylo dostepu i spac spokojnie .
mk4 bylo latwiej poniewaz gniazdo mozna bylo wypiac w mk5 tez mozliwe trzeba pokombinowac poniewaz gniazdo jest stale.
https://www.facebook.com/policjaprofes/videos/484372291961557/ Tak się dziś kradnie samochody i jak ktoś nie ma w dupie bo np nie zależy mu na samochodzie tylko stary analogowy dobrze zamontowany alarm lub ukryte odcięcie które ni pozwala odjechać pomoże to co daje nam producent to żadne zabezpieczenie.
Powinno się to skończyć jak dieselgate - wezwaniem producentów to ogólnej akcji przywoławczej celem usnięcia problemu, Zwłaszcza, że sprawa jest prosta (znają już rozwiązanie) - trzeba przeprogramować system, ewentulanie wymienić kluczyki.
Dowiadywałem się niedawno o dodatkowe zabezpieczenie do mondka i ciekawy jestem na jakiej zasadzie działa dodatkowy immobiliser np. meta M43 lub coś podobnego. Czy to działa na innych częstotliwościach ? Bo jeżeli przedłużają sygnał od kluczyka to czy również nie przedłużą sygnału od niego. Wtedy takie zabezpieczenie było by bez sensu.
Witam
Jak wygląda kradzież samochodu w 6 sekund - Reportaż
https://www.youtube.com/watch?v=cMGb5vNpPwY&feature=youtu.be
oraz
80 złotych wystarczy, aby w kilka sekund ukraść nowy samochód
https://niebezpiecznik.pl/post/80-zlotych-wystarczy-aby-w-kilka-sekund-ukrasc-nowy-samochod/
pozdrawiam
Arturek
stingerA6 17-09-2017, 10:52 Czy to działa na innych częstotliwościach ?
Tak na innych
Powinno się to skończyć jak dieselgate - wezwaniem producentów to ogólnej akcji przywoławczej celem usnięcia problemu, Zwłaszcza, że sprawa jest prosta (znają już rozwiązanie) - trzeba przeprogramować system, ewentulanie wymienić kluczyki.
chyba nie za bardzo rozumiesz jak to działa nic tu się nie przeprogramuje ani nie usunie żadnego problemu
Dowiadywałem się niedawno o dodatkowe zabezpieczenie do mondka i ciekawy jestem na jakiej zasadzie działa dodatkowy immobiliser np. meta M43 lub coś podobnego. Czy to działa na innych częstotliwościach ? Bo jeżeli przedłużają sygnał od kluczyka to czy również nie przedłużą sygnału od niego. Wtedy takie zabezpieczenie było by bez sensu.
Tak na innych
Co z tego że na innych częstotliwościach przedłużą każdy sygnał jak będą mieli przedłużacz o szerokim zakresie.Podałem gotowe rozwiązanie tylko że wtedy tracimy wygodę z systemu bezkluczykowego.Znowu pilot przy kluczu itrzeba zdezaktywować alarm niestety ręcznie i radzę go montować w sposób dyskretny bez żadnych widocznych diod na desce czy mignięć kierunkami.Bo jak ktoś nas obserwuje to dowie się że takowy alarm jest,Tylko dobra bardzo głośna syrena-będą bardzo zdziwieni po otwarciu , najwyżej potną wam po złości siedzenia że nie mogą odjechać ale raczej szybko uciekną.Znam się na tym wierzcie mi.
Co z tego że na innych częstotliwościach przedłużą każdy sygnał jak będą mieli przedłużacz o szerokim zakresie.
Tak Ci się wydaje czy jesteś tego pewien?
Tutaj piszą goście min. którzy montaż tego typu zabezpieczenia mają opanowany i nie jest to wtedy takie proste.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3167325-30.html
Taka "pastylka" z tego co doczytałem po około 20 minutach przechodzi w stań uśpienia i nie wysyła żadnego sygnału jeśli dobrze zrozumiałem.
Czyli idziesz do sklepu to OK, mogą ci wtedy teoretycznie przedłużyć sygnał bo jest w ruchu,ale jak spisz smacznie w domu i pilot z pastylką jest na półce to wtedy przechodzi ona w stan uśpienia.
Ale ja się nie znam i mogę się mylić.
stingerA6 17-09-2017, 14:54 Ale ja się nie znam i mogę się mylić
Nie mylisz się. Systemy te potrafią być totalnie uśpione i nie komunikują się ze sobą (nadajnik - odbiornik) na takiej zasadzie jak system fabryczny auta.
Ale o "uśpienie" mają wzbudzić klucze producenci parę firm podało już terminy
Materiał policji był realizowany w początkach tej metody dziś żadna"walizk" nie kosztuje takich pieniędzy https://niebezpiecznik.pl/post/80-zlotych-wystarczy-aby-w-kilka-sekund-ukrasc-nowy-samochod/
Ale o "uśpienie" mają wzbudzić klucze producenci parę firm podało już terminy
O to właśnie chodzi - wystarczyłoby aby teraz importer dostarczył każdemu aktualnemu właścicielowi auta (przynajmniej tego zakupionego w krajowym salonie) parę nowych kluczyków z "uśpieniem". Mają wszystkie informacje u siebie w bazie aby klonowac nowe kluczyki z nową funkcją
bartoszek 21-09-2017, 08:16 Kluczowy "ruch" wykonywany był małą wiertarką przez klamkę do zamka drzwi. Gość miał jakiś patent, że tą metodą dezaktywował alarm.
Tadeuszu. Fabryczne alarmy jak wiesz mają to do siebie, że jak samochód myśli, że jest otworzony kluczykiem to alarm dezaktywuje.
Cały długi reportaż o wzmacniaczach sygnału i metodzie kradzieży "na walizkę" był ostatnio w tvn24 - nadal do odkopania na www.
kolopeter 21-09-2017, 08:54 Materiał policji był realizowany w początkach tej metody dziś żadna"walizk" nie kosztuje takich pieniędzy https://niebezpiecznik.pl/post/80-zlotych-wystarczy-aby-w-kilka-sekund-ukrasc-nowy-samochod/
moze i kosztuje mniej , ale raczej tego nie kupisz. ta firma co tworzy takie rzeczy zajmuje sie lamaniem roznych rzeczy (na konkursach) , wyszukiwaniu dziur i takich tam. mieli chyba jeszcze antywirusa jakiegos. w kazdym razie chyba ten hardware nie jest na sprzedaz.
tyle co wyczytalem o nich z netu.
wiecie co by to bylo jakby kazdy mogl sobie kupic takie cos? firmy taksowkarskie by zbankrotowaly. pogrom na weekend :)
actchris 21-09-2017, 08:59 Witajcie wczoraj w nocy miałem próbę kradzieży samochodu, złodzieja spłoszyłam niestety zostawił po sobie nie miły widok.
Samochód trafił do serwisu, koledzy jak juz wiemy grzebali przy OBD plus szukali czegoś przy lewym zderzaku. Co tam jest?
Kolegi/sąsiada matka miała podobnie, jak pojechała na niezależny warsztat to się pytali po co jej drugi zapasowy komplet kluczyków pod zderzakiem, może tu było podobnie.
wiecie co by to bylo jakby kazdy mogl sobie kupic takie cos?
Gdzieś czytałem, że przeciętny elektroni coś takiego złozy sobie w jeden dzień - to są tylko pary nadajników / odbiorników na fale długie i UKF - tak nie ma potrzeby żadnej cyfrówki / dekodowania sygnałów / łamania szyfró itd. Podobnie w Niemczech redaktorzy AutoBuilda sami to sobie złożyli
|