Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Akumulator do 1,25 benzyna

rafal_kon
14-05-2014, 21:45
Witam serdecznie.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Fiesty 1,2 z 2009r.Już dwukrotnie w przeciągu 3 miesięcy byłem zmuszony poprosić sąsiada o pomoc w odpaleniu auta bo padł akumulator.Prawdopodobnie nadaje się już do wymiany i w związku z tym mam pytanko.
Jaki akumulator byście mi doradzili,polecili?

TSRules
14-05-2014, 22:07
do twojego silniczka 44-47Ah jakiś markowy Centra, Varta, Bosch, warto tez sprawdzić prąd ładowania, oraz ile pobierają urządzenia na przy wyłączonym silniku (radio, alarm itp.)

rafal_kon
18-10-2017, 10:49
Witam.
Jaki polecicie akumulator do Fiesty 1,25 z 2009roku ( benzyna ).
Aktualnie jeżdżę na Varta Blue Dynamic 44 Ah 440 A
Pojeździłem na nim trzy lata i już nie chcę akumulatora tej firmy.
Pozdrawiam.

poltor
18-10-2017, 10:56
Witam.
Aktualnie jeżdżę na Varta Blue Dynamic 44 Ah440 A
Pozdrawiam.Witam
Największe zaskoczenie dla mnie to akumulator Banner( zwykły z czerwonymi naklejkami). Kupiłem go do innego auta 10 lat temu z myślą że nie będę kupował lepszego bo jest szansa że auto sprzedam za 3-4 lata. Tak się stało że auto(diesel) pozostało do teraz i aku dalej to samo...

Wysłane z mojego LG-H502 przy użyciu Tapatalka

CmaXpk
18-10-2017, 17:20
Ja mam w Fieście aku firmy ZAP z Piastowa a w c-maxie słoweńską baterię firmy Topla- to mogę polecic.

buszmen122
19-10-2017, 19:16
Witam.
Aktualnie jeżdżę na Varta Blue Dynamic 44 Ah 440 A
Pozdrawiam.

Co jest nie tak z Vartą, że już jej nie chcesz?

Marek
20-10-2017, 11:39
Przecież napisał, że padł po trzech latach :D

Poza tym każdy będzie chwalił Swoje.
Ja kupuję budżetowe akumulatory bo auta zmieniam średnio co dwa lata więc szkoda pakować coś lepszego.

kurczak610
26-07-2019, 17:01
Witam, w mojej Fieście mk7 1.25 82km aktualny akumulator już nadaje się do wymiany i zastanawiam się jaki nowy model kupić.

Brać taki sam jak mam - FORD Calcium 43AH 390A?
Czy może któryś z tych:
Bosch S5 52Ah 520A
Varta Silver Dynamic C30 54Ah 530A

I mam pytanie, czy większa pojemność akumulatora i większy prąd rozruchowy niż w oryginalnym akumulatorze to dobrze czy źle? I czy nie będzie żadnych problemów z nim, jeśli kupię bardziej pojemny akumulator?

Danielo_82
26-07-2019, 20:07
Większa pojemność to zawsze dobrze. Nie wierz w te brednie i mity że akumulator będzie niedoładowany itp. Nie ma w zasadzie znaczenia marka a tyko rok i miesiąc produkcji i sposób przechowywania.

arturrro
21-11-2019, 16:49
Czy w Mk7 aklumulator jest przymocowany wyłącznie tylko od góry ? czy jeszcze od spodu ?

whirl
21-11-2019, 19:34
Gdzieś słyszałem że Varta i Bosch są produkowane w jednej fabryce. Ja mam od dwóch lat Boscha S4 44Ah póki co nie wykazuje objaw zmęczenia i mam cichą nadzieje że nie padnie po gwarancji (4 lata) :?. Generalnie jak wymieniałem to powiedziano mi że musze szukać akumulator w technologi wapniowo-srebrowej.
Akumulator wchodzi do takiego kubełka i jest mocowany metalową poprzeczką na pokrywie akumulatora.

arturrro
22-11-2019, 02:36
Gdzieś słyszałem że Varta i Bosch są produkowane w jednej fabryce. Ja mam od dwóch lat Boscha S4 44Ah póki co nie wykazuje objaw zmęczenia i mam cichą nadzieje że nie padnie po gwarancji (4 lata) :?. Generalnie jak wymieniałem to powiedziano mi że musze szukać akumulator w technologi wapniowo-srebrowej.
Akumulator wchodzi do takiego kubełka i jest mocowany metalową poprzeczką na pokrywie akumulatora.Dzieki za poprzeczkę.

