Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] Przednie reflektory przekładka
czarek7777 24-03-2022, 06:20 Ty masz bixenon nie skretny. Nie znalazlem EU odpowiednika. W EU lampy maja poziomowanie i jest dodatkowy moduł który za to odpowiada. Po podłączeniu takich lamp do USA wszystko działa oprócz świateł drogowych i bez dołozenia czujników poziomowania, dodatkowego modułu itp. te światła nie będą działały.
Dzięki za informację . Poczekam na auto jak już będzie to podłączę się kompem i sprawdzę na sto procent jakie lampy były i jakie są moduły . Nie zależy mi na kenonach czy bi-ksenonach . Najchętniej kupiłbym zwykłe soczewki nowe i światła będą ok . Tylko czy wystarczy wymiana kostek i przekodowania auta pod te lampy , czy też trzeba dokładać moduły , elektrykę i itd .
Bump: ...... a najchętniej to kupiłbym lampy takie jakie oryginalnie były USA tylko niestety brak towaru na wszystkich portalach .
Tylko czy wystarczy wymiana kostek i przekodowania auta pod te lampy , czy też trzeba dokładać moduły , elektrykę i itd .
Wystarczy zmiana wtyczek i kodowania
Poczekam na auto jak już będzie to podłączę się kompem i sprawdzę na sto procent jakie lampy były Przecież już ci podałem jakie reflektory były włożone w FABRYCE a jakie numery mają odpowiedniki tych lamp na EU ? CV44-13005-AG - prawy
CV44-13006-AG - lewy
oczywiście ostatnia litera jest nie istotna
Tak wiem , że podałeś ale wpisując te numery w necie jest mało informacji i dużo nieprecyzyjnych . Raz jest mowa o ksenonanach raz , że to są bi-ksenony , itp . Szukając europejskich sprzedawcy też raz piszą , że mają do sprzedania ksenony a inni bi-ksenony ( a numery na wklejce takie same ) dlatego ten temat drążę . Po za tym jeżeli mam kupować lampy EU i dokładać instalację plus moduł aby działały drogowe oraz jeszcze przynajmniej spryski to sobie daruję . Poszukam zwykłych nowych soczewek , zmienię kostki , przekoduję i będę miał święty spokój ,zaoszczędzony czas i pieniądze . Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i pomoc .
czarek7777 06-05-2022, 08:53 Posiadam do sprzedania prawy xenon nieskretny. Wersja USA. Stan bardzo dobry. GJ54-13D152-AG
Ramzes-111111 08-05-2022, 06:44 takie były reflektory https://archiwum.allegro.pl/oferta/lampa-ford-escape-kuga-mk2-lift-2017-2019-i11624581285.html
GJ5413D152AF
GJ5413D153AF
Też, mam problem z określeniem reflektorów i ogólnie odkodowaniem VIN, jeżeli można to- poproszę o odkodowanie forda Escape 1FMCU0F76JUA17431.
mój mail darek-84-22@o2.pl
Może jestem dziwny ale zależało mi na wolnossącym silniku i została najniższa wersja wyposażenia:p
Dzikson4 26-05-2022, 20:46 Escape 2014 z lampami Xenon od Kugi .Dzienne Led powinny przygasać po włączeniu świateł mijania. Tak się nie dzieje .Czy ma ktoś wiedze co należy wykonać aby ledy przygasały jak w Kudze .
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Hej wszystkim,
Prosiłbym o pomoc przy podmianie reflektorów w aucie: Ford Escape 2018 Lift (1.5, benzyna, wersja SE)
Obecnie założone są takie reflektory (zdj. 1.):
GJ54-13W029-AF, GJ54-13W030-AF (zwykłe halogeny, żarówki: 9005, H11LL, 168).
Do głównej kostki idą 4 przewody (zdj. 2.), boczne pomarańczowe mają osobno 2 przewody (zdj. 3.).
Ponieważ jeden reflektor przecieka i paruje (widać pęknięcia :/) chciałbym go wymienić, ale zastanawiam się czy od razu nie zamienić obu na coś takiego:
GV41-13W029-AJ, GV41-13W030-AJ - wersję europejską
np: https://allegro.pl/oferta/reflektor-lewy-kuga-2016-escape-usa-2370326-9052506921
Moje pytania do Was:
1. Chciałbym w ogóle zweryfikować czy są to reflektory, które były oryginalnie w tej wersji (wiem, że po sprowadzeniu samochodu oba reflektory zostały wymienione, VIN: 1FMCU9GD5JUB40078).
