Zobacz pełną wersję : [Transit i Tourneo Custom 2012-2023] Konieczna wymiana oleju
Po niecałych 14tys. od ostatniej wymiany w moim customie 2.0 130KM wyskoczył komunikat "Konieczna wymiana oleju". Czym może być to spowodowane? W jaki sposób komputer oblicza sobie moment wymiany? Czy jest możliwe aby trochę częstsze przejazdy w cyklu miejskim spowodowały szybszy termin wymiany oleju? Moment wyświetlenia wypadł w momencie gdy muszę wyjechać zagranicę i nie ma szans na wymianę od ręki w ASO. Czy możliwe jest przejechania kolejnych 5tys. bez ryzyka, że np. zatrzyma się w związku z tym komunikatem?
Proponuję przekręcić kluczyk, jak pojawi się komunikat wcisnąć gaz i hamulec do oporu i trzymać aż zniknie.
oszolomWRC 31-10-2017, 09:10 Po niecałych 14tys. od ostatniej wymiany w moim customie 2.0 130KM wyskoczył komunikat "Konieczna wymiana oleju". Czym może być to spowodowane? W jaki sposób komputer oblicza sobie moment wymiany? Czy jest możliwe aby trochę częstsze przejazdy w cyklu miejskim spowodowały szybszy termin wymiany oleju? Moment wyświetlenia wypadł w momencie gdy muszę wyjechać zagranicę i nie ma szans na wymianę od ręki w ASO. Czy możliwe jest przejechania kolejnych 5tys. bez ryzyka, że np. zatrzyma się w związku z tym komunikatem?
Podjedź do najbliższego ASO - była akcja serwisowa na te Customy. Powinni Ci pomóc
Podjedź do najbliższego ASO - była akcja serwisowa na te Customy. Powinni Ci pomóc
Witam.Posiadam Forda transita customa 2.0 170km automat od grudnia 2017 więc ma 4miesiące i przejechane 4200.
Po przejechaniu 3900km wyskoczyło okienko "wymień niedługo olej silnika" zadzwoniłem na serwis i powiedzieli że ja pojawi się że "wymień olej" mam umówić się na serwisową gwarancyjną wymiane silnika i wgranie nowego oprogramowania więc tak zrobiłem,dziś na serwisie usłyszałem że oprogramowanie jest aktualne olej wymienią ale za olej muszę zapłacić sam (jakieś nieporozumienie) bo niby auto jeździ na krótkich dystansach.Szkoda że jak kupowałem nikt nie powiedział że auto musi jeździć tylko na długich dystansach bo tak się będzie działo wtedy mój wybór padł by na inny samochód od konkurencji.Na forum angielskim transita custom jest to problem znany i tam piszą że wszyscy mają to robione na gwarancji bez żadnych kosztów.Do forda Polska dzwoniłem 3godziny bez rezultatu cały czas zajęte.Proszę o poradę.Pozdrawiam.
Ursus_81 09-06-2018, 08:35 Podepnę się pod temat. W firmie mamy 3 Transity, kupione jako nowe w listopadzie zeszłego roku. W dwóch po przejechaniu 18000 km zapaliły się kontrolki o koniecznej wymianie oleju. Oba samochodu jeździły w różnych warunkach. Jeden choć pokonywał dziennie w jedną stronę ponad 60km, to jednak często stał w korkach, ale takie warunki trwały górna przez ok 3000 km, reszta głównie trasy. Drugi z kolei jeździ głównie w trasach.
Podjechałem do serwisu, pierwsze co usłyszałem, to że zależy to od tego, jak się jeździ, ale przy okazji Pan z serwisu od razu dodał, że trzeba przyjechać na wymianę oleju i przeprogramowanie ECU (czyli mają od razu gotowe rozwiązanie) w ramach gwarancji. Gdy zacząłem wnikać w szczegóły przyczyn, ciągle słyszałem, że to wina jeżdżenia na krótkich dystansach co już stawało się irytujące, bo wiem jak jeżdżą nasze samochody, a nawet mogę to wykazać (zamontowane GPS-y).
