Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Jak wyłączyć gniazdo zapalniczki, po zgaszeniu silnika?
polsacik 15-10-2017, 15:55 Cześć, potrzebuję Waszej pomocy bo słabo mi idzie szukanie informacji > jak w tytule. Kupiłem wideorejestrator, zasilam z zapalniczki która niezależnie od zapłonu, czy zamkniętego samochodu zasila. Doczytałem że być może wyłączy się pewnie po jakimś długim czasie podobnie do radia która wiecznie grać bez zapłonu nie będzie. Chciałbym aby zapalniczka nie podawała napięcia jak jest zapłon wyłączony. Gdzieś widziałem w skrzynce z bezpiecznikami taką opcję że przekładamy bezpiecznik od zapalniczki aby zasilała ciągle lub nie - u mnie takiej opcji nie ma (załącznik). Pomóżcie co mam zrobić ale bez ciągnięcia kabla od radia, kierownicy itd. da się jakoś tak bezinwazyjnie w elektrykę aby coś nie popalić ?
Byla taka opcja w mondeo mk3, w c maxie i mk4 juz tego nie ma. Zasilanie jest caly czas
Nie da się tego programowo zrobić?
Można też inaczej. Zontowac wyłącznik czy to po drodze do zapalniczki czy też między zapalniczka i DVR. Aczkolwiek ja bym zostawił, imo warto wiedzieć kto w nocy np. Narobił mam na maskę ;)
polsacik 19-10-2017, 20:58 Cholerka szkoda, jak wyjdę na tydzień służbowo a zapomnę wyłączyć rejestrator to mi pewnie akumulator padnie, muszę poszukać przedłużki zapalniczki z jakimś wyłącznikiem czasowym
Nie martw się za wczasu . J mam podpiętą kamerkę od ponad roku i nie przejmuję sie tym , nie wyłączam nic - od sama się wyłączy ,napięcie w zapalniczce znika po jakiś 20 do 30 minutach .
W moim fokusie mk2 fl nie znika nigdy. I tak ma być w tym modelu.
Podłącz zasilanie kamerki pod oświetlenie kabiny. Kup ładowarkę usb pod zapalniczkę wydłub płytkę ze środka i dolutuj kabelki. Takie podłączenie rozwiązuje problem ciągnięcia długich kabli oraz wyłączenia zasilania kamerki. Prąd jest tam około 30min. po zamknięciu drzwi.
Zawsze możesz zainwestować w https://www.wideorejestratory24.pl/adapter-zasilania-mivue-smartbox
M.
W moim fokusie mk2 fl nie znika nigdy. I tak ma być w tym modelu.
Sorki , nie wiedziałem że są takie modele które mają prąd cały czas . Ale jeśli tak jest to faktycznie czas kombinować . Ja ostatnio na allegro zakupiłem dodatkowy zasilacz na USB podpiełem go oczywiście pod zapalniczkę ale możesz podpiąć w dowolnym miejscu . Ja zabudowałem go z lewaj strony kierownicy bo tam mam navi i cholernie przeszkadzały mi kable latające po kierownicy .
polsacik 21-10-2017, 21:11 Nie chciałbym grzebać przy instalacji dolutowując kabelek itp, adaptery zasilnia też nie rozwiązują problemu odcięcia zasilania w stosunkowo krótkim czasie po wyłączeniu zapłonu, zrobiłem testy i moje zapalniczki przód i tył oraz bagażnik po ponad dwóch godzinach na podpiętym urządzeniu i zamkniętym samochodzie nie odcinają napięcia, więc albo poprzedni właściciel grzebał przy instalacji albo ten model tak ma :D.
Jedni chcą mieć tryb parkingowy i zasilanie ciągle w standardzie :) a ja marudzę że to mi nie potrzebne chce mieć odcinanie napięcia po wyłączeniu zapłonu,bo autko trzymamy w garażu, więc tryb parkingowy w wideorejestratorze mi nie potrzebny.
c-maxy tak maja, zasilanie zapalniczki jest stale.
jedyne co mozesz zrobic to zmontowac sobie wylacznik na przewodzie zasilajacym tuz przed zapalniczka.
