Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Dołożenie ogrzewanej kierownicy -możliwe?
Cześć
Zawsze mi się marzyła ogrzewana kierownica, niestety w egzemplarzu na który się decyduję nie ma tego miłego wynalazku.
Ktoś wie może, czy akurat tego elementu nie jest prosto samodzielnie dodać? Może instalacja jest gotowa tylko np. wymiana kierownicy załatwia temat?
Może instalacja jest gotowa tylko np. wymiana kierownicy załatwia temat? marzenia zawsze dobrze mieć :) , to nie tylko sama kierownica , jest tam jeszcze parę innych elementów
to nie tylko sama kierownica , jest tam jeszcze parę innych elementów
to zdradzamy więcej szczegółów + aktywacja :D
wg ceny katalogowej to tylko 650zł więc pewnie za dużo tych elementów nie ma, ale co ja tam wiem ;-)
o tylko 650zł więc różnica nie wielka , ale elementów już jest trochę więcej
... czy akurat tego elementu nie jest prosto samodzielnie dodać? ...
Moim zdaniem bardzo prosto.:one:
Wymienia się:
1. Kierownicę na taką z grzaniem.
2. Taśmę zwijacza z czujnikiem kąta skrętu na taką z obsługą grzanej kierownicy
3. Wiązkę kokpitu na taką z podłączeniem (wtyczką) modułu sterującego grzanej kierownicy (HSWM). Oczywiście można "dorzeźbić" wtyczkę/wiązkę HSWM jak tylko się nabędzie samą wtyczkę stosownego rodzaju.
4. Dokłada się moduł sterujący grzanej kierownicy.
5. I na koniec "Pan Pikuś" - aktywuje to wszystko.
Jak widać to "tylko" 5 punktów.:P Łatwizna... :wink:
No i wszystko jasne.
Jak przyjadę zrobić upgrade do 180KM to mam nadzieję cały zestaw już będzie czekał!? :-)
.. cały zestaw już będzie czekał!? :-)
Czy słowo "SAMODZIELNIE" w Twoim pytaniu, na które odpowiadałem mam jakoś tak "wężykiem, wężykiem i na kolorowo" podkreślić?:P
Ja osobiście to zajmuję się jedynie "Panem Pikusiem"...:568:
Ja też jestem od punktu 5, tylko soft... więc klops :(
kuba0005 21-10-2017, 16:48 Ja u siebie dokładałem razem z elektryczną kolumną kierownicy ,dokładnie tak jak opisał Tedi_k ale jak kupujesz nowy to za 650 zł się nie wyrobisz na graty i robotę.Wszystko jest możliwe ale jak masz graty albo kasę.
hmm, elektryczną kolumnę będę miał.
Ciekawe czy któreś z komponentów już będą na miejscu.
kuba0005 21-10-2017, 20:17 hmm, elektryczną kolumnę będę miał.
Ciekawe czy któreś z komponentów już będą na miejscu.
Nie będziesz miał
rafal1100 17-04-2018, 20:36 Moje pytanie.Mam podgrzewaną kierownice,ale mam sync1.Traz chcę zmienić na sync2 i nie jestem pewien czy na wyświetlaczu widze kierownice.Na niektórych aukcjach jest sonówka i jest obrazek , ale na tych tańszych nie ma.To jest problem?Czy poprostu jeżeli mam to i na dotyku się pojawi.
Na niektórych aukcjach jest sonówka i jest obrazek , ale na tych tańszych nie ma.To jest problem?Czy poprostu jeżeli mam to i na dotyku się pojawi trzeba zakodować w APIM i się pojawi ;)
rafal1100 17-04-2018, 22:13 Ile hajsu?
Witam,
Kupiona kierownica, taśma z wyjściem na wtyczkę z kierownicy oraz moduł grzania z obciętą wtyczką. O ile montaż kierownicy nie sprawiłby (zapewne) problemu, to poskładanie tego wszystkiego razem i dostrojenie softu, to już dla mnie kłopot. Poszukuję kogoś, najlepiej okolice Łodzi, kto pomógłby w tej sprawie. Oczywiście Mondeo MK5, 2.0 TDCI.