Mam teraz spory problem, bo planowałem wymiany oleju najpóźniej po roku lub po przejechaniu ok 25 tys. km, więc jeden samochód jeździ mi obecnie za granicą (w UK, właśnie próbujemy się dowiedzieć, co na to angielski serwis Forda), drugi jutro miał wyjeżdżać do Danii i jest lipa, bo wg Forda "nieznaczna różnica zależna od stylu jazdy", to kuźwa 65% planowanego przebiegu, a to już bezczelne wprowadzanie klientów w błąd.
W poniedziałek umawiam się na naprawę gwarancyjną, będę informował jak to się skończy. Jeżeli ktoś miał podobne przygody, to będę wdzięczny za informacje jak sprawa została załatwiona przez serwis i z jaką skutecznością.
Speed1211 09-06-2018, 10:36 Ja mam custom z 2018 i mi powiedzieli ze pierwsza wymiana po 2 latach lub 60kkm :evil:
Ursus_81 09-06-2018, 10:54 Speed1211 a jaki masz obecnie przebieg? U Ciebie też pojawił się komunikat o koniecznej wymianie oleju, czy nie?
Też miałem chyba takie wytyczne, skupiłem się na przebiegu i pamiętam, że było to 60kkm. Mam gdzieś te dane w ofercie. W każdym bądź razie sam założyłem, że olej będziemy wymieniać co roku lub przy przebiegu mniej więcej 25kkm, bo te zalecenia producenta to jakiś kosmos... Ponieważ samochody wyjeżdżają mi często za granicę i jeżdżą tam po kilka miesięcy, to jak przekroczymy nieco nasze założenia, to przynajmniej miałbym spokojną głowę, że do warunków określonych przez producenta jeszcze daleko i nie będą podważać mi gwarancji w razie nie dotrzymania terminów wymian.
Jak się jednak okazuje, nawet dwukrotne zmniejszenie czasu i przebiegu wymian oleju względem zalecanych przez producenta nie daje mi pewności, że nie będę miał "awarii" i nieplanowanych wizyt w serwisie, co jak wyślę samochód do pracy, szczególnie za granicę jest dla mnie problemem...
Speed1211 09-06-2018, 10:59 Przebieg to dopiero 300 km wiedz nic więcej nie mogę powiedzieć ale 60kkm to przesada. W bmw e60 mam też co 30kkm a robie co 15-18kkm. Nie zaszkodzi mu a wymiana co 60kkm to tylko chwyt dla firm aby utrzymać niskie koszta exploatacji a po gwarancji i tak mają to w ... nosie co się dzieje z silnikiem.
Samochód mam od zeszłego tygodnia ;)
a porównałeś może, ile tego oleju wchodzi do Transita, a ile do bmw?
Przegląd serwisowy Transita co 60 kkm lub 2 lata, wcześniej zostaniesz wezwny na przegląd/wymiane oleju. Będzie to wynikiem jego zużycia, po 20, 30 lub 40 tyś km, w zależności od stylu jazdy.
Do wymiany jest 11 litrów oleju, więc proszę nie porównuj jego eksploatacji do aut z zbiornikami 4-5 litrowymi.
Ursus_81 02-07-2018, 14:28 Z ostatnich wieści... oddałem Transita do serwisu Forda w Bielsku-Białej i wymieniono olej oraz przeprogramowano ECU tak, aby móc na bieżąco sprawdzać poziom zapchania się DPF-u oraz ręcznie uruchamiać jego wypalanie. Wszystko zrobiono w ramach reklamacji. Polecam atakować serwisy, jeżeli macie z tym problem, bo zaczynają nieźle kręcić i wymigiwać się od tego na różne sposoby. Ewidentnie nie ogarnęli jeszcze tej technologii i aż boję się myśleć, jak długo pojeżdżę do kolejnej awarii...
Leinad1981 19-07-2018, 09:12 Cześć, mam taki sam problem z Fordem Transitem 2.0 tdci 130km przebieg 27000 tyś km.
Komunikat konieczna wymiana oleju wyswietlił sie juz po 5tyś po rozmowie z serwisantem polecił zeby skasowac kombinacją gaz i hamulec:razz: Po 10 tys km auto tafiło do serwisu z komunikat konieczna wymiana oleju.
