Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Dedykowane duże radio Android nawigacja i kamera cofania
rafamalk 25-10-2017, 14:55 Witam Szanowne Grono Użytkowników
Czy ktoś z Was ma lub może widział w akcji jakieś dedykowane radio do Forga Kugi z Androidem, dużym wyświetlaczem, kamerą cofania oraz podłączeniem do komputera samochodu?
Oglądałem na allegro takie:
http://allegro.pl/radio-nawigacja-android-ford-kuga-2013-2015-fv-wwa-i6859030769.html
http://allegro.pl/radio-dvd-nawigacja-ford-kuga-2013-2015-kamera-i7001677635.html
http://allegro.pl/ford-kuga-radio-nawigacja-android-ekran-8-i6771113029.html
Czy ktoś z Was może coś o nich powiedzieć?
Ja używałem w swoim starym aucie tego pierwszego, sprawdza się idealnie :)
rafamalk 28-10-2017, 14:00 Masz może jakieś fotki lub filmiki jak to wygląda na żywo?
michu78-78 13-11-2017, 20:22 Posiadam takie radio z aliexprass. Jestem zadowolony.Polecam.
I ja noszę się z zamiarem wymiany fabrycznego sync 1 na androidową stację (miałem nadzieję na sync 3, ale po przestudiowaniu forum jaka to droga przez mękę - odpuszczam)... Interesują mnie opinie forumowch kolegów, którzy zmieniali sync 1 na coś z androidem lub windowsem (bo i takie są dostępne)... co doradzacie, czy jakieś problemy z montażem lub użytkowaniem się pojawiały...
Pozdrawiam świątecznie.
Marcin-Prezes 20-10-2018, 14:31 Witam.W temacie zmiany fabrycznego radia sony DAB+ z kamera cofania na cos nowszego na na adroidzie znalazłem takie urzadzenie multimedialne do Kugi Mk2
https://radiocar24.pl/pl/p/Ford-Kuga...T-BT-Kam-/2254
powinno wszystko współgrać i byc kompatybilne z tym co w aucie fabrycznie zamontowano. Co sadzicie?
Phoenix_eu 20-10-2018, 15:20 Obawiam się ze nie będzie to pracować dobrze. Za mało ramu ma. Są firmy które montują tabketa w konsole. Zależnie od rodzaju sprzętu, to kosztuje to ok 4tys. Sprawdź ofertę producenta xtrons.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Marcin-Prezes 20-10-2018, 22:47 Dzieki za sugestie zaraz zerkne. Wlasnie stad watek bo to juz troche kosztuje a mozna zamienic na cos gorszego niz sie ma radiowo a to juz bylaby glupota. Mnie dalo do myslenia np niska ilosc kolorow wyswietlacza 65tys a tablet ma 16mln kolorow (takie porownanie laika). Gdzies tez pisali a propos innych stacji ze mikrofon dodatkowy slaby jest tak na marginesie
Phoenix_eu 21-10-2018, 00:32 Tak na prawdę, to radia z androidem to mają podobne podzespoły. Jeżeli chcesz coś juz na prawdę extra i w stylu tesli, to polecam tableta zamontować. Nie będziesz narzekać na jakość dźwięku oraz dotyk nie będzie sprawiał problemu. Jest fajna opcja i praktycznie całkowicie konfigurowania pod twoje potrzeby.
Ja wybrałem xtrons ze względu na to ze poruszam się focusm z 2007 i szukałem czegoś taniego, na rok może dwa.
Marcin-Prezes 21-10-2018, 07:04 Brzmi ciekawiextrons. A mozesz przyblizyc jak taki tablet podlaczany jest lub kto to robi? Jakie funkcje wtedy laczone sa z autem i jak mocowny jest
Phoenix_eu 21-10-2018, 09:25 Wiem ze to robią firmie Craft w Warszawie.
Znajomy natomiast robił w firmie w Gdańsku ale nie znam nazwy.
W zależności od potrzeb, firma montuje wzmacniacz do którego idzie sygnał od tabletu - kabel lub bt. Zestaw głośnomówiący również wedle upodobań. Również w zaglowkach montują tablety, i można zrobić Mirror z tabletu głównego. Również i dvd mogą podłączyć. Możliwości konfiguracji ma ogromne.
