Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Światła automatyczne - Światła dzienne i drogowe

Witek6935
02-11-2017, 07:44
Witam wszystkich forumowiczów!
Od miesiąca jestem posiadaczem Forda Focusa MK3 kombi w wersji Titanium 1.6 ECOBOOST.
Auto jest sprowadzone z Niemiec.
Mam pytanie odnośnie możliwości zmiany ustawień świateł automatycznych poza tym co jest w pozycjach menu.
Focus jest wyposażony w czujnik zmierzchu, deszczu i tryb świateł "AUTO".
1) Pierwsze pytanie dotyczy automatycznych świateł dziennych. Z racji, że auto jest z Niemiec, światła dzienne się nie zapalają. Czy istnieje możliwość jakieś jakieś zmiany konfiguracji w ustawieniach modułu sterującego światłami, aby po odpaleniu samochodu, w trybie auto włączał światła dzienne?
W chwili obecnej czujnik zmierzchu na nic się przydaje, bo i tak w dzień muszę ręcznie przekręcić pokrętło w tryb świateł mijania włączonych...
2) Drugie pytanie dotyczy automatycznych świateł drogowych. Focus jest wyposażony również w radar/kamerę - ma opcję unikania kolizji w korkach (LS safety sys.) Czy przy takiej konfiguracji nie powinien mieć w opcjach możliwości automatycznego włączania/wyłączania świateł drogowych? W opcjach komputera sprawdzałem i mam tam tylko pozycje:
- światła deszcz. (automatyczne włączenie świateł mijania przy wykryciu deszczu przez czujnik deszczu)
- oświetlenie nastrojowe
- przyciemnienie
- oświetlenie do wysiadania

jak widać nie ma opcji Automatycznego włączania świateł drogowych. Pytanie jak poprzednio: Czy istnieje możliwość jakieś jakieś zmiany konfiguracji w ustawieniach modułu sterującego światłami, aby taka opcja była aktywna? Jeśli nie, co Focus musiałby jeszcze mieć na wyposażeniu, aby taka opcja była możliwa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

maciej_b
02-11-2017, 10:22
Daj vin zobaczymy co on tam ma...

arturek
02-11-2017, 11:11
Witam

Nie podpowiem która to opcja ALE po podłączeniu auta pod komputer można zmienić ustawienia, że po przekręceniu kluczyk włączą się światła

Ja tak mam w aucie (Titanium) z polskiego rynku

W takim przypadku, czujnik zmierzchu włącza tylko oświetlenie nastrojowe

pozdrawiam
Arturek

edmun
02-11-2017, 11:38
Pierwsze pytanie dotyczy automatycznych świateł dziennych. Z racji, że auto jest z Niemiec, światła dzienne się nie zapalają. Czy istnieje możliwość jakieś jakieś zmiany konfiguracji w ustawieniach modułu sterującego światłami, aby po odpaleniu samochodu, w trybie auto włączał światła dzienne?
W chwili obecnej czujnik zmierzchu na nic się przydaje, bo i tak w dzień muszę ręcznie przekręcić pokrętło w tryb świateł mijania włączonych...
Każdy nowy użytkownik tego forum zazwyczaj pyta o to samo.
Albo jak to włączyć, albo dlaczego to tak działa (bo ma to już włączone).

Temat poruszany wielo (wielo, wielo, wielo) krotnie na forum.
Kwestia aktywacji tego za pomocą kabelka i oprogramowania.

Focus jest wyposażony również w radar/kamerę - ma opcję unikania kolizji w korkach (LS safety sys.)
Jak kolega wspomniał wyżej, podaj VIN pojazdu i rozkodujemy co masz a czego nie masz. Bo mam dziwne wrażenie że będzie tak jak zawsze, czyli że wcale nie masz kamery (a Tobie się wydaje że masz) bo masz sensor na szybie który jest sensorem deszczu. Jeśli masz dodatkowe trójkątne "dziury" na szybie, to może to być miejsce na kamery których tam nie ma, bo z fabryki wyjeżdżały Focusy które miały już gotowe "miejsca" na kamery ale były konfigurowane przy zakupie przez klienta jako "bez kamer".
Dodatkowo - kamera od hamowania w sytuacjach awaryjnych (city stop break) umożliwia również korzystanie z aktywnego tempomatu (tempomat sam utrzymuje odległość od poprzedzającego go pojazdu). Masz aktywny tempomat?
Sprawa trzecia - kamera do aktywnego tempomatu (awaryjnego hamowania) nie jest kamerą a radarem znajdującym się w zderzaku
Po czwarte - radar aktywnego tempomatu i awaryjnego hamowania ma nic wspólnego z automatycznymi światłami długimi, bo od tego jest kamera rozpoznawania znaków

A tak na serio - ja się zastanawiam ile jeszcze razy będziemy to wałkować :) :P
Naprawdę przydałby się jakiś zestaw tematów dla "początkujących użytkowników Forda" bo co tydzień mamy te same pytania.
Jak nie ciśnienie w kołach (i czy są czujniki) po "mam kamery a nie działają" gdzie potem okazuje się że kamer wcale nie ma tylko są miejsca na kamery do światła nie zapalają mi się automatycznie podczas dnia do jaki olej do Forda :D :D :D
Może warto byłoby nakreślić jeden długi temat i go przypiąć?

