Zobacz pełną wersję : Pedalbox - Co o tym myślicie?

jacusslavus
19-10-2017, 10:07
http://hpfactory.pl/pedalbox/

Nie jest to tuning faktycznie, ale jakby dodatkowe tryby emulujące moc i moment. Wszak chodzi o przyjemność z jazdy, a nie ile tam czegoś faktycznie przybędzie. No i nie groźne dla gwarancji. Może warto pomyśleć. Rozmawiałem z człowiekiem od tego, można zwracać po 2 tyg. Co o tym myślicie?

latar
19-10-2017, 11:06
Wygląda jak Remus Responder. Opinie ma mieszane. Remus kosztuje 200€. Osobiście wolałbym te pieniądze dołożyć do kaloszy typu PSS albo wydać na trackdeje.

http://www.remususa.com/media/catalog/product/cache/7/thumbnail/200x/0f396e8a55728e79b48334e699243c07/R/E/REMUS-Responder-2015.png

Edit: Sprawdziłem, ten homoBox kosztuje właściwie tyle samo co Remus. Eee tam.

bzyq81
19-10-2017, 18:47
Tylko co to ma dać? Pierwsze widzę takie urządzenie. Patrząc na wskaźnik doładowania to nie ma opóźnień jak nacisnąć gaz. Obroty wstają leniwie ale sygnal z pedalu jest szybki-czyzby to na to recepta?

Wysłane z Tapatalk

jacusslavus
20-10-2017, 11:26
Na YT są filmiki jak zmieniają się obroty silnika (po dociśnięciu do 2k) w zależności od programu jaki się włączy w tym urządzeniu. Chodzi o to, że pedal reaguje z nadmiarem. Emuluje większą moc z początku.

Struna
20-10-2017, 13:56
żadnej mocy nie emuluje, tylko zmienia charakterystykę działania czujnika pedału.
Wciskasz gaz na 1/3 a efekt jest jak byś wcisnął na 3/4

Dokładnie ten sam efekt uzyskasz po prostu wciskając głębiej pedał gazu.

jacusslavus
20-10-2017, 13:58
żadnej mocy nie emuluje, tylko zmienia charakterystykę działania czujnika pedału.
Wciskasz gaz na 1/3 a efekt jest jak byś wcisnął na 3/4

Dokładnie ten sam efekt uzyskasz po prostu wciskając głębiej pedał gazu.
Nie zupełnie.
Te urządzenie to taki zmiennik charakterystyki silnika, taki guzik sport. Na YT jest film, człowiek wciska pedał przyspieszenia na 2ooo obr. a potem zmienia guzikiem programy na tym gadżecie i wychodzi, że na I programie jest ok. 4000 obr, na II 6000 obr i inne.. Są opinie po niemiecku i angielsku pozytywne, może reklama albo spisek....
Nie wiem, szukam czegoś co zwiększy przyjemność z jazdy. To urządzenie przyspiesza reakcje pedału przyspieszenia elektronicznie, bez utraty gwary, czyli wykorzystuje potencjał który jest w 1.5 EB 150 KM.
Ponadto, rozmawiałem ze sprzedawcą powerboxa Vtecha, (taki odłączalny), który powiedział mi, że do tego silnika wzrost mocy na poziomie 15 KM (box) jest nieodczuwalne, i odradził mi zakup... Myśle, że trafiłem na uczciwego faceta, który nie chciał potem reklamacji, że nic nie czuć...

cliner
21-10-2017, 09:21
Zacznij od wskaźników parametrów pracy silnika w kabinie,kasę zaoszczędzoną na mocniejsze sprzęgło przeznaczyć...Gdzieś czytałem,że te silniki mają problem z braniem oleum nadmiernym,a czujników temperatury,poziomu brak.

latar
21-10-2017, 10:08
Zapytaj heko o boxa bo gość nie do końca na rację. Sprawdź sobie zresztą temat o tunningu 1.5EB.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