2. Czy reflektory, które podałem (GV41-13W029-AJ, GV41-13W030-AJ) będą pasować do tej wersji (2018 Lift SE)?
3. Czy jest to kwestia wymiany reflektora i zmiany kostki (np: https://allegro.pl/oferta/kostka-wtyczka-lampy-ford-kuga-escape-12219692570) czy coś jeszcze jest potrzebne (przekodowanie, itp)? Niestety nie wiem jak wygląda kostka i ile jest przewodów w tych reflektorach EU - może ktoś ma schemat?
Po zamianie postaram się wszystko spisać i wrzucę "instrukcję" co i jak - przyda się innym :)
wojtasm91 07-06-2022, 22:19 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już ...
Jeśli chcesz lampę EU to wystarczy kupić zestaw białych kosteczek i połączyć je w odpowiedni sposób zgodnie z instrukcja od sprzedającego. Zestawy kostek takich jak na foto znajdziesz na popularnych portalach aukcyjnych i ogłoszeniowych. Zależy z jakiego stanu pochodzi auto ale większość ma pomarańczowe kierunki z tylu więc trzeba dopiąć tylko przeciw mgielne. i jeśli jest mus na przeglądzie boczne kierunki w lusterkach jeśli nie ma. Zegary i Sync3 da się konwertować do wersji softu 3.4.22110 i map F11
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już ...
Dziękuję za odpowiedź! Dam znać jak poszło :)
Cześć. Przeczytałem wszystkie 27 stron w tym temacie i albo przeoczyłem abo nie znalazłem odpowiedzi.
Mój problem: Escape 2018 z założonymi lampami ksenon+led z Kugi (tak kupiony). Wszystko działa (mijania, dzienne, pozycyjne,) ale:
-kiedy włączam długie zamiast unosić się przesłona na ksenonie włącza się żarówka h1 chyba od doświetlania zakrętów.
-tym samym nie dzałają ani długie ani doświetlanie zakrętów
Czy jest jakiś prosty sposób polegający na zmianie pinów aby napięcie długich unosiło przesłonę. Póki co na doświetlaniu i poziomowaniu mi nie zależy-to chcę zrobić przyszłości.
Witam. Posiadam Forda Escape MK2 z 2015r w wersji Titanium z bixenonami sprowadzony z Kanady. Problem polega na tym, że gdy przełącznik świateł jest w pozycji 0 to palą się ledy do jazdy dziennej oraz światła przeciwmgłowe z przodu. Podobno jest to seryjne wyposażenie w Kanadzie bo światła przeciwmgielne robią również za dzienne. Mam pytanie czy ktoś z was wie gdzie można to zmienić w forscanie ? szukałem w BCM ale prawdopodobnie trzeba wpisać odpowiednie numery by zaprogramować tą funkcję. Będę wdzięczny za podpowiedź. Ewentualnie poprosił bym zdjęcie z forscana z BCM od kogoś kto ma escape z USA z xenonami, porównałbym sobie wtedy numery. Pozdrawiam
wojtasm91 03-07-2022, 11:04 esdarek Witaj jest dokładnie tak jak mówisz nie masz modułu HCM a co za tym idzie lampy nie są poprawnie obsługiwane. Nie wiem co dokładnie masz zrobione u siebie ale widziałem już niestety myk z zakodowaniem doświetlania zakrętów które symulowały zmianę świateł z tym że zmiana świateł jeśli dobrze pamiętam realizowana jest przysłoną a twoja lampa robi dokładnie to co napisałeś zaczyna świecić mocno na boki. Co do rozwiązania uzupełnienie auta o wymagane elementy i poprawne ich zakodowanie. Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł pod tytułem potencjometry pozostawione pod maską i inne.
Hazard1337 21-07-2022, 19:34 Witam serdecznie, ja mam problem z lampami, musze obie przednie zakupic, niestety dosyc nietypowe bo na hb3 i h9. Ford escape mk2 lift. 2019r, wersja SEL.