Witek6935
02-11-2017, 14:08
Witam raz jeszcze,
Przeszukiwałem forum za pomocą szukajki, ale znajdowałem jedynie tematy gdzie ludzie pisali jak zrobić światła dziennie bez opcji świateł automatycznych. Takiego nie znalazłem dlatego założyłem nowy wątek.

Jak kolega wspomniał wyżej, podaj VIN pojazdu i rozkodujemy co masz a czego nie masz.
VIN: WF0LXXGCBLBT64613

Dodatkowo - kamera od hamowania w sytuacjach awaryjnych (city stop break) umożliwia również korzystanie z aktywnego tempomatu (tempomat sam utrzymuje odległość od poprzedzającego go pojazdu). Masz aktywny tempomat?
No właśnie aktywnego tempomatu nie mam. To mnie też zastanawia. Nie sprawdzałem fizycznie, czy auto samo zahamuje, ale opcja w menu zegarów taka jest.

Funkcji czytania znaków nie mam, więc zapewne kamery też nie - dlatego pewnie nie ma automatycznych świateł drogowych... Mam nadzieję, że rozkodowanie VINu przyniesie odpowiedzi :)

Pozdrawiam

edmun
02-11-2017, 14:37
Konsola - z zamykanym pojemnikiem
Z elektrochrom.lust.wstecznym
Sys.zapob.koliz.przy nis.pred.
Tempomat i regulow.ogranicz.predk.
Bez ukł. kontr.ciœn.pow.w oponach
Ukł. kontr.ciœn. pow. w oponach-DDS
Zestaw -udoskon. do napraw opon SVC
Bez kola zapasowego
Nieblokujšce nakrętki kół
Z zest. dla palacza
Z autom. reflektorami
Z poziomow. reflektorów z przodu
Z automatycznym ster. reflektorów
Bez Œwiateł Do Jady Dziennej
Z automat.wycieraczkš szyby przedn.
Bez układu mycia reflektorów

Z city break stop i aktywnym tempomatem mogę się kurcze mylić, choć nie jestem pewien. Ciągle mi się myli który poszczególny moduł jest od czego i tak aktywny tempomat na 100% jest w zderzaku (w modelach 2011-2014) ale nie mogę sobie teraz przypomnieć czy jest on z linkowany z City Break Stop.

Lista powyżej to tylko kilka rzeczy które po prostu wyciągnąłem z systemu.

Witek6935
02-11-2017, 17:16
Ok, wyposażenie się zgadza z tym co mam. Nie uzyskałem jednak odpowiedzi:
1) Czy mogę samodzielnie włączyć opcję świateł dziennych (rozumiem, że mijania z mniejszą mocą lub jeśli nie, to na 100%). Jeśli tak, to jaki program i interfejs byłby do tego odpowiedni? Czy może nie opłaca się i jechać do wprawionego mechanika?
2) Automatyczne światła drogowe: Czy mając czujnik zmierzchu da się aktywować automat włączania świateł drogowych? Na tym aż tak mi nie zależy, ale dręczy mnie ciekawość :)

Pozdrawiam

edmun
02-11-2017, 22:06
1) viaken plus forscan
2) nie. Mając czujnik zmierzchu nie walczysz automatycznych świateł drogowych

p.saw
03-11-2017, 15:16
Przeszukiwałem forum za pomocą szukajki, ale znajdowałem jedynie tematy gdzie ludzie pisali jak zrobić światła dziennie bez opcji świateł automatycznych. Takiego nie znalazłem dlatego założyłem nowy wątek.

Pozdrawiam

Trzeba szukać pod hasłem światła skandynawskie.

Witek6935
07-11-2017, 13:19
1) viaken plus forscan
2) nie. Mając czujnik zmierzchu nie walczysz automatycznych świateł drogowych

Witam
kupiłem kabel VIAKEN STN1170 ELM327 v3.
http://allegro.pl/stn1170-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-i5000063562.html

Mam też program FORScan.
Czy jest jakiś manual w jaki sposób uruchomić automatyczne światła dzienne?

Pozdrawiam

maciej_b
07-11-2017, 13:26
Czujnik zmierzchu/deszczu masz. Przełącznik z "A" też troche to dziwne że nie masz świateł automatcznych. Czyżby ktoś to przestawł? Wieczorem albo w tunelu włacza mijania?
Jeśli tak to po prostu musisz zamontować DRL (chyba że masz ksenony).