Pozdrawiam
Sławek
Jak ogarniasz angielski to tu masz piękny opis na przykładzie Fusiona:
http://www.2gfusions.net/showthread.php?tid=6598
Nie wydaje mi się, żeby nie było to do zrobienia samodzielnie przy dużej ilości chęci i samozaparcia :)
Jak ogarniasz angielski to tu masz piękny opis na przykładzie Fusiona:
Nie wydaje mi się, żeby nie było to do zrobienia samodzielnie przy dużej ilości chęci i samozaparcia :)
Dzięki za pomoc. Jeżeli chodzi o mechanikę, to nawet mała ilość chęci wystarczy. Natomiast część elektryczna, to czarna magia. Może rzeczywiście skorzystam z pomocy kolegi M-S POWER, pewnie będzie szybciej i fachowo. Ale dokument jak najbardziej do wykorzystania, wielkie dzięki.
Jakie są tego koszty ? oriwntacyjnie
Jakie oznaczenie ma grzana kierownicą??
Nikt nie zgłosił się z pomocą, więc sam zacząłem kombinować. Ponieważ kupiłem samą kierownicę bez przełączników, postanowiłem w pierwszym etapie zamontować samą kierownicę wraz z przekładką przełączników. Cały proces zajął około godziny, największym problemem było przełożenie przełączników, okazało się, że cały wieniec zamontowany jest na wcisk, więc wystarczyło umiejętnie go wyciągnąć. Kierownica jest już zamontowana. Niestety, to była najprostsza czynność, teraz pozostał najgorszy etap, tym bardziej, że elektryka, to bardzo u mnie kuleje. Pomimo wstępnej deklaracji użytkownika M-S POWER, niestety gdzieś on zaginął i dalej jestem w polu. Cały czas próbuje angielskiego schematu od kolegi Zenon21, ale jest pod górę. Więc gdyby ktoś miał ochotę pomóc bezpośrednio (montaż i programowanie) lub pośrednio (podpowiedzieć w jaki sposób to zrobić), to czekam na propozycję. Pozdrawiam.
Tu masz trochę, nawet więcej niż trochę pomocy :)
Jeśli wymieniłeś całego ,,pająka,, kierownicę, to rozumiem że wszystko w obrębie kierownicy jest zakończone. pozostało podłączyć moduł i całość zaprogramować. Jeśli pasuje Ci podjechać do Częstochowy to zapraszam. Tyle że czas mam dopiero od 18go. Tel 604676034, dzwoń śmiało.
Jeśli wymieniłeś całego ,,pająka,, kierownicę, to rozumiem że wszystko w obrębie kierownicy jest zakończone. pozostało podłączyć moduł i całość zaprogramować. Jeśli pasuje Ci podjechać do Częstochowy to zapraszam. Tyle że czas mam dopiero od 18go. Tel 604676034, dzwoń śmiało.
Dziękuję za wiadomości, ten link do forum (djanek) otrzymałem już wcześniej, jednak niewiele do mnie przemawia. Chodzi o drugą część przewodu a w zasadzie wtyczkę. Po stronie modułu ogrzewania mam wtyczkę z odciętymi przewodami, natomiast nie znalazłem informacji, jaka wtyczka powinna być po drugiej stronie przewodu. Wymieniłem samą kierownicę, pająka jeszcze nie tknąłem, wymyśliłem, że pająk pójdzie do wymiany razem z instalacją modułu grzania. Więc jeżeli to nie problem, to chętnie skorzystam z pomocy fixmax, zresztą i tak ktoś musi to później zaprogramować. Ile czasu może zająć montaż i programowanie, ten kabelek od modułu do czegoś można przygotować wcześniej?
To już lepiej by było nie zakładać kierownicy aż będziesz miał wszystko. Chociażby dla tego że szkoda mocowań poduszki. Moduł sccm musi być wymieniony cały, wszystko zależy czy masz odpowiednie wtyczki pod grzanie, jak nie to instalację między skrzynką- modułem grzania- modułem kierownicy trzeba dorobić. Trochę czasu na to trzeba, kilka godzin na pewno. W razie czego to mam odpowiednie kompletne przełączniki zespolone z asystentem pasa, mam też bez. Jeśli chcesz przyjechać to lepiej zostaw jak jest, przynajmniej nie będzie trzeba nic poprawiać. Wcześniej zadzwoń bo moja czasowość często się zmienia.