Opis na lampie C520 MID HEADLAMP
GJ54-13w029-bh
GJ54-13008-bc
[RH]3193
Czy ktos moze wie jaki zamiennik/ odpowiednik na europe?
Lampa Escape 2020 jak na foto. Jestem totalnie nieobeznany - co najlepiej zrobić z tym na EU? Nie wiem czy to bixenon, halogen, skrętny, doświetlany czy nie itp :(? Kupić nowe lampy, wystarczy te przeprogramować? Boję się oddać jakiemuś "fachowcowi" zanim nie będę wiedział co potrzebuję zrobić.
... Boję się oddać jakiemuś "fachowcowi" ....
Bo potrzebny jest taki bez cudzysłowów... W Dębicy bywa Kolega Łukasz tel. 660 842 033, prawdziwy fachowiec od lamp w Fordach i nie tylko... Umówić się i omówić co i jak...
BTW - to są lampy ledowe "poziom 3", generalnie po wymianie na EU na takie same nie daje się ich uruchomić. Więc albo zostaną te amerykańskie (jeśli są całe) albo będzie trzeba "downgradeować" do poziomu 2 (żarówkowe) albo "upgradować" (z dokładaniem HCM) do "poziomu 4". To ostatnie niestety jest "mocno nie tanio"...
Jeszcze druga uwaga - nigdy nie zająłem się "na poważnie" analizą z jakiego powodu wymiana tych lamp "poziomu 3" z USA na EU nie daje się wykonać. Moim zdaniem powinno się to udać, ale wielu tego próbowało (fachowców) i każdy mi mówi "nie da się"... Więc albo "nie jest to łatwe, ale się da" albo "z nieznanych zupełnie powodów nie da się i już"...
albo zostaną te amerykańskie (jeśli są całe)
A to mogą zostać takie? Znaczy się przejdą przegląd? Co warto w takim razie zrobić?
Skąd wiadomo, że nie mam HCM? Na desce nie ma pokrętła do regulacji poziomowania lamp.
Dzięki za kontakt tel. Bałem się właśnie "fachowców".
Pokrętła żadnego nie znajdziesz .... :PTyle już było pisane na temat poziomowania , reflektorów xenon , że naprawdę warto przeczytać temat od początku
Proszę szanownych kolegów o pomoc. Jaki jest europejski odpowiednik reflektora o symbolu CJ54-13D155-AM . Potrzebuję kupić komplet na EU ale często są gołe więc mam jeszcze jedno pytanie czy przetwornice z tych lamp co podałem z USA będą pasowały i działały z europejskimi ? Bardzo dziękuję za wszelkie wyjaśnienia. .
Dzikson4 02-12-2022, 19:18 Po numerze wychodzi ,że masz przedlifta .W tym przypadku kupujesz xenony od Kugi i montujesz bez problemu .Wtyczki pasują .Przetwornica od wersji USA nie pasuje .W kudze są dwie ,jedna od LED dzienne ,druga od Xenon .
Witam. Auto jest z 2014 roku . Faktycznie w oryginalnych lampach z tego co pozostało jest tylko jedna przetwornica . Czyli potrzebuję xenonów eu ale w 99% sprzedawane są bez przetwornic więc muszę je również nabyć . Z tego co piszesz na każdą lampę potrzebne są dwie czyli razem 4 . Nasuwa się oczywiście pytanie na które nie znam odpowiedzi jakie to przetwornice . Czy ktoś ma może ich numery katalogowe ? Czy dwie są inne a dwie inne czy takie same 4 . Kurcze nie miała baba kłopotu ........
Jak ktoś zna te symbole przetwornic to bardzo oproszę o podanie .
Wiem , że zawsze można założyć zwykłe lampy ale ksenon robi robotę .
Dzikson4 03-12-2022, 16:06 Przetwornica LED
https://allegro.pl/oferta/sterownik-modul-led-ford-grand-c-max-kuga-oryginal-9493341131
Przetwornica Xenon
https://allegro.pl/oferta/przetwornica-valeo-xenon-d3s-35w-89089352-7g-12v-9269640987
Aukcje przykładowe .
Super bardzo Ci dziękuję o pozdrawiam .
Dzień dobry.
Czy może w woj. łódzkim jest jakiś specjalista od przeróbki lamp USA na EU lub może nieco dalej?