Wybierasz appla albo innego producenta tableta na androidzie. To już doradzają tez na miejscu - zależy od twoich potrzeb oraz miejsca w desce
Hej.
Kto z Was wymienił fabryczne radio (głównie interesuje mnie Sync 1) na stację z Androidem, których na pęczki jest do kupienia np. na Ali? Jakie wrażenia? Czy wszystko jest kompatybilne i działa? Np. fabryczna kamera cofania, opcja asystenta parkowania, czujniki parkowania,itd.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Kupić w PL czy raczej od majfrendów?
Będę wdzięczny za info, bo jakoś nie znalazłem konkretnych opinii od osób, które już mają coś takiego.
Pozdrawiam :)
Jest dedykowany wątek na ten temat.
Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
Tak..znalazłem podobne wątki, ale nie ma w nich odpowiedzi na moje pytania czy opinii osób, które takie przeróbki mają za sobą...
sabaciontko 29-09-2020, 19:38 Wymieniałem Sync 1 na radio Isudar PX5 w Focus MK3. Ściągnąlem z aliexpress. Wyszło 2 x taniej niż z aledrogo.
Jak dla mnie na minus
- zestaw głośnomówiący to jakaś porażka w porównaniu z fabrycznym Forda ( kiepska separacja głosu, zawieszanie się )
- odbiór radia FM - u mnie tragedia . Nic nie dał montaż separatora a następnie wzmacniacza sygnału
- ekran 10 cali fajny ale .. strasznie się wszystko w nim odbijało . Winien być matowy a nie glare
- czasem zawiesza się system lub jakaś aplikacja
Po tym wszystkich przejściach wymieniłem androida na Sync 3 i teraz wszystko chodzi bezproblemowo.
Radio musiało być uszkodzone podlegające gwarancji z bluetooth były problemy ale w ustawieniach fabrycznych zmieniało się tylko sterownik .
W samochodach z oryginalnym wzmacniaczem trzeba znaleźć tylko pin na który podajemy 12V i nie potrzeba żadnych wzmacniaczy, użyty dodatkowy wzmacniacz działa jak tłumik opisane jest w innym wątku na temat kugi.
sabaciontko 03-10-2020, 19:46 Jeszcze raz napiszę że zestaw głośnomówiący w jakimkolwiek chińczyku nie ma żadnych szans z zestawem fabrycznym. Głównie chodzi o separacje szumów.
A ile miałeś takich radii :D
Bawiłeś się
podłączałeś
w różnych autach nie tylko ford
Na podstawie jednego?
Ja ma w MKIII radio Papkin i jakość blulututu jest porównywalna do orginału ;)
Wymieniał ktoś fabryczne radio na taki model?
https://www.belsee.com/belsee-best-aftermarket-android-auto-head-unit-car-multimedia-radio-replacement-stereo-upgrade-for-ford-kuga-c-max-escape-2012-2018.html
Podłącze się tutaj. Nie znalazłem wątku dot urządzenia android do kuga mk2. Noszę się z zamiarem kupna czegoś takiego:
https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-ford-kuga-escape-lte-64gb-android-10017293285?utm_medium=app_share&utm_source=Facebook
Mój escape to bieda edyszyn więc chce wymienić Sync1 na to urzadzenie
I ja szukam czegoś do 1k do Kuga 2015 jak ktoś ma sprawdzone to poproszę.
Wstępnie widzimi się
https://pl.aliexpress.com/item/4000602415079.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.18a41 3cesJ7HLc&algo_pvid=f561a055-ed92-4740-84e0-d98b80042c2c&algo_expid=f561a055-ed92-4740-84e0-d98b80042c2c-0&btsid=2100bb4c16136768006495917e7e99&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_
Andrzej_K 19-02-2021, 08:56 I ja szukam (...)
W ilu wątkach masz zamiar pisać to samo?
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3320733&postcount=181
A widzisz dzięki takim wpisom jak Twoj inni znajdą temat ma ktory trafilem pòźniej. �� Dziękuję.
Dla potomnych kupilem 4/64 gb 4g dam znac jak dziala. Cena zakupu 1060 zl.