Serwis: Podłączenie do ecu wymieniony olej w silniku,podobno brak możliwości wypalenia filtra cząstek stałych(auto pokonywało codziennie trasę ok 30km trasą szybkiego ruchu).
Kolejna wizyta w serwisie przy przebiegu 17000tyś komunikat wymień olej.
Serwis: tym razem serwis wymienia olej podpina auto pod komputer wgrywa aktualizacje powiększa pojemność miski olejowej poprzez skrócenie bagnetu. Auto jezdzi na zbyt ,krótkich odcinkach brak możliwości wypalenia f.dpf:razz:
Przy przebiegu 22000 tyś km auto jedzie na serwis z komunikatem "konieczna wymiana oleju"
Serwis: pojazd musi pozostać na szczegółową diagnostykę komputerową zostaje wymieniony olej oraz wgrane nowe oprogramowanie umożliwiające kierowcy samemu wypalić filtr (wyświetla się procentowe zapchanie filtra)
W praktyce wygląda to tak ze jazda po mieście ok 200 km komunikat filtr w 95% zapchany uruchom wypalanie czas wypalania 40min.:razz: Dłużej wypalam niż jeżdżę.
No i mam teraz przebieg 27000 tys i komunikat wkrótce wymień olej.
Poszły pisma do Ford Polska zobaczymy co odpowiedzą.
Jak kupowałem auto nikt nie mówił że tylko można jeżdzić po autostradach.
Ursus_81 19-07-2018, 10:17 Będę bardzo wdzięczy, jeżeli będziesz informował o dalszym postępie w sprawie. Też przymierzam się do wysłania pisma do Forda, ale póki co jeszcze obserwuję sytuację, aby mieć potwierdzone argumenty.
W jednym z trzech naszych Transitów serwis wgrał takie same oprogramowanie jak u Ciebie. Auto aktualnie praktycznie nie jeździ nigdzie, ale po kilku krótkich kursach (po kilkanaście km) dostałem info od pracownika, że poziom zapchania filtra rośnie drastycznie szybko... Planuję zabrać ten samochód i pojeździć nim przez parę dni do pracy. Dojeżdżam 25km w jedną stronę, z czego 2/3 trasy to ekspresówka. Chcę sprawdzić, jak w praktyce to wygląda, bo zaczynam być przerażony tym zakupem... wszystko wskazuje na to, że auta te kompletnie nie nadają się do jakiegokolwiek używania w ruchu miejskim i podobnie jak Ty czuję się oszukany, bo oczywiście przy sprzedaży szczycono się głównie (absurdalnie) wydłużonym czasookresem wymiany oleju, co dawało mi pewien spokój psychiczny przy założeniu, że skrócę go o połowę względem tego, co zakłada producent.
Do tego dochodzi mi cyrk związany z drugim Transitem, w którym również komunikat o koniecznej wymianie oleju pojawił się przy 18kkm. Samochód przebywał wówczas za granicą, a ponieważ w tamtejszym ASO najbliższy termin mieli za blisko 3 tygodnie polecili, aby do czasu możliwej wizyty spróbować skasować komunikat wspomnianą przez Ciebie kombinacją, bo niby po przejechaniu 500km z tym komunikatem silnik może przejść w tryb serwisowy. Udało się, w między czasie samochód wrócił do kraju i teraz przy umawianiu się w ASO w Bielsku na serwis z reklamacją w tej sprawie mówią mi, że aby to zrobić w ramach gwarancji komunikat musi się świecić:<:< Paranoja...