Escape z 2018 r. Lampy halogenowe.
renton26 22-12-2022, 19:57 Dzień dobry.
Czy może w woj. łódzkim jest jakiś specjalista od przeróbki lamp USA na EU lub może nieco dalej?
Escape z 2018 r. Lampy halogenowe.Auto-West Aleksandrów Łódzki.
Zadzwoń, zapytaj.
Cześć, jeżdżę już dwa miesiące i zacząłem się zastanawiać czy ma sens zmiana „Headlights, type” w BdyCM main. Fabrycznie miałem Xenony ale założyłem zwykle soczewlowe Valeo z DRL. Wydaje mi się, ze wszystko działa okej, ale może powinno lepiej ? �� jak wybrałem 01 - światła halogenowe bez urządzenia ustawicznego to potem w DTC miałem błąd BdyCM - konfiguracja niekompatybilna. W załączniku zdjęcie jakie opcje mam do wyboru (sorki ze zdjęcie a nie screenshot, jakoś nie pomyślałem). Takie mam opcje :
00 - Nie skonfigurowane
01 - Swiatia halogenowe bez urzadzenia ustawezego
02 - Halogen lights with adjuster
04 - Advanced front lighting system with auto adjuster
05 - GDL advanced front lighting system with static bending, light and auto dynamic adjust
06 - Advanced front lightning system with automatic adjustment, menu controlled, mechanical or no tourist light
07 - Advanced front lightning system with automatic adjustment, menu controlled, electronic tourist light
08 - Advanced front lightning system with automatic adjustment, button controlled, electronic tourist light
09 - Agaptive Bi-Xenon Lights
OC - Halogen headlamps - NAS
OE - DL advanced front lighting system with static bending, without levelling (Xenon - NAS) OF - Twin Chamber Halogen Reflector Headlamps
10 - Twin Chamber, bright refector Headlamps, black bezel
11 - Halogen Projector Headlamps
14 - Dual headlamp less light guide
17 - Headlamps Level 3
Czy to ustawienie ma w ogóle jakies znaczenie ?
Edit: a może jest mi ktoś w stanie potwierdzić, ze u mnie swieci tak jak powinno:
W pozycji pierwszej: O - swieci się tylko pasek led z przodu i nic z tylu
Druga pozycja - pozycyjne - świeci sie pasek led i oba światła z tylu
Trzecia - mijania - lekko przygasa pasek led, swieci sie tylko po jednej żarówce w każdej lampie z przodu (skrajna - soczewka), z tylu również swieca sie światła
Czwarta - automatyczna - jak jest dzień to swieci sie tylko pasek led, jak jest zmrok to jak w pozycji 3ciej.
Zacząłem sie zastanawiać mocniej czy wszystko jest ok bo ostatnio pokonałem kilkaset kilometrów autostradami nocą i przy 140km/h miałem wrażenie, ze moj zasięg widzenia jest bardzo ograniczony. Często patrzyłem na nawigację żeby sprawdzić czy zaraz nie pojawi sie jakie zakręt. Dodatkowo ostatnio mijałem kuge albo escape i przy włączonych mijania świeciły sie dwie żarówki w każdej lampie (nie zwróciłem uwagi czy miała pasek led). Na przeglądzie mówili ze światła są ustawione idealnie. W załączniku jak wyglądają światła mijania.
Założone mam Valeo 450599 i 450598
https://m.intercars.pl/produkty/1962788-reflektor-p-ford-kuga-ii-0117-0419-valeo-val450599-h1h7led-elektryczny-mod-sport
Witam ponownie. Escape 2.0 Titanium Kanada 2018. Forscan pokazuje,że miał lampy Biksenon adaptacyjne. Handlarz założył biksenon od Kugi i podpiął "długie" pod żarówkę doświetlania zakrętów. Niestety w tym przypadku nie mam długich jak i doświetlania zakrętów. Znalazłem ucięte kable, podłączyłem i mam doświetlanie zakrętów (wersja na dodatkowych żarówkach). Niestety nadal nie mam długich. W Escape było prosto bo zasilanie długich podnosiło przesłonę. Dziwi mnie, że w Kudze jest inaczej. Nie chce mi się wierzyć, że do działania długich potrzebuję spryskiwaczy i poziomowania. Logika podpowiada, że dodatkowe zasilanie oraz sygnał z HCM potrzebne są do poziomowania na którym póki co mi nie zależy. Hcm jest widziany przez forscan i działą mi doświetlanie zakrętó więc chyba fizycznie jest. Informacje w necie są sprzeczne. Można znaleźć info,że obejdzie się bez poziomowania ale jest z tym jak z Yeti-wszyscy piszą nikt nie wie jak. Oczywiście kilkukrotnie przeczytałem ten wątek. Może tym razem mój post nie będzie niewidzialny i ktoś odpowie?:wink:
grande1970 09-01-2023, 13:40 Panowie escape 2019 lampy zwykłe, wtyczka 4 przewody + druga do obrysówki. Chce zamontować soczewki, które już mam. Ktoś jest w stanie podpowiedzieć ?