Ja kupiłem to
https://www.youtube.com/watch?v=WqpZ7coh6OM
jestem w trakcie ale utknąłem bo wychodzi na to że musze lekko konsolę zmodyfikować a dokładnie uchwyt. Tak, że poczekaj na mój finał .
Ja finalnie rezałem lekko deskę aby zmieścić ekran lecz nie przeszkadza to gdyż org maskownice to kryją w razie chęci powrotu do starego radia. Nawigacja działa oki nie działa mi sterowanie kierownicy. Jak ogarnę napiszę jak to włączyć.
Jak by ktoś szukał JUNSUN kod do canbus 8888 i 8878
tacim
podeślij linka z ali....(jeżeli tam kupowałeś). Ja mam escape z 2017 i chińczyk z Junsun pisał mi że do mojego modelu nie mają.
Napisz proszę co działa a co nie ....i ogólne wrażenia artystyczne ;)
Bump:
Czy ktoś aktualnie posiada radio pod kuge mk2 z kokpitem sony
Szukam odpowiednika który będzie pasował, ale zawsze gdzieś jakiś komentarz ,że kamera nie dziala lub sterowanie z kierownicy lub coś jeszcze innego. Czy ktoś ma coś sprawdzonego godnego polecenia.
cometa2013 06-08-2021, 18:19 witam wszystkich i proszę o pomoc dotyczy podłączenia radia Android
tacim chciałem się tez Ciebie dopytać czy ogarnąłeś temat z tym radiem i dopasowaniem konsoli - ja tez jestem przed takim dylematem bo radio z które kupiłem jest od forda Escapa i C maxa i do Kugi ale ten model radia jest z ramka ekranu która ma od spodu takiego zęba który wygląda jak odwrócona literka T na środku a ja mam wersje Titanium i tego wpustu tam nie ma i przez to nie mogę wkręcić srób bo radio nie dochodzi do samego spodu tylko ma ok 1 cm prześwit i tez mam problem aby osadzić ta ramkę z radiem bo są tam wybrzuszenia na kokpicie po bokach i nie można osadzić do końca w dol. radia - chyba będzie trzeba troch przyciąć konsole od środka po obu stronach żeby radio osiadło - ale może wam się do udało to podpowiedz jak najlepiej to zrobić i czy po dopasowaniu wszystko jest spasowane czyli nie skrzypi i nie trzeszczy
mam tez jeszcze jedno pytanie jak podpiąć wszystkie kable żeby radyjko przemówiło a nie zjarać niczego - do czego wpiac canbus i jak to wszystko ze soba polaczy
byłbym wdzięczny za podpowiedz jak macie jakieś zdjęcia to podeślijcie mi na mój e-mail cometa2013@wp.pl i jeśli ktoś z was posiada instrukcje jak to ustrojstwa podłączyć to byłbym wdzięczny
wiem ze musze rozłaczyc stacje CD z tylu sa 2 kostki czarne 1 wieksza ok 4 cm szeroka a 2 mniejsz ok 3 cm , sa tez dwa kable w CD 1 antena a 2 chyba usb ale nie jestem pewien - maja dziwne okrgle wtyczki biala i czatna i je tez nalezy odpiac - rozumiem ze CD nie bedzie dzialalo ale kto uzywa dzis plyt cd ? pewnie nie wiele osob - pytanie do czego to teraz podlaczyc - moj zestaw ktory kupilem ma tylko duzy wyswietlacz i z tylu podlaczenia do kostek z pinami i troche kabli + canbus ktory ma dwa wejscia 1 szersz biale i 2 wezsze tez biale ale co do nich podlaczyc i w jakiej kolejnosci - nie wiem wiec was prosze o pomoc odpiolem tez maly Fordowski wyswietlacz i po nim zostala kostka i gzie to podlaczyc - nie wiem
przepraszam ze tak duzo od was wymagam a raczej prosze - ale w tym temacie jestem laikiem
kilka razy pomoglem innym na tym forum moze teraz dobra karma wroci do mnie
dziekuje za kazda forme pomocy z waszej stron i serdcznie was pozdrawiam
cometa2013
wielkie dzieki za to ze chociaz udalo sie ci do przeczytac
Cześć,
przymierzam się do dołożenia androida do mojej Kugi. Obecnie mam audio Sony bez navi, z małym monitorkiem. Przewertowałem wiele wątków na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Przeglądając olxy, allegra i aliexpresy widzę, że są 2 rodzaje jednostek do Kugi. Sam monitorek z radiatorkami z tyłu oraz monitor + jednostka zastępująca ori radio.
