malatxxx
29-09-2017, 15:43
Byłem dzisiaj u oponiarza i stwierdził .źe ząbkują mi opony od wewnątrz. Jedna dosyć mocno.co może być przyczyną? Oponiarz twierdzi że to wina amortyzatorów
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Ząbkowanie opon. malatxxx 29-09-2017, 15:43 Byłem dzisiaj u oponiarza i stwierdził .źe ząbkują mi opony od wewnątrz. Jedna dosyć mocno.co może być przyczyną? Oponiarz twierdzi że to wina amortyzatorów Cielak17 29-09-2017, 15:47 Sprawdź sobie geometrię kół. Jarek_Lodz 29-09-2017, 17:05 Od zbieżności opony się ścinają, ząbkowanie to bardziej amorki. Lekko wyząbkowane opony można próbować wyrównać. Profesjonalnie - w warsztacie, mniej profesjonalnie flexem. Pozdrawiam Jarek ccLot 29-09-2017, 19:51 Jak nie masz kierunkowych opon to można zamienić lewa z prawą, tak żeby kręciły się w drugą stronę... malatxxx 29-09-2017, 21:11 Od zbieżności opony się ścinają, ząbkowanie to bardziej amorki. Lekko wyząbkowane opony można próbować wyrównać. Profesjonalnie - w warsztacie, mniej profesjonalnie flexem. Pozdrawiam Jarek to co z tymi amortyzatorami ?robiłem test w serwisie bo mieli akcje w promocji (30 marca 2017) i wyszło mi przyczepność oś przednia lewe 75 % prawe 62 % drgania 17 Hz / oś tylna lewe 59 % prawe 63 % drgania 14 Hz stwierdzili że wszystko O.K . ja się nie znam na tych zakresach i nie wiem jaka jest granica sprawności Jarek_Lodz 29-09-2017, 22:08 Tez tak qrwa myślałem. Miałem coś 68% a to był wylany amorek. Testuj na bujanie , albo jak masz wątpliwości to wymieniaj. Pozdrawiam Jarek Deryll 30-09-2017, 07:01 Jedna opona wyząbkuje a druga nie i to jest fakt, niezależnie od stanu zawieszenia. U mnie w mk3 kombi założyłem Fuldy kierunkowe, takie mi zostały po innym aucie. Pierwszy sezon spoko ale drugą wiosnę po przekładce nie dało już się jeździć. Kupiłem Pirelki asymetryczne i 6 sezonów był spokój z ząbkowanie. Przez te 6 lat nic nie robiłem w zawieszeniu i dopiero w tym roku wymieniłem amorki. Także najlepszą robotę robi dobra opona. koszka 30-09-2017, 09:17 dokładnie jak kolega wyżej pisze . Dużo bardzo duzo zalezy od opon. malatxxx 30-09-2017, 20:36 Jedna opona wyząbkuje a druga nie i to jest fakt, niezależnie od stanu zawieszenia. U mnie w mk3 kombi założyłem Fuldy kierunkowe, takie mi zostały po innym aucie. Pierwszy sezon spoko ale drugą wiosnę po przekładce nie dało już się jeździć. Kupiłem Pirelki asymetryczne i 6 sezonów był spokój z ząbkowanie. Przez te 6 lat nic nie robiłem w zawieszeniu i dopiero w tym roku wymieniłem amorki. Także najlepszą robotę robi dobra opona. to co na początek dla pewności sprawdzić amortyzatory ? koszka 30-09-2017, 21:28 Możesz sprawdzić ale pewnie amorki będziesz miał dobre. Poczytaj w necie o zabkowaniu malatxxx 01-10-2017, 22:24 Możesz sprawdzić ale pewnie amorki będziesz miał dobre. Poczytaj w necie o zabkowaniu poczytałem i wniosek był taki że kombi powinno być zawsze obciążone ,bo do tego jest zaprojektowane aby dżwigać ,wiadomo cegieł nie będę woził aby je dociążyć ,ale te cztery osoby w aucie to lepiej niż sam kierowca i znalazłem też dwa różne wątki z dwóch różnych aut gdzie kierowcy mieli ten sam model opon (klasa premium) i po jednym sezonie były do wyrzucenia bo bardzo mocno wyząbkowały,po zmianie producenta opon przejechali na nich kilka sezonów ,czyli tak jak pisaliście ,problem ząbkowania to głównie kwestia opon ,ja teraz mam budżetowe laufen 235 40 18 ,jak znajdę czas to sprawdzę w warsztacie amory i geometrie i jak będzie O.K to wina opon weuek 01-10-2017, 22:33 No ale podstawa to asymetryczne. Takie masz? malatxxx 01-10-2017, 23:00 No ale podstawa to asymetryczne. Takie masz? tak asymetryczna ,dlaczego to lepiej ? zawsze myślałem że symetryczna daje więcej możliwości przekładania jej w aucie marco102 01-10-2017, 23:53 Przecież asymetryczne możesz przekładać jak chcesz tak samo jak symetryczne. Przy kierunkowych trzeba tylko patrzeć na kierunek obrotu:wink: weuek 02-10-2017, 08:01 Asymetryczne, bo właśnie są znacznie mniej podatne na ząbkowanie na osi z wielowahaczem. Na inne nawet nie spojrzałbym. Jak napisano wyżej - przekładam koła dowolnie lewa/prawa. |