MAG
21-10-2017, 13:25
Nie zupełnie.
Te urządzenie to taki zmiennik charakterystyki silnika, taki guzik sport. Na YT jest film, człowiek wciska pedał przyspieszenia na 2ooo obr. a potem zmienia guzikiem programy na tym gadżecie i wychodzi, że na I programie jest ok. 4000 obr, na II 6000 obr i inne ...
Czyli podsumowując - chcesz sobie kupić urządzenie, którego jedynym zadaniem będzie wciskanie pedału gazu za Ciebie ... :619:

A skoro nic innego to nie daje (mocy nie przybywa, spalanie nie spada, a raczej wręcz wzrośnie), to jaki jest sens jego montażu?
W jaki to niby magiczny sposób ma to zwiększyć "frajdę z jazdy"?

A co do pozytywnych opinii w necie - wiatraczki w dolocie i różne inne dziwne urządzenia tez maja pełno takich opinii ... :619:

Jak juz człowiek cos takiego kupi, to nie chce sie potem przyznać że zrobił głupotę i brnie dalej ...

jacusslavus
23-10-2017, 16:24
Dziękuję za opinie, dobrze usłyszeć krytyczne poglądy, które może uratują przed wydaniem kasy. Ten pedlabox to nie jest kwestia, że cyt. "którego jedynym zadaniem będzie wciskanie pedału gazu za Ciebie". Tu chodzi o jakieś opóźnienia, których nie ma przy tym gadżecie tj. zero opóźnień przy przyspieszeniu. Może faktycznie nie ma sensu tego kupować, w świetle prawie 800 pln..., może lepiej wydać na wachę.
Natomiast poberbox vtech-a, bo taki ew wchodzi w grę, polski, kupiony w sieci, zmontowany samodzielnie, daje, lub nie, przyrost rzędu niewiadomego.
Szkoda, bo w świetle gwarancji na 5 lat, musze poczekać długo na możliwość realnego chiptuningu do ok 200 KM. Szkoda, że musze tak długo czekać.

latar
23-10-2017, 16:40
jacusslavus zbadaj temat jeszcze raz! ASO Forda nie potrafi wykryć chipa. A jak nie chcesz chipować to heko robi 1.5EB BOXem pod 200KM. Słabiej niż programem ale wynik i tak jest zacny. Olej ten vtech.

jacusslavus
23-10-2017, 16:57
jacusslavus zbadaj temat jeszcze raz! ASO Forda nie potrafi wykryć chipa. A jak nie chcesz chipować to heko robi 1.5EB BOXem pod 200KM. Słabiej niż programem ale wynik i tak jest zacny. Olej ten vtech.

Dzięki, szacun. Pomyśle. Problem w tym, że u nas w STOLYCY nie ma takich szalonych tuningowych miejsc dla forda...:!:

MAG
23-10-2017, 17:10
Nieeeeee, no widziałem ze ktos tam w Wawie Ecobiusty juz dośc dawno temu robił ...

latar
23-10-2017, 18:08
Boxa heko może Ci przesłać i sam zamontujesz. Oczywiście program w boxie nie będzie tak dopasowany jak po strojeniu na hamowni ale tak lepiej niż bez ;)

heko
23-10-2017, 19:32
maaatko booosko, co za temat?? :D
pedalbox to lipa na maxa, nic nie zmienia...znaczy mocy i całej reszty, tylko i wyłącznie reakcję na pedał gazu, reszta to marketingowy bełkot!!!
Jeśli już obawiasz się o gwarancję, choć w wypadku Forda, nie bardzo jest o co, zapnij dobrze wystrojonego pod dany silnik boxa, ale nie na pedał :D

Struna
23-10-2017, 21:46
Pedal box - to chyba jakiś box(pudełko /prezent) dla pedała :)

cliner
24-10-2017, 19:15
:027: