Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Popsułem moduł kluczyka co teraz ?
Witam
Mam nadzieje ,że wybrałem odpowiedni dział.
Kupiłem kilka dni temu Focusa i stała się tragedia mianowicie chciałem wymienić baterię w kluczyku i przy otwieraniu raczej popsułem moduł. Teraz nie mam możliwości otwierania i zamykania samochodu z pilota.
Imobilaizer działa bo mogę uruchomić samochód.
Może ktoś mi podpowie co można z tym fantem zrobić? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Druga sprawa to okazało się że nie mam podświetlenia tablicy rejestracyjnej, wyjełem oprawki ,żarówek brak ,w zasadzie opłakany stan , teraz pytanie ,do oprawki powinny dochodzić dwa przewody ,a u mnie jest jeden.
kacper69 23-09-2017, 22:44 z tym kluczykiem w pilocie to spróbuj wpaść do jakiegoś serwisu pilotów , np. w kauflandzie, może coś pozbiera.
A co do podświetlania tablicy, hmm,. ten typ tak ma, nowe przewody, może nowe oprawki?
Tak jak to mój teściu mówił na reklamacje w wiadomym temacie "widziały gały co brały"
Jak mocno zepsułeś elektronikę? Jak masz kluczyk jajko, to pastylka immo jest wklejona w obudowie pilota. W ostateczności wystarczy wymienić elektronikę, z innego kluczyka i dopisać wg instrukcji obsługi 4xII w ciągu sześciu sekund i przycisnąć po sygnale jakikolwiek guzik w pilocie/pilotach dostępnych. Immo to osobny układ, płytkę sterowania centralnym można przełożyć z innego używanego klucza. Z tego co pamiętam, lampki tablicy mają po dwa przewody, może zgnił i wisi w środku. Musisz zdjąć osłonę klapy i sprawdzić.
a moze zaprogramować pilota?
P.s. HP odpowiedni dział :P
Jak mocno zepsułeś elektronikę? Jak masz kluczyk jajko, to pastylka immo jest wklejona w obudowie pilota. W ostateczności wystarczy wymienić elektronikę, z innego kluczyka i dopisać wg instrukcji obsługi 4xII w ciągu sześciu sekund i przycisnąć po sygnale jakikolwiek guzik w pilocie/pilotach dostępnych. Immo to osobny układ, płytkę sterowania centralnym można przełożyć z innego używanego klucza. Z tego co pamiętam, lampki tablicy mają po dwa przewody, może zgnił i wisi w środku. Musisz zdjąć osłonę klapy i sprawdzić.
Jak rozebrałem w końcu tek kluczyk to wypadła tala mała blaszka , wydaje mi się ,że odłamałem na górze ma jakieś oznaczenie ,ale nie mam lupy i nie jestem w stanie odczytać. Poniżej fotki kluczyka i tej nieszczęsnej blaszki.
Jeśli chodzi o klapę to czy jest jakiś manual na forum jak zdjąć cały panel ,znająć moje szczęści to zaraz coś połamie.
Nie kojarzę takiej blaszki. kiedyś rozbierałem taki kluczyk i wydaje mi się, że blaszki stykowe są w elemencie z baterią. Powinny dotykać do tych miedziano/złotych pól na płytce. Nie zrobiłeś zdjęcia drugiej części, może ktoś to podłożył, aby bateria lepiej stykała? Pamiętaj, że po wymianie baterii może być konieczne dopisanie pilota na nowo. Osłona klapy ma dwie śruby na torxa ukryte w łapkach. Później ciągniesz osłonę, jest na zatrzaskach. Siedzi mocno, ale ja dwa razy demontowałem i nic się nie połamało.
Fotka nr 3 i 4 widzisz miedziane styki ? a na środku też jest takiego kolotu pod czarnym plastikiem i wydaje mi się ,że z tej okolicy to wyrwałem. Jak masz taki sam kluczyk to może porównasz z moimi fotkami.
No teraz rozumiem, to osłonka jakiegoś elementu elektronicznego na płytce. Próbowałeś dopisać klucz bez tego? Widzę ktoś skrobał pola stykowe, może wcześniej był problem z połączeniem. Często wystarczy delikatnie podgiąć blaszki od baterii. Aby wymontować elektronikę, musisz podważyć ten czarny plastik. Zerwą się zgrzewy, ale słupki zostaną, można później złapać na klej. Miałem kiedyś jajko, ale sprzedałem, mam dwa scyzoryki.
W jaki sposób dopisać? Mam taką teorię ,że ta płytka była wyłamana wcześniej i blokowała przycisk otwierania bo tylko z tym przyciskiem był kłopot , wyjąłem baterię ,sprawdziłem miernikiem i jest sprawna ,ma 3V . Teraz pytanie czy po wyjęciu baterii kluczyk "zapomina" ustawienia? Jeśli tak to nawet jak nie wyjmiesz baterii to i tak rozbierając kluczyk na dwie części elektronika traci kontakt z baterią.
Po wyjęciu baterii na dłużej zawsze trzeba programować pilota na nowo. Znajdziesz np tu: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=217976
Ok idę programować , mam nadzieję ,że odpalę samochód po tym zabiegu bo jak nie to mnie kobita zabije
Ten zabieg nie ma nic wspólnego z odpaleniem samochodu, pastylka immobilajzera to osobny układ wklejony w obudowę.
Niestety nie działa
3. Naciśnij dowolny przycisk na nowym
nadajniku zdalnego sterowania.
Potwierdzeniem będzie sygnał akustyczny.
Po naciśniećiu przycisku na kluczyku nie ma reakcji (sygnału)
Jak miałeś:
Sygnał akustyczny potwierdzi możliwość
zaprogramowania nadajników zdalnego
To pilot uwalony.
Kurde nawet nie wiem gdzie to dokupić , coś tam jest na allegroszu tylko nie wiem który wybrać , a do Forda nie będę się wybierał bo mnie zgolą jak za zboże.Podpowiesz mi coś
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6935706929
Wymieniać zaprogramować i już?
Tak, ale samą płytkę elektroniki, bo w obudowie masz IMMO.
Już kupiłem , a da się tą płytkę wyjąć bez uszkodzenie z tego co patrzyłem to jest to na stałe.Jest jakaś instrukcja na forum?
Możesz zmienić całą połówkę z przyciskami, o ile dobrze pamiętam IMMO jest w części z baterią.
Jeśli to jest ten mały wystajacy kwadracik to jest po stronie baterii.
mały wystajacy kwadracikTak, to jest pastylka IMMO 4D63.
Super ,bardzo dziękuję za pomoc, teraz powinienem to ogarnąć , Jeszcze jak byś miał jakiś manual jak zdemontować bezpiecznie plastikowy panel klapy bagażnika to już będzie wspaniale.
Jeden temat -jedno zagadnienie, regulamin forum się kłania. :568:
Sorki ,jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Kluczyk działa ,wymieniłem elektronikę z innego zamówionego na alegroszu , zakodowałem i wszystko ok. Bardzo dziękuję za pomoc.
|
|