Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] dobór wahacza, jakiego producenta wybrać

waperr
23-09-2017, 22:11
Witam,

Mondek ma niespełna 300kkm nalotu i trzeba wymienić, jeszcze oryginalne, zwieszenie z przodu.
Chciałem wymienić cały wahacz a nie tylko tulejki i sworzeń aby mieć spokój na dłużej.
I tu pojawia się problem jakiego producenta wybrać, co mi da największe prawdopodobieństwo że za 2 lata nie będzie trzeba ponownie go wymieniać.
Do wyboru jest:
- A.B.S ~320pln - nie znam
- Delphi ~310pln - zostało mi polecone jako dobra jakość, a i cena przyzwoita
- Febi ~318pln - kilka razy w różnych autach nie zawodził
- Hetian ~235pln - coś za tanie
- Kamoka ~311pln - nie znam
- Lemforder ~374pln - chyba idą na 1 montaż więc wydają się być dobrym wyborem z jeszcze przystępnej cenie
- Meyle ~449pln - podobno ok
- Monroe ~332pln- podobno ok
- NK ~328pln - chyba holenderska firma i podobno całkiem przyzwoita
- Ruville ~398pln- podobno ok
- Swag ~384pln - nie znam
- TRW ~355pln - podobno czasem są problemy z ich wahaczami
- Vaico ~382pln - nie znam
Przejrzałem forum i internety, ciężko coś znaleźć na temat wyboru wahacza do MK4.
Ma ktoś doświadczenia miłe lub niemiłe aby polecić lub odradzić któregoś producenta?

atari
23-09-2017, 22:12
jak jakosc to lemforder bedzie ok

benokogel
23-09-2017, 22:21
Cześć.
Aktualnie jest tak, że część niby to producentów to "pakowacze" i tak n.p. w paczce Lemfordera możesz znaleźć Febi lub odwrotnie, więc tak na dobrą sprawę możesz wybrać wyższą cenę i mieć nadzieję, że trafisz dobry produkt, lub niskobudżetową wersję z wizją szybszej wymiany :(

Lemfordera, Mayla, Febiego i Monroa wielokrotnie przerabiałem, z Rouvilla dobre są łożyska, większość podobna cenowo

Golson
23-09-2017, 22:23
Na amazon.de szukaj. Przy odrobinie cierpliwości można kupić w takiej cenie.

slider2002
24-09-2017, 11:57
Ja polecam TRW i Febi. Dają radę w Alfie 156 to w Mondeo też dadzą

waperr
24-09-2017, 16:06
Hej,
amazona przejrzałem, niestety aktualnie brak takich promocji :(.

W takim razie chyba będę kombinował z Delphi, Lemforder, Febi lub TRW
w zależności w którym sklepie wyjdzie mi najtaniej cały zestaw lub jakoś sensownie pogrupowane co by na kosztach przesyłki nie przepłacać.

Oczywiście jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to zapraszam do kontynuowania wątku :).

Golson
24-09-2017, 17:09
amazona przejrzałem, niestety aktualnie brak takich promocji

Tam się generalnie robi inaczej zakupy. Dodajesz do koszyka i sprawdzasz codziennie cenę. Jak pojawia się dobra oferta to kupujesz. Czasem trwa to tydzień, czasem miesiąc - to loteria. Ale finalnie jest to bardzo mocno opłacalne.
Przesyłka dociera w 2-3 dni robocze i jeśli kupujesz bezpośrednio od amazona (patrz kto jest sprzedawcą) to od 30 euro jest ona darmowa.

Kupiłem tak już wiele elementów, w tym m.in. komplet wahaczy po niecałe 40 euro/szt.

waperr
24-09-2017, 17:54
Kupiłem tak już wiele elementów, w tym m.in. komplet wahaczy po niecałe 40 euro/szt.

Dzięki za info, nigdy nie kupowałem na de zawsze na com.
Ale w US można było znaleźć promocje od razu z pośród wszystkich sprzedawców, co prawda inny asortyment i tam dużo większy wybór był.
Zobaczę czy uda mi się coś wyhaczyć :)