blondyn2001
06-09-2017, 07:46
Witam,zakupiłem 3 miesiące temu forda mk4 2007 rok, odrazu oddałem go do mechanika do przeglądu i wymiany oleju,zakładam ze sprawdził stan w zbiorniczku,jeżeli jednak nie to zrobiłem 3 tys km od tamtej pory i dziś po długiej trasie 1000 km na klimie bo było upalnie sprawdzałem olej i płyny w aucie, oleju musiałem dolać pół pół litra dodam ze był wymieniany 3 tys km wcześniej,co do płynu w zbiorniczku musiałem dolać litra,mam pytanie czy to normalne i z olejem i z płynem?
Wydaje mi się że 0,5l oleju i 1l płynu w 3000km nie jest normalne.
Ale na twoim miejscu nic bym jeszcze z tym nie robił tylko dokładnie obserwował bo obstawiam że mechanik mógł nie sprawdzić stanu płynu lub był minimalny, a olej również mógł nalać w okolice min. A teraz po trasie podolewałeś do max i stąd te ilości.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Jak na razie uzupełnić do odpowiednich stanów i obserwować.
Wydaje mi się że 0,5l oleju i 1l płynu w 3000km nie jest normalne.
Pewnie, że nie jest normalne... W przedlifcie mam ~310kkm nalotu, kręcę się nim wokoło komina, czasami gdzieś dalej. Jako, że to wołek roboczy to głównie załadowany (kilka osób, psy, jakieś plecaki - generalnie dość sporo tego) więc łatwo nie ma, a i nie oszczędzam go jakoś wyjątkowo. Po mieście spokojnie ale w trasie potrafię 200-300km na autostradzie przelecieć z prędkością 160-170km/h. Nigdy między wymianami nie dolewałem oleju ani płynu - zawsze było mniej więcej tyle samo.
luckyboy
06-09-2017, 09:55
Olej mógł zniknąć, płyn chłodzący nie powinien.
hamertbu
06-09-2017, 10:22
jeśli chodzi o płyn to miałem podobnie. co jakiś czas dolewałem. mechanik stwierdził, że chłodnica troszkę się poci w dolnym rogu (gnije) i dlatego ubywa. zaproponował na początek dolanie płynu uszczelniającego firmy LIQUI MOLY USZCZELNIACZ CHŁODNICY 8347. po tym w ciągu tygodnia zrobiłem 3 kkm głównie autostrady i wysoka temperatura i zero ubytków. choć w perspektywie czeka mnie wymiana chłodnicy. co do oleju to zero ubytków a przebieg pod 300 kkm więc coś jest nie tak u ciebie.
blondyn2001
06-09-2017, 14:15
Dziekuje za podpowiedzi,puki co będę obserwował.pozdrawiam