Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Wygłuszenie dolnej osłony silnika.Czy to ma sens?

seba31
22-10-2017, 15:55
Witam

Na dniach kupuje http://allegro.pl/oslona-silnika-chlodnicy-ford-focus-mk2-spinki-i4908566575.html
i chciałbym dodatkowo to wygłuszyć.Co polecacie.Czy lepiej kupić używną oryginalną osłonę?
Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiam

gibaj
22-10-2017, 16:39
Dolną osłonę chcesz jeszcze wygłuszać?:shock:
A po co?

Lukasz2525
22-10-2017, 16:50
Wygłusza się po to, żeby było ciszej. Na masce działa, maski się wygłusza dodatkowo oprócz fabrycznego wygłuszenia. Jeżdżę teraz zastępczą astrą, ten szmelc nie ma ani osłony pod silnikiem, ani nawet wygłuszenia maski, tylko gołą blachę. Powyżej 3 tysięcy wyje niemiłosiernie, żeby to chociaż brzmiało ładnie, ale tylko pierdzi jak to benzyna.

Także maski się wygłusza i daje efekt, koszt w granicy stówy. Osłonę nie wiem. Możesz sprawdzić i nam powiedzieć.

gibaj
22-10-2017, 16:56
Co ty powiesz naprawdę?
A ja myślałem że ładniej wygląda:P
Na masce ok ale dolnej nie widzę najmniejszego sensu

kumpel Fordzika
22-10-2017, 18:15
Na dole ma sens jak najbardziej, o ile taka osłonę plastikową tam ma, to warto ją wykleić specjalna wyklejką bitumiczną matą do wygłuszeń. Jeszcze lepiej wykleić przegrodę między kabiną a komorą silnika. To przynosi największy efekt. Oczywiście od strony silnika wyklejkę trzeba zrobić

krzysztofSJZ
22-10-2017, 18:56
Ja osobiście kupił bym używkę , nie mam zaufania do tych podróbek zresztą widziałem tą mniejszą osłonę pod zderzak nówkę strasznie miękka była i się wyginała to co dopiero ta duża płyta. ale każdy robi jak uważa za słuszne. A poza tym te płyty są uniwersalne czy czymś się różnią np Diesel czy Pb m pojemność silnika? Do Fredka widziałem część z otworami część bez otworów oczywiście nie mam na myśli montażowych :D

Bump: Jeszcze lepiej wykleić przegrodę między kabiną a komorą silnika. To przynosi największy efekt. Oczywiście od strony silnika wyklejkę trzeba zrobić
musisz mieć ogromne zacięcie żeby tą grodz wygłuszać jak tam cała masa kabli rurek itp. :D
a na dokładkę kuna czy inny zwierz zmaści ci całą pracę

Bump: aha we Fredku mam specjalne uchwyty w zderzaku do mocowania tej mniejszej części , w fokusie nie zwróciłem nawet uwagi są też ? czy jest inny sposób na mocowanie?

tu masz nawet ori wygłuszoną

dorsiu
22-10-2017, 20:52
Mam tę dolną osłonę z tego rezaw plastu, ogólnie w kabinie wyciszenia nie daje nic albo bardzo znikome, ocena subiektywna, ale sporo osób też na forum potwierdza, że dolna osłona silnika bardziej wygłusza dźwięki idące spod auta na zewnątrz niż do kabiny. Zresztą, raczej pierwotną funkcją tej osłony jest chronienie silnika od brudu, niż ograniczenie głośności.

weuek
22-10-2017, 21:14
Pierwotną funkcją tej osłony jest wyciszenie diesla na zewnątrz.

Oryginalna ma jeszcze szmatę od środka.