I pytania do Was:
1 Te androidy np https://pl.aliexpress.com/item/4001315060363.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.52f01 2f25YePpM&algo_pvid=9f1b44a7-9926-489e-83bc-9b1aa3ddf612&algo_exp_id=9f1b44a7-9926-489e-83bc-9b1aa3ddf612-0to sam ekran + obudowa. Czy to spina się z jednostką centralną Sony, czy funkcjonuje samo?
2 ten sam co wyżej ale w opisie majfriend zaznaczył, że nie pasuje do soniacza. Są różnice w obudowach soniacz vs normal?
3 jeżeli to funkcjonuje solo, to porównując dźwięk, soniacz czy androidy grają lepiej?
Witam zakupiłem radio do Forda Kugi 2014 - podłączyłem na ile umiałem. Niestety nie działa sterowanie, z kierownicy oraz panel Fordowski Sony ten czarny z guzikami od przełączania stacji, wyborze navi, telefonu itd. Została mi jedna kość iso którą nie wiem gdzie mam podłączyć - z tyłu do oryginalnek kostki to spoko ale co dalej. W zakupionym radiu nie ma gdzie tego podłączyć. Nie wiem czy kostka jest nie od tego modelu czy może trzeba to podłączyć gdzieś w samochodzie. dzięki z góry za pomoc. Nie wiem czy ktoś już miał taki problem, jeśli temat powielam to przepraszam bardzo. to jest link do tego radia https://www.ebay.pl/itm/354203681397 , chodzi mi o wtyczkę Power socket B, na zdjęciu 2 jest tylny panel kości z chińskiego radia i ta wtyczka do żadnego z nich nie pasuje - a na 1 zdjęciu jest panel forda który nie działa.
jeziorek 19-09-2023, 15:08 Cześć,
zastanawiam się nad zakupem i montażem radia z Androidem do mojej Kugi, przeglądałem oferty azjatyckich sprzedawców na Ali.Mam Kugę z monochromatycznym wyświetlaczem i klawiaturką. Czy ktoś z Was montował takie radio. Jak wygląda spasowanie elementów, a później wygoda obsługi tego sprzętu. Czy podłączenie kamery cofania i tych wszystkich gadżetów, które oferują sprzedawcy, ma sens?
Na jakie firmy/sprzedawców zwrócić uwagę? Zauważyłem, że radia zwykle nie są oznaczone, co najwyżej można w specyfikacji sprawdzić pamięć, ekran i wyposażenie. Czasem trudno o symbol końcówki mocy i mikroporocesora. Będę wdzięczny za polecenie czegoś sensownego.
1.5k minimum zeby cos to soba reprezentowalo.
Spasowanie słabe.
Jakość dźwięku vs Kuga, mierna.
Niestety Kuga ma dobre audio fabryczne.
IMO nie ma to sensu.
Jest o tym wiele napisane na forum, łącznie z opiniami monterów.
Jest o tym wiele napisane na forum, łącznie z opiniami monterów.
JA tam mam w dwóch mondkach i nie narzekam
Jakość dźwięku jest nawet lepsza niż na oryginalnym radiu (ale audiofilem nie jestem)
Mam zamontowane kamery cofania za około (obecna cena) 40pln i działa
reszty bajerów niw montowałem dla mnie zbędne
jeziorek 20-09-2023, 09:08 Możecie podrzucic jakieś modele. Wiem, ze Android 12 ma split screen co jest pomocne oraz wiem, ze modele z 6gb ram dzialają lepiej.
W mojej Kudze jest Sync1 i z wyświetlaczem mono bez DAB. Trudno mi uwierzyć, ze gra on lepiej od tych Chińczyków. Nad jakością zestawu głośnomówiącego się zastanawiałem, ale chyba nie ma możliwości podlaczenia oryginalnego mikrofonu.