Bump: I nie wiem czy Forscan da radę to zrobić. Focccus na pewno.

Witek6935
07-11-2017, 18:31
Pisałem w pierwszym poście: Auto jest z sprowadzone z Niemiec, dlatego nie ma automatycznych świateł dziennych. Jak jest na "A" (auto) to po wjeździe do tunelu zapala światła mijania. Po wyjeździe gasi. Ale co mi po tym, skoro i tak muszę teraz ustawiać włącznik w pozycję świateł mijania na stałe, bo przednie światła nie włączają się same.

Ksenonów nie ma.
DRLów od choinki zakładać nie chcę.

Pozdrawiam

maciej_b
07-11-2017, 19:08
To nic nie zrobisz... Jak nie masz dodatkowych świateł drl to po prostu nie ma się co oświecić.
W ksenonach są drl w lampach głównych w technologi LED. Natomiast pozostałe reflektory z żarówkami Hx nie mają żadnych świateł dziennych (ty masz taką sytuację). I w tym przypadku aby uzyskać światła dzienne pozostaje tylko tryb skandynawski. Ale to wówczas świecą się mijania (na 100%) już po zapłonie. Tak były wypuszczone ff3 na rynek polski. Takie niby dzienne.

edmun
07-11-2017, 19:32
Jakie ustawienie masz tutaj?
https://i.imgur.com/njryEBs.jpg
Przepraszam jeśli w Forscanie nie ma takiej opcji żeby to ustawić. Mogłem się pomylić.

p.saw
07-11-2017, 20:37
DRLów od choinki zakładać nie chcę.

Po co od razu od choinki? Jest kilka modeli DRL Led dedykowanych dla FF mk3 i po zamontowaniu świetnie współpracują się ze światłami automatycznymi.
Np. takie:http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-nssc-ford-focus-mk3-i6694208530.html

Witek6935
12-11-2017, 13:43
Witam

Pogrzebałem trochę Focccusem.

Jakie ustawienie masz tutaj?
https://i.imgur.com/njryEBs.jpg
Przepraszam jeśli w Forscanie nie ma takiej opcji żeby to ustawić. Mogłem się pomylić.

W tej opcji było "No Set".
Gdy ustawiłem tak jak podałeś, nie było żadnej różnicy.
Zmieniłem za to opcje #16 DRL i tam ustawiłem "Always headlights".
Po tym ustawieniu światła mijania włączają się automatycznie zawsze - w pozycji "Auto", ale także i "0" - nie da się ich wyłączyć. Jedynie w pozycji pozycyjnych światła mijania się wyłączają. Tylne światła pozycyjne świecą zawsze, na każdym ustawieniu, bez zależności czy wg czujnika zmierzchu jest jasno czy ciemno.
Teraz czujnik zmierzchu w trybie "AUTO" reguluje oświetleniem nastrojowym oraz ewentualnie pozwala (lub nie) włączyć halogeny, światła drogowe lub tylne przeciwmgielne w zależności od tego czy jest ciemno.

Po co od razu od choinki? Jest kilka modeli DRL Led dedykowanych dla FF mk3 i po zamontowaniu świetnie współpracują się ze światłami automatycznymi.
Np. takie:http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-d...694208530.html

Póki co, nie jestem zainteresowany takim rozwiązaniem.

Zakładając ten temat, chciałem osiągnąć to co udało mi się ustawić. Skoro świateł drogowych automatycznych nie da się zrobić, temat uważam za zamknięty.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

edmun
12-11-2017, 16:00
lub tylne przeciwmgielne w zależności od tego czy jest ciemno.
U mnie jeśli nie włączą się mijania (od czujnika zmierzchu) to nie włączę przeciwgielnych ale jestem poinformowany znaczkiem na desce rozdzielczej czy światła mijania są włączone czy też nie.
Czy u siebie masz teraz ikonę świateł mijania kiedy działają one jako światła dzienne?
Bo jeśli masz mimo że są tylko jako dzienne, to tak trochę ciekawie że jak chcesz włączyć przeciwmgielne, to nie wiesz czy zapaliły się już mijania czy mijania świecą się jako dzienne :)

Witek6935
12-11-2017, 19:20
U mnie jeśli nie włączą się mijania (od czujnika zmierzchu) to nie włączę przeciwgielnych ale jestem poinformowany znaczkiem na desce rozdzielczej czy światła mijania są włączone czy też nie.
Czy u siebie masz teraz ikonę świateł mijania kiedy działają one jako światła dzienne?
Bo jeśli masz mimo że są tylko jako dzienne, to tak trochę ciekawie że jak chcesz włączyć przeciwmgielne, to nie wiesz czy zapaliły się już mijania czy mijania świecą się jako dzienne :)

Jako taka funkcja świateł dziennych to to nie jest - po prostu świecą światła mijania z normalną mocą. Kontrolka na desce cały czas się świeci.