Lukasz2525
22-10-2017, 21:23
To ty chyba niewygłuszonej benzyny nigdy nie słyszałeś, diesel to cichutko klekocze przy wyciu benzynie.

weuek
22-10-2017, 21:32
Znam dobrze to wycie! Dlatego (wolnossącą) benzynę sprzedałem gdy zacząłem jeździć autostradą.

kumpel Fordzika
22-10-2017, 21:33
Dolna osłona ma nazwę "osłona termiczna" w dyzlach spełnia rolę jakiejś tam izolacji silnika od chłodzacego pędu powietrza, a przy okazji wycisza pracę dyzla szczególnie na zewnątrz, ale i w kabinie też ciutkę pomaga. Jeździłem bez osłony też.

weuek
22-10-2017, 21:36
Kiedyś do benzyny kupiłem wygłuszenie maski z diesla i dało to tylko tyle, że zimą silnik się wolniej wystudzał. Teraz w dieslu pod tą osłonę maski nalepiłem matę butylowo-aluminiową i na to gąbkę 6 mm i zmiana w czymkolwiek jest absolutnie zerowa.

Dawid_os
23-10-2017, 08:37
Witam

Na dniach kupuje http://allegro.pl/oslona-silnika-chlodnicy-ford-focus-mk2-spinki-i4908566575.html
i chciałbym dodatkowo to wygłuszyć.Co polecacie.Czy lepiej kupić używną oryginalną osłonę?
Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiam

Witam, jeśli chcesz kupić osłonę pod silnik to tylko używkę oryginalną, ona ma matę naklejoną, która może faktycznie coś da (ale z pewnością niewiele). Osłona silnika spowoduje raczej, że w komorze silnika w zimę silnik zachowa temperaturę dłużej. Ja zrobiłem błąd i kupiłem zamiennik - musiałem w tej osłonie otwory montażowe wiercić w innych miejscach, bo nie pasowała do mocowań w aucie, poza tym nie miała wygłuszenia i to powodowało że dźwięk silnika odbijał się od niej i przez to miałem skutek wręcz odwrotny i głośniej w kabinie. Obecnie jeżdżę bez tej osłony

dorsiu
23-10-2017, 12:33
Ja rozumiem, że dolna osłona nie daje nic wygłuszenia, ale, żeby było głośniej z osłoną niż bez niej, to pierwszy raz (nomen omen) słyszę. Albo masz pecha, albo inni mają szczęście. Pamiętaj, że zamiennik zamiennikowi nierówny, może źle trafiłeś. Ogólnie, już chyba lepiej jeździć z osłoną, niż narazić od spodu elementy silnika na błoto, sól, wodę i inny syf.

Co do autora wątku i pytania, czy wyciszać dolną osłonę. Zacytuję jednego z forumowiczów: "Dolna osłona to pomoże tyle na wyciszenie, co różowe pokrowce na fotele:-) Podobnie zresztą ta osłona na silnik od góry.
Przede wszystkim wyciszenie maski od środka oraz pewnie wyciszenie ściany grodziowej w TDCI będzie lepsze - aź za dobre:-)
źródło: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=129662&page=2 post 19.
Ten wątek z linka jest ogólnie o wyciszeniu 1.6, więc jeśli celem jest wyciszenie kabiny, to radziłbym skupić się na działaniach z tego wątku, a nie wyciszaniu dolnej osłony silnika, bo to raczej ślepa uliczka.

pitbike
24-10-2017, 14:12
Witajcie

Zastanawiam się nad tym na ile zamontowanie maty na masce od wewnętrznej strony może wpłynąć na przegrzanie silnika latem?
Oczywiście trzeba wysmarować matę lwimi odchodami przeciw kunom ;)

hindus
24-10-2017, 14:16
Myślę, że wcale nie wpłynie. Większość chłodzenia odbywa się przez ruch powietrza przez chłodnicę, a nie promieniowanie cieplne przez maskę. W razie potrzeby włączy się wentylator chłodnicy.

dorsiu
25-10-2017, 11:31
Zastanawiam się nad tym na ile zamontowanie maty na masce od wewnętrznej strony może wpłynąć na przegrzanie silnika latem?

Przecież diesle normalnie jeżdżą z matami wygłuszającymi pod maską i silnik się nie przegrzewa. Nie widzę więc powodów, czemu miałaby się przegrzać benzyna.

ministerq
25-10-2017, 11:38
Przykładowo dlatego, że benzyniaki w porównaniu z dizlami produkują znacznie więcej ciepła? ;)

grzegorzyk
25-10-2017, 13:28
Nie zauważyłem żadnej rożnicy w głośności ,szybkości nagrzewania czy studzenia silnika po montażu wygłuszenia maski. Według mnie szkoda kasy,chyba że jakąś tanią używkę dla zaspokojenia własnej ciekawości.

weuek
25-10-2017, 16:38
Przykładowo dlatego, że benzyniaki w porównaniu z dizlami produkują znacznie więcej ciepła? ;)
I dlatego świadomi użytkownicy, którzy dołożyli sobie pod silnik osłonę z diesla, demontują ją na czas gorących miesięcy letnich.

dorsiu
25-10-2017, 20:28
benzyniaki w porównaniu z dizlami produkują znacznie więcej ciepła?
Z czego to wynika, ta większa produkcja ciepła benzyn i ile to jest to "znacznie więcej ciepła" w porównaniu do diesla? 5%, 25% czy więcej procent?

weuek
25-10-2017, 20:35
Z konstrukcji. Nie szydź, bo to akurat fakt oczywisty. :-)

Na mrozie mój silnik potrzebuje kilkanaście kilometrów, żeby wskazówka stanęła w pionie (tzn. prawie w pionie, bo u forda i to jest niedorobione).

kumpel Fordzika
25-10-2017, 20:36
Ze sprawności energetycznej konstrukcji . W dieslu większa ilość energii zawartej w paliwie jest przetwarzana w energie kinetyczną. W benzyniaku, więcej idzie w ciepło.
Tak jak kolega Weuek wyżej napisał, nie odważył bym się latem jeździć benzyniakiem z dolną osłoną termiczną silnika.

dorsiu
26-10-2017, 07:14
Koledzy, przepraszam za mój sceptycyzm, ale jestem jak niewierny Tomasz i dopóki się nie przekonam, to nie uwierzę, że założenie maty wygłuszającej pod maskę lub dolnej osłony silnika latem może powodować jakieś problemy (przegrzanie silnika czy coś).
Moja argumentacja:
1. Przeszukałem forum pod tym kątem w kontekście MK2 przed liftem, nie znalazłem opinii o przegrzaniu silnika z tego powodu, a raczej są opinie, że wszystko jest ok, cytaty "Osłonę posiadam - założyłem sobie sam właśnie do 1.6 I nie mam absolutnie żadnych problemów z przegrzewaniem"
"Jest to dobra osłona przed całym tym syfem, a w zimie szybciej się rozgrzewa silnik. W lato się nie przegrzeje"
źródło: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=71433&highlight=przegrzanie+silnika
"Mata częściowo pomaga. Osłona pod silnikiem także go wygłusza. Jeżeli chodzi o przegrzanie to nie ma z tym problemu"
źródło: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=208226&highlight=przegrzanie+silnika

2. Od jesieni 2009 roku (takie są opinie użytkowników na forum), Ford zaczął montować matę wygłuszającą i dolną osłonę w Focusie Mk 2 1.6 PB po liftingu, więc po co by to robił, wiedząc że coś się może przegrzać latem?
"Mam fokę 2 fl 2011 benz. 1.6 100KM z salonu i oslone pod maska mam zamontowana."
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89586&page=4
"Bardziej zafrapowało mnie, iż Ford zaczął benzynę wyposażać w osłony! Gdy kupowałem samochód, to pytałem w salonie dlaczego silnik od dołu wygląda jak Sharon Stone w "Nagim instynkcie" A uczony sprzedawca pouczył mnie, iż gdyby była taka potrzeba, to ford by założył osłonę. Odparł również, że gdybym chciał zamontować osłonę od diesla to mogę, ale w aucie na gwarancji - w przypadku usterki silnika, serwis będzie skrupulatnie sprawdzał czy powodem usterki nie jest np. przegrzanie. Kuriozalna sprawa, niemniej wiadomo jak jest z ASO. Gdy po jakimś czasie zgłębiłem nieco zagadnienie i zapytałem uczonego sprzedawcę dlaczego zatem we focusach z silnikami benzynowymi z lat wcześniejszych montowano osłony i czy przypadkiem się one nie przegrzewały, to już nie był taki wyszczekany. Prawda jest taka, że brak osłon to było typowe działnie fordowskich księgowych. We volvo s40 lub v40 z takim samym silnikiem benzynowym 1.6 jak we fordzie silniki mają "od zawsze" pięne osłony, dzięki czemu w komorze silnika jest czysto, a w kabinie pasażerskiej ciszej. Zatem jeżeli po wrześniu 2009 r. ford z powrotem zaczął montować osłony pod silnik w benzynie, to należy się tylko cieszyć."
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=129662&page=2