Ja również rozmyślam nad tym jak by podpiąć CB radio coby po wyłączeniu zapłonu nie skrzeczało całą noc. Jakie macie patenty na zasilanie CB radia bez nieustannego wyciągania wtyku? Da się je jakoś w prosty sposób podłączyć by po wyłączeniu zapłonu CB nie działało. mam nawyk z renówki tam od razu odcinało.
Ja również rozmyślam nad tym jak by podpiąć CB radio coby po wyłączeniu zapłonu nie skrzeczało całą noc. Jakie macie patenty na zasilanie CB radia bez nieustannego wyciągania wtyku? Da się je jakoś w prosty sposób podłączyć by po wyłączeniu zapłonu CB nie działało. mam nawyk z renówki tam od razu odcinało.W Nissanie mam fajnie bo są na konsoli dwa gniazda: jedno ma zasilanie cały czas a drugie tylko wraz z zapłonem:)
W Smaxie za to zasilanie w zapalniczce wyłącza się po wyłączeniu zapłonu.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Ja mam w schowku dodatkowe gniazdo zapalniczki wyciągnięte bypassem ze skrzynki bezpieczników, podpięty bodajże pod bezpiecznik stopu.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
pawel-longer 02-03-2020, 18:01 odgrzeje temat
c-max 2008, kamerka i ..... oczywiście nagrywa po wyłączeniu zapłonu.
Mam podświetlany schowek pasażera, ten nad bezpiecznikami.
Może podłącze się tam na krótko?? co wy na to??
Ominę oczywiście wyłącznik wciskowy który po zamknięciu odcina zasilanie żarówki.Przed nim, podłączę gniazdko zapalniczki, do niej zasilacz kamerki.
Taki plan.
misiekbelchatow 03-03-2020, 10:22 Słabo czytałeś temat. Kamerę zamontujesz pewnie w okolicy lusterka. W oświetleniu wnętrza, koło lusterka, prąd masz około 30-stu minut po wyłączeniu zapłonu. To jest idealne miejsce do wpięcia zasilania kamery.
pawel-longer 03-03-2020, 19:20 misiekbelchatow
Dziękuje za sugestie.
Wydaje mi się że wygodniej jest podpiąć się do zasilania oświetlenia w schowku pasażera, też ma 30 minut opóźnienia.
Jest tam miejsca od chu.... tzn dużo a w podsufitce wsadzić zasilacz plus 2m kabla to chyba nie bardzo ale to też jakieś rozwiązanie, tak jak i zasilenie wstecznego lusterka o ile jest hromatyczne (ponoć wyłącza się przy wrzuceniu wstecznego)
pawel-longer 06-03-2020, 17:51 Pojawił się nowy pomysł, bardziej wyrafinowany.
Kupie "dodatkowy bezpiecznik" złączkę - wtyka się ją zamiast bezpiecznika i wyłapuje dodatkowy obwód na drugim bezpieczniku, taki baypass i podłącze go np z bezpiecznika światła w kabinie do bezpiecznika zapalniczki.
To najmniej inwazyjny sposób - mostek, z pominięciem zasilania bezpiecznika zapalniczki do odbiornika, ewentualnie po drodze dam gniazdko bezpiecznikowe kablowe zabezpieczając przewód na zapalniczkę
Schemat mogę podesłać
Kupie "dodatkowy bezpiecznik" złączkę - wtyka się ją zamiast bezpiecznika i wyłapuje dodatkowy obwód na drugim bezpieczniku, taki baypass i podłącze go np z bezpiecznika światła w kabinie do bezpiecznika zapalniczki.
Daj znać jak kupisz iew link z aukcji.
pawel-longer 07-03-2020, 16:52 piwerko
proszę bardzo :
https://allegro.pl/oferta/dodatkowy-bezpiecznik-gniazdo-bypass-bajpas-mini-7048781983
tym wyłapać z czegoś dodatkowy obwód - np ze świateł wewnętrznych, lub czegś co gaśnie po wyłączeniu zapłonu.
