Zobacz pełną wersję : Spec od GEM (dobór, wymian i oprogramowanie modułu)
Witam,
szukam kogoś godnego polecenie znającego się na modułach GEM w FF2 FL z 2010. Dodam że z Łodzi. A o to opis do czego potrzebny mi takowy fachowiec. Padły mi oba światła pozycyjne z tyłu. Przejrzałem wszystkie bezpieczniki, wymieniłem kpl. żarówek i nie znalazłem przyczyny. Fachowcy z forda powiedzieli że to prawdopodobnie moduł BCM. Jak widać na zdjęciu mój GEM ma numerek 7M5T-14A073-DF niezbyt popularny na allegro. Dlatego tez szukam kogoś z kim będę mógł się dogadać na temat wyboru odpowiedniego modułu, jego wymiany i zaprogramowania.
Znalazłem na allegro (zgodnie z radami żeby brać taki sam model albo wyższy)
http://allegro.pl/modul-bsi-ford-focus-mk2-c-max-7m5t-14a073-fb-i6923116054.html
http://allegro.pl/modul-komfortu-ford-focus-mk2-cmax-7m5t14a073fb-i6943398232.html
http://allegro.pl/ford-focus-mk2-modul-bsi-7m5t-14a073-fg-i6920405624.html
Dla pewności chciałbym skonsultować sprawę z kims kto będzie to później robił. Dla mojego i jego spokoju, oraz braku wkr*ia.
Rafał A.(antek) 04-09-2017, 01:46 O ile to gem to może prościej to po prostu naprawić.
Padły tak sobie nagle? I tylko tył? Masz może zamontowany hak do przyczepy?
Bizo tu masz wszystko wyjaśnione https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182152
Chętnie naprawie tylko średnio się na tym znam, dlatego proszę o polecenie kogoś kto to robił. Światła same z siebie prawdopodobnie nie padły, 3 tygodnie temu miałem awarie alternatora, auto pojechało na lawecie do serwisu na 3 dni przed wakacjami :) Przy odbiorze, świateł tylnich nie sprawdziłem, wszystko inne działa. Wiem, że zabrzmi to emerycko, ale nie jeżdżę po zmroku za często i do tej pory się nie zorientowałem. Przyczepy nie mam.
Zanim post umieściłem przeczytałem wszystko, wszystko jest extra tylko w każdym z omawianych tematów zawsze jest jakieś ale, albo jakieś piny brakują i drapanie się w głowę czy bada potrzebne czy nie, albo jakieś opcje do odblokowania.
Rafał A.(antek) 04-09-2017, 10:45 Nie mam schematu pod ręką ale mało prawdopodobne wydaje mi się żeby tylne pozycyjne wychodziły osobno z przednimi. I czemu na takiej linii miał by gem paść.
Jakiś elektryk sprawdzał że z gem nie wychodzi zasilanie? W lampach że nie ma?
SISAuto Łódź Szparagowa, wycena naprawy 2000zł części + robocizna, diagnostyka 50 zł w tym jak podkreślano 2 żarówki W5W.
Dodam że wczoraj zakupiłem moduł GEM z końcówką J i ELMa. Będę próbował zostać bohaterem w swoim domu.
Rafał A.(antek) 05-09-2017, 09:02 To pojechali po całości. Dla prostej diagnozy podmień sobie gem i zobacz czy te światła są, zanim zaczniesz kombinować. Mnie się nie chce wierzyć w usterkę gem no ale może. Patrzyłeś czy nie zalany nie zaśniedziałe wtyczki itp?
W razie co daj znać to pomożemy. Wyraźne mnie to ciekawi co to padło. Chętnie bym sobie zdiagnozował. Koniecznie daj znać jak naprawisz.
Bump: Podjedź jeszcze gdzieś do kogoś żeby ci na pewno sprawdził czy to nie żarówki! To w5w mnie zastanawia. Z tyłu są specjalne czerwone żarówki może władali nie takie i im nie świeciło? Czy sam sprawdzałeś?
Ok, po weekendzie zdam relacje jak kolejne testy. ELM dojdzie za 10 dni najwcześniej. Ale jest szansa na GEMa do piątku.
Poczyniłem pewne postępy, wymieniłem mój moduł 7M5T-14A073-DF na nowo nabyty 7M5T-14A073-JF . Światła mijania tylnie ożyły momentalnie. Posprawdzałem czy wszystko działa i już pełen szczęścia chciałem zamknąć samochód. I tu zonk, światła mijania mimo że kluczyk wyciągnięty ze stacyjki świecą się nadal, i co więcej drzwi się nie zamykają z pilota.
Okazało się że:
- światła mijania, (przełącznik pozycji 0 ) do tej pory powodował, że światła się świeciły zawsze po włączeniu elektryki. Teraz świecą się zawsze nawet bez elektryki, a do ich zgaszenia trzeba przekręcić pokrętło na światła postojowe i z powrotem na 0 i wtedy gasną.
- drzwi, liczyłem ze po przekręceniu zamka ręcznie kluczykiem drzwi się zamkną w całym samochodzie, a tu nie, zamknęły się tylko te jedne, a bagażnik jak był zamknięty tak pozostał bez znaczenia jak kręciłem kluczykiem.
Czekam na ELMa kiedy w końcu go przyślą podejrzę nastawy na starym module i ustawie to samo na nowym, mam nadzieje że to pomoże.
Czekam na ELMa kiedy w końcu go przyślą podejrzę nastawy na starym module i ustawie to samo na nowym, mam nadzieje że to pomoże.
Tak jak piszesz ,zczytasz elmem As Built i wszystko powinno wrócić na swoje miejsce.
GEM Jx nie ma wbudowanego odbiornika do centralnego, w tym przypadku trzeba dodać zewnętrzny aby działał pilot.
