Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Pokrowce na fotele jakie
kumpel Fordzika 25-09-2017, 10:43 Czy ktoś z Was używa takiego wynalazku z zamierzchłej epoki. Tak sobie myślę, że może warto by kupić i nie niszczyć tych fabrycznych. Przyjdzie mi pewnie Focusem jeździć i jeździć, bo zmiana na Mondeo się oddala :( to chciał bym mieć wnętrze ładnie utrzymane, nie poniszczone, estetyczne. Meczę się jeżdżąc brudnym poniszczonym autem. Niestety stawiam pod wątpliwość trwałość tapicerek w Focusie. Na tą chwilę po 7 latach wyglądają bardzo dobrze, tyle, że jeżdżone autko mało, to i wyglądają prawie jak nowe.
Najlepiej jakby ktoś wrzucił zdjęcie swojego fotela kierowcy wraz z przebiegiem. To jedyne miejsce zajęte przez 100% przebiegu ;)
kumpel Fordzika 25-09-2017, 10:58 ha ha dobre, dobre :) zalajkował bym
na dziś spoko wygląda, prawie jak nówka, ale wiadomym jest, że wszystko się starzeje nie tylko od wycierania, ocierania. Gumy, plastiki, tkaniny blakną, matowieją, plastiki tracą elastyczność. Chciał bym zachować tapicerki w ładnym stanie i zdejmować pokrowce tylko na wielką okazję, no np. jak jadę do kościoła w niedzielę :D
;)
Do kompletu jeszcze by się przydał pokrowiec na kierownicę no i kapelusz obowiązkowo :)
i kapelusz obowiązkowo :)
Zapomniałeś o ....piesku kiwającego główka :P :P
Dziwne.
Pamiętam jak swojego MK2FL rocznik 2008 w 2016 sprzedawałem.
Auto miało coś około 260tyś km (? chyba) przebiegu i fotele wyglądały wciąż poprawnie.
Wystarczyło standardowo wyprać jakiekolwiek odbarwienia o tym:
http://www.bmstores.co.uk/images/hpcProductImage/imgDetail/309173-Interior-Valet-Aerosol-400ml1.jpg
Koszt: 15 zł za puszkę. Plus ściereczki z mikrofibry. Polecam również (jeśli się będziesz kiedyś przymierzał) odkurzacz piorący z dodatkiem/akcesorium do czyszczenia tapicerki.
Ja niestety ostatnio kupiłem odkurzacz piorący (bo muszę taki mieć w UK) i zapomniałem zwrócić uwagę czy ta dodatkowa rurka jest.
Środek za 15 zł starcza (przynajmniej u mnie) na jakieś pół roku - rok w zależności czy bardzo często czyścisz siedzenia.
Pokrowców na siedzenia używam tylko i wyłącznie ze względu na psa.
juri2069 25-09-2017, 19:18 Chcesz to mam pokrowce na sprzedaż a jak nie chcesz to za godzinę je wystawie na forum :)
Auto dekor najlepsze czyli Premium, skóra z alcantara . One są uniwersalne czyli również pasują do focusa. Nowe kosztują 208 zl a ja mam 120 zł. Nowe nie używane, po prostu kiedyś wygrane bo gość był sponsorem turnieju
bastek_s 27-09-2017, 20:17 osobiście nie polecam żadnych uniwersalnych, a szyte na wymiar - jedynie takie mają sens, są profesjonalne firmy w Polsce, które szyją takie podobnie jak tapicerki np.:
MIREX II z Czerska
AUTOPOKROWCE z Pruszcza Gdańskiego
Polecam!!!
Jeszcze nie widziałem uniwersalnych, które wyglądałyby lepiej niż beznadziejnie.
Takie uszyte na miarę, świetnie dopasowane to zakłada się kilka godzin. Miałem w poprzednim aucie (ERJOT) i były znakomite - materiał o wiele lepszy niż na siedzeniach. Ale pokrowce pasują tylko na siedzenia najbiedniejsze, takie płaskie, jak te pasiaste z fokusa mk2. Do takich pijących w szerokie odwłoki nie pasują żadne.
kumpel Fordzika 27-09-2017, 21:34 osobiście nie polecam żadnych uniwersalnych, a szyte na wymiar - jedynie takie mają sens, są profesjonalne firmy w Polsce, które szyją takie podobnie jak tapicerki np.:
MIREX II z Czerska
AUTOPOKROWCE z Pruszcza Gdańskiego
Masz jakąś wiedzę jaki to może być koszt, w setkach zł czy w tysiacach. W zasadzie to mi jeden potrzebny na fotel kierowcy, no może dwa i na pasażera :)
Bump: Koszt: 15 zł za puszkę. Plus ściereczki z mikrofibry. Polecam również (jeśli się będziesz kiedyś przymierzał) odkurzacz piorący z dodatkiem/akcesorium do czyszczenia tapicerki.