Czy wszystkie przyciski w tej wersji z klawiaturka (nie Sony) działają?
tomcyg12 13-07-2024, 20:32 Zamontowałem chińskie radio android, ale mam problem. Nie miałem w aucie oryginalnego radia tylko był zamontowany oryginalny wyświetlacz monochromatyczny oraz niżej w miejscu panelu radia było radio 2 din uniwersalne. Ktoś przerobił wtyczki. I jak podłączyłem oryginalny panel radia to nie podświetla się i nie działają przyciski oprócz świateł awaryjnych i diody centralnego zamka. Potrzebuje schemat wtyczki do panelu, oraz na którym przewodzie jest podana informacja do radia o przejściu na tryb nocny, bo na chińczyku od razu się uruchamia tryb nocny.
Hej, większość wątków tutaj ma już od dawna nie działające linki. Co myślicie o czymś takim? Wersja T10-4
https://www.aliexpress.com/item/1005005231102468.html
Cześć, Obecnie mam audio Sony bez navi, z małym monitorkiem.Czy ktoś aktualnie posiada radio pod kuge mk2 z kokpitem sonyCześć, udało się Wam coś znaleźć? Zamontować?
STACHU MAŁOPOLSKA 24-07-2024, 06:38 W Warszawie masz firmę co sprzedają takie radia i montują. Bierz minimum 6 GB ram najlepiej 8
W Warszawie masz firmę co sprzedają takie radia i montują. Bierz minimum 6 GB ram najlepiej 8link?
STACHU MAŁOPOLSKA 25-07-2024, 11:21 https://radiocar24.pl/. Jak zamontujesz to się odezwij jak działa takie radio.. tesz szukam radia dla mojej Kugi ale mam daleko gdzie są dostępne z montażem.Oferta mp pro Jack brzmi ciekawie..
kozik6876 02-10-2024, 16:52 Cześć, mam pytanie - czy moje radio (system) to sync, czy coś zupełnie innego? Wyświetlacz jest monochromatyczny (tylko niebieski kolor), jak na zdjęciu.
Jest szansa coś takiego wymienić na dedykowane urządzenie z wyświetlaczem, który będzie współdziałał z przyciskami w samochodzie, czy mam jakiś stary system i nic z tego?
Twoje radio to NIC.
Niedawno wymienialem takie radio i dokładałem fabryczny Sync1.1
Plus jest taki, że wiązki są "prawie" w 100%
Minus że dostep do nich jest beznadziejny, trzeba było usunąć wzmocnienia, ręce pocięte.
Mimo pewności że wiązka się znajdzie, chyba tym razem wolalbym dołożyć swoj gotowy zestaw wiązek.
kozik6876 02-10-2024, 19:20 Dzięki za odpowiedź. Czyli jest szansa na zamontowanie jakiegoś android auto, albo sync 3?
A znacie może w Krakowie lub okolicach jakąś sprawdzoną firmę, co zajmuje się czymś takim?
Kolega wyżej wspominał, że przy samodzielnej wymianie trzeba przynajmniej karetkę wezwać, więc wolę oddać samochód w ręce specjalisty 🙂
W Kugach zakładanie Sync3 w miejsce NIC lub Sync1.1 ociera się o rzeźbę (fabrycznie inny kokpit).
Jak widać, nie każdy sobie z tym radzi.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=342627
Chińskich androidów nie lubię w aucie.
Sync 1.1 z 4" calkiem zgrabnie gra
Montaż sync 3 wygląda tak:
https://youtube.com/shorts/agyMAcHSuBg?si=gLyUW2LLreraaA2e
Dzień dobry,
Jestem "świeży" w tym miejscu i tym tu temacie.
Pozwólcie, że zapytam o moją Kugę MK2z 2014 r., w której chcę zamienić fabryczne radio (sync 1 podstawowe) na android Tesla.
Rozważam 2 opcje i potrzebuję paru rad, żeby nie popełnić kosztownych błędów:
Który z przedstawionych na fotografii wariantów lepiej się sprawdza w użytkowaniu? - proszę o krótkie uzasadnianie do opinii.
Czy dla auta z 2014 roku wystarczy urządzenie RAM/ROM 4/64 GB?