weitblick74 05-02-2019, 17:39 Odświeżę ten temat posiadam Tourneo Custom w 2018 roku ..Obecnie mam przejechane 20589 km ...przy 19000 po raz pierwszy pojawiły się komunikat wymiana oleju konieczna i nagła wymiana oleju... dodam że jeżdżę głównie w cyklu miejskim aczkolwiek dojazdy do pracy to po 20 km ....kolejna wymiana oleju po 600 km z powodu komunikatu wymiana oleju Konieczna ...co ciekawe pojawiła się ona w trakcie jazdy samochodem po wgraniu softu który pokazuje mi poziom zapchania DPF ....stwierdzam że ten samochód nie nadaje się w ogóle do jazdy w cyklu miejskim ....Jestem obecnie w górach gdzie nie ma jak jechać szybciej niż 40 km po drogach górskich i żeby znowu nie doszło do komunikatu wymiany oleju muszę ręcznie wypalać dpf na postoju średnio co 50 km... nie wiem jak technicy Forda sobie z tym problemem poradzą ale po to Kupiłem samochód do przewozu osób żeby te osoby wozić w jedną i w drugą stronę niezaleznie od rodzaju dróg...Rozmawiałem z właścicielem Volkswagena Nie ma takiego problemu ...Myślę że czas aby technicy Forda ponownie zastanowili się na tym co z tym problemem zrobić bo siedzenie w samochodzie wypalanie po 15 minut dpf-u nie jest rozwiązaniem.....
PiotrLysol 12-02-2019, 15:43 Ja mam Tourneo Custom 2018r 2.0. 170KM i mam ten sam problem z nieustającą natychmiastową wymianą oleju już po raz 3. Mam zrobione 14000km i auto domaga się już po raz 3 wymiany oleju. Ostatnia wymiana nastąpiła przy 11000km. Auto stoi już 2 dni w serwisie i nie wiedzą co mają z nim zrobić nie są w stanie zdiagnozować problemu. Kontrolka natychmiastowej wymiany oleju już w żaden sposób nie daje się zlikwidować. Auto stoi i czeka aż Ford zdecyduje co ma nastąpić dalej. Serwis nie wie czy coś jest uszkodzone. No i tak to właśnie jeździ się nowym autem które zostało zakupione aby poruszać się nim bez problemów.
weitblick74 13-02-2019, 17:25 Dalsze wrażenia z jazdy Fordem Tourneo Custom 170 km automat po górskich drogach gdzie nie ma jak jechać równą prędkością powyżej 50 km ...wypalanie dpf na postoju co 2 dni .przy ujemnych temp... aby nie doszło do jazdy z zapchanym dpf ze skutkami jakie wszyscy znamy... poza tym fajnie byłoby stworzyć możliwość dodania okienka zapchania dpf do danych w miejscu innych info jak spalanie żeby nie było trzeba ciągle wchodzić w info.... edycja....tekst napisany na 2 dni przed pojawieniem się info wymiana oleju konieczna..w trakcie jazdy po 50 km dróg z dpf 30 proc.... wcześniej wypalony na postoju zgodnie z info oczysc przy 85 proc ...tak więc postępowanie dbaj o dpf nie wpłynęło na kolejna awarię po 1000 km od wymiany oleju.... czeka mnie wizyta w serwisie...poza tym samochód ok do -10 stopni odpalanie bez problemu aczkolwiek po rozruchu trochę jak traktor
Mam w zarządzaniu kilkanaście Transitów ecoblue. Samochody jeżdżą głównie w miescie. Standardem była wymiana oleju co 3000km. Np jeden samochód dla przebiegu 31000km ma 10 wymian oleju - trudno uwierzyc a jednak :) Wymiany rozliczane były na gwarancji. Po zmianie softu sytuacja sie poprawiła - na razie zaobserwowałem wymiany po 12000km. Jednak Ford nie chce przeprowadzac juz wymian w ramach gw. Czy macie może podobne doświadczenia i jak sobie z tym radzicie? Oczywiscie w samochodach oprogramowanie jest aktualizowane na bieżąco. Zastanawiam sie czy nie wysłać oleju do ekspertyzy po wymianie. Czy faktycznie jest rozrzedzony.