A Ty masz przednie lampy z dedykowanymi światłami dziennymi/ksenony czy normalne?

Jakby dało się zrobić ze zwykłymi lampami tak, żeby w dzień świeciły tylko przednie światła bez tylnych i żeby rzeczywiście nie było wtedy kontrolki na desce byłaby bajka :)

A tak przy okazji: doświetlanie zakrętów halogenami przy skręcie też da się Focccusem włączyć?

Pozdrawiam

juri2069
12-11-2017, 20:20
Jakby dało się zrobić ze zwykłymi lampami tak, żeby w dzień świeciły tylko przednie światła bez tylnych i żeby rzeczywiście nie było wtedy kontrolki na desce byłaby bajka

A co to da i gdzie jest jakiś sens ? Światła dzienne montuje się głównie w celu zaoszczedzenia żarówek, odblysnikow itp , a ty chciałbyś dzienne czyli mijania bez tylnych pozycyjnych?

edmun
13-11-2017, 12:09
Jemu chodzi o to, żeby włączyć światła na "Auto" i mieć z przodu mijania włączone, mimo że czujnik zmierzchu je wyłącza. Tzw. tryb skandynawski. I tak - wtedy mijania świecą z mniejszą mocą plus nie ma tylnego oświetlenia i oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
W zestawie Xenon+oryginalne LEDy DRL (do jazdy dziennej) czujnik zmierzchu zapala mijania (xenony) w momencie jak wykryje, że jest wystarczająco ciemno żeby je załączyć. A tak w dzień świecą się tylko przednie LEDy DRL.

W przypadku świateł zwykłych, faktycznie nie ma zbytnio sensu żeby czujnik zmierzchu działał tak jak ma kolega, bo ma obowiązek jeździć na światłach w dzień, przez co przekręca na pokrętle z "A" na światła mijania.

Kolega chciał, żeby mu świeciły przednie mijania jak ma ustawione na "A" bez tylnych i bez wskaźnika zapalonych świateł mijania.

juri2069
13-11-2017, 13:56
No tak ale napisz mi choć jeden plus tego. Jaki kolwiek :)
Tylko taki że tył nie świeci. Ale to żaden plus

edmun
13-11-2017, 15:54
No na moje oko to głównie chodzi o przeciwmgielne:
a) jeśli mijania świecą jako dzienne, to nie powinna się wyświetlać ikona zapalonych świateł a powinna się dopiero zaświecić w momencie jak system uzna że powinien zapalić mijania (mimo że świecą cały czas jako dzienne)
b) nie męczysz się, jak chcesz włączyć przeciwmgielne ale nie możesz, bo system dalej świeci światłami mijania jako dzienne a nie jako mijania (a ikonka mówi Ci że masz zapalone mijania, kiedy nie masz, bo świecą jako dzienne)

Wiem że brzmi to zagmatwanie, ale obstawiam że tego inżynierowie po prostu nie przewidzieli.

Czyli: jadę u siebie. Mam DRL i xenony i czujnik świateł.
Nie zapalę przeciwmgielnych kiedy jadę na DRL i mam ustawiony przełącznik na "A" bo czujnik zmierzchu nie zapalił mi świateł mijania. I jest to logiczne. Jeśli uznam że chcę włączyć przeciwmgielne, to muszę z "A" przełączyć na światła mijania. Zapalą się światła mijania i pojawi mi się ikona zapalonych świateł i wtedy dopiero mogę dodać przeciwmgielne.

Ale - kolega powyżej ma zabawnie, bo włączyć światła mijania jako dzienne i teraz system nie pozwala mu włączyć przeciwmgielnych kiedy one świecą jako dzienne, ale nie wie kiedy świecą jako dzienne a kiedy jako mijania (mimo że świecą te same lampy/żarówki). I z drugiej strony rozumiem, że preferujesz korzystać z ustawienia "A" bo po to masz na pokrętle i rozumiem że nie chce człowiek przełączać z "0" na "mijania" jeśli ma czujnik zmierzchu :) Bo zostawiając na "0" trzeba pamiętać żeby przełączyć na mijania a zostawiając na światłach mijania, auto pika po otwarciu drzwi.
Więc rozumiem skąd próba rozwiązania tego problemu :)

juri2069
13-11-2017, 16:44
Ja nadal nie rozumiem po co włączać przeciwmgielne podczas jazdy na światłach dziennych. Chyba że jestem taki tępy i czegoś nie doczytalem albo ktoś nie umie wyjaśnić.
Po co przeciwmgielne? Jak jest mgła. Więc logiczne że wtedy trzeba jechać na mijania.... O matko :)
Wtf haha

No zaciekawiło mnie to

Dobra PS doczytałem że witek zrobił co chciał kazał temat zamknąć:)

edmun
13-11-2017, 17:24
Nie rozumiesz bo nie przeczytałeś o co chodzi (czyli nie rozumiesz).