do zamontowania krótkie, długie, postojowe (w nowej lampie ich nie ma, jest led), może dzienne ale to nie jest priorytet bo mam jej w zderzaku (żarówka dual color z przygaszaniem).
Druga sprawa to czy ktos próbował kiedykolwiek uruchomić regulację świateł w lampie EU zamontowanej w amerykańcu - odbywa sie to przez komputer czy sygnał leci z regulatora w przełączniku ?
grande1970 10-01-2023, 08:36 dobra jako że otrzymałem info to się podzielę
1. aby działały światła pozycyjne - pasek led - należy podpiąć pod pin 12 plusa z obrysówki
2. aby działały dzienne z bcm należy podciągnąć sygnał kolejno do kostki lewej i prawej lampy i wpiąć pod pin 2 - tego nie robiłem bo mam drl w kierunkach na dualcolor z przygaszaniem
3. jeszcze pracuje
Dzikson4 10-01-2023, 16:40 Może ktoś wie co zrobić żeby w Escape przedlift dzienne Led przygasały po włączeniu mijania .Lampy od Kugi Xenon .
grande1970 10-01-2023, 18:44 coś takiego zamontuj https://allegro.pl/oferta/inteligentny-kontroler-drl-sciemniacz-12586237860
widziałem nawet po 6 zeta na allegro, działa mam takie tyle że w FL. Jedyna zmiana to zasilanie podpiąłem po kluczyku a nie bezpośrednio z akumulatora
Może ktoś wie co zrobić żeby w Escape przedlift dzienne Led przygasały po włączeniu mijania .Lampy od Kugi Xenon .
Temat poruszałem już rok temu. Nikt tu nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie. Mam to samo i tak z tym jeżdżę.
Obecnie założone są takie reflektory (zdj. 1.):
GJ54-13W029-AF, GJ54-13W030-AF (zwykłe halogeny, żarówki: 9005, H11LL, 168).
Mam w swoim takie same lampy, czy jeśli dobrze was rozumiem wystarczy tylko kupić do nich kostkę którą kolega pokazał i przekodować?
Witam, czy ma ktoś rozpiskę pinów w lampach zwykłych Escape 2021?
I ew rozpiskę kodowania do Forscana by działały DRL bez obrysówek?
Dzięki z pomoc :)
Witam forumowiczów
Posiadam Forda Escape z USA w którym zostały wymienione przednie lampy. Fabrycznie były reflektory halogenowe a obecnie europejskie full ledy. Z tego co się zorientowałem jest to bogata wersja z ruchomą soczewką. Wszystko działa prócz 'ściemniania' świateł dziennych. Nawet na światłach mijania światła pozycyjne świecą dosyć mocno. Czy to normalne zjawisko? Byłbym wdzięczny za wskazówki a najlepiej gdyby ktoś miał zdjęcia jak to ma wyglądać w "oryginale"
Lipton9995 19-10-2023, 09:03 Witam :) sprowadziłem właśnie escape 2020 z rozbitym przodem. Jako, że lampy są uszkodzone, to od razu założę EU :) Oryginalnie zamontowane są zwykłe 3x żarówka + chyba LED? Nie widziałem jak to świeci :) numer lampy to LJ6B-13W029-BF. Mógłby ktoś doradzić jakie lampy kupić EU, żeby było jak najmniej problemów? Chodzi mi o europejski odpowiednik o tym samym standardzie (3x żarówki). Jak wygląda podłączenie tego? Trzeba coś programować? Wtyczka jest P&P czy trzeba zmieniać? Z góry dzięki za odpowiedź.