Zastanawiam się gdzie tu ekologia - tak czeste wymiany oleju i dopalanie dpf co 2 dni po 40 minut... Obawiam się, że samochód bez filtra dpf generowałby mniejsze obciążenie dla środowiska.
lukasz104 22-02-2019, 12:06 W moim przypadku (Transit 2.0 130KM 2016) przy przebiegu 10tys. km wyświetlił się komunikat o koniecznej wymianie oleju. W serwisie otrzymałem informację iż mam zły program w komputerze i jest zbyt mała ilość oleju w silniku. Dodam iż miałem jeszcze problem z ogromnym zużyciem AdBlue. W serwisie wymieniono olej oraz została zmieniona długość bagnetu, w konsekwencji czego ilość oleju zwiększyła się o 2litry. Akcja oczywiście wykonana w ramach gwarancji. Po akcji serwisowej zużycie AdBlue znacznie spadło.
Teraz chciałbym nawiązać do częstotliwości wymiany oleju...
Serwisowe 60tys. km dla mnie jest abstrakcją :)
Ja wymieniam co 15tys. km,(w swoim warsztacie) kupuje oryginalny olej forda oraz filtr oleju, przeglądy wykonuje zgodnie z książką serwisową
Nie wyobrażam sobie wymiany co 60tys. km nie wierzę w żadne oleje typu Long :)
Zapewne wiele osób nie podzieli mojego zdania, ale posiadając kilkanaście pojazdów w moim parku maszynowym, od osobówek po ciągniki siodłowe z doświadczenia wiem jak ważna jest wymiana oleju!
Miałem podobny problem z moim custom em 2.0 ecoblue 170 km 2016/17. Pierwszy komunikat o konieczności wymiany oleju po 7000 km. Serwis kasowanie kombinacją jeździć dalej. Drugi 14000 km i znów serwis i to samo stanowisko serwisu kasowanie i jeździć dalej. Trzeci komunikat ok 21000 km i powtórka wszystkiego. Po tym zabiegu akcja serwisowa na piśmie wgrywanie nowego oprogramowania i do tej pory spokój a auto ma 67000 km.
Też mam ten sam problem. Auto z 2018 motor 2.0 170KM przy przebiegu ok 5tys km olej wymieniony w serwisie (jeszcze nie było komunikatu-wymiana w ramach rekompensaty (mniejsza o to). Ale komunikat od konieczności wymiany oleju pojawił się już przy przebiegu ok 12tyśkm, czyli olej miał przepracowane max 7tyś km. Masakra jakaś z tym jest.
ps. Ile oleju wchodzi do tego silnika? Może wymienić go poza ASO co druga wymianę
1957_piotr 14-06-2019, 19:50 Witam wszystkich.
Również jestem "szczęśliwym" posiadaczem Transita Customa 2.0 130KM z X.2018 i dokładnie te same problemy. Uważam, że to jest kpina z nas. Sprzedali nam bubel i każą płacić za próby naprawy błędów które popełnił FORD. Nigdzie w instrukcji obsługi i oficjalnych broszurach FORDA nie ma informacji o tym, że samochód nie nadaje się do jazdy miejskiej. Zmuszanie Nas do wyjazdów na autostrady lub samodzielnego wypalania DPF jest zwykłym draństwem. Każdy z nas solo nie ma większych szans wygrać z FORDEM.
DLATEGO PROPONUJĘ ZEBRAĆ GRUPĘ I WYTOCZYĆ POZEW ZBIOROWY.
Czekam na chętnych, pomysły, uwagi.
Pozdrawiam Piotr
Rafał Courier 18-06-2019, 12:17 Witam, posiadam Transita Couriera 1.5 dci 100KM. Po 7000 km pierwszy komunikat o konieczności wymiany oleju. Diagnoza: za często Pan gasi. W tej chwili (06.2018) Mam 17000 i regularnie co 4000 wymieniam olej. Jeden raz przy 11000 olej wymieniono mi bezpłatnie. Wytłumaczono mi że "system" pozwolił na bezpłatną wymianę oleju ponieważ filtr dpf był w znacznym stopniu zanieczyszczony. Dodatkowo przeprowadzili czyszczenie dpf. Przy 15000 już nie miałem tego szczęścia kazano mi za olej zapłacić.
Odwiedziłem dwa inne serwisy w jednym obiecali przyjrzeć się sprawie, w drugim Pan z doradca z serwisu powiedział "czego Pan od nas oczekuje my nie wiemy jak Pan jeździ te auta powinny robić dłuższe dystanse".
