Zobacz pełną wersję : [Grand C-MAX 2010-2015] Opony przód 205/55/16 tył 215/55/16 czy tak ma być ?

maras2011
07-11-2017, 22:04
Witam , od niedawna mam ford grand c-max 2012 rok 1.6 tdci 115 km.
Mam pytanie odnośnie opon, auto jest po leasingowe z Danii, sam je sobie sprowadziłem , do końca serwisowane w ford w Danii.
Opony na przedniej osi mają rozmiar 205/55/16 a na tylnej 215/55/16 ,
Czy to normalne , opony są z 2016 roku w bdb stanie tyle że wielosezonowe ,
ale chodzi mi czy te różnice rozmiarów to coś normalnego ?

Istvan
07-11-2017, 22:13
W przypadku tak małej różnicy (1 cm) nie da sie zauważyć kłopotów trakcyjnych auta.Gdyby chodziło o 4-5 cm różnicy ,można by się zastanawiać,ale tu absolutnie nie.

c-matix
07-11-2017, 23:00
C-maxy nie są za wysokie i ten 1cm czasem daje dużo przy krawężnikach lub zimie. Ja polecam 215/55/16.

meriam3
11-11-2017, 14:26
Kiedyś w kuluarach mówiono że w autach typu BMW czy Mercedes inaczej tylnonapędowe dopuszczalne było montowanie opon z tyłu szerszych niż z przodu - miało to poprawić trakcyjność napędu.
Ogólnie przepis mówi że na aucie muszą być zamontowane na jednej osi te same koła .
Ja to rozumuję tak ,że na przodzie mogę mieć założone np. pirelki a na tyle kormoranki ale wszystkie 16"albo 17" bo inaczej to jakiś MonsterTrac.
Ogólnie w autach z niemiec rozmiar kól był wbijany w "brifie" i nie było odstępstw dla niemca .
A jak jest tu w tym twoim przypadku - niech może serwis się wypowie -skoro serwisował takie auto .A i zasięgnij równieżopini policji bo oni będą mieli najwięcej do powiedzenia .

boncio
13-11-2017, 15:09
Zdecydowanie tak nie wyjechał z fabryki. Ale jaki ktoś miał cel tak zakłdać? Zwiekszyc prześwit z tyłu tylko?

Istvan
13-11-2017, 15:59
Jak już wcześniej napisałem,totalnie olać taką różnicę wymiarową.
Przecież opona u kolegi maras2011 ma tylko w różnicy przód - tył 2 parametry inne - szerokość - 10 milimetrów i co za tym idzie wyższa jest tylko o 6 milimetrów.Wszystko pozostałe bez zmian.Konia z rzędem temu kto poczuje tą różnicę.Nie widzę problemu ,i tym bardziej konieczności zasiegania rad u fachowców.
Co do celowości zakładania.Auta kurierskie za granicą - szczególnie Skandynawia tak mają z racji większego obciążenia tylnej osi.C-maxy są tam szczególnie lubiane jako Vany kurierskie do małogabarytowych przesyłek.Kilka takich oglądałem.Są ładnie w Polsce przerabiane na auta 5 osobowe.Te które widziałem pomimo użytkowania jako "kurierki" były w bardzo dobrym stanie.Nie było się czego czepiać.
A opony naprawdę nie stanowią tu problemu.Za małe różnice rozmiarowe.

meriam3
13-11-2017, 22:53
co za tym idzie wyższa jest tylko o 6 milimetrów
Kolego A gdzie ty widzisz tę różnicę wysokości .
Skandynawia tak mają z racji większego obciążenia tylnej osi
Pierwsze słyszę zawsze dobierane były opony z indeksem nośności Ale może skandynawowie tak mają :<
Nie umieją czytać indeksów i tak jak ruscy wszystko bolsze zakładają

weuek
14-11-2017, 05:29
Kolego A gdzie ty widzisz tę różnicę wysokości .

Nie umieją czytać indeksów
Też nie umiesz. Bo to 55 to nie milimetry, jeno % szerokości.