Czy ktoś z użytkowników benzyn 1.6, kto założył matę wygłuszającą pod maskę lub dolną osłonę silnika, może potwierdzić przypadki przegrzania silnika z powodu tych elementów?

hindus
26-10-2017, 07:48
dorsiu, przytoczyłeś bardzo dobre argumenty które świadczą o tym, o czym już pisałem - mata wygłuszająca w benzynie spowoduje wyższą temperaturę, ale nie na tyle, żeby było to niebezpieczne - za chłodzenie silnika odpowiada chłodnica i to ona przede wszystkim musi być odkryta. A konstrukcyjnie chłodnica w naszych samochodach (i nie tylko) jest chłodzona powietrzem wpadającym z przodu, przez grill. Jakby było inaczej, to by nie była ustawiona pionowo, tylko poziomo. W przypadku, gdy naturalny ruch powietrza jest niemożliwy (samochód stoi) taki przepływ wymusza wentylator chłodnicy! Czerpiąc powietrze z przodu auta - a nie z dołu.

edmun
26-10-2017, 15:24
A ja tak z ciekawości będę drążył.

Z przodu wentylatorem zaciągane jest chłodne powietrze.
Gdzie w takim razie leci ogrzane powietrze?

weuek
26-10-2017, 15:59
Do kabiny. :-)

A jeszcze są "straty na przesyle".

krzysiek47
26-10-2017, 16:16
Gdyby tak było, że przez założenie maty pod maskę lub osłonę dolną silnika auto miałoby się przegrzewać, to ona nie występowałaby w modelach po FL. Inni producenci wyposażają swoje samochody w dolne i górne osłony i kompletnie nic się nie dzieje !!! Nie ma żadnej obawy. Tutaj ktoś napisał, że bałby się takim autem jeździć....czyli mam rozumieć, że zapali mi się auto??? Ja właśnie w tym tygodniu zamontowałem osłonę pod maskę i kupiłem również dolną osłonę pod silnik ale z braku czasu jeszcze jej nie zamontowałem. Nie wiem czy to coś da ale na pewno nie zaszkodzi.

hindus
26-10-2017, 22:33
Gdzie w takim razie leci ogrzane powietrze?
Osłona nie jest szczelna i nie dochodzi do samego końca, więc jest sporo miejsca którędy może uciekać.

kaziukas
28-10-2017, 21:20
nie dawno kupiłem taką za 70zł [co nie polecam bo jest za krótka] i wystąpił spór na zwrot tego badziewia,jak przyłożyłem do silnika to zwisała jak jakiś flak.

Dawid_os
30-10-2017, 07:34
nie dawno kupiłem taką za 70zł [co nie polecam bo jest za krótka] i wystąpił spór na zwrot tego badziewia,jak przyłożyłem do silnika to zwisała jak jakiś flak.
Możliwe, że kupiłeś tylko jedną część, a składa się z dwóch - jest jeszcze plastik pod zderzakiem i do niego, mocujesz te osłone

weuek
30-10-2017, 07:40
Moim zdaniem każda nieoryginalna będzie w jakimś topniu niedopasowana (to ta sama historia co z nadkolami plastikowymi). Ale zwykle pomaga własnoręczne dorobienie/przerobienie otworów do mocowania.

Dawid_os
30-10-2017, 09:14
Moim zdaniem każda nieoryginalna będzie w jakimś topniu niedopasowana (to ta sama historia co z nadkolami plastikowymi). Ale zwykle pomaga własnoręczne dorobienie/przerobienie otworów do mocowania.
dokładnie tak miałem, gdy kupiłem zamiennik tej osłony - to musialem poprzerabiać otwory montażowe w płycie