Panowie a mam takie pytanie. Trafiła mi się kompletna grzana mało używana kierownica a posiadam mondeo mk5 2016 r z identyczna tyle ze bez grzania. Czy podejdzie ta grzana bez przekładania wiązek? Oczywiście jestem świadom ze funkcja grzania nie będzie działać.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kierownica podejdzie tylko będziesz musiał coś zrobić z dodatkowymi kanałami żeby nie dyndały w kierownicy
A nie lepiej wymienić sobie przełącznik zespolony na taki do grzanek kierownicy, dołożyć moduł i mieć komfort zimą...?
I jeszcze kabelki z wtyczkami i konfiguracja... myślę że koledze nie zależy aż tak bardzo na ciepłej kierownicy, a koszt obszycia będzie znacznie mniejszy
Generalnie jak nie ma być grzania... To bym od razu dał do obszycia to co masz.
Kierownicę chcesz pewnie zmienić bo już wygląda jak ze starego wieprza....problem tylko taki, że to nie z wieprza jest obszycie kierownicy a z ropy naftowej . I ta kierownica w niedalekiej przyszłości będzie wyglądać również średnio....
Dziękuje Panowie za porady. Kierownica przełożona wtyczka od grzania nie wpięta ale nie dynda. W maju moja kierownica oryginalna zostanie obszyta prawdziwa skórą samochodowa. Niestety fachowiec w Rzeszowie ma takie terminy. A tą która mam w zastępstwie chętnie sprzedam- na obecna chwilę jest bardzo ładna z auta po 30 tys.
Bardzo dużo jeżdżę, od listopada do dzisiaj zrobiłem 30 tys dlatego musiałem coś zrobić z tym kołkiem za bardzo wkurzało :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
newpolish 16-06-2021, 12:15 Dziekuje za pomoc. Wszytko zadzialalo od strzala.
usuwam - znalazłem odpowiedź
mr_goodkat 04-10-2021, 15:11 Cześć,
Ja robię jakieś małe podchody do podgrzewanej kierownicy, ale ciężko jest mi znaleść odpowiednią wersję. Był na forum wątek o numerach cześci, ale niestety został zamknięty :( Szukam wersji dla automatu z łopatkami i adaptacyjnego tempomatu. Czy ktoś byłby miły i podał numer cześci dla Titanium i ew. St-Line - dzięki z góry :)
http://2gfusions.net/showthread.php?tid=6598&__cf_chl_managed_tk__=pmd_FuRW3tzcP5RqncXkiD4bK0pi Z_zl6PBbCnQUChPPtV8-1634497763-0-gqNtZGzNAvujcnBszQPR
Prosze :)
marekrbk 21-11-2021, 20:24 https://de.aliexpress.com/item/1005001756807979.html?spm=a2g0o.cart.0.0.45c53c003 6E41F&mp=1
focus-morag 23-12-2022, 06:37 Witam
Czy mógłbym prosić o schemat instalacji podgrzewanej kierownicy w mondeo mk5,gdyz chciałem sobie doposazyc auto po montażu przetwornicy 230v oraz grzanej tylnej kanapy tylko kiery mi brakuje do pakietu,wiec trzeba zrobić.Bardzo proszę o zamieszczenie lub przesłanie na adres email :aster2@vp.pl
Dziekuje
Bump:
focus-morag 02-01-2023, 19:36 Dziękuje
Jeśli już to wszystko zamontuje to wystarczy forscanem uruchomić, czy trzeba tez jakos adoptowac wymieniony zwijak(tasme)?
focus-morag 03-01-2023, 08:29 Bardzo dziękuję za odpowiedź,a masz może informacje ,w którym oknie w BCM czy w innym module włączamy grzana kiere? I jak jest z ustawieniem czujnika kąta skrętu kierownicy po wymianie taśmy
aktywuje się w fcim i apim
a jeśli jest zdalny start to jeszcze w ipc
focus-morag 08-01-2023, 16:19 Podczas montazu okablowania na angielskiej stronie p9dane jest,ze 2 przewody idą do CAN ,ale dokladnie wlutowuje się do canów przy antenie gps.Niestety ja mam auto model 2017 i mam juz sync 3 i nie ma tej anteny starego typu i nie ma tej kostki i moje pytanie ,gdzie najlepiej sie podłaczyc z CAN- ami? oraz jesli ktos mógłby mi wysłać schemat rozmieszczenia instalacji i wtyczek wiązki 14401 to byłbym wdzieczny.