Najgorzej będzie wpiąć się w obwód zapalniczki, trzeba to zrobić na kablu który idzie do zapalniczki w bezpiecznikach, nie na tym co zasila.
Bezpiecznik łączy kable - prądowy z kablem zapalniczki i trzeba zostawić prądowy a podłączyć ten ze świateł do kabelka zapalniczki.
Spalony bezpiecznik przerobić, tak myślę - dolutuje do jednego bolca przewód i wsadzę do gniazda bezpiecznika zapalniczki z tym żeby bolec z dolutowanym przewodem wchodził na kabel zapalniczki w gnieździe i do tego dolutowanego podłącze zasilanie ze świateł wewnętrznych- ten dodatkowy obwód
Brzmi skomplikowanie ale w sumie tylko się wtyka bezpieczniki....przy czym zero zagrożeń bo wszystko jest zabezpieczone przez zwarciem dwoma bezpiecznikami , więc lipy nie ma. No i koniecznie trzeba sprawdzić który przewód w gnieździe bezpiecznika jest zapaliczki.
Na rysunku lepiej to wygląda niż na opisie
Jak będę robił to zrobię jakieś fotki i udostępnię
Dzięki za link :) zrobisz manual jak to podłączyć ? Pozdrawiam
pawel-longer 09-03-2020, 18:26 zamówiłem i czekam na materiał do obróbki
Jak by coś podeśle schemat zainteresowanym. Wprawdzie to prosty rysunek ale każdy go ogarnie.
Jak wspomniałem muszę rozwiązać problem z podłączenia do gniazda bezpiecznika zapalniczki jednego bolczyka z zasileniem z dodatkowego obwodu.
pomysły:
1. przerobić bezpiecznik
2. wykorzystać drugi baypass i lekko go zmodyfikować
3. wsadzić konektorek M w gniazdo
przeeemek 11-03-2020, 20:41 Nie rozumiem twojego toku rozumowania :-).
Wpinasz bajpas w wybrany bezpiecznik. Kupujesz uniwersalne gniazdo zapalniczki, które montujesz np. w schowku. Kabel czerwony od bajpasu dajesz do plusa od gniazda zapalniczki a minusowy z gniazda do masy. W bajpasie masz dwa bezpieczniki (od oświetlenia i nowego gniazda).
Kamera podłączona, kabel schowany w schowku, a gniazdo w tunelu wolne.
Jeśli chodzi o podłączenie pod lusterko. Działa, ale kilka osób zgłaszało, że powodowało to zakłócenie radia. Być może za blisko anteny.
pawel-longer 11-03-2020, 21:22 Można i tak. Myślę że oba sposoby są dobre bo opierają się na bajpasie, choć u kolegi dochodzi opcja gniazdka w schowku
U siebie podłączyłem się do świateł p.mgielnych bezp116 i wyłącza kamerkę po zgaszeniu zapłonu.
Ja to zrobiłem tak :
przeeemek 11-03-2020, 21:35 A już kumam. Czyli dałeś zasilanie na oryginalną instalacje zapalniczki ze świateł. Muszę przyznać, że pomysłowe. Prąd w zapalniczce znika po wyjęciu kluczyka.
Z tym, że wiąże się to z tym, że zasilanie kamerki trzeba ciągnąć do zapalniczki - zajęte gniazdo.