W Mińsku jest kolega forumowy zajmujący się taki sprawami zawodowo. Programowanie do zmiany to najłatwiejsza część.
Cześć. Przeczytałem wszystkie 27 stron w tym temacie i albo przeoczyłem abo nie znalazłem odpowiedzi.
Mój problem: Escape 2018 z założonymi lampami ksenon+led z Kugi (tak kupiony). Wszystko działa (mijania, dzienne, pozycyjne,) ale:
-kiedy włączam długie zamiast unosić się przesłona na ksenonie włącza się żarówka h1 chyba od doświetlania zakrętów.
-tym samym nie dzałają ani długie ani doświetlanie zakrętów
Czy jest jakiś prosty sposób polegający na zmianie pinów aby napięcie długich unosiło przesłonę. Póki co na doświetlaniu i poziomowaniu mi nie zależy-to chcę zrobić przyszłości.esdarek,
W moim Escape 2018 jest podobna sytuacja, mianowicie: lampa Valeo GV41-13D155/4. Włączenie świateł drogowych uruchamia żarówkę H1, która odpowiada za doświetlanie zakrętów (jeśli dobrze zrozumiałem). Według forscana mam moduł HCM GJ5T-13C148-AD. Pytanie do Was co powinienem dołożyć, zaprogramować, uderzyć żeby mieć normalne światła drogowe?
Witam
Czy można wymienić przednie lampy w Ford Escape 2017 z wersji USA na europejskie. Lampy zwykłe nie żadne xenoy i czy np od Kugi będą pasowały na zasadzie plug&play.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Mam lampy LED USA statczyne ale adaptacyjne ;) Znaczy się działa automat świateł drogowych :). Jak zapakuję mocno tył, to nie chcę świecić w księżyc ;)
Czy można a jeśli tak, to co trzeba zrobić, żeby ich nie wymieniać na EU a dołożyć możliwość choćby ręcznego ustawiania góra/dół z deski rozdzielczej?
...co trzeba zrobić, żeby ich nie wymieniać na EU a dołożyć możliwość choćby ręcznego ustawiania góra/dół z deski rozdzielczej?
Zdanie WEWNĘTRZNE SPRZECZNE.
Amerykańskie lampy do ustawiania wysokości używają jedynie ŚRUBOKRĘTA - bo nie mają żadnych silniczków regulacji...
Więc jedyna opcja - "żeby ich nie wymieniać na EU" - to ów śrubokręt przymocować sobie do deski rozdzielczej...:one:
przemek219 15-05-2024, 11:57 Witam mam takie pytanko czy spotkał ktoś się w Fordzie Escape my 2020 rok zostały wymienione lampy na europejskie niby najwyższy model z doświetlaniem i automatycznymi długimi i wszystko w porządku działa tylko w BCM ja mam cały czas dwa takie błędy które powodują to że przy zapalonych długich światłach wyskakuje żółta żarówka próbowałem już wymienić moduły od lamp nic to nie pomaga ten błąd cały czas zostaje jak wypnę lampę to błędy wyskakują w hcm-ie o braku lampy ale i tak tego błędu się nie da skasować ktoś ma jakiegoś pomysła
Mirekski 10-06-2024, 13:19 Witam.
Ford Escape z 2015 roku , miał w oryginale bi-xenony w tej chwili ma założone europejskie bi-xenony z doświetlaniem zakrętów . Proszę o schemat połączenia lamp z modułem HCM i połączenie
z modułami pozycjonowania lamp . Czy do lamp trzeba dopleść dodatkowe przewody , mam teraz 8 przewodów idących do lampy .
Mirekski 11-06-2024, 21:36 Witam.
Na chwilę obecną skończyłem montaż zbiornika z dwiema pompkami , podpiąłem wąż do spryskiwaczy ogarnąłem tylne światło halogenowe , założyłem przedni i tylny czujnik poziomu świateł , doplotłem instalacje
do obu czujników i wyprowadziłem za schowkiem pasażera . Nie wiem jak podpiąć czujniki
do HCM i co jeszcze muszę zrobić . Proszę o schemat podłączenia , może ktoś podzieli się swoją wiedzą i mnie pokieruje .
lukaszooo 12-06-2024, 04:04 Schemat gdzieś w tym temacie był wklejany i to nie jeden raz. Spryskiwaczami nie zarządza HCM tylko BCM i nie jest to potrzebne do poprawnego działania świateł.