post #25 masz wszystko co potrzebne na stronie 2g fusion i nawet link do faceta w stanach który robi wiązkę gotowca do grzanej kiery
Ms-can jest we wtyczce GWM (tam gdzie jest gniazdo Obd), bodajże piny 22 i 23
Można jeszcze spróbować dużą wtyczkę przy lewej nodze kierowcy, piny 3,4 ja się tam wpinałem z ACC to jest chyba 215.
focus-morag 08-01-2023, 19:06 post #25 masz wszystko co potrzebne na stronie 2g fusion i nawet link do faceta w stanach który robi wiązkę gotowca do grzanej kiery
Tak jak napisałem wyżej opis jest ,gdy auto wyposazone jest w sync2 i ma wtyczke anteny gps na 6 pinów.Przy sync 3 nie ma juz tej wtyczki .
Mayak dziękuje za trafną podpowiedź juz któryś raz z kolei.Poszedlem po instalacji i faktycznie kable idą do czarnej prostokątnej wtyczki przy OBD i dokładnie w te piny trzeba sie wlutować.Dzieki za pomoc
Można jeszcze spróbować dużą wtyczkę przy lewej nodze kierowcy, piny 3,4 ja się tam wpinałem z ACC to jest chyba 215.
Z tego co pamiętam to ACC nie jest na MS-CAN więc lepiej nie iść tą drogą
Z tego co pamiętam to ACC nie jest na MS-CAN więc lepiej nie iść tą drogą
Oczywiście, że jest, radar trzeba podłączyć do HS i do MS-CAN.
...radar trzeba podłączyć do HS i do MS-CAN.
Może Kolega zdradzić w jakim aucie i w jakim roczniku tak jest???
Bo przy okazji grzanej kierownicy zaczynają być pisane dość piramidalne bzdury o ACC... Ponieważ jednak "ślad zostaje" - to takim bzdurom trzeba "łeb ukręcić" w zarodku...
W sumie koledze Krzak1 pomyliło się MS-CAN z MS1-CAN ale wracając do kolegi focus-morag to albo nie zajrzałeś na 2g fusion albo masz problem ze zrozumieniem. Post #69 pokazuje wolne piny we wtyczce w okolicy GWM i ja się tam wpinałem. Pierwsza strona pokazuje schemat sieci komunikacyjnej MS-CAN i masz do wyboru albo bezpośrednio do GWM albo do FCIM albo tak jak ja ...
andre1681 15-01-2023, 17:29 Witam, pytanie czy ten moduł będzie odpowiedni do Modo z polskiego salonu? Wszystkie które dotąd oglądałem są rodem z Canady a ten rodzynek z Mexico. Dlatego zastanawiam się, ponieważ jest z wtyczką.
https://imagizer.imageshack.com/v2/640x480q90/923/OjLyV5.png
Moduły są takie same, co za różnica gdzie składane ...
Ważne że nie będziesz miał odpowiedniego mocowania, na trytytki sobie go przypniesz?
andre1681 15-01-2023, 19:09 Moduły są takie same, co za różnica gdzie składane ...
Ważne że nie będziesz miał odpowiedniego mocowania, na trytytki sobie go przypniesz?
Tym to się będę martwił później, może uda się przerobić ten co już jest. Na razie chcę pozyskać odpowiednie graty.
focus-morag 01-02-2023, 11:26 Witam.
Po wymianie zwijacza kierownicy wraz z manetkami na wersje do podgrzewanej kierownicy wyskoczyly mi 3 błedy w SSCM ,ktorych forscanem nie idzie skasowac,to znaczy:
U0140 -utrata łączności z modułem układu kierownicy
U2101-konfiguracja modułu sterującego niekompatybilna
B137F usterka zespołu przełączników z lewej strony kierownicy
Czy możliwe jest to ,ze sa rózne wersje przełącznikow i jedne pasuja do auta a drugie nie?Może powiniennem włożyć swoje przełączniki a zamontować sam zwijacz od wersji z grzana kierownicą?
A może trzeba po prostu adoptować inny zwijacz i manetki do auta.Moj ford jest 2016 r a tasme z manetkami włozylem z 2018 r.
Ktoś cos podpowie?Airbag po zlozeniu zgasl normalnie .