I uwierz mi, pod żadnym pozorem nie chodzi o włączenie przeciwmgielnych przy włączonych światłach do jazdy dziennej.
Chodzi o fakt, że jadąc na mijania jako dziennych, nie wiesz czy system (z czujnika zmierzchu) przełączył dzienno-mijania na mijania żebyś mógł włączyć przeciwmgielne.
Bo system nie pozwoli Ci włączyć przeciwmgielnych jeśli mijania są włączone jako dzienne kiedy czujnik zmierzchu nie przełączyć tych samych świateł z "dzienno-mijania" na "mijania".

Nie wiem - niech mnie ktoś wspomoże, może ja coś źle tłumaczę.

juri2069
13-11-2017, 17:36
Rozumiem. Czyli jak mijania masz jako dzienne i świeci kontrolka świateł to nie wiesz czy system przelaczyl na mijania z dziennych czy nie.
A poza tym jadąc we mgle to widać światła to tak na marginesie.
A jeszcze poza tym to nie mając fabrycznych to lepiiej zamontować dzienne niz robic je że świateł mijania, aczkolwiek różnica w cenie jest duża:)

Zawsze byłem przeciwny montowanie dziennych do " nie xenonów " ale spaliła mi się żarówka ostatnio i tak myślę chcąc kupić komplet dobrych H7 trzeba dac prawie tyle co dzienne. A ja jednak sporo w dzień jeżdżę.... i pewnie założę dzienne :)

weuek
13-11-2017, 17:48
Wiem że brzmi to zagmatwanie, ale obstawiam że tego inżynierowie po prostu nie przewidzieli.
I to jest klucz do zrozumienia problemu. Ci inżynierowie nie wychowali się w kraju, gdzie świateł nocnych używa się w dzień. Dlatego podświetlenie zegarów jest jaśniejsze gdy światłą mijania są wyłączone, a przygasa, gdy je włączymy. Bo światłą mijania włącza się gdy zapada zmrok, a nie używa ich za dnia jako inne (w kraju z normalnymi przepisami niepotrzebne) światła.

Jak ostatnio sprawdzałem, to można było używać samych przeciwmgielnych za dnia, bez mijania.

bleekm
13-11-2017, 18:13
Rozumiem. Czyli jak mijania masz jako dzienne i świeci kontrolka świateł to nie wiesz czy system przelaczyl na mijania z dziennych czy nie.
A poza tym jadąc we mgle to widać światła to tak na marginesie.
A jeszcze poza tym to nie mając fabrycznych to lepiiej zamontować dzienne niz robic je że świateł mijania, aczkolwiek różnica w cenie jest duża:)

Zawsze byłem przeciwny montowanie dziennych do " nie xenonów " ale spaliła mi się żarówka ostatnio i tak myślę chcąc kupić komplet dobrych H7 trzeba dac prawie tyle co dzienne. A ja jednak sporo w dzień jeżdżę.... i pewnie założę dzienne :)

Mialem 4 lata philipsa daylight 4, od 2 lat ma je tesciu oddalem mu bo mi w focusie mk3 nie potrzebne ale jak chcesz dzienne to polecam je sa niezniszczalne. Nie wiem ile wytrzymuja te chinskie z ali co sa w atrapach montowane ale na tym forum sa popularne bo fajnie wygladaja. Jezeli natomiast nie masz przelacznika auto na pokretle to polecam wlaczyc tryb swiatel dziennych z mijania wtedy jest mniejsze napiecie na zarowki h7 slabiej swieca w dzien i dluzej wytrzymuja ja juz prawie 2 lata nie zmienialem zarowek.

Witek6935
13-11-2017, 18:50
Jezeli natomiast nie masz przelacznika auto na pokretle to polecam wlaczyc tryb swiatel dziennych z mijania wtedy jest mniejsze napiecie na zarowki h7 slabiej swieca w dzien i dluzej wytrzymuja ja juz prawie 2 lata nie zmienialem zarowek.

Witaj
Jakbyś przeczytał więcej postów, wiedziałbyś, że zapytałem o to kilka postów wyżej. Czy tak się da ustawić za pomocą jakiegoś oprogramowania? Np. Focccus?
Żebyś nie musiał czytać wyżej: mam włącznik z trybem Auto i mam zwykłe przednie światła - bez ksenonów i/lub DRL led.
Obecnie włączyłem ciągłe światła mijania - światła skandynawskie.

Pozdrawiam

bleekm
13-11-2017, 19:18
Witaj
Jakbyś przeczytał więcej postów, wiedziałbyś, że zapytałem o to kilka postów wyżej. Czy tak się da ustawić za pomocą jakiegoś oprogramowania? Np. Focccus?
Żebyś nie musiał czytać wyżej: mam włącznik z trybem Auto i mam zwykłe przednie światła - bez ksenonów i/lub DRL led.
Obecnie włączyłem ciągłe światła mijania - światła skandynawskie.