:-)

Istvan
14-11-2017, 07:10
To może tak króciutko ,bo widzę opór na wiedzę i niechęć na przyjęcie jej :)
---
Rozmiar opony - przedstawiony jest za pomocą ciągu znaków, np. 205/55 R16. Pierwsza liczba (205) oznacza szerokość opony w milimetrach. Druga liczba (55) to procentowy stosunek wysokości ściany bocznej do szerokości opony (tutaj 55% z 205 mm). Trzecia część w rozmiarze opony to średnica felgi, na jaką montowana jest opona (tutaj 16 cali) i typ budowy opony (R- radialna).
--- Co do mentalności Skandynawów mógłbym się wypowiedzieć ale nie chcę.
Ich potrzeby zaspokajają jedne z najlepszych serwisów samochodowych.

Jeszcze taki szczegół i właściwie prawie po temacie...
Rozmiar zamienników wynika z porównania średnic zewnętrznych opony wzorcowej i sugerowanej jako zamiennik. Jeśli różnica mieści się pomiędzy +1,5% a -2%, opona może być użytkowana jako zamiennik opony oryginalnej.

norbi1150
14-11-2017, 14:46
Zdecydowanie tak nie wyjechał z fabryki. Ale jaki ktoś miał cel tak zakłdać? Zwiekszyc prześwit z tyłu tylko?

Wiram 215 na 205 to jest szerokość opony to co ma do wysokości 55 na 60 to jest wysokość opony

maras2011
14-11-2017, 17:06
Co do celowości zakładania.Auta kurierskie za granicą - szczególnie Skandynawia tak mają z racji większego obciążenia tylnej osi.C-maxy są tam szczególnie lubiane jako Vany kurierskie do małogabarytowych przesyłek.Kilka takich oglądałem.Są ładnie w Polsce przerabiane na auta 5 osobowe.Te które widziałem pomimo użytkowania jako "kurierki" były w bardzo dobrym stanie.Nie było się czego czepiać.
A opony naprawdę nie stanowią tu problemu.Za małe różnice rozmiarowe.

I tu kolega trafił w dziesiątkę :) , jakiś trzeci zmysł lub zna te tereny .
Auto było w Danii zarejestrowane na 2 osoby jako ciężarowe , wzięte w leasing przez firmę montującą alarmy .
Siedzenia i pasy wstawione , przegląd i zmiany konstrukcyjne już załatwione .
Po moich oględzinach nic tam ciężkiego nie wozili ,ale być może firma co przerabia dla nich auta robi zmianę opon z automatu .

Istvan
14-11-2017, 19:54
Znam te tereny,a po powrocie z terenów (jakieś 5 lat póżniej) :) szukałem auta z tych terenów :)
Nie wozili.Paczuszki jak u nas z Allegro wozili.Dbali o auta (nie wolno porównywać aut flotowych z Polski..oj nie) Skandynawowie - Duńczycy pilnuja terminów i wymian jak nikt inny.To dobre auta.Zadbane.Przepisy sa piekielnie restrykcyjne.Widziałem kilka aut z szerszym ogumieniem na tylnej osi.Jeżdzić aż do zjeżdzenia :)
No to niech się dobrze spisuje. Pozdrawiam.

weuek
14-11-2017, 21:32
Wiram 215 na 205 to jest szerokość opony to co ma do wysokości 55 na 60 to jest wysokość opony
No i tym kolega zagiął wszystkich.

:shock:

kulwina
16-11-2017, 10:41
policja w Polsce nie da za to mandatu bo na jednej osi są takie same. w Niemczech gdzie mieszkam widziałem auta o większych różnicach użytkowane na co dzień natomiast w angli gdzie mieszka moja siostra ma różne biezniki nawet na jednej osi i nikt tym się nie interesuje byle głębokość bieżnika była odpowiednia. moja rada wymien opony na równe dopiero jak te które masz się zużyją.

c-matix
17-11-2017, 07:47

Ale byś się zdziwił bo 215/55/16 jest wyższa o 12mm na średnicy od 205/55/16. Dlaczego ? bo indeks wysokości to stosunek szerokości do profilu wysokości a matematyka nie kłamie.

maras2011
06-01-2018, 03:20
jaki rozmiar opon byście wybrali 205/55 r16 vs 215/55 r16 nie sugerując się ceną ?

grzechu913
06-01-2018, 05:28
215/55

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

matipad
16-01-2018, 18:30
Dokup po dwie dla kazdego z rozmiarow i bedzie na zas.