Tak, są różne SCCMy - podstawowe i takie pod asystenta pasa
focus-morag 01-02-2023, 15:06 Tak, są różne SCCMy - podstawowe i takie pod asystenta pasa
Tak jak piszesz.Jeszcze raz rozebrałem włożyłem swoje manetki a dałem samą taśme(zwijacz) od wersji z grzana kierownica i wszystko dziala .Kierownice grzaną aktywowałem i działa elegancko
Słyszałem,ze gdzies mozna zmniejszyc temperature grzania kierownicy i wtedy skóra tak nie pada szybko
Tak, temp ustawiasz w module grzania kiery
Kłania się arkusz kalkulacyjny Dan85 Heated Steering Wheel Temp:
714-02-01 (2013+ MY) xxXX XXXX xx
(HSWM) 44 4444 (68º - 2013/2014/2015 Fusion/MKZ Default)
4C 4C4C (76ºF)
54 5454 (84ºF - 2015 Mondeo Default)
58 5858 (88ºF)
5A 5A5A (90ºF)
5C 5C5C (92ºF - 2016/2017 Fusion Default)
5E 5A5E (94ºF)
64 6464 (100ºF - 2016/2017 MKZ Default)
Przecież google nie boli a poza tym zmieniając SCCM wypada zapisać swój asbuild bo ten na który się zmieniło ma asbuild z pojazdu dawcy
focus-morag 01-02-2023, 21:33 Kłania się arkusz kalkulacyjny Dan85
Przecież google nie boli a poza tym zmieniając SCCM wypada zapisać swój asbuild bo ten na który się zmieniło ma asbuild z pojazdu dawcy
Przepraszam tak wogóle,ze sie pytam.Jaka temperature macie ustawiona u siebie w mondeo mk5 .Moja kierownica jest z 2018 r i jest w super stanie dlatego chce zeby sie od razu nie zniszczyla od temperatury
Z góry dzieki za podpowiedz
zeby sie od razu nie zniszczyla od temperatury
Dziwnym trafem w autach bez grzania, kierownice również się łuszczyły. To nie jest skóra na kierownicy, a materiał skóropodobny. W zależności od partii, użytkowania materiał imitujący lico, wytrzymywał krócej , bądź dłużej.
Miałem mk5 z końca 2015 / w rodzinie został / roku bez grzania i kierownica do dzisiaj nie ma przetarć , złuszczeń . Teraz mam z 2018 z grzaniem i również żadnych oznak na kierownicy.
focus-morag 02-02-2023, 10:01 Dziwnym trafem w autach bez grzania, kierownice również się łuszczyły. To nie jest skóra na kierownicy, a materiał skóropodobny. W zależności od partii, użytkowania materiał imitujący lico, wytrzymywał krócej , bądź dłużej.
Miałem mk5 z końca 2015 / w rodzinie został / roku bez grzania i kierownica do dzisiaj nie ma przetarć , złuszczeń . Teraz mam z 2018 z grzaniem i również żadnych oznak na kierownicy.
Masz racje,jestem tylko ciekaw na jaką temperaturę macie ustawione grzanie.Jak jest fabrycznie ustawione w mondeo?
u mnie ustawiona jest na najniższą i to nie ze względu na ochronę pseudo skóry kierownicy ale ze względu na ochronę elementu grzejnego
focus-morag 02-02-2023, 13:25 u mnie ustawiona jest na najniższą i to nie ze względu na ochronę pseudo skóry kierownicy ale ze względu na ochronę elementu grzejnego
Czyli masz 545454 84stopnieF?
4C4C4C co daje 76ºF czyli około 22ºC ale to jeszcze sprawdzę
focus-morag 02-02-2023, 21:54 4C4C4C co daje 76ºF czyli około 22ºC ale to jeszcze sprawdzę
I czuć ciepło?