Pozdrawiam

Tak focccusem. https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2857837#post2857837 zobacz czy masz wlaczone 'Dimmed dipped headlights' jak nie to sobie wlacz.

juri2069
13-11-2017, 20:09
bleekm mam "auto" i chciałbym to jakoś wykorzystać i nie chce kupować tych pionowych w plastikach a biorę pod uwagę żarówki 2 funkcyjne w kierunkowskazach bo są 2 razy tańsze i spełniają swoją funkcję :)

Ciekawe jak na żywo wyglądają te dzienne ze świateł mijania. Jest jakiś filmik na Youtube?
I skoro tak się da , aby świeciły słabą mocą , a jak się sciemni to żeby czujnik zmierzchu włączal normalne światła to dlaczego forumowicze tak nie robią, a wszyscy kupują dzienne ?:)

bleekm
13-11-2017, 20:17
bleekm mam "auto" i chciałbym to jakoś wykorzystać i nie chce kupować tych pionowych w plastikach a biorę pod uwagę żarówki 2 funkcyjne w kierunkowskazach bo są 2 razy tańsze i spełniają swoją funkcję :)

Ciekawe jak na żywo wyglądają te dzienne ze świateł mijania. Jest jakiś filmik na Youtube?
I skoro tak się da , aby świeciły słabą mocą , a jak się sciemni to żeby czujnik zmierzchu włączal normalne światła to dlaczego forumowicze tak nie robią, a wszyscy kupują dzienne ?:)

Nie wiem czy z pokretlem auto sie da bo takiego nie mam ale raczej powinno dzialac. To juz nalezy ich spytac po co im ledy do ksenonow to jeszcze rozumiem. Ja mam standardowe pokretlo i u mnie dziala.

boncio
14-11-2017, 13:49
Z tego co ja wiem w foce mk3 "dzienne" na mijania zawsze świecą na 100% mocy.
żarówki 2 funkcyjne w kierunkowskazach bo są 2 razy tańsze i spełniają swoją funkcję Funkcję może i tak, ale homologacji nie mają. Założenie takowych może skutkować przykrą niespodzianką. Każdy sam oceni, czy chce takie coś.

Podobnie jak nie ma homologacji RL cała lampa bez ledowych dziennych. Przynajmniej ja nie widzę na zdjęciach dla reflektora HCR przed liftowego. Owszem DCR, czyli ksenony mają wydrukowane RL.
To już lepszym rozwiązaniem jest montaż modułu obniżającego napięcie dla światel długich, czyli podobne rozwiązanie jak stosowane po lifcie bez ledów i w wielu innych autach.

juri2069
14-11-2017, 14:02
Moje lampy mają homologacje na dzienne . Tzn ja nie patrzylem, ale gość który montuje dzienne mówił że jest.
A co musi pisać żeby było? Sprawdzę.
A te żarówki nie mają homologacji , ale w razie czego wymiana na zwykłe to nie problem na miejscu. :)

boncio
14-11-2017, 14:30
Musi być na naklejce np. RL 00 wtedy mają homologację na dzienne.https://www.magdatom-car.eu/userdata/gfx/f5627b5d2f53ab62eac0ebb8260f05da.jpg

juri2069
14-11-2017, 20:17
A to u mnie jest tylko HCR albo RHT.
RL 00 nie ma :) to na naklejce

A na kloszu pisze wybite RL-A

tyrlas1
03-05-2020, 22:02
Odkopie temat bo z takim pytaniem jakie chce zadac jeszczez sie nie spotkałem,a przeczytalem 3 podobne tematy.
Najpierw napisze co mam. FF mk3 przed lift z Niemiec.
Na pokretle od swiatel mam: 0,pozycyjne,mijania,automatyczne"a"
Mam czujnik zmierzchu.
Wiadomo ze FF z Niemiec na pozycji auto w dzien nie swieca zadne swiatla(przod i tył),a po zmierzchu zapala mijania.
Kolega z forum zmienił mi na swiatla skandynawskie i jezdze ciagle na auto,ale juz w niecaly rok zmienialem 2 komplety zarowek h7.
Czy da sie tak ustawic grzebiac cos w programie,aby np wylaczyc skandynawskie,ale zeby na pozycji auto ciagle mi sie swiecily swiatla pozycyjne,a po zmierzchu zapłały mijania jak a oryginale z niemiec? Mysle ze to bylaby spoko opcja,i np wtedy swiatla pozycyjne pelnilyby role "polskich dziennych".
Czy zostaje mi tylko dolozenie drl i wylaczenie skandynawskich i powrot do oryginalnej wersji niemieckiej?

zibi82
07-05-2020, 12:44
Światła pozycyjne nie mogą pełnić roli świateł dziennych. To tak jak byś jechał bez włączonych świateł.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

tyrlas1
07-05-2020, 12:50
Czyli zostaje montowanie DLR:?. Myślałem ze wrodzona cebula oszuka system:).