Marcian
02-12-2019, 08:43
Większa pojemność to zawsze dobrze. Nie wierz w te brednie i mity że akumulator będzie niedoładowany itp. Nie ma w zasadzie znaczenia marka a tyko rok i miesiąc produkcji i sposób przechowywania.

To zależy ile kto jeździ - jak do fiesty wsadzi 74 ah i będzie robił po 2-3 km w jedną stronę do pracy (i nie będzie go sam co 2 miesiące doładowywał) to będzie niedoładowany. Potem przynoszą ludzie na gwarancje, że "****o" a okazuje się, że złe użytkowanie.

Danielo_82
02-12-2019, 08:50
Tak samo, tylko szybciej niedoładowywany będzie mniejszy akumulator.

arturrro
26-03-2020, 13:40
Czu aku padł ? podjechałem dziś do rodziny(2km) i już nie wróciłem samochodem.Przy odpaleniu autko kreci ale wariuje elektronika(miganie wzkazników) nawet wycieraczki same sie włączają! czy to akumulator do wymiany?(3lata)

dragon.data
26-03-2020, 19:38
Czu aku padł ? podjechałem dziś do rodziny(2km) i już nie wróciłem samochodem.Przy odpaleniu autko kreci ale wariuje elektronika(miganie wzkazników) nawet wycieraczki same sie włączają! czy to akumulator do wymiany?(3lata)

Spróbuj odpalić na kable z drugiego auta. Jeśli tak to pewnie aku.
U mnie po tyg oba Fordy się przypominają w ten sposób.
Trzeba by wymienić ale poki co jakos zapaliłem i będę codzień odpalał żeby dotrwać do końca tego szału.
Pozdr.

Wysłane z Tapatalk

arturrro
27-03-2020, 07:26
Dzięki,wymiana aku i autko jak nowe ! Pozdrawiam

Ze_ja
27-03-2020, 10:16
jakos zapaliłem i będę codzień odpalał
Nie ma sensu tak męczyć akumulatorów. Zdejmij klemę, jak nie jeździsz. W miarę możliwości akumulator zabierz do ładowania do domu, niech sobie postoi parę dni podpięty pod ładowarkę (jak masz prostownik transformatorowy, to nawet lepiej, ale tego już na parę dni nie zostawiaj :D). Jak będzie auto potrzebne, to zaniesiesz akumulator. Przy okazji też trudniej ukraść :D
Jak masz prąd przy aucie, to naładuj i zdejmij jedną klemę z akumulatora na postój.

Odpalanie co dzień, jeśli silnik nie pochodzi 20-30 minut to dla akumulatora żadna pomoc. Za to dla silnika praca na wolnych obrotach, bez jazdy to samo zło.

dragon.data
07-04-2020, 16:45
Odpalanie co dzień, jeśli silnik nie pochodzi 20-30 minut to dla akumulatora żadna pomoc. Za to dla silnika praca na wolnych obrotach, bez jazdy to samo zło.[/QUOTE]

W sumie aku do wymiany poszło. A nowy odepne żeby nie padł bo na razie praca w większości zdalna. Pozdrowienia.

Wysłane z Tapatalk

dragon.data
12-04-2020, 08:28
Teraz przyszła kolej na drugiego forda. Aku od 04.2016 wg notatek a ze diesel to nie daje już rady...
Focus miał z 08.2015 wiec chyba i tak dobry wynik jak na aku.
Przy okazji życzenia udanego Świętowania Wielkanocy.

Wysłane z Tapatalk

nicolette.anderson
13-04-2020, 22:04
Najważniejsze, że wymiana pomogła i wszystko jest jak należy. Najgorzej jest wtedy kiedy odpada najbardziej oczywiste rozwiązanie i sama wymiana akumulatora nic nie daje. Pozdrawiam.