Dlatego napisałem że sprawdzę bo wydaje mi się za ciepła i może śmiało być mniej . Kierownica jest wyraźnie ciepła ale przecież sam możesz sobie u siebie sprawdzić czy dopasować
focus-morag 03-02-2023, 06:58 Dlatego napisałem że sprawdzę bo wydaje mi się za ciepła i może śmiało być mniej . Kierownica jest wyraźnie ciepła ale przecież sam możesz sobie u siebie sprawdzić czy dopasować
Ok.Dziekuje.Rozumiem
Sprawdziłem u mnie i jest 545454 czyli 84 stopnie F,chyba taka jest oryginalnie
andre1681 03-02-2023, 14:44 Cześć, gdzie jeszcze można podpiąć plus modułu HSWM ? U mnie nie ma połączenia z 16-pinem kostki BCM. Dzięki za jakąkolwiek poradę.
focus-morag 03-02-2023, 20:34 Cześć, gdzie jeszcze można podpiąć plus modułu HSWM ? U mnie nie ma połączenia z 16-pinem kostki BCM. Dzięki za jakąkolwiek poradę.
Nie masz bcm wyposazonego w pin 16?Wydaje ni sie w takim razie,że BCM do wymiany.W dobre złącze się wpinasz?Tam do BCM przychodzi kilka podobnych złączy
andre1681 04-02-2023, 09:09 Nie masz bcm wyposazonego w pin 16?Wydaje ni sie w takim razie,że BCM do wymiany.W dobre złącze się wpinasz?Tam do BCM przychodzi kilka podobnych złączy
Może źle się wyraziłem, pin 16-sty jest tylko w kostce nie ma konektora aby połączyć z przewodem a znaleźć taki jest ciężko. Dlatego pomyślałem o innym łatwiejszym dostępie.
Dalej mamy się domyślać toku twego myślenia. W gnieździe BCM masz wystający pin a nie masz kabla we wtyczce zakończonego konektorem? No chyba prościej kupić odpowiedni konektor z kablem i go podłączyć niż szukać zasilania w innym miejscu gdzie bedzie plus pojawi się po zapłonie i będzie miał odpowiedni zapas mocy by zasilić element grzejny. Dla mnie to bezsensowne myślenie jeśli tak chcesz kombinować
Sprawdziłem dziś Mam 4C4C4C
andre1681 06-02-2023, 14:34 No chyba prościej kupić odpowiedni konektor z kablem...
Nie jest to takie proste. Szukam już jakiś czas i po internecie jak i po sklepach nawet w ASO byłem i nic. Może ktoś z forumowiczów miałby na zbyciu, chętnie kupię.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=315030
Temat stary ale ciężko na niego trafić. Jest też odnośnik w tym temacie do 2Gfusion na który wystarczy chcieć wejść i tam jest wszelkie potrzebne info przy zakładaniu grzanej kierownicy i tu mam pytanko czy chociaż czytałeś i próbowałeś tam uzyskać info ??
Jeśli nie to teraz już chyba dasz radę dobrać potrzebne piny itp Ja piny kupowałem na Alie... ale są i tańsze w linku powyżej choć trzeba by hurtowo kupić większą ilość
sabaciontko 06-02-2023, 20:24 Może ktoś z forumowiczów miałby na zbyciu, chętnie kupię. Daj fotę brakującej wtyczki. Powinienem coś mieć.
andre1681 06-02-2023, 20:31 Czytałem ten i inne tematy, i mam wszystko zmontowane i podpięte prócz tego jednego z wiadomych powodów. Wiem że na Ali.. jest wszystko ale czekać do wiosny na przesyłkę? W każdym razie jest światełko w tunelu i być może w tym tygodniu zakończę instalację, dziękuję za wszelkie porady.
Bump: Daj fotę brakującej wtyczki.
Takie coś
sabaciontko 07-02-2023, 15:08 Dzięki za fotę ale to terminal . Takiego nie posiadam na zbyciu. Jak potrzebujesz na szybko to zamów w mouser.
focus-morag 07-02-2023, 21:00 Czytałem ten i inne tematy, i mam wszystko zmontowane i podpięte prócz tego jednego z wiadomych powodów. Wiem że na Ali.. jest wszystko ale czekać do wiosny na przesyłkę? W każdym razie jest światełko w tunelu i być może w tym tygodniu zakończę instalację, dziękuję za wszelkie porady.
Bump:
Takie coś
Ale ten conector to jest we wtyczce ,którą wpinasz do BCMa i on jest chyba taki grubszy.Musiałbym spojrzeć czy nie mam takiego jesli jeszcze potrzebujesz.
andre1681 07-02-2023, 21:54 Musiałbym spojrzeć czy nie mam takiego jesli jeszcze potrzebujesz.
