Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2015- ] Jak sprawdzić czy mam czujniki ciśnienia w oponach

Piotrekson96
31-10-2017, 14:44
Cześć
Tak jak w temacie, po czym poznać czy mój C-MAX ma system pomiaru ciśnienia w kołach pośredni czy bezpośredni? Głownie chodzi o to czy mój C-MAX z 2017 roku ma czujniki w kołach czy nie.

Piciu1991
31-10-2017, 16:21
Zasadniczo jesli masz możliwość odczytania na wyświetlaczu komputera pokładowego dokładne wartości ciśnienia to masz czujniki w kolach. System pośredni opiera sioe na ABS i odczytuje ilość obrotów kola i poinformuje cie jak w którymś będzie za mało.

boncio
31-10-2017, 20:57
Rocznik 2017 ma czujniki ciśnienia w kołach. Ale mimo to nie pokazuje wartości.

Piotrekson96
02-11-2017, 11:26
Dzięki boncio ;)
A jak wsadze koła bez czujników to będzie mi wyskakiwał jakiś błąd czy coś?

boncio
02-11-2017, 16:25
Będzie. Pomarańczowa kontrolka ciągle i komunikat po każdym odpaleniu.

LapBeer
07-12-2017, 21:40
Podłączę się pod temat.
Kupiłem nowego C-Maxa i ostatnio jak wymieniłem koła na zimowe, które zostały mi po poprzednim Maxie z 2010r. bez przerwy wyskakuje mi komunikat o błędzie (w poprzednim aucie wystarczyło po przemiance kół zapisać ustawienia i wszystko było ok).
Z tego co przeczytałem powyżej to rozumiem, że w tych zimówkach nie ma czujników, tylko pomiar ciśnienia odbywał się pośrednio przez system ABS.
Czy wystarczy zatem, że dokupię czujniki TPMS, założę i zapamiętam ciśnienie w ustawieniach komputera, czy bez serwisu się jednak nie obejdzie?

Znalazłem poniższe czujniki w sklepie online forda i nie wiem czym się różnią i które byłyby najlepsze (gdyby opcja samodzielnego montażu byłaby akceptowalna)
https://ford.sklep.pl/product-pol-18733-zawor-wentyl-czujnika-cisnienia-w-oponach-Ford-TPMS-oryginal.html

https://ford.sklep.pl/product-pol-18857-Czujnik-cisnienia-opon-Ford-TPMS-EV6T-1A180-DB-zamienik.html

https://ford.sklep.pl/product-pol-18833-Czujnik-cisnienia-w-oponach-Ford-TPMS-Oryginal-EV6T-1A180-DB.html

Paweł Stiopa
31-01-2018, 12:27
Witam
Ten pierwszy link to są tylko wentylki.
Musisz kupić te drugie lub najlepiej te trzecie.
Cena niewiele większa a oryginał.
Ja mam takie w obu kompletach kół, po zmianie kół
samemu trzeba tylko zapisać ciśnienie.
Komputer sam rozpozna czujniki i nie trzeba jechać do ASO.

Karwos00
31-01-2018, 18:49
w 2017 na pewno są czujniki ciśnienia.

macc11
20-03-2018, 16:15
mozna się jakoś dokopać do odczytu tych czujników? czy one nie mierzą wartości tylko wychwytują zmianę? mam sync3

elewap
11-12-2018, 19:13
Po zmianie opon (koła) z letnich na zimowe, w których nie ma czujników ciśnienia na wyświtlaczu pojawia się komunikat o konieczności odbycia serwisu. Oczywiście da sie to wyłączyć przez menu kompa ale po krótkim czasie komunikat powraca a na wyświtlaczu zapala sie kontrolka opon. Czy ktoś zna trick przy pomocy którego np. naciskania pedałów hamulca, gazu i przycisku "OK" da sie to wyłączyć? Wiem ,że taka procedura istnieje, która pozwala ominąć wizytę w kosztownym ASO.:)

wienio61
11-12-2018, 22:50
Szkoda kasy poczekaj do wiosny, po zmianie kół problem zniknie- do jesieni.
mam to samo.

elewap
17-12-2018, 12:48
pewnie masz rację ale jest to upierdliwe. W ubiegłym sezonie natknąłem sie na opis w necie jak wyłączyć ten serwis przy pomocy kombinacji pedałów hamulca, gazu lub sprzęgła z przyciskiem OK. I po wykonaniu tego z kontrolką miałem spokój. Po wymianie na koła z oponami letnimi , które mają czujniki system automatycznie podjął pracę. Niestety kartkę z zapisem gdzieś posiałem a teraz w necie nie mogę odszukać tego zapisu. Dlatego napisałem ,że takie coś można zrobić bo sam to już przerabiałem i że może ktoś na forum ma taką wiedzę.

piotrek233
17-08-2020, 18:26
Witam,
Nowy nabytek i chce kupić felgi zimowe
Auto "monitoring" ciśnienia w kolach.
Teraz mam pytanie czy w felgach są czujniki czy komp sczytuje z ABSu

Niestety jest to pierwszy kontakt z fordem, dlatego jeszcze wszytkiego nie ogarniam, zawsze siedziałem w VAGu..

i teraz nie wiem czy szukać felg z czujnikami czy bez

mirek8423
17-08-2020, 18:36
A jakie masz auto? Tutaj jest dział C-Max ale chłopaki może odpowiedzą. Mam C-Max i jechałem na kapciu z 300 metrów i mój nie zasygnalizował mi nic takiego. Miałem e91 to czytał z ABS a C4 miał czujniki w kołach a tutaj ? Hmm ciekawe.

piotrek233
17-08-2020, 18:49
c max 2015,
no właśnie różne auta różnie mają...
u Ciebie może być tak, ze po prostu masz opcje nie zakodowaną..

tedi_k
19-08-2020, 09:51
....czy szukać felg z czujnikami czy bez

Wszystkie samochody osobowe Ford produkowane od maja 2014r. mają w Europie OBOWIĄZKOWE czujniki ciśnienia w kołach. Więc nie ma co sprawdzać i deliberować - trzeba kupić felgi z czujnikami ciśnienia do danego modelu.

Mi_Sta
15-10-2020, 11:19
Witam,
A może pójść w opony całoroczne.....
Po nabyciu drugiego C-Maxa z 2019r. też stoję przed podjęciem decyzji: drugie koła zimowe + czujniki czy opony całoroczne i mieć spokój z przekładaniem opon czy kół dwa razy w roku.
Już zdecydowałem - kupuję opony całoroczne (Nokian), przełożę raz, a letnie (Michelin) gdzieś upłynnię....pozdr....

Janusz Z
21-02-2021, 14:09
Witam. Kupiłem niedawno maksia na aluskach z zimowymi oponami.
Na lato zakupiłem drugi komplet felg aluminiowych.
Teraz przed założeniem opon nie wiem czy dokupić czujniki na każde koło.???
Mój C-max jest z 2016 roku.
W menu jest ogólnie "kontrola opon"

Wyświetla takie komunikaty:

Dziękuję za odpowiedzi.

Bump:

Bump: I jeszcze jedno mam pytanie. Co oznaczają piktogramy na czujnikach, kwadraty i trójkąty?

Dzięki za odpowiedzi.