Zarówno przy 7000 jak i przy 11000 twierdzili że zaktualizowali oprogramowanie.
Przy każdej z wymian oleju Dostałem informację że samochód zgłasza zbyt dużą liczbę przerywania cyklów wypalania DPF.
Doszło do tego że prowadzę rejestr wypalania na razie od 15000 (mam 17000) dpf wypala się regularnie co ok 200 km. Wydaje mi się że nie przerwałem żadnego cyklu, a już mam spory nadstan oleju.
Dostałem również informację z serwisu że jeśli nie wyświetli się kontrolka wymiany oleju to nawet z dużym nadstanem oleju nie mam po co do serwisu przejeżdżać.
Postaram się na bieżąco zdawać relacje z dalszych przygód z moim Fordem.
Popieram Piotra z jego pomysłem zebrania się w grupę.
Pozdrawiam
irasek11 29-11-2019, 00:13 W moi aucie do 45 tys km byłem 8 razy w serwisie w sprawie DPF i nie wiedzieli co wgrać, zeby DPF zaczął działac normalnie - powód wizyt - przybywanie oleju silnikowego do stanu za wysokiego - rozrzedzanie dieslem. Teraz mam przejechane 102tyś i samochód trafił do serwisu - diagnoza - spaliny w układzie chłodzącym - jest to 5 usterka układu chlodzenia - wcześniej pekały węże i termostat. Jako, że juz jestem po gwarancji zasugerowano naprawę za jakąś kosmiczną kasę, upieram sie, ze to naprawa gwarancyjna gdyż usterka jest następstwem przegrzewania sie silnika przez 45 tyś kiedy paliwo sie lało bez potrzeby i kontroli, do DPF, sygnalizacji brak, a szkoda powstała. Sugerują złe uzytkowanie pojazdu.
Macie może jakiegos biegłego który mógłby w Warszawie przeprowadzić ekspertyzę tego samochodu i jego awarii?
Dzięki za pomoc.
Lalamido 30-11-2019, 06:53 Witam
Temat już kiedyś sam poruszałem: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=293023
Obecnie mam przejechane 210 000 km i komunikat o zmianie oleju pojawia się cały czas jak tylko przekręcę kluczyk w stacyjce.
Komunikatu nie daje się skasować znaną kombinacją :-(
Nadmienię, że nie byłem w serwisie na żadnej "akcji serwisowej" czy wgrywaniu nowego oprogramowania....
Coś polecacie ?
zagorman 11-05-2021, 06:15 Witam Serdecznie,
Posiadam auto Ford Turneo Custom 2019, chciałbym się dowiedzieć jak mogę zrestartować stan wymiany oleju. Niestety w komputerze nie ma takiej opcji, również konfiguracja pedał hamulca i gazu nie przynosi efekty. Olej został wymieniony po 18 k. Nie jak zaleca producent 40 k, co z mojego doświadczenia jest stanowczo za dużo. Bardzo proszę o pomoc i wasze doświadczenia.
marsosno 11-10-2022, 11:17 Jestem SZCZĘŚLIWYM ;-( posiadaczem fodra
Jak kupowałem to mnie przestrzegali FORD GÓWNO WART. A on taki ładny amerykański :-)
Kupiłem 2019r jako używany w lutym 2022 z przebiegiem ok 80 tys km . Teraz wyskoczyła mi wymiana oleju przy 90 tys km. Oczywiście wymiana w serwisie prze poprzedniego właściciela była chyba na 75 tys km. Przyczyną jest zbyt wysoki poziom oleju w silniku. Spowodowane jest to tym głupim dopalaniem dpfa. Mechanik mi trochę to potłumaczył.
Udałem sie do serwisu i co. Oczywiście wina moja bo auto powinno robić trasy a nie tylko dookoła komina. A co ja wróżka jestem że mam wiedzieć co się w silniku dzieje? Fakt kilka razy wyskoczyło mi kontynuuj jazdę i wtedy robiło sie czyszczenie dpfa. Grzecznie jechałem. Tylko to nic nie daje bo silnik cały czas próbuje i przez to zalewa się ropą która dostaje sie do miski olejowej.