tyrlas1
22-08-2020, 13:49
Koledzy,odswiezam troche temat. Bo w ciagu okolo 9 miesiecy juz drugi komplet zarowek mi poszedl (wczesniej, philips white vision,teraz racing vision).
Ktos z panów ma moze takie cos i kojarzy temat czy to bedzie dzialac?

https://allegro.pl/oferta/lampy-swiatla-dzienne-dziennej-ford-focus-mk3-10-9267746195

Dodatkowo mam czujnik oswietlenia i swiatla skandynawskie,wiec bede musial wrócic do "oryginalnego" ustawienia swiatel tak? Zalezy mi zeby po wlaczeniu zaplonu i w trybie automatycznym dzialaly DRL a po zmierzchu sie same zalaczyly swiatla mijania.

sabaciontko
25-11-2020, 10:11
Witam. Założyłem do FF MK3 reflektory OSRAM LEDRIVING XENARC i mam takie pytanie. Przełącznik w pozycji Auto- zapala się pasek LED oraz światła mijania. Czy możliwe jest aby w pozycji A , włączał się w ciągu dnia tylko pasek LED a po zmierzchu mijania. Dołączam moje ustawienia z UCDS.

edmun
25-11-2020, 11:09
nie wiem czemu masz wciąż wybrane lampy halogenowe, a z drugiej strony,
w jaki sposób auto będzie sterować ustawieniami lamp jeśli założyłeś jakieś niefabryczne.
o ile zrobili identycznie jak Fordowskie, to kwestia przestawienia. wtedy nie ma znaczenia że są niefabryczne

lampy zamontowałeś tak jak wg tego filmu?

https://www.youtube.com/watch?v=K95tej-SfGI&ab_channel=OSRAM

Przy okazji - nawet nie wiedziałem, że w pokrywie jest taka fajna łapka do bezpieczników :D

poniżej są ustawienia dla fabrycznych feflektorów xenonowych z DRL LED:

https://i.imgur.com/DVOqBWk.png

nie rozumiem czemu nic u siebie nie pozmieniałeś. choćby pozycja 16.....

Twoje obecne:
https://i.imgur.com/GZ9isIT.png

obecnie masz "zawsze włączone mijania oprócz pos p (DTRL)"

zmień że masz dedykowane DRL

AdoKrycha007
25-11-2020, 11:30
w moim MK3 przedlift salon PL, niestety jest tak, że nie ma znaczenia co ustawię na pokrętle świateł, nawet 0, zawsze mi się świecą mijania, jak tylko odpalę silnik.

sabaciontko
25-11-2020, 16:27
Dzięki edmun za pomoc. Twoje ustawienia powodowały u mnie komunikat na IPC " Awaria Świateł Przednich " . Dopiero po zmianie Headlights Type na parametr- 0E wszystko zaczęło pięknie działać. Dzienne LED odpalają się same , mijania są załączane przez sensor zmierzchu. Ideał .

edmun
25-11-2020, 16:58
bo te dwa ustawienia zazwyczaj są ze sobą spięte.
stąd też zmiana jednego ale pozostawienie że masz zwykle halogeny powodowały błąd.

Teisejas
01-12-2020, 22:11
sabaciontko - OSRAMY, które założyłeś wg instrukcji należy podłączyć do wtyczek reflektora a także dodatkowo do akumulatora oraz bypasem do skrzynki bezpieczników w komorze silnika a sama instrukcja nic nie mówi o grzebaniu w centralnej konfiguracji samochodu (jeżeli się mylę to proszę mnie popraw). Są one zatem przeznaczone do prostego zastąpienia reflektorów halogenowych - mają swój własny moduł sterowania DRL (dlatego potrzebne jest im zasilanie ze skrzynki bezpieczników, aby DRL mogły się świecić przy wyłącznych pozycyjnych i mijania - zupełnie tak jak w przypadku dokładanych dziennych); zakładam też, że mają wbudowany rezystor, który zapobiega wyświetleniu błędu przepalonej żarówki (palnik D8S pobiera 25W zamiast standardowych 55W i w takim wypadku BCM ten mniejszy pobór interpretowałby jako uszkodzenie żarówki i wyłączał układ świateł mijania).