Moje auto nie ma fabrycznej kamery cofania - czy są jakieś ograniczenia w korzystaniu z kamery założonej samodzielnie?
foorest1 18-12-2024, 16:52 Witam,
Kupiłem Kuge z 2015r i nurtuje mnie pytanie czy istnieje sposób na zmianę z radia na nawigację, Czy to małą czy dużą lub Chińczyka. Nie mogę znaleźć tematu o tym więc postanowiłem zapytać, to co mam zamontowane to radio z kilkoma opcjami takimi jak wizualizacja parktronic przód tył. Myślałem o zmianie ale nie wiem czy się da co trzeba zrobić i ile to będzie kosztowało. Ma ktoś doświadczenie w tej materii? Pozdrawiam. https://ibb.co/y8b3LL2
Szukaj tematów o zmianie na Sync 2 lub Sync 3.
Tyle że włożenie tam Symc 2/3 to rzeźba w desce rozdzielczej.
Włożenie chińczyka, to utrata funkcji.
Jedynie MFD5 wejdzie bez bólu.
foorest1 19-12-2024, 08:51 MFD5 - jak to znaleźć żeby kupić numer fabryczny czy coś? Czy jest gdzieś instrukcja jak zamontować? Dzięki za podpowiedzi.
jak to znaleźć
wpisz w google, wiem, wiem... te oczywiste rozwiązania przychodzą najtrudniej
W ogóle, to co chcesz osiągnąć tymi zmianami i jaki budżet?
foorest1 19-12-2024, 10:42 Chciałem zmodernizować wyświetlacz, trochę blasku dodać, ten nie bardzo mi się podoba. Mam czujniki przód tył to może udało by się kamerę dołożyć. jak nył by opcja SYNC to już mega. Dopiero co kupiłem auto więc jak to zwykle bywa zapał na start jest tylko rozwiązań szukam.
Przeczytaj temat, obejrzyj podlinkowane filmy.
Zastanów sie czy masz budżet na usługę montażu Sync3.
Montaż MFD5 nie jest trudny.
foorest1 19-12-2024, 21:11 Usługa montażu Sync3 to jakiś kosmos z gratami krzykneli 5-6 tysięcy, masakra. Montaż MFD5 da radę zrobić samemu? Czy wszystko będzie działało? i czy coś trzeba dorabiać dokładać? Dzieki za podpowiedzi.
Usługa montażu Sync3 to jakiś kosmos z gratami krzykneli 5-6 tysięcy, masakra...
W Kudze MK2 oraz C-max MK2 "duże audio" (Sync2 lub Sync3) MA INNĄ CAŁĄ DESKĘ niż "małe" audio (MFD4, MFD5). "Rzeźbiarstwo" praktycznie zawsze jest jakoś tam badziewne i do tego "kosmicznie drogie".
Kuga MK2 2015 to przedlift, więc "małe audio" bez navi da się bez problemu zamienić na MFD5 z navi. Za cenę gratów.
foorest1 27-12-2024, 14:15 Sync3 - szukam jakiejś używki, może by coś taniej trafił i da się te koszty zredukować. Podpowiedzcie tylko jaki to ma być konkretny model bo jest tego cała masa.
Kolega po świętach juz zapomniał co kładziono do glowy w temacie Sync 1-> Sync3 w Kudze.
O cenie 5-6k także.
Graty w tym bez probelmu za 2k będą (cena wręcz okazyjna).
foorest1 27-12-2024, 15:17 Nic nie zapomniałem, ale męczy mnie to i może się nie poddam. Przeciągnie się w czasie ale wygląda to bajerancko więc nie zamykam się na sync3 z tym że chciał bym wiedzieć czego dokładnie mam szukać.
Proszę bardzo.
Google po wpisaniu "Kuga sync3"
było dość konkretne
https://allegro.pl/oferta/ford-kuga-mk2-lift-15-18-nawigacja-gps-radio-sync-3-komplet-zestaw-16826227343?
foorest1 27-12-2024, 17:08 Dzięki. Poszukam może coś wpadnie w dobrej kasie. Pytanie mi się nasunęło bo zastanawiam się czy będzie pasowało od innego modelu.
Sync, tak.
Graty, nie.
Dość jednoznacznie widać w linku jak wyglądają graty do Kugi.
Całe to pytanie zaczynam traktować jak efekt zbyt dlugiego siedzenia przy świątecznym stole.
|