Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Czujnik temperatury zewnętrznej

biszkoptus
11-09-2017, 15:30
Szanowni Forumowicze,

Jestem od kilku miesięcy szczęśliwym posiadaczem 17 letniego Forda Focusa Kombi, ale brakuje mi termometru w aucie, który pokazuje temperaturę na zewnątrz. Na desce rozdzielczej nie widzę miejsca, gdzie takowa temperatura mogłaby się pojawić. Czy da się to zamontować? Jeśli tak to gdzie umieścić i jaka cena byłaby takiego rozwiązania?

zmulim
11-09-2017, 17:14
Oryginalnie w bogatszych wersjach temperatura wyświetlana jest na komputerze który mieści się koło zegarów po prawej gdzie masz taką trójkątną półeczkę. Możesz albo dołożyć taki komputer pokładowy (swoją drogą fajna sprawa), albo kupić termometr, wyprowadzić czujnik gdzieś do lusterka albo pod zderzak a zasilanie wpiąć po stacyjce.

biszkoptus
11-09-2017, 17:25
Dzięki za odpowiedź.

Raczej skłaniałbym się przy tej drugiej opcji. Czujnik można dać w wiele miejsc, ale gdzie byłby fizycznie ten wyświetlacz? No i ile kosztuje taki termometr?

Hooch180
11-09-2017, 17:32
biszkoptus Termometr na baterie (czyli do zaadoptowania pod 12v jak nie chcesz wymieniać baterii raz na 2 lata) z czujnikiem zewnętrznym i wewnętrznym to koszt około 30zl.

Bump: Tutaj kilka propozyzji:

Link1 (http://allegro.pl/termometr-samochodowy-cyfrowy-blue-lcd-z-podswietl-i6741735546.html)

Link2 (http://allegro.pl/ag97a-termometr-samochodowy-zegarek-woltomierz-3w1-i6910147851.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NmJhYzQ2MzMtNTQ3OS00NTc0LThhMDgtNjBhOGMxZjA5Y jViAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=89d65f1a-6c5a-4ede-bf36-459c920717ea)

biszkoptus
11-09-2017, 19:24
Właśnie szukałem czegoś takiego jak w pierwszym linku - dziękuję.

A da się tak zrobić aby wpiąć się do kabli i po przekręceniu kluczyka aby się włączał? Nie chcę go do gniazda zapalniczki bo tam już mam podpiętą ładowarkę i poza tym u mnie gniazdo działa cały czas bez względu na kluczyk.

zmulim
11-09-2017, 20:19
Gniazdo zapalniczki w mk1 i nie tylko, daje ciągły prąd, więc to zły pomysł. Ja zanim sobie założyłem komputer pokładowy, kilka lat miałem podobny termometr co w linkach z allegro i najzwyczajniej wpiąłem się w kabel zasilający po stacyjce od radia CD. Dostęp prosty i wszystko jest blisko. A że miałem czas to czujnik wyprowadziłem sobie do lewego lusterka.

biszkoptus
12-09-2017, 00:31
Gniazdo odpada. Dobre jest właśnie wpięcie pod stacyjkę, wtedy jak przekręcimy kluczyk to działa nam ten termometr. To gdzie dam czujnik się nie martwię. Bardziej zastanawiam się gdzie mogę fizycznie zamontować/zamocować ten termometr. Macie jakieś pomysły? Może nad lub pod zegarkiem, który jest pośrodku.

Haden
12-09-2017, 11:40
To gdzie go zamontujesz to już tylko kwestia Twojego gustu, ja bym wsadził tam gdzie jest normalnie komputer pokładowy jak by się zmieścił.