Mirekski 12-06-2024, 08:36 Witam.
Zgadza się że jest dużo schematów tyle że nie są aktywne w tej chwili nie działają .
Mirekski 13-06-2024, 22:31 Witam.
Znalazłem schemat instalacji reflektorów i podłączenie do HCM wszystko jest podłączone
pytanie , czy trzeba przekodować lampy , może ktoś mi podpowie lub ogarnie temat w województwie Dolnośląskim .
Mirekski 16-06-2024, 12:11 Witam .
Zakończyłem temat z przekładką świateł bi-xenon z wersji USA na EU . Wszystko zadziałało z czego niezmiernie się cieszę , w tym miejscu chcę podziękować wszystkim czyli sobie za okazaną pomoc w adaptacji świateł . Jak zwykle można liczyć na forum , tak na poważne jak by ktoś miał problem służę pomocą .
Wolfman1969 30-08-2024, 09:27 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Czy możesz napisać co zrobiłeś żeby ogarnąć temat przednich lamp.
Mam taki problem ze zamiast długich mam dośweitlanie zakrętów.
Yupiter1953 24-09-2024, 16:27 Witam
Mam w swoim samochodzie Ford Escape 1,5 2018r z USA ( vin 1FMCU9HD1JUA90441)lampy o numerach GJ54-13W030-BG. Lampy są zniszczone dlatego muszę kupić nowe. Znalazłem takie o numerach GJ54-13W030-AF. Czym różnią się te lampy? Czy są jakieś zamienniki , które pasują do mojego samochodu?
Dziękuję za informacje.
-Bx mają soczewkę i chyba dzienne LED, - Ax brak soczewki i ledów też.
Ta może być
https://allegro.pl/oferta/ford-escape-2017-reflektor-lampa-zwykla-soczewkowa-jasna-lewa-usa-14912881711
Yupiter1953 25-09-2024, 14:56 Witam
Chcę zamienić przy Fordzie Escape 2017 rok lampy przednie na lampy z UE ale nie zgadza się tyk. Czy można wymienić wtyk w samochodzie by lampy z homologacją UE działały.
Vin samochodu 1FMCU9HD1JUA90441 a numer lamp USA to GJ54-13W030-BG. Jakie lampy firmy Valeo z homologacją UE będą najlepsze i niedrogie
Bump: [QUOTE=tomao;3504378]-Bx mają soczewkę i chyba dzienne LED, - Ax brak soczewki i ledów też.
Dziękuję za informację.
Doszedłem do wniosku , że lepiej kupić lampy z homologacją UE a nie z USA
Bump: [QUOTE=tomao;3504378]-Bx mają soczewkę i chyba dzienne LED, - Ax brak soczewki i ledów też.
Dziękuję za informację.
Doszedłem do wniosku , że lepiej kupić lampy z homologacją UE a nie z USA
Ma już ktoś doświadczenia z lampami Escape po lifcie? Czy Matrixy z USA mają te same wtyki co w EU?
marcinair23 31-01-2025, 12:59 Cześć, szukałem, ale nie ma nigdzie info dotyczące tematu Escape mk4
Potrzebuję wymienić lampy przód z USA na Europe.
Obecnie mam LJ6B-13e015-AF
Wersje Europejskie to LV4B-13E015-.... z róznymi końcówkami AH,AG, FC, FG, GH, FB ....
Orientujecie się czy każda z tych lamp podejdzie ?? Jakie są róznice tych lamp?
Potrzebuję kupić, ale nie wiem które będą odpowiednie.
Dzięki
Wolfman1969 07-02-2025, 18:39 Witam.
Mam zamontowane lampy Valeo GV41-13D155AF(bi xenon). Na którym pinie jest sterowanie przysłony świateł długich.
DamianKanar 07-03-2025, 12:04 Witam
Ma ktoś zdjęcia jak zabudowane są czujniki poziomowania z przodu i z tyłu w Kuga MK2 2017 (lift). Muszę zabudować do siebie i póki po zdjęciach nie potrafię tego dokładnie wywnioskować.
|