Czy ktoś ma jakieś rady co z tym zrobić. Forda na szybko nie sprzedam bo mam go w leasingu. Już wiem czemu poprzedni właściciel tak chętnie go sprzedawał.
Większość aut z suchym DPFem tak ma że jak jeżdżą na krótkich dystansach to nie mogą wypalić dpf'a, próbują kilkanascie razy co w efekcie sprawia że olej napędowy leci do oleju. Najlepszym sposobem jest np raz na tydzień zrobić trasę - przegonić go, jeżeli silnik i DPF dobrze się rozgrzeją to nie dość że DPF się wypali to z oleju powinna odparować ropa - przy czym dodatki do paliwa zostają w oleju i pogarszają jego właściwości smarne. Ja wcześniej jeździłem z silnikami francuskiemu na DPFie mokrym - z dodatkiem który był dozowany bezpośrednio w filtr. Nie zauważałem że go mam. Niestety przez ekologię stajemy się niewolnikami samochodów. Zamiast samochód pracować dla nas my musimy ustawiać życie pod niego ;) Tego nie rób, tak nie jeździj etc. Dziwne czasy.
marsosno 12-10-2022, 07:43 Dziękuje za odpowiedź.
Jeszcze pytanko. Jaka to ma być trasa? jakie obroty silnika, prędkości itd. Ile km lub czasu. Czytałem w internecie , pytałem paru mechaników. Temat bajka bo nie widząc parametrów silnika i dpfa nie wiem co kiedy się wypali i czy skończyła sie regeneracja. Ostatnio mi mechanik mówił że min 20 min, gdzie indziej że 100 km. Równa jazda to tylko autostarda ale teraz te głupie samochody utrzymuja małe obroty silnika czyli lepiej no na 4 biegu jechać wolniej ale dać mu wysokie obroty 2500-3000????
Właśnie - jak wyskakuje komunikat kontynuuj jazdę to zgaśnie po ok OK 25km gdy mi nic nie przeszkadza. ALe np ducato jak mi wyskoczyła lampka to wystarczyło 15km. Fakt że rocznzikowo trochę starszy. W sharanie nie mam takich cyrków ale moze dlatego ze jest dogrzewacz.
marsosno 18-10-2022, 12:40 Jeszcze jedno - jest jakiś aktualny programik na pokazanie dpfa? to co instaluje niestety u mnie nie działa...
Bump:
Doapalnie następuje już przy obrotach 1000 rpm (jedynka na obromotomierzu)
Nie trzeba nic robić, żadnych specjlanych tras, dopalań itp. Przeczytajcie w instrukcji zamiast słuchać jakichś niedoedukowanych mietków z internetu. Wszystko się dzieje automatycznie. Mam fordzika od 7 lat, przeważnie używany na ktrótkie trasy 8-16km. Jedyne co robię, to jak dopalanie się załączy to staram się nie wyłączyć silnika - jak dojadę na parking, a auto nadal dopala dpf, to czekam parę minut aż skończy się dopalać. (na biegu jałowym też dopalnie ma miejsce - wtedy komputer sam pdwyższa obroty). Jak nie mogę czekać, bo mi się spieszy, to też nic takiego się nie dzieje, dopalanie się wykona następnym razem.
Zresztą dopalanie może się uruchomić dopiero po kilkuset km, więc nawet jak zrobicie jakąś dłuższą trasę, to nie oznacza że proces się uruchomi. Czasem i 700km mija między kolejnymi procesami dopalania. Cały proces doapalania trwa około 7-8 minut, w mieście to się da zauważyć, na trasie, gdzie przez długi czas jedzie się równym tempem to nie ma opcji żeby w ogóle zauważyć, że ten proces ma miejsce.
jak auto się domaga wymiany oleju należy to zrobić i to nie jest niczyja wina, tylko przemyślany i monitorowany proces. Nie ma się nad czym rozwodzić. To wynika z konstrukcji samochodu i tego nie przeskoczymy. Gdyby auto nie maiło takiego zabezpieczenia, to pewnie wystąpiły by ciężkie problemy z silnikiem
nie ma co kombinować, tylko jeździć.
marsosno 19-10-2022, 13:03 LZA - czyli FORD to jedno wielkie G...
samochód ma jeździć a kierowca nie powinien sie interesować poza wyminą oleju i filtrów.
