Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Miejsce na środkowy fotelik

m3rkury
06-10-2017, 11:46
Witajcie,
porównuję różne auta pod kątem montażu 3 fotelików z tyłu.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów, mógłby centymetrem zmierzyć jaka jest odległość pomiędzy przysrodkowymi krawędziami zaczepów isofix na skrajnych fotelach (tymi wewnętrznymi)? Chodzi mi o sprawdzenie, jaka jest przestrzeń na srodkowy fotelik. Zmierzę sobie w swoim Civicu i będę miał jakieś porównanie.
https://image.ibb.co/m3oSBG/73154_F4_C_F935_4933_8108_1_B4_A865_EE8_F3.jpg

woro_woro
06-10-2017, 11:57
Fotele w 3 rzędzie są tej samej szerokości jeśli to chciałeś wiedzieć. Wielu z nas tutaj jeździ z takim zestawem.

bzyq81
06-10-2017, 11:58
Od klamer pasow 40cm między wewnętrznymi isofixami 66 (tak jak zaznaczyles) a same isofix rozstaw ok 30.szerokosc 3 foteli 140

Wysłane z Tapatalk

tompio2
06-10-2017, 12:36
s-max ma każdy fotel niezależnie regulowany przód/tył więc można powiedzieć, że każde foteliki Ci się zmieszczą. Ale jeśli dopiero planujesz zakup S-maxa to isofix na środkowym fotelu (z tego co wiem) mają fabrycznie jedynie s-maxy od 2011r. Sam mam międzylifta ( z zewnątrz polift, a w środku zegary z analogowymi wskaźnikami temperatury i paliwa, brak isofiksa i top tetcher na środkowym fotelu).
Isofix to isofix. Każdy isofix będzie miał taką samą szerokość.

latar
06-10-2017, 13:20
Szerokość isofixa tak ale szerokość fotelików już nie.
Np 3 takie Kiddy Cruiserfixy nie zmieszczą*się obok siebie.

http://osiemgwiazdek.pl/media/products/71529b0ab07b48de10d05a49883a350e/images/thumbnail/large_Steel-Grey.png

A Recaro Monza to już w ogóle szerokie są i tylko zgrabna osoba usiądzie na środkowym fotelu pomiędzy nimi:

http://osiemgwiazdek.pl/media/products/6f7c88f9baf5fa55f3ecab4bc3937297/images/thumbnail/large_XenonBlue.jpg

Tak czy siak nie ma problemu z dobraniem 3 fotelików, które zmieszczą się obok siebie na isofixach w S-Maxie. A jeżeli foteliki już są to można np środkowy fotel (albo dwa skrajne) przesunąć do przodu, przełamać linię i zmieścić je.

stingerA6
06-10-2017, 13:52
Kurcze, mi mieszczą się bez problemu (nie isofixowe) Recaro Young Sport trzy obok siebie.

m3rkury
06-10-2017, 14:54
Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Czyli ten odcinek co zaznaczyłem ma aż 66 cm? W Civicu VIII teraz mam tylko 34 cm.

Wiem, że w S-maxie się pomieszczę, ale oprócz tego auta rozważam inne opcje (np. Prius+). Chce mieć porównanie tej przestrzeni na środkowy fotelik.
Dzięki!

bzyq81
06-10-2017, 21:36
Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Czyli ten odcinek co zaznaczyłem ma aż 66 cm? W Civicu VIII teraz mam tylko 34 cm.

Wiem, że w S-maxie się pomieszczę, ale oprócz tego auta rozważam inne opcje (np. Prius+). Chce mieć porównanie tej przestrzeni na środkowy fotelik.
Dzięki!
Tak 66-67. Tyle mi wyszło z pomiarów. Miejsca kupe;) Masz 3 fotele pełen wymiar. A od bidy na miejscu 6 i 7 sądzie osoba do 180cm lub fotelik.
Robiłem test- mam 180cm i siada jako kierowca, a za sobą w drugim i 3cim rzędzie bez kompromisu.

Wysłane z Tapatalk

piotrektnw
02-10-2023, 12:52
Cześć,

wymieniam foteliki z 0-18kg na 15-36kg w moim S-max. Tak jak poprzednie, te też chcę zmieścić wszystkie trzy na fotelach w drugim rzędzie.

Chcę zapytać o Wasze doświadczenia z trzema fotelikami 15-36kg w drugim rzędzie - jakie modele wchodzą bez problemu (muszę zmieścić trzy takie same)?

Mam wstępnie wybrane dwa modele:
- Maxi Cosi Kore i-Size
- Maxi Cosi Morion i-Size

Czy ktoś z Was wozi trzy takie u siebie? Próbuję się umówić w sklepie na mierzenie takich, ale graniczy z cudem żeby ktoś miał u siebie 3 na raz...

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

r0ck
02-10-2023, 13:30
jak do S-maxa nie wejdą to chyba nigdzie nie wejdą :)

amk
02-10-2023, 19:38
Chyba mało kto używa trzech takich samych fotelików, zwykle dzieciaki są w różnym wieku. U mnie przy dwóch szerokich fotelikach recaro na skrajnych miejscach, trzeci, ale nie wiem jaki, było ciężko włożyć w środek, może by się udało jakby je wkładać po kolei. Chyba nie pozostaje nic innego niż umówić się ze sklepem żeby zamówili i jak wejdą wszystkie 3 to kupisz. Ale szukałbym raczej węższych modeli.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

BartNS
05-10-2023, 11:37
A nie wystarczy jak sklep miałby 2 sztuki? przypnij dwa, zadbaj aby środkowy był zamontowany centralnie na siedzeniu. a później po prostu przenieś skrajny na drugą stronę nie ruszając środkowego.

Ja mam:
Roamer Kidfix III na lewym,
Römer AdvansaFix IV R na środku,
na prawym nic nie mam, ale spokojnie wszedłby kolejny Kidfix III

Ogólnie oba fotelik mieszczą się na jednym miejscu, nie zachodzą na sąsiednie miejsca. Pomiędzy fotelikami jest sporo miejsca, aby zapiąć pas.

Z tej dwójki teraz brałbym od razu Römer AdvansaFix IV R bo:
- pasy 5-punktowe są do 21 kg, bezpieczniej i łatwiej się zapina z pierwszego rzędu.
- można fotelik delikatnie położyć.

Z tego co pamiętam z okolicach Fake Friday można upolować po okazyjnej cenie