Bizo , nie panikuj. Było wiele razy o dołożeniu odbiornika do Jx, bo jest od systemu bezkluczykowego i ma zewnętrzny odbiornik jak GEM-y przedliftowe. Można dokupić, podłaczć trzy kabelki. Wystarczy zamontować go za schowkiem, nie musi być w podsufitce. Lepiej kupować GEM Fx. Poczytaj posty kolegi "michtat" jak to podłączyć od tej strony: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=168575&page=27
GEM Jx nie ma wbudowanego odbiornika do centralnego, w tym przypadku trzeba dodać zewnętrzny aby działał pilot.
czegoś tu nie rozumiem, przecież w wersji Dx którą do tej pory miałem był moduł RF. w wersji Jx jaka kupiłem on tez jest wykorzystywany strona 101 i 102 w schemacie elektrycznym MY2009_C307. nie wystarczy zaprogramować kluczyk
Bizo , jeżeli masz zewnętrzny moduł RF, to OK. W konfiguracji GEM-a jest możliwość zmiany parametru "Integrated Receiver". Ja mam aktualnie GEM Dx i korzystam z wbudowanego odbiornika, bo nie mam zewnętrznego. Na str. 101/102 rozpisany jest KEYLESS RHD/LHD, nie wiedziałem że go masz... Tam RF jest jako dodatkowy moduł, podłączony do GEM/PJB. To nie próbowałeś dopisać swojego pilota w kluczyku do tego Jx? Przekręcenie kluczyka w zamku powinno otworzyć wszystkie drzwi i umożliwić otwarcie bagażnika przyciskiem klapy (jeżeli sprawny). Być może jest aktywna funkcja otwierania tylko drzwi kierowcy z pilota i tak samo zachowuje się przy ręcznym otwieraniu...
adamek2828 14-09-2017, 22:49 Chyba łatwiej by było wgrac central config jeszcze raz do tamtego bcma i sprawdzić go. Kopia powinna byc z zegarach IPC
Sprawa wygląda następująco, sprawdziłem czy do mojej uszkodzonego modułu BSI serii Dx są doprowadzone przewody od anteny kluczyka. Okazało się że tak jak mówiliście NIE są.
87037
A znajdujące się na płycie BSI, piny 6 i 10 nie są wyprowadzone.
87038
Chociaż na schemacie widnieją w każdej wersji, kluczykowej lub bez w kpl z modułem RF oznaczanym jako zewnętrzny.
Na nowym module Jx piny są wyprowadzone więc kwestia zarobienia przewodów w tyczce i kupna modułu. Znalazłem taki ze złączka i resztką przewodów do wydłużenia. Moje pytanie czy się nada.
87039
Kolejną sprawa jaką chciałem poruszyć jest ELM327. Nie powinienem być zdziwiony, że nie obsługuje MS-CAN. Musze dorabiać przełączniczek. Prawda?
Jakieś sugestie co do poprawy parametrów
Bump: 8704487041870408704387042
Bump: 8704587046870478704887049
Bump: 87051870528705387054
Bump: 87055
Moduł RF jest dobry. Dołożenie przełącznika MS-CAN/HS-CAN opisano tu: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=204800 . Jaki ELM kupiłeś.
Niestety ten,
http://allegro.pl/sdprog-interfejs-diagnostyczny-elm327-obd2-usb-pl-i6704058766.html
a trzeba było trochę poczytać i kupić z przełącznikiem. A tak to jutro lece do sklepu i kupuje przełącznik i kable. Program razem z kablem oprócz tego, że ładny graficznie i nic poza tym. ELMConfig o wiele lepszy. SDPROG może być ciekawym rozwiązaniem dla kogoś kto kupuje interfejs po bluetooth żeby skomunikować go z tabletem robiącym za dodatkowa tablice zegarów.
Jeszcze takie pytanko podczas łączenia poprzez ELMa programem SDPROG jest informacja żeby nie mylić OBD II z OBD 2. O co chodzi? Dzisiaj próbowałem połączyć się z Corsą C 1.7 DI bez skutecznie, nie jestem pewien czy to wina interfejsu, czy samochodu bo były już wcześniej problemy z podłączeniem się z tym autem.
Kolejny etap za mną i kolejny problem do rozwiązania. Moduł odbiornika RF dołożony do nowej płytki Jx. Tylko że programowanie kluczyka nie działa. Zgaduje że funkcja programowania nie jest aktywna w systemie bez kluczykowym, bo jeśli nie to no to moduł RF jest zepsuty. Napięcie dostaje, więc tylko linii transmisji danych zostaje. a mała szansa żebym ją źle polutował. Doradźcie czy to kwestia po odhaczania w programie funkcji czy coś innego.
Zgrywałeś ustawienia ze starego GEM-a? Przy zewnętrznym odbiorniku nie może być zaptaszkowany "Integrated Receiver" na drugiej stronie konfiguracji GEM.
Zgrywałeś ustawienia ze starego GEM-a? Przy zewnętrznym odbiorniku nie może być zaptaszkowany "Integrated Receiver" na drugiej stronie konfiguracji GEM.
4 wiadomości wcześniej zamieściłem, zrzuty ekranu z ustawień. W zakładce GEM w pierwszym oknie nie wyświetlało mi informacji czy w 2 będzie tak samo.
Dołożyłeś przełącznik MS-Can? Nie dokońca rozumiem.
Nie, nie dołożyłem i raczej w tym tygodniu nie dołożę.
hej mam bardzo zadki modul AV6N-14A-073bf prosze doradzcie jakim moge go zastapic,nie dzala mi centralny i szyby tylne
zadzwoń 602503361 Mariusz ogarnie ci to w 30 min Jest on z Łodzi
|
|