Jak pisałem wcześniej w sharanie podobny rocznik nie ma takich cyrków. A o fordach że tak się dzieje wiem już od kilku znajomych co niestety kupili forda. Mowa o nowych z salony a nie używki z cofanym licznikiem.
W Turneo niestety nic nie pokazuje. Jedynie po dłuższym czasie pokazuje - kontynuuj jazdę. Ale to może jest raz na tydzień albo dłużej. Wymiana oleju owszem ale nie po pół roku i 15 tys km. Z winy dostawania sie ropy do komory silnika . Podobno to wina przerwania regeneracji.
ALE JAK JA MOM WIEDZIEĆ ŻE SIE REGENERUJE???? Żadna kontrolka sienie zapala.
Jeszcze jedno - gowniany silnik nie jest wstanie dobrze się nagrzać przez co problem z regeneracją.
Po czym poznać wypalanie dpfa? Po włączeniu podgrzewania lusterek, tylnej szyby i przedniej (jeśli posiadamy). Dodatkowo, pojawia się taki specyficzny zapach (wg mnie - przegrzanej elektroniki :) ) i obroty silnika delikatnie się podnoszą na biegu jałowym.
Kolega narzeka na Forda jakby nagle obudził się po 20-letniej przerwie: od dłuższego czasu, większość podzespołów jest produkowana przez te same fabryki. Wyroby różnią się tylko znaczkiem docelowego użytkownika. Stąd nie rozumiem tego płaczliwego tonu w stosunku do Forda. Używałem różnych aut: Fordów, Fiatów, Francuzów i każdy, przy odpowiednim, mądrym traktowaniu, był niezawodny. Nawet koledzy, którzy jeżdżą BMW, „Japończykami” czy produktami VW miewają poważne problemy przy niewielkim przebiegu - przy takim stopniu komplikacji i wielkości serii, jest to nieuniknione.
A już problemy z dpf i przybywaniem paliwa to istna encyklopedia - na każdym forum danej marki jest mnóstwo takich tematów. To nie tylko domena Forda… ;)
marsosno 19-10-2022, 19:15 SAR 37 - to mnie pocieszyłeś :-)
SAR 37 - to mnie pocieszyłeś :-)
Witaj w klubie współczesnego diesla :diabelek:
marsosno 20-10-2022, 14:40 Pytałem o programik na dpfa.
Odpowiem sam sobie. mam DPF INFO PRO na telefon i działa super. POLECAM
Oczywiście trzeba sprawdzić na które autka jest ok.
Niestety miałem problemy z obd ale że kupiłem ****iany moduł to tak wyszło.
trzeba sprawdzić programikiem ELM327 Identifier.
Pytałem o programik na dpfa.
Odpowiem sam sobie. mam DPF INFO PRO na telefon i działa super. POLECAM
Oczywiście trzeba sprawdzić na które autka jest ok.
Niestety miałem problemy z obd ale że kupiłem ****iany moduł to tak wyszło.
trzeba sprawdzić programikiem ELM327 Identifier.
Co prawda dysponuje motorem 2,2 ale myślę, że tu jest podobnie jak w 2,0. Ja sobie zainstalowałem diodę LED...dosłownie 15min roboty. Poszukaj kanał Mechanika u Muzyka na youtubie i wpisz frazę DPF LED. Ja zrobiłem to prościej niz wspomniany autor Szumo.
15min roboty: Zdemontowanie lewej listy, wykonanie w niej otworu bodajże fi 6. Diodę LED - przewód "+" do zasilania grzanej szyby, zaś "-" do masy...oczywiście dotyczy to aut z grzaną szybą.
Taka ciekawostka, w czasie jazdy na długim odcinku nigdy bym nie przypuszczał, że dopalanie DPF ma miejsce...dioda LED zdaje egzamin!
|
|