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie dodatkowe gniazdo zpalniczki np. w schowku ew. gdzieś indziej po przedłużeniu przewodów.
pawel-longer 14-03-2020, 19:23 Podzielam zdanie Piwerka. Można bajpass podłączyć do dodatkowego gniazdka w schowku na tej samej zasadzie co podłączyłem u siebie. Pomysł Przeeema jest dobry, kabel bajpassu pociągnąć jako plus do nowego gniazdka w schowku, dociągnąć kabel kamerki po słupku i tapicerką - łatwizna. Gniazdko w tunelu do wykorzystania np. do ładowania telefonu .Pozostaje kwestia masy, najbliżej to chyba masa podświetlenia schowka. Nie uśmiecha mi się rozbierać schowek.Musze popatrzeć na spokojnie gdzie tam by znaleźć masę???
przeeemek 14-03-2020, 19:31 Wyjąć schowek, to odkręcenie kilku wkrętów. Ale pewnie bez tego znajdzie się gdzieś jakąś śruba, żeby przykręcić masę. Jak zdejmiesz schowek to masz na pewno przy uchwycie poduszki powietrznej pasażera masę.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200314/f5e147d8fbf226392e35b6504d728c65.jpg
pawel-longer 17-03-2020, 07:19 Dziękuje. Pobawię się w wolnej chwili bo pomysł iście ciekawy a rozgrzebanie schowka to chyba nie problemu wnioskując z opisu.
Tu ciekawostka - można podłączyć się na zasadzie złączenia kebelów do podświetlenia schowka bezpośrednio, omijając skrzynkę bezpiecznikową i mieć gniazdko w schowku ALE WYŁĄCZY SIĘ PO 30 MINUTACH bo podświetlenie schowka jest razem z podświetleniem górnym kabiny.
wszystkim "bawiącym się" w podłączanie pod inne źródła zasilania, zwracam uwagę na:
-średnice przewodów zasilających gniazdo zapalniczki vs średnice przewodów do których chcecie się podłączać (w większości są to mniejsze przekroje)
-bezpiecznik na gniazdo 20A vs bezpiecznik do którego się wpinacie (w taki sam lub mniejszy to ryzyko, patrz wyżej)
- co ma być zasilane z tego przerobionego gniazda (ile W), bo może strzelacie z armaty do komara i są mniej inwazyjne rozwiązania.
pawel-longer 17-03-2020, 18:21 Antej ma rację. Cenna uwaga. Antej - chcemy podłączyć kamerkę więc max 10W.
Niby przewody mają jakiś zapas obciążenia ale trzeba brać pod uwagę przekroje przewodów i to pod jaki bezpiecznik podłączamy się ,,na lewo,, dodatkowym przewodem dlatego w jednym z postów zaznaczyłem że można podłączyć się jakąś małożerną ładowarką np kamerki a nie lodówką czy odpalać papierosy zapalniczką bo jest ryzyko przegrzania kabli. 20A ok ale na dodatkowej żyłce tej co dorabiamy zamocować bezpiecznik o niższym Amperażu, w razie ,,W,, strzeli ten mniejszy.
:D
post skierowałem "do specjalistów" z wiedzą YT i pochodną, bo coraz więcej takich porad w tym temacie.
Jak ślepo będziecie powtarzać "bo ktoś coś zrobił i działa", to w pewnym momencie coś się spali (oby to był tylko bezpiecznik).
Mam już na koncie trójniki w instalacji gniazda zapalniczki
(gotowe wpinki z odejściem na drugie gniazdo zapalniczki, lub inne urządzenie, na przewodach takich jak instalacja)
Dopiero co skończyłem kolejną lampkę z dodanym zasilaniem "co tam sobie chcesz", ale nie więcej niż 5V 2A.
Przewody do lampki mają przekrój 0.5 więc robić to z głową (na zasilanie dvr i lusterka fotochrom wystarczają, dodatkowe podświetlenie nastrojowe też wytrzymają).
pawel-longer 18-03-2020, 06:01 Trojnik, bajpass jak zwał tak zwał, najważniejsze żeby po zainstalowaniu nie podłączać czegos co żre dużo prądu i koniecznie założyć mniejszy bezpiecznik od tego w który się wpinamy.
Prościej nie da się wytłumaczyć :D
A nie lepiej wpiąć się po plusie z stacyjki ?
pawel-longer 20-03-2020, 12:45 A nie lepiej wpiąć się po plusie z stacyjki ?
Jak się nudzisz i chce Ci się rozbierać pół samochodu to lepiej😁
Coś się tam wymyśli [emoji16][emoji39]
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
|