Zobacz pełną wersję : Wybór wersji (TREND vs TITANIUM) oraz opcji
Rozważam zakup nowego S-Maxa z silnikiem 2.0 EB + automat i zastanawiam się którą wersję wyposażenia wybrać. Przy tym silniku Trend + Gold X wychodzi prawie 6k taniej niż Titanium a pozostałe opcje które mnie interesują są płatne w obu wersjach.
Z cennika wynika że jedyne różnice to chromowane ramki szyb i zderzaka, wyświetlacz zamiast zegarów (choć wolę zegary), podświetlenie LED i inna tapicerka. Zastanawiam się, czy są jakieś inne różnice o których katalog i cennik nie mówią. Czy ktoś rozważał podobny wybór?
Zastanawiałem się także nad samopoziomującym zawieszeniem, czy ktoś z Was je ma i czy warto dopłacać? W salonie w Łodzi twierdzą że jeszcze nigdy nie sprzedali auta z tą opcją.
kolopeter 19-10-2017, 00:13 ja rozwazam takze zakup i raczej wzialbym titanium, te ramki jednak upiekszaja auto, chyba ,ze tobie to obojetne. bardziej zastanowiam sie nad silnikiem. widze ,ze masz w miare nowe auto, wiec pewnie za 2 -3 lata opchniesz i smaxa. i teraz tak: spalanie EB po miescie to tak z 14 litrow, w dieslu 7 max 9 . I tego max 9 no 10 nie przekroczysz, a 14 w benzynie raczej bez problemu. skrzynia w benzynie jest inna niz w dieslu, a ze auto bedziesz mial krotko, wiec raczej o PS w tym okresie nie musisz sie martwic. nie wiem jaka jest roznica w cenie silnika diesel - benzyna, musze to sprawdzic. Mozliwe ,ze wieksze spalanie benzyny nie pokryje roznicy w cenie silnikow w czasie 3 lat. zalozmy, ze roznica to 10 000zl, wiec musialbys jezdzic okolo 20 000 km rocznie ,aby po 3 latach pokryc ta roznice. przynajmniej tak mowi kalkulator na autocentrum.
Zdaje sie, ze jezdzilem EB z tym automatem i hmm ..trudno mi teraz zdecydowac ktory lepszy. oba potrafily szarpac. Moj PS ma 180 tysi km , EB mial 50 000. moze musze sie wybrac na jazde probna i zdecyduje sie takze na EB... po tym co napisalem :) bo jezdze z 10 -15 tysi rocznie. Co do "ukrytych roznic" to kiedys byla plotka ,a moze i fakt , ze diesla byly mocniej wygluszone, ale czy to jest prawda ... cos mi takiego chodzi po glowie. jesli zalezy ci na ciszy , to na stronie auto decibel mozesz porownac glosnosc i jesli dobrze pamietam , to benzyna delikanie cichsza jest przy 140 km/h.
napisz prosze dlaczego chcesz EB, bo sam nie moge sie zdecydowac.
nie sprzedali z adaptacyjnym , bo jeden amor to koszt okolo 2000 zl i ludzie chyba jednak sie boja tego. ogolnie na zwyklym zawieszeniu smax jest takze dosc wygodny.
ps. sorki ,ze nie napisalem odpowiedzi na twoje pytania :) moze ktos inny sie znajdzie
ps2. patrze w konfigurator, to diesel 150km tanszy jest, a bez problemu do zrobienia na 180. widze ze w fordzie placi sie za koniki nie za technologie.
Diesla nawet nie rozważam, bo po prostu ich nie lubię, zaczynając od dźwięku a kończąc na smrodzie ropy. Rocznie robię 20-25 kkm, ale zdecydowana większość to miasto, trasa raz na 1-2 miesiące tyle że dalsza. To raczej słabe warunki dla diesla.
Nie zakładam też że go sprzedam za 2-3 lata, wręcz przeciwnie, chciałbym przynajmniej 6 lat nim pojeździć. Obecnego auta nie zmieniałbym gdyby nie szczęście narodzin trzeciego dziecka, a S-Max to chyba jedyne auto, w którym rodzina z trójką dzieci zmieści się i kierowca ma jakąś namiastkę przyjemności z jazdy.
Spalanie 14l może i wydaje się spore, ale do spalania 11,5-12l przywykłem już od dawna, a do tego zakładam że jak ktoś rozważa zakup nowego auta to na paliwo też go stać.
Wracając do zawieszenia to nie myślałem o adaptacyjnych, a jedynie samopoziomującym (w cenniku 2700 zł). Pewnie, że się popsuje prędzej lub później i będzie droższe w naprawie od zwykłego, ale jeśli rzeczywiście się sprawdza to może warto? Z moich doświadczeń wynika, że psują się wszystkie auta zarówno nowe jak i używane, a gwarancja częściej psuje krew bo nie działa niż daje poczucie spokoju.
Listwy chromowane wyglądają super, choć ja rozważam kolor biały, a w tym przypadku czarne listwy i przyciemnione szyby moim zdaniem wyglądają równie ciekawie. Jeśli tylko dla listew miałbym wybrać Titanium to prawie 6k za listwy to lekka przesada. Odnosząc to do benzyny to da się za to przejechać prawie 10 kkm.
stingerA6 19-10-2017, 07:23 Jeśli tylko dla listew miałbym wybrać Titanium
Trendy nie mają w standardzie felg alu, do tego inna tapicerka, zegary....brałbym titanium. Kiedyś przy odsprzedaży z trendem też będzie trudniej.
Właśnie o to chodzi, że przy 2.0 EB w Trendzie alu są w standardzie, zegary klasyczne są dla mnie plusem, a kwestia tapicerki jest trudna do oceny bo nigdzie nie udało mi się porównać obu.
cattani75 19-10-2017, 09:34 Sprawdź najpierw jak wyglądają "bieda zegary", a jak rozbudowane. Żebyś potem nie był rozczarowany, bo to jednak coś, co się widzi częściej niż felgi.
slawek-kali 19-10-2017, 10:08 fotele maja inny profil pewnie, plus regulacja zagłówków.
Zegary oglądałem w Mondeo i są OK.
Za regulację zagłówków w 4-kierunkach trzeba dopłacać w obu wersjach.
S-Max to chyba jedyne auto, w którym rodzina z trójką dzieci zmieści się i kierowca ma jakąś namiastkę przyjemności z jazdy.
Potwierdzam, potwierdzam :)
Też właśnie szukam nowego auta biorąc pod uwagę Mondeo i kolejny raz SMaxa i wg mnie Titanium jest najlepszym wyborem + pakiety z LEDami (najlepszy jest pakiet premium). Jeśli takiego upolujesz to będziesz miał to co najlepsze.
Nie wiem jak w SMaxie, ale w Mondeo w Trend są alu 16" 215/60 (czy jakoś tak), a zdecydowanie warto alu 17" - i wygląd i trzymanie, szczególnie jak SMax jest wyższy niż Mondeo.
W S-Maxie w Trendzie dla 2.0 EB alusy są 17 w standardzie, czyli ten sam rozmiar co w Titanium, ale inny wzór, więc to też nie jest argument za Titanium.
Zastawiam się czy ktoś z forumowiczów może ma nowego S-Maxa w Trendzie i mógłby podzielić się spostrzeżeniami?