No dzięki, dzięki, z praniem tapicerki odkurzaczem ma lipne doświadczenia na poprzednich autach. Po czasie jakimś wychodzi z tkanin środek piorący, biały pył. Sposób na to odkryłem po czasie. Trzeba po praniu z detergentem powtórzyć operacje prania samą wodą bez detergentu.
Trzeba po praniu z detergentem powtórzyć operacje prania samą wodą bez detergentu.
Dokładnie tak to robią zawodowcy. A jak się starają, to aż do momentu gdy woda będzie idealnie czysta.
Ja raz na jakiś czas wypożyczam profesjonalnego Karchera za 45zł na dobę i mam załatwioną sprawę wszystkich aut oraz kanap, foteli itp. sprzętów domowych.
bastek_s 28-09-2017, 09:03 Pokrowce szyte na wymiar w zależności od połączeń i przeszyć/haftu jak zamawiałem to koszt za komplet od około:
400 - 600pln
ale praktycznie wszystko jest do wykonania i leży pięknie, ja z reguły do swoich samochodów - zamawiałem połączenie skóry + materiał, raz tylko sama skóra - ale uznałem za mało praktyczny w lecie gorąco w 4 litery w zimie zimno.
Szmaciane idealnie dopasowane: 194 zł
http://erjot.pl/shop/ford/106-ford-focus-mk2-2004-2010-welurowe-pokrowce.html
(wersji dla fokusa nie znam, ale w poprzednim aucie były świetne)
bastek_s 28-09-2017, 09:42 W przypadku firm, których przykłady podałem koszt wykonania jedynie z weluru też jest niższy - zapewne porównywalny do tego co kolega napisał, ale moim zdaniem zakładać welur na welur - bez zmiany wizerunku wnętrza mija się z celem (pozostaje wiadomo aspekt ochronny).
Ale jak wydać już te 200pln to moim zdaniem lepiej dołożyć kolejne 200 i mieć wnętrze podobne do lepiej doposażonych egzemplarzy, zamiast kupować powycieraną lub z rozbitka kompletną tapicerkę.
Ale skóra* jest absolutnie bez sensu (czy to w domu czy w aucie) - gorzej siedzieć, bo się ciało do tego klei, a do tego gorące i zimne bardziej niż tkanina.
A współczesna skóra w lepiej wyposażonych egzemplarzach to guma napylona na szmatę. Taka to skóra. Mam taką na kierownicy i mieszkach w tunelu.
Ale zdecydowanie łatwiej wyczyścić z czekolady i rozlanych napojów ;)
juri2069 28-09-2017, 12:29 Takie uszyte na miarę, świetnie dopasowane to zakłada się kilka godzin.
Skoro pokrowce zakłada się kilka godzin to faktycznie są dopasowane. ......... Nie ma co.
Takie uniwersalne zakładałem u brata w astrze max 1 godz , dlatego tak długo że mieliśmy problemy z odkreceniem kanapy.
A typowe do golfa 5 z tesciem zakładaliśmy mniej niż godzinę zdecydowanie.
Kilka godzin to trwa zamówienie i przewiezienie materiału na pokrowiec , pokrojenie , uszycie , kupno i założenie na samochód.
A mam wiedzę bo moja mama wiele lat już pracuje w tej branży
bastek_s 28-09-2017, 13:10 W max. godzinę nie da się w sposób sensowny założyć dedykowanych pokrowców - jeśli bierzemy pod uwagę w miarę nowoczesne auto, które ma obudowane fotele i chcemy to zrobić sensownie nie dewastując żadnych mocowań, uchwytów. Oczywiście widziałem takie osoby które zakładały szybko - ale to nigdy nie było estetycznie i trwale.
juri2069 28-09-2017, 13:40 Zależy kto ma jakie zwinne rece. Skoro zakładałem w tyle i tyle to wiem.
Oczywiście nie zakładałem na nowoczesne auta. Zresztą moje jest można rzec nowoczesne bo ma 3 lata i tam żadnych komplikacji w fotelu nie ma
Jeszcze kwestia czy pisząc kilka godzin ktoś miał na uwadze 2 czy 5 bo to różnica.
bastek_s 28-09-2017, 13:45 Jeśli w powiedzmy około 2-3 godzin robiąc spokojnie z przerwami - jestem w stanie uwierzyć.
juri2069 28-09-2017, 14:05 To mi nie wierzysz. Nie musisz .Nie będę udowadniał. W jednym aucie zakłada się lepiej w innym gorzej i wtedy zejdzie
|
|