Tak, potrzebuję jeśli masz wolny.
focus-morag 09-02-2023, 13:13 Tak, potrzebuję jeśli masz wolny.
Jutro poszukam bo on jest trochę grubszy.
Jutro poszukam bo on jest trochę grubszy.
Mam taki conector w mojej wtyczce .Mógłbym wypiąć z instalacji...jak chcesz to dawaj na priv
andre1681 06-05-2023, 16:26 No i grzanie dołożone, w rączusie cieplutko jest elegancko. Tylko nie wiem jak u innych ale forscan nie wykrywa modułu przez co nie można zmieniać temperatury podgrzewania, jest jeden błąd w APIM U2101:00-2B konfiguracja niekompatybilna.
Nie popełniłeś gdzieś prostego błędu typu nowy profil w ForScan? APIM też ma w trybie prostym ustawienia widoczności ikonki grzanej kierownicy.
I mnie po uruchomieniu ForScan i załadowaniu nowego profilu od razu był HSWM
andre1681 07-05-2023, 19:05 Dziękuję Mariusz za wskazówkę, faktycznie zrobiłem nowy profil i HSWM pojawił się. Błąd w APIM jest nadal, może reset modułu? nie jestem pewien czy to bezpieczne.
Co grzebałeś w ustawieniach ?? Przywróć APIM do stanu z przed HSWM kasując błędy i dopiero ustaw widoczność ikony grzanej kiery .
Jednak jeszcze wrzuć mój asbuild i zobacz
714-01-01 0000 0000 1D
714-02-01 024C 4C4C 04
Reset zawsze możesz wykonać i tak samo jak w kompie jest to bezpieczne
andre1681 08-05-2023, 12:49 No cóż, zrobiłem wszystko jak poradziłeś błąd nie znikł. Będę chyba musiał się do tego przyzwyczaić. Mam jeszcze parę DTC których też nie mogę usunąć po dołożonym tempomacie ale to chyba nie ma nic wspólnego, dla podglądu mój APIM z przed.
to jest apim sync 2 a nie sync 3
andre1681 08-05-2023, 15:09 No, ja mam Sync 2.
jakie masz wyposażenie wieczorem ci podrzucę asbuild z mojego starego apim sync 2
andre1681 08-05-2023, 17:12 OK dużo tego nie ma (Trend), grzana szyba,lusterka regul, spryski,auto światła, czujniki parkowania, czujnik deszczu, auto wycieraczki,luster fotochr,ABS,ESP, 4 elktr szyby zam jednym dotk,czuj ciś kół,elktr ręczny. to chyba tyle z tych ważniejszych.
Przesiałem gdzieś mój asbuild sync 2 ale za grzaną kierownicę (ikonka w sync2) odpowiada
7D0-01-01 xxxx xxxx xXxx u ciebie jest 0 a powinno być 4
Poza tym masz PAM (nie wiem ile czujników więc zakładam że 4 tył i 4 przód) więc sync 2 powinien wyświetlać ikonkę auta z wizualizacją
7D0-02-02 xXxx xxxx xxxx masz 2 a wizualizację chyba 3 musi pokazać
Ilość czujników to linia
7D0-04-02 xxXX xx u ciebie 02 czyli by świadczyło o 8 czujnikach
To chyba wszystko co ja ogarniam więc sprawdź
Kamery tył chyba nie masz
andre1681 08-05-2023, 20:12 Wszystko się zgadza,mój asbuild jest z przed założeniem grzanej kierownicy, dlatego tam 4-ki nie ma. Faktycznie jest 8 czujników, co do wizualizacji Sync pokazuję ikonę auta więc ta 2 też jest ok. Kamera jest ale nie org. To by było chyba wszystko, dla spokojności sumienia sprawdzę to jeszcze raz.
Zaczynamy odbiegać od głównego wątku więc poszukaj watku o dokładnej kamerze albo dokładaniu sync 2 i tam moze znajdziesz już wskazówki
andre1681 09-05-2023, 10:18 To samo mi przyszło na myśl, na razie dziękuje Ci że przynajmniej moduł grzania jest widoczny. Jak uporam się z błędami dam znać.
dołożyłem moduł grzania kierownicy i grzeje elegancko, natomiast brakuje mi tego uchwytu do zamocowania HSWM pod kierownicą - czy macie może pojęcie gdzie to znaleźć?
|