Stał trend w warszawie na Okęciu w promocji poniżej 100 kpln może jeszcze jest.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Dziś w salonie udało mi się porównać obie wersje naocznie i różnic nieopisanych jest więcej:
- w Trendzie plastik przy przełącznikach od świateł jest zwykły a w Titanium lakierowany na fortepianowy czarny
- niby srebrne obwódki na konsoli i na drzwiach w Trendzie są po prostu polakierowane na kolor grafitowy, a w Titanium przypominają chrom
- w Titanium jest dodatkowa srebrna obwódka wokół zegarów oraz przy lakierowanej wstawce przed pasażerem
- kierownice są identyczne, i w obu wersjach mają srebrne wstawki, choć katalog sugeruje że w Trendzie ich nie ma
- fotele różnią się tylko obiciem i to w zasdzie tylko materiałem w środkowej części, trzeba mimo wszystko przyznać że materiał z Titanium jest przyjemniejszy w odbiorze i sprawia wrażenie trwalszego, ale nie jest to jakaś przepaść
Tyle widać, możliwe że pod spodem też są różnice.
Może komuś ta wiedza się przyda.
Podobno specyfikacja wyposażenia na przyszły rok ma się trochę różnić.
adisan82 23-10-2017, 14:25 Hej,
tez zastanawiam sie nad nowym s-maxem, macie moze jakiegos sprzedawce ktory moze pomoc w uzyskaniu fajnego rabatu :)
Ja sie zastanawiam nad titanium lub vignale, trend odpadl ;/
Ja postanowiłem zamówić Trenda. Będzie 6k taniej i więcej opcji na wyposażeniu.
Z mojego rozeznania mogę powiedzieć, że salon w Łodzi to masakra, łaskawie dali 5% zasłaniając się nową polityką rabatową Forda. Byłem natomiast przejazdem na Śląsku i zarówno w Multexim Katowice jak i Auto-Boss Chorzów sprzedawcy okazali się konkretni i na dzień dobry zaproponowali ponad 11% rabatu za auto z 2018 roku.
panerai_47 23-10-2017, 19:58 Ja postanowiłem zamówić Trenda. Będzie 6k taniej i więcej opcji na wyposażeniu.
Z mojego rozeznania mogę powiedzieć, że salon w Łodzi to masakra, łaskawie dali 5% zasłaniając się nową polityką rabatową Forda. Byłem natomiast przejazdem na Śląsku i zarówno w Multexim Katowice jak i Auto-Boss Chorzów sprzedawcy okazali się konkretni i na dzień dobry zaproponowali ponad 11% rabatu za auto z 2018 roku.
A siedzenia poza tapicerka w trendzie sa chyba gorsze. Poza tym ogólnie plastiki w trendach sa gorsze jakosciowo.
Porównaj w katalogu, pokazane sa roznice w wyposażeniu i to nie sa tylko srebrne ramki, roznic jest znacznie wiecej, np w tytanie tempomat, automatyczne wycieraczki z czujnikiem deszczu, ściemniające sie lusterko wsteczne, automatyczne światła mijania, przednia szyba podgrzewana, przednie fotele podgrzewane, pakiet line keeping alert itp itd, zakup trenda bedzie błędem
http://www.bemo-motors.pl/ford/katalogi/ford-smax-katalog.pdf
Zapewniam że Trend + Gold X + Titanium X wychodzi ok. 6k taniej, a wszystkie bajery o których piszesz a nawet więcej ma. Gdyby Spróbować doposażyć Titanium do tego poziomu to różnica rośnie jeszcze o kilka tysięcy.
Fotele są dokładnie te same, różnią się tylko tapicerką i to tylko w jej środkowej części, bo boki foteli są z tego samego materiału.
Plastik jest inny tylko przy przyciskach szyb na drzwiach oraz inna jest ozdobna srebrna listwa przy wylotach powietrza.
Oczywiście trzeba pamiętać, że do wszystko dotyczy 2.0EB, bo przy tej wersji oraz wersji AWD opcje są inaczej wyceniane. Przy pozostałych silnikach rzeczywiście Trend słabo się opłaca.
stingerA6 23-10-2017, 20:35 Jakby nie patrzeć to zamówiłeś chyba pierwszego w kraju 2.0EB AWD w wersji Trend
Zapewniam że Trend + Gold X + Titanium X wychodzi ok. 6k taniej, a wszystkie bajery o których piszesz a nawet więcej ma. Gdyby Spróbować doposażyć Titanium do tego poziomu to różnica rośnie jeszcze o kilka tysięcy.
