maniak1977
05-10-2017, 13:27
witam...
od dwóch dni ciągle mi piszczy jeden z czujników parkowania.
Podpowie ktoś co z tym zrobić ?
Bede wdzieczny za rady
https://images83.fotosik.pl/840/aa5be5dddecf1949gen.jpg
U mnie pomaga przetarcie czujnika.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
maniak1977
05-10-2017, 14:11
No niestety przetarcie nic nie daje :(
Robiłem to juz przed napisaniem posta
To wymiana
W aso ok 130 sztuka. Nie kupuj zamienników. Tańsze połowę ale lipne. Możesz przełożyć czujnik na inne miejsce to wykluczyć wiązkę. 3min roboty. Ale te czujniki często padają.
Wysłane z Tapatalk
Moje czujniki są ori od samego początku i 10 latek funkcjonują już .
Moje czujniki są ori od samego początku i 10 latek funkcjonują już .
No u mnie podobnie. Jeden się poddal i zaczyna swirowac kolejny. Reszta ok. Może taki ich cykl życia. Z resztą przednie łatwego życia nie mają - ciągle obrywaja czyms;)
Wysłane z Tapatalk
slawek-kali
05-10-2017, 17:36
Przetrzeć i wtyczke sprawdzic.. ew. cofnal sie w strone zderzaka wtedy lekko wypchnac.
maniak1977
06-10-2017, 08:06
Bardzo ciekawe ze p 3 dniach piszczenia , dzisiaj nagle przestał i działa normalnie :)
A juz chciałem go dzisiaj wyciągać :)
Dzieki za wszystkie podpowiedzi
Popukaj w zderzak. Zbiera się tam sporo błota i jak jest wilgotne może powodować zwarcie. U mnie popukanie (dosyć mocno) działa - sporo błota wylatuje. Podczas mycia auta obowiązkowe miejsce do spłukania myjką.
Trzeciford
06-10-2017, 21:42
Miałem podobny problem w Mondeo mk4 na tyle. łatwo się od dołu dostać do wtyczki i wypiąć ją i przeczyścić, niestety nie pomogło. Zauważyłem że czujnik od strony zewnętrznej ma małą korozję - delikatną parchę rdzy. wyciągnąłem więc go, delikatnie przeszlifowałem papierem ściernym tak aż pokazał się metal- to chyba aluminium.
Następnie wziąłem czarny spray, pomalowałem, wyschło, założyłem i działa do dziś.
Diagnostykę zaczynamy od przełożenia czujnika na inne miejsce. Jak problem się przeniesie to wiązka ok. Później można poczyscic czujnik, a jak nic nie da to nowy i temat zakończony. Nie wiem nad czym więcej się rozwodzić. Kolega ma wizualizacje to odpada podłączanie pod komputer. Jak sie nie ma C+++ to wskazane spojrzeć w kompie która sztuka daje dupy.
Wysłane z Tapatalk
Miałem podobny problem w Mondeo mk4 po podłączeniu do kompa wykrylem który czujnik swiruje. Polaszczylem się więc na zamiennik. I co , zamiennik działał jak chciał . pokazywał przeszkodę na pustej drodze. Znajomy ze sklepu podstwail mi druga sztukę. I Co , to samo. Dopiero oryginał działa tak jak powinien.
U mnie często piszczą tylne czujniki latem w duże upały, po minięciu upałów działają normalnie. Nie chce mi się do serwisu jechać, bo wiadomo -podepną pod komputer skasują jakieś błędy i moją kieszeń a nie wiadomo czy coś naprawią.
camel1313
11-10-2017, 07:49
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=172662&page=17
Przeczytaj ten temat, a jak padnie całkiem to mój post ostatni.