Aby poprawnie działały wystarczy, aby w centralnej konfiguracji w pozycji #14 Headlight type były ustawione zwykłe reflektory halogenowe a w pozycji #16 Daytime running light wartość 02 (nie pamiętam jak jest opisana w UCDS - generalnie chodzi o opcje wyłączonych wszelkich trybów DRL).
U Ciebie w fabrycznej konfiguracji w poz. #16 były światła skandynawskie (wartość 01), czyli włączające się przy zapłonie światła mijania. Przy takiej opcji OSRAMy nie włączały dziennych bo ich moduł DRL przy włączonym zapłonie dostawał cały czas sygnał o włączonych pozycyjnych (dokładnie o napięciu w układzie ich zasilania) - a obecnie dzienne nie mogą się świecić razem ze światłami pozycyjnymi. Przy tym ten moduł drl, tak jak w przypadku wszystkich innych modułów w dokładanych (akcesoryjnych) światłach dziennych, nie rozróżni czy pozycyjne są włączone manualnie przez kierowcę, czy automatycznie bo zadziała czujnik zmierzchu czy automatycznie przy zapłonie bo tak są ustawione. Dla niego został spełniony warunek uniemożliwiający przełączenie paska ledowego w tryb światła do jazdy dziennej.

Kolega edmun zaproponował konfigurację dla fabrycznych ksenonów, która okazała się częściowo skuteczna, bo w jej następstwie zostały wyłączone światła skandynawskie- po ustawieniu w poz. #16 wartości 05 BCM jest przełączony na sterowanie fabrycznymi dziennymi, które zasilane są wtedy, kiedy mają się świecić przez BCM oddzielnym przewodem (w wiązce do wtyczek reflektora może go w ogóle nie być a nawet jeżeli jest to nie jest on do niczego podłączony w samym reflektorze). Istotnie nie ma wówczas zasilania na postojowych. Moim zdaniem przy tym ustawieniu BCM może jednak generować błąd obwodu świateł dziennych, bo żadne takie światła nie są do niego podłączone- pytanie czy sprawdzałeś błędy po zmianie konfiguracji?
Natomiast zmiana poz. #14 na 05 spowodowała wyświetlenie komunikatu o awarii świateł bo w tej konfiguracji BCM, oprócz tego, że dopuszcza mniejsze obciążenie obwodu świateł mijania bez sygnalizowania błędu spalonej żarówki (zwyczajne ksenony mają 35W) to jeszcze poszukuje komunikacji z modułem HCM sterującym autopoziomowaniem i światłami doświetlającymi zakręty, a modułu tego nie ma.
Wartość 0E, którą masz obecnie ustawioną jest domyślna dla modelu Focus Electric (i amerykańskich wersji ST), w którym występowały fabryczne ksenony 25W na palniku D8S. Z moich obserwacji wynika (sam mam wymienione standardowe halogeny na wspomniane reflektory z FFE), że w tej konfiguracji BCM toleruje niższe obciążenie obwodu świateł mijania ale nie generuje błędów związanych z brakiem komunikacji z modułem HCM mimo, że w tej konfiguracji występował moduł HCM, który sterował wyłącznie doświetlaniem zakrętów ale nie autopoziomowaniem (fabryczne ksenony 25W koryguję się manualnie). W tym miejscu mam prośbę czy mógłbyś odczytać cały opis parametru 0E z UCDSa - sam szukam rozwiązania jak zmusić HCM do pracy przy ustawieniu 0E, bo przy jej ustawieniu HCM nie włącza świateł doświetlających zakręty mimo, że w fabrycznych Focusach Electric ta funkcja jest aktywana.
W Twoim przypadku uważam, że ustawienie wartości 0E jest o tyle ambiwaletne, że w reflektorze jest rezystor, o którym wspomniałem na początku i dlatego przed zmianą konfiguracji nie miałeś błędu spalonej żarówki.

Janusz314
22-12-2020, 00:48
Chcę w salonie kupić nowego Focusa 1.0 w wersji Titanium. W tej wersji jest opis reflektorów reflektory automatyczne - włączające się automatycznie w zależności od poziomu natężenia światła Czy to oznacza, że takie światła przełączają się automatyczne miedzy dziennymi, mijania i drogowymi ? Mam cos takiego w Mondeo i bardzo sobie chwalę.

Zastanawiam się też nad dopłatą do pakietu Design 1 gdzie jest wyszczególnione Full LED, statyczne. W opisu świateł*widzę Reflektory - LED do świateł mijania, halogenowe dla świateł drogowych. Co to jest więc Full LED ?

sabaciontko
22-12-2020, 14:32
To jest jakaś popierdułka a nie Full Led :D

twister503
04-09-2021, 11:43
Cześć,

zastanawiam się, która kamera jest odpowiedzialna za ten układ? Bo ten u mnie nie działa, albo nie wiem jak się go używa.
Mam system awaryjnego hamowania i czyta znaki (chyba ze robi to z map z navi).

Focus EB 1.6

dzwiedziu
04-09-2021, 12:30
Kamera znaków, jeśli jest aktywowane to jest w menu licznika.

kln1920
04-09-2021, 12:54
A jak jest ciemno to pokazuje się na zegarach ikonka gotowości systemu? Tak jak kontrolka świateł drogowych z A w środku? Oczywiście przełącznik świateł masz na auto i system automatycznych drogowych w menu załączony?