Fotele są dokładnie te same, różnią się tylko tapicerką i to tylko w jej środkowej części, bo boki foteli są z tego samego materiału.
Plastik jest inny tylko przy przyciskach szyb na drzwiach oraz inna jest ozdobna srebrna listwa przy wylotach powietrza.
Oczywiście trzeba pamiętać, że do wszystko dotyczy 2.0EB, bo przy tej wersji oraz AWD opcje są inaczej wyceniane. Przy pozostałych silnikach rzeczywiście Trend słabo się opłaca.
WTF? Od kiedy jest 2.0EB AWD?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
panerai_47 23-10-2017, 22:36 Trend plus opcje i pakiety aby bylo tytanium cena 147600 i to nie wszystko dobrałem.
Cena tytanium 147200. Korzystałem z konfiguratora.
Nie wiem skąd Wam przyszedł do głowy 2.0 EB AWD. Ja pisałem o tym że te dwie wersje czyli wersja 2.0 EB oraz wesja AWD mają inne ceny opcji i pakietów.
Konfigurator nie uwzględnia niższych cen opcji i pakietów dla powyższych wersji i wrzuca standardowe, dlatego Ci to nie wychodzi. Trzeba niestety użyć kalkulatora i cen z cennika.
panerai_47 24-10-2017, 08:41 Nie wiem skąd Wam przyszedł do głowy 2.0 EB AWD. Ja pisałem o tym że te dwie wersje czyli wersja 2.0 EB oraz wesja AWD mają inne ceny opcji i pakietów.
Konfigurator nie uwzględnia niższych cen opcji i pakietów dla powyższych wersji i wrzuca standardowe, dlatego Ci to nie wychodzi. Trzeba niestety użyć kalkulatora i cen z cennika.
Pogadaj ze sprzedawca, nigdy tak nie wychodziło, aby tańsza wersja plus opcje byly tansze od wersji wyzszej. Ale moge sie mylić. Moim zdaniem wykonczenie w wersji Tytan jest znacznie lepsze, masz nawet skore na desce z przodu. Ale to ty bedziesz tym jeździł i to 6 lat wiec wybor jak wiadomo i tak nalezy do Ciebie.
To jest chyba przeoczenie Forda. Dla wszystkich silników różnica między Trendem a Titanium wynosi tyle samo czyli 12 500 zł, ale tak jak pisałem, dla wersji 2.0 EB oraz wersji AWD dodatki kosztują mniej, np. Gold X dla 2.0 EB kosztuje 6 600 zł zamiast 9 250 zł i podobnie jest jeszcze przy kilku opcjach. Stąd bierze się ta różnica w cenie.
Zgadzam się, że przy pozostałych napędach (innych niż 2.0 EB lub AWD) Trend się nie opłaca.
panerai_47 24-10-2017, 18:53 Rozumiem
Ja to tu tylko zostawię jakby ktoś szukał Titanium to zapraszam na priv. Auto jeszcze dostępne od ręki, fabrycznie nowy bez przebiegu:
FORD S-MAX 2.0 EcoBoost 240 KM, A6, FWD Titanium 5D
dodatkowo:
Autoalarm Thatcham
Koło zapasowe dojazdowe "mini
Lakier metalizowany specjalny Ruby Red
Tapicerka materiałowa ciemna Axis (9OD)
Pakiet Panorama 3
Pakiet Premium
Pakiet Technology 1
Cena brutto 150k zł
Jedna z wielu opcji leasingu - a tutaj najbardziej popularna:
3 lata 30% wpłaty własnej 1% wykupu w Santander 35 rat x 2593 netto.
|
|